فهرست مطالب
فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1388)
- تاریخ انتشار: 1388/06/15
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 11-37هدف این تحقیق، تعیین شاخص هایی به منظور سنجش (اندازه گیری) نوآوری در حوزه بیوتکنولوژی ایران است. برای رسیدن به آن شاخص ها، مبانی نظری و پژوهش های انجام شده ی داخلی و خارجی در مورد سنجش نوآوری بررسی شد. سپس با توجه به توانمندی ها و کاستی های رویکردهای سنجش نوآوری، و مقایسه تطبیقی شاخص های سنجش نوآوری در رویکردهای ارائه شده، که توسط سازمان همکاری و توسعه اقتصادی با انجام تعدیل هایی برای سنجش نوآوری در حوزه بیوتکنولوژی در نظر گرفته شده است، به بررسی نهایی رسید. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و در چارچوب تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را مراکز تحقیقاتی- دانشگاهی و شرکت های فعال بیوتکنولوژی ایران تشکیل می دهند. داده های تحقیق با تکمیل پرسش نامه و با ضریب پایایی 87% از نمونه آماری جمع آوری شد. داده های حاصل با استفاده از رویکرد آزمون فرض فازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و شاخص -های مورد نیاز برای سنجش نوآوری در حوزه بیوتکنولوژی ایران در 8 حوزه تحقیق، توسعه و سرمایه گذاری در دانش، منابع انسانی، سیاست های نوآوری، عملکرد نوآوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، جهانی سازی، جریان های اقتصادی جهانی و بهره وری و تجارت تقسیم بندی، و امکان تاثیرگذاری هر یک از شاخص ها با توجه به درجه عضویت پذیرش آن ها در محیط فازی مشخص شد.
کلیدواژگان: نوآوری، سنجش تحقیق و توسعه، سنجش نوآوری، بیوتکنولوژی، آزمون فرض فازی -
صفحات 39-65بنگاه های کوچک، متوسط و خرد سهم قابل توجهی را در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور های توسعه یافته و در حال توسعه دارند. با توجه به موقعیت این بنگاه ها در ساختار اقتصادی کشور ها، شناخت میزان فعالیت های نوآورانه، محرک ها و موانع نوآوری در این بنگاه ها اهمیت می یابد. هدف این تحقیق، شناخت میزان فعالیت های نوآورانه، مطالعه موانع نوآوری و عوامل انگیزشی برای نوآوری در منتخبی از صنایع کوچک ایران است. داده های این تحقیق، با انتخاب 40 شرکت حاضر در گروه ماشین آلات و تجهیزات در نمایشگاه صنعت تهران در سال 1384، و بهره مندی از مطالعات کتابخانه ای برای تدوین مبانی نظری تحقیق و همچنین روش مصاحبه نیمه ساخت یافته با مسوولان شرکت های منتخب گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی انجام شده، که در آمار توصیفی از میانگین، انحراف معیار و جداول توزیع فراوانی و در آمار استنباطی از آزمون t استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که پاسخ به نیاز مشتریان و بازار (با فراونی 65%) و افزایش رقابت در مشخصات محصولات بازار (با فراوانی 37/5%) اولویت های اول و دوم در عوامل انگیزشی برای نوآوری در شرکت های مورد مطالعه، و عدم امکان دسترسی به منابع مالی مورد نیاز (با فراوانی 52/5%)، مهم ترین مانع نوآوری در آن شرکت ها بوده است. در ارتباط با نقش اندازه ی بنگاه ها در میزان فعالیت های نوآورانه ی آنها، اختلافی معنادار بین 2 گروه از شرکت های مورد مطالعه مشاهده نشد.
