فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 39 (زمستان 1392)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 39 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز مهرام*، علی برایی، حسین کارشکی صفحات 1-10
    مطالعات پیشین بر تاثیر یادگیری مساله محور بر افزایش انگیزه درونی برای یادگیری، معناداری یادگیری و پایداری آموخته ها دلالت دارد. این پژوهش با هدف بررسی میزان توجه به فرایندحل مساله در تمرین های کتاب های علوم دوره ابتدایی انجام و برای بررسی میزان توجه به فرایند حل مساله از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل تمامی تمرین های موجود در کتاب های درسی علوم تجربی در پایه های پنجگانه دوره ابتدایی (در سال تحصیلی 90 1389) بود که به شیوه سرشماری مورد مطالعه قرار گرفت. واحد ثبت در این پژوهش، تمرین بود. مقوله های کدگذاری بر اساس مراحل شش گانه حل مساله که توسط دیویی ارائه شده است، تعیین شد. یافته های حاصل از تحلیل محتوا نشان داد که در کتاب های علوم اول تا پنجم دوره ابتدایی، بیشترین توجه به مرحله چهارم از فرایند حل مساله (ارائه راه حل) معطوف شده و کمترین توجه مربوط به مراحل «برخورد با مساله»، «تغییر موقعیت» و «ساختن مساله» بوده است. همچنین در کتاب علوم پایه اول کمترین توجه و در کتاب علوم پایه سوم بیشترین توجه به مراحل حل مساله صورت گرفته و توجه به ضرورت چرخش از رویکرد پاسخ محوری به مساله محوری در بازنگری تالیف کتاب های علوم دوره ابتدایی و افزایش توجه به ارتباط عمودی کتاب های درسی برای مواجه نمودن دانش آموزان با حل مساله، از جمله پیشنهادهای مورد تاکید در این مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: حل مساله، کتاب درسی، علوم تجربی، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • ستاره موسوی*، مصطفی شریف، سعید رجایی پور صفحات 11-23
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه میان شش بعد جو سازمانی با میزان پذیرش نوآوری در برنام هدرسی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی است و برای اجرای آن از روش توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی استفاده شده است.جامعه آماری شامل 503 عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان است که 126 عضو دانشگاه از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزارهای اندازه گیری در این پژوهش عبارت بود از: 1 پرسشنامه جو سازمانی که توسط گل (2008) طراحی شده و توسط پژوهش گران بومی سازی شده است. 2 پرسشنامه میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی که توسط پژوهش گران تدوین شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار استنباطی با استفاده از آزمون هایی نظیر آزمون رگرسیون چندگانه، رگرسیون هم زمان، آزمون لوین، تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) انجام گرفته است. تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که 1 بین بعدهای جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. 2 بین بعدهای جو سازمانی (تصویر سازمانی، مردم سالاری، نظم و قانون، تحقق هدف های کلی سازمان، عامل های فرهنگی اجتماعی) و میزان پذیرش نوآوری در هدف های برنامه درسی در محتوای برنامه درسی، فعالیت های یاد دهی یادگیری، روش های ارزشیابی برنامه درسی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. 3 بین میانگین جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری در برنامه درسی با توجه به متغیرهای دموگرافیک (سابقه خدمت نوع دانشکده، مرتبه علمی، سفرهای علمی) تفاوت معنادار وجود دارد و 4 بین میانگین جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری در برنامه درسی با توجه به متغیرهای دموگرافیک (جنسیت) تفاوت معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، پذیرش نوآوری، پذیرش نوآوری برنامه درسی، دانشگاه اصفهان
  • لیلا پاک نیا*، محمد علی نادی، یحیی صفری، حسین مهدی زاده صفحات 24-35
