فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال نهم شماره 5 (پیاپی 40، آذر 1392)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال نهم شماره 5 (پیاپی 40، آذر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • شهرام جلیل زاده، شیرین امینی، هدایت الله گلستانه، شهاب غفاری، طیب رمیم صفحات 393-401
    مقدمه
    بیماری های پریودنتال بیماری های چند علتی هستند که در حضور باکتری ها و تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی ایجاد می شوند و کنترل عوامل زمینه ای می تواند در پیشگیری از ابتلا به آن ها کمک کننده باشد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه پلی مورفیسم ژن اینترلوکین یک آلفا و بتا با پریودنتیت مزمن بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مورد-شاهدی در 36 بیمار پریودنتیت مزمن و 36 فرد سالم از نظر پریودنتالی؛ از جمعیت ایرانی، نژاد آریایی و قومیت اصفهانی در بخش پریودنتولوژی دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان انجام شد. پس از استخراج DNAاز خون محیطی افراد، پلی مورفیسم ژن اینترلوکین یک آلفا و بتا بررسی شد.آنالیز داده ها با آزمون Chi-squareو Fisher’s exact test انجام شد (05/0=α).
    یافته ها
    بین فراوانی ژنوتیپ 2/2،889- اینترلوکین یک آلفا و پریودنتیت مزمن و هم چنین بین فراوانی آلل1،889- اینترلوکین یک آلفا و سلامت پریودنتال (03/0 =p value) ارتباط معنی داری وجود داشت. بین فراوانی هیچ یک از ژنوتیپ های3954+ اینترلوکین یک بتا و پریودنتیت مزمن (14/0 =p value) و نیز بین فراوانی هیچ یک از آلل های3954+ اینترلوکین یک بتا و بیماری فوق (06/0 =p value) ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه ی حاضر، وجود ارتباط پلی مورفیسم ژن889- اینترلوکین یک آلفا و پریودنتیت مزمن در جامعه ی مورد بررسی، وجود این ژن را به عنوان یک عامل خطر در ابتلا به بیماری پریودنتیت مزمن مطرح می کند. در عین حال عدم ارتباط بین پلی مورفیسم ژن 3954+ اینترلوکین یک بتا با پریودنتیت مزمن استفاده از این ژن را به عنوان یک نشان گر در استعداد ابتلا به بیماری فوق مورد تردید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، پلی مورفیسم ژنتیکی، اینترلوکین یک آلفا، اینترلوکین یک بتا، ژنوتیپ
  • جابر یقینی، احمد مقاره عابد*، شیوا مرتضوی، مهدی چلونگر، ستار کبیری صفحات 402-410
    مقدمه

    یکی از موثرترین و در عین حال مقرون به صرفه ترین راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید است. برای اثربخش بودن فلوراید در خمیر دندان ها مقدار کافی از آن باید به صورت محلول باشد. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید قابل حل در تعدادی از خمیر دندان های پرفروش در بازار مصرف ایران و مقایسه ی آن با محدوده ی استاندارد بین المللی (ppm 1500-1000) انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر نوعی مطالعه ی توصیفی- تحلیلی آزمایشگاهی می باشد. در این مطالعه غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید قابل حل در 4 نوع خمیر دندان شامل 3 خمیر دندان ساخت داخل (پونه، داروگر و پاوه) و یک نوع خمیر دندان خارجی (کرست 7) توسط الکترود ویژه ی یونی اندازه گیری شد. نتایج توسط آزمون های تحلیلone-way Variance، Kruskal Wallis، Mann-Whitney و Post hoc Tukey مورد تحلیل آماری قرار گرفت (05/0=α).

    یافته ها

    غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید محلول تنها در خمیر دندان کرست 7 بالاتر از ppm 1000 بود. غلظت فلوراید محلول در خمیر دندان کرست 7 به صورت معنی داری از سایر خمیر دندان ها بیش تر بود (001/0p value <)، اما میان سایر خمیر دندان ها اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 p value >).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، علی رغم این که نمونه خارجی میزان فلوراید مناسبی داشت، سه خمیر دندان دیگر مورد بررسی، میزان فلوراید کم تری از حد استاندارد داشتند.

