فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اعظم حاج محمدی، جواد کرامت، محمد حجت الاسلامی، هومان مولوی صفحات 1-8
    کیک اسفنجی از جمله محصولات نانوایی بوده که عمر ماندگاری حدود 4 هفته داشته و حاوی 15 تا 25درصد چربی می باشد. مهاجرت رطوبت و بیاتی و فقدان فیبرهای موجود در آرد کیک از مشکلات عمده موجود در این محصول بوده که علاوه بر کمی خواص سلامتی، باعث تغییرات غیر قابل برگشتی در خصوصیات حسی و میکروبی محصول شده و عمر ماندگاری کاهش می یابد. در این مطالعه جهت بهبود کیفیت وافزایش عمر ماندگاری کیک، به بررسی میزان تاثیر کتیرا بر خواص کیفی و روند بیاتی کیک اسفنجی پرداخته شد. نمونه های کیک حاوی غلظت های مختلف کتیرا به همراه نمونه شاهد تولید شد و ارزیابی شاخص حجم نمونه ها، آزمون های حسی و بافتی (شامل ارزیابی نرمی بافت با استفاده از دستگاه آنالایزر بافت) صورت گرفت. نتایج نشان داد که نمونه های حاوی کتیرا (تا 4/0درصد)، به طور معنی داری دارای حجم بیشتر، بافت نرمتر در طول انبارداری و خواص حسی بهتری نسبت به نمونه شاهد بودند.
    کلیدواژگان: بافت، حجم، خواص حسی، صمغ کتیرا، کیک اسفنجی
  • فاطمه رئیسی، سید هادی رضوی، محمد حجت الاسلامی، مهران محمدیان صفحات 9-18
    در این پژوهش به منظور استفاده از عصاره ی سبوس برنج در فرمولاسیون آب میوه ها سه واریته ی برنج طارم، عنبر بو و هاشمی انتخاب گردید و ویژگی های فلزات سنگین سبوس آن ها مورد بررسی قرار گرفت سپس به منظور انتخاب روش مناسب عصاره گیری از سبوس برنج چهار روش عصاره گیری شامل استفاده از آب زیر نقطه بحرانی در دماهای 100 و 120 درجه سانتی گراد و استفاده از مایکروویو و آون 100 درجه سانتی گراد به منظور استخراج عصاره ی سبوس برنج به کار گرفته شد. پس از برای انتخاب بهترین روش عصاره گیری ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و رئولوژیکی عصاره های حاصله مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون آماری دانکن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در روش عصاره گیری با استفاده از آب زیر نقطه بحرانی، با افزایش درجه حرارت میزان استخراج ترکیبات موجود در سبوس برنج افزایش می یابد به طوری که بیشترین میزان ترکیبات استخراجی از بین روش های فوق مربوط به عصاره گیری با استفاده از آب زیر نقطه بحرانی با دمای 120 درجه سانتی گراد می باشد و کم ترین میزان استخراج ترکیبات سبوس برنج مربوط به استفاده از آون 100 درجه سانتی گراد است. بررسی ویژگی های رئولوژیکی عصاره ها نیز بیانگر این است که کلیه عصاره ها رفتار یک سیال نیوتنی را نشان می دهند. با توجه به ویژگی های عصاره ی استخراجی با استفاده از آب زیر نقطه بحرانی با دمای 120 درجه سانتی گراد این روش به عنوان مناسبترین روش عصاره گیری در بین روش های ذکر شده می باشد.
    کلیدواژگان: سبوس برنج، عصاره گیری، آب زیر نقطه بحرانی، آون، مایکروویو
  • صفیه خلیلیان، فخری شهیدی، محمد الهی، محبت محبی صفحات 19-30
    هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های حسی و پارامترهای رنگی پاستیل طالبی تحت تاثیر متغیرهای مستقل پکتین در سطح 2/0 تا 5/0 درصد و زانتان در سطح صفر تا 3/0 درصد بود. اثر پکتین و زانتان بر صفات حسی با استفاده از آنالیز واریانس چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در مجموع فقط کلیه سطوح پکتین بر صفات حسی نمونه ها اختلاف معنی دار داشتند (05/0Hotelling Trace، p £). پراکنش درصدی امتیازهای ویژگی های حسی حاکی از آن بود که نمونه حاوی 2/0 درصد پکتین و 3/0 درصد زانتان بالاترین امتیاز را در صفت رنگ مطلوب و پذیرش ویژگی های ظاهری داشت. نمونه حاوی 5/0 درصد پکتین و عدم حضور زانتان در فرمولاسیون، کمترین امتیاز را در صفت طعم و نمونه حاوی 5/0 درصد پکتین و 3/0 درصد زانتان بیشترین امتیاز چسبندگی به دندان حین جویدن را کسب نمود. بررسی نمونه های پاستیل طالبی با استفاده از روش پردازش تصویر نشان داد که اثر سطوح مختلف پکتین و زانتان بر پارامترهای رنگی L*a*b* نمونه های پاستیل طالبی معنی دار بود (05/0 p £). نتایج بررسی روابط بین پارامترهای رنگی و ارزیابی حسی رنگ با استفاده از روش PCA حاکی ازاین بود که ماکزیمم مقادیر پارامتر رنگی a* و L* بر امتیاز پذیرش نمونه های پاستیل طالبی اثر کاهشی داشت.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، پارامترهای رنگی، طالبی، ویژگی های حسی، پراکنش درصدی، روش PCA
