فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرناز رودکی، مصطفی حقانی، محمد عبدالهی صفحه 83
    استفاده از سموم شیمیایی آفت کش در انبار غلات و حبوبات اثرات سوء زیادی روی موجودات غیر هدف، بروز مقاومت حشرات در مقابل سموم، آلودگی های زیست محیطی و غیره دارد. امروزه عوامل غیرشیمیایی در کنترل آفات کشاورزی مورد توجه هستند که در این راستا استفاده از عوامل بیولوژیک در کنترل آفات اهمیت خاصی یافته اند. یکی از این عوامل بیوکنترل، نماتدهای بیمارگر حشرات هستند. به منظور بررسی وجود نماتدهای بیمارگر حشرات در خاک های استان کهگیلویه و بویراحمد، در سال 1389 تعداد 69 نمونه خاک از سراسر استان جمع آوری شد. در بین گونه های بیمارگر حشرات، Steinernema feltiae (Filipjev)، S. carpocapsae Weiser و یک گونه از جنس Panagrolaimus از خاک های جمع آوری شده جدا گردید. این آزمایش به منظور تعیین کارآیی S. feltiae بر سرخرطومی برنج Sitophilus oryzae (L.)، که آفت بسیار مهم محصولات انباری است، اجرا گردید. در شرایط آزمایشگاهی حشرات کامل سرخرطومی برنج در درجه حرارت های 25، 5/27، 30 و 5/32 درجه سلسیوس در برابر غلظت های صفر، 250، 500، 1000 و 2000 لارو عفونت زای نماتد در هر میلی لیتر آب مقطر قرار گرفتند. حشرات روی کاغذ صافی آغشته به یک میلی لیتر از سوسپانسیون نماتد در داخل پتری دیش های 9 سانتی متری قرار داده شدند و هر 24 ساعت یک بار تعداد حشرات مرده ثبت گردید. بیشترین میزان مرگ و میر سرخرطومی برنج 5/77 درصد بود که در غلظت 2000 نماتد پس از 72 ساعت در دمای 30 درجه ی سلسیوس ایجاد شد.
    کلیدواژگان: سرخرطومی برنج، نماتد بیمارگر حشرات، کنترل بیولوژیک، Steinernema feltiae، Sitophilus oryzae
  • جهان شیر شاکرمی، سمیرا خورشیدوند، مسعود اربابی، عبدالحسن رضایی نژاد صفحه 95
    کنه تارتن انجیر (Eotetranychus hirsti Pritchard & Baker) از آفات مهم انجیر در شهرستان پلدختر استان لرستان است. اثر تیمار های یک بار آبشویی، دو بار آبشویی، یک بار دترجنت، دو بار دترجنت، سم انویدور، سم ابرون و سم فلورمایت روی این آفت در شهرستان پلدختر بررسی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار همراه با شاهد انجام گردید. پس از 3، 7، 14 و 29 روز از اعمال تیمارها درصد تلفات اصلاح شده محاسبه شد. نتایج نشان داد که در همه تاریخ های شمارش بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود دارد. تیمار یک بار استفاده از دترجنت به ترتیب در 3، 7، 14 و29 روز دارای تلفات 21/78، 63/56، 31/50 و03/40 درصد بود. درختانی که دو بار با دترجنت تیمار شده بودند پس از 29 روز دارای تلفات 54/92 درصد بودند که با سموم کنه کش اختلاف معنی داری نداشتند. بر اساس نتایج در 3، 7، 14 و 29 روز پس از آب شویی درختان، تلفات کنه تارتن انجیر 32/47، 37/25، 77/23 و 33/19 درصد بود و در تیمار دو بار آبشویی پس از 29 روز تلفات این آفت 21/62 درصد بود. در تمام زمان های نمونه برداری جمعیت کنه در درختان سم پاشی شده با سموم کنه کش انویدور، ابرون و فلورمایت بسیار کم و نزدیک به صفر بود. بنابراین به نظر می رسد روش های کم خطری مانند آبشویی و یا استفاده از دترجنت ها می توانند با ایجاد شرایط نامساعد برای کنه تارتن انجیر موجب کاهش چشم گیر جمعیت شده و با توجه به اثر کمتر این روش ها روی دشمنان طبیعی می توان در مدیریت تلفیقی آفات از این روش ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کنه تارتن انجیر، آب شویی، دترجنت، کنه کش
