فهرست مطالب

بوم شناسی کشاورزی - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

نشریه بوم شناسی کشاورزی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرهود یگانه پور، سعید زهتاب سلماسی، مصطفی ولیزاده صفحه 212
    به منظور بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت برخی گیاهان همراه بر کنترل علف های هرز، صفات مورفولوژیک و عملکرد ذرت دانه ای (Zea mays L.) سینگل کراس 504 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تبریز در سال زراعی 1389 بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل گیاهان همراه در چهار سطح (شبدر قرمز(Trifolium pretense L.)، ماشک گل خوشه ای(Vicia sativa L.)، ریحان (Ocimum basilicum L.) و شوید (Anethum graveolens L.)) و تاریخ کاشت گیاهان علوفه ای در دو سطح (کاشت همزمان گیاهان همراه با ذرت و کاشت گیاهان همراه 15 روز بعد از ذرت) بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل گیاهان مورد بررسی بر ارتفاع بوته ذرت معنی دار بود، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته ذرت در کشت همزمان ذرت با شبدر و کمترین ارتفاع بوته ذرت در کشت ماشک گل خوشه ای15 روز بعد از کشت ذرت مشاهده شد. همچنین اثر معنی داری بین گیاهان علوفه ای از نظر تعداد برگ وجود داشت و کشت همزمان ذرت با شبدر دارای بیشترین تعداد برگ بود. بیشترین عملکرد دانه ذرت به میزان 9/4062 کیلوگرم در هکتار در کشت با شبدر و کمترین میزان عملکرد دانه ذرت به مقدار 2/3034 کیلوگرم در هکتار در کشت با ریحان بود. زیست توده و حداکثر ارتفاع علف هرز بطور معنی داری تحت تاثیر اثر متقابل کشت گیاهان علوفه ای و تاریخ کاشت آن در مرحله رسیدگی ذرت قرار گرفت. بیشترین و کمترین زیست توده و ارتفاع علف هرز به ترتیب در کشت ذرت با شوید و ذرت با شبدر مشاهده شد و این به دلیل رشد سریع و قدرت رقابتی بالای شبدر در مراحل اولیه رشد بود. همچنین نتایج حاکی از آن بودند که با افزاش میزان زیست توده و ارتفاع علف های هرز عملکرد دانه ذرت به طور خطی کاهش یافت. کشت همزمان ذرت با شبدر بهترین تیمار از نظر عملکرد و کنترل علف های هرز نسبت به سایر تیمارها بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع علف هرز، رقابت، ریحان، زیست توده علف هرز، شبدر
  • مهشید منصورزاده، فایز رئیسی صفحه 220
    قارچ کش ها از جمله سموم پر مصرف در ایران و جهان است و کاربرد آنها می تواند بر فعالیت ریزجانداران خاکزی به خصوص قارچ ها تاثیرگذار باشد و تغییر در ترکیب و جمعیت میکروبی خاک می تواند حاصلخیزی خاک را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این آزمایش ارزیابی تاثیر سطوح مختلف قارچ کش متالاکسیل بر میزان کربن و نیتروژن زیست توده میکروبی و نسبت آنها و نیز ضریب متابولیکی در شرایط کشت ذرت و بدون کشت تحت شرایط مزرعه ای بود. در این آزمایش، سطوح 30 و 60 کیلوگرم در هکتار قارچ کش متالاکسیل در خاک های تحت کشت ذرت و بدون کشت به صورت کرت های خرد شده، در قالب طرح پایه بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در یک خاک آهکی مطالعه شد. میزان کربن و نیتروژن زیست توده میکروبی، همچنین ضریب متابولیکی طی دو مرحله در روزهای 30 و 90 پس از شروع آزمایش اندازه گیری شد. نتایج این بررسی نشان داد که در خاک تحت کشت ذرت کربن و نیتروژن زیست توده میکروبی در هر دو مرحله (به جز کربن زیست توده میکروبی مرحله دوم) در سطح 30 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با شاهد به طور معنی دار (01/0p≤) افزایش (بین 15-80 درصد) یافت، در حالی که در محیط کشت نشده کاهش (بین 34-1 درصد) پیدا نمودند. نسبت کربن به نیتروژن زیست توده میکروبی در محیط کشت نشده با افزایش سطح سم کاهش (15 و 53 درصد) یافت، در حالی که در محیط کشت شده روند مشخصی نداشت. از سوی دیگر، روند تغییرات ضریب متابولیکی حاکی از آن بود که در محیط کشت شده با ذرت این شاخص در تیمارهای حاوی متالاکسیل در هر دو سطح 30 و 60 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با شاهد کاهش (48 درصد) یافت، در حالی که محیط کشت نشده در مرحله اول سطح 30 کیلوگرم در هکتار بالاترین میزان این شاخص را داشت و در مرحله دوم مقدار آن با افزایش سطح متالاکسیل افزایش پیدا کرد. به طور کلی، مصرف قارچ کش متالاکسیل باعث کاهش و افزایش شاخص های زیستی در خاک های تیمار شده گردید و جهت و میزان این تغییرات به میزان مصرف سم، زمان سپری شده پس از مصرف آن و حضور یا عدم حضور گیاه در خاک بستگی دارد.
    کلیدواژگان: حضور گیاه، ضریب متابولیکی، قارچ کش، کربن، نیتروژن میکروبی
  • یعقوب راعی، امین باقری پیروز، سید ناصر اسحقی سردرود* صفحه 231