  • علیرضا موتمنی، هادی مرادی، امین همتی، آناهیتا هاشم زاده، وحید مرادی صفحات 31-42
    بسته بندی یکی از عوامل مهم در زمینه بازاریابی کالا تلقی می گردد. با توجه رشد صنعت و پیدایش تکنولوژی در زمینه های مختلف تولیدی، صنعت بسته بندی نیز از این موضوع بی بهره نبوده و سهم تکنولوژی در ارتقاء این صنعت بسیار حیاتی می باشد. بسته بندی محصول، ترکیبی از عناصر گوناگون است که هر کدام از آن ها می توانند در ایجاد تصویر مشخص در ذهن مصرف کننده موثر باشند. تحقیق حاضر به بررسی عوامل تاثیر گذار بسته بندی در قالب عوامل بصری و اطلاعاتی بر گرایش به خرید مشتریان در صنعت مواد غذایی در سطح شهر سمنان پرداخته است. بدین منظور با استفاده از پرسشنامه به جمع آوری داده های تحقیق پرداخته و با استفاده از روش تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر به آزمون فرضیات پرداخته شد. از بین عوامل بصری و اطلاعاتی، اطلاعات مندرج بر روی بسته بندی و شکل و اندازه بیشترین تاثیر را بر گرایش به خرید مجدد مشتریان اعمال می نماید. لازم به یادآوری است که عوامل بصری و اطلاعاتی بر کیفیت ادراکی مشتریان نیز تاثیر مستقیم و معنی داری دارند که این متغیر نیز به نوبه خود بر گرایش به خرید مشتریان تاثیر مستقیم دارد. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق و تطبیق آن با تحقیقات پیشین محققین پیشنهاد می کنند که باید از این عوامل به بهترین نحو در ترفیعات فروش استفاده نمود، تا از این طریق توانست مشتریان وفادار به وجود آورد و فروش و در نتیجه سود آتی را تضمین نمود.
    کلیدواژگان: بسته بندی، عوامل بصری، عوامل اطلاعاتی، گرایش به خرید مشتریان، مواد غذایی
  • نازنین فاطمه رحمتی، مصطفی مظاهری تهرانی، آرش کوچکی صفحات 43-54
    مایونز یکی از انواع امولسیون های روغن در آب می باشد که به طور معمول دارای 70 تا 80 درصد روغن است. آگاهی روز افزون مردم به عنوان مصرف کننده نسبت به اثرات سوء مصرف محصولات پر چرب، تولید کنندگان مواد غذایی را بر آن داشته است تا به دنبال راه چاره ای موثر برای غلبه بر این چالش باشند. در این تحقیق نمونه های سس مایونز با چربی کاهش یافته (45 درصد روغن) با استفاده از جانشین های چربی زانتان (صفر تا 3/0 درصد)، گوار (صفر تا 3/0 درصد) و نشاسته ذرت پری ژلاتینه (2 تا 4 درصد) با به کارگیری طرح مرکب مرکزی تولید و صفات بافتی نمونه ها (سفتی، قوام، نیروی چسبندگی و چسبندگی) اندازه گیری و با نمونه شاهد حاوی 70 درصد روغن مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر برای تمامی ویژگی های بافتی اندازه گیری شده مربوط به نمونه حاوی 3/0 درصد زانتان، 3/0 درصد گوار و 4 درصد نشاسته و کمترین مقادیر مربوط به نمونه دارای 2 درصد نشاسته و بدون حضور زانتان و گوار بود. اکثر نمونه های کم کالری بافت بهتر و قوام بیشتری نسبت به نمونه شاهد داشتند که بیان کننده توانایی بالای هیدروکلوئیدهای استفاده شده در ایجاد بافت بود. همچنین نتایج نشان دهنده اثر تشدید کنندگی بین زانتان و نشاسته ذرت پری ژلاتینه بود که منجر به افزایش قوام و بهبود بافت نمونه ها گردید. مدل سازی صفت های بافتی و ضریب تبیین بالای مدل های بدست آمده حاکی از قدرت بالای مدل ها در تخمین داده و تطابق مناسب داده های حاصل از اندازه گیری با اعداد تخمین زده شده توسط مدل ها بود.