    کلیدواژگان: خمیر دندان، فلوراید، پوسیدگی دندان
  • فاطمه سادات سجادی، محمدحسین ترابی نژاد، فرزانه ترابی نژاد صفحات 411-422
    مقدمه
    بهداشت دهان و دندان کودکان و سطح آگاهی والدین نقش مهمی در پیشگیری از اندوکاردیت عفونی دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی و بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد والدین آن ها در این زمینه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی توصیفی-تحلیلی که در سال 1391 انجام شد، شاخص لثه، پلاک و DMFT/dmft (Decay، missing، filling tooth) در 60 کودک 12-3 ساله ی مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی قلب کودکان و 60 کودک سالم که به طور تصادفی انتخاب شده بودند ثبت گردید. پرسش نامه ای به منظور ارزیابی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد توسط والدین تکمیل شد. از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های chi-square 2-sample t و رگرسیون در نرم افزار SPSS نسخه 16 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد (05/0=α).
    یافته ها
    شاخص های پلاک، لثه و DMFT/dmft در گروه کودکان بیمار به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (001/0= p value). میزان آگاهی و نگرش والدین با میانگین شاخص های پلاک، لثه و DMFT/dmft رابطه معنی دار نداشت (p value > 0.05)، درحالی که میزان عملکرد والدین با میانگین DMFT/dmft در کودکان رابطه معنی دار داشت p value = 0.01)) ولی با شاخص های پلاک و لثه رابطه معنی دار نداشت (.(p value > 0.05 در تحقیق حاضر آگاهی و عملکرد والدین در دو گروه تفاوت معنی دار نداشت (p value > 0.05). درحالی که نگرش والدین در گروه کودکان بیمار به طور معنی داری بالاتر از گروه دیگر بود) 04/0 =(p value.
    نتیجه گیری
    کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی سطح بهداشت و سلامت دهان پایین تری نسبت به کودکان سالم داشتند. میزان آگاهی و عملکرد والدین درباره ی بیماری قلبی و اهمیت سلامت دندانی پایین بود. اما میزان نگرش والدین کودکان بیمار بیش تر از گروه کنترل بود که می تواند بیان گر نقش آموزش در افزایش سطح نگرش باشد.
    کلیدواژگان: اندوکاردیت عفونی، آگاهی، نگرش
  • سمیرا برکات، مهرداد جوان، حبیب الله دهقان، احسان الله حبیبی صفحات 423-432
    مقدمه
    احتمال بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی در حرفه ی دندان پزشکی به واسطه ی وجود حرکات تکراری و طولانی مدت انجام آن ها و نیز برخی وضعیت های کاری نامناسب ارگونومیکی قابل توجه است، به همین سبب شناسایی وضعیت های نامناسب و میزان خطر شاغلین این حرفه از اهمیت به سزایی برخوردار است. هدف از این مطالعه ارزیابی ارگونومیکی وضعیت بدن در حین کار به روش(Rapid Entire Body Assessment) REBA در دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و به لحاظ زمانی مقطعی بود که بر روی نمونه ی تصادفی شامل 70 نفر (34 زن و 36 مرد) از دانشجویان دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. برای تعیین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی از پرسش نامه نوردیک استفاده شد، سپس ارزیابی وضعیت های کاری دانشجویان به روشREBA با مشاهده ی مستقیم محقق به مدت 20 تا 30 دقیقه صورت گرفت و اطلاعات ثبت گردید. داده ها به صورت درصد فراوانی نسبی و میانگین گزارش گردید. تجزیه و تحلیل داده های پرسش نامه با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری مجذور کای انجام شد و جهت مقایسه ی میانگین نمرات به تفکیک جنسیت از آزمون من ویتنی Mann-Whitneyاستفاده شد.
    یافته ها
    شایع ترین اختلالات اسکلتی-عضلانی در دانشجویان با 2/41 و 7/31 درصد به ترتیب مربوط به شانه و قسمت تحتانی پشت بود. میانگین نمراتREBA در سمت چپ و سمت راست بدن13/5 و 01/5 بود. وضعیت بدن 90% و 10% دانشجویان به ترتیب در سطح خطر متوسط و بالا قرار داشت. وضعیت کاری دانشجویان هنگام جراحی از خطر بالایی برخوردار بود. تفاوت معنی داری میان نمراتREBA دو جنس وجود نداشت (239/0 = p value).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه ی حاضر، با توجه به سطح خطر متوسط و بالای افراد مورد مطالعه، دانشجویان دندان پزشکی نیازمند آموزش مداخله ی ارگونومیکی می باشند.
