فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1392)

نشریه راهبرد توسعه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1392)

  • 246 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 5
  • علی طیب نیا*، رقیه طایفه جباری، رقیه سلیمی شندی صفحه 43
    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل تولید با در نظر گرفتن اعتبارات تحقیقات دولتی به عنوان سرمایه تحقیق و توسعه داخلی، درصد شاغلان دارای تحصیلات عالی از کل اشتغال به عنوان جانشین سرمایه انسانی و درجه بازبودن تجاری به عنوان جایگزین تجارت می باشد. در این مقاله ارتباط بلند مدت و تصحیح خطای کوتاه مدت بین بهره وری کل عوامل با سایر متغیرها طی دوره 86-1353 با استفاده از روش توزیع خودرگرسیون با وقفه های گسترده (ARDL) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج برآورد نشان می دهد که در بلند مدت اثر سرمایه انسانی و تحقیق و توسعه داخلی بر بهره وری مثبت و معنادار می باشد و اثر متغیر موهومی جنگ منفی و معنادار می باشد. اما اثر درجه بازبودن تجاری در بلندمدت معنادار نیست در حالی که در کوتاه مدت دارای اثر مثبت و معنادار می باشد و این بدین معنا می باشد که تجارت نه تنها، بهره وری را افزایش می دهد، بلکه نرخ رشد را از طریق اثراتش بر تکنولوژی افزایش می دهد. مشارکت در تجارت بین المللی، فشارهای رقابتی را افزایش می دهد و افزایش فشار رقابتی، شرکت های داخلی را مجبور به اتخاذ تکنولوژی های جدید و افزایش کارایی می کند. همچنین عوامل دیگر موثر بر بهره وری در قالب متغیر روند زمانی تاثیر منفی و معنادار بر بهره وری دارند.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل، سرمایه انسانی، تحقیق و توسعه، تجارت
  • محمد مهدی عسکری*، مهدی کریمی صفحه 63
    امروزه ابزارهای مالی اسلامی به سرعت در حال گسترش در بازارها هستند و بسیاری از نهادها تمایل دارند که به مشتریان خود خدمات مالی اسلامی ارائه دهند. اوراق صکوک یکی از متداول ترین این ابزارها است که در کشورهای اسلامی مورد استفاده قرار می گیرد. نهادهای مالی اسلامی با گستره ای از انواع ریسک های مرتبط با سرمایه گذاری و تامین مالی اسلامی مواجه هستند. آینده صنعت مالی اسلامی تا حدود زیادی به نحوه مدیریت ریسک های آن بستگی دارد. بنابراین برای تضمین موفقیت صکوک نیز باید به دنبال راه های کنترل ریسک های آن باشیم.
    این مقاله به دنبال این است که ضمن معرفی اجمالی انواع صکوک و بیان وضعیت آن در دنیا، ریسک های مشترک آن ها را شناسایی کرده و سپس با بررسی چالش های موجود در این زمینه، امکان مدیریت ریسک صکوک را بررسی کند. در پاسخ به این مساله از روش اکتشافی- کاربردی استفاده شده است و نتیجه گیری می شود که که برای کاهش ریسک صکوک، از راه کارهای: بکارگیری سوآپ در طراحی صکوک، تقویت بازارهای ثانویه صکوک از طریق ساز و کار بازار آزاد، طراحی بازارهای بین بانکی کاملا شرعی، انجام اصلاحات در نهادها و سازمان ها در جهت تقویت زیرساخت های مالی و زیرساخت های نظارتی، ایجاد یک سیستم گزارش دهی مستمر و جامع در مورد نرخ بهره موجود در بازارهای مالی، می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: صکوک، مدیریت ریسک، بازار مالی اسلامی، اوراق قرضه، اوراق بهادار اسلامی، ابزارهای مشتقه
  • محمدرضا آقازاده*، سعید شهباز مرادی، آمنه فرهمند صفحه 91
    بر اساس آخرین تحقیقات صورت گرفته توسط مجله استراتژی و رهبری، مدیریت استراتژیک با کسب نزدیک به 90% آراء به عنوان پرکاربردترین ابزار مدیریتی شناخته می شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد در پرتوی به کارگیری مفاهیم مدیریت استراتژیک، شرکت ها عملکرد مطلوب تری از خود به نمایش گذاشته اند، اما در مقابل شواهد بیشتری از شکست های جبران ناپذیر استراتژی در سازمان ها وجود دارد. هدف نهایی پژوهش حاضر عبارتست از: شناسایی، اهمیت سنجی بومی و تعیین روابط متغیرهای کلیدی تحقق استراتژی در سه زیر حوزه تدوین، اجرا و کنترل استراتژی.