    کلیدواژگان: سس مایونز، خصوصیات بافتی، صمغ زانتان، صمغ گوار، نشاسته ذرت پری ژلاتینه
  • رضا برادران کاظم زاده، علی سلماس نیا، بهنوش کوهستانی صفحات 55-72
    تنظیم بهینه ی متغیرهای کنترلی در جهت بهبود عملکرد فرآیندهای تولیدی یکی از مسائل مهم در صنایع غذایی محسوب می شود. در طی سال های اخیر روش های متعددی برای بهینه سازی فرآیندهای صنایع غذایی ارائه شده است. با این حال روش های موجود عمدتا به منظور بهینه سازی مسائل تک هدفه توسعه یافته اند. این در حالی است که در بیشتر فرآیندهای تولیدی بیش از یک مشخصه کیفی مدنظر می باشد که لازم است به طور همزمان بهینه شوند. هدف از این مطالعه بهینه سازی فرآیند تولید ماست تغلیظ شده تقلیدی است. در این ارتباط، سه تابع هدف ماده جامد کل(مربوط به بافت محصول)، اسیدیته (مربوط به طعم محصول) و هزینه واحد محصول در نظر گرفته شده اند و یک رویکرد بهینه سازی چندهدفه بر اساس مفاهیم طراحی آزمایش ها، روش سطح پاسخ و نسبت سیگنال به اختلال ارائه شده است. روش پیشنهادی نه تنها مجموع انحراف اهداف از مقادیر مطلوبشان را به حداقل ممکن می رساند بلکه واریانس توابع هدف و بیشینه ی انحراف آنها از مقادیر مطلوبشان را نیز کمینه می کند و قابلیت استفاده برای حل مسایل با هر دو نوع متغیرهای تصمیم گسسته و پیوسته را دارد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه، طراحی آزمایش ها، نسبت سیگنال به اختلال، روش سطح پاسخ، ماست تغلیظ شده ی تقلیدی
  • سید شهرام شکرفروش، خدیجه ابهری صفحات 73-79
    هدف از انجام این تحقیق ارزیابی کارآیی روش تیتراسیون فرمل در تعیین مقدار پروتئین و ماده خشک بدون چربی شیر (MSNF) بستنی بود. از 41 نمونه بستنی شیری و اجزائ تشکیل دهنده آنها شامل شیر تازه، شیر خشک و پودر آب پنیر نمونه برداری شد. در همه نمونه ها مقدار ماده خشک (به روش خشک کردن در اوون)، چربی (به روش ژربر)، خاکستر (به روش سوزاندن در کوره)، پروتئین (به روش ماکروکلدال) و قند و MSNF (به روش محاسبه) اندازه گیری شدند. به علاوه در نمونه های بستنی MSNFبا روش تیتراسیون فرمل نیز اندازه گیری شد. ضریب رگرسیون بین مقدار پروتئین اندازه گیری شده با روش کلدال و با روش تیتراسیون فرمل در بستنی 07/0 (P>0.6) و بین مقدار MSNF واقعی نمونه های بستنی و اندازه گیری شده به روش تیتراسیون فرمل 11/0 (p>0.5) بود. این تحقیق نشان داد که روش تیتراسیون فرمل روش دقیقی برای تخمین مقدار پروتئین بستنی نمی باشد و بر اساس مقدار پروتئین بستنی اندازه گیری شده به روش تیتراسیون فرمل و کلدال نمی توان مقدار MSNF آن را تعیین نمود. لذا پیشنهاد می شود در استاندارد ملی 2450 «درصد وزنی MSNF» از ویژگی های بستنی شیری حذف و «حداقل مقدار پروتئین» بر اساس روش کلدال جایگزین آن گردد و حداقل قابل قبولی برای آن درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بستنی، تیتراسیون فرمل، ماده خشک بدون چربی شیر
  • مهدی قیافه داودی، بهاره صحراییان، فریبا نقی پور، مهدی کریمی، زهرا شیخ الاسلامی صفحات 81-93
    ارتقاء کیفیت و ماندگاری نان به عنوان اصلی ترین غذای جامعه از اهمیت خاصی بر سلامت و اقتصاد ملی برخوردار است. با توجه به این امر، هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر افزودن سه امولسیفایر E471، داتم و سیترم در چهار سطح 0، 25/0، 5/0 و 75/0 درصد در سه زمان تخمیر نهایی 30، 45 و 60 دقیقه بر ویژگی های رئولوژیکی خمیر (به لحاظ آمیلوگرام و فارینوگرام) و سفتی بافت، حجم، تخلخل، رنگ پوسته و پذیرش کلی نان بربری ترکیبی بود. در این تحقیق جهت تعیین میزان تخلخل و رنگ پوسته از نرم افزار Image J استفاده گردید. نتایج به وضوح نشان داد که با افزایش میزان امولسیفایر در فرمولاسیون میزان ویسکوزیته، زمان توسعه، ثبات خمیر و اندیس والوریمتری افزایش و دمای ژلاتیناسیون کاهش یافت در حالی که فقط دو امولسیفایر داتم و سیترم در افزایش میزان جذب آب نسبت به نمونه شاهد موثر بودند. همچنین با بررسی نتایج مشخص گردید که کمترین میزان سفتی بافت و بالاترین امتیاز پذیرش کلی مربوط به نمونه حاوی 5/0 درصد امولسیفایر داتم و زمان تخمیر نهایی 45 دقیقه بود. از سوی دیگر امولسیفایر داتم، E471 و سیترم و زمان تخمیر نهایی 45، 60 و 30 دقیقه به ترتیب بیشترین نقش را بر افزایش حجم و میزان تخلخل داشتند. همچنین با افزودن امولسیفایر به خصوص امولسیفایر داتم به فرمولاسیون نان ترکیبی میزان مولفه L*افزایش یافت. این در حالی بود که بیشترین میزان مولفه L*به ترتیب به زمان تخمیر نهایی 45، 60 و 30 دقیقه تعلق گرفت.
