فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:10 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم اسماعیلی، علی اکبر حقدوست، امین بیگ زاده*، بهاره بهمن بیجاری، اعظم بذرافشان صفحات 180-193
    زمینه و هدف
    عوامل متعددی در ارتقای کیفیت آموزش عالی کشور و بهبود فرایند آن دخیل می باشند. الگوهای حرفه ای یکی از مهم ترین فاکتورهای تعیین کننده در دستیابی به اهداف آموزشی و یادگیری بهتر دانشجویان به شمار می روند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی خصوصیات شخصیتی و علمی الگوهای مثبت و منفی در بین مدرسین دانشگاه علوم پزشکی کرمان از دیدگاه دانشجویان رشته های داروسازی و دندانپزشکی بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی، 94 دانشجوی سال آخر رشته های داروسازی و دندانپزشکی نمونه پژوهش را تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که در سه بخش به بررسی خصوصیات شخصیتی و دموگرافیک فرد پاسخ دهنده، خصوصیات شخصیتی و علمی الگوهای مثبت و خصوصیات شخصیتی و علمی الگوهای منفی می پرداخت.
    یافته ها
    از نظر دانشجویان، بیشترین میانگین الگوهای مثبت معرفی شده، به ترتیب مربوط به ویژگی های احترام به همکار (75/8)، با سواد بودن (52/8)، داشتن فن معلمی (49/8)، خوش اخلاقی(45/8) و مهربانی (43/8) بود. بین الگوهای مثبت از نظر متغیرهای سن، جنسیت، مقطع تدریس (پایه و بالینی) و رتبه علمی هیچ تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بیشترین میانگین الگوهای منفی معرفی شده، به ترتیب مربوط به ویژگی های قابل نکوهش بودن (97/6-)، نداشتن فن معلمی (41/6-)، مهربان نبودن (09/6-)، مدیر خوب نبودن (08/6-) و احترام نگذاشتن به دانشجویان (03/6-) بود. بین الگوهای منفی، تنها از نظر متغیر رتبه علمی (029/0 = P) تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد. در مجموع، 2 دسته خصوصیات مثبت و 3 دسته خصوصیات منفی در قالب منش های اخلاقی و ارتباطی، مهارت های مدیریتی و آموزشی و شایستگی های علمی و شخصیتی، برای الگوهای حرفه ای و غیر حرفه ای معرفی گردید. در خصوص ارتباط بین خصوصیات شخصیتی و علمی الگوهای مثبت و منفی و ویژگی های عمومی دانشجویان پاسخ دهنده، مشخص گردید که از نظر متغیر سن، هیچ ارتباط معنی داری بین الگوهای مثبت و منفی معرفی شده و ویژگی های عمومی دانشجویان وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    خصوصیات و ویژگی های مثبت و منفی مدرسین، نقش به سزایی در مقبولیت و الگو قرار دادن آنان از جنبه های شخصیتی، حرفه ای و علمی، از سوی دانشجویان دارد و جهت دستیابی به اهداف آموزشی و ارتقای نظام آموزش عالی، باید مورد توجه ویژه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مدرس بالینی، الگوها، دانشجوی دندانپزشکی، دانشجوی داروسازی
  • لیلا بذرافکن، نیکو یمانی، مهسا شکور، اطهر امید، زهرا جوهری، آزاده روح الامینی صفحات 194-203
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از مهم ترین عناوین آموزش عالی، موضوع جهانی سازی در آموزش است که می تواند چالش ها و فرصت های بالقوه ای برای دانشگاه های علوم پزشکی به همراه داشته باشد. با وجود اهمیت این موضوع، در زمینه دیدگاه ونظرات دانشجویان علوم پزشکی، اطلاعات اندکی در دست است. این پژوهش با هدف بررسی و توصیف نگرش دانشجویان نسبت به پدیده جهانی شدن انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه، پژوهشی توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری مشتمل بر دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی بود و تعداد 180 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی، به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که جهت تعیین روایی آن، از روایی سازه به روش تحلیل عاملی و جهت تعیین پایایی آن، از همسانی درونی به روش Cronbach''s alpha استفاده شد. برای تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSS نسخه 19 و روش های آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد، میانگین، انحراف معیار و آزمون های Student-t، تحلیل عاملی، آنالیز واریانس و همبستگی Pearson استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع، 150 دانشجوی شرکت کننده در مدارس تابستانی در این مطالعه شرکت نمودند که 64 نفر (7/42 