  • مجید فلاح زاده، نازیلا سقایی صفحه 103
    شپشک آرد آلود جنوب Nipaecoccus viridis (Newstead) از آفات مهم مرکبات و بسیاری از گیاهان زراعی و غیرزراعی در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان است. در تحقیق حاضر برخی پارامترهای زیستی شامل طول دوره رشدی، طول عمر، ظرفیت تولیدمثلی و نسبت جنسی زنبور پارازیتوییدAnagyrus mirzai Agarwal & Alam، 1959 (Hym.، Encyrtidae) روی پوره های سن سوم (18روزه) و شپشک های ماده جوان (24 روزه) شپشک آردآلود جنوب در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی با رطوبت نسبی 5 60 درصد و درجه حرارت oc5/1 27 و 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. طول دوره رشدی برای پارازیتوییدهای ماده پرورش یافته روی پوره های 18 روزه شپشک آردآلود جنوب 79/0±4/14 روز و پارازیتوییدهای نر 68/0±65/12 روز و روی شپشک های 24 روزه، برای ماده ها 52/0±45/13 روز و برای نرها 87/0±30/12 روز به دست آمد. میانگین طول عمر پارازیتوییدهای ماده ای که در ظروف پرورش روی شپشک های آردآلود جنوب 18 روزه رهاسازی شدند 78/0±25/14 روز و پارازیتوییدهای نر 83/0±40/6 روز و در شپشک های 24 روزه میانگین طول عمر پارازیتوییدهای ماده 69/0± 7/14 و پارازیتوییدهای نر 74/0± 1/7 روز تعیین شد. نسبت جنسی نر به ماده پارازیتوییدهای پرورش یافته روی پوره های سن سوم شپشک میزبان 1 به 11/1 و روی حشره کامل تازه ظاهر شده 1 به 33/1 به دست آمد. میانگین تعداد نتاج ایجاد شده توسط پارازیتوییدهای ماده پرورش یافته روی پوره های 18 روزه برای نتاج نر 47/2±2/15 و برای نتاج ماده 03/2±8/16 عدد بود و در مورد شپشک های 24 روزه، هر ماده به طور میانگین 63/1±6/20 عدد نر و 11/2±4/26 عدد ماده تولید نمود. نرخ کپسوله شدن کل در شپشک های 18 و 24 روزه به ترتیب برابر با 6/38 و 9/43 درصد و نرخ کپسوله شدن موثر برای این سنین 4/14 و 1/20 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: پارازیتویید، شپشک آردآلود جنوب، Anagyrus mirzai، کنترل بیولوژیک، پارامتر های زیستی، ایران
  • اثرات دراز مدت چوبکشی زمینی بر ساختار جوامع ماکروفون خاک در جنگل های راش منطقه هیرکانی
    داود کرتولی نژاد، اکبر نجفی، معصومه شایان مهر صفحه 115
    در این پژوهش اثر چوبکشی زمینی با استفاده از اسکیدر چرخ لاستیکی بر تغییرات جوامع ماکروفون خاک در مسیرهای چوبکشی با سنین 5، 10، 15 و 20 سال در جنگل های هیرکانی مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه ویژگی های ساختاری و شاخص های زیستی جوامع بی مهرگان خاک بستر مسیرها نشان داد تعداد گونه ها، تراکم و فراوانی فون در مسیر 5 ساله کاهش چشم گیری یافته است. بایوماس ماکروفون ها اختلاف معنی داری نداشت، اما در مسیر 5 ساله حداقل میانگین را نشان داد. شاخص های تنوع شانون و غنای مارگالف نیز کم ترین مقدار را در مسیر 5 ساله و بیشترین را در مسیر 20 ساله و جنگل شاهد داشته است. همچنین در ترددهای مسیرهای چوبکشی کم ترین مقدار این متغیرها مربوط به تردد زیاد و بیشترین آن ها در تردد کم به دست آمد. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات شدید اسکیدر بر ساختار جوامع بی مهرگان خاک سطح مسیرها حتی تا 20 سال بوده است. اما اثرات ایجاد شده در جوامع ماکروفون با گذشت زمان به طور پویا در حال بهبودی و احیا بوده است.