    هدف این پژوهش تاثیر نرم افزار طراحی شده با رویکرد فراشناخت بر انگیزش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی و روش انجام آن، شبه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر کرمانشاه را که در سال تحصیلی 90 89 در مدارس این شهر مشغول بودند در بر می گیرد که شامل 12192 نفر است. 105 نفر از دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه انگیزش تحصیلی (ISM) و آزمون پیشرفت تحصیلی است. یافته ها نشان داد که بین نمرات انگیزش تحصیلی دانش آموزان گروه های آزمایش و گواه، تفاوت معناداری وجود دارد. یافته های پیرامون مولفه های فرعی انگیزش تحصیلی بیانگر این است که میان نمرات دانش آموزان گروه های آزمایش و گواه در مولفه «گرایش به پیشرفت»، «اتکا به نفس»، «قدرت طلبی»، «هدف مداری»، «پاداش مادی» تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین میزان یادگیری دانش آموزان گروه های آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد. ولی بین میزان یادداری دانش آموزان دو گروه تفاوت معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: نرم افزارآموزشی، فراشناخت، انگیزش، پیشرفت تحصیلی
  • زهرا فیروزی*، مرتضی کرمی، حسین کارشکی، محمود سعیدی رضوانی صفحات 36-52
    هدف پژوهش حاضر، ارزشیابی اثربخشی ناشی از کاربست الگوی طراحی مساله محور سازنده گرا در آموزش ضمن خدمت معلمان است. روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. به منظور سنجش متغیر نگرش و رضایت از طرح پس آزمون با گروه گواه و برای سنجش متغیر یادگیری از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. نمونه آماری، متشکل از دو گروه معلمان شرکت کننده در دوره ضمن خدمت ارزشیابی توصیفی شهرستان لامرد بود که با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس، یکی از این گروه ها به عنوان گروه آزمایش و دیگری به عنوان گروه گواه انتخاب شد. تعداد فراگیران در این گروه ها 68 نفر بود. ابزارهای پژوهش شامل دو پرسشنامه جهت سنجش نگرش و رضایت فراگیران و آزمون پیشرفت تحصیلی جهت سنجش میزان یادگیری فراگیران بود. جهت تعیین روایی کلیه ابزارها از روایی محتوایی استفاده شد و جهت پایایی دو پرسشنامه نگرش و رضایت از روش آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت که به ترتیب معادل96/0و94/0 محاسبه شد. پایایی آزمون تدوین شده، با استفاده از روش کودر ریچاردسون معادل 83/0 محاسبه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری، آزمون های تک متغیری تحلیل واریانس، و کوواریانس تک متغیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که به کارگیری الگوی طراحی مساله محور سازنده گرا در آموزش ضمن خدمت معلمان موجب افزایش اثربخشی این دوره های آموزشی می شود (P= 0/001). همچنین نتایج، پیرامون مولفه های تشکیل دهنده اثربخشی نشان داد که فراگیران در گروه مساله محور سازنده گرا رضایت بیشتر (p=0/001) نگرش مثبت تر (p=0/001) و یادگیری بهتر (p=0/001) نسبت به فراگیران گروه سنتی و موضوع محور داشتند.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، مساله محوری، اثربخشی آموزش
  • نرگس کشتی آرای، اکرم کریمی علویجه*، احمد علی فروغی ابرب صفحات 53-68
    ارزشیابی توصیفی به عنوان یکی از تغییرات در نظام ارزشیابی در آموزش و پرورش کشور در دهه اخیر مد نظر بوده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و چالش های اجرای طرح ارزشیابی توصیفی انجام گرفت. رویکرد این پژوهش توصیفی - پیمایشی بود که در آن دیدگاه 165 نفر از معلمان پایه های اول تا سوم ابتدایی و 9 نفر از کارشناسان مسوول آموزش ابتدایی که بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با 72 سوال بسته پاسخ در 11 حیطه از موانع موجود در اجرای این طرح گردآوری گردید. روش تجزیه و تحلیل یافته ها آزمون t تک نمونه ای واریانس یک طرفه و آزمون t مستقل بوده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که موانع و چالش های پیش روی طرح ارزشیابی توصیفی از دیدگاه معلمان در حیطه های ترتیب با منابع کالبدی و آموزشی، آموزش صحیح معلمان، توجیه والدین، عوامل سازمانی، میزان تناسب برنامه های درسی، ارتباط میان آموزش و پرورش و دانشگاه، عدم همکاری والدین، نحوه استفاده از ابزارهای ارزشیابی توصیفی، فرآیند یاددهی و یادگیری و ارتقای بهداشت روانی دانش آموزان هستند و در حیطه های مفاهیم جدید تعلیم و تربیت چالشی وجود ندارد. همچنین موانع و چالش های پیش روی این طرح از دیدگاه کارشناسان مسوول به ترتیب آموزش صحیح معلمان، توجیه والدین و منابع کالبدی و آموزشی، میزان تناسب برنامه های درسی و نحوه استفاده از ابزارهای ارزشیابی توصیفی، ارتباط بین آموزش و پرورش و دانشگاه، عوامل سازمانی و عدم همکاری والدین هستند و در حیطه های فرآیند یاددهی و یادگیری، ارتقای بهداشت روانی دانش آموزان و مفاهیم جدید حوزه تعلیم و تربیت از دیدگاه کارشناسان مسوول چالشی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، بهداشت روانی، برنامه های درسی، فرآیند یاددهی و یادگیری، منابع کالبدی و آموزشی