    مدیریت حاصلخیزی خاک از طریق تلقیح با کودهای زیستی یکی از اجزای کشاورزی پایدار می باشد. بر این اساس، به منظور ارزیابی اثر کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد و برخی صفات مورفولوژیکی سورگوم علوفه ای (Sorghum bicolor L.)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال زراعی 90-1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اول سطوح مختلف کود شیمیایی شامل 210 کیلوگرم در هکتار کود اوره (100%)، 150 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل (100 درصد)، اوره (100 درصد)+ سوپرفسفات تریپل (100 درصد)، اوره (50 درصد)+ سوپرفسفات تریپل (50 درصد) و شاهد و فاکتور دوم شامل انواع کود زیستی با سطوح بیوسوپر، فسفات بارور 2، بیوسوپر+ فسفات بارور 2 و شاهد بود. نتایج نشان دادند که سورگوم قادر است در شرایط محیطی تبریز سه چین محصول علوفه در یک فصل زراعی تولید نماید. عملکرد علوفه خشک، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه در چین دوم بیشتر از دو چین دیگر بود، ولی نسبت برگ به ساقه در چین سوم بیشتر از چین های دیگر بود. در چین اول ترکیب تیماری سوپرفسفات تریپل (100 درصد)+ بیوسوپر+ فسفات بارور 2، در چین دوم، اوره (100 درصد)+ سوپرفسفات تریپل (100 درصد)+ فسفات بارور 2 و در چین سوم، 50 درصد اوره+ 50 درصد سوپرفسفات تریپل+ بیوسوپر+ فسفات بارور 2، عملکرد علوفه را در مقایسه با شاهد به ترتیب 6/244، 3/344 و 5/121 درصد افزایش داد. در حالت کلی، می توان نتیجه گرفت که استفاده توام از کودهای شیمیایی و زیستی عملکرد علوفه را به طور معنی داری نسبت به استفاده تنها از کود های شیمیایی و زیستی افزایش داده اند.

    کلیدواژگان: بیوسوپر، فسفات بارور 2، مدیریت تلفیقی کود
  • آلاله متقیان، همت الله پیردشتی، وحید اکبر پور، غزال سراج پور، محمد یعقوبی خانقاهی، سجاد شریعت نژاد صفحه 243
    به منظور بررسی کشت مخلوط ریحان (Ocimum basiilicum L.) و کنجد (Sesamum indicum L.) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 89- 1388 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل نسبت-های مختلف کاشت (:P1 تک کشتی ریحان،: P2 75% ریحان+ 25% کنجد، P3: 50% ریحان+ 50% کنجد، P4: 25% ریحان+ 75% کنجد و P5: تک-کشتی کنجد) بودند. در این آزمایش ترکیب های 50%ریحان+50% کنجد و 75%ریحان+ 25% کنجد از حداکثر عملکرد مخلوط (به ترتیب 80/1141 و 75/1098 کیلوگرم در هکتار) و کارایی استفاده از زمین (به ترتیب 33/1 و 29/1 LER=) برخوردار بودند. همچنین ترکیب 50% ریحان+ 50% کنجد با دارا بودن بیشترین ضریب ازدحامی (49/1Kbasil=) و غالبیت (19/0- Abasil=) موجب افزایش حدود 20 درصدی عملکرد ریحان در مخلوط نسبت به تک کشتی آن گردید. به علاوه حداکثر ضریب غالبیت (85/0Asesame=) و 97% افزایش عملکرد کنجد در مخلوط نسبت به کشت خالص آن، در ترکیب 25% ریحان+ 75% کنجد مشاهده شد. در مجموع، با توجه به توان رقابتی بالای گیاه کنجد در کشت مخلوط، نسبت کاشت 50% ریحان+50% کنجد و 75% ریحان+ 25% کنجد از بهترین عملکرد برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: افت واقعی عملکرد، ضریب غالبیت، نسبت برابری زمین
  • رضا مرادی طالب بیگی، هادی پیرسته انوشه، محمد جواد احمدی لاهیجانی*، یحیی امام صفحه 255