درصد) مونث و 86 نفر(3/57 درصد) مذکر بودند. در کل، شرکت کنندگان رویکردی موافق یا مثبت نسبت به پدیده جهانی شدن ابراز نمودند. در بررسی آمار توصیفی پرسش نامه ها (کل سوالات)، انحراف معیار ± میانگین 61/0 ± 42/3 با حداکثر 27/4 و حداقل 27/2 از میانگین واقعی 3 بود. در پرسش نامه جهانی شدن، چهار عامل اصلی قابل قبول به ارزش ویژه بالاتر از یک و درصد و واریانس کلی 11/70 درصد شناسایی شدند که 25 گویه با بار عاملی قابل قبول (بیشتر از 4/0) در زیر این چهار عامل قرار گرفتند. این عوامل، عبارت از مقوله نگرش فردی- اجتماعی با 15 پرسش، مقوله نگرش اجتماعی- سیاسی با 7 پرسش، مقوله عملکرد با دو پرسش و مقوله دانش مدیریت منابع تنها با یک پرسش در پرسش نامه جهانی شدن بودند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که بین دیدگاه دانشجویان و متغیرهای زمینه ای جنسیت، دانشکده و سن، تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    درک مثبت از جهانی شدن و ضرورت آموزش صلاحیت های سلامت جهانی، روش های مورد استفاده در مدارس پزشکی و نیاز به تسهیل اجماع بیشتری در میان مربیان ودانشجویان پزشکی به عنوان ارایه دهندگان خدمت در آینده را ایجاب می کند. این فرایند، منجر به یکپارچه سازی جهان، از آگاهی بشر و شکل گیری فرهنگ آموزش سلامت به عنوان مقوله ای جهانی می شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دیدگاه، دانشجویان علوم پزشکی، تحلیل عاملی
  • میترا امینی، آیدا دوستکام، جواد کجوری، غلامرضا عبداللهی فرد، کامیار ایروانی، پریسا نبیئی، محمد مراد جعفری صفحات 204-209
    زمینه و هدف
    دوره مدیریت عالی بهداشت عمومی که به اختصار MPH نامیده می شود با هدف توانمندسازی پزشکان خانواده شاغل در نظام سلامت کشور ایران طراحی شده است. محتوای آموزشی این دوره در ارتباط با مدیریت، حفظ و ارتقای سلامت عمومی است که بر اساس آن دانش آموختگان، توانمندی هایی را در زمینه های مدیریت مراقبت های عمومی خط اول مبتنی بر نیازهای خانواده، جامعه و نظام سلامت به صورت جامع و پیوسته کسب می کنند. این مطالعه جهت ارزشیابی دوره آموزش مجازی برنامه MPH پزشک خانواده در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه کیفی و کمی است. ارزشیابی به روش کرک پاتریک انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه پزشکان شرکت کننده ورودی بهمن 88 در طرح پزشک خانواده (25 نفر)در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند که کلیه فرم های دستیابی به اهداف، مقایسه میزان یادگیری دروس، سنجش کیفیت CD ها و سنجش محیط آموزشی را تکمیل نموده، سپس داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 14 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین آزمون OSCE جهت ارزشیابی سطح سوم مدل کرک پاتریک توسط مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی برگزار شد. جهت ارزیابی کیفی دوره از اساتید مدرس برنامه مصاحبه نیمه ساختارمند به عمل آمد و فرم های نظرسنجی باز توسط فراگیران تکمیل شد. سپس تم ها به روش کیفی استخراج گردید.
    یافته ها
    تعداد 15 نفر از پزشکان شرکت کننده در تکمیل پرسشنامه و 12 نفر در آزمون OSCE شرکت نمودند. در بین دروس ارائه شده مطلوب ترین و کاربردی ترین درس ارائه شده از نظر حجم مطالب و مداخلات تشخیصی ودرمانی مربوط به مدیریت سرپایی بیماری های سالمندان و مبانی اپیدمیولوژی بود و کمترین میزان مطلوبیت از نظر محتوا، کاربرد و مداخلات تشخیصی و درمانی مربوط به دروس اصول ارتقاء و ترویج سلامت، Case management و ارائه خدمات و مراقبت های مدیریت شده بود. در آزمون OSCE برگزار شده بهترین میانگین نمرات فراگیران مربوط به درس زنان و کمترین آن مربوط به درس اطفال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های بدست آمده چنین نتیجه گیری می شود که فراگیران نامناسب بودن کیفیت CD ها، شروع دوره MPH به صورت سریع و کارشناسی نشده، وجود نکات ابهام فراوان در دستورالعمل و آینده رشته MPH پزشک خانواده و شیوه برگزاری آزمون ها را از مهمترین نقاط ضعف برنامه و افزایش دانش و میزان یادگیری شرکت کنندگان را مهمترین نقطه قوت برنامه برشمردند.
    کلیدواژگان: پزشک عمومی، MPH پزشک خانواده، ارزشیابی، آموزش مجازی
  • رحمت الله مرزوقی، معصومه حیدری، الهام حیدری * صفحات 210-216
    زمینه و هدف

