فهرست مطالب

تحقیقات بیماری های گیاهی - سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

نشریه تحقیقات بیماری های گیاهی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسفندیار ظهور پرالک* صفحات 1-8
    علف های هرز همواره موجب بروز مشکل جدی و آلودگی در باغ های میوه دانه دار شده و میزبان اولیه، ثانویه و اپی فیتی برخی از باکتری های مهم گیاهی هستند که در صورت انتقال به محصول اصلی باعث صدمه و یا ایجاد بیماری می شوند. علف های هرز شایع و مهم در باغ های میوه شامل علف های هرز یک ساله و چند ساله می باشند. در این پژوهش طی دو سال بررسی میزبان های ثانویه، مهم ترین علف های هرز بهاره و دائمی باغ های میوه چناران، گلمکان، قوچان، نیشابور، فریمان و حومه مشهد جمع آوری شد. گیاهان فوق شناسائی و جهت تعیین باکتری ها، به روش های فنوتیپی معمول باکتری شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس باکتری های مهم تعیین و قابلیت ایجاد بیماری و وضعیت اپی فیتی آن ها مطالعه شد. نتایج نشان داد باکتری هائی از جنس Xanthomonas sp.، Pseudomonas sp. و Pantoea sp. بصورت اپی فیتی بر روی یولاف وحشی، قیاق، پنجه مرغی، فرز، جو خودرو و پوآ وجود دارند. باکتری های فوق در فصل بهار از روی این گونه ها قابل جدا سازی بودند. باکتریPseudomonas syringae pv. syringae از برخی علف های هرز تیره گرامینهPoaceae جداسازی و گزارش گردیده است. باکتری Erwinia amylovora عامل آتشک گلابی از علف هرز پنجه مرغی و فرز در باغ بسیار آلوده به این باکتری جداسازی گردید.
    کلیدواژگان: باکتری، رورست، علف هرز
  • محمد علی آقاجانی صفحات 9-16
    در تابستان 1377 و 78، در یک باغ مرکبات واقع در منطقه بابل کنار در جنوب شهرستان بابل، علایم بیماری لکه قهوه ای یا سوختگی ریزوکتونیایی بر روی یک گراس وحشی به نام النا یا ارزن جنگلی (Oplismenus hirtellus) مشاهده گردید. علایم بیماری شامل لکه های تقریبا مدور با قطر متوسط 20 تا 100 سانتی متر بود که در آن لکه، تمام گیاهان موجود پس از نشان دادن لکه های سوخته کوچک روی برگ و غلاف، به گونه کامل سوخته و خشکیده شده، سختیه های قهوه ای تیره رنگ قارچ به فراوانی روی بافت های سالم و سوخته و خاک تشکیل گردید. گیاهان در اواخر تابستان با سرد شدن هوا از مرکز لکه شروع به بهبود کردند و یک الگوی حلقوی ایجاد کردند. در تمام جداسازی ها، یک ریزوکتونیای چندهسته ای از بافت های سوخته جدا شد. بر اساس ویژگی های پرگنه و میلسیوم، قارچ به عنوان Rhizoctonia solani شناسایی شد و گروه آناستوموزی آن AG 1 تعیین گردید. بر اساس ویژگی های کشت سختینه، زیرگروه جدایه ها به عنوان AG 1- IA تعیین شد. قطر متوسط ریسه 7 میکرومتر و تعداد متوسط هسته ها در هر سلول ریسه ای 4/6 عدد بود. پرگنه ی قارچ بعد از دو هفته رشد روی محیط کشت سیب زمینی، دکستروز آگار (PDA) قهوه ای روشن بود و تعداد زیادی سختینه ی قهوه ای تیره با ابعاد 7/0-4 × 1-5/4 میلی متر روی محیط کشت تولید شد. درجه حرارت بهینه آن برای رشد 28 و دماهای کمینه و بیشینه به ترتیب 10 و 35 درجه سانتی گراد بود. نرخ رشد خطی قارچ در دمای بهینه 34 میلی متر در روز بود. بیماری زایی قارچ با قرار دادن قرص های 8 میلی متری از حاشیه پرگنه بر روی برگ ها و غلاف های گیاهان و تولید علایم سوختگی به اثبات رسید و قارچ مجددا از بافت های بیمار جدا گردید. این نخستین گزارش از وجود بیماری لکه قهوه ای (سوختگی ریزوکتونیایی) چمن ها در ایران می باشد و گیاه النا به عنوان میزبان جدیدی برای قارچ R. solani در ایران معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: النا، Oplismenus hirtellus، ریزوکتونیا، Rhizoctonia solani AG 1، IA، سوختگی ریزوکتونیایی