    کاربرد بقایا و تغییر زمان خاکورزی از روش های پیشنهادی برای مبارزه باعلف های هرز مزارع است. برای ارزیابی اثرات بقایای گندم و خاکورزی در روز و شب، بر وزن خشک علف های هرز و سطح برگ، وزن خشک و عملکرد ذرت دانه ای(Zea mays L.)، پژوهشی مزرعه ای در سال زراعی 89-1388 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در دانشگاه شیراز انجام شد. فاکتور اصلی زمان خاکورزی در دو سطح: خاکورزی در روز و خاکورزی درشب و فاکتور فرعی میزان بقایای گندم: در چهار سطح صفر)شاهد(، 25 درصد، 50 درصد و 75 درصد معادل بقایای گندم سال قبل(سه تن در هکتار) بود. نتایج نشان داد که تیمار زمان خاکورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، وزن خشک کل ذرت و همچنین ماده خشک نهایی علف های هرز اثر معنی داری داشت. بیشترین عملکرد دانه و وزن خشک کل ذرت و کمترین وزن خشک علف های هرز در خاکورزی شبانه به دست آمد. انجام عملیات خاکورزی شبانه باعث کاهش 67/38 درصد و 22 درصد تراکم نهایی علف های هرز سلمه تره (Chenopodium album L.) و ارزن دم روباهی (Setaria spp.) شد. کاربرد سطوح مختلف بقایا نیز تراکم نهایی علف های هرز و وزن خشک علف های هرز را کاهش داد. برهم کنش زمان خاکورزی و مقدار بقایا بر صفات مورد بررسی معنی دار نشد. بطور کلی، می توان گفت که برای دستیابی به بهترین عملکرد دانه ذرت و سرکوب علف های هرز در شرایط مشابه با پژوهش حاضر، کاربرد بقایا به میزان50 درصد و خاکورزی در شب قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: ارزن دم روباهی، سلمه تره، شخم شبانه، کشاورزی پایدار
  • عصمت محمدی، حمیدرضا اصغری، احمد غلامی صفحه 263
    کاربرد کودهای زیستی به ویژه میکوریزا به عنوان جایگزین یا مکمل کودهای شیمیایی از مهمترین راه بردهای تغذیه ای در مدیریت پایدار بوم نظام های کشاورزی است. به منظور ارزیابی کارایی مصرف جداگانه و تلفیقی کود زیستی میکوریزا و کود شیمیایی فسفر بر شاخص های رشد نخود (Cicer arietinum L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در سال زراعی 89-1388 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل 1B (شاهد)، 2B (کود زیستی میکوریزا)، 3B (25 کیلوگرم در هکتار کود فسفر + کود زیستی میکوریزا) و 4B (50 کیلوگرم در هکتارکود فسفر) بود. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای 3B و 4B شاخص سطح برگ، دوام سطح برگ و تجمع ماده خشک را به طور معنی داری نسبت به شاهد (1B) و تلقیح میکوریزا (2B) افزایش دادند. حداکثر و حداقل ماده خشک در 111 روز بعد از کاشت برای تیمار 4B و 1B به ترتیب معادل 24/804 و 58/490 گرم در متر مربع بدست آمد و در تیمار 3B (41/698 گرم در متر مربع) در مقایسه با شاهد حدود 36/42 درصد بیشتر بود. همچنین تیمار 3B در 90 روز بعد ازکاشت (مرحله غلاف دهی) ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ و دوام سطح برگ را به ترتیب 59/17، 18/49 و 74/48 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. در تمام شاخص های اندازه گیری شده از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین 3B و 4B وجود نداشت. نتایج این بررسی نشان داد که کاربرد روش تغذیه تلفیقی کود زیستی و کود شیمیایی در نخود باعث کاهش مصرف کود شیمیایی به میزان 50 درصد می گردد.
    کلیدواژگان: کود زیستی، کودشیمیایی، وزن خشک کل، شاخص سطح برگ
  • محسن جهان، نفیسه کمایستانی، فاطمه رنجبر صفحه 272
    به منظور بررسی اثر سوپرجاذب در کاهش تنش خشکی در گیاه ذرت (Zea mays L.)، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91-1390 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. کرت های اصلی شامل: 1) کاربرد40 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب، 2)80 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب، 3) عدم مصرف سوپرجاذب و کرت های فرعی شامل فواصل مختلف آبیاری (7،10،14 روز بودند). نتایج آزمایش نشان داد که ارتفاع بوته (5/140 سانتی متر)، ماده خشک (5/144 گرم در مترمربع) تحت تاثیر سوپرجاذب قرار گرفت، به طوری که بیشترین مقدار آنها از کاربرد سطح دوم سوپرجاذب حاصل شد. ارتفاع بوته، ماده خشک، دمای کانوپی، تعداد ذرت، وزن تر، عملکرد اقتصادی، و وزن صد دانه تحت تاثیر فواصل آبیاری قرار گرفتند و هیچ تفاوت معنی داری بین دور آبیاری 10 و14 روز بین ارتفاع بوته، ماده خشک، دمای کانوپی، شاخص برداشت و وزن صددانه وجود نداشت که این نتایج می تواند در رابطه با کاهش آب مورد نیاز برای آبیاری ذرت مهم باشد. اثر تیمارهای آزمایشی بر شاخص برداشت غیرمعنی دار بود. برهمکنش بین سوپرجاذب و فواصل آبیاری نشان داد که در سطح دوم سوپرجاذب تفاوت قابل ملاحظه ای بین فواصل آبیاری 10 و 14 روز درتمام صفات وجود نداشت. اثرات متقابل برای فواصل آبیاری 7 و 14 روز برای تمامی شاخص ها به جز ماده خشک و عملکرد اقتصادی یکسان بود. به نظر می رسد که افزایش مصرف سوپرجاذب در افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک و در نهایت کاهش تنش خشکی موثر بود و افزایش فواصل آبیاری از 7 به 14 روز هیچ گونه کاهشی درعملکرد و اجزای عملکرد ذرت در شرایط مشهد ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد دانه، دور آبیاری، منطقه نیمه خشک، ظرفیت نگه داری آب در خاک
  • فاطمه ایزدی یزدان آبادی، یوکابد اسماعیل پور اخلمد، آرش امیدی، محمد علی بهدانی صفحه 282
    به منظور ارزیابی فاکتورهای کیفی علوفه ارزن دم روباهی (Setaria italica (L.) P. Beauv) در سه مرحله مختلف رشد، آزمایشی در در مزرعه دامپروری دانشکده کشاوری دانشگاه بیرجند سال زراعی 89-1388 طراحی و اجرا شد. هدف اولیه آزمایش بررسی اثرات علوفه ارزن دم روباهی بر فیزیولوژی دام هایی که ازاین علوفه تعلیف شدند، بود لذا کاشت ارزن بر اساس عرف محل و دانش بومی کشاورزان منطقه انجام و مدیریت زراعی لازم در مورد آن اعمال گردید. در مراحل رشد رویشی، گلدهی و بذردهی نمونه برداری از ارزن دم روباهی انجام و جهت اندازه گیری فاکتورهای کیفی علوفه به آزمایشگاه تغذیه دام منتقل گردید. در آزمایشگاه پس از خشک شدن کامل نمونه ها، فاکتورهای ماده خشک، قابلیت هضم پذیری ماده خشک، پروتئین خام، انرژی متابولیسمی، دیواره سلولی عاری از همی سلولز و فیبر خام، خاکستر و برخی عناصر معدنی شامل سدیم، پتاسیم و منیزیم اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری آماری (05/0≥p) در فاکتورهای ماده خشک، قابلیت هضم پذیری ماده خشک، پروتئین خام، انرژی متابولیسمی، دیواره سلولی عاری از همی سلولز و فیبر خام، خاکستر، سدیم، پتاسیم و منیزیم ارزن دم روباهی(در مراحل مختلف فنولوژیکی وجود دارد. در این گونه گیاهی کیفیت علوفه در مرحله رویشی بیشتر از کیفیت علوفه در مراحل گل دهی و بذردهی بودکه بالاتر بودن پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، انرژی متابولیسمی و پائین تر بودن دیواره سلولی عاری از همی سلولز و فیبر خام در مرحله رویشی تاکیدی بر این مورد بود. بنابراین، با توجه به پربرگی و خوشخوراکی این گیاه برای گوسفند و بز، عملکرد مطلوب علوفه آن، قابلیت کشت در مناطق مختلف برای تولید علوفه سبز استفاده از این گونه گیاهی برای برنامه های تولید علوفه برای گوسفند و بز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، فاکتورهای کیفی علوفه، قابلیت هضم ماده خشک، مراحل فنولوژیکی
  • جواد شباهنگ، سرور خرم دل*، رحمت الله قشم صفحه 289

