فهرست مطالب

پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا) - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1392)

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی پورنامداریان، فاطمه کوپا، علی محمد پشتدار، مریم محمدی * صفحات 1-26

    میان ادیان الهی مشابهت‎های بسیاری در عقاید مربوط به مبدا روح، سرنوشت روح پس از مرگ، رستاخیز، داوری و بهشت و جهنم وجود دارد که این امر حاکی از ارتباط ادیان با یکدیگر است. هر چند این ارتباط؛ بویژه در ادیان توحیدی همچون یهود و اسلام بیشتر به چشم می خورد؛ اما بررسی مشابهات دو دین زرتشتی و یهودی نیز به دلیل ارتباط فرهنگی و سیاسی میان زرتشتیان و یهودیان پس از سقوط اورشلیم و اسارت یهودیان به دست بخت النصر و سپس فتح بابل توسط کوروش و آزادی یهودیان که زمینه‎ساز نفوذ فرهنگ ایرانی و عقاید زرتشتی در اعتقادات یهود گشت، حائز اهمیت است. از جمله این مشابهات اعتقاد به ماهیت دوگانه روحانی و جسمانی انسان، پذیرفتن روز رستاخیز به عنوان امری مسلم و مراتب بهشت و جهنم نزد پیروان این دین‎هاست. با مطالعه در اعتقادات ادیان به طور کلی و در باب مباحث مربوط به آخرت شناسی و حیات روح پس از مرگ به صورت جزئی‎تر، چنان که موضوع این نوشتار است، می‎توان به یکی بودن منبع تعالیم آنان که همانا وحی پروردگار است پی برد. اگرچه بعضی عقاید موجود در دو دین یهودی و زرتشتی در سه اثر عرفانی که در این جستار مورد بررسی قرار گرفته اند، وجود ندارد، مانند وجود تناسخ و حلول‎گرایی در یهود که در برخی منابع؛ بویژه آثار کابالیستی بدان اشاره شده است، اما شباهت‎هایی هم وجود دارد که به سبب اشتراک مبدا وحی است و نمی‎توان این مشابهات را انکار کرد.

    کلیدواژگان: روح، مبدا روح، سرانجام روح، زرتشتی، یهودی، آثار عرفانی
  • محمدیوسف نیری، الهام خلیلی جهرمی، شیرین رزمجو بختیاری صفحات 27-52
    یکی از آثاری که در طول تاریخ بارها استنساخ شده و نسخ گوناگونی از آن به دست ما رسیده، غزلیات شمس اثر مولانا جلال الدین محمد است. جامع ترین تصحیح موجود از این اثر، به حدود نیم قرن پیش برمی گردد که بدیع الزمان فروزانفر بدین کار همت گمارده است. از میان نسخ متعدد غزلیات شمس چه نسخه هایی که فروزانفر در اختیار داشته و معرفی کرده و چه نسخه هایی که در دسترس ایشان نبوده است تا اواخر قرن نهم، 12 نسخه، ترقیمه دارد. در این تحقیق، اجزای مختلف این ترقیمه ها اعم از زبان ترقیمه، تاریخ کتابت، نام کاتب و... مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از مهم ترین کارهایی که در زمینه نسخه شناسی بایسته است، ارائه تصاویر ترقیمه ها به مخاطبان است؛ هرچند این مساله در فهرست نگاری نسخ خطی تا به امروز رعایت نشده است. در این پژوهش پس از بررسی دقیق اجزای مختلف ترقیمه ها به نکاتی دست یافتیم که پیش از این مغفول مانده بود؛ از آن میان می توان به ترقیمه نسخه قره حصار اشاره کرد که اختلاف هایی در خواندن تاریخ این ترقیمه وجود داشت؛ اما به کمک شواهد درونی و بیرونی تاریخ صحیح ترقیمه استخراج شد و از این طریق قدیمی ترین نسخه ترقیمه دار، مشخص و معرفی گردید.