کلیدواژگان: بنگاه های کوچک، نوآوری، عوامل انگیزشی نوآوری، موانع نوآوری -
صفحات 67-83تخصص سرمایه گذاران مخاطره پذیر در تامین مالی بنگاه های نوپا و با ریسک بالا، اما نوآور و کارآفرینانه است. آن ها در شرکت های نوپای دارای پتانسیل رشد بالا سرمایه گذاری می کنند و پس از تحقق ارزش افزوده مورد نظر، سرمایه خود را به همراه سود حاصل از شرکت سرمایه پذیر خارج و در طرح پرسود، اما ریسک آمیز و کارآفرینانه دیگری سرمایه گذاری می-کنند. این تحقیق کاربردی و نتیجه گرا بوده و در آن از ترکیبی از روش های کیفی استفاده شده است. محققین بر مبنای مرور کتابخانه ای تحقیقات پیشین «فهرست پایه شاخص ها» را پی-ریزی کردند. این فهرست از طریق «مصاحبه ساختاریافته» با تیمی از نخبگان ایرانی موضوع (تیم مرجع) تصحیح و «فهرست دور اول دلفی» حاصل شد. سپس از طریق اجرای 3 «دور دلفی» و با همکاری 10 نفر از کارشناسان اجرایی و خبرگان علمی موضوع در ایران (گروه داوران) فهرست نهایی شاخص ها با 14 شاخص تصحیح و تکمیل شد. از شاخص های نهایی 5 مورد به عملکرد شرکت سرمایه پذیر، 4 مورد به سرمایه گذار، 3 مورد به عوامل محیطی و 2 مورد به کارآفرین(ان) مرتبط است. داوران در دورهای اول تا سوم به ترتیب با امتیازات 5، 34، 65 و 71 درصد فهرست شاخص ها را مورد تایید قرار دادند که نصاب حاصل در دور سوم برای تحقق هم گرایی مورد نظر در داوران، تایید نتایج و خاتمه تحقیقات دلفی معتبر است. نتایج این تحقیق نشان گر آن است که در نظر گرفتن ترکیبی از این شاخص ها در هنگام اتخاذ تصمیم به خروج ضروری است. به ویژه، عدم توجه به عوامل مربوط به کارآفرینان، چالش های جدی در مدیریت فرآیند خروج را موجب می شود. این تحقیق، زمینه ای پژوهشی برای شناسایی عوامل موثر بر تصمیم گیری در سایر فرآیندهای کاری سرمایه گذاران مخاطره پذیر فراهم آورده است.
کلیدواژگان: سرمایه گذاری مخاطره پذیر، کارآفرین سرمایه پذیر، خروج بنگاه های نوآور نوپا، روش دلفی -
صفحات 85-112امروزه، توسعه کسب و کارهای کشاورزی یک راهبرد عمده برای پیش برد کارآفرینی کشاورزی به شمار می رود. برنامه ریزی راهبردی برای تسهیل کارآفرینی کشاورزی، توجه به سازه های مرتبط با کسب و کارهای کشاورزی مانند یک سیستم پیچیده، متغیرهای زمینه ای و پویایی های مرتبط را نیاز دارد. این تحقیق کیفی با هدف شناسایی سازه ها و عوامل تاثیرگذار بر توسعه کسب و کارهای کشاورزی در استان گلستان به انجام رسیده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با نمونه ای برگزیده از کارآفرینان و مدیران کسب و کارهای کشاورزی (34=n) به دست آمده است. با استفاده از فرایند کدگذاری مرسوم در تئوری بنیانی، متن برگرفته از مصاحبه ها تحلیل شده و یافته های حاصل از تحلیل در یک ساختار ماتریسی، شامل کدهای باز، محوری و انتخابی تدوین شده است. بر اساس کدهای طبقه بندی شده موضوعی، سازه ها و سازه های عمده تاثیر بر توسعه کسب و کارهای کشاورزی عبارتند از: ابعاد فردی (انگیزه مندی و هدف مندی اقتصادی، اجتماعی و حرفه ای، قابلیت ها و توانمندی های فردی)؛ ابعاد کسب و کار (تامین و بهره برداری بهره ورانه و مدیریت منابع تولید، توسعه منابع انسانی، ارتباطات و پیوندها، مدیریت بازار، مدیریت کسب و کار و کارکردهای حرفه ای در زمینه کسب و کار)؛ یادگیری و حرفه آموزی در زمینه کسب و کار؛ فضای حمایتی (نهادی، خانواده و معنوی)؛ محیط؛ زیرساخت و فضای کسب و کار (محیط طبیعی، محیط کلان اقتصادی، اجتماعی و نهادی کسب و کارهای کشاورزی). بر پایه مفهوم پردازی سیستمی، سازه ها و عوامل برشمرده شده به هم پیوند زده شده و در نتیجه، «نظام توسعه کارآفرینانه کسب و کارهای کشاورزی» ترسیم شده است.