    این آزمایش با هدف بررسی اثر همزیستی میکوریزایی و سطوح کود نیتروژن بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و اسانس دو گونه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) و زنیان (Carum copticum L.) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 89-1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. میکوریزا در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) و کود نیتروژن (بصورت اوره) در سه سطح (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) به عنوان تیمار در نظر گرفته شدند. خاک حاوی میکوریزا (Glomus intraradices) به میزان 200 گرم به ازای هر بوته در هنگام کاشت، در زیر بذر قرار داده شد. اوره در دو مرحله زمان کاشت و یک ماه پس از آن به خاک افزوده شد. صفات مورد بررسی شامل اجزای عملکرد (شامل تعداد شاخه جانبی، چتر، چترک، دانه وز وزن هزار دانه)، عملکرد بیولوژیک و دانه، شاخص برداشت و محتوی و عملکرد اسانس رازیانه و زنیان بودند. نتایج نشان داد که اثر ساده تلقیح با میکوریزا و نیتروژن بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و محتوی و عملکرد اسانس رازیانه و زنیان معنی دار (01/0≥p) بود. تلقیح با میکوریزا باعث افزایش 35 و 85 درصدی عملکرد دانه و بهبود 34 و 30 درصدی محتوی اسانس رازیانه و زنیان در مقایسه با شاهد شد. با افزایش مصرف نیتروژن، خصوصیات رشدی هر دو گونه دارویی بهبود و محتوی اسانس کاهش یافت. بطوریکه بیشترین عملکرد دانه رازیانه و زنیان در سطح 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب برابر با 4/1 و 8/0 تن در هکتار و کمترین میزان آن برای تیمار بدون مصرف نیتروژن به ترتیب برابر با 2/1 و 6/0 تن در هکتار مشاهده شد. اثر متقابل همزیستی میکوریزایی و سطوح کود نیتروژن معنی دار نبود. بطور کلی، تلقیح با میکوریزا بدلیل توسعه سیستم ریشه ای و فراهمی عناصر غذایی بویژه فسفر باعث بهبود عملکرد کمی و کیفی هر دو گونه دارویی در مقایسه با شاهد شد. همچنین مصرف نیتروژن نیز با افزایش رشد رویشی، منجر به بهبود فتوسنتز و عملکرد کمی شد، ولی کاهش درصد اسانس را به دنبال داشت.

    کلیدواژگان: سیستم ریشه ای، فسفر، کشاورزی اکولوژیک، متابولیت ثانویه
  • قربانعلی اسدی، سرور خرم دل، رضا قربانی صفحه 299
    کنترل بیولوژیکی علف های هرز می تواند به عنوان یک روش موثر و امن در مدیریت علف های هرز مدنظر قرار گیرد. به منظور دست یابی به روش های غیرشیمیایی مبتنی بر بهره گیری از اصول اکولوژیک و امکان سنجی کنترل بیولوژیکی تعدادی از گونه های علف هرز مهاجم با استفاده از کنه های اریوفید، مطالعات صحرایی در مناطق مختلف استان های خراسان رضوی و شمالی در بهار سال 1389 انجام شد. به منظور جمع آوری کنه ها، در مراحل مختلف رشد رویشی و زایشی گونه های هرز، 20 بوته کامل همراه با ریشه از داخل خاک خارج و برای بررسی احتمال آلودگی به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که کنه گالزا ازمک (Acarina: Eriophyidae) A. drabae Nalepa، 1890)) به عنوان عامل کنترل بیولوژیکی مناسب برای کنترل این گونه هرز معرفی گردید؛ به طوری که این کنه گالزا با تاثیر منفی بر رشد اندام های هوایی و در نتیجه به دلیل تضعیف کردن این گیاه هرز، در نهایت باعث کاهش تعداد بذر شد. کنه گالزا قندرون (Acarina: Eriophyidae) A. chondrillae (G. Can.))) به عنوان عامل کنترل بیولوژیکی مناسب برای کنترل گیاه هرز قندرون معرفی گردید، بطوریکه این کنه با حمله به جوانه های گل قندرون و تبدیل جوانه های زایشی به گال باعث جلوگیری از تشکیل بذر شد. بدین ترتیب، چنین به نظر می رسد که بتوان از پتانسیل کنه های اریوفید اختصاصی برای کاهش آلودگی و کنترل بیولوژیکی علف های هرز و گونه های مهاجم بهره جست.
    کلیدواژگان: دشمن طبیعی، علف هرز، کنترل غیرشیمیایی، کنه گالزا
  • حمید نظرلی، رئوف سید شریفی * صفحه 308