    کلیدواژگان: نان بربری ترکیبی، ویژگیهای رئولوژیکی، امولسیفایر، زمان تخمیر نهایی، پردازش تصویر
  • فاطمه فروزنده، ندا مفتون آزاد، عسکر فرحناکی، سید ابراهیم حسینی صفحات 95-105
    ویژگی های رئولوژیک کنسانتره آب انجیر با مدلهای توصیف کننده به منظور درک بهتر در فرایندهای تبخیر و روند عمل آوری مورد مطالعه قرار گرفت. ویژگی های جریان برای کنسانتره با محتوای ماده جامد محلول(بریکس) °65 حاوی غلظتهای مختلف پکتین از2/0 تا 8/0 درصد و محدوده دمایی 5 تا 65 درجه سانتیگراد با استفاده از روش پاسخ سطح تعیین شد. ویسکومتر چرخشی برای تعیین رفتار جریان بکار برده شد. نمونه ها در معرض سرعت برشی برنامه ریزی شده افزاینده از 0 تا s-1100 در 10 دقیقه قرار داده شدند. نوع جریان همه این ترکیبات به نحو رضایت بخشی با مدل هرشل – بالکلی1 شرح داده شد و ضریب قوام (m)، شاخص رفتار جریان(n)، تنش آستانه(τ0)، و ویسکوزیته ظاهری(η) اندازه گیری شد. همه پارامترها به تغییرات دما و غلظت پکتین حساس بودند.
    کلیدواژگان: رئولوژی، کنسانتره آب انجیر، هرشل، بالکلی، غلظت پکتین
  • معصومه ایزدی، محمد هادی اسکندری، مهرداد نیاکوثری، شهرام شکرفروش، محمد امین حنیف پور، زهرا ایزدی صفحات 107-116
    ماست پروبیوتیک معمول ترین و مهم ترین ماده غذایی پروبیوتیکی محسوب می شود. تحقیقات اخیر نشان داده که زنده مانی باکتری های پروبیوتیک در طی نگهداری ماست کاهش می یابد. یکی از روش های حفظ زنده مانی این باکتری ها، تبدیل ماست پروبیوتیک به پودر، با استفاده از خشک کن پاششی در شرایط ملایم می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر ترکیبات مکمل بر زنده مانی باکتری های ماست پروبیوتیک در طی خشک کردن پاششی می باشد. اثر افزودن ترکیبات مکمل (پروتئین آب پنیر تغلیظ شده، مالتودکسترین، لاکتوز، کازئینات سدیم و شیر خشک بدون چربی) در سطح w/v)) 5/1% به شیر، بر زنده مانی باکتری های ماست پروبیوتیک در طی خشک کردن پاششی با دمای هوای ورودی °C 150، دبی هوای ورودی m3/h 478 و دبی خوراک L/h2 بررسی شد. نتایج نشان داد که افزودن ترکیبات مکمل به شیر می تواند سبب رشد باکتری ها در ماست پروبیوتیک شود، همچنین سبب افزایش درصد زنده مانی باکتری ها، در طی خشک کردن پاششی ماست پروبیوتیک گردد.
    کلیدواژگان: ماست پروبیوتیک، خشک کردن پاششی، ترکیبات مکمل، درصد زنده مانی
  • مهرنوش باقری مفیدی، سیدعلی جعفرپور، علی معتمدزادگان صفحات 117-128
    هدف از این پژوهش بررسی خصوصیات کیفی پودر پروتئینی سوریمی و گوشت چرخ شده ماهی کپور معمولی پرورشی تهیه شده به روش انجماد خشک بود. به منظور بررسی ویژگی های کیفی پودر پروتئینی تهیه شده، پارامترهایی همچون ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت امولسیونی، پایداری امولسیونی و ظرفیت جذب روغن بررسی گردید. پایداری امولسیونی در زمانهای 6، 12، 24، 48، 72 ساعت در هر دو تیمار بررسی شد و بین دو تیمار اختلاف آماری مشاهده نگردید (05/0> P) ولی در مقایسه دو تیمار بررسی شده با آب مقطر تفاوت معنی داری دارا بودند (05/0>P). همچنین در خصوص شاخص ظرفیت نگهداری آب تفاوت معنی داری بین دو تیمار مورد بررسی در دو محلول آبی و نمکی مشاهده نگردید (05/0> P). اما بین تیمارهای آب مقطر و محلول نمک طعام تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>P). روند تغییرات پایداری امولسیونی در ساعتهای مختلف منظم نبود. در مورد ظرفیت جذب روغن بین دو تیمار اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0>P)، بطوریکه تیمار پودر سوریمی دارای ظرفیت جذب روغن بیشتری از پودر گوشت چرخ شده ماهی بود. تمامی شاخص های رنگ به جز زردی (b*) در هر دوتیمار دارای اختلاف معنی داری بودند (05/0>P). به عبارتی میزان سفیدی رنگ در پودر سوریمی در مقایسه با پودر گوشت ماهی افزایش معنی داری داشته و بالعکس از قرمزی آن کاسته شد (05/0>P). نتیجه کلی اینکه با توجه به عدم وجود تفاوت معنی دار در ویژگی های عملکردی دو نوع پودر پروتئینی، در مواردی که انتظار رنگ روشن تری از ماده غذایی غنی شده با پودر پروتئینی داشته باشیم می توان پودر سوریمی را پیشنهاد داد که البته تایید این امر نیاز به انجام ارزیابی حسی فرآورده حاوی پودر پروتئینی ماهی نیز دارد.
