فهرست مطالب

دانش حسابرسی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1391)

نشریه دانش حسابرسی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1391)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید پورحیدری، سعید بذرافشان صفحه 7
    هدف این مطالعه بررسی اثر ویژگی های فردی حسابرسان (نظیر تجربه و اعتماد به قضاوت شخصی) در تمایل به استفاده از چک لسیت کشف تقلب و اتکاء بر نتایج بدست آمده از آن می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه کتبی می باشد که روایی و پایایی آن به تایید رسیده است. برای دستیابی به هدف مزبور از چک لیست کشف تقلبی استفاده شد که سودمندی آن در تحقیقات پیشین تایید شده بود. پرسشنامه هایی که حاوی چک لیست کشف تقلب بود بین حسابرسان توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل مسیر با کمک نرم افزار آموس انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد با افزایش تجربه حسابرس و علاوه بر این با افزایش اعتماد حسابرس به قضاوت شخصی وی، تمایل او در استفاده از چک لیست راهنمای کشفتقلب، کاهش می یابد. این امر نیز باعث اتکاء کمتر حسابرس بر نتایج بدست آمده از چک لیست می گردد. ضمنا در بررسی اثر مستقیم (بدون واسطه متغیر میانی تمایل به استفاده از چک لیست) تجربه و اعتماد به قضاوت شخصی حسابرس در اتکاء وی بر نتایج حاصل از چک لیست، نتایج بیانگر رابطه ای معکوس و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های فردی حسابرس، چک لیست کشف تقلب، تمایل به استفاده از چک لیست کشف تقلب
  • محمد کاظمی، حسین کرباسی یزدی صفحه 23
    افزایش تاکید بر عملکرد و پاسخگویی در بخش عمومی در چند سال اخیر موجب بهبود سازوکارهای موجود برای ادای مسئولیت پاسخگویی گردیده است. در این میان، نقش گزارشهای مالی دولتی به عنوان ابزار ایفای مسئولیت پاسخگویی عمومی برجسته است. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه چالش های استقرار نظام گزارشگری بر مبنای حسابداری تعهدی (با تاکید بر مسئولیت پاسخگوئی) در بخش دولتی ایران می باشد که در این خصوص پنج عامل عدم وجود چارچوب نظری و مفاهیمی، قوانین و مقررات موجود در نظام مالی و محاسباتی، استانداردها و روش های حسابداری دولتی، عدم اجرایی شدن کامل بودجه ریزی عملیاتی، عدم اجرای حسابرسی عملکرد در بخش دولتی مورد بررسی قرار گرفت. گردآوری اطلاعات با استفاده ازاطلاعات ثانویه، در قالب پرسش نامه پنج گزینه ای صورت پذیرفت. جامعه آماری شامل 122 نفر از ذی حسابان و معاونین آنها و حسابرسان اداره کل نظارت بر ذی حسابی های وزارت امور اقتصادی و دارایی می باشد که با فنون آماری مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که هر پنج عامل بررسی شده از موانع اجرای حسابداری بر مبنای تعهدی در بخش دولتی می باشد. همچنین لازم است بیان گردد که متغیر عدم اجرای حسابرسی عملکرد در اولویت اول و عدم وجود چارچوب نظری و مفاهیمی، عدم اجرایی شدن کامل بودجه ریزی عملیاتی، قوانین و مقررات موجود و استانداردها و روش های حسابداری دولتی در مراتب بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، حسابداری تعهدی، چارچوب نظری و مفاهیمی، قوانین و مقررات، استانداردها و روش ها، بودجه ریزی عملیاتی، حسابرسی عملکرد
  • عبدالمحمد مهدوی، علیرضا پیلتن صفحه 45
    نظریه پردازان مدیریت، توانمند سازی کارکنان را به عنوان عاملی موثر برای موفقیت سازمان و افزایشکارایی کارکنان مطرح می کنند که در این راستا، مدیران سازمان باید محیط مناسب و راهکارهای لازمرا برای توانمندسازی کارمندان فراهم نمایند. یکی از راهکارها و اقدامات جهت بهبود توانمندسازیکارکنان و افزایش بهره وری، کارایی و اثربخشی سازمانی، برنامه های کیفیت زندگی کاری می باشد.