    به منظور بررسی عملکرد کمی و کیفی و برخی خصوصیات زراعی آفتابگردان (Helianthus annus L.) در پاسخ به تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد در سطوح مختلف نیتروژن، آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 89-1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود نیتروژنه در سه سطح (صفر،80 و 160 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره و تلقیح بذر با باکتری محرک رشد در چهار سطح (عدم تلقیح، تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپریلوم لیپوفروم استرین OF و سودوموناس استرین 186) بودند. نتایج نشان داد که کود نیتروژنه و باکتری های محرک رشد تاثیر معنی داری بر روی همه صفات مورد بررسی بجز وزن هزار دانه و قطر ساقه داشت. با افزایش سطوح کود نیتروژنه و کاربرد باکتری های محرک رشد عملکرد دانه، ارتفاع بوته، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، درصد و عملکرد روغن، درصد و عملکرد پروتئین افزایش یافت. واکنش عملکرد دانه به تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و سطوح کود نیتروژنه یکسان نبود. بیشترین عملکرد به مصرف 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و تلقیح بذر با ازتوباکتر تعلق داشت. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که عملکرد دانه در ترکیب های تیماری 160 N× عدم تلقیح با باکتری و 80 N× تلقیح بذر با ازتوباکتر اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. بنابراین به منظور افزایش عملکرد دانه در شرایط اقلیمی اردبیل می توان پیشنهاد نمود که تلقیح بذر آفتابگردان با ازتوباکتر در سطح کودی 80 کیلوگرم در هکتار به کار برده شود.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، درصد روغن، سودوموناس، کودهای زیستی، نیتروژن
  • احمد زارع فیض آبادی، حمیدرضا رستم زاده صفحه 318
    به منظور مطالعه پویایی جمعیت علف های هرز گندم تحت تاثیر تناوب های زراعی مختلف در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی جلگه رخ در سال زراعی 89- 1388 روی پروژه پنج ساله با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار شامل هشت نظام تناوبی: 1) کشت مداوم گندم 2) گندم– گندم– گندم- کلزا – گندم 3) گندم– چغندرقند– گندم– چغندرقند– گندم 4) گندم– سیب زمینی– گندم– سیب زمینی– گندم 5) گندم– سیب زمینی– گندم– کلزا – گندم 6) گندم– چغندرقند– گندم– سیب زمینی– گندم 7) گندم– ذرت علوفه ای– گندم– سیب زمینی– گندم 8) گندم– ذرت علوفه ای– گندم– چغندرقند– گندم انجام شد. به منظور مقایسه جمعیت و زیست توده علف های هرز از تیمار های مورد آزمایش نمونه برداری در چهار مرحله رشدی گندم شامل آغاز: پنجه دهی، ساقه دهی، سنبله دهی و مرحله شیری دانه به همراه یادداشت برداری های لازم شامل شناسایی علف های هرز در سطح گونه، تعداد علف های هرز، وزن تر و وزن خشک علف های هرز و همچنین عملکرد دانه گندم برای تیمار های تناوب زراعی به صورت جداگانه انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تناوب زراعی بر تراکم علف های هرز و وزن زیست توده علف های هرز در هر چهار مرحله نمونه برداری درسطح یک درصد معنی دار بود. بیشترین وزن زیست توده علف های هرز در مرحله سوم هم زمان با سنبله دهی گندم بود و بیشترین وزن خشک علف های هرز در هر چهار مرحله در تناوب زراعی، کشت مداوم گندم و کمترین آن در تناوب 5 و بالاترین تراکم علف-های هرز طی چهار مرحله نمونه برداری در تناوب های زراعی 7، 3 و 6 مشاهده شد. عملکرد دانه گندم کلیه تیمارهای تناوبی از افزایش معنی داری نسبت به کشت مداوم گندم بر خوردار بودند و عملکرد تک کشتی گندم، کمتر از عملکرد دانه گندم در شرایط تناوبی آن بود. تراکم، تنوع و وزن زیست توده بیشتر علف های هرز تناوب زراعی کشت مداوم گندم در مقایسه با سایر تناوب های زراعی می تواند تا حد زیادی در کاهش عملکرد دانه گندم این تناوب موثر باشد.
    کلیدواژگان: غلات، فراوانی نسبی علف های هرز، نظام های زراعی، وزن خشک
|
  • F. Yeganehpoor, S. Zehtab Salmasi, M. Valizadeh Page 212
    In order to study the effects of different sowing dates by some of companion crops on the weeds control, morphological traits and yield of corn Sc 504, a field experiment was carried out of Research Field at Tabriz University during 2010 growing season. Treatments were arranged in a factorial experiment using randomized complete blocks design with three replicatins. Factors was include four levels of companion crops (clover red (Trifolium pretense L.), hairy vetch (Vicia sativa L.), basil (Ocimum basilicum L.) and dill (Anethum graveolens L.)) sowing date companion crops with two levels (synchronic cultivation with corn and cultivation 15 days after corn). The result showed that the plant length trait was significantly influenced by companion crops and sowing date interaction, as maximum plant length was observed in synchronized planting corn with clover and minimum plant length was observed in cultivation of hairy vetch in 15 after cultivation of corn. There was significant difference between forage plants for leaf number, as maximum leaf number of plant was observed in the synchronic cultivation of corn with clover. Maximum and minimum grain yield of corn were 4062.9 kg.ha-1 and 3034.2 kg.ha-1 in cultivation of corn with clover and basil respectively. Biomass weed and maximum weed length in the maturity stage of corn were significantly affected by sowing date and companion crops interaction, as maximum and minimum biomass and weed length were significantly in the synchronic cultivation of corn with dill and the concurrent cultivation of corn with clover respectively and this is to rapid growth and high competitive power of clover in the early stage of growth. Also, with increasing of biomass weed and weed length, grain yield of corn linearly reduced. Synchronize cultivation of corn with dill was the best treatment than performance and weed control of other treatments.
    Keywords: Biomass of weed, Basil, Clover, Competition, Height of weed
  • M. Mansourzadeh, F. Raiesi Page 220
    Fungicides are most widely used pesticides in Iran and the world. Application of fungicides may affect the populations and activity of soil microorganisms, particularly fungi, with a consequence for soil fertility and crop growth. In the current study, the effects of different levels of metalaxyl on soil microbial biomass carbon (C) and nitrogen (N), microbial biomass C/N ratio and metabolic quotient under field conditions were assessed. Two levels of metalaxyl (30 and 60 kg.ha-1) were applied in planted soils with corn and unplanted calcareous soils, using a split-plots experiment in a completely randomized design with three replications. The C and N contents in soil microbial biomass as well as metabolic quotient were measured at 30 and 90 days after the onset of the experiment. Results showed that in cultivated soils metalaxyl application at 30 kg.ha-1 increased (15-80%) significantly (p≤0.01) the amounts of microbial biomass C and N at both intervals (except microbial biomass C at 90 days) compared to the control soil (0 kg.ha-1), while in uncultivated soils both microbial biomass C and N reduced by almost 1-34%. Microbial biomass C/N ratios in unplanted soils decreased (15 and 53%) with increasing loading rates of metalaxyl, without a clear effect in cultivated soils. On the other hand, metabolic quotient values reduced (48%) at 30 and 60 kg.ha-1 metalaxyl in corn-cultivated soils when compared to untreated soils while in uncultivated soils metalaxyl rate at 30 kg.a-1 had the greatest values at 30 days, and increased with increasing the levels of metalaxyl at 90 days. In summary, application of metalaxyl can either reduce or increase soil biological indices, and the direction and changes are depended upon the application rate of metalaxyl, time elapsed since metalaxyl application and the presence or absence of plant.
    Keywords: Fungicide, Microbial carbon, Metabolic quotient, Nitrogen, Plant's presence or absence
  • Y. Raei, S.N. Eshaghi Sardrood, ÇÃی, Ä ÈÇÞÑی, ی, ÑÆÒ Page 231

