فهرست مطالب

روانشناسی بالینی و شخصیت - سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود جان بزرگی، مژگان آگاه هریس، الهام موسوی، احمد علی پور، ندا گلچین، شهناز نوحی صفحات 1-12
    داشتن سبک زندگی ناکارآمد، عادت های نادرست غذایی، فعالیت بدنی کم و بدکارکردی محیط فرهنگی- اجتماعی از عوامل موثر در افزایش شیوع اضافه وزن و چاقی هستند. لذا این پژوهش بر آن است تا کارآمدی دو روش درمانگری مبتنی بر مهارت های حل مسئله و مقابله و شناخت درمانگری مدیریت وزن را در کاهش شاخص توده بدنی (BMI) و بهبود سبک زندگی کارآمد وزن (WEL) زنان دارای اضافه وزن و چاق مقایسه کند. بدین منظور 34 آزمودنی با 25< BMIبا استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی درمانگری مبتنی بر مهارت های حل مسئله و مقابله و شناخت درمانگری جایگزین شدند (هر گروه 17 نفر). همه آزمودنی ها در شروع، پایان و 12 هفته پس از پایان هر دوره درمانگری به گویه های پرسشنامه WEL پاسخ دادند و BMI آنها نیز اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نسخه شانزدهم نرم افزار آماری SPSS و با به کارگیری آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که دو مداخله به کاهش معنادار BMI آزمودنی ها منتهی شده اند (05/0>P)، اما میان دو مداخله در این زمینه تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0)
    کلیدواژگان: شناخت درمانگری، حل مسئله و مقابله، شاخص توده بدنی، سبک زندگی کارآمد وزن
  • معصومه صداقت، هادی بهرامی، زهرا لک، علیرضا کیامنش صفحات 13-22
    انسان موجودی اجتماعی است و داشتن روابط اجتماعی از نیازهای اساسی اوست.هدف از این پژوهش مقایسه ویژگی های شخصیت در دانش آموزان دخترمحبوب ومنزوی دبیرستانی است. روش تحقیق علی مقایسه ای است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر در مقطع دبیرستان در شهرستان بهارستان بوده است. و روش نمونه گیری به روش خوشه ایو تصادفی بوداز بین 21دبیرستان موجود در شهرستان، 8دبیرستان به شکل تصادفی و خوشه ایانتخاب شدند. درکل1232نفر در پژوهش شرکت کردند. که از میان آنها به روش جامعه سنجی جمعا 368نفر در گروه های محبوب ومنزوی قرار گرفتند. برای سنجش ویژگی های شخصیت از آزمون شخصیت آیزنک (57) سوالی وبرای انتخاب افراد محبوب و منزوی از پرسشنامه جامعه سنجی استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل آماری ازآزمون خی دو استفاده شد.نتایج حاصل از تحقیق نشان داد میانگین ویزگی های شخصیتی برونگرایی و ثبات شخصیت در گروه محبوب بیشتر از گروه منزوی بود.و میانگین ویزگی های شخصیتی درونگرایی و روانرنجوری در گروه منزوی بیشتر از گروه محبوب بود. از یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت ویزگی های شخصیتی افراد بر محبوبیت یا انزوا تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیت، نوجوان محبوب، نوجوان منزوی، جامعه سنجی، دانش آموز دبیرستانی
  • فیروزه سپهریان صفحات 23-32
    هدف اصلی مطالعه حاضر، تحلیل رابطه بین هوش هیجانی، هوش عمومی، راهبردهای مقابله با استرس با پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان پیش دانشگاهی شهرستان ارومیه بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان پیش دانشگاهی دختر و پسر شهرستان ارومیه که در شاخه نظری تحصیل می کردند، تشکیل دادند. ابتدا تعداد 310 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ایی تصادفی انتخاب شدند و به آزمون های هوش هیجانی بار- آن و پرسشنامه مقابله با استرس پارکر- اندلر پاسخ دادند. سپس 50 نفر از این تعداد به شیوه تصادفی انتخاب شدند و به آزمون هوش کتل پاسخ دادند. این تحقیق از نوع روش همبستگی می باشد و برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، روش های آماری میانگین، انحراف معیار، تحلیل اکتشافی و تاییدی، روش الگو یابی معادلات ساختاری (برای310 دانش آموز) و ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیری(برای50 دانش آموز) به کار گرفته شد. یافته های حاصل از الگو یابی معادلات ساختاری نشان داد که اثر مستقیم هوش هیجانی بر پیشرفت تحصیلی و سبک مقابله مسئله مدار مثبت و معنادار است. سبک مقابله هیجان مدار با پیشرفت تحصیلی رابطه معکوس معنادار دارد. ارتباط بین هوش هیجانی و راهبردهای مقابله اجتنابی معنادار نبود. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره نشان داد که از بین متغیر های مورد مطالعه هوش عمومی پیش بینی کننده معنادار پیشرفت تحصیلی در مطالعه حاضر می باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش عمومی، راهبردهای مقابله با استرس، پیشرفت تحصیلی