    در این راستا مولفین با بهره گیری از روش شناسی کیفی و بررسی نتایج تحقیقات مختلف، ضمن استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری به ارائه مدل مفهومی عوامل کلیدی موفقیت تحقق استراتژی در سه زیر حوزه تدوین، اجرا و کنترل، متناسب با شرایط کشور می پردازند. نتایج نشان می دهد که در بخش تدوین استراتژی، آشنایی مدیران با دانش مدیریت استراتژیک، توجه به فنون طراحی و تفکر استراتژیک در شرایط عدم قطعیت و مشارکت و ثبات مدیران ارشد، در بخش اجرای استراتژی ساختار و فرهنگ سازمانی همسو با استراتژی و ایجاد ائتلاف قدرت نفوذ و اختیار در سازمان جهت اجرای استراتژی و در بخش کنترل استراتژی، حساسیت مدیریت عالی به حفظ کنترل، توجه به تغییر در معیارهای کنترل با توجه به شرایط کشور و کنترل کوتاه مدت و بلند مدت از تاثیرگذارترین عوامل کلیدی موفقیت در شرایط کشور هستند. همینطور عواملی مانند توجه به ترکیب PAEI درطراحان و تصمیم سازان استراتژی در بخش تدوین، تخصیص مناسب منابع در بخش اجرا و کنترل به عنوان سیستم تشویقی و نه توبیخی در بخش کنترل استراتژی به عنوان عوامل مجزا از دیگر عوامل شناسایی شدند. رعایت این عوامل موجب کاهش احتمال شکست استراتژی در سازمان های ایرانی خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، شکست استراتژی، تحقق استراتژی، عوامل کلیدی موفقیت، تدوین استراتژی، اجرای استراتژی، کنترل استراتژی، مدل سازی تفسیری ساختاری
  • محمدباقر علیزاده اقدم*، کمال کوهی، محمد عباس زاده، مرتضی مبارک بخشایش صفحه 125
    دین از راه های گوناگون نقش مهمی در ایجاد سرمایه اجتماعی به مثابه یکی از پدیده های مهم اجتماعی و مورد نیاز جامعه نوین، ایفا می کند. به دلیل آنکه بیشتر آموزه های موثر در ایجاد سرمایه اجتماعی منحصر به دین هستند، هیچ پدیده دیگری نمی تواند بدیل دین قرار بگیرد و کارکرد و نقش دین را در این زمینه ایفا نماید. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی رابطه عمل به احکام اسلامی و سرمایه اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه تبریز می باشد. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه تبریز تشکیل می دهند و نمونه آماری مشتمل بر 378 نفر می باشد که از طریق فرمول کوکران بدست آمده است. روش نمونه گیری تحقیق به صورت تصادفی طبقه ای بوده، اطلاعات بدست آمده با تکنیک پیمایش، به صورت مقطعی و از طریق ابزار پرسشنامه گردآوری شده که روایی و اعتبار آن مورد تایید قرار گرفته است. طبق نتایج بدست آمده فرض اساسی تحقیق مبنی بر رابطه بین عمل به احکام اسلامی و سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان دانشگاه تبریز مورد تایید قرار گرفت. همچنین هر سه شاخصه سرمایه اجتماعی اندازه گیری شده در تحقیق، رابطه معناداری با عمل به احکام اسلامی دارند. علاوه بر آن میزان دینداری با متغیر سن دانشجویان معنادار و به تفکیک جنس پاسخگویان متفاوت است. نتایج تحلیل های چند متغیره نشان داد که از میان متغیرهای مورد بررسی، متغیرهای مشارکت اجتماعی، سن و جنس در مجموع 43 درصد از تغییرات متغیر وابسته را مورد تبیین قرار می دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عمل به احکام اسلامی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • حامد عباس آقاملکی*، رمضان حسین زاده، معصومه قرنجیک صفحه 164