    کلیدواژگان: وضعیت بدن، اختلال اسکلتی، عضلانی، دندان پزشک
  • مژده مهدی زاده، فائزه جمالی، فرانک جلالیان صفحات 433-441
    مقدمه
    تصاویر سفالومتری دارای محدودیت هایی در ارزیابی اندازه ها در سه بعد فضا هستند. درسال های اخیر به دست آوردن اطلاعات برای بیماران به صورت سه بعدی ممکن شده است. هدف از این مطالعه مقایسه ی دقت اندازه گیری خطی در تصاویرسفالومتری خلف- قدامی دیجیتال وCone Beam Computed Tomography (CBCT)، با اندازه گیری مستقیم روی جمجمه ی خشک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، مقطعی و بدون جهت، 5 شاخص آناتومیک بر روی 5 عدد جمجمه ی خشک انسان مشخص گردید. اندازه گیری خطی مستقیم بوسیله ی کولیس دیجیتال انجام شد و سپس رادیوگرافی سفالومتری خلفی- قدامی دیجیتال و CBCT تهیه واندازه گیری ها با نرم افزارهای مربوطه صورت گرفت. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 5/11شده و محاسبه ی ضریب پایایی درون گروهی و همچنین مقایسه ی میانگین قدرمطلق تفاضل ها با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون Willcoxon انجام شد (05/0α=).
    یافته ها
    در مقایسه ی میانگین قدر مطلق تفاضل ها اختلاف آماری معنی دار بین اندازه گیری سفالومتری خلفی- قدامی و جمجمه ی خشک با مقادیر اندازه گیری شده توسط تکنیک CBCT وجود داشت (001/0 p value =). میانگین ضریب پایایی درون گروهی برای تکنیک CBCT، 92/0 و برای تکنیک سفالومتری خلفی- قدامی 28/0 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه ی حاضر، اندازه های به دست آمده از روش اندازه گیری مستقیم روی جمجمه تفاوت کمتری با اندازه های حاصل از CBCT نسبت به اندازه های سفالومتری خلفی- قدامی دیجیتال داشت. دقت اندازه گیری در تصاویر CBCTبیشتر از تصاویر سفالومتری خلفی- قدامی دیجیتال بود.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، سفالومتری، جمجمه ی خشک انسان
  • شهلا مومنی دانایی، روژین سلیمان زاده، نجمه محمدی، سلیمان فیجان صفحات 442-450
    مقدمه
    پرسش نامه ی Orthognathic Quality of Life (OQOL)، کیفیت زندگی را در پنج حیطه ی مرتبط با شرایط دندانی -صورتی ارزیابی می کند. در مطالعه ی حاضر، رابطه ی میان تمایل به درمان ارتودنسی با این حیطه ها در دانش آموزان 14-10 ساله ی شیراز مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی- تحلیلی انجام شد. 240 نفر از دانش آموزان واجد شرایط با معاینه ی بالینی از میان دانش آموزان 14-10 ساله ی چهار ناحیه ی آموزشی شیراز انتخاب شدند. برای بررسی پنج حیطه ی کیفیت زندگی ارتوگناتیک از ترجمه ی فارسی پرسش نامه ی OQOL استفاده شد. دانش آموزان پس از تکمیل پرسش نامه، تمایل مثبت یا منفی خود را به درمان ارتودنسی با جواب بلی یا خیر مشخص نمودند و بر این اساس به دو گروه مورد (113جواب بلی) و کنترل (127 جواب خیر) تقسیم شدند. نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ی 15 و با آزمون Nonparametric Mann-whitney مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت (05/0=α).
    یافته ها
    اختلاف دو گروه مورد مطالعه در سه حیطه شامل «اعتماد به نفس» (009/0p value =)، «آگاهی از زیبایی دندانی -صورتی» (018/0p value =) و «زیبایی دندانی -صورتی» (023/0p value =) از نظر آماری معنی دار بود. در دو حیطه ی دیگر یعنی «جنبه ی اجتماعی» (070/0p value =) و «عملکرد دهانی» (154/0p value =) اختلاف بین دو گروه مورد و کنترل معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر، اعتماد به نفس، زیبایی دندانی-صورتی و آگاهی از زیبایی دندانی-صورتی، عوامل موثر در کیفیت زندگی نوجوانان هستند که در ایجاد تمایل به درمان ارتودنسی نقش دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مال اکلوژن، نوجوان
  • فیروزه نیلچیان، اعظم محمدی صفحات 451-458
    مقدمه