  • اقبال زارعی، غفار بهارلو، روح الله کرمی بلداجی، ماجده ثابت زاده صفحات 33-42
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش رویکرد شناختی- رفتاری عزت نفس بر پرخاشگری دانش آموزان صورت گرفت. روش تحقیق از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر شهرکرد بود. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز بود که از بین 100 نفر از دانش آموزانی که به پرسشنامه پرخاشگری پاسخ دادند و نمرات آنها یک انحراف استاندارد پایین تر از میانگین بوده است انتخاب شد و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش شناختی- رفتاری عزت نفس را به مدت 5/1ساعت در هفته دریافت کردند ولی گروه کنترل هیچ نوع برنامه ی آموزشی دریافت نکرند. ابزار پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه پرخاشگری(AQ) باس و پری، و پس از جمع آوری داده ها برای تجزیه وتحلیل داده ها علاوه بر استفاده از روش های آمار توصیفی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید. تحلیل داده ها نشان می دهد که آموزش شناختی- رفتاری عزت نفس به طور معناداری در سطح)05/0>P) موجب کاهش پرخاشگری نوجوانان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی، رفتاری، عزت نفس، پرخاشگری نوجوانان
  • علیرضا بخشایش، فهیمه دهقانی صفحات 43-52
    این پژوهش با هدف بررسی سبک های مقابله و سلامت عمومی افراد با تیپ شخصیتی D و همچنین روابط موجود میان این متغیرها انجام شده است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود. آزمودنی های پژوهش 400 دانشجو بودند که به شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس DS-14، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) و پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس زا (CISS) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی، تحلیل رگرسیون و آزمون t انجام شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که تیپ شخصیتی D با سلامت روان و سبک های مقابله ای هیجان مدار و مسئله مدار رابطه معنی داری دارد (01/0>p) و تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک های مقابله ای هیجان مدار و مسئله مدار و تیپ شخصیتی به ترتیب سهم بیشتری در پیش بینی متغیر سلامت روان داشتند(01/0>p). همچنین بر اساس نتایج آزمون t تفاوت معناداری بین افراد دارای تیپ شخصیتی D و افراد غیر تیپ D از نظر سلامت روان و نوع سبک مقابله مشاهده شد(05/0>p). افراد با تیپ شخصیتی D نسبت به افراد با تیپ غیر D سلامت عمومی پایینتری دارند و بیشتر از سبک مقابله ای هیجان مدار استفاده می کنند. از این رو به نظر می رسد تیپ شخصیتی D می تواند تاثیر مهمی بر سطح سلامت عمومی و به کارگیری نوع سبک های مقابله داشته باشد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، سبک های مقابله و سلامت عمومی
  • مهناز مهرابی زاده هنرمند، عسکر آتش افروز *، منیجه شهنی ییلاق، شبنم رضایی صفحات 53-64

    هدف این پژوهش مقایسه سلامت عمومی، استرس شغلی و فرسودگی شغلی معلمان مدارس استثنایی و عادی مقطع ابتدایی استان خوزستان می باشد. بدین ترتیب از کل معلمان مقطع ابتدایی، حدود 125 نفر معلم استثنایی به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شد. همچنین، 125نفر معلم عادی، از همان مناطقی که معلمان استثنایی مشغول به کار بودند، انتخاب گردید. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ)، پرسشنامه فشارزاهای شغلی معلمان(JSQT)، و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش(MBI) بودند. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری) استفاده شد. نتایج تحلیل ها، نشان داد که معلمان مدارس استثنایی از لحاظ سلامت عمومی نسبت به معلمان مدارس عادی وضعیت نامطلوبتری دارند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که از لحاظ استرس شغلی تفاوت معنی داری بین دو گروه معلمان وجود ندارد، ولی فرسودگی شغلی معلمان مدارس استثنایی در تمام ابعاد(تحلیل عاطفی، دگرسان بینی و فقدان موفقیت فردی)، بیشتر از معلمان مدارس عادی بود.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، استرس شغلی، فرسودگی شغلی
  • نسیم استکی آزاد، شعله امیری، زهره لطیفی، منصوره مقتدایی صفحات 65-74