    کلیدواژگان: انجماد خشک، پودر پروتئینی سوریمی، پودر پروتئینی گوشت چرخ شده، کپور معمولی
  • بهاره صحراییان، مهدی کریمی، محمد باقر حبیبی نجفی، محمدحسین حداد خداپرست، مهدی قیافه داودی، زهرا شیخ الاسلامی، فریبا نقی پور صفحات 129-139
    محصولات بدون گلوتن صنایع پخت در جیره غذایی بیماران سیلیاکی دارای نقش کلیدی است و باید روزانه قسمت اعظم انرژی، پروتئین، املاح معدنی و بخشی از ویتامین های مورد نیاز این افراد را تامین نماید. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر صمغ بومی بالنگو شیرازی در پنج سطح 0، 25/0، 50/0، 75/0 و 1 درصد بر میزان رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، سفتی، مولفه های رنگی پوسته و ویژگی های حسی نان بربری نیمه حجیم بدون گلوتن سورگوم بود که به منظور اندازه گیری میزان تخلخل و مولفه های رنگی پوسته، نرم افزار Image J مورد استفاده قرار گرفت.نتایج به وضوح نشان داد که با افزایش میزان صمغ بالنگو شیرازی در فرمولاسیون نان بدون گلوتن، میزان رطوبت و مولفه رنگی* Lپوسته افزایش یافت. این در حالی بود که بیشترین میزان حجم مخصوص و امتیاز پذیرش کلی درآزمون حسی و کمترین میزان سفتی بافت در بازه زمانی 2 ساعت پس از پخت در نمونه حاوی 5/0 درصد صمغ و بیشترین میزان تخلخل و کمترین میزان سفتی بافت در بازه زمانی 72 ساعت پس از پخت در نمونه های حاوی 25/0 و 5/0 درصد صمغ مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: نان نیمه حجیم بدون گلوتن سورگوم، صمغ بالنگو شیرازی، بافت، تخلخل، مولفه های رنگی پوسته
  • نجوا طایفه اشرفیه، محمدحسین عزیزی، اقدس تسلیمی، محمد امین محمدی فر، مهری شوریده، مهرداد محمدی صفحات 141-153
    در سال های اخیر علاقه و تقاضای مصرف کنندگان برای فرآورده های غذایی کم چرب افزایش یافته است. شکلات فرآورده ای با محتوای چربی و انرژی بالا می باشد، بنابراین کاهش کالری و جایگزینی بخشی از کره کاکائو با یکی از جایگزین های بر پایه پروتئین نظیر کلاژن هیدرولیز شده(Instant Gel Schoko) که علاوه بر کاهش محتوای چربی و کالری، اندوخته ی پروتئینی شکلات تولیدی را نیز افزایش می دهد، یکی از راهکارهای موثر در این زمینه است. این پژوهش اثر افزودن کلاژن هیدرولیز شده به عنوان جایگزین بخشی از کره کاکائو بر خواص شیمیایی، رئولوژیکی و حسی شکلات شیری مورد بررسی قرار می دهد. نمونه های شکلات تهیه شده با کلاژن هیدرولیز شده با سطوح جایگزینی30%، 25، 20، 15 بررسی و با تیمار شاهد (حاوی کره کاکائو) مقایسه شدند. نتایج نشان داد میزان رطوبت با افزایش مقادیر جایگزینی افزایش یافت، اما فعالیت آبی اختلاف معناداری با نمونه ی شاهد نشان نداد. مقدار سختی، تیکسوتروپی، گرانروی پلاستیک و ظاهری با افزایش درصد جایگزینی افزایش یافتند، در نتیجه نمونه های با کمترین مقدار جایگزینی (%20 و 15) اختلاف کمتری با نمونه ی شاهد داشتند. مقادیر تنش تسلیم با افزایش درصد جایگزینی روند افزایشی داشت به طوریکه کمترین تنش تسلیم مربوط به نمونه ی 15M بود. در ارزیابی حسی نیز با وجود کاهش پذیرش کلی با افزایش مقادیر جایگزینی اختلاف معناداری با نمونه ی شاهد وجود نداشت و در آزمون هدونیک 5 سطحی بیشترین پذیرش به نمونه 20M اختصاص داشت. به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده از برسی های رئولوژیک و حسی در بیشتر موارد نمونه های با مقادیر %20 و 15 جایگزین کمترین اختلاف با نمونه ی شاهد را داشتند و می توانند مقادیر بهینه جهت جایگزینی کره کاکائو محسوب گردند.