  • صغری ملکی، ساره احمدی صفحات 69-79
    مهارت در خواندن یکی از مهمترین نیازهای یادگیری دانش آموزان در زندگی امروز است. این مهارت معطوف به توانایی درک مطلب، تفسیر و استنتاج از متون و دریافت معنی و مفهوم پیامی است که به نگارش در آمده است. موفقیت و پیشرفت تحصیلی هر دانش آموز با میزان توانمندی وی در درک مطلب ارتباط مستقیم دارد. هدف از این پژوهش بررسی سطوح مختلف درک مطلب (سواد خواندن) دانش آموزان شهر شهریار و مقایسه آن با متوسط عمکرد دانش آموزان کل کشور بود. روش این مطالعه، پیمایشی مقطعی بود و ابزار آن دفترچه های استاندارد شده بین المللی (پرلز) بود که روی260 دانش آموز دختر و پسر پایه چهارم شهر شهریار که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی و به کار بردن آزمون تی تک نمونه ای نتایجی به دست آمد که در تحلیل و بررسی آنها بین متوسط عملکرد دانش آموزان شهریار و دانش آموزان کل کشور در سطح سوم و چهارم (سطوح استنتاجی) درک مطلب، تفاوت معناداری دیده نشد؛ اما در سطح اول و دوم درک مطلب (سطوح حفظی) عملکرد دانش آموزان شهریار بالاتر از دانش آموزان کل کشور بود. همچنین دانش آموزان شهریار در درک متون ادبی با دانش آموزان کل کشور تفاوت معناداری نداشتند؛ اما در درک متون اطلاعاتی عملکرد بهتری نسبت دانش آموزان کل کشور دارا بودند.
    کلیدواژگان: پرلز، سواد خواندن، درک مطلب
  • صفورا افیونی*، احمدعلی فروغی ابری، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 80-92
    آموزش مجازی از جمله موضوعات جدید پژوهشی است. هدف کلی پژوهش، مطالعه امکان سنجی اجرای دوره آموزش مجازی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان بود. این پژوهش، از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری، اعضای هیات علمی این دانشگاه را به تعداد 307 نفر در بر می گیرد. حجم نمونه با فرمول کوکران 74 به دست آمد و برای اطمینان 108 نمونه مطالعه شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه بسته پاسخ شامل 4 بعد (تکنولوژیک، فرهنگی اجتماعی، سازمانی و آموزشی) بود. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 966/0 به دست آمد و روایی صوری، محتوایی و سازه از طریق تحلیل عاملی انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود و با استفاده از نرم افزار SPSS، پاسخ های پرسشنامه در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که از نظر اعضای هیات علمی امکان اجرای این دوره ها در هر 4 بعد به طور معناداری بالاتر از حد متوسط بود. بر اساس ویژگی های دموگرافیک (جنسیت، سن، گروه آموزشی و سابقه کار) بین میانگین نظرات پاسخ گویان تفاوت معنادار آماری وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، امکان اجرای این دوره ها وجود دارد اما برای پیشگیری از مشکلات هنگام اجرا، باید کاستی های موجود برطرف شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آموزش مجازی، امکان سنجی، دانشگاه آزاد اسلامی، فناوری اطلاعات
  • بهاره بهمن*، علیرضا کیامنش، خدیجه ابوالمعالی صفحات 93-107