    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی برنامه ی آموزش مبتنی بر الویز بر میزان رفتارهای پسندیده اجتماعی کودکان پسر زورگوی پایه های دوم و چهارم ابتدائی شهر اصفهان بود. این پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. جامعه آماری، شامل کلیه ی کودکان پسر زورگو پایه های دوم و چهارم مقطع ابتدائی شهر اصفهان در سال تحصیلی 89-88 بودند. نمونه 40 نفر از کودکان زورگو بودند که از بین پایه های دوم و چهارم، که به صورت تصادفی چند مرحله ای از بین نواحی شش گانه آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل گمارش گردیدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش عبارت بود از جامعه سنجی و مقیاس سنجش روابط همگنان با سه زیرمقیاس: زورگویی، قربانی و رفتار پسندیده اجتماعی. گروه آزمایش در ده جلسه 60 دقیقه ای به صورت دوبار در هفته، تحت برنامه ی آموزش مبتنی بر الویز قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS-15 و روش آماری تحلیل کواریانسچندمتغیری(مانکوا)، انجام پذیرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که برنامه ی آموزش مبتنی بر الویز، میزان رفتارهای پسندیده اجتماعی کودکان پسر پایه های دوم و چهارم ابتدائی در مراحل پس آزمون و پیگیری به صورت معناداری افزایش داد (0001/0P<). بنابراین، می توان گفت برنامه ی آموزش مبتنی بر الویز، رفتارهای پسندیده اجتماعی را افزایش می دهد؛ لذا مهم ترین کاربرد این پژوهش اثربخشی آن درزمینه ی افزایش سطح رفتارهای پسندیده اجتماعی در مدارس و به طور کلی جامعه خواهد بود. این روش می تواند به منظور کاهش رفتارهای آزاردهنده و مخرب و ارتقاء میزان رفتارهای پسندیده اجتماعی در روابط همگنان به کلیه متخصصان دست اندرکار مسائل کودکان پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ی آموزش مبتنی بر الویز، رفتارهای پسندیده اجتماعی و زورگویی
  • مهری رحمانی صفحات 75-84
    پژوهش حاضر به تعیین تاثیر آموزش مولفه های هوش هیجانی بر ارتقاء سلامت روان و خودپنداره دانشجویان دختر ورزشکار دانشگاه پیام نور اراک پرداخته است. تحقیق حاضر یک مطالعه پژوهشی(تحلیلی – توصیفی) از نوع شبه تجربی است که در قالب یک طرح تحقیق از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. 24 نفر در طرح مزبور پس از پر کردن پرسشنامه سلامت عمومی وپرسشنامه تصور از خود بک، به طور تصادفی در دو گروه 12 نفره ی آزمایش و گواه جایگزین شدند. سپس گروه آزمایشی در 9 جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه تحت آموزش مولفه های هوش هیجانی قرار گرفتند و در پایان جلسات، پس آزمون برروی 2 گروه انجام گرفت. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس و نرم افزار spss تحلیل شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش مولفه های هوش هیجانی برارتقاء سلامت روان وخودپنداره دانشجویان دختر ورزشکار به طور معناداری موثر است(01/0>p). نتیجه آنکه آموزش مولفه های هوش هیجانی موجب ارتقاء سلامت روان و خودپنداره ورزشکاران می شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودپنداره و سلامت روان
  • عباس رحیمی نژاد، محمد خدایاری فرد، یاسمین عابدینی، محسن پاک نژاد صفحات 85-94
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ادراک دانشجویان شاهد از جو تحصیلی و نیز ویژگی های فردی و خانوادگی آنها با سازگاری اجتماعی است. آزمودنی های پژوهش حاضر 315 دانشجوی دختر و پسر شاهد هستند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب از میان کلیه دانشجویان دانشگاه های شهر تهران انتخاب شده اند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی کالیفرنیا و پرسشنامه محقق ساخته جهت سنجش ادراک دانشجویان از جو تحصیلی و ویژگی های جمیعت شناختی دانشجویان شاهد است. داده ها با استفاده از رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رضایت دانشجویان از سهمیه شاهد، نظر مثبت سایر دانشجویان به دانشجویان شاهد، نحوه برخورد اساتید و تاهل دانشجویان شاهد پیش بینی کننده های سازگاری اجتماعی دانشجویان شاهد است. بین متغیرهای خانوادگی دانشجویان مانند ازدواج مجدد مادر و سازگاری اجتماعی دانشجویان شاهد رابطه معناداری مشاهده نشد. علل احتمالی عدم ارتباط معنادار متغیرهای خانوادگی نظیر ازدواج مجدد مادر با سازگاری اجتماعی دانشجویان شاهد مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دانشجویان شاهد، سازگاری اجتماعی، ویژگی های فردی، رضایت از سهمیه شاهد، ادراک از جو تحصیلی
  • محسن جوشنلو، علی بخشی، فاطمه دائمی صفحات 95-106
