فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 8 (تابستان 1392)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 8 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرسول سلمان ماهینی، سحر عابدیان* صفحه 5
    شناخت نواحی مستعد زمین لغزش یکی از اقدامات اولیه در مدیریت منابع طبیعی و کاهش خسارت ناشی از این پدیده به شمار می آید. در این پژوهش برای حل این مساله از فنون GIS در تعیین به نسبت سریع مناطق مستعد لغزش استفاده گردید. نخست پارامتر-های مهم در ایجاد زمین لغزش شامل: شیب، کاربری اراضی، سنگ شناسی، فاصله از گسل و میزان بارندگی، از تصاویر ماهواره ای Landsat، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی استخراج شد. این لایه ها به منظور تولید نقشه پتانسیل خطر با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ارزش گذاری و بر اساس روش شاخص پتانسیل خطر به روش پیکسلی با هم ترکیب گردیدند. سپس نقشه نهایی به دست آمده از این روش بر اساس نقاط شکستگی ارزش ها، به 5 طبقه پهنه بندی گردید. نتایج به دست آمده از این بررسی که به سرعت قابل اجرا و تکرار است و در رده روش های نیمه پیچیده قرار می گیرد، نشان می دهد که بیش ترین درصد لغزش در نواحی جنوبی منطقه گلوگاه تا کردکوی واقع شده است که این ناحیه دارای واحد های سنگ شناسی متشکل از لایه های سنگ آهک، مارن و رس و طبقات شیب 5 تا 35درصد است؛ همچنین به منظور بررسی صحت نقشه تعیین شده، نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش با نقشه پراکندگی لغزش ها مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت که انطباق پراکندگی ها در مناطق طبقه بندی شده دلالت بر قابل اطمینان بودن روش شاخص پتانسیل خطر در تعیین مناطق لغزش پذیر است. بدیهی است برنامه ریزی و مدیریت مناطق لغزش پذیر به ویژه در راستای ساخت سازه هایی نظیر راه های ارتباطی، تاسیسات و ساخت و ساز های مسکونی و روستایی به منظور کاهش هزینه های محیط زیستی و اقتصادی باید با توجه به نقشه های پهنه بندی صورت پذیرد. روش به کار رفته در این پژوهش برای اقدام های توسعه ای و به خصوص مواردی که زمان زیادی برای تحقیقات محیطی در نظر گرفته نمی شود، مفید است.
    کلیدواژگان: شاخص پتانسیل خطر، پراکندگی زمین، لغزش، پهنه بندی خطر زمین لغزش
  • سید حسن موسوی *، محمدرضا شکری، افشین دانه کار صفحه 17
    اکوسیستم های مرجانی بعد از جنگل های گرمسیری، پرتولیدترین اکوسیستم در روی کره زمین و در عین حال از جمله حساس ترین اکوسیستم ها در برابر آشفتگی های طبیعی و غیرطبیعی کره زمین به شمار می روند. در نتیجه بازسازی و احیاء اکوسیستم های مرجانی تخریب شده از جمله مهم ترین دغدغه های مدیران ساحلی به شمار می رود. در این مطالعه به مدیریت اکوسیستم های ساحلی به ویژه اکوسیستم های مرجانی توجه شده است. به همین منظور فرآیند مدیریت این اکوسیستم ها به سه گروه رویکردهای جلوگیری، کاهش و احیاء تقسیم بندی شد. این که برای حفاظت از یک اکوسیستم مرجانی از چه رویکردی استفاده شود به اهداف موردنظر، مقیاس زمانی احیاء، شدت تخریب اکوسیستم ها و بودجه مدیران این اکوسیستم ها در حفاظت از آن ها بستگی دارد. در نهایت می توان این گونه نتیجه گیری کرد که از میان راهکارهای مدیریتی مختلف، تلفیقی از حفاظت زیستی و فیزیکی اکوسیستم های مرجانی از موفقیت بیش تری برخوردار است. در این رویکرد تلفیقی، در گام نخست اکوسیستم تخریب شده به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شده و سپس با استقرار زیستگاه های مصنوعی دریایی در مجاورت اکوسیستم تخریب شده اقدام به کاشت قطعات و کلنی های مرجانی روی این بسترها نمود.