  • فاطمه زینتی فخرآبا، دسعید نصرالله نژاد صفحات 17-22
    ویروس وای سیب زمینی گونه تیپ جنس Potyvirus از خانواده Potyviridae، یکی از عوامل مهم کاهش عملکرد سیب زمینی است که مقدار خسارت آن به عوامل متعددی از جمله رقم سیب زمینی، زمان وقوع آلودگی و سویه ویروس بستگی دارد. در حال حاضر آلودگی به این ویروس در بسیاری از مزارع توتون و سیب زمینی استان گلستان مشاهده می شود. استفاده از ارقام مقاوم موثرترین، اقتصادی ترین و کم خطرترین روش مبارزه و کاهش خسارت بیماری های ویروسی می باشد. این پژوهش با هدف تعیین عکس العمل چهار رقم سیب زمینی رایج در مزارع استان گلستان شامل بورن، بانبا، مارلا و ساتینا در مقابل آلودگی به PVYO و شناسایی منابع احتمالی مقاومت در مقابل این ویروس انجام گرفت. در مرحله هشت برگی بوته های هر رقم به روش مکانیکی با عصاره حاوی سویه PVYO ویروس مایه زنی شد. بوته ها پس از مایه زنی در گلخانه نگهداری شدند و ارزیابی علائم تا چهار هفته انجام گرفت. براساس درجه علائم ثبت شده در ارزیابی ها، تجزیه آماری صورت گرفت. هم چنین این رقم ها با آزمون داس الایزا نیز بررسی شدند. علائم آلودگی به ویروس وای سیب زمینی در تمامی رقم ها ایجاد شد، ولی از نظر شاخص درجه علائم تفاوت هایی وجود داشت. رقم ساتینا تنها رقمی بود که در آزمایش از نظر شاخص درجه علائم نسبت به میانگین کل ارقام، بالاترین شاخص و بیش ترین حساسیت را نشان داد، اما براساس نتایج داس الایزا بالاترین غلظت ویروس در رقم بورن مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: مقاومت، ارقام سیب زمینی، PVYO، DAS، ELISA
  • سمانه تیموری، کامران رهنما صفحات 23-30
    استفاده از اسانس های گیاهی به عنوان عوامل ضدمیکروبی در چند سال اخیر افزایش یافته است. در این بررسی فعالیت ضد قارچی اسانس های نعناع (Mentha piperita)، رازیانه (Foeniculum vulgare) و آویشن (Thymus vulgaris) روی قارچ Sclerotinia sclerotiorum در شرایط آزمایشگاه به روش اختلاط اسانس با محیط کشت PDA در 5 غلظت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج مشخص کرد که اسانس نعناع تاثیر کافی بر روی رشد میسلیوم قارچ نداشت به گونه ای که با شاهد در سطح یک درصد اختلاف معنی داری را نشان نداد. اسانس رازیانه موثرترین اثر بازدارندگی روی رشد قارچ Sclerotinia sclerotiorum را داشت، چنانکه حداقل غلظت بازدارندگی اسانس رازیانه 150 میکرولیتر در لیتر بود. در ضمن با افزایش غلظت اسانس آویشن میانگین قطر پرگنه قارچ کاهش یافت. نتایج این پژوهش نشان می دهد اسانس رازیانه می تواند به عنوان قارچکش طبیعی جهت کنترل بیمارگر S. sclerotiorum مورد استفاده قرار گیرد و هم چنین مشخص شد که افزایش غلظت اسانس و نوع اسانس می تواند تاثیر متفاوتی بر این بیمارگر داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، پوسیدگی سفید ساقه کلزا، رازیانه
  • محمد علی آقاجانی، ناصر صفایی، عزیزاله علیزاده صفحات 31-40
    پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه، مهم ترین بیماری کلزا (Brassica napus)، در دنیاست که به وسیله قارچ Sclerotinia sclerotiorum ایجاد می شود. از نخستین سال های رواج این گیاه روغنی در استان گلستان، بیماری یادشده نیز در مناطق گوناگون مشاهده گردیده و به تدریج در همه مناطق کشت کلزا در استان گسترش یافته است. جهت بررسی وضعیت آلودگی مزارع استان، طی دو سال زراعی 85-1384 و 86-85، وضعیت آلودگی 80 مزرعه در چهار شهرستان گرگان، علی آباد، کلاله و گنبد مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده های بیماری بر اساس درصد بوته های آلوده (I) و شدت متوسط بیماری (S) در هر مزرعه انجام گردید. نتایج نشان داد که اختلاف آلودگی مزارع در چهار منطقه یادشده، از لحاظI (P=0.05) و S (P=0.02) معنی دار می باشد. کم ترین و بیش ترین میانگین درصد بوته های آلوده به ترتیب در مناطق کلاله (7/10 درصد) و علی آباد (11/22 درصد) مشاهده شد، اما حداقل و حداکثر متوسط شدت بیماری به ترتیب در دو منطقه گنبد (6/5 درصد) و علی آباد (2/17 درصد) ثبت گردید. کم ترین و بیش ترین درصد بوته های بیمار به ترتیب مربوط به منطقه گرگان در سال اول (1 درصد) و علی آباد در سال اول (5/81 درصد) بوده است، که ارقام یاد شده به ترتیب معادل 6/0 و 75/66 درصد شدت بیماری بوده اند.
    کلیدواژگان: کلزا، Brassica napus، پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه، Sclerotinia sclerotiorum، استان گلستان
  • مینا محجوبی نیا، زهرا تنها معافی، علی سراجی، سعید رضایی صفحات 41-50
    نماتد مولد زخم ریشه (Loof، 1960 Pratylenchus loosi)، مهم ترین عامل خسارت زای چای در ایران است که باعث ایجاد خسارت کیفی و کمی به محصول چای می شود، با توجه به اینکه درصد بالایی از کشت چای در ایران به صورت دیم است، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دوره های گوناگون آبیاری و متعاقب آن تنش خشکی بر فاکتورهای رشدی نهال های چای در دو نوع خاک با بافت لومی- شنی و لومی-رسی آلوده به P. loosi و مقدار جمعیت نماتد انجام گرفت. نهال های چای از کلون امیدبخش 100 در گلدان هایی با حجم 6000 سانتی مترمکعب حاوی خاک آلوده با تراکم جمعیت یک نماتد در گرم خاک کاشته شدند دوره های آبیاری به صورت 7، 14،21 و 28 روز و بدون آبیاری اعمال شدند. تیمارها در فضای باز ایستگاه تحقیقات چای شهید افتخاری فومن (فشالم) به مدت هشت ماه نگهداری شدند و مراقبت های معمول زراعی انجام شد. پس از این مدت نهال ها برداشت شدند و در هر واحد آزمایشی شاخص های رشدی از قبیل ارتفاع، وزن کل، وزن تر ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و حجم ریشه اندازه گیری شد. شاخص های مربوط به نماتد، شامل مقدار جمعیت در خاک و ریشه نیز تعیین شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تیمارها در شاخص های اندازه گیری شده با یکدیگر اختلاف معنی دار آماری داشتند. Pratylenchus loosi در نهال های چای با دور آبیاری مطلوب 7 و 14 روز نسبت به دورهای آبیاری 21، 28 روز و بدون آبیاری تکثیر یافت جمعیت نماتد در ریشه با مقدار حجم ریشه و وزن ریشه در دوره های گوناگون آبیاری نسبت کاملا مستقیم نشان داد. نتایج این بررسی نشان داد که علیرغم وجود جمعیت بالای نماتد در دورهای آبیاری 7 و 14روز نهال های چای آبیاری شده با این دوره های آبیاری نسبت به تیمارهای بدون آبیاری و 21 و 28 روز توانایی بیش تری در تحمل آلودگی و خسارت P. loosi داشتند، به گونه ی که تیمارهای 21 و 28 روز آبیاری با وجود دارا بودن کمترین مقدار جمعیت نماتد در ریشه، بیش ترین کاهش شاخص های رشدی را نشان دادند که می تواند بیانگر تاثیر نماتد حتی در جمعیت کم روی رشد نهال چای در شرایط تنش خشکی باشد که با کاهش رطوبت خاک تشدید می شود. در بافت لومی- شنی، مقدار جمعیت نماتد در ریشه و خاک نسبت به بافت لومی-رسی بیش تر بود. این بررسی مشخص کرد که در دورهای آبیاری 7 و 14 روز که تقریبا نیاز آبی گیاه چای فراهم می شود، نهال ها خسارت کمتری را نسبت به تیمارهایی که آب کمتری دریافت می کنند، متحمل می شوند.