    اضطراب کودک در طول درمان های دندان پزشکی می تواند به عدم همکاری وی و به دنبال آن تاخیر در درمان و حتی جلوگیری از انجام درمان منجر شود. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان اضطراب ناشی از اعمال مختلف دندان پزشکی در کودکان 12-10 ساله ی شهر شهرکرد انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، میزان اضطراب از دندان پزشکی در 583 دانش آموز 12-10 ساله ی شهر شهرکرد که به صورت تصادفی و از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، بررسی شد. اطلاعات به وسیله مقیاس اصلاح شده ی تصویری اضطراب از دندان پزشکی کودکانModified Child Dental Anxiety Scale Figurated (MCDASF) جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های مطالعه از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 استفاده شد. داده ها با روش آمار توصیفی و آزمون های T-test و Freedmanو tنمونه های مستقل بررسی گردید (05/0=α).
    یافته ها
    مطالعه ی حاضر نشان داد میانگین نمره ی اضطراب از دندان پزشکی در دانش آموزانی که سابقه ی مراجعه به دندان پزشک را داشته اند 91/0± 58/2 می باشد، که این میزان در مورد دختران 88/0 ± 68/2 و در مورد پسران93/0 ± 49/2 بود که همگی کم تر از حد متوسط می باشد (p value. اعمال دندان پزشکی از نظر شدت اضطرابی که ایجاد می نمایند به ترتیب شامل تزریق بی حسی، کشیدن دندان، پرکردن دندان و برساژ دندان ها بودند. میزان اضطراب به طور معنی داری در دختران بیش تر از پسران بود ((p value.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه ی حاضر، اضطراب از دندان پزشکی در دانش آموزان 12-10 ساله ی شهر شهرکرد کم تا متوسط می باشد. اضطراب در دختران بیش تر از پسران است. بیش ترین ترس در مورد اعمال دندان پزشکی به هنگام تزریق آمپول بی حسی و کم ترین ترس به هنگام برساژ دندان ها می باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، دندان پزشکی، کودک
  • پروین میرزاکوچکی بروجنی، شهرزاد جوادی نژاد، مینا مهدوی صفحات 459-467
    مقدمه
    فیشورسیلانت ها برای پوشاندن شیارها و جدا سازی آن ها از محیط پوسیدگی زای اطراف به کار می روند. چنانچه این مواد از بین بروند باید ترمیم شوند تا حفاظت از پوسیدگی دندان ها تامین شود. هدف از این مطالعه بررسی ریزنشت فیشورسیلانت مجدد به دنبال پروفیلاکسی، اناملوپلاستی، ایرابریژن، کاربرد سیستم چسباننده و بول شیار بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی آزمایشگاهی، 50 دندان مولر سوم سالم پس از پاکسازی با برس پروفیلاکسی و اسید اچینگ، فیشورسیلانت (فیشوریت اف ایکس) شدند، به گونه ای که یک پروب پریودنتال در یک نیمه از سطح اکلوزال به منظور ایجاد نقطه شکست سیلانت قبل از سخت شدن قرار داده شده و پس از نوردهی برداشته شد. سیلانت نیمه ی سطح حذف گردید و دندان ها به طور تصادفی در یکی از 5 گروه زیر قرار گرفتند: 1) پروفیلاکسی و اچینگ (کنترل)، 2) اناملوپلاستی با فرز روند کارباید و اچینگ، 3) ایرابریژن و اچینگ، 4) اچینگ و کاربرد عامل چسباننده و 5) بول لبه های قسمت باکال شیار اکلوزال و اچینگ. بعد از انجام چرخه ی حرارتی و سیل نمودن دندان ها، نمونه ها برای 48 ساعت در محلول متیلن بلو یک درصد قرار گرفت، سپس در جهت طولی و در بعد مزیودیستال یک برش داده شد و مقاطع برای بررسی میزان ریزنشت زیر استریومیکروسکوپ قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون Kruskal-Wallis واکاوی شدند.
    یافته ها
    بیش ترین و کم ترین میزان ریزنشت به ترتیب مربوط به گروه های اناملوپلاستی و بول شیار باکال بود ولی آزمون Kruskal-Wallisتفاوت معنی داری بین گروه ها نشان نداد (19/0p value=).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، هیچ یک از روش ها برتری خاصی از گروه کنترل برای ترمیم مجدد فیشورسیلانت نشان ندادند. تداوم هریک از این روش ها برای ترمیم مجدد فیشورسیلانت بستگی به مطالعات آتی به ویژه مطالعات بالینی دارد.
    کلیدواژگان: نشت دندان، فیشورسیلانت ها، ایرابریژن دندانی
  • مهناز شیخی، علی حاجی جعفری انارکی*، سوسن صادقیان صفحات 468-477
    مقدمه