    کلیدواژگان: شکلات، شکلات با چربی کاهش یافته، شکلات کم چرب، کلاژن هیدرولیز شده
|
  • Hajmohammadi. A., Keramat. J., Hojjatoleslami.M., Molavi. H Pages 1-8
    Sponge cake is one of the cereal products which has a shelf-life about 4 weeks and contains 15 to 25 % fat. Moisture migration and staling are of most problems related to this product leading irreversible changes in its physical and sensorial properties and finally diminished shelf-life. In this study the effects of tragacanth addition on quality properties and staling pattern in order to improve the quality of cake and increase its shelf-life was investigated. Hence، cakes containing different concentration of tragacanth were prepared and then their volume index، sensory attributes، and physical properties (softness using the texture analyser) were determined. Results showed that cakes contained up to 0. 4 % tragacanth had significantly more volume index، softer texture، and better sensory attributes than the reference cake.
    Keywords: Texture, Volume, Tragacanth gum, Sponge cake
  • Raiesi.F., Razavi. S. H., Hojjatoleslamy. M., Mohammadian. M. Pages 9-18
    In this research In order to use the rice bran extract in the formulation of Fruit Drinks، Three varieties of rice، including tarom، anbar bo and hashemi were selected and heavy metals of them were analyzed and then In order to select the appropriate method of bran extract، Four extraction methods including using subcritical water at a temperature of 100 and 120 ° C، microwave and oven at 100 ° C for the extraction of rice bran were used. After choosing the best method of extraction، physical، chemical، and rheological characteristics of samples were measured and compared. Results of data using SPSS software and one-way ANOVA and the Duncan test were evaluated. Results showed that in using of subcritical water extraction method، increasing temperature increases the amount of extraction of compounds found in rice bran So that Most of the compounds extracted from the above methods is related to using subcritical water at 120° C And the least amount of compounds extracted from rice bran is related to using oven at 100° C. Investigate the rheological properties of the extracts also suggests that All extracts show the behavior of a Newtonian fluid. According to the characteristics of extraction produced from subcritical water at 120° C This method is the best method of extraction Among the extraction methods.
    Keywords: Rice bran, Extraction, Subcritical water, Oven, Microwave
  • Khalilian. S., Shahidi. F., Elahi.M., Mohebi. M Pages 19-30
    The aim of this study was evaluation of sensory properties and color parameters cantaloupe pastille. Independent variables was pectin in range 0. 2-0. 5% and xanthan in 0-0. 3%. Effect of pectin and xanthan on sensory properties evaluated by multivariate ANOVA. The results showed only total pectin levels on sensory properties was significant (Hotelling Trace، p £0. 05). The percentile distribution showed that the sample containing 0. 2 % pectin and xanthan 0. 3 % had highest score of favor color and appearance acceptability. The sample containing 0. 5% pectin and no xanthan had lowest score of flavor. The sample containing 0. 5% pectin and xanthan 0. 3 % had highest score adhesiveness. Effect of pectin and xanthan on color parameters (L*a*b*) was significant (p £0. 05). The assessment of relationships between color parameters and color sensory evaluation with using PCA method indicated that maximum of a* and L* values cause to acceptance score were decreased.
    Keywords: Image processing, Color parameters, Cantaloupe, Sensory properties, Percentile distribution, PCA
  • Motameni. A., Moradi. H., Hemmati.A., Hashemzade. A., Moradi V Pages 31-42
    Packaging is one of the most important factors in the field of marketing. By developing industries and emerging new technologies in different aspects of production the packaging industry was not divested as well and has its own effect on this crucial industry. Product packaging is the combination of various elements which can be effective in creating a vivid image on the consumer’s mind. The current research investigates the visual and informational effects of packaging on customers buying trends in food industries in Semnan. For this purpose، questionnaires have been designed to collect data and regression analysis and path analysis methods were used for hypotheses testing. Among the visual and informational factors، the information on package، shapes and size have the most influence on the repurchasing tendency of customers it should be mention the visual and informational factors have also significant and direct impact on customer’s perceived quality which has its own direct effect on tendency to buying. Considering the results of this study and its compatibility with the previous studies، researchers suggest that these factors should be applied in sales promotions in order to make customer loyal through the sales which guarantee future profit.
    Keywords: Packaging, Visual factor, Informational factor, Purchase intention, Food industry
  • Rahmati.N. F., Mazaheri Tehrani. M., Koocheki. A. Pages 43-54
    Mayonnaise is a kind of oil in water emulsion that generally contains 70-80% oil. Increasing knowledge of people about full fat food products has made manufacturers solve the problems related to the health concerns. In this research reduced fat mayonnaise samples (45% oil) were produced using xanthan (0-0. 3%)، guar (0-0. 3%) and preglatinized corn starch (2-4%) as fat replacer by central composite design and their textural attributes (firmness، consistency، adhesive force and adhesiveness) were measured and compared with those of full fat mayonnaise (70% oil) as control sample. The highest textural values were observed for the sample which was made with 0. 3% xanthan، 0. 3% guar and 4% preglatinized corn starch and the lowest values were found for the sample containing only 2% starch as fat replacer. Most of the samples demonstrated textural values higher than those of control sample، describing high performance of the used hydrocolloids in developing thickness. Besides، synergistic interaction was observed between xanthan and pre gel corn starch that consequently resulted in improved textural properties. Modeling and high coefficients of determination revealed high satisfaction of the models to predict data.
