فهرست مطالب

مدیریت شهری - پیاپی 32 (پاییز 1392)

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 32 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/04
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیدعباس یزدانفر، سیدباقر حسینی، مصطفی زرودی صفحات 7-22
    براساس مدلهایی که برای تعریف نیازهای انسانی ارائه شده اند، تعاملات اجتماعی، یکی از موارد ضروری می باشد. جدا از مسایل مربوط به باورها، نگرش ها، ترجیحات و دیگر جنبه های شخصیتی ویژه افراد که در نظریه های مربوط به علوم رفتاری به عنوان مهمترین عوامل کنترل کننده رفتار انسان مطرح شده اند، محیط کالبدی نیز در ارتباط با رفتارهای انسان امکانات بالقوه ای دارد. در این راستا، فضاهای عمومی مجتمع های مسکونی بعنوان محیطی که امکان حضور ساکنان درکنار یکدیگر را فراهم می کند، می تواند زمینه ساز ایجاد تعامل بین آنها شود. عدم توجه به این نیاز افراد و عدم قابلیت محیط در تامین آن، موجب می-شود تا محیط کالبدی بسیاری از مجتمع های مسکونی به مجموعه ای از احجام و فضای خالی بین آنها تبدیل گردد. این مسئله می تواند باعث نارضایتی ساکنان از محیط زندگی و متعاقب آن عدم حضور در فضاهای عمومی مجتمع، بعنوان لازمه ی بروز فعالیت های بعدی، شود. این مقاله به بررسی این مسئله در دو مجتمع مسکونی به عنوان نمونه، ازطریق مشاهده میدانی و مصاحبه و طرح پرسشنامه می پردازد. در پایان با روش تحلیل همبستگی داده ها جمع بندی و نتیجه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فضای عمومی، فعالیت جمعی، تعامل اجتماعی، قابلیت محیط
  • سیدمناف هاشمی، حبیب الله طاهر خانی، هادی سعیدی رضوانی، میثم بصیرت صفحات 23-40
    برنامه های میان مدت، بخشی از چارچوب کلان برنامه ریزی و مدیریت شهرها محسوب می شوند که به عنوان ابزاری برای پیوند میان برنامه های بلند مدت (طرح های توسعه شهری و برنامه های راهبردی) با بودجه های سالانه مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع ارتباط هم پیوند و مستحکم برنامه های توسعه شهری یکی از عواملی است که موجب توفیق این برنامه ها در عرصه عمل می گردد. در ایران، مطابق باماده 15 قانون نوسازی و عمران شهری (1347)، شهرداری ها موظف به تهیه برنامه عملیات نوسازی و عمران و اصلاحات شهر برای مدت پنج سال بر اساس طرح جامع شهر واجرای آن پس از تصویب آن توسط شورای اسلامی شهر شده اند. بر همین اساس مقاله حاضر تلاش می نماید ضمن بررسی ضرورتها و شیوه های متداول برنامه ریزی میان مدت در جهان و ایران، به ارائه الگوی تدوین برنامه میان مدت شهرداری ها در ایران با تمرکز بر نمونه موردی تهران بپردازد. این مقاله نشان می دهد پیگیری تدوین برنامه میان مدت شهرداری تهران با تاکید بر رویکرد برنامه سرمایه ای شهر(CIP) در تهران می تواند ضمن تامین انتظارات از برنامه، میان بودجه سنواتی شهرداری تهران و طرح های فرادست توسعه و عمران شهر (طرح جامع و تفصیلی) پیوند لازم را برقرار سازد، فعالیت کلیه واحدهای شهرداری تهران را در برگیرد و تصویر روشنی از نیازهای توسعه شهری به همراه شیوه های تامین مالی آن ها ارائه نماید.
    کلیدواژگان: برنامه میان مدت شهرداریها، تهران، برنامه سرمایه ای شهر
  • شاهین ایلکا، شهاب ایلکا * صفحات 41-56

    «نماز و عبادت» هستمندان بشری به درگاه ایزدی و هر آنچه که بتواند رابط انسان و آفریدگارش برای دستیابی به «حیات طیبه» و مقولات وابسته آن؛ آرامش روحانی و معنوی باشد، از مهمترین مراتبی است که لازم است تا در «شهر متصف به صفت اسلامی» به منصه ظهور رسد. از سویی دیگر، «سرمایه اجتماعی» به عنوان یکی از «پیش شرطهای لازم برای دستیابی به همبستگی و وحدت اجتماعی»، دارای عناصری چون اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، و درجه دینداری است که میزان هر یک از این مولفه ها در جوامع مختلف متفاوت است. مقاله حاضر به بررسی تاثیرات برگزاری آیین وحدت آفرین و معنویت بخش نماز جمعه و کارایی مساجد در میزان سرمایه اجتماعی بر حسب مولفه های آن در سطح مساجد شهر کرمان پرداخته است. «حجم نمونه» در این پژوهش 384 نفر از ساکنین بالای 16 سال در سطح محلات شهر کرمان و مساجد آن می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. روش تحقیق پیمایش و ابزار جمع آوری اطلاعات، «پرسشنامه» است که تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار spss صورت گرفته که در سطح آمار استنباطی از «آزمون کندال» و «آزمون خی دو» استفاده شده است. نتایج حاصله از تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و درجه دینداری حاصل از برگزاری آیین روحانی نماز جمعه، رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. بر این اساس؛ لازم بنظر می رسد تا با گسترش برنامه های دینی و معنوی و ایجاد و ارائه تمهیدات گوناگون که میتواند به جذب و نگهداشت شهروندان به مساجد کمک رساند، تا خاصه در سطح جوانان و نوجوانان، امکان افزایش میزان سرمایه های اجتماعی و مولفه های وابسته و پیوسته به آن را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نماز جمعه، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، درجه دینداری
  • فرح حبیب، مصطفی بهزادفر، سید احمد فیروزآبادی، حمیده فروزانگهر صفحات 57-80
    امکان دهی به عرصه های عمومی در فضاهای شهری که موجب ایجاد ارتباط سازنده اجتماعی، تعاملات شهروندی مطلوب و افزایش گفتمان فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در شهر می شود؛ یکی از اهداف و رسالتهای طراحی شهری بشمار رفته و می رود. حوزه عمومی، حوزه ای واقع در میان جامعه مدنی و دولت است و فضای طرح آزاد مسائل عمومی و استدلال و تحقیق درباره آنها و نهایتا تکوین اراده عمومی را تشکیل می دهد. عرصه عمومی، حوزه ای است که افکار عمومی در آن با بکارگیری خرد انتقادی و قضاوت عقلانی شکل می گیرد و به تنها منبع مشروعیت بخش به قوانین حاکم بر حیات اجتماعی مبدل می شود. پرسشهایی از این قبیل که آزادی، عدالت، برابری، عقلانیت و جز آن، تنها در حوزه عمومی هر جامعه خاص ممکن است پاسخ داده شده و مورد پذیرش و باور قرار گیرد. از سویی دیگر، کیفیت محیط از مهمترین رسالتهای طراحی شهری بوده و هست و ایجاد التزام هنجاریابی بین مولفه های عام کیفیت محیط با پدیدار شدن آن در عرصه های عمومی نیز اهمیت مضاعفی در این میان دارد. این تحقیق در راستای دستیابی به تبارشناسی هنجارهای کیفی محیط در میزان پدیداری آنها در عرصه های عمومی شهر است. روش تحقیق «توصیفی و تحلیلی» و همچنین «روش استدلال منطقی» است که ابتدا با احراز شرایط عرصه های عمومی، مولفه هایی بدست آمده و سپس با سایر مولفه های کیفیت محیط تطبیق داده شدند. در پایان نیز نتایج این استنتاج در قالب جدولی مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، فضاهای شهری، عرصه های عمومی، معیارهای کیفیت محیطی
  • راضیه رضا زاده، علی سلسله * صفحات 81-100

    تحقیق حاضر که در قالب یک مطالعه موردی و مقایسه تطبیقی انجام گرفته است، یک تحقیق میدانی از نوع پیمایشی می باشد و تکنیک تحقیق نیز پرسشنامه می باشد. در این راستا، پژوهشگر با مبنا قراردادن رویکرد رابرت پاتنام به مقوله سرمایه اجتماعی، آنرا در محلات منتخب مورد سنجش قرار داد. محله گیشا (کوی نصر) در منطقه 2، محله های یافت آباد و صادقیه و صاحب الزمان در منطقه 18 و شهرک فرهنگیان در منطقه 21 شهرداری تهران و همچنین میزان تمایل به برنامه ریزی توسعه محله مبنا را بر اساس مبانی نظری آن در همان محلات،کمی نمود. محور تحقیق حاضر، بررسی رابطه سرمایه های اجتماعی و تمایل به برنامه ریزی توسعه محله مبنا بوده است و همبستگی مستقیم و قوی میان این دو متغیر اثبات گردید. مشاهده شد هرچه سرمایه اجتماعی در محله ای بالاتر بوده، تمایل به برنامه ریزی توسعه محله مبنا در آن بیشتر بوده است.این موضوع اهمیت وجود سطح بالایی از سرمایه اجتماعی را به عنوان پیش نیاز اساسی در جهت توسعه محله مبنا اثبات می نماید. همچنین بر اساس مدل ارائه شده در این پژوهش، سرمایه اجتماعی یک پیش بینی کننده خوب برای تبیین تمایل به برنامه ریزی توسعه محله مبنا از سوی مردم است.