    پژوهش حاضر، از دسته طرح های مقایسه ای است که به بررسی تفاوت اضطراب مدرسه و مولفه های آن در دانش آموزان پایه چهارم طرح ارزشیابی توصیفی و سنتی می پردازد. بدین منظور، نمونه ای تصادفی مرکب از 400 دانش آموز پایه چهارم شهر تهران انتخاب شد که 200 نفر آنها تحت پوشش طرح توصیفی و 200 نفر دیگر در نظام سنتی درس می خواندند. جهت مقایسه میزان اضطراب مدرسه، از پرسشنامه اضطراب مدرسه فیلیپس استفاده شد و اطلاعات به دست آمده در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانش آموزان دو گروه در میزان اضطراب مدرسه، اضطراب امتحان، واکنش های فیزیولوژیک، ترس از ابراز وجود و فقدان اعتماد به نفس با یکدیگر تفاوتی ندارند (05/0 < p). دانش آموزان دختر و پسر، تنها در میزان اضطراب امتحان با یکدیگر متفاوتند و این اضطراب در دختران بیشتر از پسران است (05/0 < p). دانش آموزان پسر طرح سنتی و توصیفی در میزان اضطراب مدرسه (05/0 < p) و اضطراب امتحان (01/0 = p) با یکدیگر تفاوت دارند و این اضطراب در دانش آموزان نظام سنتی بیشتر است. دانش آموزان دختر و پسر طرح توصیفی در میزان اضطراب امتحان با یکدیگر متفاوتند و این اضطراب در دختران بیشتر از پسران است (01/0 < p). بنابراین می توان نتیجه گرفت که طرح ارزشیابی توصیفی تنها در کاهش اضطراب دانش آموزان پسر موثر بوده، توانسته است میزان اضطراب مدرسه و اضطراب امتحان آنها را نسبت به دانش آموزان طرح سنتی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی وسنتی، اضطراب مدرسه، اضطراب امتحان، واکنش های فیزیولوژیک، ترس از ابراز وجود، فقدان اعتماد به نفس
  • هانیه گل مقام*، علی غنایی چمن آباد، علی اصغر اصغر نژاد صفحات 108-117
    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه ترجیحات فکری دانش آموزان دختر پایه های دوم تا چهارم رشته ریاضی در مقطع متوسطه شهر مشهد بوده است. روش پژوهش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری را دانش آموزان دختر رشته ریاضی در سه پایه دوم، سوم و چهارم مقطع متوسطه شهر مشهد طی سال 1389 1390 تشکیل داده بودند. حجم نمونه تحقیق 131 نفر (39 نفر دانش آموزان سال دوم، 50 نفر دانش آموزان سال سوم، 42 نفر دانش آموزان سال چهارم) بود که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار سنجش مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه غلبه مغزی ند هرمان بود و با روش آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون آماری آنوا و مانوا و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که بین ربع مغزی D و تحصیل در رشته ریاضی تفاوت معناداری (045/0p<،17/3 F=) وجود دارد که نشان می دهد تسلط ربع مغزی D از سال دوم به چهارم (05/0>p) به صورت معناداری کاهش می یابد. در نتیجه می توان به این نکته اشاره کرد که فرآیند آموزش فعلی در رشته تحصیلی ریاضی نمی تواند موجبات توسعه قابلیت های مغزی دانش آموزان را فراهم نماید. بنابراین بررسی برنامه ریزی درسی و روش تدریس معلمان در دوره مذکور توسط مراجع ذی صلاح ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، ترجیح فکری، ربع مغزی، ریاضیات
  • علی اکبر امین بیدختی*، نوید شریفی صفحات 118-133
    هدف پژوهش ارائه الگویی نوین مبتنی بر بازخورد 360 درجه جهت ارزیابی عملکرد دانشجویان پذیرفته شده بدون کنکور در مقابل دانشجویان پذیرفته شده از طریق آزمون سراسری بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل 1507 نفر از پذیرفتگان مقاطع تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) دانشگاه سمنان بود. بر این اساس، از میان آنها 306 نفر به روش تصادفی از نوع طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. این پرسشنامه شامل 4 بعد (وضعیت تحصیلی دانشجویان، دیدگاه اساتید از وضعیت تحصیلی و توانایی های دانشجویان، وضعیت ورود به مقاطع بالاتر تحصیلی و اشتغال دانشجویان، توانایی های تحقیقاتی و پژوهشی آنان) است. پایایی پرسشنامه 85/0 محاسبه شده، روایی صوری آن توسط استادان مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی، از آمار استنباطی شامل آزمون تی استیودنت، مک نماراستفاده شد. نتایج نشان داد که دانشجویان بدون کنکور دارای وضعیت مطلوب تر از لحاظ تحصیلی، نظرات اساتید پیرامون توانایی علمی دانشجویان در ورود به مقطع تحصیلی بالاتر هستند. اما در مورد همکاری در طرح های پژوهشی و تحقیقاتی، نمره پایان نامه دانشجویان، وضعیت اشتغال و تناسب رشته تحصیلی با شغل تصدی شده در دو گروه دانشجویان مورد مطالعه تفاوت معناداری دیده نشد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بازخورد 360 درجه، عملکرد تحصیلی، دانشجویان سهمیه ای
  • صدرالدین ستاری صفحات 134-146
    هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت موجود و مطلوب تدریس اثربخش در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل از دیدگاه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد است. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد شاغل به تحصیل نیمسال دوم90 89 می شد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، گروه نمونه انتخاب شد و داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت در دو قسمت (وضع موجود و وضع مطلوب) جمع آوری گردید. روایی ابزار به وسیله روایی محتوا و نظر متخصصان، و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ به دست آمد. داده های گردآوری شده با شاخص های آمار توصیفی (میانگین، درصد، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون T مستقل و آزمون تحلیل واریاس ANOVA) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده حاکی از آن است که وضعیت موجود و مطلوب تدریس اثربخش با هم تفاوت معناداری دارند و تفاوت معناداری در مولفه های تدریس اثربخش بر اساس متغیرهای جنسیت، رشته تحصیلی، سن و وضعیت اشتغال دانشجویان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
  • محسن روشنیان رامین*، محرم آقازاده صفحات 147-155
    این پژوهش خودکارآمدی پژوهشی را در میان دانشجویان کارشناسی ارشد روان شناسی و علوم تربیتی بررسی می نماید. روش این تحقیق توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه خوارزمی تهران در سال تحصیلی 91 90 می شود. 120 نفر از این دانشجویان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خودکارآمدی پژوهشی فیلیپس و راسل (Phillips & Russell، 1994) است. پس از تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، نتایج زیر به دست آمد:1 خودکارآمدی مهارت های پژوهش عملی (000/0Sig، در سطح 01/0>P) در دانشجویان ارشد بالاست.2 خودکارآمدی مهارت های نوشتن (000/0Sig، در سطح 01/0>p) دانشجویان ارشد بالاست. 3 خودکارآمدی مهارت های طراحی پژوهش (000/0Sig، در سطح 01/0>P) در دانشجویان ارشد بالاست.4 خودکارآمدی مهارت های رایانه ای و کمی (070/0Sig، در سطح 05/0>P) دانشجویان ارشد بالا نیست. پس می توان نتیجه گرفت که خودکارآمدی مهارت های پژوهش عملی، نوشتن و طراحی پژوهش در میان این دانشجویان بالاست و این نتیجه شاید ناشی از آشنایی با روش های آماری و پژوهشی، یادگیری ها و تجربه های قبلی آنها باشد. خودکارآمدی مهارت های رایانه ای و کمی این داشنجویان بالا نبود و این شاید پیامد نداشتن پیشنه لازم کار با رایانه و نرم افزارهای آماری باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، پژوهش، خودکارآمدی پژوهشی
|
  • Behrooz Mahram *, Ali Baraee, Hossein Kareshki Pages 1-10
    The previous studies indicated the influence of problem- based learning to increases intrinsic motivation for learning، meaningful and sustainable learning. This study was conducted with the aim of focusing on the problem- solving process in the content of elementary sciences textbooks'' exercises. In this study، the exercise has been the unit of analysis and deductive approach used in the coding process. Coding categories were determined by using the Dewey''s six stages of problem solving. The study area was consisted of all content of elementary sciences textbooks'' exercises. The population was studied by using census. The Findings from content analysis of the first to five textbooks of the elementary school showed that the solution (fourth stage of the problem solving process) has more consideration unlike the stages of «dealing with problem»، «change location» and «the building of problem». Moreover، the results of this study stated that the sciences textbook of the third elementary school had more emphasis to the stages of problem- solving unlike the science textbook of the first elementary school. Among the points emphasized in this study، it could be noted to problem-based approach in the elementary school science textbooks and increasing the vertical relationship in elementary school science textbooks for facing the students with problem solving.