    Keywords: Mayonnaise, Textural attributes, Xanthan gum, Guar gum, Pre gelatinized corn starch
  • Baradaran Kazemzadeh. R., Salmasnia. A., Kouhestani. B Pages 55-72
    One of the most important researches areas in food industry is setting parameters in an optimal level to improve process functions. A literature research in food science and technology databases reveals that in recent years many optimization methods have been developed to improve food processing. However، most of these methods have only dealt with a single objective problem. In many situations the quality of a manufactured product is often evaluated by several quality characteristics and multiple objectives must be optimized simultaneously. In this article we propose a method that integrates design of experiments، response surface technique and Signal-to-Noise (SN) ratio concept for optimization of a kind of yoghurt، called Whey Less، with three
    Objectives
    TS، Acidity and cost per unit. The proposed method considers both the mean and the variation of quality losses associated with several objectives، and ensures a small variation in quality losses among the objective functions، along with a small overall average loss. Moreover، this method can be used for both kinds of decision variables (discrete and continuous) and its implementation is easy.
    Keywords: Multi, objective optimization, Design of Experiment, Signal to noise ratio, Response surface methodology, Whey Less yoghourt
  • Shekarforoush.S. S., Abhari. K Pages 73-79
    The present study was established to evaluate the efficacy of formol titration test in detecting the protein and milk solid non fat (MSNF) values in ice cream. A total of 41 ice cream samples and constituents such as fresh milk، skim milk powder and whey powder were tested. The dry matter، fat، ash، total proteins، sugars and MSNF (by calculations) of the samples were measured. The MSNF were also measured by formol titration method. Regression coefficient between total proteins of ice cream، measured by Kjheldal and formol titration was 0. 07 (p>0. 6). This value was 0. 11 (p>0. 5) between true MSNF and measured by formol titration. Our results revealed that the formol titration test was not a valid procedure to estimate the protein values of ice cream، and we were not been able to assess the MSNF values based on the measurement of proteins using formol titration and also Kjheldal method. As a final result، we propose the replacement of “percent of total MSNF” by “the lowest values of total proteins” in the number 2450 rule، of the Iranian national standard regulations.
    Keywords: Ice, cream, Formol titration, Milk solid non fat
  • Ghiafeh Davoodi. M._Sahraiyan.B._Naghipour. F._Karimi. M._Sheikholeslami . Z Pages 81-93
    Quality enhancement and shelf life extension of bread as main meal in Iran is one of the particular importance to people’s health and national economy. So that the purpose of this study were planned to investigation on the effects of emulsifiers (E471، DATEM and SYTREM) in levels of 0، 0. 25، 0. 5 and 0. 75 % and final fermentation time in 30، 45 and 60 minute on dough rheology (Amylogram and Farinogram) and quantitative and qualitative properties (texture، volume، porosity، crust color and overall acceptability) of composite bread. Porosity and crust color were estimated and analyzed by image J software. The results showed viscosity، dough development time، stability and valometervalue increased by increasing the amount of emulsifierswhereasgelatinationtemperaturewas decreased. AlsoDATEM and SYTREM were more effective as compared tocontrols inwaterabsorption. Experiments showed that the sample with 0. 5% DATEM and 45 minutes final fermentation time had the lowest firmness and the highest overall acceptability. On the other hand DATEM، E471 and SYTREM and 30، 45 and 60 min the final fermentation time respectively had the pronounce effect on increasing volume and porosity of the bread samples. Regarding to color estimation the L* value was increased by addition of emulsifiers especially DATEM to the bread formulation. However the highest L* value was observed in samples 45، 60 and 30 min final fermentation time respectively.
    Keywords: Barbari bread, Rheological properties, Emulsifier, Final fermentation time, Image processing
  • Forozandeh. N., Maftoon Azad. N., Farahnaki.A., Hosseini. S. A Pages 95-105
    Rheological behavior of fig juice concentrates was studied with the objective of defining suitable models for use in evaporation and other processing procedures. The flow properties were determined for juice concentrate with solid content of 70° Brix containing different concentrations of pectin from 0. 2 to 0. 8% over the temperature range of 5 to 65°C using response surface methodology. A rotational viscometer was used to characterize the flow behavior of concentrates. Samples were subjected to a programmed shear rate increasing from 0-100 s-1 in 10 min. The flow of all combinations was adequately described by Herschel Bulkely model and the consistency coefficient (m)، the flow behavior index (n)، yield stress (τ0) and apparent viscosity (η) were obtained. m and τ0 increased with pectin concentration and decreased with temperature، while pectin concentration and temperature had opposite effects on n and (η). All parameters were sensitive to changes in temperature and pectin concentration.