    کلیدواژگان: توسعه محله ای، برنامه ریزی توسعه محله مبنا، رویکرد دارایی مبنا، سرمایه اجتماعی، محله
  • مسعود مسعودی فرد، مسعود کوچکیان صفحات 101-122
    رویکردهای کی هان شناختی و شناخت شناختی بر این نکته تاکید دارند که زمینه بروز حقیقت یک پدیده در ماهیت معرفتی زبان اثر که بوسیله هنرمند خود را به جلوه می رساند، بروز پیدا می کند. این مفهوم به این نکته اشاره دارد که برپایی اثر معماری اسلامی را عمل تبیین در بروز حقیقت معماری منتسب به صفت اسلامیت یا همان معماری اسلامی می توان دانست. از سویی دیگر، نظام صورت بخش معماری می تواند به مثابه دستگاهی زبان گونه، بر وجود ابزارهای زبان گونه و مبتنی بر بیان معماری اسلامی دلالت داشته باشد که تحقق «تبیین در اثر» را سبب می شود و بنظر می آید که تحلیل کیفی آثار معماری اسلامی را می توان به مثابه متونی نگاشته شده متصور شد که در رویکردهای زبان شناسانه به شناخت ماهیت تبیین معمارانه بواسطه ابزارهای بیانی میسر می شود که این بیان در قالب زبان معماری نمادین و معنایی معماری اسلامی ممکن می شود؛ و می تواند ترسیم گر ظهور حقیقت برتر معماری اسلامی در معماری فاقد معنا و بی هویت امروز قلمداد شود. بر این اساس می توان گفت که در ساختار شهر اسلامی موجودیت عینی معماری را انتزاع و حقیقت بنیادین نقشهای عملکردی، روانی و معنوی معماری رقم می زند.
    کلیدواژگان: زبان معماری، حقیقت اثر، معماری اسلامی، علل ارسطویی
  • محمد شیخی، مهسا شهسواریان، آرش فضلی شمس آبادی صفحات 123-138
    ضعف شدید هماهنگی های بین سازمانی و غلبه ی تعارض بر همکاری های بین سازمانی به عنوان نقصی ساختاری و ریشه دار در نظام اداری کشور بر کسی پوشیده نیست. این ضعف که ناشی از فقدان طراحی و استقرار نظام روابط بین سازمانی است، در نظام مدیریت و اداره ی شهرها و کلان شهرها بیش از سایر قسمتها قابل لمس و مشاهده است. بنابراین پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک تحلیل شبکه ای به بررسی شبکه ی سازمانها، ارگانها و گروه های موثر بر مدیریت حریم شهر کرج، براساس دو نوع از روابط رسمی میان آنها پرداخته و مسائل و مشکلات موجود در این شبکه ها را شناخته است. این روابط که تحت عناوین حکمرانی و مراجعه قرار گرفته اند، از میان قوانین و مقررات شهرسازی و مدیریت شهری و وظایف سازمانها و ارگانها استخراج شده اند. وجود یا عدم وجود این روابط و همچنین تک سویه یا دو سویه بودن آنها به صورت یک ماتریس صفر و یک وارد نرم افزار UCINET شده و با استفاده از این نرم افزار و نرم افزار Netdraw به عنوان نرم افزار مکمل مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این تحلیل تمرکز قدرت و اطلاعات را در برخی سازمانها و ارگانها و به حاشیه رانده شدن برخی دیگر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، مدیریت اراضی، رویکرد شبکه ای، تحلیل شبکه ای
  • مجتبی قدیری معصوم، فرشاد سوری، میرعلی شفیعی عربی، مجتبی بهرامی صفحات 139-152
    هدف تحقیق حاضر، ارزیابی وضعیت موجود و مطلوب توریسم روستایی در شهرستان های برگزیده استان مازندران با به کارگیری آمیخته بازاریابی می باشد. آمیخته بازاریابی مورد بررسی در این تحقیق شامل هفت مولفه (P7) مکان، برنامه ریزی و مدیریت، شواهد و امکانات فیزیکی، تبلیغات، مردم و کارکنان، قیمت و محصول می باشد. در این راستا با پیمایش میدانی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای به گردآوری داده براساس پرسشنامه محقق ساخته 49 سوآلی که متغیرهای مرتبط به آن با توجه به ویژگی های جغرافیای توریسم و برنامه ریزی روستایی گزینش شده اند، پرداخته شد. جامعه آماری، کارکنان سازمان های میراث فرهنگی و گردشگری و شهرداری بودند که از بین کارشناسان مربوط به این امر، بصورت تمام شمار (90 N=) مورد آزمون قرار گرفتند. پردازش داده ها با نرم افزار Spss و آزمون-های مقایسه میانگین ها، کای اسکوئر، ویلکاکسون و رتبه بندی فریدمن صورت گرفت. با آزمون کای اسکوئر معناداری درون مدلی مشخص شد، برای سنجش معناداری تفاوت بین شاخص های آمیخته بازاریابی در دو وضع موجود و مطلوب با آزمون ویلکاکسون نشان از تفاوت بین دو وضع مورد مقایسه می باشد. از آزمون فریدمن برای اولویت بندی شاخص ها بر اساس میزان تاثیرگذاری آنها در توسعه توریسم روستایی استفاده شد که نتایج حاکی از اهمیت بالای شاخص های تبلیغات، مردم و محصول از نظر آزمودنی ها در اثرگذاری بر توسعه توریسم روستایی در شهرستان های آمل، بابل، بابلسر و ساری می باشد. در نهایت مشخص شد آمیخته ای که از ترکیب هفت مولفه مذکور تشکیل شده، با سطح اطمینان 99 درصد، این قابلیت را داراست تا اولا، به خوبی بیانگر وضع موجود بازاریابی توریسم روستایی در منطقه بوده و دوما باعث ارتقای سطح توسعه روستایی از طریق گسترش توریسم روستایی و رسیدن استان مازندران به وضع مطلوب باشد.