    Keywords: Problem solving, Textbooks, Science, Elementary school, Content analysis
  • Setareh Mousavi *, Mostafa Sharif, Saeed Rajaeepor Pages 11-23
    The purpose of this research was to study the relationship between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation in Isfahan University. This study was applied and the research method was a descriptive – correlative (survey). Statistical population was included all 503 faculty members of the University of Isfahan. 126 faculty members were chosen as a statistical sample. The research tools were two questionnaires. One of them was designed by Gole (2008) for organizational dimensions climate (rules، discipline، democracy، social and cultural factors of organizational image، total goal) and the other questionnaire was used for of acceptance of curriculum innovation (innovation goals، content، learning – teaching، evaluation). In order to analyze data at the level of inferential statistics، multi Regression، Levin and ANOVA tests were used. The findings showed that: 1) There was a positive and significant relation between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation. 2) There was a positive and significant relation between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation goals، content، learning – teaching and evaluation. 3) There was a significant difference between the mean of organizational dimensions climate in terms of university، college، tenure، academic trips for grading the faculty members of the University of Isfahan and the faculty members of Isfahan University of Medical Sciences (p < 0. 05). 4) There was not a significant difference between the mean of organizational dimensions climate in terms of the gender of faculty members of Isfahan University (p < 0. 05)
    Keywords: Organizational climate, Innovation acceptability, Curriculum innovation, Isfahan University
  • Leila Paknia *, Mohammad Ali Nadi, Yahia Safari, Hossein Mahdizadeh Pages 24-35
    The aim of the study was the design of educational software for the fifth-grade sciences course based on meta-cognition and reviewing its impact on the motivation and academic achievement of students. Research method was quasi experimental with case control and pretest-posttest. Statistical population was 12192 students of primary school in Kermanshah. 105 students as the sample were selected by random cluster sampling method and pot in to the experimental and control groups randomly. Research´s data gathering tools were standard، academic motivation questionnaire and academic achievement test. Statistical analyzing was ANOVA and ANCOVA. The result showed that there was a statistical significant difference between the score of students motivation in experimental and control groups (p = 0. 01). Finding the sub components about motivation showed that there were significant differences among the scores of experimental and control groups regarding the components of tendency to progress (p = 0. 000)، self- reliance (p = 0. 009)، hegemonies (p = 0. 010)، purpose circuit (p = 0. 023)، bonus material (p = 0. 026). The results also indicated that there was a statistical significant difference between the scores of students learning in experimental and control groups (p = 0. 015). However، there was no statistical significant difference between the scores of students retention in experimental and control groups (p = 0. 077).
    Keywords: Educational software, Meta, cognition, Motivation, Academic Achievement
  • Pages 36-52
    This research was conducted with the aim of Johnson’s constructive pattern impact in problem-based learning in-service training programs for teachers. The research method was quasi-experimental. In order to measure satisfaction and attitude variables posttest design with control group was used and to measure the learning variable pretest–posttest design with control group were used. The statistical sample consisted of two groups of teachers participated in a descriptive evaluation in-service course in the city of Lamerd. The number of participants in this group was 68. The descriptive evaluation course was designed based on David Johnson’s constructive problem based learning. Research tools included two questionnaires to measure satisfaction، attitudes and the test was used to measure academic achievement. The content validity was used as a validation method for all means in this study. The reliability amount of satisfaction and attitude questionnaires calculated by using Cronbach’s alpha coefficient and the results were 0. 96 and 0. 94، respectively. At the mean time، it was 0. 83 for a test questionnaire by using Cooder Richardson method. The obtained data were analyzed using multi-variable variance and single-variable covariance analysis. The results indicated that designing constructivist problem-based learning environment in in-service education could increase the learner’s satisfaction and more positive attitude، getting better results in academic achievement and increased the overall effectiveness of the instruction.
    Keywords: Problem, based Instructional design, In, service education, Instructional design, effective instruction
  • Pages 53-68
    The present study was conducted with the aim of identifying the barriers and challenges for executing the descriptive evaluation plan from primary school teacher’s point of view and the responsible experts of primary education. The research method was descriptive and survey kind. The first third grade primary school teachers as well as the responsible experts in this field in Isfahan were included in the study with the number of 3097 individuals. The sampling method was done randomly. The samples were consisted of 165 teachers and 9 responsible experts. The relevant information was analyzed by utilizing the researcher’s questionnaire including 72 questions in 11 domains. The relation between education was observed by using single variables، unilateral variance and t-test independent analysis. Cronbach’s alpha coefficient (0. 95) was calculated for the reliability and validity. It was including the outward validity، content، orientation validity. The obtained results indicated about the barriers and challenges of descriptive evaluation plan from the teachers’ point of views. They were as follows: the framework and educational resources teachers accurate education; parents justification organization factors; scholastic books schedule suitable status; relation between education organization and the university; parents lack of cooperation; methods of using from descriptive evaluation means; teaching and learning process; students mental health promotion. The barriers and challenges of this plan from the viewpoints of responsible experts were specified hereunder: the students’ mental health promotion and new concepts of education and training zone.