    کلیدواژگان: چوبکشی زمینی، جوامع ماکروفون، شاخص تنوع و غنا، اسکیدر چرخ لاستیکی، راش
  • وحیده مصطفی لو، علی افشاری، محسن یزدانیان، محمدحسن سرایلو صفحه 133
    کفشدوزک Cryptolaemus montrouzieri Mulsant مهم ترین شکارگر شپشک های آردآلود در باغ های مرکبات شمال ایران به شمار می رود. در این پژوهش، تاثیرات دزهای کشنده و زیرکشنده تیمار های کلرپایریفوس+روغن، آبامکتین و کلرپایریفوس+ آبامکتین+روغن بر حشرات کامل این کفشدوزک در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. تاثیر هر کدام از این آفت کش ها در مقادیر 25، 50 و 100 درصد دز توصیه شده در باغ های مرکبات، یعنی غلظت های 500، 1000 و 2000 پی پی ام برای کلرپایریفوس و 50، 100 و 200 پی پی ام برای آبامکتین به همراه یک درصد روغن و به سه روش تماس موضعی، قرار گرفتن در معرض باقی مانده های سمی و تغذیه از طعمه های سم پاشی شده، روی کفشدوزک های ماده هفت روزه بررسی شد و 24، 48 و 72 ساعت بعد، درصد زنده مانی، میانگین روزانه تخم گذاری و درصد تفریخ تخم های گذاشته شده اندازه گیری گردیدند. نتایج نشان داد که مخلوط کلرپایریفوس+آبامکتین+روغن در هر سه روش در معرض قرارگیری و کلرپایریفوس+روغن فقط در روش تماس موضعی، درصد زنده مانی کفشدوزک را تحت تاثیر قرار دادند، در حالی که آبامکتین در هیچ کدام از روش ها بر درصد زنده مانی کفشدوزک تاثیر سوء نداشت. در میان تمام تیمارها، تماس موضعی با مخلوط کلرپایریفوس 2000 پی پی ام+آبامکتین 200 پی پی ام+روغن با ایجاد 16 درصد مرگ و میر، بیش ترین تاثیر منفی را بر زنده مانی کفشدوزک بر جای گذاشت. بر خلاف درصد زنده مانی، میانگین روزانه تخم گذاری و درصد تفریخ تخم ها تا 72 ساعت پس از آغاز تیمارها در هر سه روش در معرض قرارگیری و در هر سه تیمار، کاهش چشم گیری یافتند. کم ترین میانگین روزانه تخم گذاری (2/8 عدد تخم به ازای هر کفشدوزک ماده) 24 ساعت پس از تغذیه از شپشک های سم اشی شده با مخلوط کلرپایریفوس 2000+آبامکتین 200 پی پی ام+روغن و کم ترین درصد تفریخ تخم ها (9/57 درصد) 24 ساعت پس از تماس موضعی با همین تیمار مشاهده گردید. به طور کلی، دزهای مزرعه ای کلرپایریفوس و مخلوط آن با آبامکتین و روغن موجب کاهش معنی دار زنده مانی و باروری کفشدوزک کریپتولموس شدند، بنابراین برای افزایش سازگاری کاربرد این آفت کش ها با فعالیت کفشدوزک در باغات مرکبات شمال کشور، انتخاب دز و زمان پاشش مناسب برای آن ها ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اثرات زیرکشنده، آبامکتین، شپشک های آردآلود، کفشدوزک Cryptolaemus montrouzieri، کلرپایریفوس
  • سید حیدر موسوی انزابی، علیرضا عیوضی، حسین رنجی صفحه 149
    کلزا (.Brassica napus L) یکی از محصولات دانه روغنی مورد توجه کشاورزان در ایران می باشد. شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (L.) یکی از آفات مهم کلزا در استان آذربایجان غربی است که خسارت سنگینی به این گیاه وارد می کند. با توجه به اهمیت این آفت مطالعه ای در دو قسمت مزرعه ای و گلخانه ای به منظور ارزیابی تحمل 21 ژنوتیپ کلزا نسبت به شته مومی کلم طی سال های 1385 تا سال 1387 انجام شد. طی سه سال آزمایش مزرعه ای هر سال دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت شرایط آلودگی طبیعی و عدم آلودگی برای سنجش تحمل انجام گردید. ارزیابی تحمل در شرایط مزرعه ای با استفاده از شاخص های کاهش عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف ساقه اصلی و فرعی محاسبه گردید. تجزیه مرکب اختلاف آماری معنی داری حداقل در سطح احتمال 1% برای این صفات نشان داد. ژنوتیپ های Opera، Sahara و Okapi کمترین شاخص کاهش عملکرد و ژنوتیپ های Geronimo، Talent و Celisius بیشترین شاخص کاهش عملکرد را داشتند. در تجزیه خوشه ایژنوتیپ های Opera و Sahara در گروه متحمل و ژنوتیپ های Talent، ARG-91004، Geronimo، Celisius و ARC-5 در گروه حساس قرار گرفتند. ارزیابی تحمل تحت شرایط گلخانه ای طی دو سال در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دو آزمایش مجزای آلوده و عدم آلوده انجام گردید. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اختلاف آماری معنی داری در سطح احتمال 1% برای شاخص های خسارت و شاخص کاهش طول ساقه بین ژنوتیپ ها وجود داشت. در مجموع دو ژنوتیپ Okapi و Opera در گروه متحمل و ژنوتیپ های Talent، Geronimo، Ebonite، ARG-91004 و ARC-5 در گروه حساس قرار گرفتند. مقایسه نتایج صحرایی و گلخانه ای نشان داد که ژنوتیپ Geronimo نسبت به شته مومی کلم بسیار حساس و ژنوتیپ Opera دارای مقاومت قابل قبول می باشند و می توان از این ژنوتیپ ها در برنامه مدیریت تلفیقی شته مومی کلم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کلزا، شته مومی کلم، Brassica napus، Brevicoryne brassicae
  • نوید ناصریان، حسین فرازمند، رضا وفایی شوشتری، آرمان آوندفقیه، نادر آزادبخت صفحه 161
    کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae Zeller و کرم به Euzophera bigella Zeller، از مهمترین آفات میوه خوار بوده که باعث کاهش کمی و کیفی میوه های انار می شوند. تله های فرومون جنسی حشرات می توانند یک برآورد واقعی از نقطه شروع تا پایان ظهور پروانه ها، دوره فعالیت پروازی و نیز مهاجرت آن ها را فراهم کنند. به همین منظور تحقیقی در باغات به منطقه تنگ سیاب کوهدشت (لرستان)، در طی سال 1390 انجام گرفت. در این تحقیق نوسانات جمعیت کرم گلوگاه انار و کرم به در باغات انار با استفاده از تله های فرومونی مصنوعی مطالعه گردید. براساس مشاهدات، ظهور شب پره های کرم گلوگاه در اوایل اردیبهشت بوده و پرواز آن ها تا اواخر آبان ادامه دارد و این در حالی است که ظهور شب پره های کرم به در اوایل خرداد بوده و این شب پره نیز تا اواخر آبان به پرواز خود ادامه می دهد. شب پره کرم گلوگاه انار و کرم به، به ترتیب، در طول فصل دارای چهار و سه نقطه اوج پرواز بودند. شب پره کرم به در مقایسه با کرم گلوگاه انار از جمعیت بالایی برخوردار بود، ضمن آن که بیشترین فعالیت پروازی دو شب پره در فاصله زمانی اواخر تیر تا اوایل شهریور بود. بنابراین در باغ های انار منطقه لرستان، کرم به نیز علاوه بر کرم گلوگاه انار به عنوان یکی از عوامل مهم خسارت زا به میوه های انار محسوب شده و با تاخیر یک ماهه نسبت به کرم گلوگاه انار ظاهر گشته و همراه با شب پره کرم گلوگاه انار تا آخر فصل فعالیت می نماید.
