فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صادق صادقی، قاسم زارعی *، سید نجم الدین مرتضوی صفحات 1-13

    در تولید رز شاخه بریده به عنوان یکی از محصولات پرطرف دار و پرمنفعت در صنعت تولید گل و گیاهان زینتی، بهینه-سازی شرایط محیطی رشد، به ویژه دمای محیط، در تمام فصل های سال بسیار مهم است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی سیستم خنک کننده فن و پد در گلخانه های رز شاخه بریده در مناطق خشک و نیمه خشک کشور، در یک گلخانه تحقیقاتی با سازه رایج تونلی- پلاستیکی اجرا شد. فاکتورهای اصلی موثر در کارایی سیستم سرمایشی گلخانه شامل تابش خورشیدی، نور دریافتی و دمای خشک و تر بیرون و داخل گلخانه در فاصله ساعات 9 صبح تا 6 بعد از ظهر در ده روز از گرم ترین روزهای تابستان 1388 اندازه گیری شدند. گرم ترین روز در بین این ده روز به عنوان شاخص ارزیابی انتخاب گردید و براساس نتایج و توصیه های تحقیقات مشابه قبلی، کارایی سیستم سرمایشی مذکور در نقاط مختلف گلخانه و در ساعات مختلف تعیین شد و کارایی سرمایش در گرم ترین ساعت روز به عنوان پتانسیل نهایی سیستم منظور گردید. براساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، کارایی سیستم سرمایش فن و پد گلخانه ای در شرایط منطقه محلات بین 50 تا 100 درصد بسته به محل (فاصله از پد) و شرایط اقلیمی ساعت داده برداری (تابش دریافتی خورشیدی داخل گلخانه، دما و رطوبت نسبی هوا) تغییر می کند. هم چنین، کارایی سرمایش در گرم ترین ساعت از گرم-ترین روز سال، در محل ورود هوا از پد، در حدود 75% برآورد شد.

    کلیدواژگان: گلخانه، رز شاخه بریده، دمای محیط، سیستم خنک کننده تبخیری
  • سید محمدرضا احتشامی، محیل پورابراهیمی، کاظم خاوازی صفحات 15-26
    به منظور بررسی اثر مدیریت تلفیقی کود فسفر و ریزجانداران حل کننده فسفات بر غلظت عناصر غذایی و عملکرد دو رقم جو، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1389 اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل دو رقم جو (بهمن و فصیح) و پنج نوع مدیریت کود فسفر (تلقیح بذر با باکتری strain 103 Pseudomonas fluorescens و 100% توصیه کودی فسفر، تلقیح بذر با باکتری و 75% توصیه کودی فسفر، تلقیح بذر با باکتری و 50% توصیه کودی فسفر، تلقیح بذر با باکتری و بدون استفاده از کود شیمیایی فسفر و تیمار بدون تلقیح بذر و بدون استفاده از کود شیمیایی فسفر (شاهد)) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کود فسفر، ارتفاع و قطر ساقه اصلی، کلروفیل a و b و عملکرد دو رقم جو به طور معنی داری افزایش یافت. بیشترین ارتفاع ساقه اصلی، کلروفیل b، غلظت عناصر غذایی و وزن خشک بوته از تیمار تلقیح با باکتری و در سطح کود فسفر زیاد (100% توصیه شده) به دست آمد. بیشترین قطر ساقه و کلروفیل a از تیمار تلقیح با باکتری و سطح کود فسفر 75% به دست آمد. هم چنین، رقم بهمن از نظر تولید علوفه برتر از رقم فصیح بود. با توجه به نتایج آزمایش، می توان بیان کرد که استفاده توام از باکتری محرک رشد و کود شیمیایی فسفره سبب افزایش عملکرد جو و غلظت عناصر غذایی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت تلفیقی، تلقیح بذر، سودوموناس، کلروفیل
  • رقیه موسوی، ابراهیم سپهر صفحات 27-40