    کلیدواژگان: اکوسیستم مرجانی، مدیریت، بازسازی و احیاء، حفاظت، زیستگاه مصنوعی
  • علی آزموده*، کریم سلیمانی، فریده مهدوی صفحه 27
    یکی از عوامل مهم توسعه در هر منطقه فراهم بودن منابع آب مناسب می باشد. اکنون بر همگان ثابت شده است که کیفیت آب علاوه بر کمیت آن دارای اهمیت زیادی می باشد. واژه کیفیت آب نیز در توضیح خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای استفاده برای هدف خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از روش های نو ظهور در حل مسائل محیط زیست، استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی است؛ بنابراین در تحقیق حاضر روش شبکه عصبی MLP و RBF در برآورد میزان شاخص کیفی کل مواد محلول (TDS) در رودخانه تجن شهرستان ساری مورد استفاده قرار گرفته و نتایج آن نیز با رگرسیون چند متغیره خطی مقایسه شد. در این مطالعه برای مدل سازی از اطلاعات و داده های 9 متغیر کیفی ماهانه آب برای یک دوره 40 ساله (1384- 1345) استفاده شد. کارایی مدل ها توسط معیارهای آماری ضریب تبیین (R)، مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب ناش- ساتکلیف (NS) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج مدل رگرسیون چند متغیره خطی نشان داد که با استفاده از داده-های آموزش می توان میزان شاخص کیفی TDS را با ضریب همبستگی 762/0 و ضریب تبیین 872/0 برآورد نمود. نتایج برآمده از این مطالعه نشان-دهنده کارایی مناسب شبکه عصبی به عنوان تکنیکی برتر برای برآورد TDS در مقایسه با رگرسیون خطی می باشد. همچنین با مقایسه دو مدل شبکه عصبی مشخص شد که شبکه MLP از دقت به نسبت بهتری برخوردار بوده و تنها مزیت شبکه RBF را می توان زمان کم تر برای آموزش شبکه دانست.
    کلیدواژگان: شاخص کیفی TDS، شبکه عصب مصنوعی، رودخانه تجن، کیفیت آب
  • بی بی زهرا مظلوم *، مرجان محمدزاده صفحه 41
    هدف از انجام پژوهش ها، حل مشکلات و بهبود وضعیت موجود، گرفتن تصمیمات مناسب، افزایش کارایی و بهره وری و دست یابی به اطمینان در برنامه ریزی خرد و کلان است. نبود کاربست یافته های پژوهشی به منزله اتلاف منابع مالی و انسانی صرف شده برای انجام آن ها است و نه تنها سبب ایجاد آثار سوء در ذهنیت دستگاه ها و مسئولان امور مالی نسبت به سودمندی سرمایه گذاری به عمل آورده در زمینه تحقیقات می شود، سبب خدشه دار شدن انگیزه پژوهشگران برای ادامه تلاش در این زمینه ها را نیز فراهم می سازد. یکی از اقدام های اولیه در شناخت عوامل کاهش همکاری های لازم و مناسب بین بخش پژوهشی و اجرایی، بررسی موانع و عوامل کاربست یافته های پژوهشی است. هدف این پژوهش، بررسی موانع کاربست یافته های پژوهشی منابع طبیعی و محیط زیستی است. اطلاعات مورد نیاز برای تهیه و تنظیم پرسش نامه با جستجو در منابع کتابخانه ای، اینترنتی و مصاحبه با اعضای هیات علمی دانشگاه، کارکنان و معاونین اداره منابع طبیعی و اداره حفاظت محیط زیست جمع آوری گردید. پرسش نامه های آماده شده به صورت حضوری و از راه آدرس الکترونیکی به اعضای هیات علمی دانشگاه ها، اداره ها و سازمان های مرتبط ارسال شد. تعداد 40پرسش نامه تکمیل گردیدکه 25عدد توسط کارکنان اداره های محیط زیست و منابع طبیعی و 15عدد توسط اعضای هیات علمی دانشکده های منابع طبیعی تکمیل شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد مهم ترین موانع در کاربست یافته های پژوهشی وجود شکاف های نگرشی، ارتباطی و مسئولیتی میان محققان و تصمیم-گیران، همچنین نبود جهت و هدف دار نبودن انجام طرح ها و طرح های پژوهشی در دانشگاه ها هستند.