    کلیدواژگان: ترقیمه، نسخه خطی، غزلیات شمس، تاریخ کتابت، کاتب
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، مهدی مطیع، پیمان کمالوند صفحات 53-76
    ایمان از مراتب معرفتی بشر است که برای کمال بخشی به آن، افزون بر نیاز به تقویت پاره ای عوامل، شناخت و جلوگیری از برخی موانع نیز ضروری است. عرفا در پرتو جهان بینی اسلامی و ژرفای تاملات درونی خویش، نگاه خاصی به این پدیده دارند. ازمنظر عرفا ایمان، تصدیقی است که در ساحت معرفتی، عاطفی و تجربی انسان نمود پیدا می کند و همین موجب شده که در باور ایشان عواطف و تجربه دارای جایگاه رفیعی در دین و ایمان ورزی باشد. مولوی یکی از شاخص ترین عارفان تجربت اندیش در حوزه تفکر اسلامی و عرفانی است که در آثار وی؛ از جمله مثنوی که اثری تعلیمی و مشحون از معارف اسلامی و آیات و روایات و افکار عرفانی و عواطف انسانی است، از ماهیت ایمان و ارتباط آن تجربه دینی سخن رفته است. مولانا به اقتضای کلام از زاویه های مختلف، به بررسی مفهوم ایمان پرداخته و استنباط های خاص خود را دارد؛ از جمله اینکه ایمان امری تشکیکی و دارای مراتب متفاوت است و ایمان تنها ظاهری و لفظی نیست؛ بلکه این ایمان تحقیقی و باطنی است که دارای ارزش می باشد. این مقاله برآن است تا با مفهوم شناسی ایمان در سه حوزه معرفتی،عاطفی وعملی ارتباط ایمان با تجربه دینی را از نگاه مولوی بررسی نماید.
    کلیدواژگان: ایمان، تجربه دینی، مولوی، مثنوی
  • مریم حسینی، الهام رستاد صفحات 77-104
    کتاب شرح شطحیات اثر شیخ روزبهان بقلی شیرازی، از عارفان بزرگ قرن ششم هجری، است. از عنوان کتاب برمی آید که موضوع آن درباره شطحیات، سخنان شگفت و غریب عارفان است. هانری کربن، شرق شناس مشهور فرانسوی در سال 1344 هجری برای نخستین بار این کتاب را تصحیح کرد. نسخه هایی که وی برای تصحیح متن از آنها استفاده کرده عبارتند از: 1 نسخه کتابخانه شهید علی (استانبول) 2 نسخه کتابخانه ملا مراد (استانبول) 3 نسخه منطق الاسرار ببیان الانوار (کتابخانه آستان قدس) 4 دیوان حلاج چاپ ماسینیون. تلاش ارزشمند و والای کربن در شناساندن این متن ادبی عرفانی به دوستداران و پژوهشگران، در خور ستایش است اما متاسفانه به دلایل فراوان از جمله اشتباهات عدیده کاتبان دو نسخه نخست، همچنین زبان دشوار و بیان پیچیده روزبهان، اشتباهاتی در تصحیح روی داده که خوانش متن را با مشکل مواجه ساخته است. بعلاوه، کتاب بدون تعلیقات و فهرست مطالب به چاپ رسیده است. هر چند طی جستجوهای گسترده و پس از گذشت حدود نیم قرن از تصحیح متن، متاسفانه نسخه معتبر دیگری از این کتاب یافت نشد اما خوانش دقیقتر نسخه های موجود، استفاده از نسخه ها و کتابهایی که از متن شرح شطحیات را آوردهاند، همچنین افزودن تعلیقات و فهرستهای مناسب، به تصحیح پیراسته و شایسته کتاب کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: شرح شطحیات، روزبهان بقلی، نسخه خطی
  • محمد طاهری، فریبا رضایی، حمید آقاجانی صفحات 105-134