    کلیدواژگان: توریسم روستایی، آمیخته بازاریابی (P7)، وضع موجود و مطلوب، استان مازندران
  • واحد دهقانی کاظمی، حمیدرضا جعفری، زینب یگانه کیا، اسماعیل صالحی صفحات 153-162
    یکی از چالش انگیز ترین بخش های سیستم مدیریت پسماند بویژه در شهرهای بزرگ، انتخاب روش دفع نهایی پسماند است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی روش بهینه دفع نهایی پسماند شهر تهران است. بدین منظور، تقدم و تاخر روش های دفع نهایی پیشنهادی پسماند شهر تهران، با ترکیب تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس فازی تعیین گردید. قیاس روش های دفن در زمین، تولید RDF، بازیافت مواد همراه با دفن بقایا در زمین، تولید کمپوست و سوزاندن بدون استحصال انرژی بعنوان گزینه های تصمیم گیری انتخاب و با بگارگیری 4 گروه معیار اصلی شامل اثرات زیست محیطی، جنبه های اقتصادی، امور اجتماعی و ملاحظات تکنولوژیکی و 14 زیر معیار با هم مقایسه و رتبه بندی شدند. مقادیر ضریب نزدیکی حاصل از اجرای تکنیک تاپسیس فازی نشان داد که گزینه بازیافت مواد و دفن بقایا در زمین با ضریب نزدیکی 237/0 روش بهینه دفع نهایی پسماند شهر تهران است. تولید کمپوست، تولیدRDF، دفن در زمین و سوزاندن بدون استحصال انرژی بترتیب با ضرایب نزدیکی 212/0، 207/0، 195/0 و 148/0 در رتبه های بعدی جای گرفتند.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت پسماند، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، دفع نهایی پسماند، Fuzzy TOPSIS
  • مجید عبداللهی صفحات 163-184
    گستردگی ابعاد شهرنشینی در طی دهه های اخیر موجب بروز چالش های نوینی از جمله کاهش حس هویت و تعلق اجتماعی، افزایش نابهنجاری های محیطی، عدم تعادل اکولوژیک و در مجموع کاهش کیفیت زندگی در شهرها شده است. رویکردها و نظریه های نوین برنامه ریزی و مدیریت شهری برای چاره جویی این تنگناها، استفاده از راهبردمشارکتی، بسیج اجتماعی و برنامه ریزی از پایین به بالا را در کانون توجه خود قرار داده است. تحقق این راهبرد مستلزم تعریف نظام تقسیمات فضایی جدیدی در چارچوب سلسله مراتب مدیریت و برنامه ریزی شهرهاست که مبتنی بر تجارب مدیریت سنتی، محله می تواند به دلیل دارابودن ارزشهای نظری و کاربردی، عنصر پایه و محور چنین برنامه ریزی تلقی شود. برای ارائه چارچوب نظری در گام نخست پارادایم توسعه پایدار به عنوان پایه نظری تعریف و نظریه سرمایه اجتماعی جهت دستیابی به چارچوبی برای ساختار محله پایدار در بعد اجتماعی تعیین و ملاک عمل قرار گرفت. برپایه این الگوبعد اجتماعی، بسترساز توسعه اجتماعی عدالت گرا، مشارکت پذیر و اعتمادزا، در سطح محله های شهری می باشد. روش شناسی انجام پژوهش در چارچوب دیدگاه قیاسی و استقرایی و رویکرد غالب آن اسنادی پیمایشی است و با کمک های تکنیک های نمونه گیری اجتماعی سعی در تعمیم نتایج حاصل از این تحقیق به محلات شهر شیراز می باشد. تحلیل سه سطحی از محله های شهر شیراز در قالب 250 نمونه و در 10 محله منتخب صورت گرفت. بر اساس یافته های میدانی این پژوهش سازمان فضایی منتج از شرایط و تحولات تاریخی محله های شهری در چارچوب الگوی مورد انتظار از توسعه پایدارمحله ای نشان می دهد که در پی تغییرات و شرایط فعلی حاکم بر محله های شهری، بعد اجتماعی به ویژه حس تعلق، تعهد اجتماعی، مشارکت مدنی و اعتماد اجتماعی دچار واگرایی اساسی شده است. در نتیجه این شرایط دستیابی به الگوی محله پایدار در چشم انداز شهرهای ایران و به ویژه کلانشهرها با اولویت تقویت ابعاد و مولفه های سرمایه اجتماعی مبتنی بر اعتماد، حس تعلق، همبستگی اجتماعی محله ای واجتماع محور بودن مدیریت شهری در ایران میسر می باشد.
    کلیدواژگان: محله، اجتماع محلی، سرمایه اجتماعی، حکمروایی محله ای، شکل محله، محله پایدار
  • اسماعیل صالحی، مجید رمضانی مهریان، هادی افراسیابی، سید مجید داودی، رضا بصیری مژدهی صفحات 185-196
    پارک ها و دسترسی مناسب به آن ها از مهمترین فاکتورهای ارزیابی عملکرد شهرها به شمار می روند. دسترسی مناسب به پارک ها وابسته به توزیع مکانی آنها در شبکه دسترسی است. در اغلب مطالعات مربوط به ارزیابی توزیع پارک ها و بهینه سازی دسترسی روش میانگیری ساده برای تعیین محدوده سرویس دهی پارک ها بکار گرفته شده که دارای عدم قطعیت بالایی است. با توجه به مسله تحقیق و مفاهیم موجود در نظریه گراف، می توان از تحلیل شبکه جهت ارزیابی توزیع پارک ها استفاده کرد. در این تحقیق با طراحی شبکه دسترسی شهر تهران و تعیین موقعیت جغرافیایی پارک ها در آن، محدوده سرویس دهی هر پارک با استفاده از تحلیل شبکه مشخص شد. چهار شاخص سرانه پارک، نسبت مساحت پارک، نسبت محدوده سرویس دهی و نسبت جمعیت تحت پوشش خدمات پارک برای کمی سازی و مقایسه وضعیت مناطق مورد بررسی از لحاظ خدمات پارک محاسبه شد. بر اساس نتایج بدست آمده 43 درصد از مناطق مسکونی در محدوده مورد مطالعه خارج از محدوده سرویس دهی پارک واقع شده اند. نقشه این مناطق برای استفاده در مکانیابی و احداث پارک های جدید تهیه و به عنوان یکی از نتایج این تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پارک های شهری، محدوده سرویس دهی، تحلیل شبکه، شهر تهران
  • زریر نگین تاجی، هومان حسینی، فاطمه حسینی صفحات 197-210
    عدم توجه کافی به مسئله شناسایی و افزایش منابع درآمدهای پایدار در کلان شهرها و از جمله شهر تهران، یکی از چالش های مهم پیش روی تحقق سند چشم انداز 1404 در حوزه مدیریت پایدار شهری است. بند 5 طرح جامع شهر تهران، با عنوان توسعه اقتصادی و رونق فعالیت شهر تهران، بر موضوع جایگزینی منابع پایدار درآمدی برای تامین هزینه های اداره شهر با کاهش تدریجی سهم درآمد حاصل از ساخت وساز مسکونی (فروش تراکم و تهاتر) تاکید دارد. در این میان، درآمد حاصل از سرمایه گذاری و مشارکت های مردمی به عنوان یکی از منابع تامین درآمدهای پایدار شهری نیز مورد توجه کافی قرار نگرفته و این مقاله به بررسی این موضوع، بر اساس آمارهای ارائه شده توسط سازمان سرمایه گذاری و مشارکت های مردمی شهرداری تهران طی سال های 88-1382 پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که طی دوره مذکور، حدود 50 پروژه به مرحله عقد قرارداد رسیده که تنها 5 پروژه (به عبارتی دیگر تنها 10 درصد کل پروژه ها) و آن هم بعد از پایان تاریخ اتمام خود به مرحله بهره برداری رسیده اند. حدود 20 پروژه، با وجود پایان تاریخ اتمام، هنوز در مرحله انجام و همچنین 14 پروژه دیگر هنوز در مرحله طراحی بوده و احتمال انجام آن ها بسیار کم می باشد. لازم به ذکر است، ارزش قرارداد پروژه های مشارکتی طی سال های 1389 و شش ماهه اول 1390 نسبت به سال های گذشته رشد قابل توجهی داشته اند که این نوید از یک خبر خوب برای مدیران ارشد شهرداری تهران درآینده می دهد.