کلیدواژگان: کسب وکارهای کشاورزی، کارآفرینی کشاورزی، نظام توسعه کارآفرینانه -
صفحات 113-137در سال های اخیر کارآفرینی در حوزه ی فناوری اطلاعات به عنوان مهم ترین عامل در توسعه ی اقتصادی کشورها شناسایی شده است. با توجه به این که تشخیص فرصت به عنوان اولین و مهم ترین مرحله در کارآفرینی است، از این رو شناسایی عامل های موثر بر تشخیص فرصت موضوع بسیار با اهمیتی بوده و در همین راستا مقاله ی حاضر با هدف بررسی عامل های موثر فردی و اجتماعی بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه در حوزه ی فناوری اطلاعات انجام شده است. در راستای سوال اصلی تحقیق، اثرهای متغیرهای مستقل (دانش سابق کارآفرین، احساس خود اثربخشی، جستجوی منظم فرصت ها، پیوندهای قوی و ضعیف اجتماعی، مربیان و جریان های اطلاعاتی) بر متغیر وابسته (تشخیص فرصت کارآفرینانه) آزموده شد. جامعه ی آماری این تحقیق230 نفر ازکارآفرینان در حوزه ی فناوری اطلاعات در شهر تهران بوده اند که از میان آن ها حدود 142 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه، روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده و روایی پرسش نامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ (0/7) تایید شده است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای مستقل دانش سابق، وجود مربی در صنعت فناوری اطلاعات و احساس خوداثربخشی، تاثیر مثبت بر تشخیص فرصت کارآفرینانه دارند؛ اما متغیرهای مستقل دیگر تاثیر معناداری بر تشخیص فرصت در این حوزه نداشته اند. هم چنین مقایسه ی پیوندهای ضعیف و قوی اجتماعی نشان می دهد که پیوندهای ضعیف اجتماعی تاثیر بیش تری بر تشخیص فرصت کارآفرینانه در مقایسه با پیوندهای قوی دارند.
کلیدواژگان: نظام ارزشی کارآفرینی، نیک خواهی، امنیت طلبی، عام گرایی، هم نوایی -
صفحات 139-162در عصر حاضر، کارآفرینی در سطح سازمانی و گرایش کارآفرینانه در سطح فردی می تواند به عنوان مزیت رقابتی عصر جدید تلقی شود. سازمان ها برای بقا در عرصه رقابت، به لحاظ مولفه هایی، مانند خلاقیت، نوآوری، ریسک پذیری و پیش گامی هم در امور پرسنلی و منابع انسانی و هم در زمینه ساختار و فرایندها ملزم هستند. در این مقاله گرایش کارآفرینانه کارکنان (در سطح سازمانی)، به عنوان متغیر وابسته و هوش هیجانی، به عنوان متغیر مستقلی، که ممکن است با گرایش کارآفرینانه ارتباط داشته باشد، درنظر گرفته شده است. به عبارت دیگر، هدف اصلی این مقاله، بررسی ارتباط میان هوش هیجانی با میزان گرایش کارآفرینانه کارکنان سازمان های وابسته به شرکت نفت است. میزان هوش هیجانی 60 نفر از کارکنان سازمان های وابسته به شرکت نفت، با استفاده از پرسش نامه هوش هیجانی شرینگ، که ابعاد خودآگاهی، خودتنظیمی، خودبرانگیختگی، همدلی و ارتباط اجتماعی را شامل است، سنجیده شد و همچنین گرایش کارآفرینانه آنان توسط پرسش نامه گرایش کارآفرینانه محقق ساخته که شامل 3 بعد ریسک پذیری، نوآوری و پیش گامی است با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس فریدمن و ماتریس همبستگی اسپیرمن و روش رگرسیون گام به گام، مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصل، از رابطه ای مثبت و قوی میان 2 متغیر هوش هیجانی و گرایش کارآفرینانه (r=0/773، p>0/01) حکایت دارد.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، گرایش کارآفرینانه، الگوی شایستگی گلمن، الگوی هیسریچ -
صفحات 163-182اولین دوره های آموزش کارآفرینی در دهه 1960 در امریکا آغاز شد. امروزه این دوره ها در برنامه درسی بسیاری از دانشکده های سراسر دنیا گنجانده شده است. با توجه به اهمیت آموزش کارآفرینی در توسعه اقتصادی و کاهش فقر، نظام آموزش عالی ایران نیز با راه اندازی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران، دوره های مذکور را در سطح های مختلف دانشگاهی طراحی و اجرا کرد. از انتظارات کلیدی این اقدام، تغییر طرز تلقی دانش آموختگان این دوره ها نسبت به ویژگی های شخصیتی کارآفرینی (از جمله نیاز به موفقیت، محور کنترل درونی، خلاقیت و...) است. مقاله حاضر در پی اندازه گیری این تغییر، در مقایسه دانش آموختگان کارآفرینی با دانش آموختگان دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر است. یافته های مقاله، حاصل پژوهشی میدانی است که در 2 دانشکده مدیریت و مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران اجرا شده است. ابزار اصلی گردآوری این اطلاعات، پرسش نامه بومی شده ی ابزار اندازه گیری ویژگی های شخصیتی کارآفرینان ایرانی است که بین 3 گروه دانشجویان (ترم های اول و آخر برق و ترم آخر کارآفرینی) توزیع شد.