    دستیابی به رشد اقتصادی یکی از اهداف اصلی تصمیم گیرندگان اقتصادی هر کشور محسوب می شود. از سوی دیگر یکی از پیش نیازهای برنامه ریزی جهت رشد اقتصادی در سطح ملی و منطقه ای، آگاهی از توانمندی های بخش های صنعتی در مناطق مختلف کشور می باشد. هدف مقاله حاضر بررسی و تعیین اولویت-های صنایع استان گلستان در مقاطع زمانی 1385 و 1388 می باشد. به این منظور، با استفاده از روش تاکسونومی عددی و تحلیل عاملی و همچنین معرفی 9 شاخص منتخب، فعالیت های صنعتی استان رتبه بندی شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که صنایع مواد غذایی و آشامیدنی و تولید چوب و محصولات چوبی در هر دو مقطع زمانی جزء صنایع اولویت دار در استان بوده اند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، اولویت بندی، تاکسونومی عددی، استان گلستان
  • محمد محرابی*، حبیب الله جوانمرد صفحه 179
    برای دستیابی به سلامت اداری نیاز به توجه و گسترش فرهنگ اسلامی می باشد. نقطه مقابل سلامت اداری را می توان فساد اداری دانست که یکی از عوامل بر هم خوردن توزیع عادلانه فرصت ها و عدم برقراری عدالت و رفاه اجتماعی است. مهمترین عوامل بروز فساد اداری در ریشه های فرهنگی و عقیدتی نهفته است. دو عامل بسیار مهم برای مبارزه با فساد اداری را می توان فرهنگ حاکم بر سازمان و پایبندی به ارزش های دینی و اخلاقی دانست. فرهنگ سازمانی که توسط بسیاری از دانشمندان علم مدیریت بارها مورد تاکید قرار گرفته است، اگر در ایران همگام با ارزش های دینی و اخلاقی قرار گیرد راه نجات سازمان های ایرانی از پرتگاه فساد اداری و سوق به سوی داشتن سازمان هایی سالم و پاک خواهد بود. در این مقاله فساد در سازمان ها، فرهنگ اسلامی و ارزش های دینی و اخلاقی مورد بررسی و پژوهش قرارگرفته و از تحقیق اسنادی و کتابخانه ای استفاده و اطلاعات مورد نیاز، جمع آوری و تحلیل شده است. سپس با تبیین فساد و انواع آن در ادارات، عوامل مهم فساد شناسایی و روش های پیشگیری و مقابله با آن در قالب یک مدل مفهومی مبتنی بر مولفه های فرهنگ اسلامی بیان گردیده -است.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، فساد اداری، ارزش های اخلاقی، فرهنگ اسلامی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، سارا ساری گل صفحه 207
    بخش کشاورزی یکی از مهمترین بخش های اقتصادی است که سهم دیرینه ای در سبد صادراتی کشورها داشته است. در حال حاضر یکی از استراتژی های مهم در توسعه صادرات کشورها، توسعه صادرات محصولات کشاورزی است که همواره در برنامه های توسعه اقتصادی کشورها مورد تاکید قرار گرفته است که می بایست به صورت جهشی رشد یابد. اما این سیاست بدون شناسایی و تشخیص عوامل موثر و مهم بر صادرات نمی تواند عملی شود. لذا در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز بیست ساله و تقویت بخش کشاورزی و افزایش صادرات محصولات این بخش به بررسی و تجزیه و تحلیل نقش فناوری بر صادرات کشاورزی کشور های منتخب آسیا و اروپا با محوریت کشور ایران طی دوره زمانی 2009- 1995می-پردازیم. نتایج مطالعه حاکی از آنست که وضعیت کشور های منتخب آسیایی در مقایسه با کشور های اروپایی در شاخص های فناوری و صادرات محصولات کشاورزی نامطلوب می باشد. همچنین بر اساس نتایج مطالعه، کشورهایی که در حمایت از فناوری ها موفق تر عمل کرده اند، دارای میزان صادرات محصولات کشاورزی بهتری هستند. لذا جهت توسعه صادرات محصولات کشاورزی و استفاده مطلوب از پتانسیل این بخش، ضروری است کشور های مورد مطالعه با تقویت و به خدمت گرفتن مولفه های فناوری و دانش در این بخش، در جهت افزایش عملکرد در هکتار و افزایش قدرت رقابت پذیری محصولات کشاورزی در بازار های جهانی گام بردارند.