    کلیدواژگان: کرم گلوگاه انار، کرم ب، ه، فرومون جنسی، نوسانات جمعیت، انار، لرستان
  • مصطفی نیکدل، رسول امید، علی اصغر دردایی صفحه 171
    پروانه ابریشم باف ناجور، Lymantriadispar L. شب پره ای از خانواده Lymantriidae بوده و یکی از آفات مهم برگ خوار درختان و درختچه های جنگلی در منطقه ارسباران محسوب می شود که به صورت دور های خسارت قابل توجهی به گونه های میزبان به ویژه درختان بلوط وارد می نماید. در این بررسی تاثیر دو فرآورده Bacillus thuringiensis شامل Btk (فرآورده تجاری Dipel) و BtH (تولید شده در ایران) روی لاروهای ابریشم باف ناجور مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله مشخص گردید که بین تیمارهای دو فرآورده Dipel و BtH اختلاف معنی دار وجود دارد به طوری که تیمارهای 2/1 گرم در لیتر دایپل و 6 گرم در لیتر BtH به ترتیب با میانگین تلفات 23/29 و 05/23 درصد بیشترین و دز 2/1 گرم در لیتر BtH با میانگین تلفات 61/13 درصد کمترین تلفات را در لاروها ایجاد نمودند. مقایسه میانگین درصد مرگ و میر لاروها در زمان های 1، 3، 7 و 14 روز بعد از پاشش در هر دو نوع فرآورده نشان داد که بین روز اول و روز سوم تفاوتی وجود نداشته اما اختلاف بین آن دو روز با روزهای 7 و 14 معنی دار است. به طوری که با گذشت زمان تاثیر تیمارها افزایش یافت. بر اساس مقایسه میانگین زنبورهای پارازیتویید و نماتد انگل خارج شده از لاروهای زنده مانده تحت تیمار، تاثیر تیمارهای Bt در جلوگیری از خروج دشمنان طبیعی کاملا مشهود بود. به طوری که دشمنان طبیعی خارج شده از تیمارهای 2/1، 3 و 6 گرم در لیتر BtH و دایپل به ترتیب 3/12، 7/34، 8/59 و 6/81 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. به عبارت دیگر با افزایش تاثیر Bt در تیمارها امکان خروج دشمنان طبیعی از لاروهای زنده مانده تحت تیمار کاهش یافت. در این رابطه غلظت بالای BtH و Dipel بیشترین تاثیر را در کاهش دشمنان طبیعی داشتند. بررسی میزان تغذیه لاروهای مورد آزمایش در برگ های تحت تیمار نشان داد که به علت تاثیر سریع Bt بر روی لاروهای سن دوم امکان تغذیه بیشتر آن ها وجود نداشت، اما در لاروهای سن چهارم تاثیر آن تدریجی بوده و تغذیه لارو ها از برگ ها در برخی از تیمارها تا 100 درصد هم ادامه یافت. بنابر این کاربرد فرآورده Dipel و غلظت بالای BtH علیه لاروهای سن دوم آفت در ارسباران نسبت به سایر تیمارها تاثیر بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جنگل های ارسباران، پروانه ابریشم باف ناجور، Bacillus thuringiensis، درختان بلوط، زیست سنجی
|
  • M. Roodaki, M. Haghani, M. Abdollahi Page 83
    Extreme use of pesticides on stored grains is hazardous for non-target organisms and result in resistance of the insects to the pesticides, pollution of the environment and etc. Nowadays, nonchemical methods, including biological agents are considered as safe methods to control the stored grain pests. Entomopathogenic nematodes are one of the most important biocontrol agents. A survey was designed to investigate the presence and efficiency of entomopathogenic nematodes in the soils of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, Iran. Sixty nine soil samples were collected from different regions of the province in 2010. Steinernema feltiae, S. carpocapsae and Panagrolaimus sp. were isolated. Because of danger in the use of chemical pesticides to protect the stored products, this study was performed to determine the efficiency of S. feltiae on adults of rice weevil, Sitophilus oryzae (L.), one of the most important pests of stored products. Under laboratory condition, adult insects were received different concentrations of infective juveniles (Ij) (0, 250, 500, 1000 and 2000 per ml) at different temperatures (25, 27.5, 30 and 32.5ºC). Insects were placed on a double layered filter paper saturated with 1 ml of IJs suspension in 9 cm petri dishes. Mortality of the insects recorded every 24hrs, for three days. The best result (77.5% mortality) observed after 72 hours of exposure at concentration of 2000 IJs in 30ºC.