    به منظور بررسی فسفرکارایی ارقام جو در حضور ریزجانداران حل کننده فسفات، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار با 10 رقم جو ایرانی و خارجی اجرا گردید. در این آزمایش، تاثیر تیمارهای مختلف کود فسفره شامل تیمار شاهد (P0)، مصرف سنگ فسفات (RP)، مصرف سنگ فسفات همراه با قارچ های حل کننده فسفات (RP+F)، مصرف سنگ فسفات همراه با باکتری های حل کننده فسفات (RP+B)، مصرف سنگ فسفات همراه با مخلوط قارچ و باکتری (RP+B+F) و مصرف فسفر محلول (PS) مورد بررسی قرار گرفت. بعد از 9 هفته، بوته های گیاهی برداشت و وزن خشک اندام هوایی و میزان فسفر آنها اندازه گیری گردید و سپس شاخص های فسفرکارایی (PE) محاسبه شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های جو اختلاف معنی داری (P<0.01) در وزن خشک شاخساره، غلظت و مقدار فسفر جذب شده، کارایی جذب (PACE) و مصرف فسفر (PUTE) داشتند. به طوری که در شرایط کمبود فسفر، رقم گاراآرپا و لاین AltICB-98 بیشترین و رقم Rihane-03 کمترین ماده خشک را تولید کردند. تلقیح با ریزجانداران حل کننده فسفات، پارامترهای رشد و کارایی جذب فسفر را به طور معنی داری افزایش داد و در این میان قارچ ها موثرتر از باکتری ها و تلقیح توام قارچ و باکتری عمل کردند. با تلقیح قارچ ها، به طور میانگین غلظت فسفر در شاخساره از 58/1 به 9/2 میلی گرم در گرم، کارایی جذب از 12/0 به 27/0 و شاخص فسفرکارایی از 40/0 به 69/0 افزایش یافت. در میان ارقام مورد بررسی، رقم Yea-168 کارا در جذب، رقم سهند کارا در مصرف فسفر و رقم گاراآرپا و لاین AltICB-98هم کارا در جذب و هم کارا در مصرف به دست آمد. بنابراین، با انتخاب ارقام فسفرکارا و استفاده از ریزجانداران حل کننده فسفات می توان جذب فسفر را از منابع سنگ فسفات و شکل های نامحلول آن در خاک افزایش و مصرف کودهای شیمیایی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تلقیح، جذب فسفر، مصرف فسفر
  • طیبه طاهر، احمد گلچین، سعید شفیعی*، سعید صیف زاده صفحات 41-50

    گل مریم از مهم ترین گل های شاخه بریده در ایران و جهان به شمار می رود. با توجه به این که تغذیه در رشد و نمو و کیفیت گیاهان زینتی از اهمیت زیادی برخوردار است، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و باکتری های حل کننده فسفات بر عملکرد و صفات کمی گل مریم (Polianthes tuberose L.)، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با 12 تیمار و سه تکرار، در سال 1390 در استان زنجان اجرا شد. نیتروژن از منبع کود اوره در چهار سطح (صفر، 50، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار) و باکتری های حل کننده فسفات در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار کود میکروبی) مصرف گردید. باکتری های حل کننده فسفات قبل از کاشت سوخ ها و نیتروژن در دو نوبت (بعد از سبز شدن سوخ ها و تشکیل برگ های حقیقی و دیگری 20 روز پس از نوبت اول) مصرف شد. در این آزمایش، ارتفاع بوته و گل آذین، قطر ساقه و گلچه، تعداد برگ، گلچه و سوخک و هم چنین وزن تر و خشک بخش هوایی و زمینی اندازه گیری گردید. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که کاربرد کود نیتروژن باعث افزایش معنی دار تمام صفات اندازه گیری شده، به جز قطر ساقه و گلچه، شد. هم چنین، تاثیر باکتری های حل کننده بر تمام صفات، به جز وزن خشک بخش هوایی، معنی دار بود. براساس نتایج این مطالعه، تیمار 200 کیلوگرم نیتروژن و 10 کیلوگرم در هکتار کود میکروبی حاوی باکتری های حل کننده فسفات بیشترین تاثیر را بر افزایش عملکرد و صفات کمی گل مریم داشت.