    Management of soil fertility via biological fertilizers inoculation is one of the most important components based on sustainable agriculture. In order to investigate the effects of biological and chemical fertilizers on yield and some morphological traits of forage yield sorghum, a field experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications at Agricultural Research Farm, Agricultural Faculty, Tabriz University during growing season of 2010-2011. The first factor consisted of chemical fertilizer levels of 210 kg.ha-1 urea (100%), 150 kg.ha-1 super phosphate triple (100%), urea (100%)+ super phosphate triple (S.P.T, 100%), urea 50%+ S.P.T. 50%, and control and the second factor comprised biofertilizer levels of biosuper, phosphate Barvar Π, biosuper+ phosphate Barvar Π and control. The result showed that the sorghum could be produced three harvests during a growth season under Tabriz climatic conditions. Dry forage yield, leaf dry weight and stem dry weight of sorghum in the second harvest were more than other harvests, but the leaf stem ratio at the third harvest was higher than others. At the first harvest, combination of super phosphate triple (100%)+ biosuper+ phosphate Barvar Π, at the second harvest, the urea (100%)+ super phosphate triple (100%)+ phosphate Barvar Π, and at the third harvest 50% urea+ 50% super phosphate triple+ biosuper+ phosphate Barvar Π, increased forage yield, up to 244.6 %, 344.3 % and 121.5 % compared to the control, respectively. Therefore, it was concluded that the sorghum forage yield was increased significantly with integrated application of chemical and bio fertilizers at three harvests compared to chemical and bio fertilizers usage, separately.

    Keywords: Biosuper, Fertilizer integrated, Management, Phosphate Barvar
  • ÂÁÇÁÅ ÃÊÞÍÇÄ, H. Pirdashti, V. Akbarpour, G. Sarajpour, M. Yaghoubi Khanghahi, S. Shariatnejad Page 243
    In order to study the possibility of intercropping of basil and sesame, an experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications at the Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during growing season of 2009-2010. Treatments consisted of different planting ratio, P1: sole cropping of basil, P2: 75% basil+ 25% sesame, P3: 50% basil+ 50 % sesame, P4: 25% basil+ 75% sesame and P5: sole cropping of sesame. In this experiment, the 50 % basil+ 50 % sesame and 25% basil+ 75% sesame had the highest intercropping yield (1141.80 and 1098.75 kg.ha-1, respectively) and land equivalent ratio (LER=1.29 and 1.33, respectively). Also, 50 % basil+ 50 % sesame mixture was recorded the highest crowding coefficient (Kbasil = 1.49), aggressively value (A basil = -0.19) and nearly 20% yield increases of basil in mix-proportion compared to sole crop. Furthermore, the most of sesame aggressively value (Asesame=0.85) and 97% sesame yield increases were observed in 25% basil+ 75% sesame mixture compared to sole crop. In conclusion, according to high competition efficacy of sesame plant in mix-cropping the 50% basil+ 50 % sesame and 75% basil+ 25% sesame culture ratio produced the highest yield.
    Keywords: Actual yield loss, Aggressively value, Land equivalent ratio
  • R. Moradi Talebbeigi, H. Pirasteh, Anosheh, M.J. Ahmadi Lahijani, Y. Emam Page 255

    Wheat residues management and modification in tillage time are among suggested practices in weed control. To evaluate the effects of wheat residues and tillage time on weed dry matter and leaf area, corn dry matter and corn grain yield, a study was conducted at Darab Agriculture and Natural Resource College, Shiraz University during growing season of 2008-2009. This experiment was conducted in a split plot arrangement based on randomized complete block design with four replications. Tillage time was considered as main plot at two levels of plowing at day time and during the night and residue rates were sub plot at four levels; 0 (control), 25%, 50% and 75% of left wheat residues (3 t.ha-1). The results showed that the tillage time had significant effects on corn dry matter and corn grain yield and also on weed dry matter. The highest grain yield and dry matter of corn and the lowest weed dry matter was obtained from night tillage treatment. The final number of common lambsquarter (Chenopodium album L.), foxtail (Setaria spp.) at night tillage treatment was 38.6 and 22% lower than that of day tillage, respectively. These differences were significant at 5% probability level. Final number and dry matter of weed, were reduced significantly (p≤0.01) by using wheat residues. The interactive effects of tillage and crop residue on measured traits were not significant. It was concluded that to achieve the highest grain yield of corn and to suppress the weed on the similar agro-climatic conditions, night tillage and application of 50% of wheat residues might be recommended.