    کلیدواژگان: درآمدهای پایدار، سند چشم انداز 1404، مشارکت و سرمایه گذاری، شهرداری تهران، مدیریت شهری
  • محمد مالکی، محمد شیخی، غلامرضا لطیفی، تورش سروی صفحات 211-226
    شهرستان شمیرانات در شمال شرقی استان تهران یکی از قطبهای گردشگری استان و کشور است. این ناحیه به لحاظ تنوع زیست محیطی و نیز تامین بخش قابل توجهی از آب شرب تهران مورد توجه می باشد. طی سالیان گذشته گسترش مناطق مسکونی و ییلاقی، اکوسیستم شکننده این ناحیه را با تهدید مواجه کرده است. با توجه به اجتناب ناپذیر بودن حد مشخصی از افزایش ساخت و ساز در این شهرستان، تعیین پهنه های مناسب جهت توسعه شهری و روستایی می تواند موجب کاهش هزینه های بعدی شود. ما در این تحقیق به منظور تعیین استعداد اراضی جهت استقرار کاربری شهری و روستایی در محیط GIS از 8 معیار استفاده کرده ایم. طبقه بندی معیارها از طریق توابع مطلوبیت فازی صورت گرفت. اهمیت نسبی هر یک از معیارها با استفاده از تکنیک AHP فازی تعیین شد. همچنین شاخصهای محدودیت، توسط منطق بولین اعمال گردید. نتایج تحقیق بیانگر این است که تنها 12 درصد از مساحت ناحیه مورد مطالعه، واجد شرایط نسبی جهت کاربری توسعه شهری و روستایی می باشند.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، کاربری اراضی، لایه های فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • غدیر عشورنژاد، رحیم علی عباسپور صفحات 227-244
    اهمیت تصمیمات مکانی و تاثیرات آن بر عملکرد سازمان ها و شرکت های مختلف بر کسی پوشیده نیست. مکان مناسب باعث می شود تا سازمان به مشتریان بیشتری دست پیدا کند و موسسات مالی و اعتباری همواره در جستجوی بهترین مکان برای فعالیت‎های خود هستند. تحقق این هدف به شناسایی عوامل و معیارهای موثر در این زمینه و شناسایی میزان تاثیر‎گذاری هر یک از این عوامل بستگی دارد. این تحقیق به دنبال ارائه مدلی در راستای شناسایی پهنه های بهینه در استقرار شعب بانک‎ها و موسسات مالی و اعتباری به وسیله روش‎های ذهنی و عینی می‎باشد. در ابتدا پس از شناسایی معیار های و عوامل موثر اقتصادی بر اساس الگو رفتار فضایی مشتریان و مدیران، داده های مکانی متناسب با معیارها جمع آوری شد. در روش ذهنی، وزن هر کدام از معیارها پس از تکمیل پرسشنامه مقایسه زوجی از سوی کارشناسان به وسیله مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی(Fuzzy AHP) مشخص گردید و در مدل سازی فضایی و پهنه بندی منطقه از آنالیز خوشه‎بندی خاکستری(GCA)‎ استفاده شد. همچنین در روش عینی از شبکه‎ عصبی RBFLN جهت مدل سازی فضایی و پهنه بندی استفاده شد و به منظور ترکیب نتایج این دو روش از عملگر تلفیق AND مدل بولین استفاده گردید. نتایج ترکیب کلاس‎های بهینه هر کدام از این تکنیک‎های پهنه های پیشنهادی اولیه را تشکیل می‎دهند. این فرایند در شهر تهران و بر روی هر 22 منطقه این شهر اجرا شد. مدل مورد نظر بر اساس تراکم فعلی بانک‎ها و موسسات مالی و اعتباری شهر تهران برای هر دو روش عینی و ذهنی ارزیابی گردید که نتایج حاصل از کارایی مدل حکایت می کند.
    کلیدواژگان: آنالیز خوشه بندی خاکستری(GCA)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی(Fuzzy AHP)، شبکه عصبی RBFLN، پهنه‎بندی، موسسه مالی و اعتباری
  • مصطفی قدمی، سعید آزادی قطار، مهدی احمدیان صفحات 245-262
    دسترسی و استفاده از اطلاعات بهنگام و قابل اطمینان یکی از عوامل مهم و حساس در امر تصمیم گیری، مدیریت و برنامه ریزی بهینه در سطوح مختلف یک جامعه می باشد. پیچیدگی مسائل و امورات شهری و نیاز به اطلاعات متنوع جهت مدیریت و برنامه ریزی شهری و تنوع این اطلاعات در این راستا و در عین حال عدم بکارگیری یک سیستم اطلاعات مکان مرجع به عنوان سامانه اطلاعاتی برای تصمیم سازی و تصمیم گیری در فرآیند شناسایی، ارزیابی، نگهداری و حفاظت از این اطلاعات، منجر به تصمیم گیری های خودسرانه و بدون اتکا به اطلاعات می شود. علی رغم اهمیتی که بهره گیری از سیستم های GIS در فرآیندهای تصمیم سازی و تصمیم گیری دارند، این مهم در مدیریت شهری کشور ما نه تنها در بسیاری از شهرهای میانی و کم جمعیت مورد غفلت واقع شده است، بلکه در کلان شهرهایی هم که از دهه 1370در پی پیاده سازی سیستم مذکور برآمده اند در نتیجه عدم توجه به ظرفیت ها و ساختار مدیریت شهری ایران تقریبا موفق عمل نکرده است. بنابراین هدف تحقیق حاضر، بررسی کیفیت مدیریت اطلاعات در شهرداری ها با تاکید بر شاخص های مرتبط با قابلیت های GIS در راستای مدیریت بهینه اطلاعات است. جامعه آماری این تحقیق شهرداری بابلسر و نمونه آماری آن واحدهای کلیدی اداری، عمرانی و خدماتی شهرداری مذکور می باشد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی مبتنی بر مصاحبه و تهیه چک لیست کارشناسی است که در آن از روش های آمار توصیفی(میانگین) و استنباطی(آزمون T یک طرفه) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، شهرداری مورد مطالعه به لحاظ معیارهای کیفیت مدیریت اطلاعات منطبق بر قابلیتهایGIS، با ضعف های جدی روبروست. ضعف در انعطاف پذیری داده ها، امنیت، پردازش و آنالیز، سیستم مدیریت اطلاعات پایه، تنوع، ساختار پایگاه داده ها و خروجی داده ها از جمله مصادیق این موضوع است.
    کلیدواژگان: داده و اطلاعات، کیفیت سیستم مدیریت اطلاعات، GIS، شهرداری بابلسر
  • احمد خلیلی، مستوره قلی پور، آرزو تاجیک، نادر زالی صفحات 263-288
    تهیه طرح «باغشهرها» یا «باغستان ها» با تصویب شرح خدمات آن توسط شورای عالی شهرسازی در سال 1389در دستور کار سازمان ها و مهندسین مشاور قرار گرفت و هر چند هم اکنون پیشبرد این موضوع در برخی از استان های کشور با مشکلاتی مواجه شده ولی به طور کلی تدوین سیاست های برنامه ریزی باغشهرها در ایران نیازمند مطالعه ای ویژه است. براین اساس مقاله ی پیش رو بر آن است تا با ارائه ی الگویی برای طراحی و برنامه ریزی چنین سکونتگاه هایی، گامی هرچند کوچک در راستای عملیاتی کردن مفهوم باغشهرها در ایران بردارد در راستای دست یابی بدین هدف، نگارندگان برآنند تا پس از بررسی جایگاه این بحث در ادبیات شهرسازی ایران و جهان، شاخص های مورد نیاز و متناسب با شرایط ایران را از منابع مرتبط استخراج و با بهره گیری از این شاخص ها به نظرسنجی از متخصصین، اساتید و کارشناسان مربوطه در این زمینه بپردازند. گفتنی است که نتایج حاصل از این نظرسنجی از طریق بررسی های آماری-تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیونی- به ارائه ی الگویی بهینه منتج می گردد. این تحقیق در زمره ی پژوهش های کاربردی می باشد، رویکرد آن کمی و روش تحقیق تحلیلی است. جامعه ی آماری مورد نظر برای انجام پژوهش در حدود 100 کارشناس متخصص را در بر می گیرد.. بر مبنای الگوی بدست آمده حاصل از یافت های پژوهش در راستای طراحی و برنامه ریزی باغشهرهای ایران می بایستی، نخست، با پیش بینی شرایط سکونتی و شغلی برای تمامی گروه های اجتماعی در پهنه ی باغشهرها و پس از آن، با استقرار مراکز خدماتی، بهداشتی، آموزشی، اداری و نظامی مورد نیاز روستاییان در پهنه ی باغشهرها در راستای ایجاد جاذبه های عملکردی برای انتقال بخشی از جمعیت شهری به این سکونتگاه ها و جذب جمعیت روستایی گام برداشت.