    کلیدواژگان: چای، نماتد مولد زخم ریشه، بافت خاک، تنش خشکی، شاخص های رشدی، دور آبیاری، Pratylenchus loosi
  • نجمه غزلباش، محمد عبدالهی صفحات 51-60
    نماتد ریشه گرهی یکی از مهم ترین نماتدهای مهم انگل گیاهی است که خسارت بسیاری به محصولات کشاورزی، بویژه جالیز وارد می سازد. با توجه به این که امروزه استفاده از مواد طبیعی برای کنترل آفات و بیماری های گیاهی در اولویت قرار گرفته است، این پژوهش به منظور بررسی اثر بازدارندگی عصاره آبی گیاهان چویل، Ferulago angulata و آویشن شیرازی، Zataria multiflora بر نماتد مولد گره ریشه، Meloidogyne javanica در گوجه فرنگی انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی با 3 فاکتور (1- نوع عصاره در 2 سطح چویل و آویشن شیرازی در مقایسه با شاهد آب مقطر، 2- غلظت عصاره در 3 سطح با نسبت های 04/0، 2/0 و 4/0 درصد، 3- اندام عصاره گیری در 3 سطح گل، برگ و ساقه) و در 4 تکرار برای هر تیمار انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره هر دو گیاه باعث افزایش چشمگیر درصد مرگ و میر لاروهای سن دوم و کاهش تفریخ تخم نماتد می شود که عصاره 4/0% گل و عصاره های 2/0% و 4/0% برگ چویل با ایجاد بیش از 90% مرگ و میر در لارو سن 2 بر عصاره 4/0 درصدی برگ آویشن شیرازی که 72% مرگ و میر را سبب شده است، برتری نشان می دهد. در حالی که در تیمار شاهد مقدار مرگ و میر 33/4% برآورد گردید، عصاره 4/0% گل چویل با 33/97% مرگ و میر لارو سن 2 بر عصاره 4/0% ساقه این گیاه که 67/61% مرگ و میر را سبب می شود، برتری دارد. عصاره هر دو گیاه موجب کاهش 69 تا 91 درصدی تفریخ تخم می شوند که در این بین تیمار عصاره 4/0% گل چویل با 11/90% جلوگیری از تفریخ تخم، نسبت به همه تیمارها موثرتر بود. نتایج تجزیه شیمیایی، وجود فلاونوئید و تانن را در اندام های گیاهان مورد بررسی را ثابت نمود. تنها اندام فاقد استروئید ساقه چویل بود و ساپونین در هیچیک از اندام های گیاهی مورد آزمایش یافت نشد.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، نماتد ریشه گرهی، عصاره گیاهی، چویل، آویشن شیرازی
  • فروغ گنجعلی، نادر حسن زاده، مرتضی عرب سلمانی، سعید رضایی صفحات 61-70
    بلایت باکتریایی پنبه با عامل باکتریائی Xanthomonas citri pv. malvacearum (ex. X. axonopodis pv. malvacearum) از بیماری های مهم قرنطینه ای درکشور محسوب می شود. درخصوص ارزیابی واکنش ارقام مختلف پنبه نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه ای گزارش رسمی در دست نیست. برای این منظور از سه مرحله کوتیلدونی، گلدهی وغوزه دهی گیاه برای انجام این پژوهش استفاده شد. در بررسی اثر مایه زنی روی غوزه ها در شرایط آزمایشگاه (درون شیشه ای) از طرح کاملا تصادفی در4 تکرار و در بررسی اثر مایه زنی بر روی گیاهچه ها، غوزه ها و برگ ها در گلخانه از شش تکرار استفاده شد. زادمایه از مخلوط 5 جدایه در غلظت 106 سلول در میلی لیتر تهیه شد. جهت ارزیابی حساسیت برگ ها از سیستم هانتر و ارزیابی حساسیت غوزه ها به روش هیلاکس انجام شد. جهت آزمایش در مرحله گلدهی، برگ ها سه روز متوالی با سوسپانسیون باکتری محلول پاشی شدند. جهت تلقیح غوزه ها نیز از غوزه هایی که در سن سه هفتگی بودند استفاده شد. غوزه ها با سوزن استریل در دو ناحیه زخم و با پنبه آغشته به سوسپانسیون باکتری تلقیح شدند. برای هر یک از مراحل تلقیح روی پنبه یک شاهد در نظر گرفته شد. از آب مقطر استریل به عنوان شاهد استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد از بین 8 رقم مورد مطالعه حساس ترین آنها، رقم بومی (از گونه G. herbaceum) و سه رقم سای اکرا، سیندوز و بختگان جزو مقاوم ترین ارقام بودند. نتایج مرحله غوزه دهی همسو با نتایج مرحله گلدهی بود. در هر دو آزمایش مقایسه میانگین داده ها نیز نشان داد اختلاف معنی داری بین همه ارقام جز سه رقم بختگان، سای اکرا و سیندوز وجود دارد.