    Keywords: Descriptive evaluation, Mental health, Primary school, Teaching, learning process
  • Soghra Maleki, Sareh Ahmadi Pages 69-79
    Reading skill is the most important necessity for the students learning in modern life. This skill is related to abilities in subject understanding interpretation and inference of texts and reception of concept and meaning of the written message. Educational success and achievement for each student have direct relationship with his/her capability in subject understanding. The aim of this study was checking the reading literacy rates of the 4th grade of elementary students of Shahriyar city and the comparison with the average student performance of the 4th grade of elementary students in the whole country. The research procedure in its story was section surveying which was a discretional research technique and its implement was an international standardized notebook (PERLZ)، which was performed on 260 male and female students in the grade 4 in Shahriyar city. They were selected with multi-step cluster sampling method. The study findings indicated that there was not a considerable difference in operational average between the Shahriyar students and the whole country in grade three and four (inference levels). However، but in the first and second levels (recitation levels)، Shahriyar students were higher than the students in the whole country were. In understanding of literary texts، the students of Shahriyar did not have a considerable difference with others، but in understanding of informative texts، they had a better operation than the students of the whole country did.
    Keywords: Different levels, Reading literacy, PERLZ
  • Safoora Afyooni *, Ahmad-Ali Forooghi Abari, Mohammad-Hossein Yarmohammadian Pages 80-92
    E learning is one of the research new threads. This research was carried out with the aim of studying the virtual learning implementation as a feasibility study in the Khorasgan branch of Islamic Azad University (Isfahan). The study method was survey-descriptive and the statistical population has been the 307 faculty members of this university. The sample size was calculated as 74 by using the Cochran formula. Therefore، 108 samples were studied to be ensured. Research tool was a closed questionnaire responses including four dimensions (technological، social-cultural، organizational and educational). The questionnaire reliability by using the Cronbach''s alpha coefficient was 0. 966. Face، content and construct validity were conducted through factor analysis. The sampling method was simple random. The questionnaire answers have been analyzed in two levels، descriptive and inferential statistics with SPSS software. The results have shown that in the aspect of faculty members، possibility to run e-learning courses in all four dimensions was upper than medium. There was no statistically significance difference between the mean of respondents’ comments regarding demographic features (gender، age، educational group and experience). According to the obtained results، it was understood that there is the ability to run e learning at the university، but the deficiencies must be corrected to prevent problems during implementation.
    Keywords: E learning, Higher Education, Information technology, Feasibility, Islamic Azad University
  • Bahareh Bahman *, Alireza Kiamanesh, Khadijeh Abolmaali Pages 93-107
    This study was conducted with the aim of Comparison of school anxiety and its components on the fourth-grade students of elementary schools in both traditional and descriptive evaluation systems. For this purpose، 400 students (boy & girl) have been selected. 200 of them received descriptive evaluation and the other 200 received traditional evaluation. They were selected by multi-stage cluster sampling method. The Philips school anxiety questionnaire was used in order to compare the school anxiety. The collected information was analyzed in descriptive and inferential statistics. The results showed that there were no differences in school anxiety and its components between the two mentioned groups (p > 0. 05). There was a difference between girls and boys in the test of anxiety and the girls showed more anxiety (p < 0. 05). There was a difference between both of descriptive and traditional evaluation systems among the boy students in the test (p = 0. 01) and school anxiety (p < 0. 05). The students who received traditional evaluation showed more anxiety. There was a difference between boy and girl students in descriptive evaluation in the test of anxiety and the girls showed more anxiety (p < 0. 01). Therefore، based on the result، it can be concluded that the descriptive evaluation is more useful for the boys and it can reduce the amount of school anxiety in them.