    اندازه و شکل سلاتورسیکا می تواند توسط شرایط پاتولوژیک تحت تاثیر قرار گیرد. دندان پزشکان می بایست با آناتومی و تنوعات مورفولوژیک نرمال این ناحیه در رادیوگرافی آشنا باشند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط شکل و اندازه سلاتورسیکا با مال اکلوژن های اسکلتی مختلف در افراد 18 سال و بیش تر بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی– تحلیلی، در ابتدا رادیوگرافی لترال سفالومتری قبل از درمان 246 بیمار 18 سال و بیش تر به طور مساوی به سه گروه مال اکلوژن اسکلتی I، II و III (در هر گروه 82 بیمار) تقسیم شدند که در هر گروه تعداد مرد و زن برابر بود. سپس شکل سلاتورسیکا مطابق معیارهای استاندارد تعیین گردید و اندازه ی آن به وسیله نرم افزار اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های one-way Variance، مجذور کای و t مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 18 آنالیز شدند (05/0).

    یافته ها

    7/57% افراد، شکل نرمال سلاتورسیکا را داشتند. هیچ گونه تفاوت معنی داری در شکل (515/0 = p value) و اندازه ی سلاتورسیکا بین سه نوع مال اکلوژن اسکلتی یافت نشد (p value برای طول، عمق و قطر به ترتیب برابر بود با 577/0، 881/0، 575/0). در دو جنس نیز تفاوت معنی داری نبود. (p value برای شکل، طول، عمق و قطر به ترتیب برابر بود با 274/0، 22/0، 113/0، 694/0).

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، ارتباطی بین شکل و اندازه سلاتورسیکا با مال اکلوژن های مختلف اسکلتی در افراد 18 سال و بیش تر وجود ندارد.

    کلیدواژگان: زین ترکی، روی هم قرار گرفتن نادرست دندان ها، سفالومتری، پرتو نگاری
  • مقاله مروری
  • مرضیه کچویی، مونا بزاززاده، مریم خروشی صفحات 478-488
    مقدمه
    شایع ترین انواع هپاتیت شامل هپاتیت A، B، C، D، E وG می باشد. هپاتیت B وC تهدیدی جدی برای سلامت هستند که مشکلات روحی-روانی و شغلی را به دنبال می آورند و از جمله بیماری های شایع منتقل شونده از بیمار به پرسنل پزشکی و برعکس و هم چنین منتقل شونده به خانواده های این افراد می باشند. پیشگیری از انتقال هپاتیت B و C در مراکز پزشکی مسئله مهم سلامتی است. هدف از مطالعه ی حاضر شناخت تظاهرات دهانی هپاتیت B و C برای دندان پزشکان به منظور تشخیص، پیشگیری، هدایت و کنترل انتقال این بیماری می باشد.
    شرح مقاله: این مطالعه، یک مطالعه ی مروری است که از جستجو در منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی PubMed وISI- Web of Science بین سال های 1974 تا 2013 با استفاده از کلید واژه های هپاتیت B، هپاتیت C و تدابیر دندان پزشکی انجام شده است.
    نتیجه گیری
    با وجود برنامه ها و استراتژی ها برای کنترل عفونت، هپاتیت هنوز در دندان پزشکی مشکل جدی است. در این مقاله تدابیر دندان پزشکی که در این بیماران باید مورد توجه قرار گیرند عنوان شده اند، هم چنین روش هایی جهت پیشگیری از آلوده شدن با این ویروس ها و نحوه ی برخورد هنگام رویارویی با بیماران ناقل ویروس و نحوه تشخیص بیماری و علایم آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، دندان پزشکی
|
  • Shahram Jalilzadeh, Shirin Amini, Hedayatollah Golestaneh, Shahab Ghafari, Tayeb Ramim Pages 393-401
    Introduction
    Periodontal diseases are multifactorial conditions that are induced in the presence of bacteria and under the influence of environmental and genetic factors. Management of environmental factors might help prevent such diseases. The aim of this study was to investigate the relationship between interleukin-1α، β gene polymorphism and chronic periodontitis (CP).
    Materials And Methods
    This case-control study included 36 subjects with chronic periodontitis referred to Periodontology Department of Khorasgan Dental School and 36 periodontally healthy controls، with an ethnic origin of Isfahani Iranian race. Extracted DNA from peripheral blood was used to evaluate interleukin-1α، β gene polymorphism. Data were analyzed using chi-squared and Fisher’s exact tests (α=0. 05).
    Results
    There was a significant association between IL-1α -889، 2/2 genotype and CP and between IL-1α -889 allele and periodontal health (p value = 0. 03). There was no significant association between IL-1β +3954 genotype and CP (p value = 0. 14). There was no significant association between IL-1β +3954 alleles and CP (p value = 0. 06).
    Conclusion
    Based on the results of the present study، association between IL-1α -889 polymorphism in the population presented here confirms this gene as a risk factor for CP. However، the lack of any association between IL-1β +3954 polymorphism and CP makes it dubious to use this gene as a marker of susceptibility to CP.
    Keywords: Chronic periodontitis, Genetic polymorphism, Genotype, IL, 1α, IL, 1β
  • Jaber Yaghini, Ahmad Moghare Abed, Shiva Mortazavi, Mahdi Chelongar, Sattar Kabiri Pages 402-410
    Introduction

    One of the most effective and inexpensive methods to prevent tooth decay is the use of fluoride dentifrices. An adequate concentration of soluble fluoride should be available in toothpastes to have an inhibitory effect on caries. This study was designed to evaluate and compare total fluoride and soluble fluoride concentrations in most commonly consumed toothpastes in Iran with the international standard of 1000‒1500 ppm.