    کلیدواژگان: گیاهان زینتی، گل شاخه بریده، عناصر غذایی
  • طاهره رئیسی، علیرضا حسین پور صفحات 51-65
    ریشه گیاه به طور مستقیم از طریق فعالیت خود یا به طور غیرمستقیم از طریق تحریک جمعیت و فعالیت ریزجانداران می تواند شرایط شیمیایی و بیولوژیک متفاوتی در سطح خود نسبت به خاک توده ایجاد کند. گونه های گیاهی اغلب مکانیسم های سازگاری مختلفی را برای کسب عناصر غذایی، از جمله فسفر، از مخازن خاک به کار می گیرند. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرهای ریزوسفر گندم بر فسفر قابل استفاده و برخی از ویژگی های بیولوژیک در 10 خاک آهکی در ریزوباکس اجرا شد. بدین منظور، در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار، گندم در ریزوباکس های تهیه شده کشت شد. در پایان دوره کشت، گندم ها برداشت و ریزوباکس ها باز و خاک های ریزوسفری و توده جدا و کربن آلی محلول (DOC)، کربن زیست توده میکروبی (MBC)، فسفر زیست توده میکروبی (MBP) و کسر متابولیک (qCO2) تعیین گردید. هم چنین، فسفر قابل استفاده با روش های عصاره گیری اولسن، کلرید کلسیم رقیق، مهلیچ І و بری ІІ تعیین شد. نتایج نشان داد که در خاک های ریزوسفر نسبت به خاک های توده، DOC، MBC و MBP افزایش و qCO2 کاهش یافتند. هم چنین، مقدار فسفر استخراجی با روش های مختلف عصاره گیری در خاک های ریزوسفر کمتر از خاک های توده بود. نتایج مطالعات همبستگی نشان داد که عملکرد و جذب فسفر گندم با فسفر عصاره گیری شده توسط روش های اولسن، کلرید کلسیم رقیق، مهلیچ І و بری ІІ و هم چنین با فسفر زیست توده میکروبی در خاک های ریزوسفر و توده همبستگی معنی داری داشتند. بنابراین، روش های عصاره گیری اولسن، کلرید کلسیم رقیق، مهلیچ І و بری ІІ می توانند برآوردی مناسب از فسفر قابل استفاده گندم در خاک های آهکی مورد مطالعه داشته باشند. هم چنین، فسفر زیست توده میکروبی نیز می تواند در برآورد فسفر قابل استفاده گندم در خاک های آهکی مطالعه شده مفید باشد.
    کلیدواژگان: عصاره گیرهای شیمیایی، کربن آلی محلول، کسر متابولیک، کربن و فسفر زیست توده میکروبی
  • حمیدرضا متقیان، علیرضا حسین پور صفحات 67-81
    ریزوسفر محیطی کوچک با خصوصیات میکروبیولوژیک و شیمیایی کاملا متفاوت از توده خاک می باشد که ممکن است قابلیت استفاده و جزء بندی روی در آن نیز متفاوت از توده خاک باشد. در این تحقیق، به بررسی روی قابل استفاده و شکل های آن در فاز جامد خاک ریزوسفر لوبیا و توده 10 خاک آهکی با استفاده از ریزوباکس در شرایط گلخانه ای پرداخته شد. کل کربن آلی، کربن آلی محلول، کربن بیومس میکروبی، pH، روی قابل استفاده (با استفاده از 7 روش عصاره گیری شیمیایی) و شکل های شیمیایی روی در فاز جامد خاک های ریزوسفری و توده تعیین شد. نتایج نشان داد که کل کربن آلی، کربن آلی محلول و کربن بیومس میکروبی در خاک های ریزوسفر لوبیا افزایش معنی دار (01/0p<) و pH کاهش معنی دار (01/0p<) یافتند. مقدار روی عصاره گیری شده با استفاده از عصاره گیرهای شیمیایی (به جز مهلیچ 1 و HCl) در خاک های ریزوسفری کمتر از خاک های توده بود. هم چنین، شکل های شیمیایی روی در خاک های ریزوسفری کاهش معنی داری (05/0p<) نسبت به خاک های توده یافتند. نتایج نشان داد که ضرایب همبستگی معنی دار بیشتری در خاک ریزوسفر بین روی عصاره گیری شده با عصاره گیرهای مختلف شیمیایی و پاسخ های لوبیا