    در محیط های آموزشی به ویژه دانشگاه ها وجود شرایط عادلانه و رعایت عدالت آموزشی می تواند در روحیه و عملکرد تحصیلی دانشجویان موثر باشد، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین عدالت آموزشی و فرسودگی تحصیلی دانشجویان است.

    روش کار

    این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی سهمیه ای، تعداد 210 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل دو پرسشنامه عدالت آموزشی گل پرور (2010) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997) بود. که هر دو پرسشنامه از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار هستند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین ادراک دانشجویان زن و مرد از عدالت آموزشی در دانشگاه وجود ندارد. همچنین بین دانشجویان زن و مرد از نظر سطح فرسودگی تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نشد. به علاوه یافته ها نشان داد که بهبود عدالت آموزشی موجب کاهش فرسودگی تحصیلی در ابعاد مختلف (خستگی هیجانی، بی علاقه گی تحصیلی و ناکارآمدی تحصیلی) می گردد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده بهبود عدالت آموزشی می تواند با کاهش میزان فرسودگی دانشجویان رابطه داشته باشد. بنابراین مسولان دانشگاه ها باید به ایجاد فرصت های برابر آموزشی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان دانشگاه
  • حبیبه احمدی پور، رضا وفادار صفحات 217-224
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده اند که سوء رفتار با دانشجوی پزشکی به احتمال زیاد تاثیرات منفی قابل توجهی دارد. دانشجویانی که با رفتارهای آزار دهنده در محیط های آموزشی مواجه می شوند، در مقایسه با دانشجویانی که این رفتارها را تجربه نمی کنند، اضطراب، افسردگی، اشکال در یادگیری، فکر کردن به ترک تحصیل و مصرف الکل را بیشتر گزارش کرده اند. مطالعات دیگر نشان دادند که استرس همراه با تجربه رفتارهای آزار دهنده، تاثیر منفی در تصمیم گیری های شغلی دانشجویان در آینده دارد.
    روش کار
    این پژوهش، یک مطالعه مقطعی بود که توسط دفتر توسعه آموزشی دانشکده پزشکی کرمان انجام شد. تمامی دانشجویان پزشکی در مقطع بالینی به روش سرشماری انتخاب شدند. نظرات دانشجویان نسبت به رفتار با آن ها در محیط بالینی با استفاده از پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار پرسش نامه توسط تعدادی از کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن در یک مطالعه پایلوت با استفاده از Cronbach''s alpha برابر 67/0 تعیین شد.
    یافته ها
    در مجموع، 168 پرسش نامه تکمیل گردید. 93 درصد از پاسخ دهندگان گزارش کردند که در طول مقطع بالینی فعلی خود با رفتارهایی مواجه شده اند که برای آن ها آزار دهنده بوده است و یا فکر کردند که مورد سوء رفتار قرار گرفته اند. بیشترین سوء رفتار گزارش شده، سوء رفتار هیجانی- کلامی بود و بعد از آن به ترتیب، سوء رفتار آکادمیک، تبعیض جنسیتی و سوء رفتار فیزیکی بود. دستیاران پزشکی بیشترین گروهی بودند که به عنوان مرتکبین سوء رفتار گزارش شدند. شایع ترین پاسخ عاطفی به رفتارهای آزار دهنده، ناراحتی و عصبانیت بود.
    نتیجه گیری
    تجربه سوء رفتار با دانشجویان پزشکی در محیط های بالینی شایع است. به منظور بهبود محیط یادگیری، سیستم آموزشی نیازمند اقدام برای حل و فصل این مساله جدی است.
    کلیدواژگان: سوء رفتار، محیط بالینی، دانشجوی پزشکی
  • جهانگیر حقانی، صنم میربیگی*، حسین صافی زاده صفحات 225-231
    زمینه و هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، تعیین میزان مهارت تشخیص خطاهای رادیوگرافی های داخل دهانی و راه های برطرف کردن آن توسط دانشجویان دندانپزشکی بود.