    Keywords: Entomopathogenic nematode, Sitophilus oryzae, Steinernema feltiae, stored product
  • J. Shakarami, S. Khorshidvand, M. Arbabi, A. Rezaei Nejad Page 95
    Eotetranychus hirsti Pritchard & Baker is one of the most important pests in Pol-e-Dokhtar,Lorestan provice, Iran, the area where fig is extensively cultivated. In this research we aimed to study the control effects of the following treatments on the pest: one time application of water, two times application of water, one time application of detergent, two times application of detergent and application of envidore, oberon and Floramite. The experiment was conducted based on a randomized complete block design with four replications. Correct mortality was measured and calculated on after 3, 7, 14 and 29 day from the time of application. Results showed significance differences among treatments in all times of measure. One time application of detergent showed 78.21%, 56.63%, 50.31% and 40.03% mortalities on 3, 7, 14 and 29 day from the time of application, respectively. The mortality of mite treated two times with detergent on day 29 was92.54% which show not significantly different from those treated with acaricides. Moreover, one time application of water showed 47.32%, 25.33%, 23.37% and 19.77% mortalities of mite on 3, 7, 14 and 29 day from the time of application, respectively. The mortality of mites treated two times with water on 29 day was 62.21%. The population of the pest in trees treated with acaricides was about zero at all times of measure. The results of this research revealed that some more environment friendly methods, i.e. application of water or detergent, could decrease the population of fig mite. Therefore, considering their less effects on natural enemies of the pest, these methods could be recommended for integrated pest management.
    Keywords: Water application, Eotetranychus hirsti, detergent, acaricides
  • M. Fallahzadeh, N. Saghaei Page 103
    The spherical mealybug, Nipaecoccus viridis (Newstead) (Hemiptera, Pseudococcidae), is aserious pest of citrus and other cultural and non-cultural plants in tropical and sub-tropical regions of the world. The damage of the pest increased highly on citrus trees in Fars province in recent years. High reproductive potential and wide distribution the pest and problems of chemical control have led to a greater need for the use of natural enemies as IPM programs. In present investigation, some biological parameters of the encyrtid wasp Anagyrus mirzai Agarwal & Alam, 1959, including developmental time, longevity, reproductive capacity and sex ratio were studied at laboratory conditions, 27±1.5°C, 60±5% RH and 16:8h L:D, on 18 (3rd-instar nymphs) and 24 days old (young adult females) of N. viridis. The developmental time of female parasitoids within the host was 14.40±0.79 and 13.45±0.52 days in 18 and 24 days old nymphs, respectively. For males, the developmental time was 12.65±0.68 and 12.30±0.87 days, respectively. The meanlongevity of female wasps was 14.25±0.78 and 14.70±0.69 days in 18 and 24 days old hosts; for males, this time was 6.40±0.83 and 7.10±0.74 days, respectively. The mean number of offspring per female was 32 and 47 in 18 and 24 d.o. mealybugs. The sex ratio (M/F) of the progeny was 1:1.11 in 18 d.o. and 1:1.33 in 24 d.o. mealybugs. The aggregate percentage of encapsulated eggs in the parasitized 18 d.o. mealybugs was 38.60% and 43.90% in 24 d.o. mealybugs. The percentage of efficient encapsulation was 14.40% and 20.10% in 18 and 21 d.o. mealybugs respectively.
