فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 60 (پاییز 1392)

پژوهشنامه متین
پیاپی 60 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اردوان ارژنگ، فاطمه علی زاده صفحه 1
    چکیده: نسبت و رابطه ثبات احکام از یک سو و جهان شمولی و فرا زمان بودن از سوی دیگر دغدغه ای جدی و اساسی است. گذر زمان، تغییراتی را ایجاد می کند. از همین رو دیدگاه های مختلفی در مورد اصل تغییر و نحوه اثرگذاری تغییرات وجود دارد. در این جستار سعی شده است که دیدگاه ها و پاسخ ها به نحوی شفاف، صورت بندی شود. دیدگاه های مهم عبارتند از: 1) تغییر کاملا اثرگذار است؛ 2) تغییر با طراحی وضعیت منعطفانه احکام ثانویه، قابلیت مدیریت دارد؛ 3) تفصیل به نحو خاص؛ 4) دیدگاه امام خمینی. این نظر به صورت مفصل تری تبیین شده است که اندیشه وی را در مدیریت فقهی و اجتهادی تغییرات و تحولات زمان و مکان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ثبات، جهان شمولی، تغییر، فق، ه، امام خمینی
  • سید محمد موسوی بجنوردی، مریم بنی هاشمی صفحه 29
    چکیده: همه گیر شدن استفاده از رایانه و شبکه جهانی اینترنت در کمتر از نیم قرن، جهان را با پدیده ای به نام جرایم رایانه ای به طور عام و سرقت رایانه ای به طور خاص مواجه نموده که از لحاظ امنیتی می تواند بسیار خطرآفرین باشد. لذا ما در این مقاله از نظر فقهی به این بزه پرداختیم و بعد از تشریح عمل مجرمان به مقایسه آن و سرقت حدی پرداخته و به این نتیجه رسیدیم که علی رغم اینکه حد قطع انگشتان سارق از لحاظ بازدارندگی، می تواند ایده خوبی برای مجازات دزدان اینترنتی باشد؛ اما از آنجایی که در موارد زیادی در این نوع از دزدی شبهاتی وجود دارد از باب قاعده درءالحد نمی توان این حد را در مورد این مجرمان جاری نمود.
    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، سرقت رایانه ای، حرز، درءالحد، حد سرقت
  • منیره پلنگی، معصومه اسماعیلی صفحه 41
    چکیده: ملاصدرا اولین کسی بود که توانست بر اساس مبانی حکمت متعالیه معاد جسمانی را تبیین عقلانی نماید. طبق مبانی صدرایی، بدنی که بالذات تحت تدبیر نفس قرار دارد، یعنی بدن ما نه این بدن متعین عنصری دنیوی، از شوون و بلکه مرتبه نازله نفس است؛ بنابراین، بدن آلتی مستقل و بیگانه از نفس نیست و تجلی نفس است. بر این اساس، بدن در ارتکاب عمل هم نقش مباشر را دارد و هم مسبب پیدایش عمل است و به همین دلیل در آخرت مستحق عذاب و پاداش می شود. در باور ملاصدرا، بدن اخروی برآمده از خلاقیت قوه خیال است. امام خمینی یکی از موافقان معاد جسمانی صدرایی است که با پذیرش اصول مبنایی ملاصدرا در این مساله، تبیین عقلانی وی از معاد جسمانی را تایید نموده است.