    کلیدواژگان: باغشهر، روستاشهر، توسعه ی پایدار، نوشهرسازی، رشد هوشمند
  • محمدرضا بمانیان، فریال احمدی، علی اسدپور صفحات 289-298
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی کمی و کیفی مقالات علمی- پژوهشی منتشر شده در دو فصلنامه مدیریت شهری در طی سال های 1387 تا 1391 می باشد. جهت دست یابی به هدف اصلی پژوهش 8 پارامتر حوزه و محتوی موضوعی مقالات، تعداد نویسندگان، رتبه علمی نویسنده اول، وابستگی سازمانی نویسنده اول، منبع استخراج مقاله، روش تحقیق مقالات و در نهایت مدت زمان پذیرش مقاله مورد تدقیق و ارزیابی قرار گرفته است و با استفاده از نرم افزار excel نتایج حاصل ارائه شده است. بررسی های این پژوهش حاکی از آن است که 40% مقالات در زمینه مبانی نظری طراحی شهری، 6/21% در زمینه مدیریت شهری، 17% به بررسی تجارب موردی در طراحی شهری اختصاص داشته است. همچنین نتایج نشان می دهد که اغلب مقالات منتشر شده دارای دو نویسنده می باشند. لازم به ذکر است که نویسنده اول اکثر مقالات دارای درجه دانشیاری بوده است. 38% از کلیه مقالات منتشر شده توسط محقین دانشگاه تربیت مدرس انتشار یافته است. از این رو این محققین بیشترین سهم را در انتشار مقالات این فصلنامه داشته اند. در طی این 5 سال تنها چهار مقاله مستخرج از طرح پژوهشی بوده است و پایان نامه های کارشناسی ارشد (8 مورد) و دکتری (1 مورد) در رتبه های بعدی قرار دارند. در مابقی مقالات منبع استخراجی ذکر نشده است. روش تحقیق اکثر مقالات مورد پژوهی و استدلال منطق است و راهبردهای ترکیبی، کیفی و تفسیری- تاریخی در اولویتهای بعدی قرار دارند. در نهایت می بایست اذعان داشت که 44% مقالات در بازه زمانی کمتر از 6 ماه مورد داوری قرار گرفته و منتشر شده اند. مجموعه پیشنهادی نیز جهت ارتقای کیفی نشریه در انتها با توجه به تحلیل انجام شده پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مقالات علمی پژوهشی، ارزیابی کمی و کیفی، روش تحقیق، تحلیل آماری
  • حمیدرضا صارمی صفحات 299-310
    مقدمه و هدف پژوهش: بسیاری از شهرهای کشور با معضل گستردگی بی برنامه و گسیختگی کالبدی مواجه اند. بررسی های بعمل آمده نشان از آن دارد که گسترش کالبدی برخی از شهرها در سالهای اخیر ناشی از رشد طبیعی جمعیت، مهاجرت روستاییان به شهرها و در نهایت به بهانه تامین نیاز مسکن و پیش بینی اراضی مسکونی در طرح های توسعه شهری و به تبع آن تجاوز به اراضی کشاورزی و باغات حاشیه شهر بوده است. با وجود این، شاید یکی از بارزترین نمودهای ناپایداری اغلب شهرهای ایران، وجود پهنه های نسبتا وسیع رها شده یا حامل کاربری های غیر شهری، مزاحم متروکه و... در درون و یا حاشیه آنها می باشد. وجود این بافتها و فضاهای مسئله دار در شهرها باعث ناپایداری هایی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی شهرها شده است. زیرا چنین فضاهایی علاوه بر آسیب پذیری شدید اجتماعی و ناپایداری در مقابل مخاطرات محیطی، بویژه زلزله و سیل، در پاسخگویی به نیازهای اولیه و اساسی ساکنین خود نیز ناتوان بوده و در مجموع نارضایتی ساکنان این قبیل بافتها از شرایط زیست و زندگی در آن کاملا مشهود است.در این پژوهش با رویکرد توسعه درون زای شهری به بررسی گسترش کالبدی شهر بروجرد و ظرفیتها و قابلیتهای توسعه درون شهری و ارائه راهبردهایی جهت هدایت بهینه توسعه شهری پرداخته می شود. روش پژوهش: روش پژوهش در مقاله حاضر از نظر ماهیت کاربردی می باشد، و روش تحقیق آن توصیفی- تحلیلی می باشد که گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای(استفاده از کتب، مقالات و اینترنت) و بازید میدانی(پرسشنامه و مشاهده) انجام شده و پس از آن، ابتدا در شهر بروجرد، محدوده های بافت تاریخی- فرسوده، اراضی بایر و مخروبه، اراضی زراعی و کشاورزی، اراضی مربوط به کاربری های مزاحم و مقدار زمین مورد استفاده این کاربری ها محاسبه گردید و سپس، با استفاده از مدل انبوهه، برآورد مسکن مورد نیاز شهر بروجرد، برای سال 1400 محاسبه شد و پس از آن، کمبود سایر کاربری ها در شهر بروجرد مورد توجه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، بیانگر این است که در شهر بروجرد، به واسطه وجود اراضی درون بافتی، گسترش بهینه کالبدی- فضایی و تامین مسکن در چارچوب فلسفه توسعه درونی شهر امکانپذیر بوده و می تواند مفید واقع گردد.
  • مریم اسمعیلیان، امید احدیان، رضا شاکر اردکانی صفحات 311-326
    اسکان غیررسمی، از پیامدهای نامطلوب شهرنشینی در جهان معاصر و کشور است که به ویژه در نتیجه صنعتی شدن شتابان و نابرابری های منطقه-ای شکل گرفته و شهرها و خصوصا کلان شهرهای کشور را با مسائل عدیده ای مواجه ساخته است. نوشتار حاضر با بررسی اسکان غیررسمی و چگونگی شکل گیری آن در ایران و جهان به نمونه موردی محله محمودآباد در منطقه 12 شهرداری اصفهان پرداخته است. در این راستا به ارائه راهبردهایی به منظور ساماندهی و توانمندسازی محدوده مورد مطالعه پرداخته شده است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی، پیمایش و مطالعه میدانی در 300 پرسشنامه (حجم نمونه) اخذ شده از ساکنان در سکونتگاه غیررسمی محمودآباد استدلال کرده است که علت شکل گیری این پدیده در این محدوده، نتیجه مهاجرت های بی رویه از یک سو و مسائل و مشکلات اقتصادی و فقدان مدیریت واحد و هماهنگ در زمینه مسائل و مشکلات اقتصادی در حیطه مسائل مهاجرتی و اسکان اولیه آن ها از سوی دیگر بوده است. در ادامه پس از تحلیل های صورت گرفته به کمک ابزار تحلیل از شناخت محمودآباد در ابعاد مختلف، طرح پیشنهادی ساماندهی سکونتگاه غیررسمی در قالب راهبرد توانمندسازی و با تاکید بر نقش مدیریت محلی ارائه شده است که مبتنی بر تدوین سند توانمندسازی و تبیین راهکارهای اجرایی است.