    کلیدواژگان: پژوهش گران، تصمیم سازان، یافته های پژوهشی، کاربست، منابع طبیعی و محیط زیست
  • مینا مکی آل آقا، حسین یوسفی*، فهیمه صفایی، سحر قلعه صفحه 47
    اهمیت فضای سبز در محیط شهری تا آن حد است که به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع مطرح می باشد. متاسفانه ایجاد و توسعه فضای سبز شهری همواره با تهدیدها و فرصت ها روبه رو بوده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی متغیرهای تاثیرپذیر از مدیریت فضای سبز منطقه 8 شهرداری تهران و تدوین استراتژی های مدیریتی در راستای بهبود محیط زیست شهری می باشد. در این راستا بر اساس فرمول کوکران تعداد 384پرسش نامه تهیه گردید که از اعتبار روایی برخوردار بودند. پس از کسب نظر ساکنین و کسبه منطقه گفته شده، به عنوان نمونه و تجزیه و تحلیل نتایج پرسش نامه ها، مطالعه گفته شده در دو گام انجام گردید. در گام اول، متغیرهایی که مدیریت فضای سبز منطقه 8 شهرداری بر آن ها موثر بودند شناسایی و فرضیاتی مبنی بر اثرگذاری مدیریت فضای سبز در سلامت روحی و روانی و جسمانی شهروندان، بالا بردن شرایط زندگی آن ها، بهسازی شرایط محیط زیست، کاهش آلودگی ها (به ویژه آلودگی صوتی که به عنوان شاخص آلودگی ها در منطقه مورد مطالعه، مطرح است)، داده شد. در گام دوم مطالعه، نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت های منطقه 8 شهرداری تهران بررسی شد و با توجه به روش SWOT استراتژی هایی برای مدیریت و بهینه سازی شرایط محیط زیست منطقه داده شد. در ادامه با استفاده از روش همبستگی پیرسون و به کارگیری نرم افزارهای SPSS و Excel روابط بین متغیرها و فرضیات تحقیق بررسی شد. که نتایج امر حکایت از وجود روابط معنی دار بین متغیرهای پژوهش و اثبات فرضیات داده شده می کرد.
    کلیدواژگان: استراتژی های مدیریتی، فضای سبز شهری، بهسازی محیط زیست، مدیریت فضای سبز
  • عباس پارسایی*، امیرحمزه حقی آبی صفحه 57
    فرآیند پخش آلودگی در رودخانه ها بسیار پیچیده است. یکی از پارامترهای بسیار مهم در شبیه سازی انتقال آلودگی در رودخانه ها ضریب پخشیدگی می باشد. معادله حاکم بر انتقال آلودگی در آبراهه ها، معادله انتقال پخش (ADE) می باشد. در گسترش مدل های عددی برای شبیه سازی انتقال آلودگی در مجاری روباز علاوه بر حل عددی معادله حاکم ADE نیاز به محاسبه ضریب پخشیدگی نیز می باشد. هرقدر دقت پیش بینی و محاسبه این پارامتر بیش تر باشد دقت مدل های عددی نیز بیش تر می شود؛ به دنبال آن برنامه ریزی برای مدیریت بهینه بهره برداری از منابع آب با دقت بیش تری صورت می گیرد. برای تخمین ضریب پخش آلودگی فرمول های تجربی فراوانی ارائه شده است. این فرمول ها و مدل ها به دلیل این که پدیدآورندگان آن ها به خاطر ساده سازی هایی که در مرحله مدل سازی صورت می گیرد و از بعضی از عواملی که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم در پدیده تاثیر دارند صرفه نظر می نمایند؛ بنابراین نتایج آن ها همواره قطعیت ندارد. به همین خاطر محققین به استفاده از روش های هوش مصنوعی روی آورده اند. انواع فرمول ها و مدل های گسترش داده شده (معادلات تجربی و مدل های هوش مصنوعی) نیاز است که برای یک نمونه واقعی از انتشار آلودگی در رودخانه مورد ارزیابی قرار گیرند. در این تحقیق برخی از مشهورترین فرمول های تجربی و مدل های هوش مصنوعی ارائه شده جمع آوری شده و در ادامه با استفاده از روش روندیابی به محاسبه ضریب پخش برای دو رودخانهSevern و Narew پرداخته شده است. از میان روابط تجربی رابطه هایی که توسط کاشفی پور و همکاران ارائه شده دارای دقتی در حدود دارد و مدل های هوش مصنوعی دارای دقتی به مراتب بهتر که حداقل دقتی برابر دارند؛ بنابراین مدل های هوش مصنوعی تربیت شده دارای دقت بسیار مناسب تری می باشند.