نسبت به خاک های توده وجود داشت. غلظت و جذب روی در لوبیا با روی تبادلی و روی پیوند شده با اکسیدهای آهن و منگنز در خاک های ریزوسفری و با روی پیوند شده با اکسیدهای آهن و منگنز در خاک های توده همبستگی معنی داری (05/0p<) داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که قابلیت استفاده روی در خاک های ریزوسفری متفاوت از خاک های توده است. بنابراین، استفاده از خاک ریزوسفر در بررسی روی قابل استفاده گیاه لوبیا پس از رشد گیاه، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: جزء بندی، عصاره گیرهای شیمیایی
  • ویدا علما، عبدالمجید رونقی، نجف علی کریمیان، جعفر یثربی، رضا حمیدی، منصوره توجه صفحات 83-98
    به منظور ارزیابی اثر سطوح نیتروژن و روی بر عملکرد، اجزای عملکرد، کیفیت دانه و مقدار نیتروژن و روی دو رقم کلزا (Brassica napus L.)، آزمایشی به صورت گلخانه ای اجرا شد. در این پژوهش، دو رقم کلزا (طلایه و اپرا)، سه سطح نیتروژن (100، 200 و 300 میلی گرم در کیلوگرم) و سه سطح روی (صفر، 5 و 10 میلی گرم در کیلوگرم) در سه تکرار به کار رفت. نتایج نشان داد که تفاوت های معنی داری بین دو رقم در ویژگی های مورد مطالعه مشاهده شد. افزایش سطوح نیتروژن و روی به طور معنی داری ارتفاع گیاه، تعداد خورجین در گیاه، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، روغن، کاه و کلش و ریشه و مقدار پروتئین را افزایش داد. مقدار روغن با کاربرد 100 میلی گرم در کیلوگرم نیتروژن بیشترین بود. سپس، در بالاترین سطح نیتروژن و روی به ترتیب کاهش و افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد پروتئین با کاربرد سطح 300 میلی گرم در کیلوگرم نیتروژن و 10 میلی گرم در کیلوگرم روی به دست آمد. افزایش عملکرد دانه با افزایش تعداد خورجین در گیاه و تعداد دانه در خورجین رابطه داشت. کاربرد تیمارها، غلظت نیتروژن و روی را در دانه، کاه و کلش و ریشه کلزا افزایش دادند. برهمکنش نیتروژن و روی اثرهای معنی داری را بر بیشتر ویژگی-های مورد مطالعه کلزا نشان داد.
    کلیدواژگان: دانه های روغنی، ویژگی های کیفی، پروتئین، روغن
  • محمدرضا حاجی رضا، ابراهیم هادوی، علی اصغر زینانلو، محمدهادی میرزاپور، محمدرضا نایینی صفحات 99-109
    تلاش های بسیاری برای افزایش عمر ماندگاری گل های شاخه بریده با استفاده از روش ها و ترکیبات مختلف شده است. در این پژوهش، تاثیر کاربرد اسید سیتریک و اسید سالسیلیک در مرحله قبل از برداشت بر عمر ماندگاری رز رقم آوالانچ مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام گرفت. اسید سیتریک (با غلظت های صفر، 2 و 4 میلی مولار) و اسید سالسیلیک (با غلظت های صفر، 1 و 2 میلی مولار) روی بوته های گل رز در شرایط کنترل شده گلخانه و طی 5 مرحله قبل از برداشت، محلول پاشی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که کاربرد اسید سالسیلیک و اسید سیتریک سبب افزایش طول عمر، جذب آب، قطر گل، کیفیت گل و تاخیر در کاهش وزن تر گل رز شد. بیشترین طول عمر گلدانی (با میانگین 9 روز) مربوط به تیمار اسید سیتریک 4 میلی مولار + اسید سالسیلیک 1 میلی مولار بود. هم چنین، کمترین عمر گلدانی (با میانگین 3/7 روز) در تیمار اسید سالسیلیک 2 میلی مولار به دست آمد. تیمارهایی که بیشترین عمر گلدانی را داشتند دارای وزن تر بیشتر بوده و مقدار آب زیادتری نیز جذب کردند.