    کلیدواژگان: معاد جسمانی، ملاصدرا، امام خمینی، بدن اخروی، بدن دنیوی، بدن مثالی، خیال
  • سید حسن خمینی صفحه 55
    چکیده: پس از آنکه در بخش نخست از مقاله «واکاوی بحث صحیح و اعم با رویکردی بر نظر امام خمینی(س)» نه مقدمه از مقدمات دوازده گانه بحث صحیح و اعم (شامل تبیین مساله و ذکر کلیات بحث صحیح و اعم، ترسیم محل نزاع در صحیح و اعم، تبیین چیستی معنایی صحیح و فساد و بیان مراد از صحت و شرایط آن، وجه تسمیه و نامگذاری الفاظ، لزوم تصویر قدر جامع و...) بیان شد، در مقدمه دهم آن اشاره شد که تصویر قدر جامع چه صحیحی باشیم و چه اعمی لازم است؛ لذا در بحث کاملی تصویر قدر جامع طرح و بیان شد که سیزده مبنا در مورد قدر جامع متخذ شده، که این مبانی در دو وجه مورد بررسی قرار می گیرند:وجه اول که تصویر قدر جامع از منظر صحیحی ها و پنج مبنا می شد، در بخش نخست مقاله طرح گردید و اینک در بخش دوم مقاله، وجه دوم از نظرگاه اعمی ها که شامل هشت مبناست، تبیین می گردد؛ در پایان مقدمه دهم بیان می شود از میان این سیزده مبنا، چهار مبنا را می توان ثبوتا پذیرفت، که عبارتند از: مبنای آخوند، مبنای محقق اصفهانی (از میان صحیحی ها) و مبنای امام خمینی (با تصحیحی که در آن ارائه می شود) و مبنای مختار از میان اعمی ها.
    در مقدمه یازدهم، ثمرات بحث صحیح و اعم مطرح می شود و در نهایت در مقدمه دوازدهم چهار قول متخذ در مورد وضع الفاظ برای صحیح یا اعم بیان می گردد؛ پس از طرح این مقدمات دوازده گانه، وارد تقریر ادله صحیحی ها و سپس اعمی ها شده و در جمع بندی ادله باب بیان می گردد که: «در بحث صحیح و اعم، یک مبنای عام نداریم، بلکه درباره هر عنوان فقهی (از قبیل وجوب، حرمت، صوم، حج و... حتی در افعال) باید به طور مستقل بررسی صورت پذیرد، و با توجه به گستردگی عناوین مذکور، بحث هر عنوان را باید در آغاز باب فقهی خود، مطرح ساخت».
    کلیدواژگان: صحیح، اعم، قدر جامع اعمی ها، صحت و فساد، موضوع له الفاظ
  • عطیه زندیه صفحه 97
    چکیده: انسان، موجودی صاحب عقل است که فرآورده های عقلانی او، در دو ساحت «نظر و عمل» رهگشای طریق زندگی اویند. این دو ساحت از دیرباز اندیشمندان را به تفکر واداشته است. ارسطو براین اساس، حکمت را به دو بخش نظری و عملی تقسیم کرده که این تقسیم بندی بر تقسیم عقل به نظری و عملی، مبتنی است. نحوه ارتباط این دو ساحت و استقلال یا وابستگی آنها به یکدیگر و میزان تاثیر و تاثر آنها نسبت به یکدیگر از اهداف این پژوهش است.
    امام خمینی از جمله کسانی است که به این مبحث پرداخته است. وی این دیدگاه را که شان عقل نظری، «ادراک» و شان عقل عملی، «انجام کارهای معقوله» باشد مورد انتقاد قرار می دهد و اعتقاد دارد «عمل» در هر دو شان عقل، لازم است و علم و ادراک به تنهایی در عقل نظری کار ساز نیست. وی به نقش ایمان در اعتقادات و باورها توجه دارد که تنها از طریق علم حاصل نمی شود.