    کلیدواژگان: مدیریت محلی، توانمندسازی، سکونتگاه غیررسمی، محمودآباد اصفهان
  • شهیندخت برق جلوه، نیما صیاد صفحات 327-350
    محیط های طبیعی درون شهری از مهمترین ساختارهای بوم شناختی شهرها به شمار می آیند که اگر به درستی و در ارتباط با ساختارهای بوم شناختی فراشهری برنامه ریزی شوند، ضمن خلق فضاهای عمومی و پویای شهری موجب استمرار فرایندهای طبیعی از جمله جریان آب و هوا و حرکت موجودات در درون شهرها می شوند. مطالعه حاضر ضمن تبیین الگوی سنجش کیفیت فضاهای عمومی حاصل از بازآفرینی محدوده های طبیعی درون شهری، مبانی آنرا در بوستان نهج البلاغه تهران به تجربه می گذارد. این مطالعه ضمن مقایسه مولفه ها و معیارهای سنجش کیفیت الگوهای موجود، مولفه های کیفیت الگوی سیمای سرزمین پایدار را با تاکید بر روند استعلای زیستی، محیطی و اجتماعی سیمای سرزمین در جهت تضمین شرایط متعالی «تعاملات زیستی»، «جریان ماده و انرژی» و «روابط اجتماعی»، تبیین می نماید. در سنجش الگو از روش ANP، به دلیل قابلیت ویژه آن در امکان ایجاد مدل ارتباطات درونی-بیرونی و روندهای بازخوردی استفاده می شود. روش جمع آوری اطلاعات، بهره گیری از شیوه های پرسشنامه، مشاهده میدانی و مطالعه کتابخانه ای بوده است. نتایج نشان می دهد بی توجهی به تعاملات زیستی-فضایی-جامعه شناختی فضاهای طبیعی درون شهری حیات شهری را به مخاطره انداخته، تاثیرات نامطلوبی بر پایداری سیمای سرزمین شهری می گذارد.
    کلیدواژگان: محیط طبیعی، کیفیت فضای عمومی، الگوی سنجش کیفیت، پایداری سیمای سرزمین
|
  • Abbas Yazdanfar, Baqer Hoseini, Mostafa Zaroodi Pages 7-22
    Based on the models which are presented in order to define the human needs، social interactions is one of the necessary issues. Disregarding the notions، beliefs، preferences and other aspect of different personalities which are thought to be the most important human behavior controllers in behavioral science theories، physical environment also has a potential impact related to the human behavior. In according to this، public spaces in residential areas، as the places that provide residents with the possibility of gathering together، could establish the social interactions among them. Ignoring this need of residents and also the environment’s capability for supporting this issue، may change physical environment into useless and empty spaces. This could cause dissatisfaction of the environment among inhabitants and consequently، would result to their absence in public spaces. The present study، investigated this issue in two residential complexes by using field survey، interviews، and questionnaire. Finally the data were analyzed by correlation coefficient and then the result presented.
    Keywords: Public space, communal activity, social interaction, environmental affordance
  • Seyed Manaf Hashemi, Habibollah Taherkhani, Hadi Saidi Rezvani, Meissam Basirat Pages 23-40
    Multiyear urban programs are part of the overall framework of city planning and managing. These kind of programs are working as the means of linking the long term urban development plans and municipality annual budget. Coherent linkage between different kinds of urban plans guarantees the successful outcomes. In Iran، according to the Urban Development and Renovation Law، article 15 (approved in 1969)، all municipalities have to prepare a five year plan for conducting the development and renovation operations in accordance to the city master plan. Based on these explanations، this paper tries to explore the necessities and different methods of mid-term city programs in the world and Iran with focus on case of Tehran Municipality. The article demonstrates that preparing mid-term program for municipality of Tehran with reference to Capital Investment Program approach can be appropriate for Tehran. This kind of plan can make linkage between newly approved city master plan and annual budget and illustrate a clear image of Tehran Municipality in future، besides the financial resources of capital projects.
    Keywords: Capital Investment Plan, Municipality mod, term plan, Tehran
  • Shahin Ilka, Shahab Ilka Pages 41-56

    Prayers and worship to god and everything which relates humanity to his creator to achieve the pure life and its affiliations، spiritual tranquility، are the most important issues necessary to be presented in a city subjected to Islamic codes. In this article studies the impact of holding the unifying and spiritual ritual of jumah salat and the efficiency of mosques in increate of social capital based of its factors in the level of mosques of Kerman city. Sample population in the current study is 384 upper than 16 years old in habitants of local areas of Kerman city which are selected randomly. Research methodology and data collection tools are questionnaires which are analyzed by SPSS software، which in the level of inferential statistics «candle test» and «chi due test» are applied. Result of the study show a direct and meaningful correlation between variables of social capital، social trust، social participation and religious scale of people which are resulted by holding of jumah salat as a spiritual ritual. Therefore، it seems necessary to make possible the increase of social capital and its related and correlated factors by development of spiritual and religious programs which can help the attraction of citizens to mosques، especially teenagers and youngsters.

    Keywords: social capital, social trust, social participation, religious scal
  • Farah Habib, Mostafa Behzadfar, Seyed Ahmad Firoozabadi, Hamideh Foroozangohar Pages 57-80
    Public space provides social relations، social capital and cultural and social discourse. Public space is the category between social society and governmental policy and connects the public problem of people and public opinion about democracy and logical aspects. These public spaces contain the common phenomena like: equity، unity، and social justice in urban spaces. In the other hand، the Criteria of Environmental Quality in Urban Design is the major aspect of urban design and the best quality urban democracy. These papers have been benefited descriptive and analytical research method and other research method that specified logical argument. So، in this paper، have been constructed the major of public space''s factors.
    Keywords: public space, urban space, urban discourse, the Criteria of Environmental Quality
  • Razieh Reza Zadeh, Ali Selseleh Pages 81-100

    At community-based development planning، vision of planning and management from below to up and based on empowerment and approach of asset – based with emphasis on human source، social capital and social participation of habitants of sections. On this direction، researcher considered Robert Putnam approach to social asset and measured it in selected sections in Tehran (five community: Gisha، Yaft abad، Saheb zaman، Farhangian، Sadeghiye) and amount tendency to community-based development on basis Review literature had quantitative. The axis of this research is survey social capital and tendency to community based development planning and direct and strong correlation between these variations had confirmed. On basis of results this research، when social capital of one community rises، tendency to community based development rises. On basis presented model of this research، social capital is good predictor for explanation tendency of people to community-based development planning. With consider to this results، could been resulted: If community based development planning policy as essential strategy in direction sustainable development of city and restructure joy to city society، had been emphasized by authorities of city، If authorities will consider to community-based development planning (on new standard city development)، in first Authorities must consider to social capital and influence factors on forming it in city and section and with good fundamental، provided backgrounds for improvement it.

    Keywords: asset based approach, community development, community, based development planning, social capital
  • Masood Masoodi Fard, Masood Koochakian Pages 101-122
    The cosmological and epistemological approach emphasis on wisdom concept of architecture; the content of Islamic architecture is linguistic system that presents the reality of architectural building. So. In this Islamic city، the objector aspect of architecture presents the subjective aspect of Islamic city''s rules like: functional and psychological aspects.
    Keywords: architectural aspect, the reality of architecture, Islamic architecture
  • Mohammad Sheikhi, Mahsa Shahsavarian, Arash Fazli Shams Abadi Pages 123-138
    Severe weaknesses in relationship between organizations and overcoming of conflicts to the inter-organizational cooperation due to lack of planning and the establishment of an inter-organizational unofficial and informal relationship system are on no secrets as structural and pivotal defects in the administrative system of the country. This weak point is tangible and obvious in the management system and administration structure of cities and metropolitan areas more than other sectors. Therefore، this research studies the network of organizations، agencies and groups influencing exurban governance in Karaj urban area as a case study and tries to realize the problems in this network، based on two types of formal relationships between them. These relations which have been presented under the title of «governance and referral» are extracted from urban planning and urban management terms and also from responsibilities of organizations and agencies tasks. The presence or absence of these kind of relations as well as being single strain or mutual relations are entered as a zero-one matrix into UCINET software and are analyzed using the Netdraw software as a supplement to the UCINET software. This analysis shows the concentration of power and information in some organizations and agencies which marginalized others.