    روش کار

    تعداد 7 رادیوگرافی داخل دهانی شامل 1 بایت وینگ و 6 پری اپیکال که شامل رایج ترین خطاها بودند، انتخاب شد. اسلاید های تهیه شده تحت شرایط یکسان و استاندارد به دانشجویان نمایش داده شد. تمام دانشجویان انتخاب شده، واحد های مربوط را گذرانده بودند. رادیوگرافی ها شامل 4 خطای پراسسینگ و 7 خطای تکنیکال بودند. از هر دانشجو، خواسته شد تا با بررسی رادیوگرافی ها نوع خطا و روش برطرف کردن آن را درون چک لیست بنویسد. از تست های آماری توصیفی وآزمون t برای تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    حداقل و حداکثر نمره کسب شده به ترتیب 9 و 19 از کل نمره 22 بود. میانگین نمره کسب شده در قسمت تشخیص نوع خطا، 7/7 و در قسمت تعیین روش برطرف کردن آن، 8/5 بود. نتیجه آزمون t، اختلاف معنی داری بین نمرات دانشجویان دختر و پسر نشان نداد (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی میزان مهارت دانشجویان در تشخیص نوع خطا از تعیین روش برطرف کردن آن بالاتر بود. در حالی که اختلاف آماری معنی زداری بین دانشجویان پسر و دختر مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: رادیولوژی، خطاهای رادیوگرافی، آموزش دندانپزشکی
  • غلامرضا کردافشاری، شعله بیگدلی، سیدکامران سلطانی عربشاهی، محمدرضا شمس اردکانی، حوریه محمدی کناری صفحات 232-239
    زمینه و هدف
    بیشتر صاحب نظران طب سنتی ایران بر ضرورت به کارگیری استناد به شواهد در امر آموزش دانشجویان و درمان بیماران توافق دارند و آن را امری اجتناب ناپذیر در روزآمد کردن این رشته می دانند. از این رو، مطالعه حاضر به منظور بررسی وضعیت به کارگیری استناد به شواهد در کوریکولوم دانشکده های طب سنتی ایران انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه کیفی بود که به روش تحلیل محتوا با استفاده از روش مصاحبه نیمه سازمان یافته، عمیق، انفرادی و رودررو، دیدگاه صاحب نظران طب سنتی ایران را در مورد وضعیت به کارگیری استناد به شواهد، در کوریکولوم دانشکده های طب سنتی ایران بررسی می کند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش در 2 درون مایه اصلی وضعیت EBM (Evidence based medicine) در کوریکولوم موجود طب سنتی ایران و نحوه به کارگیری آن در دانشکده های طب سنتی و تعدادی دسته فرعی طبقه بندی گردید.
    نتیجه گیری
    بخشی از محتوای برنامه آموزشی دکترای تخصصی طب سنتی به نوعی با استناد به شواهد مرتبط اما ناکافی است. بنابراین، مفهوم عملکرد مبتنی بر شواهد باید در طول دوره و به صورت کاربردی آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، طب سنتی ایران، کوریکولوم
  • احسان مصطفوی، علی اکبر حقدوست، محمدرضا سیاوشی، هادی رنجبر، مجید فصیحی هرندی صفحات 240-250
    زمینه و هدف
    دکترای تخصصی پژوهشی به عنوان یکی از بالاترین مقاطع تحصیلی آموزش عالی تعریف شده است. با توجه به عدم تشریح دروس و وجود اختلاف نظر در ین مورد، نیاز به بازنگری این دوره وجود داشت. پژوهش حاضر با هدف مشخص نمودن درس های مورد نیاز، تعداد واحد و سرفصل های هر درس انجام شد.
    روش کار
    پژوهش با استفاده از روش دلفی در دو دور انجام گرفت. در دور اول، نظرسنجی در مورد دوره فعلی و دروس پیشنهادی برای دوره در قالب نظرسنجی اینترنتی و کارگروه تخصصی انجام گرفت. کارگروه تخصصی شامل استادان راهنما و دانشجویان رشته های دکترای تخصصی پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند. در پایان دور اول، برنامه درسی شامل عناوین دروس و شرح دروس اجباری و اهداف دروس تخصصی مشخص شد و در دور دوم، به صورت عمومی از استادان و دانشجویان سراسر کشور نظرسنجی انجام گرفت.
    یافته ها
    در پایان پژوهش، لیست دروس قبلی، مورد تایید قرار گرفت. دروس آمار زیستی و اپیدمیولوژی پیشرفته (3 واحد)، روش تحقیق پیشرفته (2 واحد)، اخلاق در پژوهش (1 واحد) و مستندسازی و گزارش نویسی (2 واحد) به عنوان دروس اجباری پیشنهاد شدند. پیشنهاد شد دروس مدیریت پروژه و سامان دهی پژوهش (2 واحد) و واحدهای آموزشی تحقیقاتی پیشنهادی در قالب کارگاه های آموزشی (4 واحد) از حالت اجباری به اختیاری تبدیل شوند. همچنین برخی دروس مانند فعالیت های تحقیقاتی در قالب پایان نامه (4 واحد) به عنوان واحدهای اختیاری پیشنهاد شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ماهیت پویای محیط آموزش و پژوهش، نیاز به بازنگری دوره ها و اصلاح بنا بر مقتضیات در سال های آینده نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: مطالعه دلفی، دکترای تخصصی پژوهشی، بازنگری، برنامه آموزشی
  • علیرضا غفاری نژاد، شهرزاد مظهری، فریبرز استیلایی صفحات 251-257
    زمینه و هدف
    روش های مرسوم سخنرانی و آموزش تئوری، از سال ها قبل برای آموزش روانپزشکی به دانشجویان دوره پزشکی عمومی استفاده شده است. اما در سالیان اخیر، استفاده از تکنولوژی های جدید مانند فیلم های ویدئویی برای این منظور، به تدریج راهی نو در آموزش روانپزشکی باز کرده است. استفاده از فیلم های ویدئویی در آموزش روانپزشکی فوایدی از جمله فراهم آوردن بازخورد و ارزیابی دانشجویان، افزایش مواجهه دانشجویان با ارزیابی های تشخیصی و سایکوپاتولوژی، ایجاد بحث در مورد جنبه های تئوری آموزشی، ارتقای آموزشی بیمار و پیشگیری از بیماری ها دارد.
    روش کار
    از بیست علامت روانپزشکی در بیماران واقعی، فیلم تهیه شد. سپس دانشجویان پزشکی به دو گروه تقسیم و برای آموزش آن ها از دو روش سخنرانی و آموزش با فیلم استفاده شد و به وسیله آزمون، میزان یادگیری دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    80 دانشجو شامل 43 نفر در گروه آموزش با روش سخنرانی و 37 نفر در گروه آموزش با فیلم وارد مطالعه شدند. دو گروه از نظر سن، جنسیت، تاهل و مقطع تحصیلی تفاوت معنی دار نداشتند. دو گروه، تفاوت آماری معنی داری از نظرنمرات کل داشتند و نمرات در گروه آموزش با فیلم بالاتر بود. همچنین از میان 20 علامت مقایسه شده در بین دو گروه، میزان پاسخ دهی صحیح به 5 علامت در گروه آموزش با فیلم به صورت معنی د اری از گروه دیگر بیشتر بود که شامل Delusional memory، Delusional mood، Intermetamorphosis، Double orientation و Passivity feeling بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه تایید کننده پژوهش های قبلی در این زمینه می باشد و آموزش با فیلم در مجموع، موثرتر از آموزش با سخنرانی بود. میزان تاثیر استفاده از فیلم های آموزشی، به عواملی مانند روش مورد مقایسه با روش آموزش با فیلم، هدف از آموزش و کیفیت و نحوه آماده سازی ویدئو بستگی دارد.