    کلیدواژگان: عمر ماندگاری، کیفیت گل، رز رقم آوالانچ
  • مهسا دودمان، محمد اسماعیل امیری صفحات 111-118
    کشت بدون خاک (هیدروپونیک) و تامین به موقع عناصر غذایی مورد نیاز گیاه، سبب افزایش عملکرد کمی و کیفی می گردد. بدین منظور، جهت ارزیابی تاثیر عناصر N، K و Mg بر عملکرد و کیفیت میوه توت فرنگی (Fragaria×ananasa cv. Sun Rise) آزمایشی با تیمار شاهد (بدون کود)، دو سطح اوره (100 و 200 میلی گرم در لیتر برای هر گلدان)، دو سطح کلرید پتاسیم (75 و 150 میلی گرم در لیتر برای هر گلدان) و دو سطح سولفات منیزیم (50 و 100 میلی گرم در لیتر برای هر گلدان)، به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه ای و به صورت کشت هیدروپونیک در بسترهای پرلیت و کوکوپیت با نسبت مساوی (50:50) انجام پذیرفت. ویژگی های تعداد گل آذین، تعداد گل، تعداد میوه، وزن هر میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، غلظت مواد جامد محلول، سفتی بافت میوه، عملکرد و آنتوسیانین کل میوه در طول آزمایش اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که سطح بالای سولفات منیزیم اثر افزاینده معنی داری بر تعداد گل آذین، گل و میوه دارد. سطح کم اوره، وزن هر میوه را به طور معنی داری افزایش داد. سطح کم کلرید پتاسیم، غلظت مواد جامد محلول و سفتی بافت میوه را به طور معنی داری افزایش و سطح زیاد کلرید پتاسیم، آنتوسیانین کل میوه را به طور معنی داری افزایش داد. هیچیک از تیمارهای آزمایش تاثیر معنی داری بر میزان اسیدیته قابل تیتراسیون توت فرنگی نداشتند.
    کلیدواژگان: توت فرنگی رقم سان رایز، کشت هیدروپونیک، عملکرد توت فرنگی، آنتوسیانین کل میوه
  • سمیرا بیدکی، ویدا چالوی، همت الله پیردشتی صفحات 119-128
    یکی از نکات مهم برای تولید موفقیت آمیز در سیستم کشت بدون خاک، زمان مناسب کوددهی طی دوره رشد گیاه است که وابسته به نوع بستر کشت می باشد. در این زمینه، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل چهار زمان کوددهی شیمیایی (عدم کاربرد کود، پاییزه، بهاره و پاییزه + بهاره)، سه سطح ورمی کمپوست (10، 20 و 40 درصد حجمی)، سه سطح کود دامی (10، 20 و 40 درصد حجمی) و بستر شاهد (50٪ کوکوپیت: 50٪ پرلیت) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد توت فرنگی (2/142 گرم در بوته) در بسترهای کشت حاوی 10٪ کود دامی همراه با کوددهی پاییزه + کوددهی بهاره به دست آمد. علاوه بر این، در بستر کشت حاوی 10٪ کود دامی همراه با کوددهی پاییزه + بهاره، بیشترین تعداد میوه طبیعی (10 عدد در هر بوته) و تعداد کل میوه (18 عدد در هر بوته) تولید شد. بنابراین، بستر کشت حاوی 10٪ کود دامی همراه با کوددهی پاییزه + بهاره مناسب ترین شرایط را برای کشت توت فرنگی فراهم نمود.
    کلیدواژگان: بستر کشت، کوکوپیت، پرلیت
|
  • Sadeghi, Zarei, Mortazavi Pages 1-13

    For production of cut roses، as the most favorable and profitable crop in floriculture industry، optimization of growing conditions، especially temperature، is very important in all year round. This study was carried out to evaluate the efficiency of fan and pad cooling system of a cut rose research greenhouse with plastic tunnel structure، as a sample of arid and semiarid greenhouses of Iran. The main effective factors in efficiency of greenhouse cooling system including solar radiation، received light، and inside and outside temperature were measured from 9:00 am to 6:00 pm in 10 warmest days of summer of 2009. Then، the warmest day was selected for final analysis. Based on the past research results، the efficiency of pad–fan cooling system was calculated at different locations of the greenhouse، at different hours of the day، and the cooling efficiency at the hottest hour was considered as the final potential of the system. The results showed that efficiency of fan-pad system in Mahallat conditions was about 50-100 percent depending on the location in the greenhouse (distance to pad) and climatic conditions at data-gathering time (received light، air temperature and relative humidity inside the greenhouse). However، cooling efficiency at the warmest hour of the hottest day of the year was estimated as 75% at air entrance of the pad.