    Keywords: urban governance, land management, network approach, network analysis
  • Mojtaba Qadiri Masoom, Farshad Soori, Mirali Shafii Arabi, Mojtaba Bahrami Pages 139-152
    The purpose of this study is to evaluate the present and desired rural tourism in selected Provinces in mazandaran with marketing mix. In the present study، the under-investigation components of marketing mix consist of seven components (7P) of place، planning and management، evidences and physical facilities، publicity، people and staffs، price، and products. In line with this، field study and descriptive-analytic research method have been used، and the data has been collected according to researcher-made 48-question questionnaire in which the related items have been chosen regarding the features of geographical tourism. The staffs of Cultural Heritage and Tourism Organizations and Municipality were the sample and all of them have been tested from among the experts at this issue (N=90). The data analysis has been carried out by SPSS Software، and Mean Tests، Chi-Square، Wilcoxon and Friedman. To measure the significant difference between marketing mix items in two present and desired conditions by Wilcoxon test is an indication of the difference between the two compared conditions. Friedman test has been used for ranking the amount of effectiveness of components in the development of rural tourism and the results show the high importance of propaganda، people، and product components regarding the testable in having influence on the development of rural tourism in Babol، babolsar، mahmoodabad، and Sari provinces. Finally، it was found that the combination made of mixing the seven mentioned components with the significant level of 0/00 and the level of allowable error of 0/05 has the following capabilities; firstly، it shows the present condition of rural tourism marketing in the region well. Secondly، it results in the promotion of the level of rural development through expanding rural tourism in the studied region.
    Keywords: Rural Tourism, Marketing Mix (7P), Present, Desired Conditions, selected Provinces in mazandaran
  • Vahed Dehqani Kazemi, Hamidreza Jafari, Zeinab Yaganekia, Esmail Salehi Pages 153-162
    The purpose of this study is to evaluate the present and desired rural tourism in selected Provinces in mazandaran with marketing mix. In the present study، the under-investigation components of marketing mix consist of seven components (7P) of place، planning and management، evidences and physical facilities، publicity، people and staffs، price، and products. In line with this، field study and descriptive-analytic research method have been used، and the data has been collected according to researcher-made 48-question questionnaire in which the related items have been chosen regarding the features of geographical tourism. The staffs of Cultural Heritage and Tourism Organizations and Municipality were the sample and all of them have been tested from among the experts at this issue (N=90). The data analysis has been carried out by SPSS Software، and Mean Tests، Chi-Square، Wilcoxon and Friedman. To measure the significant difference between marketing mix items in two present and desired conditions by Wilcoxon test is an indication of the difference between the two compared conditions. Friedman test has been used for ranking the amount of effectiveness of components in the development of rural tourism and the results show the high importance of propaganda، people، and product components regarding the testable in having influence on the development of rural tourism in Babol، babolsar، mahmoodabad، and Sari provinces. Finally، it was found that the combination made of mixing the seven mentioned components with the significant level of 0/00 and the level of allowable error of 0/05 has the following capabilities; firstly، it shows the present condition of rural tourism marketing in the region well. Secondly، it results in the promotion of the level of rural development through expanding rural tourism in the studied region.
    Keywords: Rural Tourism, Marketing Mix (7P), Present, Desired Conditions, selected Provinces in mazandaran
  • Majid Abdollahi Pages 163-184
    Expansion of urbanism during late decade causes new challenges such the decrease in the identity feeling and society belonging، increment of environmental discordant، lack of ecologic adjustment and totally reduction of living quality in cities. Programming new approaches and theories and urban management for solving of above problems، usage of cooperative approach، social mobilization and the bottom-top programming have been considered at itself focus. Fulfillment of this approach needs definition of new division system of space on the urban management and programming framework which on the basis of traditional management experiences، neighborhood because of its theoretical values، applicable and programming aspects، it can be considered as the basic element and axis of this programming. necessity of Pay attention to this concept in the urban programming system is justified، for some reason such as establishment of integrated، cooperative and rationalist management، adaptation of cultural and social changes by necessity factors on the dwelling and living in cities especially today metropolis، attempt to the domestic and local values and attitudes، empowering of identity feeling and also social belonging. In this framework، the main purpose of the present thesis is review of historical changes، role and action، space organization of Iranian urban neighborhood during different period and effort for presentation of sustainable pattern of neighborhood living، agreement of socio-economical and cultural requirements of current years for urban development. As a result، these life conditions، values and foundations in urban neighborhood were undergoing and fundamental changes، by locating city and urban neighborhood to modern elements and symbols، establishment of polar structure in the urban neighborhood were accepted principle of that era. Structural elements and new operation in the urban neighborhood which has been outstanding during this period. New structural elements and functions were created in urban neighborhood space that didn’t exist before this experience، and management of neighborhood has been changed by establishment of new bureaucracy as a form of City Council and municipality. In fact، being less important the principles of Iranian native culture and replacing & superiority of western thought in urban neighborhood structure، has played a key role and On the other hand، development with fundamental changes has had particularities of exotic development. Due to these conditions، it is possible to achieve to sustainable neighborhood pattern in the Iran cities perspective and specially metropolis with empowering propriety of social capital and factors on the basis of reliance، belonging، social cohesion of neighborhood، community oriented urban management in Iran and establishment of management system which has power and authority، cooperation، responsible، legitimate and institution oriented.
    Keywords: neighborhood, local society, social capital, neighborhood governance, shape of neighborhood, sustainable neighborhood
  • Esmail Salehi, Majid Ramezani Mehrian, Hadi Afrasyabi, Seyed Majid Davoodi, Reza Basiri Mojdehi Pages 185-196
    Urban parks and the accessibility to them are considered as the most important factors in evaluation of urban performance. Suitable accessibility to parks is depended on the spatial distribution of them in the urban accessibility network. In the most studies that have been done about assessing the spatial distribution of urban parks، simple buffering method which has a high level of errors is used to determine the service area. Considering these problems and concepts existed in graph theory، network analysis can be usefully utilized to assessing the spatial distribution of urban parks. Network analysis provides a useful instrument for assessing the distribution of urban parks. In this study، using accessibility network of Tehran city and defining the location of parks on it، the service area of each park was determined by network analysis. Serviceability indices-i. e. service area ratio، service population ratio and statistical indices-i. e. park area per capita، park area ratio were evaluated and the situation of the city regions were compared. Based on the results founded in this study، 43 percent of the residual areas in the study area are placed out of the urban park serviceability. The map of these areas was prepared to use in locating and introducing new urban parks.
    Keywords: Urban Parks, Service area, Network analysis, Tehran city
  • Zarir Negin Tagi, Hoonaan Hoseini, Fatemeh Hoseini Pages 197-210
    Lack of attention to the problem of identifying and increasing sustainable revenues in major cities as Tehran is one of the major challenges in our way toward targets on sustainable management of urban areas in Vision 1404 Act. Section 5 of Tehran Master Plan، which is titled by Economic Development Of The City Of Tehran، emphasize on The issue of sustainable alternative sources of revenue to cover the expenses of city and at the same time it necessitate a steady decrease in the share of revenue from residential construction (density and barter sales). One of the sustainable sources of revenue in municipal management is revenue from investments and participations. This article، based on provided data by the Investment organization of the Tehran Municipality explores this issue in period of 1382-1388. The results showed that during the period، about 50 projects have been reached to the stage of contract and only 5 of them (only 10% of projects) have been operated. About 20 projects، which have reached to their completion due date are still on construction phase and 14 projects are in designing phase yet. It should be mentioned، the value of collaborative projects during 1389 and the first six months of 1390 have seen significant growth that is a good sign for the future managers of Tehran Municipality.