    Keywords: Parasitoids, Anagyrus mirzai, Nipaecoccus viridis, Biological control, Biological parameters, Iran
  • Long term impacts of ground skidding on structure of soil macrofauna associations in Hyrcanian Beech Forests
    D. Kartoolinejad, A. Najafi, M. Shayanmehr Page 115
    In this study, the effect of ground based skidding using rubber-tired skidder in changing the soil fauna associations of surface of skid trails with the age of 5, 10, 15 and 20 years were investigated in Hyrcanian Forests, north of Iran. Comparison of structural features and biological indices of soil macro-invertebrate communities living on trails showed extreme decreasing of density, number of taxa, and abundance of macrofauna in 5-year trail. Total biomass of macrofauna had not significant difference; but 5-year trail showed lowest mean value. Shannon’s biodiversity and Margalef’s richness indices also had minimum mean value in 5-year and maximum in 20-year trail and control forest respectively. Moreover, comparison among traffic segments showed a minimum mean value of these variables related to high traffic and maximum to low traffic segments. The results of current publication demonstrated severe impacts of skidder on soil invertebrate communities on trails surface even until 20 years. But induced impacts at macrofauna communities was actively improving and recovering during times.
    Keywords: Ground skidding, macrofauna associations, biodiversity, richness indices, rubber, tiered skidder, beech tree
  • V. Mostafaloo, A. Afshari, M. Yazdanian, M. H. Sarailoo Page 133
    Cryptolaemus montrouzieri Mulsant is the most important predator of the mealybugs in citrus orchards of northern Iran. In this study, the lethal and sublethal effects of different doses of chlorpyrifos+oil, abamectin, and chlorpyrifos+abamectin+oil on the adult ladybeetles were investigated under laboratory conditions. Each pesticide was applied at 25, 50 and 100% recommended field application rates (i.e. chlorpyrifos at 500, 1000 and 2000 ppm and abamectin at 50, 100 and 200 ppm concentrations) with 1% oil on 7-day old female ladybirds through three exposure methods, including topical direct contact, residual contact and feeding on sprayed preys. 24, 48, and 72 hours after treatment the parameters such as survival rate, mean of daily oviposition, and hatching percent of the eggs were measured. The results showed that chlorpyrifos+abamectin+ oil affected the survival rates through all three exposure methods, whereas chlorpyrifos effect on the survival rate was only observed in topical contact, and abamectin had no adverse effect on the adult survival. Among all treatments, chlorpyrifos 2000+abamectin 200 ppm had the highest adverse effect on female ladybird survival (with 16 percent mortality). In contrast to survival rate, mean daily oviposition, and egg hatching percent were significantly reduced in all three treatments and exposure methods, and this reduction continued until 72 hours after exposure. The lowest mean of daily oviposition (8.2 eggs per female) was observed 24 hours after feeding on preys treated with chlorpyrifos 2000 ppm+ abamectin 200 ppm+oil, and the lowest egg hatching rate (57.9 percent) was recorded 24 hours after topical contact with the same treatment. In conclusion, using field rates of chlorpyrifos and chlorpyrifos+abamectin with oil adversely affect survival and fecundity of the ladybird. So, it is necessary to use of pesticide in suitable time and spraying to increase compatibility between pesticide application and ladybird activity, in citrus orchards.
    Keywords: sublethal effects, Abamectin, mealybugs, Cryptolaemus montrouzieri, Chlorpyrifos
  • H. Mousavi, Anzabi, A. Eivazi, H. Ranji Page 149
    Canola (Brassica napus L.) is one of oilseed plants that has caught the attention of Iranianfarmers. Cabbage aphid Brevicoryne brassicae (L.) is one of the important pests of canola in Urmia region. Regarding to the importance of this pest, an investigation was carried out under both conditions of field and green house in order to evaluate the resistance of 21 canola genotypes against cabbage aphid during 2005-2008. Under field conditions, two separate experiments, each of three replications were performed based on complete randomized blocks designs under both natural infestation and no-infestation conditions to assess tolerance. Natural infestations occurred in all three experimental years. The evaluation of tolerance under field conditions was performed based on the indices as yield loss, 1000 kernal, the number of seed per capsule, and the number ofcapsules per main and accessory stems. Data analysis indicated highly significant differences (p%1) among different genotypes from the stand point of the studied indices. The genotypes Opera, Sahara and Okapi had the least index of yield loss, and the genotypes Geronimo, Talent and Celisius had the most highest index of yield loss. Based on cluster analysis, the genotypes Opera and Sahara were placed in tolerant group and the genotypes Talent, ARG-91004, Geronimo, Celisius and ARC-5 were classified as members of susceptible group. The evaluation of 21 genotype tolerance based on randomized plots design with three replications was carried out in two separate infected to aphid and control treatments under greenhouse conditions during two experimental years. Results indicated differences (p%1) among various genotypes from the view point of their disformation and stem growth decrease indices. Considering these two indices, two genotypes Okapi, and Opera were placed in tolerant group, and the genotypes Talent, Geronimo, Ebonite, ARG-91004, and ARC-5 were known as members of the susceptible group. The comparison of the results obtained through field and green house experiments illustrated that Geronimo was highly susceptible to cabbage aphid, and the genotypes Opera had an acceptable resistance applicable in the integrated management programs against cabbage aphid.