    نقد کهن الگویی که مبتنی بر نقد روان شناختی است، به مطالعه و بررسی کهن الگوهای یک اثر می پردازد و نشان می دهد که چگونه ذهن شاعر یا نویسنده آن ها را به شیوه نمادین متجلی ساخته است. «پیر فرزانه» یکی از مهمترین کهن الگوها در ادبیات است که خویشکاری هدایت معنوی کهن الگوی «قهرمان» را برعهده دارد. در قاموس تصوف، این کهن الگو در سیمای پیر طریقت جلوه گر می شود که با راهنمایی و ارشاد سالک (قهرمان وادی طریقت) در تمامی مراحل دشوار سیر و سلوک، وی را گام به گام در این طریق پیش می برد و با تربیت معنوی و اصلاح معایب نفسانی، او را به سرمنزل مقصود می رساند. آثار عرفانی شیخ شهاب الدین سهروردی نیز از این قاعده مستثنی نیست و حضور و نقش آفرینی پیر فرزانه در قالب نمادین حکیمی متاله در حکایاتی تمثیلی همچون: عقل سرخ، آواز پر جبرئیل و رساله الطیر، رکن اصلی آموزه های شیخ اشراق را تشکیل می دهد. در این آثار، از شخصیت پیر با تعبیراتی چون نخست فرزند آفرینش، سپید نورانی و دیرینه سال سرخ روی یاد شده و جغرافیای حضور او عوالمی رمزی چون صحرای معرفت، کوه قاف و عالم مثال معرفی شده است. او مرشد سالک در جریان سفر معنوی از خاک تا افلاک و دستگیر او در مهالک طریق دشوار این سیر و سلوک است. مهم ترین ویژگی کهن الگوی پیر فرزانه در آثار سهروردی شخصیت فرهمند اوست که با جاذبه روحانی خویش، سالک را مجذوب خود می کند و او را وا می دارد که پای در وادی سلوک نهد و با نورانیتی که شاخصه مکتب اشراق است، ظلمات طریق را در روشنای شناخت و معرفت، مستحیل سازد.
    کلیدواژگان: کهن الگو، پیر فرزانه، عرفان، سهروردی، داستان های رمزی
  • فاطمه محمدی عسکرآبادی، مهدی ملک ثابت صفحات 135-156
    تاثیر عمیق و همه جانبه شمس تبریزی بر وجود مولوی بر هیچ کس پوشیده نیست تا آنجا که تعدادی از مولوی پژوهان بنام، آثار مولوی را انعکاسی از اندیشه های شمس دانسته اند و مثنوی مولوی را شرحی از انعام شمس خوانده اند. انقلاب روحی پدید آمده در مولوی و تاثیر آموزه های شمس در تفکرات او در زمینه های عرفانی، فلسفی، کلامی و... به اثبات رسیده است. با وجود این، در مواردی بسیار نادر، اختلافاتی میان آراء این پیر و مرید پرآوازه دیده می شود که تاکنون از دیدگاه محققان پوشیده مانده است. یکی از این موارد، اختلاف دیدگاه های آنها درباره شخصیت حلاج است که از محوری ترین شخصیت های عرفان اسلامی به شمار می رود. در پژوهش حاضر، ابتدا دیدگاه های شمس تبریزی درباره حلاج را که به صورت بسیار پراکنده در مقالات او وجود دارند، گردآوری و طبقه بندی کرده ایم. سپس، آنها را با آراء مولوی در آثار مختلف او مقایسه نموده، نشان داده ایم که اختلاف نظرهای اساسی میان آرای شمس و مولوی در مورد حلاج، شخصیت و جایگاه او وجود دارد که در حوزه عرفان اسلامی بسیار قابل تامل است. به عنوان نمونه شمس در سخنان خود اناالحق گویی حلاج را مورد انتقاد قرار داده و معتقد است که حلاج هنوز به مراتب عالی سلوک و اتصال به حق دست نیافته، عالم روح را بتمامی درک نکرده، در سکر ناتمام بوده و سخنانش بوی انانیت می دهد. این در حالی است که مولوی، مرید بلامنازع شمس، به دفاع از شخصیت حلاج پرداخته و بر این باور است که او به مقام فنای فی الله و اتصال به حق رسیده است و انالحق او نه تنها ناشی از انانیت نبوده؛ بلکه تواضعی بزرگ در برابر حق محسوب می شود. علاوه بر این، مولوی در آثار مختلف خود، در صدد تاویل و توجیه اناالحق گویی حلاج بوده و آن را رمزی از رموز الهی می داند، در حالی که شمس، آن را سخنی رسوا و بی تاویل نامیده است. در این مقاله بر آنیم تا علاوه بر بیان و بررسی این اختلاف دیدگاه ها، پاسخی مناسب برای این اختلاف نظر میان شمس و مولوی بیابیم.