    کلیدواژگان: واکنش ارقام، پنبه، Xanthomonas malvacearum
|
  • Pages 1-8
    Weeds always cause serious problems in pome fruit orchards. These plant species are primary، secondary and epiphytic hosts of some major plant bacteria which upon transmission to fruit trees may result in bacterial infection and crop loss. These weeds include annuals and perennials. The most prevalent perennial and spring annual weeds that serve as secondary hosts were collected during two years of study (2011-2012). Samples were examined for determining incidence of bacteria via conventional bacteriological methods. The more frequent bacteria were identified and checked for pathogenicity and epiphytic phases. Results showed that Xanthomonas spp.، Pseudomonas spp. and Erwinia spp. were found on Avena fatua، Sorghum halepense، Cynodoun dactylon‍‍، Agropyron repense، Hordeum vulgare and Poa sp. as epiphytes. These bacteria could be isolated during spring. Pseudomonas syringae pv. syringae was isolated from some Poaceae species. Erwinia amylovora، the causal agent of fire blight، was isolated from Cynodon dactylon‍‍ and Agropyron repense.
    Keywords: Weeds, epiphyte, bacteria
  • Pages 9-16
    The symptoms of brown patch or Rhizoctonia blight of bristle basket grass (Oplismenus hirtellus) were observed in the summer of 2004 in a citrus orchard in Babolkenar region، South of Babol، Mazandaran province. The individual plant symptoms consisted of blighted spots، which gradually expanded to encompass the entire surface of the leaf. Patches of affected grass had a diameter of approximately 20 to 100 cm. Dark brown sclerotia were abundantly produced on the diseased plants and in soil. Plants started to recover and resumed growth from the centre of the patch outward at the end of summer (because of the cooling of the air)، producing a ring pattern in the affected area. A multinucleate Rhizoctonia sp. was consistently isolated from blighted tissues. Based on colony and mycelial characteristics، the fungus was identified as Rhizoctonia solani، and the anastomosis group (AG) for most of these isolates was determined as AG 1 by anastomosis testing. On the basis of cultural and sclerotial characteristics، subset of the isolates was determined as AG 1- IA. The hyphal diameter of the isolates was 7. 0 µm، and the mean number of nuclei was 6. 4 per hyphal cell. The colony was light brown on potato dextrose agar after 2 weeks of growth، and dark brown sclerotia measuring 0. 7 to 4 × 1 to 4. 5 mm were abundantly produced on the medium. Cardinal temperatures for growth of this isolate were 10، 28، and 35°C. The linear growth rate at the optimum temperature was 34 mm per day. Pathogenicity of the AG 1-IA isolate was confirmed by placing 8-mm disks from the margins of an actively growing colony on the leaves and sheaths of the host plant. Symptoms observed were the same as those in the field، and the fungus was reisolated from the blighted tissue. To our knowledge، this is the first report on the occurrence of brown patch disease of O. hirtellus in Iran. The bristle basket grass is introduced as a new host for R. soloni in Iran.