    ابزارهای بسیاری برای سنجش مدل 5عاملی در کشورهای غربی ساخته شده است که از جمله پرکاربردترین آنها آزمون شخصیتی NEO-FFIاست.این آزمون از محبوبیت قابل توجهی در بین محققان ایرانی برخوردار است و در پژوهش های فراوانی به کار گرفته شده است. به منظور بررسی ساختار عاملی این آزمون،1605 دانشجوی ایرانی مورد بررسی قرار گرفتند.برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. براساس نمودار سنگریز پنج عامل استخراج گردید.با این حال پنج عامل استخراج شده با پنج عامل اصلی شخصیت تفاوت های بسیاری دارند. تنها دو عامل از پنج عامل اصلی شخصیت(با وجدان بودن و روان رنجورخویی)در این تحلیل تا حدی بازتولید شدند.به علاوه پنج عامل استخراج شده درصد نسبتا کمی از پراکندگی نمرات آزمون (%32/32) را تبیین می کنند. تحلیل عاملی اکتشافی نیز نشان داد که شاخص های برازش مدل بسیار ضعیف است. روی هم رفته این نتایج نشان از ساختار عاملی غیرشفاف و ناخالص این آزمون در نمونه مورد استفاده دارد و کاربردپذیری آن را در نمونه های ایرانی با شک و تردید همراه می کند.
    کلیدواژگان: NEO، FFI، شخصیت، مدل پنج عاملی
  • ناصر یوسفی، کاوه فارسانی، عباس شکیبا، سجاد همتی، جمیله نبوی صفحات 107-118

    هدف عمده تحقیقحاضر اعتباریابی و روایی سنجی شاخص تمایل جنسی هالبرت روی نمونه ای از زنان و مردان متاهل شهر اصفهان بود. 325 نفر در دو مرحله[مرحله اول 75 نفر، مرحله دوم 250 نفر)، از بین کلیه زنان و مردان متاهلی که در تابستان سال 1390 به فرهنگسراهای شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه تمایل جنسی هالبرت و پرسشنامه های ملاک [سیاهه تمایل جنسی، مقیاس خود ابرازی جنسی ومقیاس عملکرد جنسی) را تکمیل نمودند. نتایج به دست آمده از روش ضرایب پایایی همسانی درونی از جمله آلفایکرونباخ و تصنیف (برای 25 ماده) رضایت بخشبودند. ضرایب روایی همگرای پرسشنامه تمایل جنسی هالبرت با مقیاس های خودابرازی جنسی و عملکرد جنسی، و نیز ضریب روایی همزمان پرسشنامه با سیاهه تمایل جنسی اسپکتور، معنادار بودند. به علاوه، تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین زنان و مردان، تفاوت معناداری در میزان تمایل جنسی وجود دارد (0/100>p) و همچنین بین افزایش سن و میزان تمایل جنسی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/100>p). شاخص های روانسنجی بدست آمده در این تحقیق، گویای هماهنگی نتایج با تحقیقات پیشین است و با توجه به روایی همگرا و پایایی شاخص تمایل جنسی هالبرت، از آن می توان در محیط های پژوهشی و بالینی، در سنجش میزان تمایل جنسی افراد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شاخص تمایل جنسی هالبرت، ار، روایی و پایایی
  • محمدرضا نایینیان، زکیه گوهری، سکینه مطلبی نژاد، منصوره بلوچان صفحات 119-128
    برخی مقیاس هایی که با هدف اندازه گیری کیفیت زندگی در جمعیت عمومی تهیه شده اند برای تمام گروه ها از جمله افراد دارای اختلالات شناختی و کودکان کاربرد ندارند. به منظور فائق آمدن بر این محدودیت، به دنبال پژوهش هایی چند، مقیاس بهزیستی شخصی (کیفیت زندگی) (PWI)در استرالیا ساخته شد. متعاقبا نسخه موازی آن، PWI-SC برای جمعیت دانش آموزی سنین 12 تا 18 طراحی شد و ویژگی های روان سنجی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر نیز وارسی برخی ویژگی های روان سنجی مقیاس یاد شده در نمونه دانش آموزان ایرانی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده تمامی دانش آموزان مقطع دبیرستان شهرستان بجنورد بوده است، و نمونه پژوهش حاضر 563 نفر از دانش آموزان مقطع دبیرستان شهرستان مذکور بوده که بر اساس شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. در این پژوهش، از مقیاس بهزیستی شخصی - نسخه دانش آموزان (PWI-SC)، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)، و مقیاس کوتاه اضطراب فراگیر (GAD-7) استفاده گردید. در مطالعه حاضر از روش همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی و تائیدی، رگرسیون و آزمون t برای گروه های مستقل استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که مقیاس بهزیستی شخصی- نسخه دانش آموزان (PWI-SC)بر اساس ضریب آلفای کامل (81/0)، ضریب آلفای دو نیمه مقیاس (69/0 و 62/0)، و ضریب همبستگی مربوط به بازآزمایی آن (87/0)، دارای پایایی مناسبی بوده است. همچنین اعتبار مقیاس از طریق همبستگی با دیگر پرسشنامه ها: سلامت عمومی (GHQ) و مقیاس کوتاه اضطراب فراگیر (GAD-7) ارزیابی شده است. تحلیل عاملی مقیاس در نمونه دانش آموزان ایرانی حکایت از اشباع آن از یک عامل داشته است. در مجموع، مقیاس بهزیستی شخصی- نسخه دانش آموزان (PWI-SC)، دارای ویژگی های روان سنجی مناسبی با توجه به محدودیت های روش شناسی مطالعه کنونی بوده است.