    Materials And Methods

    In this descriptive-analytical study 3 samples from 4 toothpastes were from Iran (Pooneh، Daroogar، Paveh) and one of them was an imported product (Crest 7). Total fluoride and total soluble fluoride concentrations were determined by ion specific electrode. Data were analyzed with one-way ANOVA، and Kruskal-Wallis، Mann-Whitney and post hoc Tukey tests (α=0. 05).

    Results

    Total fluoride and total soluble fluoride concentrations were higher than 1000 ppm only in Crest 7 toothpaste. Total soluble fluoride concentration in Crest 7 toothpaste was significantly higher than other toothpastes (p value < 0. 001). There were no significant differences between the 3 other toothpastes (p value > 0. 05).

    Conclusions

    Based on the results of the present study، the imported toothpaste had a favorable fluoride concentration but the Iranian products had fluoride levels below the standard levels.

    Keywords: Dental caries, Fluoride, Toothpaste
  • Fatemehsadat Sajadi, Mohammadhosein Torabinejad, Farzaneh Torabinejad Pages 411-422
    Introduction
    Oral hygiene in children and parental awareness have an important role in prevention of infective endocarditis. The aim of this study was to determine oral and dental health in children with congenital heart disease in comparison with a control group and its relation with knowledge، attitude and performance of parents.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive-analytical study carried out in 2012، 60 children، aged 3‒12 years، with congenital heart disease، referring to a private pediatric cardiology clinic and 60 healthy children، selected randomly، were evaluated. Then DMFT/dmft، plaque index and gingival index were recorded and a questionnaire was completed by parents for evaluating their knowledge، attitude and performance. Data were analyzed with SPSS 16 by descriptive statistics، 2-sample t-test، and chi-squared and regression tests (α=0. 05).
    Results
    The means of DMFT/dmft، PI and GI in children with CHD were significantly higher compared to healthy children (p value = 0. 001). Parents’ knowledge and attitude had no significant relationship with children’s mean PI، GI and DMFT/dmft (p value > 0. 05); however، parents’ performance and mean DMFT/dmft were significantly related (p value = 0. 01)، with no significant relationship with PI and GI (p value > 0. 05). There were no significant differences in knowledge and performance between the two groups (p value > 0. 05); however، parents’ attitudes in the patient group were significantly more positive that the healthy group (p value = 0. 004).
    Conclusion
    Children with CHD had lower oral health than healthy children. Parental knowledge and performance about heart disease and the importance of oral health was low. However، the attitude of parents of children with CHD was more positive than other group، indicating the role of education in improving attitude.
    Keywords: Awareness, Attitude, Infective endocarditis
  • Samira Barakat, Mehrdad Javan, Habibollah Dehghan, Ehsanollah Habibi Pages 423-432
    Introduction
    The incidence of musculoskeletal disorders in the dental profession is high due to long-term repetitive movements and some inappropriate ergonomic working conditions. Therefore، it is important to identify inappropriate positions and risk factors in dental practitioners. The aim of this study was to evaluate ergonomic body posture during work using Rapid Entire Body Assessment (REBA) method in dental students in Isfahan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The subjects in this cross-sectional descriptive-analytical study were randomly selected from dental students in Isfahan University of Medical Sciences and consisted of 70 students (34 females and 36 males). To determine the prevalence of musculoskeletal disorders Nordic questionnaire was used. To assess students status during work using REBA method the researcher directly observed the students for 20 to 30 minutes and data was recorded. Data was reported as percentages of relative frequencies and the means and analyzed with SPSS using chi-squared test. Mann-Whitney test was used for the comparison of REBA mean scores separately for genders.
    Results
    The most common musculoskeletal disorders in students were related to the shoulder the lower back with 41. 2% and 31. 7%، respectively. The mean REBA scores on the left and right sides were 5. 13 and 5. 01، respectively. Body posture was at the moderate and high risk levels in 90% and 10% of the students، respectively. Students’ posture during surgery was at a high risk level. There were no significant differences between REBA scores of male and female students (p value = 0. 239).
    Conclusion
    Based on the results of the present study، considering the moderate and high risk levels of subjects، the students need ergonomic intervention to prevent musculoskeletal disorders.
    Keywords: Dentist, Musculoskeletal disorder, Posture
  • Mozhdeh Mehdizadeh, Faezeh Jamali, Faranak Jalalian Pages 433-441
    Introduction
    Cephalometric images have limitations in the evaluation of measurements in three dimensions of space. In recent years، technological advances have made it possible to acquire 3D data on patients. This study sought to compare the accuracy of linear measurements made on digital postero-anterior cephalograms and CBCT images data with those made directly on dry skulls.
    Materials And Methods
    In this random cross-sectional descriptive-analytical study 5 anatomic landmarks were determined on 5 dry human skulls. Direct measurements on the skulls were made with a digital caliper. Then، digital postero-anterior CBCT radiographs and CBCT images were taken and measurements were made using the relevant software programs. SPSS 11. 5 was used for the data analysis. ICC (intraclass correlation coefficients) test and the mean percentage differences were analyzed with Wilcoxon test (α=0. 05).
    Results
    Comparison of mean percentage differences showed significant differences between measurements made on digital postero-anterior cephalograms and dry skulls on one hand and those made on CBCT images (p value = 0. 001). The mean ICC was 0. 92 for CBCT technique and 0. 28 for digital lateral cephalometry technique.