    کلیدواژگان: شمس تبریزی، مولوی، حلاج، مقالات شمس، آثار مولوی
  • تقی اجیه، احسان رئیسی * صفحات 157-176

    عرفا همواره به قرآن به عنوان سرچشمه اصیل و ناب عرفان اسلامی توجه داشته اند و بنای تمام مراحل و منازل سلوک را بر آن استوار کرده اند. علی رغم وضوح این موضوع که بنیاد زندگی، تفکر و سیر استکمالی عرفا بر قرآن استوار است؛ اما برای تبیین نحوه نگرش عرفا به قرآن لازم است که دیدگاه ها و اقوال عرفا در باب قرآن بدقت بررسی و تحلیل شود. یکی از نکات مهم در متون عرفانی، توجه ویژه عرفا به تمثیل و استشهاد به آیات قرآن کریم برای اثر بخشی بیشتر کلام است. این موضوع سبب شده است که بعضی از این آیات به مشهورات خانقاهی تبدیل شود. علاوه بر آن از نظر عارفان، قرائت و سماع قرآن اهمیت بسزایی در سیر و سلوک عرفانی دارد. قرائت و سماع قرآن در مراحل مختلف سلوک و بویژه در طی مقامات و احوال عرفانی نقش پررنگی دارد. براین اساس سالک بوسیله این دو می تواند از عقبه های طریقت عبور کرده و به مقصود دست پیدا کند. این پژوهش بر آن است که با بررسی و تحلیل متون مهم عرفانی، جایگاه قرائت و سماع قرآن را در سیر و سلوک تبیین کند.

    کلیدواژگان: قرآن، عرفان، سیر وسلوک، قرائت قرآن، استماع قرآن
|
  • T. Pournamdariyan, F. Koopa, Am Poshtdar, M. Mohammadi Pages 1-26

    Among religions، there are many similarities in the beliefs with regard to the origin of soul، the fate of soul after death، resurrection، judgment، heaven and hell which indicate the relationship between religions. Despite the fact that such relationship is particularly seen in Abrahamic religions such as Judaism and Islam، it is of great significance to study the similarities between Zoroastrianism and Judaism due to cultural and political links between Zoroastrians and Jews after the fall of Jerusalem، the captivity of the Jews by Nebuchadnezzar، and then the capture of Babel by the Cyrus and the releasing of the Jews which paved the way for the influence of Iranian culture and Zoroastrian beliefs on Jewish beliefs. Studying the beliefs in different religions، in general، and issues related to Eschatology and life of soul after death، in details (as it is the topic of this research)، it will be found out that the God’s inspiration is the source of all of them. Although some of the beliefs of Jews such as transmigration in Cabala do not exist in Islam، there are similarities which cannot be denied.