    کلیدواژگان: آموزش روانپزشکی، ویدئو، دانشجوی پزشکی
  • مهدی درویش زاده، سکینه سبزواری، بهشید گروسی، اکبر حسن زاده صفحات 258-266
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین عوامل موثر در یادگیری دانشجویان، سبک یادگیری آن ها است که شناسایی سبک یادگیری به تهیه یک برنامه آموزشی در راستای یادگیری مطلوب و موثر کمک می کند. این پژوهش، با هدف تعیین سبک های یادگیری دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان و ارایه الگوی مناسب تدریس بر اساس دیدگاه آنان صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1390 بر روی 276 دانشجوی پزشکی که به روش نمونه گیری طبقه ای سهمی انتخاب شدند، صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که شامل سه قسمت عوامل دموگرافیک، پرسش نامه یادگیری Kolb و قسمت سوالات مربوط به روش های تدریس بود. داده ها پس از جمع آوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سبک یادگیری اکثر دانشجویان جذب کننده (1/47 درصد) بود و پس از آن، به ترتیب سبک واگرا (8/26 درصد)، همگرا (5/18 درصد) و انطباق یابنده (6/7 درصد) بود. مناسب ترین الگوی تدریس از دیدگاه دانشجویان، روش دریافت مفاهیم، گزارش از بخش و محاوره گروهی بود. بین سبک یادگیری و متغیرهای سن، جنس، سال تحصیلی و وضعیت تاهل رابطه معنی داری یافت نشد، اما با محل سکونت دانشجو و تمایل به ادامه تحصیل ارتباط معنی دار وجود داشت؛ به گونه ای که سبک یادگیری در افراد ساکن در شهر، جذب کننده و در افراد ساکن در روستا، بیشتر واگرا بود. همچنین در کسانی که تمایل به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر را داشتند، سبک یادگیری واگرا بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان پزشکی، روش های آموزشی دریافت مفاهیم، گزارش از بخش و محاوره گروهی را الگوی مناسب تدریس برای آموزش خود انتخاب کرده اند که این یافته، برای سیستم آموزش پزشکی و استادان مفید می باشد. استادان و مدرسان بهتر است به جای استفاده از روش های آموزشی یکنواخت مانند سخنرانی، به منظور ارتقا و بهبود یادگیری دانشجویان، از روش های دانشجو محور که فراگیران در آن ها نقش فعالی دارند، استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، الگوی مناسب تدریس، دانشجویان، پزشکی، ایران
  • سکینه سبزواری، عباس عباس زاده، فریبا برهانی صفحات 267-279
    زمینه و هدف
    شناخت مسایل آموزش بالینی از جمله چالش های ارزشیابی در تربیت افراد کارآمد و پذیرش نقش حرفه ای سهم عمده ای دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی درک مدرسین پرستاری از چالش های ارزشیابی بالینی دانشجویان پرستاری در بخش های داخلی جراحی طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر، یک مطالعه کیفی توصیفی بود. مشارکت کنندگان 14 نفر از استادان دانشکده پرستاری بودند و نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف و تارسیدن به اشباع داده ها انجام شد.گردآوری داده ها از طریق انجام مصاحبه بود. تمام مصاحبه ها ضبط، دستنویس و سپس تحلیل شد. از نرم افزار 2010 One note برای ثبت مصاحبه ها و کدهای استخراج شده استفاده گردید. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوای آشکار (Manifest) استفاده شد.
    یافته ها
    از تجزیه و تحلیل داده ها چهار درون مایه و 14 طبقه حاصل شد که شامل ارزشیابی سطحی نگر (ارزشیابی صوری، ارزشیابی با ابزار غیر معتبر، ارزشیابی فاقد الگو و ارزشیابی جزء نگر)، ارزشیابی بالینی مبتنی بر اهداف غیر واقعی (ارزشیابی بالینی مبتنی بر دانش نظری، ارزشیابی مبتنی بر فعالیت های غیر حرفه ای، ارزشیابی بر مبنای سلیقه فردی و ارزشیابی بر مبنای کمک به افزایش معدل)، ارزشیابی شرطی (ارزشیابی محافظه کارانه، ارزشیابی تلافی جویانه استاد توسط دانشجو، ارزشیابی کلیشه ای) و ارزشیابی ناکامل (ارزشیابی از هم گسیخته، ارزشیابی غیر شفاف، ارزشیابی دور از ملاک محوری) بود.
    نتیجه گیری
    ارزشیابی فاقد الگو و ابزار، سلیقه ای، غیر شفاف و محافظه کارانه از جمله مواردی بود که بیشتر مورد تاکید مدرسین قرار گرفت. انجام مداخلات به منظور ارزشیابی منصفانه با تاکید بر استفاده از ابزارها و شیوه های مناسب و متناسب با اهداف، اعم از کوتاه مدت و دراز مدت، در تربیت دانش آموختگان شایسته، جهت ورود به نظام مراقبت بهداشتی نقش مهمی دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، دانشجوی پرستاری، مطالعه کیفی
  • کورش قنادی، خاطره عنبری، ابوالفضل زنده دل صفحات 280-282
|
  • Maryam Esmaeili, Ali Akbar Haghdoost, Amin Beigzadeh *, Bahareh Bahmanbijari, Azam Bazrafshan Pages 180-193
    Background and Objective
    Several factors play an integral role in the quality of higher education and improving its processes. Professional role modeling is one of the most determining factors in achieving educational goals and fostering better learning. Hence، the aim of this study was to investigate the scientific characteristics of positive and negative role models among medical educators from the viewpoint of the dentistry and pharmacy students in Kerman University of Medical Sciences (Kerman، Iran).
    Methods
    In this descriptive، analytical، cross-sectional study، a structured and self-administered questionnaire was completed by 94 senior pharmacy and dentistry students. The questionnaire contained pre-specified items in 3 sections relating to the demographic characteristics of respondents and scientific characteristics of positive and negative role models.
    Results
    The highest mean scores for positive role models were given to features as being respectful to colleagues (8. 75)، being knowledgeable (8. 52)، having teaching competencies (8. 49)، being good tempered (8. 45) and being kind (8. 43). There was not a statistically significant difference between the positive role models [age، gender، education level (basic-clinical)] and the scientific rank. The highest mean scores for negative role models were given to the features as deserving blame (-6. 97)، having no teaching competencies (-6. 41)، not being kind (-6. 09)، not being a good manager (-6. 08) and not being respectful to students (-6. 03). There was only a significant difference between the negative role models and scientific rank (P = 0. 029). Totally، 2 positive and 3 negative characteristics were identified for professional and non-professional role models. These characteristics can be classified into ethical behavior and communication، educational and managerial skills، and scientific competencies. There was not a statistically significant difference regarding the association between the scientific characteristics of positive and negative role models and the general characteristics of the respondents in terms of age variable.