    کیفیت زندگی کاری، مجموعه ای از شرایط واقعی کار و محیط کار در سازمان است که شامل میزانحقوق و مزایا، امکانات رفاهی، بهداشتی و ایمنی، مشارکت در تصمی مگیری و توسعه و پیشرفت شغلی می باشد. این تحقیق، به بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری با توانمندسازی کارکنان دیوان محاسبات کشور می پردازد. روش پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان دیوان محاسبات کشور هستند و نمونه ای به حجم 115 نفر از آنها به طور تصادفی انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده، لذا جهت سنجش کیفیت زندگی کاری از پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون و جهت سنجش توانمندسازی از پرسش نامه اسپریتزر و میشرا استفاده شده که ضریب اعتبار آنها به کمک آلفای کرونباخ به ترتیب) 81 / α=0 (و) 78 / α =0 (تعیین گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t تست تک گروهی استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در این پژوهش ضریب همبستگی بین کیفیت زندگی کاری و توانمندسازی کارکنان 55 / 0 که در سطح 05 / 0 معنادار می باشد. همچنین به غیر از مولفه فضای کلی زندگی، بقیه مولفه های کیفیت زندگی کاری با توانمندسازی رابطه مثبت و معناداری داشته اند. در ضمن میزان کیفیت زندگی کاری از سطح متوسط پایین تر و میزان توانمندسازی کارکنان در حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، کیفیت زندگی کاری، کارکنان دیوان محاسبات کشور
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، مظفر صادقی صفحه 61
    در سالهای اخیر، حسابرسی عملکرد، به دلیل ناتوانی حسابرسی های مالی در پاسخگویی کامل به نیازهای سیستم های مدیریتی، مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر، از نوع توسعه ای و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای- اسنادی است و در انجام آن تلاش گردیده است ضمن پرداختن به بحران زیست محیطی دریاچه ارومیه با روش حسابرسی عملکرد، به طرح افقی نو در تحقیقات کاربردی جغرافیایی، از طریق پیوند حسابرسی عملکرد با مطالعات جغرافیایی بپردازد. بر این اساس، مجموعه اقدامات و طرح های صورت گرفته در منطقه مورد مطالعه از منظر کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و در نهایت پیشنهادهایی درراستای تعدیل و حل بحران زیس تمحیطی دریاچه ارومیه ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، حسابرسی زیست محیطی، مطالعات جغرافیایی، نگرش
  • سید حسین میری، علی اسماعیل زاده مقری، جمال جعفری چاشمی صفحه 83
    دیوان محاسبات کشور به عنوان بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی وظیفه نظارت و حسابرسی برعملکرد مالی کلیه دستگاه هایی که به نحوی از انحاء از بودجه کل کشور استفاده می کنند را بر عهده دارد. این دیوان در یک مسیر صعودی و رو به رشد همواره معتقد به ب هکارگیری بهترین شیوه حسابرسی، نظارت و مشور تدهی به دستگاه ها به منظور حسن اجرای قوانین، مصرف صحیح و بهینه وجوه و پیشگیری از تخلفات احتمالی بوده است.با پیشرفت روزافزون تکنولوژی جهت افزایش پاسخگویی دولت نیاز به تغییر رویکرد نظارت و حسابرسی در دستگاه های نظارتی امری طبیعی است. هدف از انجام این پژوهش یافتن مناسب ترین استراتژی حسابرسی دیوان محاسبات کشور جهت دستیابی به اهداف ذاتی سازمان می باشد. در این تحقیق با تاکید بر اقدامات گذشته، و مطالعه وضعیت حال و با استفاده از مدل swot، راهکارها و استراتژی های منتخب در جهت رفع تنگناها و کاستی های وضعیت موجود و طرق دستیابی به اهداف استراتژی بیان شده است به این نحو که پس از مطالعه وضعیت موجود دیوان، پرسشنامه تهیه و پس از تایید دفتر مطالعات دیوان محاسبات کشور بین حسابرسان و مدیران حسابرسی توزیع، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت به این صورتکه ابتدا از روش رتبه بندی عوامل موثر در حسابرسی از روش تصمیم گیری های چند شاخصه MADM مدل TOPSIS جهت اولویت بندی عوامل استفاده و سپس با محاسبه میانگین هریک از عوامل با نرم افزار آماری SPSS و تحلیل SPACE جایگاه حسابرسی دیوان مشخص و با توجه به جایگاه استراتژی مذکور مناسب ترین استراتژی ها انتخاب گردیده است.