    Keywords: bristle basket grass, Oplismenus hirtellus, Brown patch, Rhizoctonia blight, Rhizoctonia solni, AG1, IA
  • Pages 17-22
    Potato virus Y (PVY) is the type species of the genus Potyvirus in Potyviridae، and is one of the most important potato infecting viruses which can cause severe crop loss in epidemics. This damage and reduction of yield depends on several factors including potato cultivar، time of infection and virus strain. Currently all tobacco and potato fields are sensitive to PVY and its infection is widespread in many potato fields in Golestan province. Use of resistant varieties is considered as the most effective and economic، and safest method to reduce damages of plant viruses. This study was performed to determine the reaction against PVYO of four prevalentpotato varieties cultivated in the potato fields of Golestan، including Banba، Boren، Marla and Satina، and to identify possible sources of resistance. Eight leaved plants from each cultivar were inoculated mechanically with extract of tobacco leaves infected by PVYO. Plants were kept in greenhouse and symptoms evaluated for four weeks. Statistical analysis was performed using the recorded ratings of the symptoms. Inoculated plants were tested by DAS-ELISA. PVY symptoms، with different severities، were observed in all varieties. Satina was the only variety which its symptom ratings was significantly lower than the total mean، but the maximum titer of virus was observed in DAS-ELISA experiments for Boren variety.
    Keywords: resistance, potato cultivar, PVYO, DAS, ELISA
  • Pages 23-30
    Use of some essential oils as antimicrobial agents has increased during the past decade. In this study the antifungal activity of essential oils of peppermint (Mentha piperita)، fennel (Foeniculum vulgare) and thyme (Thymus vulgaris) was examined for inhibition of mycelia growrh of Sclerotinia sclerotiorum on PDA amended with ethanolic extracts of the 3 medicinal plants at five concentrations (75، 150،300، 600 and 1200 microliter/l.). Results showed that the essential oil of peppermint did not have sufficient effects on mycelial growth of Sclerotinia sclerotiorum because it exhibited no significant difference with control at 99% confidence level. The essential oil of fennel had high antifungal activity and suppressed fungal growth at minimum inhibitory concentration of 150 µl/l. Thyme oil reduced mycelial growth at relatively higher concentration. Findings from this study showed that essential oils of fennel could be considered as a candidate for further investigations towards its application as natural fungicide to control S. sclerotiorum. Results suggest that the kind and concentration of essential oil can affect pathogenic fungi differently.
    Keywords: Essential oil, Sclerotinia roor rot, Fennel
  • Pages 31-40
    Sclerotinia stem rot (SSR)، caused by Sclerotinia sclerotiorum، is the most important disease of canola (Brassica napus). This disease has been observed in different regions of Golestan province since the first years of canola planting. In order to study of infection situation of the fields in the province، disease evaluating was carried out in 80 fields in four locations (Gorgan، Ali Abad، Kalaleh and Gonbad) during 2006 and 2007. Statistical analyses of disease data were performed based on disease incidence (I) and mean severity (S) of the fields. The results revealed that the incidence (P=0. 05) and severity (P=0. 02) are significantly different in the four locations. Minimum and maximum of average incidence was observed in Kalaleh (10. 7%) and AliAbad (22. 11%)، respectively، but Minimum and maximum of mean severity was recorded in Gonbad (5. 6%) and Ali Abad (17. 2%)، respectively. Minimum and maximum of disease incidence was observed in Gorgan in 2006 (1%) and Ali Abad in 2006 (81. 5%)، respectively، that were equivalent to 0. 6% and 66. 75% disease severity.
    Keywords: canola, Brassica napus, Sclerotinia stem rot, Sclerotinia sclerotiorum, Golestan province
  • Pages 41-50
    Root lesion nematode (Pratylenchus loosi Loof، 1960) is among the most damaging agents on tea plant in Iran. The nematode causes quality and quantity losses on tea crop. Most of tea plantations in Iran are under rain-fed conditions. In this research the impact of irrigation intervals (and consequently drought stress) and two types of soil texture، loamy-sandy and loamy-clay، on the population density of root lesion nematode and the growth indices of tea sapling were studied. Tea saplings of clone 100 were planted in pots 6000 cm3 containing either loamy-sandy or loamy-clay soil with population density of one nematode per g of soil. The pots were irrigated at 7، 14، 21 and 28 days intervals and some were left without irrigation as control. Pots were kept in the Tea-Research Station of Fashaalam for 8 months، during this period the required agronomic practices were done according to the routine of the region. After this period the saplings were harvested and in each experimental unit the growth indices such as height، total weight، root fresh weight، aerial fresh weight، aerial dry weight and root volume were measured. The nematode population density in soil and root were determined as well. The results of analysis of variance showed that all treatments had significant differences with each other. P. loosi could multiply well in treatments of 7 and 14 day irrigation intervals compared to treatments of 21 and 28 day and without irrigation. Nematode populations in root showed positive correlation with root volume and root weight at different irrigation intervals. Nematode population in soil and root were related too. The results of this survey showed that tea saplings with 7 and 14 day irrigation intervals could better tolerate the damage caused by P. loosi، in comparison to longer irrigation intervals and the treatment without irrigation. The nematode population density was higher in root and soil in loamy-sandy texture soil compared to loamy-clay soil This research revealed that in the treatments with 7 and 14 day irrigation intervals the water requirements of tea plants are met، consequently showing less damage in comparison with the other treatments with less water supply.