    کلیدواژگان: عقل نظری، عقل عملی، ایمان، امام خمینی
  • محمدتقی فخلعی، مریم صباغی ندوشن صفحه 121
    چکیده: یکی از شرایط متعاقدین در باب معاملات، اختیار است، اختیار مطرح در این باب معنایی در مقابل جبر نیست، بلکه در مقابل کراهت و به معنای رضایت است که مشهور فقی هان آن را به معنای طیب نفس قلمداد کرده اند. و از اینکه فقی هان شرط اختیار را در کنار قصد یک شرط مستقلی قرار داده اند. معلوم می شود که هر یک غیر از دیگری بوده و در نتیجه انگاره وحدت بین آن دو منتفی می شود؛ چرا که یکی عامل اصلی انعقاد عقد بوده و در تحقق و تکوین اصل ماهیت عقد موثر است و دیگری، یعنی رضا، شرط نفوذ و اعتبار عقد است که متعلق آن ممکن است در گذشته واقع شده باشد یا در زمان حال یا آینده موجود شود. یکی از دلایل وجود شرط رضا آیه تراضی است که بر خلاف ظهور اولیه آن در مقارنت رضایت با تجارت با توجه به ظهور کلمه «عن» در مجاوزت، به این معنا که تجارت مجوز اکل منحصرا باید از کانال تراضی بگذرد و در خارج واقع شود؛ دلیلی بر لزوم تقارن عقد با رضایت ندارد. این تحقیق بر آن است که با محوریت آیه «تجاره عن تراض» به این نتیجه رهنمون گردد.
    کلیدواژگان: تجارت، تراضی، مقارنت، متعاقدین، طیب نفس، مکره
  • سید صدرالدین موسوی جشنی صفحه 145
|
  • Ardavan Arjang, Fatemeh Alizadeh Page 1
    The nature of relationship between fixity of commandments and their universality and trans-temporality is among serious concerns. The passage of time creates some changes. Hence, there are different viewpoints about the principle of change and the way of its impacts. The present paper is an attempt to formulate these viewpoints and answers. The important viewpoints about change are: 1) change is totally effective; 2) change is manageable through flexible definition of secondary commandments; 3) detailed explanation in a specific manner; 4) Imam Khomeini’s viewpoints. The viewpoints of Imam Khomeini have been discussed in details, showing his approach to jurisprudential management of changes and developments within the context of time and space on the basis of individual inference.
    Keywords: Fixity, universality, change, jurisprudence, Imam Khomeini
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Maryam Banihashemi Page 29
    The universalization of the use of computer and Internet in less than half a century has introduced to the world a phenomenon called Internet (computer) crime in general and Internet theft in particular, which can be very endangering from security point of view. The present article is an attempt to study this offense from jurisprudential point of view. Also it will be compared with the theft whose punishment is mutilation of fingers. The findings of the present paper show that despite the fact that mutilation of thief’s fingers can be deterrent, it cannot be a suitable punishment forthe Internet or computer theft. However, since there are still some doubts about this kind of theft, the Islamic punishment of mutilation of fingers cannot be used for Internet or computer theft based on the rule of Dar’ ul-Hadd.
    Keywords: Internet crimes, computer crime, Dar ul, Hadd, punishment of theft
  • Monireh Palangi, Masumeh Esmaili Page 41
    Mulla Sadra was the first Muslim philosopher to offer a rational explanation of physical resurrection on the basis of transcendental philosophy. On the basis of his principles, the body, which is essentially under the management of the soul, i.e. our body, not the materialized mundane body, is one of the lower degrees of the soul. Therefore, body is not an instrument independent or alien to the soul, rather it is its manifestation. Hence, on this basis, in doing an action, the body is both supervisor and causer of the implementation of the act and due to this reason it is liable to reward and punishment in the hereafter. Mulla Sarda maintains that the otherworldly body is the outcome of the imagination faculty’s creativity. Imam Khomeini is one of the advocates of Mulla Sadra’s theory of physical resurrection and has acknowledged Mulla Sadra’s principles and his rational explanation of physical resurrection.