    Keywords: Greenhouse, Cut rose, Outside temperature, Evaporative cooling system
  • S.M.R. Ehteshami, M. Pourebrahimi, K. Khavazi Pages 15-26
    In order to investigate the effect of integrated management of phosphorus (P) fertilizer and phosphate solubilizing microorganisms on nutrients concentration and yield of two barley cultivars، a factorial greenhouse experiment was carried out based on randomized complete blocks design with three replications in 2011. Treatments consisted of two barley cultivars (Bahman and Fasih) and five types of P fertilizer management (seed inoculation with Pseudomonas fluorescens strain 103 + 100% recommended P fertilizer، seed inoculation with P. fluorescens strain 103 + 75% recommended P fertilizer، seed inoculation with P. fluorescens strain 103 + 50% recommended P fertilizer، seed inoculation with P. fluorescens strain 103 + no use of P fertilizer، and no inoculation and no use of P fertilizer as control). The results showed that increasing P fertilizer application increased significantly the plant height، main stem diameter، chlorophyll a and b and biological yield of the two barley cultivars. The highest main stem height، chlorophyll b content، nutrients concentration and plant dry weight was obtained at seed inoculation + 100% recommended P fertilizer treatment. Maximum stem diameter and chlorophyll a was observed at seed inoculation + 75% recommended P fertilizer. Also، Bahman cultivar had the highest forage production as compared to Fasih cultivar. According to the results، it can be stated that integrated management of growth promoting bacteria and improves yield and nutrients’ concentration.
    Keywords: Integrated management, Seed inoculation, Pseudomonas, Chlorophyll
  • R. Musavi, E. Sepehr Pages 27-40
    In order to investigate phosphorus efficiency (PE) of the barley genotypes in the presence of phosphate-solubilizing microorganisms (PSMs)، a greenhouse factorial experiment was conducted as a completely randomized blocks design and 3 replications with 10 Iranian and foreign barley genotypes. The effects of different phosphorus (P) fertilizer treatments including control (P0)، phosphate rock (RP)، phosphate rock inoculated with phosphate solubilizing fungi (RP+F)، phosphate rock inoculated with phosphate solubilizing bacteria (RP+B)، phosphate rock inoculated with both fungi and bacteria inoculum (RP+B+F)، and soluble phosphate (PS) was studied. After 9 weeks، plants were harvested and shoot dry weight (SDW) and P concentration (PC) was measured and then PE indices were calculated. The results indicated that barley genotypes had significant differences (P<0. 01) in the SDW، PC، P content (TP)، P acquisition efficiency (PACE) and P utilization efficiency (PUTE). Gara-arpa genotype and line AltICB-98 produced the highest and Rihane-03 genotype produced the lowest shoot dry mass at the P-free treatment (P0). The inoculation with PSMs significantly increased plant growth parameters and PACE as the fungi inoculation was more effective than bacteria and mixed inoculation of fungi and bacteria. With fungi inoculation، the average PC increased from 1. 58 to 2. 9 mg/g SDW، PACE from 0. 12 to 0. 27 and PE from 0. 40 to 0. 69. Among the varieties، Yea-168 was efficient in P acquisition، Sahand was efficient in P utilization، and Gara-arpa and line AltICB-98 were efficient in both acquisition and utilization of P. Thus، it is concluded that selecting P-efficient varieties along with inoculation by phosphate-solubilizing microorganisms could decrease application of chemical fertilizers due to increasing P absorption from phosphate rock and insoluble forms of P in the soil.
    Keywords: Inoculation, P acquisition, P utilization
  • T. Taher, A. Golchin, S. Shafiei, S. Sayfzadeh Pages 41-50

    Tuberose is one of the most important cut-flowers in Iran and the world. Since nutrition is an important factor in growth and quality of ornamental plants، a factorial experiment was conducted، based on completely randomized blocks design، with 12 treatments and 3 replications، in Zanjan province، in 2011، to assess the effects of nitrogen (N) fertilizer and phosphate solubilizing bacteria (PSB) on growth and quantitative traits of tuberose (Polianthes tuberose L.). N from urea fertilizer source at 4 levels (0، 50، 100 and 200 kg/ha) and PSB at 3 levels (0، 5 and 10 kg/ha microbial fertilizer) were applied to soil. Soil was inoculated with PSB before planting and N was applied in two splits (after emergence of the bulbs and 20 days after the first application). In this experiment، the plant height، length of florescence، stem and floret diameter، number of leaves and florets، and fresh and dry weights of aerial parts and roots were measured. The results of ANOVA of data showed that application of N fertilizer increased significantly all measured traits، except stem and floret diameters. All growth parameters، except dry weight of aerial parts، were increased significantly by soil inoculation with PSB. Based on the results of this study، application of 200 kg/ha N and 10 kg/ha microbial fertilizer containing PSB resulted in the highest yield and quantitative traits for tuberose.