    Conclusion
    Our results suggested that the positive and negative characteristics of teachers formed a significant part in their acceptance and choosing them as role models from the perspectives of students. To achieve the educational goals and improving our higher education system، special attention should be given to these aspects as personality، professionalism and scientific characteristics.
    Keywords: Clinical lecturer, Role models, Dentistry students, Pharmacy students
  • Leila Bazrafkan, Niko Yamani, Mahsa Shakour, Athar Omid, Zahra Johari, Azadeh Rooholamini Pages 194-203
    Background and Objective
    Globalization is one of the most important topics in higher education today، which presents a powerful challenge and an opportunity for medical sciences university and healthcare provider. Nowadays، increasingly faced with healthcare challenges that require an understanding of global health trends and practices، yet little is known about what constitutes appropriate global health training. The main purpose of this research was to review the association between perception of globalization and information mastery and curriculum planning.
    Methods
    This was a descriptive-analytical study on medical students. The study population consisted of 180 medical sciences students who were selected with random sampling methods. In order to measure attitudes of students towards globalization، measures were developed and used by researchers. For the purpose of evaluating of the validity of the measures، construct validity was utilized by factor analysis. In order to determine the reliability of the measures Cronbach''s alpha was used، as well.
    Results
    Findings indicated that the total respondents agreed or had positive approach towards globalization. Based on the results of the factor analysis، four factors i. e. personal and social attitude with 15 questions، sociopolitical attitude، and 7 question، two questions for performance and the fourth factor was the resource management concept of globalization which were identified with only one question in the questionnaire. Analysis of variance (ANOVA) results showed that there was no statistically significant association the students'' perspective and demographic variables gender، school and age.
    Conclusion
    The positive perception of globalization highlighted the needs of global health educational competencies and approaches used in medical schools and the need to facilitate greater consensus amongst medical educators and students on appropriate global health training for future health care providers. This process led to world integration، density of human awareness and world culture formation
    Keywords: Globalization, Medical sciences students, Factor analysis
  • Mitra Amini, Aida Doostkam, Javad Kojuri, Gholam Reza Abdollahifard, Kamyar Iravani, Parisa Nabeie, Mohammad Morad Jafari Pages 204-209
    Background and Objective
    Master of public health (MPH) Course is designed for Increasing competency in family physicians employed in Iran''s health system. The Contents of this course is based on society needs for increasing managing and public health. This study was designed to evaluate the virtual education in MPH Course in Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    This research was a qualitative and quantitative study. The evaluation was according Kirkpatrick''s Model. The study was done on 25 family physicians in Shiraz University of medical Sciences. We used questionnaire which included goal attainment، learning assessment، compact disc (CD) quality and Dundee Ready Educational Environment Measure (DREEM) questionnaire. Data was gathered and then analyzed with SPSS software. Also، an Objective Structured Clinical Examination (OSCE) was designed in education development center for third level evaluation according to Kirkpatrick''s Model. For qualitative evaluation، we did a semi structured interview with teachers. Open questionnaires also were designed for students and data were extracted.
    Results
    15 physicians full filled the questionnaires and 12 of them participated the OSCE. The most interested and practical lessons were about geriatrics diseases out patient management and epidemiology basics. The least interested lessons were about health promotion، case management and managed health cares. In OSCE، the best scores were for obstetrics – gynecology and the least scores for pediatrics lessons.
    Conclusion
    According to participants'' viewpoints، the disadvantages of the course were low quality compact discs، future employment participants، compact course and assessment methods. The best advantages of this course were efficient learning and increasing knowledges of the students.
    Keywords: General physician, Master of public health, Family medicine, Evaluation, Virtual education
  • Rahmatolah Marzooghi, Masoomeh Heidari, Elham Heidari Pages 210-216
    Background and Objective