یافته های حاصل، نمایان گر تغییر مثبت نگرش دانشجویان مدیریت کارآفرینی نسبت به ویژگی های شخصیتی کارآفرینی پس از 2 سال (در مقایسه با بدو پذیرش) و عدم برخورداری این تفاوت معنادار در نگرش 2 گروه دانشجویان دانشکده برق نسبت به ویژگی های روان-شناختی کارآفرینی است. این گروه ها در مقایسه با دانشجویان ترم اول مدیریت کارآفرینی (جز در مورد شاخص ریسک پذیری) در بقیه شاخص ها از وضعیتی بهتر برخوردار هستند.
کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، نگرش دانش آموختگان، نیاز به موفقیت، ریسک پذیری
-
Pages 11-37The purpose of this research is to determine indicators for innovation survey in the field of biotechnology in Iran. In order to achieve this goal, theoretical basics on innovation survey are required to be studied to reach the needed indicators. Finally, with a view to the advantages and weaknesses of the innovation survey procedures and also on the basis of a comparative study in the approaches so far presented, the OECD's indicators are examined through some adjustments for innovation survey in the field of biotechnokogy in Iran. The research method used is descriptive-analytical and can be placed in the applied research. The statistical population consists of research-academic centers and active biotechnology companies. Research data is collected by questionnaire with 87% of reliability coefficient. The data was analyzed by the Fuzzy Hypothesis Test procedure. According to the research results, the indicator needed for innovation survey in the field of biotechnology in Iran can be divided into eight fields of R&D and investment in knowledge, human resources, innovation policy, innovation performance, information and communication technology, globalization, global economic flows, productivity and trade. The possibility of effectiveness of each of the indicators is determined according to their membership degree of acceptance in the Fuzzy environment.Keywords: Innovation, Research, Development survey, Innovation survey, Biotechnology, Fuzzy Hypothesis Test
-
Pages 39-65The importance of SMEs in economic growth has made them a central element in recent policies. The business environment is becoming increasingly dynamic and competitive; this change is the reason why many firms are seeking new ways to innovation. This situation has made the innovation studies in SMEs highly important. This paper aims to identify innovative activities, barriers to innovation and innovation motives at selected SMEs that had participated in the Tehran 2005- Industrial Exhibition. The findings of this paper show that consumer needs and product competitions are the most important motives for target firms. Financial constraint has also been highlighted as the main barrier to innovation in the selected firms. The results also show that the impact of firm size does not have any significant difference in the level of innovative activities between the two groups of firms.Keywords: Small Enterprises, Innovation, Barriers to Innovation, Motives for Innovation
-
Pages 67-83The Venture Capitalists are experts in the financing of high-risk and entrepreneurial start-ups. “Exit” or “Cashing out” is the normal end to any investment. There will come a day when a Venture Capitalist will want to decide to sell or decrease his shares. This decision is multi-criteria and the research is focused on identifying factors affecting VC’s Exit process and attempts to determine the effective criteria through a scientific and hybrid method. Therefore, as research types, it is conclusion-Oriented and applied research.the basic list has drived from literature review”. It has improved by “Structured Interviews” with selected team of Iranian VC elites (as Delphi elite team) and provided the “First round list”. Finally this list had completed and revised through three “Delphi-rounds” with members of “Delphi Referee Team”. The team has been selected from executive or academic experts of Iranian VCs. The degree of agreement among the team is more than 71 percent for the last round. The final list includes 14 main criteria. 5 of them are “Investee’s factors”. 4 are “VC’s factors”, 2 are “entrepreneur’s factors” and 3 are “environmental”. This research has provided some useful bases for determination of effective factors on other VC decisions.Keywords: Venture Capital – Investee Entrepreneur – Exit – Innovative Startups – Delphi method
-
Pages 85-112Nowadays, enhancing agro-enterprises seems as a main strategy of fostering the agricultural entrepreneurship. Strategic policy-making for enhancing agro-enterprises and facilitating agri-entrepreneurship need to examine the constructed inter-correlated components of agro-enterprises as a complex system, contextual variables, and related dynamics. This qualitative research was done with the aim of diagnosing constructed components and influencing factors of agro-enterprise development in Golestan Province. Information was gathered through semi-structured interviewing with a selected sample (n=34) of agro-entrepreneurs and agro-enterprise managers. Using multiple coding process of Grounded Theory, the interview's contents were analyzed. Findings were formatted in a matrix structure, including open codes, axial codes, and selective codes. According to subjective categorized codes, main constructed components and influencing factors on agro-enterprise development could be explained as: personal dimension (individual motivation, social, economic, psychological and professional purposes, and personal capabilities), enterprise dimension (acquiring and management of production resources, human resource management, linkages and communications, market management, enterprise management and professional functions), learning and training in enterprise, supportive atmosphere (family support, spiritual support and institutional support), and context of enterprise development (natural environment, and social, economic and institutional surrounding environment of agro-enterprises). Based on system conceptualization, the aforesaid constructs were interlinked and "Entrepreneurial Development System of Agro-enterprises" was diagrammed.Keywords: Agro, enterprises, Agri, Entrepreneurship, Entrepreneurial Development System of Agro, enterprises