    کلیدواژگان: ضریب پخش انتشار آلودگی، روش روندیابی، مدل های هوش مصنوعی (ANN، ANFIS)، روابط تجربی
  • شیوا غریبی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، حسین وارسته صفحه 73
    این مقاله به مطالعه سر و صدای ناشی از ترافیک در جاده گلستان که از درون پارک ملی گلستان گذشته پرداخته است. افزایش شمار وسایل نقلیه در تردد این جاده منجر به افزایش تراز سر و صدا می شود. به صورتی که ترافیک، منبع عمده سر و صدا در این منطقه است. در این جاده برای تعیین عوامل موثر بر صدا اقدام به مدل سازی صوت شده است، زیرا برای شناسایی تغییرات کنونی و آینده شرایط سر و صدای ناشی از ترافیک مدل ها ابزارهای مفیدی هستند. در ابتدا برای ارزیابی صدا و سایر متغیرهای مستقل، ایستگاه های نمونه-برداری در 76 نقطه در فواصل مختلف و عمود بر جاده و به سمت داخل جنگل انتخاب شدند. در هرکدام از این نقاط نمونه برداری به طور همزمان متغیرهای مربوط به شرایط محیط، هندسه محیط و وضعیت ترافیک در مدت زمان 15دقیقه اندازه گیری و ثبت شدند. سپس با استفاده از روش گام به گام عملیات مدل سازی میان 18متغیرمستقل و یک متغیر وابسته آن انجام شد. برای اعتبارسنجی مدل از داده های 26 ایستگاه به صورت کاملا تصادفی استفاده شد. ارائه بهترین مدل رگرسیون چند متغیره توسط ضریب همبستگی (R) و ضریب تعیین (R2) صورت گرفت. نتایج عملیات مدل سازی حاکی از آن است که مدل Lmaxدارای شش متغیر فاصله شنونده از جاده، شیب پلات نمونه برداری، دما، رطوبت نسبی، تعداد خودروهای سنگین و سرعت خودروهای سنگین است که به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر انتشار صدا دارند. ضریب تعیین این مدل برابر 68/0 است؛ بنابراین این مدل به عنوان مدل نهایی انتخاب گردید و بدین صورت یک مدل برای تراز صدای بیشینه یک ساعته (Lmax (1h)) در جاده پارک ملی گلستان به دست آمد.
    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، مدل پیش، بینی، Lmax، سر و صدا، ترافیک
|
  • Abdolrassoul Mahini, Sahar Abedian* Page 5
    Determination of landslide hazard zones should be considered a primary activity in natural resource management that results in reduced landslide costs. Using landslide hazard zoning، one can detect susceptible and high potential landslide hazard areas. To address landslide hazard zone، GIS techniques were used to determine rapidly the sensitive areas. All important parameters such as slope، land-use، geology، rain and distance to fault lines were selected from satellite images of Landsat، topography and geology maps. Then، these layers were weighted according to Analytical Hierarchy Process and finally were combined based on Hazard Potential Index (HPI). Then، final layer were classified into 5 categories based on Natural Breaks Values. The results of this method، that are applicable and repeatable، indicated that in most of the landslide have occurred in southern part of Galugah to Kordkuy cities. These areas have lithological units including marl، clay، lime stones and slope classes 5 to 35 percent. Also، the comparison of generated landslide hazard layer with the actual landslide layer confirmed the accuracy of the determined hazard zone and the method. We suggest the use of this layer in planning activities like road and building construction to reduce the environment and economic costs. The method used in our analysis falls in the semi-complex approaches to landslide zoning، is repeatable and easily upgradable and matches with the pace of development in the area.