    کلیدواژگان: مدل swot، نقاط ضعف و قوت، نقاط تهدید و فرصت، استراتژی
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، وحید محمودی، سیدمحسن سبحانی صفحه 111
    یکی از مسائلی که در اقتصاد ایران پیوسته مورد نقد و بررسی قرار گرفته موضوع «کسری بودجه دولت» است. بطوری که این مساله یکی از دغدغه های کارشناسان امر گردیده و در مورد علل وجودی و آثار ایجادی آن تحقیقات متعددی صورت گرفته است. صرفنظر از دلایل وجودی کسری بودجه و با توجه به روش تامین این کسری در طی سال های گذشته، شاهد رشد نقدینگی در این سال ها بوده ایم. به عنوان یکی از فرضیات پذیرفته شده در مورد ارتباط هرچند نه به صورت یک به یک بین رشد نقدینگی و تورم، در این تحقیق برآنیم تا ارتباط سه سویه و متقابل کسری بودجه، رشد نقدینگی و تورم را مورد مداقه قرار دهیم. بدین منظور با استفاده از یک دستگاه معادلات همزمان، رابطه میان کسری بودجه دولت، نقدینگی و تورم طی دوره زمانی 1357 تا 1387 در ایران برآورد شده است. نتایج حاصل از این تحقیق، حاکی است که افزایش یک درصدی در کسری بودجه دولت باعث افزایش دو درصدی در نقدینگی و افزایش یک درصدی در نقدینگی باعث افزایش 27 / 0درصدی در تورم می شود. همچنین با افزایش کسری بودجه به میزان یک درصد، تورم 44 / 0 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کسری بودجه دولت، نقدینگی، تورم
  • علی جعفری، همت جعفری، امیر رساییان، رضا پورحسینی صفحه 135
    در این پژوهش سعی شده است جنبه های مختلف هزینه های نمایندگی و اثر دو گروه از عوامل عمومی و شاخص های هزینه نمایندگی بر حق الزحمه حسابرسی بررسی می شود. برای بررسی از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. متغیرهای مستقل شامل درصد مالکیت اولین سهامدار عمده، درصد مالکیت نهادهای دولتی، نسبت مجموع بدهی ها به دارایی ها و نسبت اعضای غیر موظف هیات مدیره به کل اعضای هیات مدیره به عنوان شاخص های هزینه نمایندگی می باشند. لگاریتم مجموع حساب های دریافتنی و درآمدهای عملیاتی، مجموع حساب های دریافتنی به دارایی ها، سود قبل از کسر بهره و مالیات به دارایی ها و تاریخ پایان سال مالی به عنوان متغیرهای کنترلی می باشند و اثرگذاری بر حق الزحمه حسابرسی، به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. فرضیه اصلی پژوهش وجود رابطه معنی دار بین شاخص های هزینه نمایندگی و حق الزحمه حسابرسی است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش متغیر های وابسته و مستقل از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 85 - 89 جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین شاخص های هزینه نمایندگی و حق الزحمه حسابرسی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، هزینه های نمایندگی، ساختار مالکیت، ویژگی های عملیاتی
  • یحیی حساس یگانه، کاوه مهرانی، شاپور محمدی، حمزه دیدار صفحه 147
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر کارایی سرمایه گذاری در سطح شرکت با در نظر گرفتن اثر متغیر میانجی عدم تقارن اطلاعاتی و تاثیر متغیر های کنترل (اهرم مالی، صنعت،اندازه شرکت، دوره پذیرش در بورس،اندازه حسابرس، وجه نقد عملیاتی وساختار مالکیت) در قالب روش آزمون نقش متغیر میانجی از طریق مدل های رگرسیون چندگانه مبتنی بر داده های تابلوئی انجام شده است. آزمون های انجام شده در خصوص داده های 127 شرکت در طول سال های 1381 الی 1388 (1016 سال- شرکت) نشان می دهد که کیفیت گزارشگری مالی با عدم تقارن اطلاعاتی دارای رابطه معکوس و معنادار بوده و عدم تقارن اطلاعاتی باکارایی سرمایه گذاری در سطح شرکت رابطه معکوس ومعنادار دارد. ضمنا کیفیت گزارشگری مالی بصورت مستقیم و غیر مستقیم با تاثیر جزئی متغیر میانجی (عدم تقارن اطلاعاتی) با کارایی سرمایه گذاری در سطح شرکت رابطه مستقیم و معنادار دارد. متغیراهرم مالی و صنعت با کیفیت گزارشگری مالی، اندازه حسابرس، دور پذیرش در بورس، وجه نقد عملیاتی، با کارایی سرمایه گذاری در سطح شرکت و اهرم مالی با عدم تقارن اطلاعاتی دارای رابطه معنادار بوده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، عدم تقارن اطلاعاتی، کارایی سرمایه گذاری در سطح شرکت، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل مرزی تصادفی، متغیر میانجی
|
  • Omid Pourheydari, Saeed Bazrafshan Page 7
    The purpose of this study is to assess the impact of auditor's individual characteristics (Such as experience and Confidence in personal judgment) in desire to use the decision aid and relying on the results of that. Data collection tool is questionnaire, which has proved its reliability and validity. To achieve the mentioned goal, was used a decision aid that its usefulness was confirmed in previous research. The questionnaires containing decision aid were distributed between auditors. Data analysis was performed using the path Analysis method with Amos software. The results showed, with increasing the auditor's experience and addition with increasing auditor's confidence personal judgment, his desire will increase to use the decision aid. This also led to less reliance by auditor on the results of the decision aid. Also the effect of direct experience and confidence in personal judgment (without intermediate: desire to use decision aid) in relying on the results decision aid, the results showed an inverse and significant relationship.