    Keywords: Descriptive evaluation, Traditional evaluation, School anxiety, Anxiety test, Lack of confidence, Psychological reactivity, Fear of assertiveness
  • Hanieh Golmagham *, Ali Ghanaei Ghaman Abad, Ali Asghar Asghar Nejat Pages 108-117
    The purpose of this study was the comparison of intellectual preferences among female students of the second، third and fourth grades of mathematics’ sciences at Mashhad secondary schools. In this descriptive-survey research، the population was consisted of the total of female students of the high schools of Mashhad in the second، third and forth grades of mathematics field in 2010-2011. The sample was included 133 high school students (39 students at the second grade، 50 students at the third grade and 42 students at the fourth grade) who studied mathematics. They were chosen by using cluster sampling method from different regions of Mashhad. The short form of Ned Hermann questionnaire was used. Statistical analysis was done by descriptive and inferential statistic. The collected data was analyzed through ANOVA، Mono-vamethodes and Tukey follow-up test. The results indicated that the mean score of D-quadrant was decreased significantly (F = 3. 17، p < 0. 045) and D-quadrant brain dominance was decreased significantly (p < 0. 05) from the second grade to the fourth grade. The findings of the present research showed that the current process in the field of mathematics education did not provide the development of students'' brain ability. Therefore، evaluating of the curriculum and teacher''s method of teaching in this field by competent authorities seems to be necessary.
    Keywords: Quadrant brain, Intellectual preference, Curriculum, Mathematics
  • Aliakbar Aminbeidokhti Pages 118-133
    The purpose of this study was to develop a model based on 360-degree feedback for the evaluation of academic performance of students admitted without university entrance exam for graduate studies. Statistical population was included 1507 students admitted for graduate studies at Semnan University، in which 306 students were selected by using a stratified random sampling method as the sample. For data collection، a researcher''s made questionnaire for measuring the academic performance in four dimensions was used. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed. For data analysis in addition to descriptive statistics، inferential statistics like T-student and McNamara tests were utilized. The results showed that students admitted without entrance examination has earned higher points in terms of education، academic ability and continuing education. However، there was no significant difference between the two classes of students in terms of research ability، dissertation grade، employment opportunity and finding a suitable job.
    Keywords: Higher Education, 360, degree feedback, Academic performance, Student quota
  • Sadraddin Sattary Pages 134-146
    This research was aimed at a study of the present and desirable situation of effective teaching based on M. A Students’ viewpoints in Islamic Azad university of Ardabil branch. The method of research was descriptive and survey type. The population in this research was included M. A university students at the second academic term of 2010-2011. The sample group was selected by randomized stratified sampling method. For data collection، the research tool was a researcher-made questionnaire with Likert scale in two sections. The content validity and the reliability were obtained by using the Cronbach’s alpha coefficient. Collected data was analyzed with descriptive statistics، T-test and ANOVA test. In general، based on the collected data analysis، the results showed that there were significant differences between present and desirable situation of effective teaching. However، there was no significant difference in effective teaching components based on age، gender، discipline and employment situation variables.
    Keywords: Effective teaching, Islamic Azad University, Ardabil Branch
  • Mohsen Roshanian Ramin *, Moharam Aqazadeh Pages 147-155
    Research is one of the most important topics in higher education. Some researches should be carried out in order to identifying and resolving the research problems and selecting qualified people. The aim of the present study was to focus on the research self-efficacy in the psychology and educational sciences graduate students. The research was conducted by using the descriptive-survey method. The statistical population was consisted of all MA students in psychology and educational Sciences at the Tehran Kharazmy University in 2011-2012 semesters. 120 students were selected by simple random sampling method. The used tool for gathering the data was a standard research self-efficacy questionnaire (Phillips & Russell، 1994). Analyzing the data showed the followings: 1- Practical research skills efficacy among MA students were high (Sig 0. 000، p < 0. 01). 2- Writing skills efficacy among MA students were high (Sig 0. 000، p < 0. 01). 3- Research design skills efficacy among MA students were high (Sig 0. 000، p < 0. 01). 4- Quantitative and computer skills efficacy among MA students were not high (Sig 0. 070، p < 0. 05). It can be concluded that the efficacy of practical research skills، writing and research design among these students were high. This result may be due to the familiarity with statistical methods and research، previous learning and their experiences. Quantitative and computer skills efficacy among the students were not high and perhaps it wad due to the lack of required familiarity to work with computers and statistical software.
    Keywords: Self, Efficacy, Research, Research self, efficacy