    کلیدواژگان: شکاف فناوری، رقابت پذیری، صادرات محصولات کشاورزی، کشورهای منتخب آسیایی و اروپایی
|
  • Dr. Ali Taiebnia*, Roghaye Tayefe Jabari, Roghaye Salimi Shandi Page 43
    This research reviews the factors affecting total factor productivity with regard to government research funding as domestic R&D capital, the percentage of total employees with higher education from total employment as human capital and the degree of trade openness as a proxy for trade.In this paper long-term relationship and short term error-correction between total factor productivity and other variables during the periods of 1974-2007 with the use of Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) method has been studied.The results of estimation show that in the log-run the effect of human capital and domestic R&D on total factor productivity is positive and significant and the effect of dummy variable is negative and significant. In the long-run the effect of openness is not significant but in short-run is positive and significant. This means that not only trade, increase productivity, but also the growth rate increases through effects of trade on technology. Participation in international trade, increased competitive pressures and increasing competitive pressures forcing domestic firms to adopt new technologies and increase its efficiency. Also, other factors affecting productivity in the form of trend have the negative and significant effects.
    Keywords: Total factor productivity, Human capital, Domestic R, D, Trade
  • Dr. Mohammad Mahdi Askari*, Mahdi Karimi Page 63
    Today, Islamic financial instruments are rapidly expanding in the markets and many institutions tend to offer Islamic financial services to their customers. Sukuk is one of the most common tools that are used in the Islamic countries. Islamic financial institutions face a range of risks associated with investing and financing. Islamic finance industry's future largely depends on how to manage it's risks. Therefore, to guarantee the success of Sukuk, we should look for the ways to control it's risks.This article is trying to introduce types of Sukuk and it's status in the world, and to identify common risks between that types. Then by examine the challenges in this context, examine the possibility of Sukuk risk management. In response to this problem, discovery- applicable method is used. Finally, the following strategies are suggested for reducing the Sukuk risks: 1.The implementation of Swap in designing Sukuk2.The empowerment of the secondary Sukuk market utilizing the free market systems 3.Designing of intra banks markets based on the Islamic laws. 4.Reforms in the institutions for the empowerment of the financial and supervisory substructures 5.Establishment of a comprehensive reporting system for the interest rates in financial markets.
    Keywords: Sukuk, Risk Management, Islamic Financial Market, Bonds, Islamic Bonds, Derivatives Instruments
  • Mohamadreza Aghazade*, Dr. Saeed Shahbaz Moradi, Amene Farahmand Page 91
    According to the latest researches in the strategy and leadership journal, strategic management is considered as the most applicable managerial instrument with a popularity of near 90%. The results indicate that companies perform better through concepts of strategic management. However, organizations show more irreparable strategy failures. The ultimate goal of this research is Identification, Native Survey & Relation Establishment of The key variables to successful achievement of the strategy in 3 following sub domains, strategy formulation, Implementation of the Strategy, strategy control.By Using & Utilization the qualitative methodology and results of different studies and using interpretive structural modeling, the Strategy Authors develop Key success factor conceptual model considering the native condition in 3 different sub domains we mentioned before. Results showed that the following items in formulation phase, Strategic Management knowledge perception of the mangers, considering Planning techniques and strategic thinking in Uncertainty Conditions and Association & stability of senior managers, in implementation phase, Organizational structure and culture should be in same direction with the Strategy, Creating Influence Coalition & Authority inside the target organization and in controlling phase Importance of quality conservation for the superior managers, Flexible Control measures based on native conditions are critical & key objects in order to achieve a successful Management Strategies: Also important factors like Considering “PAEI” Composition by strategists & planners in formulation phase, Appropriate allocation of resources in Both Implementation & Controlling phases as a Persuasive system not Reprimanding Were identified as autonomous elements. Observance of these items will reduce the failure risk of the strategies in Iranian Organizations.