    Keywords: Physical resurrection, Mulla Sadra, Imam Khomeini, otherworldly body, worldly body, transitional body, imagination
  • Seyed Hassan Khomeini Page 55
    In the first part of this article nine preludes of the twelve preludes of the issue of correct and general (including explanation of the problem, its overview, the problematic, its nature, its nomenclature, and the necessity of depiction of limit of comprehensive), were discussed. It was mentioned in the tenth prelude that it is necessary to depict the limit of general whether as a generalist or correctist. Hence, in the generalist approach, the nature of limit of general was discussed and was mentioned that thirteen principles were extracted with regard to the limit of general. These principles are studied within the framework of two approaches: First approach includes the limit of general in viewpoint of correctness which has five bases. The first approach that is the limit of general from the viewpoint correctists and has five principles was discussed in the first part of the article. In this part, the approach of generalists which has eight principles is discussed. At the end of the tenth principle it is argue that out of the thirteen principles four can be accepted proven which are those offered by Akhund, Mohaqeq Isfahani (a correctist), Imam Khomeini (as a correctist) and Mokhtar as a generalist. In the eleventh prelude, the results of both approaches are discussed and finally in the twelfth prelude four arguments on the concept of correct or general are discussed. In the next step the reasons of the correctists and generalists are concluded: we don’t have a general principle with regard to the issue of correct and general, rather each jurisprudential issue (such as obligatory, prohibition, fast, Hajj, and even deeds) should be studied independently and given the wide scope of the said issues, the discussion of each issue must be given within the framework of its jurisprudential chapter.
    Keywords: Correct, general, limit of general of generalists, correctness, wrongness, subject of term
  • Atiyeh Zandiyeh Page 97
    Man is a being, who possess reason, whose rational products guide him in “theory and practice” in his life. These two realms have preoccupied the thinkers since times immemorial. On this basis, Aristotle divided philosophy into two parts of practical and theoretical, which is based on classification of reason into practical and theoretical. The main objective of the present paper is to study the way of the interconnection of these two realms, their dependence or independence and their impacts on each other. Imam Khomeini has discussed this issue. He is critical of the idea that the function of theoretical reason is understanding and that of practical reason is doing thought about acts. He maintains that act is necessary in both the realms of reason and that knowledge and understanding alone is not helpful in theoretical reason. He pays attention to the role of faith in beliefs and convictions, which is not attainable through mere knowledge.
    Keywords: Theoretical reason, practical reason, faith, Imam Khomeini, Aristotle, theory, practice
  • Mohammad Taqi Fakhlai, Maryam Sabaghi Nadushan Page 121
    One of the conditions of contractors in a transaction is freewill. Of course free will here is not antonym to determination, rather it is antonym of compulsion. Freewill here means consent (termed as heartfelt consent by jurisprudents). Also jurisprudents consider freewill as an independent condition on the side of intention. Hence, it can be concluded that they are different and are not identical nor are they one and the same thing. In fact, one of the them is main factor for contract and is effective in the completion of the nature of contract and the other, i.e. consent, is the condition for effectiveness and validity of the contract whose subject might have happened in the past or may happen in the future. One of the reasons for consent is the Quranic verse on mutual consent which states that any transaction should be based on mutual consent which happens in outside reality and does not entail the simultaneity of contract with consent. The present research is an attempt to conclude dispensability of simultaneity of consent with contract based on the “a trade by mutual consent”.
    Keywords: Trade, mutual consent, simultaneity, contractors, heartfelt consent, compulsion
  • Seyed Sadrodin Moosavi Jashni Page 145
    Faculty Member, Faculty of World Studies, University of Tehran, Adjunct member, Imam Khomeini and Islamic Revolution Research Institute. The present paper is to a somatological study of elements of otherization of alien culture in Imam Khomeini’s cultural discourse. The main question of the present paper is: how the alien culture as the other is represented in Imam Khomeini’s cultural discourse? In order to discuss the problem, Laclau Mouffe’s discourse analysis method has been used and the related works of Imam Khomeini have been used as data sources. The findings of the research indicate that Imam Khomeini by using duo terms such as cultural insecurity and security, light and darkness, subordination and superordination and awareness and humiliation successfully otterized the alien culture as the other of the cultural discourse of the Islamic Revolution. The symbol of Satan and its reflection in the cultural discourse of Imam Khomeini which represents the signifier of Great Satan and its signified, i.e. US-West, is in fact a perceptive cultural defense mechanism.
    Keywords: Imam Khomeini, other, otherization, cultural discourse, Laclau Mouffe, Iran, Islamic Revolutio