    Keywords: Ornamental plants, Cut flower, Nutrients
  • T. Raiesi, A. R. Hosseinpur Pages 51-65
    The chemical conditions of the rhizosphere are known to considerably differ from those of the bulk soil، as a consequence of a range of processes that are induced either directly by the activity of plant roots or by the activity of rhizosphere microflora. Plant species have involved various adaptive strategies to acquire P from soil pools. Therefore، the objective of this research was to evaluate the rhizospheric effects of wheat (Triticum aestivum L.) on phosphorus availability and biological properties in 10 calcareous soils under rhizobox conditions. Thus، wheat plant was planted in rhizoboxes as a completely randomized design with three replications. After the harvest، rhizoboxes were dismantled، and dissolved organic carbon (DOC)، microbial biomass carbon (MBC)، microbial biomass phosphorus (MBP) and metabolic quotient (qCO2) were determined in the rhizosphere and bulk soils. Also، available phosphorus was measured by chemical extractants methods including Olsen، Mehlich І، Bray ІІ and calcium chloride. The results showed that DOC، MBC and MBP were strongly increased and qCO2 was strongly decreased in the most rhizosphere soils as compared with the bulk soils. Also، the amount of P extracted with different methods was lower in the rhizosphere soils as compared with the bulk soils. The correlation studies showed that dry yield and P uptake of wheat have positive relationship with extracted P by Olsen، CaCl2، Mehlich І and Bray ІІ methods and microbial biomass P in both the rhizosphere and bulk soils. The results of this research showed that Olsen، CaCl2، Mehlich І and Bray ІІ extractants could be used to estimate wheat-available P in the studied calcareous soils. Also، microbial biomass P could be used to estimate wheat-available P in the studied calcareous soils.
    Keywords: Chemical extractants, DOC, qCO2, MBC, MBP
  • H.R. Motaghian, A.R. Hosseinpour Pages 67-81
    Rhizosphere is a micro zone with profoundly different microbiological and chemical properties compared to the bulk soil، where availability and fractionation of zinc (Zn) may also vary from the bulk soil. This greenhouse research was performed to study the available Zn and its fractions in the bean rhizosphere and bulk soils of 10 calcareous soils using rhizobox. Total organic carbon (TOC)، dissolved organic carbon (DOC)، microbial biomass carbon (MBC)، pH and available Zn using 7 chemical extraction procedures and Zn-fractions were determined in the rhizosphere and bulk soils. The results indicated that in the bean rhizosphere soils، TOC، DOC and MBC increased significantly (P<0. 01) and pH decreased significantly (P<0. 01). Extracted Zn using several chemical extractants (except Mehlich 1 and HCl) in the rhizosphere was significantly (p<0. 05) lower than the bulk soils. Also، concentrations of Zn-fractions in the rhizosphere were significantly (p<0. 05) lower than the concentrations of Zn-fractions in the bulk soils. Results indicated that significant correlation coefficients between bean indices and extracted Zn using different extractants in the rhizosphere soils were more than the bulk soils. Significant correlation (p<0. 05) was found between concentration and uptake of Zn in bean with exchangeable Zn and Zn associated with Fe and Mn in the rhizosphere soils، and with Zn associated with Fe and Mn in the bulk soils. The results of this research illustrated that availability of Zn in the rhizosphere soils are different from the bulk soils. Therefore، using rhizosphere soil would be recommended in the study of available Zn after planting.
    Keywords: Fractionation, Chemical extractants
  • V. Olama, A. M. Ronaghi, N. A. Karimian, J. Yasrebi, R. Hamidi, M. Tavajjoh Pages 83-98
    A greenhouse experiment was conducted in order to evaluate the influence of different nitrogen (N) and zinc (Zn) levels on yield، yield components، seed quality and N and Zn contents of two cultivars of rapeseed (Brassica napus L.). In this study، two cultivars of rapeseed (Talayeh and Opera)، three N levels (100، 200 and 300 mg/kg) and three Zn levels (0، 5 and 10 mg/kg) with three replications were used. The results showed that significant differences were observed between the cultivars in the studied traits. Increasing N and Zn significantly increased plant height، number of siliques per plant، number of seeds per silique، 1000-seed weights، seed yield، oil، straw and root yields and protein content. Oil seed content was the highest in application of 100 mg/kg N rate and then decreased or increased at higher N and Zn rates، respectively. The highest grain yield، oil yield and protein percentage were obtained with 300 mg/kg N and 10 mg/kg Zn. Increase in seed yield was related to increase in the number of siliques per plant and number of seeds per silique. Application of treatments increased concentration of N and Zn in the seeds، straw، and roots of both rapeseed cultivars. The interaction of N and Zn showed significant effects on most studied traits of rapeseed.