    Discussion
    Under the limitations of the present study، direct measurements on dry skull were very close to measurements on CBCT images compared to those on digital postero-anterior lateral cephalograms. The accuracy of CBCT technique was much higher than digital postero-anterior lateral cephalometry technique.
    Keywords: Cephalometry, Cone, beam computed tomography, Skull
  • Shahla Momeni Danaei, Rojin Soleymanzade, Najmeh Mohammadi, Soleiman Fijan Pages 442-450
    Introduction
    The orthognathic quality of life (OQOL) questionnaire evaluates the quality of life in five aspects which are related to the dentofacial status of an individual. In this study the association between the orthodontic treatment willingness and these aspects was evaluated in 10‒14 year-old students in Shiraz.
    Method
    In this cross-sectional analytic study، 240 participants among 10‒14 year-old students in Shiraz were selected. The OQOL questionnaire was used for the evaluation of five aspects of the orthognatic quality of life. After completion of the questionnaire، the students were asked to answer a question about their willingness for orthodontic treatment with Yes or No and according to this answer، the participants were categorized in two groups. The case group involved those who answered with Yes (n=113) and the control group involved those who answered with No (n=127). Data was analyzed with the SPSS 15 using Mann-Whitney U test (α=0. 05).
    Result
    The scores of three components، including “self-confidence” (p value = 0. 009)، “awareness of dentofacial esthetic” (p value = 0. 018)، and the “dentofacial esthetic” (p value = 0. 023) were statistically significant. The difference between the case and the control groups were not significant in the “social aspect” (p value = 0. 070) and the “oral function” (p value = 0. 154).
    Conclusion
    Based on the results of this study، in the adolescent age group، “self- confidence”، “dentofacial esthetic” and “awareness of dentofacial esthetic” are the most effective aspects of orthognathic quality of life (OQOL)، which result in willingness for orthodontic treatment.
    Keywords: Adolescent, Malocclusion, Quality of life
  • Firouzeh Nilchiyan, Azam Mohammadi Pages 451-458
    Introduction
    A child’s anxiety during dental therapy can lead to lack of cooperation، hindering or even preventing the therapy. This study was carried out to evaluate the level of anxiety caused by different dental procedures in 10‒12 year-old children in Shahr-e-kord city.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، the level of anxiety caused by dental therapy was evaluated in 583 students، aged 10‒12 years، who were selected by random multiple-stage sampling technique. Data was collected through Modified Child Dental Anxiety Scale Figurated (MCDASF). Data was statistically analyzed with SPSS 16. The collected data was analyzed using descriptive and analytical methods with t-test، Freedman test and independent t-test (α=0. 05).
    Results
    The mean of the level of anxiety for students with previous dental visits was 2. 58±0. 91 (from 5)، with 2. 68 for girls and 2. 49 for boys، which are considered lower than the average (p value < 0. 001). The dental procedures in terms of the level of anxiety they cause are ranked as follows: anesthetic injection، extraction، filling and polishing. Anxiety levels were significantly higher in girls compared to boys (p value < 0. 001).
    Conclusion
    Based on the results of the present study the level of dental anxiety in 10‒12 year-old children of Shahr-e-kord was low to moderate. It was higher in girls in comparison with boys. The highest level of fear occurs during anesthetic injection and the lowest occurs during polishing of the teeth.
    Keywords: Anxiety, Child, Dentistry
  • Parvin Mirzakoucheki Boroujeni, Shahrzad Javadinejad, Mina Mahdavi Pages 459-467
    Introduction
    Fissure sealants are applied in order to obliterate the fissures and isolated them from surrounding decay-causing environment. If these materials are lost، they should be repaired to provide protection from tooth caries. The aim of this study was to evaluate microleakage of repaired fissure sealants after using preparation methods such as prophylaxis، enameloplasty، air abrasion، application of bonding agents and beveling of fissures.
    Materials And Methods
    In this in vitro experimental study، fifty caries-free third molars were used. After cleaning by prophylaxis and acid etching، the fissure sealant (Fissurit FX) was placed on the teeth while a periodontal probe was placed on one half of the occlusal surface to create a break point sealant before curing، which was removed after light-curing. The sealant of one half of the surface was removed and the teeth were randomly placed in one of the five groups: 1) prophylaxis and etching (control); 2) enameloplasty with a round carbide bur and etching; 3) air abrasion and etching; 4) etching and application of the bonding agent; 5) beveling the margins of the buccal aspect of the occlusal fissure and etching. After thermocycling and sealing the teeth، they were immersed in 1% methylene blue for 48 hours. Then the teeth were sectioned longitudinally in a mesiodistal direction. The sections was examined under a stereomicroscope for microleakage. Data were analyzed with Kruskal-Wallis test.
    Results
    The highest and lowest rates of microleakage were seen in group 2 (enameloplasty) and group 5 (bevel of the buccal fissure)، respectively. Statistical analysis with Kruskal-Wallis test showed no significant differences between the groups (p value = 0. 19).
    Conclusion
    This study did not demonstrate any one single method of repair to be superior to the control method for reapplication of the sealant. It seems that persistence of each of these methods depends on the results of future studies، especially clinical studies.
    Keywords: Dental air abrasion, Dental leakage, Fissure sealants
  • Mahnaz Sheikhi, Ali Haji Jafari Anaraki, Soosan Sadeghian Pages 468-477
    Introduction