    Keywords: Sustainable Revenue, Vision 1404, partnerships, investments, Tehran Municipality, Municipal Management
  • Mohammad Maleki, Mohammad Sheikhi, Gholamreza Latifi, Toorash Sarvi Pages 211-226
    Shemiranat County in the northeast of Tehran province is one of the tourism destinations in Iran. This area is outstanding for its considered ecological diversity and water supply. During these years، the residential expansion caused some threat to the fragile ecosystem of this area. Considering the inevitability increase in the construction to some extent in this county، determining the appropriate zones for urban and rural development would lessen the subsequent costs. In this article، we used 8 criterions in the GIS environment. The classification of these criterions was done by means of Fuzzy Desirability Functions. The relative importance of each criterion has been calculated by Fuzzy AHP technique. Also، limitation criterions have been applied via Boolean logic. The results suggest that only 12 percent of this area meets the relative requirements for urban and rural land use.
    Keywords: ecological capability, land use, Fuzzy layers, Fuzzy AHP, GIS, MCDM
  • Ghadir Ashoor Nejad, Rahilali Abbaspoor Pages 227-244
    The importance of local decisions and their effects on different corporations and services is best known. Selection of suitable places makes it easier for the corporations to find and catch more customers، and hence، credit and financial institutes are always seeking the most proper locations for their activity centers. Achieving this goal depends mainly on identifying the effective criteria and effectiveness of each of the mentioned factors. This research is up to introduce a model in order to identify the optimum zones for installation of banks and credit and financial institutes'' branches using objective and subjective methods. In the first step، after identifying effective criteria and economical factors based on the pattern of customers and managers spatial behavior، spatial data were collected. In the subjective method، weight of each criterion was calculated using the Analytical Hierarchy Process (AHP) after fulfillment of a paired comparative questionnaire by the expert. For spatial modeling and zoning the Grey Clustering Analysis (GCA) was used. Also، in the objective method the RBFLN neural network was used for spatial modeling. The Boolean combination function «AND» was used to combine the results of the two former methods. The results of combining the optimum classes constitutes of primary proposed zones. This process was conducted on each of the 22 regions of Tehran. Finally the model was evaluated for both objective and subjective methods، which suggest the significant performance of the model.
    Keywords: Gray Cluster Analysis (GCA), Fuzzy Analytic Hierarchy Process (Fuzzy AHP), RBFLN neural network, Zoning, credit, financial institute
  • Mostafa Qadami, Saeed Azadi Qataar, Mehdi Ahmadian Pages 245-262
    Accessing and using updated and precise information is counted as important factors in decision making and planning process. This issue gets more important in cities، because of complexity and diversity of a huge amount of Information which is used in urban decision makings. Despite of GIS''s abilities as a strong decision making support system it has not been respected truly by urban managers especially in small and medium size cities in Iran. This paper aimed to investigates quality of information management in a small size municipality (Babolsar) regard to GIS''s abilities. Sample units of the case municipality are: official، urban development and public services units. A survey was conducted on staffs using interview and expert checklist. T student test and descriptive statistics were used. The results show، the case municipality suffers from serious weaknesses based on information quality indicators (regarding to GIS''s abilities). Some of weaknesses are inflexibility، security، data processing and analysis، data management system، structure of database as well as outputs.
    Keywords: data, information, quality of information management system, GIS, Babolsar municipality
  • Ahmad Khalili, Mastooreh Qoli Poor, Arezoo Tagik, Nader Zali Pages 263-288
    Since approving the blueprint of «Baghshahrha» or «Baghestanha» plans by Supreme Council of urbanism in 2010، preparation of these plans had been stood in the agenda of agencies and engineering consultants. Although، garden city plans of some provinces encountered performing challenges; but in planning the garden city plans''s policies of Iran، a special study is essential. Therefore the article is to produce a model for designing and planning of these settlements. In order to achieve this goal the authors، at first، are to reviewing the status of the debate in the urbanism literature of Iran and the world; extract required factors and appropriate criterion to circumstances of Iran. Then، these indicators are converted to a closed questionnaire and professionals، educators and experts will be questioned. It is worth mentioning that the results of the survey through statistical analysis - factor analysis and regression analysis – will provide optimal model. This is an applied research that using quantitative research methods and analytical approach. The population for this study includes about 100 expert professionals. According to the pattern of designing and planning of garden cities of Iran، obtained from the research، at first، by forcasting residential and employment conditions for all social groups in the garden cities and then establishing services، healthcare، educational، administrative and military needs of the villagers in these settlements، should be created some functional attractions in these places. Therefore، part of the urban population could be accommodated in garden cities and also، rural population would be absorbed to live there.
    Keywords: garden city, rural city, sustainable development, new urbanism, smart growth
  • Mohammad Reza Bemanian, Farial Ahmadi, Ali Asad Poor Pages 289-298
    The main goal of the current research is to evaluate the quality and quantity of the research paper of Urban Management Journal between years 2008 to 2012. To achieve this goal، eight parameters such as paper content and field، number of authors، scientific grade of the first author، scientific institution of the first author، accepted time of the paper، research method and resources have been analyzed and finally the results have been presented via excel software. The results of the paper indicate that 40% of papers are about urban design basics، 21. 6% of them are about urban management، 17% are about case study analysis in urban design. It also shows that most of papers have 2 authors (39%). It should be mentioned that the most first author of papers are associate professor. 38% of all published papers have been published by Tarbiat Modares University. Master degree theses researches have published more articles in this journal (8 papers) and only 1 paper published based on PhD researches. During these five years only 4 papers have been extracted from research projects. Finally its hold says that، 44% of papers have been published less than 6 months. As a result some guidance has been recommended to improve journal qualitatively.
    Keywords: qualitative, quantitative evaluation, research paper, qualitative, quantitative analysis, research method, statistical analysis
  • Hamidraze Saremi Pages 299-310
    Most of cities in our country have been faced some problems such as unplanned and physical disruption. These studies have been shown that the recent physical expansion of the city is because of the natural growth of the population، immigrations from villages، and finally exceeding to farms and garden that have been located around the cities. Despite، one of the important reasons of instability in our cities is abandoned wide areas or with none-urban landuse. This fabric has been led to instability in some factors such as economic، social، and physical in our cities. These spaces are instable in natural disasters such as flood and earthquake. Also don’t provide basic needs of residents. In this research by approaching of infill development، was studied capacity of Borujerd city in order to appropriate guidance of urban development. Research
    Method
    the kind of this research is applied and the method of research is «descriptive – analytical. Also data collection method has been done library (using of books، papers، internet and etc) and field (questionnaire، view).
    Result
    infill development in borujerd is possibility. also preparation of housing and physical- spatial development is possibility.
    Keywords: Infill development, borujerd city, estimate of housing
  • Maryam Esmailian, Omid Ahadian, Reza Shaker Ardakani Pages 311-326
    Informal settlement، the negative consequences of urbanization in the contemporary world and especially the rapid industrialization and regional disparities have been created. The present study of informal settlements in Iran and the world and how it is taking shape Mahmoodabad neighborhoods in 12 municipalities of case studies. In this regard، the proposed approaches to the study area have been organizing and empowerment. This study used descriptive research - analysis، survey and field study of 300 questionnaires (sample size) is obtained. The following analyzes were carried out using the analysis tool Mahmoodabad of various sizes، the proposed regularization of informal settlements is presented in the form of empowerment strategies
    Keywords: Local management, empowerment, informal settlements, Mahmoud Abad, Isfahan
  • Shahindokht Barqjelveh, Nima Sayad Pages 327-350
    Natural environments are considered among the most important ecological structures of the cities، and if planned correctly، they can result in the sustainability of urban natural processes. This paper، while introducing a new component model for evaluating the quality of natural public spaces، applies its fundamental principles to a particular case study. As well as comparing existing component models، the study examines the component model of sustainable landscape with an emphasis on landscape’s excellence eco-environmental-societal processes، providing the excellence conditions of ‘biological interfaces’، ‘flow of matter and energy’ and ‘societal interactions’. In assessing the model، the Analytic Network Process (ANP) is used to either make the model of internal-external relations or use feedback processes. For gathering the information the study uses the methods of questionnaire، case observation and literature review. The results show that lack of attention to bio-spatial-social interrelations of urban natural spaces causes many damages in continuous sustainability of city’s urban landscape.
    Keywords: Quality assessment, Component model, Urban sustainability