    Keywords: soul, soul origin, soul destiny, Zoroastrianism, Judaism, mystical works
  • My Nayeri, E. Khalil Jahromi, Sh Razmjoo Bakhtiari Pages 27-52
    Tarqimeh is one of the most important elements of manuscripts and it is indeed their ID card. Thus، its different parts should be studied exactly. One of the works copied many times in different periods and various manuscripts of it are available now is Shams’ sonnets by Molana Jalal al-Din Muhammad. The most comprehensive correction of this work dates back to almost half a century ago done by Badi’ al-Zaman Forouzanfar. Among various manuscripts of this work –the manuscripts used and introduced by Forouzanfar as well as those he did not access to- until the late ninth century، twelve manuscripts have Tarqimeh. In this research، different parts of these Tarqimehs including their language، date of writing، name of scribe etc، are explored. One of the valuable tasks in the field of manuscripts is to give readers the pictures of Tarqimehs; however، this matter has not been done in the cataloguing of manuscripts yet. After exact investigation of various parts of Tarqimehs some points were found which had been unnoticed before like: the Tarqimeh of Qareh Hisar manuscript in which there were some disputes over reading the date of this Tarqimeh and the correct date of this Tarqimeh was discovered by using textual as well as non-textual evidence and consequently the oldest manuscript with Tarqimeh was recognized and introduced.
    Keywords: Tarqimeh, manuscript, Sham's sonnets, date of writing, scribe
  • M. Haji Esmaili, M. Moti', P. Kamalvand Pages 53-76
    Faith is one of the stages of man’s knowledge whose perfection requires strengthening of some factors as well as knowing and preventing some obstacles. In the light of Islamic ideology and depth of their internal contemplation، mystics pay special attention to this issue. In their view، faith is a verification manifested in epistemological، emotional and experiential planes of man and، due to this، they consider a high position for emotions and experience in religions and faith. Molavi is one of the most prominent mystics in the field of Islamic and mystical thought who has discussed the nature of faith and its relation to religious experience in his works like Mathanvi which is a pedagogical work full of Islamic knowledge، verses، hadiths، mystical thoughts and humane emotions. Based on the context of discourse، he has considered the concept of faith and proposed his especial inferences. For instance، he considers faith as a dubious issue which has different stages، and faith is not literal and exoteric but it is the researchable and esoteric faith which is of value. By discussing the concept of faith in epistemological، emotional and practical domains، this article aims to investigate the relation of faith to religious experience in Molavi’s view.
    Keywords: faith, religious experience, Malovai, Mathnavi
  • M. Hoseini, Rastad Pages 77-104
    Sharh-e Shatahiat has been written by Shiekh Ruzbahan Baqli Shirazi، one of the great mystics of sixth century (A. H). The title of this book implies that it is about Shatahiat، that is، the strange and exotic sayings of mystics. Henri Corbin، the famous French orientalist، corrected this work for the first time in 1344. The manuscripts he used for such correction are: 1) manuscripts of Shahid Ali library (Istanbul)، 2) manuscripts of Mulla Murad library (Istanbul)، 3) manuscripts of Manteq al-Asrar Bebayan al-Anwar (Astan-e Quds library) and 4) Hallaj Divan published by Massignon. The valuable attempt of Corbin to introduce this literary-mystical text to researchers is praiseworthy but، unfortunately، due to various reasons such as many mistakes of scribes in the first two copies، and also the difficult and complicated language of Ruzbahan، some mistakes are seen in this correction which make the reading of the text difficult. Moreover، the book has been published without annotations and table of content. Although another authentic manuscript of this book was not found during extensive searches and after passing half a century of the text’s correction، the more precise reading of available manuscripts، use of books which have mentioned some parts of Sharh-e Shatahiat text and also adding proper annotations and indices can all contribute to a good and trimmed correction of the book.