    Keywords: Foxtail, Lambsquarter, Night tillage, Sustainable agriculture
  • E. Mohammadi, H.R. Asghari, A. Gholami Page 263
    Application of bio-fertilizers, especially mycorrhiza as substituent or complement of chemical fertilizers is one of the most important strategies for plant nutrition in sustainable management of agro-ecosystems. In order to evaluate the separated and integrated application of mycorrhiza biological fertilizer and phosphorus chemical fertilizers on growth indices of chickpea (Cicer arietinum L.), an experiment was conducted at the Research Station of Faculty Agriculture of Shahrood University of Technology during growing season of 2009-2010 based on a randomized complete block design with four treatments and three replications. Treatments included: B1 (control), B2 (mycorrhiza biological fertilizer), B3 (25 kg.ha-1 phosphorus fertilizer + mycorrhiza biological fertilizer) and B4 (50 kg.ha-1 phosphorus fertilizer). The results indicated that B4 and B3 treatments significantly increased leaf area index, leaf area duration and dry matter accumulation compared with control (B1) and mycorrhiza (B2). The maximum and minimum dry matter obtained at 111 days after planting in B4 and B1 with 804.24 and 490.58 g.m-2 respectively and B3 treatment (698.41 g.m-2) increased dry matter 42.36 % compared with control. Also, B3 treatment increased plant height, leaf area index and leaf area duration 17.59, 49.18 and 48.74 % compared with control respectively after 90 days of planting. In all indices measured statistically there was no significant difference between B4 and B3 treatment. Result of the present study indicated integrated application biological fertilizer and chemical fertilizer in chickpea lead to decreasing of 50% in chemical fertilizer application.
    Keywords: Bio, fertilizer, Chemical fertilizer, Leaf area index, Total dry matter
  • M. Jahan, N. Kamayestani, F. Ranjbar Page 272
    In order to investigate the effects of super absorbent polymer application on reduction of drought stress to corn, a split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications was conducted at Research Field of Agriculture Faculty of Ferdowsi University of Mashhad during growing season of 2010-11. The main plot treatments were 1) application of 40 kg.ha-1 super absorbent, 2) application of 80 kg.ha-1 super absorbent and 3) no application of super absorbent polymer. Three irrigation intervals (7, 10 and 14 days) assigned to sub plots. The results showed that super absorbent application affected plant height (H), and dry matter production (DM) as the highest of these traits resulted from level 2 of super absorbent application (140.5 cm, and 144.5 g.m-2, respectively). H, DM, canopy temperature (CT), cob number (N), fresh yield (FY), economic yield (EY) and 100-seed weight affected by irrigation intervals. There was no significant difference between 10 and 14 days irrigation interval as H, DM, CT, harvest Index (HI) and 100-seed weight, these results could be important concerning to reduce used water to irrigate corn. As experimental treatments did not have any effect on Leaf Area Index (LAI), and HI, it seems the positive effects of treatments revealed due to improved soil water holding capacity, soil physical properties improvement and reduction of drought stress. Interaction between super absorbent and irrigation intervals indicates that by level 2 super absorbent applications there are no significant differences between 14 and 10 days irrigation intervals, considering all traits. The same interaction just as before happened for 7 and 14 days irrigation intervals, except of EY and DM. In the other hand, by increasing application of super absorbent it could be possible to increase corn irrigation intervals from 7 to 14 days in Mashhad conditions without any reduction in yield and yield components. In general, these results indicate that super absorbent application could increase soil water holding capacity, reduce drought stress and partially supply corn water requirement during the growing season without any reduction in yield.
    Keywords: Harvest index, Irrigation interval, Seed yield, Semi, dry area, Soil water holding capacity
  • F. Izadi Yazdanabadi, U. Esmailpor Akhlamad, A. Omidi, M.A. Behdani Page 282
    In order to evaluate the quantitative factors in fox tail millet (Setaria italica L.) under three stages of growth, an experiment was conducted in Birjand during spring and summer of 2010. The preliminary objective was evaluation of fox tail physiological characteristics on animals that feed them. Planting of Foxtail millet was performed according to local practices and endemic acknowledge. Sampling was carried out at Vegetative, flowering and seeding stages, then samples transported to laboratory of animal nutrition. After Drying of sampling, dry matter, dry matter digestibility, crude protein, metabolically energy, Acid Detergent Fiber and Nitrogen Detergent Fiber, Ash and some mineral nutrients were measured. The results showed significant differences in measured characteristics in various phonological stages. Forage quality was higher in flowering and seeding stages than in vegetative stage. Dry matter digestibility and metabolically energy were high and NDF and ADF were less in vegetative stage. Because fox tail millet is leafy and palatable by animal at this stage, it’s optimum yield is important. Ability to produce Green fodder by this plant and the possibility of cultivation in different regions and its ability to produce forage for livestocks, its planting is recommended.
    Keywords: Crude protein, Dry matter digestibility, Forage qualitative factors, Phonological stages
  • J. Shabahang, S. Khorramdel, R. Gheshm Page 289