    The equality and educational justice in educational environment can be effective in students'' morale and academic performance. The aim of present study was considering the impact of educational justice on students’ academic burnout.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive analytical study. The sample included 210 students of the University of Social Welfare and Rehabilitation Science، Tehran، Iran، selected by non-probability quota sampling. Research instruments included Educational Justice (Golparvar، 2010) and Academic Burnout (Berso et al، 1997) Questionnaires، both had desirable reliability and validity.

    Results

    There was no significant difference between the male and female students'' perceptions of educational justice in the university. In addition، there was no significant difference between male and female students in the level of academic burnout. Improve educational justice reduced burnout dimensions (emotional exhaustion، apathy and inefficiency of school education).

    Conclusion

    Based on the results، improve educational justice can be associated with lower rates of student’s academic burnout. Thus، university authorities should consider creating equal educational opportunities.

    Keywords: Educational justice, Academic burnout, Students
  • Habibeh Ahmadipour, Reza Vafadar Pages 217-224
    Background and Objective
    Studies indicated that medical student abuse is likely to have a considerable negative effect. Compared to non-abused students، abused students reported more anxiety، depression، difficulty with learning، thoughts of dropping out، and alcohol use problem. Other studies showed that stress associated with being abused negatively impacted on career decisions.
    Methods
    This was a cross-sectional study carried out by Medical Educational Development Office of Kerman University of Medical Sciences، Kerman، Iran. All medical students in clinical course were selected through census method. Students'' viewpoint towards treatment in clinical setting evaluated using a questionnaire. The validity of the questionnaire confirmed by a number of experts and its reliability determined using a pilot study with Cronbach’s alpha 0. 67.
    Results
    One hundred sixty eight questionnaires were completed. Medical student abuse was reported by 93% of the respondents. Verbal abuse was the most frequently experienced abuse followed by academic abuse، gender discrimination، and physical abuse. Physician’s residents were the most often reported as abusers. The most frequent emotional response to abuse was sadness (97%).
    Conclusion
    Experience of abuse in clinical setting is common among medical students. To improve the learning environment، medical educators need to take action to resolve this serious issue.
    Keywords: Abuse, Clinical setting, Medical student
  • Jahangir Haghani, Sanam Mirbeigi, Hossein Safi Zadeh Pages 225-231
    Background and Objective

    The present study aimed to evaluate student’s skill in identification of intraoral radiographs faults and the way correcting them.

    Methods

    Seven intraoral radiographs included 6 periapical radiographs and 1 bitewing with common errors selected. The slides were showed to each student in standard and same condition. Each student must have passed the relative radiologic courses. The radiographs included 7 technical errors and 4 processing errors. Each student was asked to assess each film for the presence/absence of film fault (s) and to detail how to correct the faults. Descriptive analytical test and t-test were used to assess the data.

    Results

    The minimum and maximum scores were 9 and 19، respectively out the total score 22. The mean score of the identification film faults was 7. 7 and the mean score of troubleshooting the faults was 5. 8 of 11. The t-test showed no statistically significant difference between the male and female student (P > 0. 05).

    Conclusion

    The skill of student in identification the film faults is superior to troubleshooting the errors. There was no statistically significant difference between the male and female student.