    Keywords: Oil seeds, Qualitative traits, Protein Oil
  • M. R. Hajreza, E. Hadavi, A.A. Zeynanlou, M.H. Mirzapour, M.R. Naeini Pages 99-109
    Many efforts have been taken to increase the vase-life of cut flowers by using different methods and materials. In this research، the effect of applying citric acid and salicylic acid at pre-harvest stage on vase-life of rose (Rosa hybrida L. cv. Avalanch) was investigated. The factorial experiment was carried out as a randomized complete blocks design. Three levels of citric acid concentration (0، 2 and 4 mM) and salicylic acid (0، 1 and 2 mM) were applied as foliar spray at 5 pre-harvest stages on the leaves of roses grown under controlled conditions in greenhouse. The results showed that salicylic acid and citric acid increased longevity، water absorption، flower diameter and flower quality and delayed the effective weight loss of fresh rose flower. Maximum vase-life (with an average of 9 days) was achieved by combined foliar application of 4 mM citric acid and 1 mM salicylic acid. Also، the minimum vase-life (with an average of 7. 3 days) was obtained at the 2 mM salicylic acid treatment. The higher vase-life of rose flower was accompanied with greater fresh weight and more water absorption.
    Keywords: Longevity, Flower quality, Avalanch rose cultivar
  • M. Dodman, M.E. Amiri Pages 111-118
    Soilless culture (hydroponic) and timely supply of plants’ essential nutrients will increase their quantitative and qualitative performance. To assess the impact of N، K and Mg on yield and fruit quality of strawberry (Fragaria×ananasa cv. Sun Rise) an experiment was performed which included control treatment (no fertilizer application)، two levels of urea (100 and 200 mg/L per pot)، two levels of potassium chloride (75 and 150 mg/L per pot) and two levels of magnesium sulfate (50 and 100 mg/L per pot)، as a randomized complete blocks design with five replications، in the controlled greenhouse conditions، as hydroponic culture، in cocopeat+ perlite (50:50 v/v) substrate. Traits such as number of florescence، number of flowers، number of fruits، fruit weight، titrable acidity، soluble solids concentration، fruit firmness، fruit yield and total anthocyanin of the fruit were measured. The results showed that high level of magnesium sulfate significantly increased number of florescence، flowers and fruits. Application of low level of urea increased fruit weight significantly. Low level of potassium chloride increased significantly the concentration of soluble solids and fruit firmness، and high level of potassium chloride increased total anthocyanin of the fruits. None of the treatments had significant effect on titrable acidity of the strawberry.
    Keywords: Strawberry Cultivars San Rise, Hydroponic Culture, Strawberry Yield, Total Anthocyanin Fruit
  • S. Bidaki, V. Chalavi, H. Pirdashty Pages 119-128
    One of the important points for successful production in soilless culture system is the right fertilization timing during plant growing period for each substrate. In this respect، a factorial experiment based on completely randomized design with five replications was conducted at Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Treatments were four chemical fertilization timings (no fertilizer، fall، spring and fall + spring)، three levels of vermicompost (10، 20 and 40% v/v)، three levels of cattle manure (10، 20 and 40% v/v) and control medium (50% cocopeat: 50% perlite). The results showed that the highest strawberry yield (142. 2 g per plant) was obtained in growth medium containing 10% cattle manure with fall + spring fertilization. Moreover، the growth medium supplemented with 10% cattle manure and fall + spring fertilization produced the highest marketable fruits (10 fruits per plant) and the highest total number of fruits (18 fruits per plant). Therefore، the growth medium containing 10% cattle manure along with fall + spring fertilization provided the most suitable conditions for strawberry cultivation.
    Keywords: Substrate, Cocopeat, Perlite