    The size and shape of sella turcica might be affected by pathological conditions. Clinicians should be familiar with the normal radiographic anatomy and morphologic variations of this area. The aim of this study was to evaluate the relationship between the shape and size of the sella turcica in subjects over 18 years of age with different skeletal malocclusions.

    Materials And Methods

    In this descriptive-analytical study، at first pre-treatment lateral cephalograms of 246 patients (over 18 years of age) were divided equally into three groups of skeletal malocclusions of class I، II and III (82 patients in each group)، with equal distribution of male and female subjects in each group. Then، the shape of sella turcica was determined according to standard references and its size was calculated using a software program. Data were analyzed with one-way ANOVA، chi-squared test and independent t-test using SPSS 18 (α=0. 05).

    Results

    The majority of subjects (57. 7%) had normal sella turcica shape. There were no significant differences in the shape (p value = 0. 515) and size of sella turcica between the three skeletal malocclusions (p values of length، depth and diameter were 0. 577، 0. 881 and 0. 575، respectively) and between genders (p values of shape، length، depth and diameter were 0. 274، 0. 22، 0. 113 and 0. 694، respectively).

    Conclusion

    Under the limitations of the present study، there was no relationship between the shape and size of sella turcica and different skeletal malocclusions and gender of subjects over 18 years of age.

    Keywords: Cephalometry, Malocclusion, Radiography, Sella turcica
  • Marzieh Kachoii, Mona Bazazzadeh, Maryam Khoroushi Pages 478-488
    Introduction
    The most common types of hepatitis include hepatitis A، B، C، D، E and G. Hepatitis B and C are serious threats to health and result in occupational and psychological problems. Hepatitis B and C are among the most common diseases transmitted from patients to the medical personnel and vice versa and also to their families. Prevention of transmission of hepatitis B and C at medical centers is an important health issue. The aim of the present study was to explain oral manifestations of hepatitis B and C to dentists so that they can diagnose and prevent transmission of these medical conditions. Review Report: The present review study was carried out by searching the Pubmed and ISI Web of Science databases from 1974 and 2013 using the key words hepatitis B، hepatitis C and dental precautions.
    Conclusion
    Despite plans and strategies for infection control، hepatitis is still a serious problem in dentistry. In this article dental precautions that should be considered in these patients were presented. In addition، methods to prevent infection with these viruses، the techniques used when confronting carriers of the virus، the methods of diagnosis and the symptoms were discussed.
    Keywords: Dentistry, Hepatitis B, Hepatitis C