    Keywords: Auditor Individual Characteristics, Decision Aid, Desire to Use the Decision Aid
  • Hossein Karbassi Yazdi, Mohammad Kazemi Page 23
    The increased emphasis on performance and accountability that has occurred in the public sector in the last years led to a greater awareness of mechanisms that are available to discharge accountability. In this respect, the role of the government financial annual report as a mechanism of discharge public accountability has received increased prominence. The goal of this research is the study of challenges the reporting system based on accrual accounting in public sector. (with an emphasis on accountability).In this section, five factors: lack of theoretical framework and concepts, laws and regulations in the financial system and computational, governmental accounting standards and procedures, complete lack of executive operating budget, lack of performance auditing in the public sector were examined.Collecting data with using secondary data, was conducted in the form of multiple_ choice questionnaire.The statistic society is included 122 cases of controllers and their deputy and auditors of ministry of economic affairs that was tasted with statistical techniques. Findings of this research indicate that all the 5 factors studied are barriers to implementation of accrual accounting. It is also stated that the audit function in the variable priority, lake of theoretical frameworks and concepts, the executive budget fully operational, the existing regulations and accounting standards and procedures were next in the hierarchy.
    Keywords: accountability, accrual accounting, theoretical frameworks, concepts, rules, regulations, standards, methods, operational budget, Audit function
  • Alireza Piltan, Abdul Mohammad Mahdavi Page 45
    Management theorists propose personnel’s empowerment as a determinant for institution success and outperformance increase of personnel which in this way the institution mangers should provide a suitable environment and essential for empowerment of personnel’s. Work life quality program is one of personnel outperformance for improvement of personnel’s empowerment and productivity increase, efficiency and institutional effectiveness. Quality work of life is a set of real work condition and work environment in institution which consist of fringe Benefit and Salary level, amenities, hygiene & security, participation in making decision and job development. This research considers Quality work of life ration with personnel’s outperformance of supreme audit court of Iran. The method of this research is descriptive - correctional. Research statistical society had randomly selected 115 persons of supreme audit court of Iran. The instrument of those data is questionnaire, so Walton Quality work of life questionnaire is used for Quality work of life measurement and Sprinter and Michal questionnaire for empowerment measurement which its validity coefficient of them are determined by help of Cronbach،s alpha, (= 0/78), (= 0/81) respectively. To analyzing data, it has used Pearson correlation coefficient statistical method and monograph T test. In this research, the augured results show that co relational coefficient between Quality work of life and empowerment of personnel’s is 0/55 which 0/05 of them is meaningful. Except the components of life. The other components of work life quality have a positive meaningful relation to empowerment. Work life quality level in personnel’s, incidentally, is lower than the average level and empowerment level is in average.
    Keywords: Quality work of life, empowerment of personnel's, personnel's of supreme audit court of Iran
  • Abdolreza Rahmani Fazli* Page 61
    In recent years, Performance Audit has been the center of attention due to the inability of Financial Audit to fully meet the requirements for management systems. In the current study which is an action research based on the extant reliable documents, it has been tried to address the issue of environmental crisis in Urmia Lake by using the method of performance audit, and open up a new horizon in applied geographical research by linking performance audit with geographical studies. Therefore, the whole series of performed actions and carried out plans in this area have been examined and evaluated based on the three indexes of efficiency, effectiveness and economy in performance audit, and finally, several suggestions have been made as to how to decrease and solve the environmental crisis in Urmia Lake.