    Keywords: Tea, Pratylenchus loosi, soil texture, water stress, growth parameters, root lesion nematode
  • Pages 51-60
    Root knot nematodes are one of the most important plant parasitic nematodes that damage many crops، particularly vegetables. Increasing use of pesticides has caused environmental concern and the use of eco-friendly natural substances to control pests and plant diseases has become a priority. Nematicidal effects of the water extracts of different parts of two medicinal plants، namely Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss and Zataria multiflora Boiss on root knot nematode، Meloidogyne javanica، were determined under laboratory condition. Concentrations of extract from plant parts were 0. 04%، 0. 2% and 0. 4% (w/w) of leaves، stem and flower and distilled water was used as control. Each treatment was replicated 4 times. All plant parts and concentrations from both tested plants، significantly (P>0. 01) increased the larval mortality and decreased the egg hatching of M. javanica، in comparison with controls. In case of larval mortality، the best treatments were flower extract of F. angulata (0. 4%) and leaf extract of F. angulata (0. 2% and 0. 4%) which caused more than 90% mortality in J2s، as compared to leaf extract of Z. multiflora (0. 4%) with 72% larval mortality. Although the larval mortality in control was 4. 33%، flower extract of F. angulata at the rate of 0. 4% killed 97. 33% of J2s. At the same rate، mortality of larva was 61. 67%، when stem extract of Z. multiflora was applied. Aqueous extract of the both tested plant materials 69-91% inhibited the egg hatching. Flower extract of F. angulata (0. 4%) was the best treatment with 90. 11% inhibition in egg hatch. Phytochemical analysis of plant extracts revealed the presence of flavonoid and tannin. Only stem extract of F. angulata had no steroid and there was no saponin in any of the tested plant extracts.
    Keywords: Bio, nematicide, Botanicals, Ferulago angulata, Inhibitory effect, Meloidogyne javanica, Plant extract, Root knot nematode, Zataria multiflora
  • Pages 61-70
    Bacterial blight of cotton caused by Xanthomonas citri pv. malvacearum is an important quarantine disease in the country. To date، no official report exists on the susceptibility or resistance assessments of different cotton varieties to the disease in greenhouse conditions. To achieve this aim، disease incidence and severity in the three growth stages of cotyledonary، flowering and boll formation for 8 cotton varieties under greenhouse conditions (mean T. 38/31; d/n and RH% 58/65 d/n.) were evaluated using a completely randomized design with six replicates. Bacterial inoculum was prepared by mixing the inocula of 5 X. citri pv. malvacearum isolates that was adjusted at concentration of 106 cfu/ml. The leaves were pricked with sterile needle and sprayed with bacterial inoculum for three successive days at the flowering stage. Three weeks old bolls were pricked with needle at 2 points and inoculated with cotton plugs soaked in bacterial suspension. Distilled water was used as control. An in vitro (moist chamber) experiment on cotton bolls was also carried out in a completely randomized design with six replications. Hunter،1986 and Hillocks، 1988 evaluation systems were used for leaf and boll susceptibility or resistance assessments respectively. Results indicated that the local cultivar Bomi (G. herbaceum) was the most susceptible among the eight cultivars studied here. In contrast، the three cultivars، Siokra، Syndose and Bakhtegan were considered as the most resistant ones in both (vivo & vitro) experiments. Reactions of the varieties to inoculation at the flowering stage were similar to those at boll formation stage. Mean comparison of the data revealed significant differences among all varieties، except the 3 most resistant ones mentioned above. Inoculation of young plants at seedling stage did not show any disease symptoms.
    Keywords: Cotton, cultivar reaction, Xanthomonas citri pv. malvacearum