    Keywords: Radiology, Radiographic errors, Dental education
  • Gholamreza Kordafshari, Shoaleh Bigdeli, Seyed Kamran Soltani Arabshahi, Mohammad Reza Shams Ardakani, Hoorieh Mohammadi Kenari Pages 232-239
    Background and Objective
    Most experts of Iranian traditional medicine believe that it is absolutely necessary and inevitable to update the field to utilize evidence in education of Iranian traditional medicine students and treatment of its patients. In this regard، this study attempted to evaluate utilization of evidence-based medicine (EBM) in the curriculum of School of Iranian Traditional Medicine.
    Methods
    In this qualitative study، semi-structured، individual، and face-to-face interviews were done to collect Iranian traditional medicine expert’s point of views in regard to EBM. Content analysis was done to analyze the data.
    Results
    The study findings were classified in two major categories including EBM in the curriculum of Iranian traditional medicine، and EBM application in Iranian School of Traditional Medicine. The sub-categories were also mentioned.
    Conclusion
    Although some sections of PhD program in traditional medicine are related to evidence based medicine، it is not satisfying yet. Therefore، the concept and principles of evidence based practice should be included in theory and practice.
    Keywords: Evidence, based medicine, Iranian traditional medicine, Curriculum
  • Ehsan Mostafavi, Aliakbar Haghdoost, Mohammad Reza Siavashi, Hadi Ranjbar, Majid Fasihi Harandi Pages 240-250
    Background and Objective
    Ph. D by research is one of the highest post-graduate education degrees in Iran. There are educational and research-based courses in this program. There was a need for revision in these courses because of some controversies in running the program. This study aimed to determine the required courses، their credit and objective of each course in the program.
    Methods
    The study was done by the Delphi approach in two rounds. In the first round، the current program was evaluated by an internet survey and an expert panel. The expert panel consisted of professors and PhD by research students of medical sciences universities in Iran. At the end of the first round، the curriculum of the program was prepared. The curriculum consisted of course titles، credits، objective and core or non-core curriculums. In the second round، the curriculum was sent to PhD by research supervisors and students and their feedbacks were collected via e-mail.
    Results
    At the end of the study، the list of current courses (per credit) was confirmed. Advanced statistics (3)، advanced research (2)، ethics in research (1) and documentation (2) were considered as core courses. This was suggested to change project management (2) and research projects (4) to non-core courses. The electronic data management (2)، knowledge transfer (2)، laboratory techniques (2) and course thesis were suggested to consider as non-core courses.
    Conclusion
    The essential courses that students need for their research were considered as core and the courses which require the educational center point of view were considered as non-core courses.
    Keywords: Delphi approach, PhD by research, Revision, Curriculum
  • Alireza Ghaffari Nejad, Sharzad Mazhari, Fariborz Estilaee Pages 251-257
    Background and Objective
    Many years ago conventional teaching ways have been used to train psychiatry in medical students. Videotape training is a newer teaching way and has many usages such as taking feedback and students evaluation، training disorders diagnosis and psychopathology، improve psycho education، psychopathology and etc.
    Methods
    Videotape was prepared for twelve psychiatric symptoms. Medical students were divided into two groups and either conventional training or videotape training was used for each group. Finally، the questionnaires were distributed among the students to determine its effectiveness
    Results
    43 students were in conventional and 37 students were in videotape training group. Age، gender، marital status and academic grade were similar in both groups. Global score was significantly higher in videotape training group. Score of five symptoms were significantly higher in this group i. e. delusional memory، delusional mood، intermetamorphosis syndrome، double orientation، and passivity feeling.
    Conclusion
    Results were similar with previous studies and showed that videotape training is more effective than conventional training. Effectiveness of videotape training depends upon multiple factors such as teaching objectives، videotapes quality and the way those are prepared.
    Keywords: Psychiatry education, Videotape, Medical student
  • Mahdi Darvishzade, Sakineh Sabzevari, Behshid Garrosi, Akbar Hassanzade Pages 258-266
    Background and Objective
    One of the most important factors in students learning is their learning style whose identification helps to produce an optimal and effective learning program. This study aimed to determine the learning styles in medical students and providing an appropriate teaching method based on their views.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2011 on 276 medical students who were chosen by proportional to size method. The means of data collection was a questionnaire، which included three parts i. e. demographic factors، Kolb’s learning styles and questions about teaching methods. Then the data were collected and analyzed.
    Results
    Learning style of most of the students was assimilator (47. 1%) and the order afterwards was divergent style (26. 8%)، convergent (18. 5%)، and accommodator (7. 6%)، respectively. The most appropriate teaching methods from the viewpoints of students were concept attainment، ward report and case-conference methods. No statistically significant association was found between the learning style and the variables of age، gender، academic year and material status. There was a statistically significant association between the habitat of students and their wish to continue study; however، in urban students was accommodator and in students who wanted to study in postgraduate levels، learning style was divergent.
    Conclusion
    Considering note that medical students، have chosen concept attainment، ward report and case-conference methods as appropriate pattern of teaching for their training، this results are helpful for medical education system so that to improve students’ learning. The lecturers had better bring student-centered approach -in which learners have an active role to learn- rather than uniform teaching method such as lectures.
    Keywords: Learning styles, Appropriate teaching method, Medical students, Kerman
  • Sakineh Sabzevari, Abbas Abbaszadeh, Fariba Borhani Pages 267-279
    Background and Objective
    Identifying clinical education problems is a challenge in training staffs and professional role acceptance. This study aimed to identify nursing faculty perception from student evaluation challenges in medical surgical wards.
    Methods
    This was a descriptive qualitative study. Participants were 14 nursing faculty members and purposeful sampling was used until data saturation. Interview was done for data collection. All the interviews were recorded and then transcribed and analyzed. Software One Note 2010 was used for documentation of interviews and extracted codes. Manifest content analysis was used for data analysis.
    Results
    Four themes and 14 categories were emerged including superficial evaluation (face evaluation، evaluation with invalid instrument، modeless evaluation، and detail center evaluation)، unreal center evaluation (theory based evaluation، unprofessional based evaluation، tact based evaluation، and help to average rise based evaluation)، bet-based evaluation (conservative evaluation، student recompense-based evaluation of teacher، and cliché type evaluation) and incomplete evaluation (unintegrated evaluation، unclear evaluation، and to digress of criterion reference evaluation).
    Conclusion
    Modeless and non-instrumental evaluation was reported as important subjects that emphasized by faculty members. Some interventions for fair evaluation were recommended as using valid instrument and proper approaches based on short and long goals for competent graduated to health care system entry.
    Keywords: Clinical evaluation, Nursing student, Qualitative study