    Keywords: Rheology, fig juice concentrate, Herschel Bulkely, Pectin concentration
  • Izadi. M., Eskandari.M. H., Niakousari .M., Shekarforoush. Sh, Hanifpour. M. A., Izadi. Z Pages 107-116
    Probiotic yogurt is one of the most common and important probiotic products in the market. Researchers have revealed that the survival of probiotic organisms in yogurt during storage has often been low. An appropriate technique to preserve the survival rate of these organisms is to prepare yogurt powder using spray drying. The objective of this study was to investigation the effect of ingredient supplementation on survival of bacteria in probiotic yogurt during spray drying process. Effect of supplementing milk before preparing probiotic yogurt with various of ingredient (including whey protein concentrate، maltodextrin powder (DE=10-12)، lactose، sodium caseinate and skim milk powder at a level of 1. 5% (w/v) on survival of bacteria in probiotic yogurt powder after spray drying using inlet air temperature of 150 ˚C، air flow rate of 478 m3/h and feed flow rate of 2 L/h was investigated. The results indicate that supplementing milk with various ingredients prior to preparing probiotic yogurt not only enhances the growth of bacteria in fresh yogurt but also improve the survival rate these bacteria following spray drying and preparation of probiotic yogurt powder.
    Keywords: Probiotic yogurt, Spray drying, Ingredient supplementation, Percentage survival
  • Bagherimofidi. M., Jafarpour. A., Motamedzadegan. A. Pages 117-128
    This study aimed to investigate the quality characteristics of fish protein powder (FPP) from common carp raw surimi and its mince prepared by application of freeze-drying technique. To prepare test samples، either distilled water or 0. 5M NaCl solution was used and parameters such as water holding capacity (WHC)، emulsion capacity (EC)، emulsion stability (ES) and oil absorption (OA) were determined. According to the results، WHC did not show any significant differences in samples prepared either by distilled water or 0. 5M NaCl solution. In terms of EC، after 6، 12، 24، 48 and 72 h in samples prepared by use of 0. 5M NaCl، no significant differences was observed between treatments. However، by use of distilled water، the differences became significantly (P<0. 05) different. In this study، FFP from raw surimi showed higher and significant OA capacity compared to the one from fish mince. Finally، among color indices، L* and a* values showed significant difference between FFP from raw surimi and fish mince. It can be concluded that as there was no significant differences between FPP from common carp raw surimi and unwashed mince in terms of functional properties، therefore، if we expect lighter and whiter color in enriched product with protein powder، surimi FPP would be an appropriate choice، however، it needs to be confirmed by sensory evaluation test.
    Keywords: Fish protein powder, Surimi, Fish mince, Common carp, Freeze, drying technique
  • Sahraiyan. B., Karimi.M., Habibi Najafi.M. B., Hadad Khodaparast.M. H., Ghiafeh Davoodi. M., Sheikholeslami.Z., Naghipour. F Pages 129-139
    Gluten-freebakeryproductsisan important rolein the diet ofcoeliac diseaseandshould besupplied a part ofdailyenergy، protein،mineralsandvitaminsofthese patient''s needs. Therefore the aim of this study was evaluation of adding BalanguShirazi gum (0، 0. 25، 0. 5، 0. 75 and 1%) on moisture content، specific volume، porosity، crust color (L*، a* and b* values) and sensory properties (overall acceptance) of sorghum gluten-free semi volume Barbaribread. Crust color and porosity were estimated and analyzed by Image J software. The results showed the moisture content and L* value were increased by adding this gum. However the highest specific volume and overall acceptance in sensory evaluationwere observed in sample including 0. 5% BalanguShirazi gum. On the other hand the lowest firmness (2hr after baking) was observed in this sample. Also the samples containing 0. 25 and 0. 5% BalanguShirazigum had the highest porosity and the lowest firmness (72hr after baking).
    Keywords: Gluten, free semi volume bread, BalanguShirazi gum, Texture, Porosity, Crust color
  • Tayefeh Ashrafiyeh. N., Azizi.M. H., Taslimi. A., Mohamadi Far. M. A., Shorideh. M., Mohammadi. M Pages 141-153
    In recent years، there has been an increased consumer interest and demand for low fat food products. Chocolate is a product with high fat and energy، therefor calorie reduction and partial replacement of cocoa butter is one of the efficient solution in this way. This study investigates the effect of collagen hydrolysate (Instant Gel Schoko) as a partial replacement of cocoa butter on the rheological and sensory properties of milk chocolate. Chocolate samples prepared with collagen hydrolysate having replacement levels of 15، 20، 25، 30% investigated and compared to control (contaning cocoa butter) group. The result showed that moisture content increased with increasing replacement levels، but water activity didn’t show significant difference with control group. The values of hardness، tixotropy، plastic viscosity and apparent viscosity increased with increasing the percentage of replacement، as a result، samples by least replacement levels (15، 20%) had less diffrence with control group. The amounts of yield value had increasing trend with enhancing of replacement percentage as the least yield value was related to M15. In spite of reducing total acceptance with increasing the levels of replacement in sensory evaluation، there was no significant difference with control group and in five levels hedonic test the most acceptance alloted to M20. In conclusion، according to results of rheological and sensory evaluations، in most cases، samples up to 15، 20% replacement had the least difference with control group and can be counted as optimum level for cocoa butter replacement.
    Keywords: Chocolate, Reduced fat chocolate, Low fat chocolate, Collagen hydrolysate