    Keywords: Sharh, e Shatahiat, Ruzbahan Baqli, manuscript
  • M. Taheri, F. Rezai, H. Aqajani Pages 105-134
    Archetypal criticism which is based on psychological criticism investigates the archetypes of a work and shows how the mind of writer or poet embodies them symbolically. Pir-e Farzane (the Sage) is one of the most important archetypes whose function is to lead spiritually the archetype of “hero”. In Sufism، Pir-e Tariqat represents such archetype that، by guiding the Wayfarer (the hero of Tariqat) in all difficult stages of Progression، leads him stage-by-stage in this path and brings him to the final destination by spiritual education and correcting carnal disfunctions. The mystical works of Sheikh Shahab al-Din Suhrewardi are not an exception in this regard and presence of the Sage in the symbolic form of a theologian in some allegorical tales like Aql-e Surkh، Avaz-e Par-e Jebreil and Risaleh al-Teyr is the main element of his teachings. In his works، the character of Sage is introduced with expressions such as First Son of Creation، the Lighted White and Red-Faced Old Man، and symbolic worlds like Plain of Knowledge، Qaf Mountain and World of Ideas are considered as the geography of his presence. He is the master of Wayfarer in spiritual Journey from Earth to Heaven and helps him in the difficulties of such Progression. The most important feature of Sage archetype in the works of Suhrewardi is his charismatic character which attracts the Wayfarer by his spiritual attraction and makes him step in the Valley of Progression and dissolves the darknesses of the path in the light of Knowledge which is a feature of Illumination School.
    Keywords: archetype, Sage, mysticism, Suhrewardi, symbolic tales
  • F. Mohammadi Askarabadi, M. Malek Sabet Pages 135-156
    The deep and all-encompassing influence of Shams Tabrizi on Molavi is so obvious that a number of famous Molavi researchers consider his works as a reflection of Shams ideas and mention Mathnavi as a commentary of Shams’ An’am. Molavi’s spiritual revolution and the impact of Shams’ teachings on his thoughts in mystical، philosophical and theological grounds have been proved. However، in some rare instances، a diversity of opinions is seen between these well-known Sage and Disciple which has not been discussed by researchers yet. One of such instances is their different views about Hallaj character who is one of the most pivotal characters in Islamic mysticism. In this research، first، the views of Shams Tabrizi about Hallaj، which exist here and there in his essays، are gathered and classified. Then، they are compared with Molana’s views in different works and it is shown that there is fundamental diversity of opinions between them about Hallaj، his character and position which deserve reflection in the field of Islamic mysticism. For example، Shams criticizes Hallaj’s saying Ana al-Haq (I am the Truth) and thinks that he did not reach high stages of Progression and connection to God، not understand the World of Spirit completely، was incomplete in Intoxication and his words connote egoism. Meanwhile، Molana، the obvious disciple of Shams، has defended Hallaj’s character and thinks that he has reached the stage of Fana fi Allah and connection to God، and his Ana al-Haq does not connote egoism but is a great humbleness before God. Moreover، in various works، Molana tries to interpret and justify Hallaj’s saying Ana al-Haq and considers it as a symbol of divine symbols، whereas Shams considers it as an explicit saying which has no interpretation. Besides stating and exploring such diversity of opinions، this article tries to find a proper answer for it.
    Keywords: Shams Tabrizi, Molavi, Hallaj, Shams essays, Molavi's works
  • T. Ejei, E. Reisi Pages 157-176

    Mystics have always paid attention to the Quran as the original and unique source of Islamic mysticism and founded all the stages and stations of Progression on it. In spite of this obvious issue that life، thinking and Perfection process of mystics are all based on the Quran، for explaining the attitude of mystics to the Quran it is necessary to study and analyze exactly their views and sayings about it. An important point in mystical texts is that mystics often use the Quran as allegory and testimony to increase the efficacy of their discourse. Consequently، a number of verses have been turned into famous sayings of Khaneqah. Moreover، in mystics’ view، reading and listening to the Quran is very important in mystical Journey and Progression. Such reading and listening has a significant role in various stages of Progression and especially in mystical stations and states like repentance، devoutness، nearness، awe، intimacy، contemplation and certainty. Also، they consider reading and contemplating on verses of the Quran as very important. Accordingly، the Wayfarer can pass the obstacles of the Path and reach the goal by using these two. Studying and analyzing the significant mystical texts of Persian language till the end of sixth century (A. H)، this article aims to explain the status of reading and listening to the Quran in the Journey and Progression.

    Keywords: the Quran, mysticism, journey, progression, reading the Quran, listening to the Quran