    Keywords: Brassica napus, Brevicoryne brassicae, Cabbage aphid, Canola
  • N. Naserian, H. Farazmand, R. Vafaei Shoushtari, A. Avand, Faghih, N. Azadbakht Page 161
    The pomegranate fruit moth, Ectomyelois ceratoniae Zeller, and quince moth, Euzopherabigella Zeller, are the major frugivorous pest. They cause qualitative and quantitative losses of pomegranate fruit. Sexual pheromone traps may provide a real estimation of adult emergence and flight activity periods, emigration and immigration of such pests. To fulfill such a purpose, an experiment was performed to observe the population fluctuation of E. ceratoniae and E. bigella using synthetic pheromone traps in pomegranate orchards of Tang-e-Siab Koohdasht (Lorestan, Iran), in 2011. Adults of E. ceratoniae and E. bigella appeared in late April and May, respectively, and their flights continued until mid November. These pests populations showed four and three flight peaks during the growth season, respectively. The quince moth's population was higher than on pomegranate fruit moth's population, while the peak of the moth flight was between late July to early August. So in the pomegranate orchards of Lorestan region, in addition to pomegranate fruit moth, quince moth is one of the important fruit pests. The quince moth appears a month later in comparison to pomegranate fruit moth and both are active until the end of the season.
    Keywords: Pomegranate fruit moth, quince moth, Ectomyelois ceratoniae, Euzophera bigella, sex pheromone, population fluctuations
  • M. Nikdel, R. Omid, A. A. Dordaei Page 171
    The gypsy moth, Lymantria dispar L. (Lep., Lymantriidae) is one of the most destructive pests of forest shrubs and trees throughout the Arasbaran region (East Azarbaidjan, Iran). The pest causes serious periodical damage on its host plant species, especially oak trees. In this study, the effects of two formulations of Bacillus thuringiensis containing Btk (commercial product Dipel) and BtH (made in Iran) were evaluated on gypsy moth larvae. Results showed that there was a significant difference between Dipel and BtH. Dipel (1.2 g/L) and BtH (6 g/L) treatments caused maximum mortality 29.23% and 23.05%, respectively and 1.2 g/L dosage of BtH with average 13.61% caused the less mortality on the pest larvae. Mean comparison of L. dispar larvae mortality in differenttimes after treatments (for both formulations) indicated that there was no significant difference between 1 and 3 days, but difference between those two mentioned days with 7 and 14 days was significant, so that the treatment effect increased with time. By comparing the number of parasitoid wasp and nematode emerged from treated survived larvae, the treatments effects on natural enemies was quite evident. Natural enemies emerged from larvae treated by 1.2 g/L, 3 g/L and 6 g/L dosage of BtH and Dipel were reduced 12.3, 34.7, 59.8 and 81.6 percent, respectively in comparison to control. In other words, by increasing the effectiveness of Bt treatments, the possibility of naturalenemies emergence was reduced. In this regard, high concentrations of BtH and Dipel have the most impact in reduction of natural enemies emerging. Assessment of larval feeding on the treated leaves revealed that because of the rapid effects of Bt to 2nd instar larvae, there was no possibility to continue their feeding. But in the 4th instar larvae, because of slow effects of Bt, their feeding on leaves in some treatments continued for up to 100 percent. Thus, application of Dipel and high dosage BtH against 2nd instar larvae of the pest will be more effective than other treatments in Arasbaran forests.
    Keywords: Arasbaran forest, Bacillus thuringiensis, Bioassay, Gypsy moth, Oak trees