    Keywords: landslide hazard zoning, Landslide Hazard Index, dispersal landslide
  • Seyed Hassan Mousavi *, Mohammad Reza Shokri, Afshin Danehkar Page 17
    Coral ecosystems after tropical forests are the most productive ecosystems on Earth and on the other hand، Coral reefs are sensitive ecosystems due to both natural and human disturbances. As a result، reconstruction and rehabilitation of degraded reefs is considered one of the major reef management approaches. In this study، we were interested in the management of coastal ecosystems، particularly coral reef ecosystems. Degraded coral reef rehabilitation techniques were divided into three groups such as prevention، mitigation and restoration approaches. This is to protect a coral ecosystem of what approach should be used، depends on targets، timescale for reduction، intensity of degradation of ecosystems and fund managers in protecting their ecosystems. Finally، it can be concluded that among different management approaches، a combination of biological and physical protection of coral reef ecosystems are more successful. In this integrated approach، the first step is the introduction of degraded ecosystems as protected area then by establishment of artificial reefs in the vicinity of damaged ecosystems to plant coral pieces and colonies on these grounds.
    Keywords: Coral Ecosystem, Management, Restoration, Conservation, Artificial Reefs
  • Ali Azmoodeh*, Karim Solaimani, Farideh Mahdavi Page 27
    One of the important factors for development in each region is the availability of appropriate water resources. In addition to water quantity quality is also of great importance. Water quality is a term used to describe the chemical، physical and biological characteristics of water with respect to its suitability for a particular use. One of the new methods in environment problems is using Artificial Neural Network (ANN). Main objective of this study is to evaluate capability of Artificial Neural Network MLP and RBF and Multivariate Linear Regression (MLR) models in order to predict qualitative indices (TDS) in Trajan river of Sari، located in Mazandaran Province. In this study، the information and data from Tajan River including 9 monthly parameters of water quality for a period of 40 years (1966-2005)، used to predict qualitative indices (TDS). Efficiency of the models was evaluated by some statistical criteria including determination coefficient (R)، root mean square error (RMSE) and Nash-Sutcliffe efficiency (NS). The results of MLR showed that qualitative indices (TDS) can be predicted based with correlation coefficient and determination coefficient of 0. 762 and 0. 872، respectively. The results indicated the ANN model could provide better prediction in comparison with MLR model. Also، comparison of these two neural network results specified that MLP neural networks had a relatively more accuracy and the only advantage of RBF neural networks was their much less time of training.
    Keywords: Qualitative indices TDS, Artificial Neural Networks, Tajan river, Water quality
  • Bibizahra Mazlum*, Marjan Mohammadzadeh Page 41
    The purpose of the doing research is solve problems and improve the situation، making appropriate decisions، increase performance and productivity and access to confidence in the macro and micro level planning. Not research findings application is as a waste of financial and human resources spent for them، And not only cause creation adverse effects departments and finance officials minds is ratio to the utility invest in research field، Cause undermine researchers incentives provides for continue efforts in this fields. One of the primary steps in identifying factors reduction the needful and suitable collaborations between department of research and executive is search barriers and factors of research findings application. The purpose of this study is search barriers of the research findings application on natural resources and the environment. required information were collected with search in library sources، Internet and interviews with academic members of universities، employees and deputies department of Natural Resources and department of Environmental Conservation for the preparation of the questionnaire. Prepared questionnaires was distribution in face personal and was send to e-mail to academic members of universities، related offices and agencies. 40 questionnaires were completed that 25 from them by employees of the department of environment and natural resources، 15 other by academic members of natural resources universities. SPSS software was used for data analysis. Results showed gaps of attitude، communication and responsibility between researchers and decision-makers، such a lack of direction and purpose of research projects and plans in universities are the most important barriers to the research findings application.