-
Pages 113-137In the beginning of 1980s named as Entrepreneurship Decade, a large number of entrepreneurship researchers attempted to determine certain characteristics that distinguished entrepreneurs from non-entrepreneurs by identifying certain characteristics inherent in potential entrepreneurs in order to predict entrepreneurial behavior. Among the characteristics identified, little empirical research has been conducted on values that might distinguish between entrepreneurs and non-entrepreneurs. Therefore the purpose of this descriptive survey research was to determine the value hierarchies among entrepreneurs in Kermanshah Province. Results indicated that there were differences in values among male and female entrepreneurs. Moreover, values such as universalism, security, and self-direction ranked high among male entrepreneurs while benevolence, security, and conformity ranked high among female entrepreneurs. Results of this study have major implications for entrepreneurship policy-makers. Based on the job fit theory, people select jobs that are compatible with their values. Therefore, policy-makers can direct and advise potential entrepreneurs whose values are compatible with entrepreneurship values.Keywords: Entrepreneurship, Value System, Benevolence, Security, Universalism, Conformity
-
Pages 139-162In the present-day world, a combination of organizational entrepreneurship and individual entrepreneurship will result in the competitive advantages. Survival in a very competitive environment will trigger organizations to focus on creativity, innovation, risk-taking and pioneering by employees as well as in structure and trends. This paper studies the employee's entrepreneurial attitude (at organizational level) as a dependent variable and emotional intelligence as an independent variable with an interrelated assumption. The case study in this paper covers the employees of the organizations which are affiliated to the National Iranian Oil Company. The emotional intelligence of 60 employees is measured by using the questionnaire of Sherring EI Model which contains the important factors like self-consciousness, self-regulation, self-motivation, empathy and social relationship. Their entrepreneurial orientation is probed via a questionnaire on entrepreneurship which contains the three major elements of risk-taking, innovation and pioneering. The survey was completed by using the statistical methods of Friedman variance and Spearman's Correlation Matrix as well as the step-by-step Regression method and the results achieved are indicative of a positive and strong relationship between the two variables of emotional intelligence and entrepreneurial attitude.Keywords: Emotional Intelligence, Entrepreneurial Intelligence, Goldman Competence Model, Hisrich Model
-
Pages 163-182The first training courses on entrepreneurship started in the United States of America in the 1960s. Today entrepreneurship education has been included in the curricula of numerous colleges throughout the world. Considering the significant role that entrepreneurship plays in the economic development and poverty alleviation, the Iranian higher education system helped establish the Faculty of Entrepreneurship whereby the entrepreneurship education at various university levels has been designed and administered as an integral part of curriculum development. In parallel with this new initiative, the entrepreneurial expectations are also rising as the main concern of this paper which is aimed at making a comparison between the alumni in the two fields of entrepreneurship and electrical engineering and computer. The findings are the outcome of the fieldwork activities conducted at the Faculty of Management and the Faculty of Electrical Engineering and Computer at the University of Tehran. Information was collected through localized questionnaires which contained items on the characteristics of Iranian entrepreneurship. The respondents were three groups of students, freshmen and senior students of electrical engineering and senior students of entrepreneurship. The outcomes indicate a positive attitude of entrepreneurship management students towards entrepreneurial characteristics after two years (compared with the initial phase of their admission) as opposed to the meaningful significance derived from the attitudes of the two groups of electrical engineering towards the psychometric characteristics of entrepreneurship. Except for the risk-taking indicator, the latter are in a better situation compared with freshmen of entrepreneurship management.Keywords: Entrepreneurship Education, Attitudes of Alumni, Need for Achievement, Risk, Taking, Creativity