    Keywords: Strategic Management, Strategy Failure, Strategy Realization, Key Success Factors, Strategy Formulation, Strategy Implementation, Strategy Control, Interpretive Structural Modeling
  • Dr. Mohammad Bagher Alizade Aghdam*, Dr. Kamal Koohi, Dr. Mohammad Abbaszadeh, Morteza Mobarak Bakhshayesh Page 125
    Religion plays a significant role in forming religious edicts which is considered as one of the most important and required social phenomena in modern societies. Since most of the effective doctrines in forming religious edicts are limited to religion, no other phenomenon can substitute religion and play its role. The present study aimed at investigating the relationship between religious (Islamic) edicts and social capital among students of Tabriz University. Using Cochran sampling formula 378 students from University of Tabriz were selected by stratified random sampling as participants of this piece of research. Data of this cross-sectional survey study was gathered using a valid and reliable questionnaire. Findings confirmed the main research hypothesis conveying that there is a relationship between religious (Islamic) edicts and social capital among students of Tabriz University. Three measured components of social capital had relationship with religious edicts. Relationship was also found between religiosity and age. A significant difference was found in religiosity of two genders. The results of multivariate analysis revealed that social participation, age, and gender account for 43% of the variations in dependent variable.
    Keywords: Social Capital, Religious Edicts, Social Cohesion, Social Participation, Social Trust
  • Hamed Abbasi Aghamaleki*, Ramazan Hosseinzadeh, Maasomeh Gharanjik Page 164
    Economic growth is one of the main goals of decision makers in ay country. In other side awareness of the capabilities of the industrial sector in different regions of the country is one of the prerequisites for economic growth in national and regional level. This paper aims to investigate and determine priorities for industries in Golestan province at 1385 and 1388. To this end, using numerical taxonomy and factor analysis and 12 selected indicators are ranked industrial activities. The results show that the production food and beverage industry and the production of wood and wood products in both periods were in the priority industries.
    Keywords: Economic Growth, Prioritization, Numerical Taxonomy, Golestan Province
  • Mohammad Mehrabi*, Dr. Habib Allah Javanmard Page 179
    Emphasizing on the "Islamic Culture" is necessary to achieve the administrative health. The counterpoint of the administrative health is the administrative corruption which is a key factor in socio-economic distortion, unfair distribution of opportunities and welfare as well as justice imbalance. Major reasons for developments of administrative corruption can be looked for in ideological and cultural beliefs. Commitment to the values and the dominant organizational culture are two main elements in combating against administrative corruption. Organizational culture, which has been emphasized by numerous management science researchers, if coupled with the religious and moral values can play a vital role in saving Iranian administrative system from various corruption headlands. The present paper focuses on the mutual correlation between administrative health and the amount of commitment to the moral and religious values in organizations. Documented materials as well as library researches have been used for this study and the necessary data was gathered and analyzed. Different kinds of corruption in offices are determined and described; their main roots are discussed and effective corruption reducers and confronting tools are expressed in terms of a conceptual model based upon the Islamic culture components.
    Keywords: Administrative Health, Administrative Corruption, Moral Values, Islamic Culture
  • Dr. Abolfazl Shahabadi*, Sara Sarigol Page 207
    Agriculture sector is one of the most important economic sectors, which had long been in the export basket. At the present, one of the most important strategies in countries export development is export development of agricultural product, which has been an always emphasized country economic development programs that the mutation should be developed. But this policy without detection and diagnosis of important factors on export cannot be practical. So, achieve the goals of the twenty-year outlook, and strengthen the agricultural sector and increasing exports of this sector, this study has been analyzed the role of technology in the agricultural exports of selected countries in Asia and Europe with the centrality of Iran during the period 1995-2009. The results suggest that, status of selected Asian countries in comparison with European countries in exports of agricultural products and technology indicators are undesirable. Also based on the results, export of agricultural products are better in countries that have been successful in support technologies. So, the potential for export of agricultural products and the optimum use of this sector is essential, the countries studied, with to strengthen the active components of technology and knowledge in this sector to walk toward increasing the yield per hectare of agricultural products in world markets and increased competitiveness in world.
    Keywords: Technology Gap, Competitiveness, Exports of Agricultural Products, Selected Asian, European Countries