    Keywords: research findings, application, natural resources, environment
  • Mina Macki Aleagha, Hossein Yousefi*, Fahime Saffai, Sahar Ghaleh Page 47
    The importance of green space in the urban environment to the extent that it is considered as one of the indicators of developed community. Unfortunately، developing of urban green space always faces with threats and opportunities. The object of this study is Composition of management strategies and investigation of effective variable on urban green space in region 8، Tehran Municipality. So، On the base of Cochran formula was prepared 384 questionnaires which have validity. This study was done after finding resident opinions (as a sample) and analyzing of questionnaires results in 2 steps. in the first step، introduced some variables which affected by green space management in region 8، Tehran Municipality and presented 4 hypothesis about green space management influences on emotional، mental and physical health of citizens، increasing of life conditions، improvement of environmental conditions، decreasing of pollution (like noise pollution which is pollution indicator in region 8). In the second step، investigated some threats، opportunities، strengths and weaknesses points and presented strategies on management and improvement of environmental conditions by using of SWOT، then investigated relationships between variables and hypothesis by Pearson correlation in SPSS and Excel software that results showed significant relationships between variables and hypothesis prove.
    Keywords: management strategies, urban green space, environmental improvement, green space management
  • Abbas Parsaie *, Amir Hamzehhaghiabi Page 57
    Water pollution in rivers is a complex process. Transmission of pollutant in river is one of the most important problems in Environmental Science. The governing Equation of transmission of pollutant in river is Advection Dispersion Equation (ADE). The ADE is Partial differential equation (PDE) that it’s one of the most important equation that used in fluid engineering Special water engineering، this equation named in general Convection equation. This equation has two part، Advection and dispersion term. To modeling of pollution transport in rivers needed to developing Numerical model for solving the ADE and calculating of Longitudinal Dispersion coefficient (LDC). LDC is one the important parameters in the Pollution transport simulations. Accurate estimates of this parameter increase the accuracy of the computer modeling. There are many methods to calculate the diffusion coefficient of the experimental and mathematical methods. The results of the experimental has significant errors because it’s based on indirect parameter in the simplification of modeling. So it needs to be calibrated with observational data or Methods that the Dispersion coefficient can be calculated directly. In this study، the routing method was used to calculate the Dispersion coefficient and the following a careful review was done on the empirical formulas. Final result shows that the intelligent method (ANN and ANFIS) is more accurate in compare with empirical formulas.
    Keywords: transmission of pollutant, finite volume method, Severn river, Narew River, Dispersion routing
  • Shiva Gharibi*, Abdolrassoul Salman-Mahiny, Hossein Varasteh Page 73
    This paper examines the traffic noise in Golestan National Park road that has passed through the Golestan National Park. The increasing number of vehicles that travel in the country’s highways has led to an increase in the noise level. Therefore، traffic is considered a main source of noise pollution in this area. In this road to determine factors affecting on noise modeling was performed. Because the models are useful tools to identify changes in current and future traffic conditions. At first، for evaluation of noise and recording independent variables، sampling stations were selected using a Systematic-Random method in 76 points at various distances from the road. In each sampling point environmental variables، geometry of road surface and traffic conditions was measured for 15 minutes during 8 am to 8 pm. then modeling was performed among 18 independent variables and one dependent variable using stepwise regression. To verify the model، data of 26 stations not used in the previous modeling effort were randomly selected. In this way، the best multivariable regression based on correlation coefficient (R) and coefficient of determination (R2) was achieved. The result of modeling showed that the Lmax model have 6 variables including distance from the road، slope of plot، temperature، relative humidity، number and speed of high vehicles that have the greatest impact on sound propagation. The regression equation were 68% respectively. Therefore this model was as the final model. Thus، one model was obtained for a maximum sound level (Lmax (1h)) in the Golestan National Park road.
    Keywords: Golestan National Park, Predication model, Lmax, Noise, Traffic