    In order to investigate the effects of mycorrhiza symbiosis and different nitrogen levels on yield, yield components and essential oil content and yield of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) and ajowan (Carum copticum L.), a field experiment was arranged in a factoriel based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad during growing season 2009-2010. The first and the second factors were inoculation with mycorrhiza (with and without inoculation) and nitrogen levels as Urea (0, 50 and 100 kg.ha-1), respectively. Inculated soil with 200 g mycorrhiza (Glomus intraradaices) was applied at planting time. Urea was used in two stages such as plating time and one month after that. Ceriteria such as yield components (including number of branch, umbel, umbellet, seed and seed weight), biological and seed yield, harvest index and essential oil content and yield of fennel and ajowan were measured. Results showed that yield components, seed yield, biological yield, harvest index, essential oil content and yield of fennel and ajowan were affected by mycorrhiza and nitrogen level. Mycorrhiza increased fennel and ajowan seed yield (with 35 and 85%, respectively) and essential oil content (with 34 and 30%, respectively). The highest and the lowest 1000-seed weight of fennel and ajowan obsevered in inoculation (2.9 and 0.3 g) and control (2.1 and 0.2 g), respectively. Nitrogen improved all growth characteristics and decreased essential oil content. There were not significant differences between mycorrhiza and nitrogen interaction. Inoculation with mycorrhiza enhanced root development and hence availability of nutrients, particularly phosphorus. Also, nitrogen is the cause of increasement of photosynthesis rate and duration which promote growth and yield, but it declined essential oil content of two species.

    Keywords: Ecological agriculture, Phosphorus, Root system, Secondary metabolite
  • G.A. Asadi, S. Khorramdel, R. Ghorbani Page 299
    Weed biocontrol by using Eriophid mites could be a safe and efficient strategy. In order to find an ecological non-chemical approach for controlling of weeds, and studying the possibility of using Eriophyid mites, field surveys were conducted in Razavi Khorasan and North Khorasan Provinces during spring 2010. Collecting of mites was carried out at all of the vegetative and reproductive stages of these target weeds. Twenty plants of each species were selected and transferred to laboratory after each sampling. The results showed that gall mite (Aceria drabae Nalepa 1890) (Acarina: Eriophyidae) is a suitable biocontrol agent for controlling hoary cress. It decreased shoot growth and seed number. Gall mite (Aceria chondrillae (G. Can.)) (Acarina: Eriophyidae) was able to prevent seed set and reproductive buds of rush skeletonweed, it could be considered as a potential promising biocontrol agent. Since, Eriophyid mites were able to reduce vegetative and reproductive characteristics of studied weed species, these could be considered as a potential promising biological control agents for using in ecological agriculture.
    Keywords: Gall mite, Natural enemy, Non, chemical control, Weed
  • H. Nazarly, R. Seyed Sharifi Page 308

    In order to study the qualitative and quantitative yield and some agronomic characteristics of sunflower (Helianthus annus L.) in response to seed inoculation with PGPR under various levels of nitrogen fertilizer, a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in field experimental University of Mohaghegh Ardabili during growing season of 2009-2010. Factors were nitrogen fertilizer in three levels (0, 80 and 160 kg N ha-1) as urea and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria in four levels containing, without inoculation (as control), seed inoculation with Azotobacter chroococcum strain 5, Azospirillum lipoferum strain OF, Psedomunas strain 186. Results indicated that nitrogen levels and seed inoculation with Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) had significant effects on all of characteristics studied (except grain 1000 weight and stem diameter). Grain yield, plant height, head diameter, seed number per head,, yield and oil percentage, yield and protein percentage increased with increasing of nitrogen fertilizer and application of seed inoculation with PGPR. Response of grain yield wasnt the same for various levels of nitrogen fertilizer and seed inoculation with PGPR. The highest grain yield belonged to application of 160 kg N ha-1 and seed inoculation with Azotobacter. Means comparison showed that treatment compounds N160 × without inoculation with PGPR and N80 × seed inoculation with PGPR Azotobacter had similar grain yields. Thus, it can be suggested that in order to increasing of grain yield seed should be inoculated with Azotobacter bacteria × 80 kg N/ha in conditions of Ardabil region.

    Keywords: Azotobacter, Bio fertilizer, Nitrogen, Psedomunas, Oil percentage
  • A. Zareafeizabadi, H.R. Rostamzadeh Page 318
    In order to study the weed populations in wheat, under different crop rotations an experiment was carried out at Agricultural Research Station of Jolgeh Rokh, Iran. During growing season this project was done in five years, based on Randomized Complete Bloch Design with three replications, on Crop rotations included: wheat monoculture for the whole period (WWWWW), wheat- wheat- wheat- canola- wheat (WWWCW), wheat- sugar beet- wheat-sugar beet- wheat (WSWSW), wheat- potato- wheat- potato- wheat (WPWPW), wheat- potato- wheat- canola- wheat (WPWCW), wheat- sugar beet- wheat- potato- wheat (WSWPW), wheat- maize- wheat- potato- wheat (WMWPW), wheat- maize- wheat- sugar beet- wheat (WMWSW). Data analysis was done in fifth year. Weed sampling was done at four growth stages of wheat, including tillering, shooting, heading and soft dough stage of grains. Density, dry and fresh weight of each weed species per unit area, besides wheat grain yield were determined. All analysis of variances for traits related to weed were statistically significant (p≤0.01). The highest weed biomass was obtained in heading stage of wheat, and the greatest weed dry matter in all four growth stages was achieved in WWWWW rotation and the least one in WMWSW rotation. The highest weed density in different growth stages was achieved in rotations 7, 3, and 6. Wheat grain yield in all crop rotation treatments had a significant increase compared to monoculture. It seems that, yield reduction of wheat monoculture is related to weed density, its population and higher weed biomass in this treatment.
    Keywords: Cereals, Cropping systems, Dry matter, Weed relative frequency