    Keywords: Performance Audit, Environmental Audit, Geographical Studies, Systematic Approach, Sustainable Development, Urmia Lake
  • Seyyed Hossein Miri, Ali Esmailzadeh Moqri, Jamal Jafari Chashmi Page 83
    supervision and auditing on financial revenues on all apparatus who in some ways use from the country's budget. This court with an ascending and developing direction had valued in utilizing best method of auditing، supervision and counseling to apparatuses for the well-administration of law، correct and optimum expenditure payments and avoidance of probable violations. Naturally، due to the constant development of technology in order to increase the responsibility of the government it is necessary to change the supervision and auditing methods in supervisory apparatus. The purpose of this paper is to find the best method of auditing in supreme auditing court for achieving the organic objectives of organization. In this research، emphasizing the previous proceedings، studying the present state and using the model SWOT the selected solutions and strategies for removal of defects and troubles of present state، as well as the ways to achieving the strategy’s goals، have been expressed. This process was; studying the present state of the Court، creating a questionnaire، receiving the questionnaire confirmation of the Court office of studies، distributing the questionnaireamong the auditors and audit managers، collecting and analyzing the questionnaires. In analyzing، firstly، ranking the effective elements method in audit and then the method of MADM model TOPSIS has been used for prioritizing the elements. After that، applying the statistical analysis software SPSS and the analysis SPACE، the audit position of Court has been recognized and with regard to that position the strategy of the most appropriate strategies has been selected.
    Keywords: auditing quality, SWOT model, weaknesses, strengths, threat and
  • Gholam Reza Islami Bidgoli, Vahid Mahmudi, Said Mohsen Sobhani Page 111
    Budget deficit is considered as an issue that continuously reviews in Iran’s Economy. As a result it turns to an obsession of related experts and various researches deal to causes and effects of this problem. During recent year, a part from the causes and the meet of deficit; the growing of liquidly is observable. As an acceptable assumption about the relationship between growing liquidity and inflation, in this research tried to survey three strains and interaction among budget deficit, growing liquidity and inflation. In this sense, in this research estimated the relationship between budget deficit, liquidity,and inflation daring the period of 1357-1387 by Simultaneous equation model. The result of this research reveals that % 1increasing in budget deficit leads to %2 increasing in liquidity and % 1increasing in liquidity leads to %27 increasing in inflation. In addition %1 increasing in budget deficit leads to 0/44 increasing in inflation.
    Keywords: budget defect of government, Liquidity, inflation
  • Ali Jafari, Amir Rasaiian, Hemat Jafari, Reza Pourhoseini Page 135
    This study has investigated the effect of general factors and agency cost indexes on auditing fees.Multivariate regression model was used for testing. Independent variables include percent ownership of the first major stockholder, percent ownership of the state institution, total liabilities and assets ratio and non duty members of the board and all members of the board ratio as agency cost indexes. The control variables are log total accounts receivable and operational revenue, total account receivable and assets ratio, pre- tax and interest income and assets ratio and the end of fiscal year thataffect on auditing fees as a dependent variable. The main hypothesis investigates existence of a significant relationship between agency cost indexes and auditing fees. The needed information of study and correlation test for dependent and independent variables collected from firms listedin Tehran exchange for the period of 2006 – 2010. The results of study indicate that there is a significant relationship between agency cost indexes and auditing fees.
    Keywords: auditing fees, agency cost, ownership structure, operating characteristics
  • Yahya Hassas Yeghaneh, Shapour Mohammadi, Kaveh Mehrani, Hamzeh Didar Page 147
    Using mediation method, this study aims to investigate the financial reporting quality effects on investment efficiency. The research framework is designed considering the information asymmetry as a mediation variable. The sample consisted of 127 companies during the period 1381 until 1388 (1016 year-firm). In this study the effect of each of the above mentioned factors on the investment efficiency using a combination of both static and dynamic panel data method is used. Findings indicate that the variation of financial reporting quality significantly affect the variation of information asymmetry and investment efficiency(SFA&DEA method) is affected by the changes of information asymmetry. Consequently, it is concluded that the information asymmetry mediates the relationship between financial reporting quality and investment efficiency(DEA method) in company level but this relationship is based on SFA method unverified. Furthermore, Leverage, cash flows from operating activities and Institutional ownership with investment efficiency and information asymmetry are related.
    Keywords: financial reporting quality, information asymmetry, investment efficiency, mediation method, Data Envelopment Analysis(DEA), Stochastic Frontier Analysis(SFA)