    کلیدواژگان: مقیاس بهزیستی شخصی، نسخه دانش آموزان (PWI، SC)، مقیاس کیفیت زندگی، پایایی، اعتبار
|
  • M. Janbozorgi, M. Agah Heris, E. Mousavi, A. Alipour, N. Golchin, Sh. Nuhi Pages 1-12
    Having inefficient lifestyle، incorrect dietary habits، low body exercise، and social-cultural environment malfunction are main factors for over-weighting and fatness. So this survey tries to compare efficiency of two methods of therapy based on problem-solving skills and weight man-agement therapy cognition in BMI reduction and improvement of weight efficiency lifestyle among overweight and fat women. For this purpose، 34 women with BMI˃ 25 were selected by available sampling and were categorized in two test groups of therapy based on problem-solving، and confronting with and cognition of therapy (each group 17 persons). All of tested women answered to WEL questionnaire items at the beginning، at the end، and 12 weeks after each therapy course finish and their BMI was calculated. Data analysis through SPSS 16th version and by applying frequent-measurement variance analysis test showed that two interven-tions have led to meaningful reduction of BMI (P˂0. 05). But no mea-ningful difference was observed between these two interventions in this area (P˃0. 05). Also، there was no significant difference between the two interventions on improvement of weight efficiency lifestyle (P˃0. 05). Therefore، it could be concluded that using special methods of each in-tervention such as self-supervision، correction of destructive thought، problem-solving skills، and strategies against environmental and emo-tional clues for triggering of eating، subjects could increase self-inhibition and resistance against these stimuli and help to improve their weight efficient lifestyle and their weight loosing.
    Keywords: cognitive therapy, problem, solving, coping, body mass index, weight efficacy life, style
  • M. Sedaghat, H. Bahrami, Z. Lak, A.R. Kiamanesh Pages 13-22
    Human being is a social creature and having social relationships is one of his substantial needs. Our purpose is comparing the characteristics in popular and solitary high school girl students. The methodology is casual comparative research. Statistical population is all of high school girl students in Baharestan. Sampling was done in a random cluster method. 8 schools were selected among 21 schools through random cluster sam-pling. 1232 girl participated in the study، 368 of them were categorized in popular and solitary girls categories by sociometry method. 57-question Eysenck personality inventory was used for measurement of girls’ characteristics and for selection of popular and solitary girls، soci-ometry questionnaire was applied. Chi-square was applied for statistical analysis and introversion and psycho-neurotic affliction mean in solitary group was higher than popular one. Findings show that individuals’ cha-racteristics can influence solitude and popularity.
    Keywords: Characteristics, Popular teenager, Solitary teenager, Soci, ometry, High school student
  • F. Sepehrian Azar Pages 23-32
    The purpose of this study is analyzing the relation of emotional intelli-gence، coping strategies against stress، and general intelligence with Orumieh pre-university students’ academic development and achieve-ment. Statistical population was all of male and female high school stu-dents in Orumieh. At first، 310 persons were selected by multistage clus-ter sampling and answered to Bar-On emotional intelligence test and Endler & Parker stress coping questionnaire. Then 50 persons were ran-domly selected and answered to Kettle IQ test. The methodology of this research was correlation and for data analysis we applied mean، standard deviation، heuristic and confirmatory analysis، structural equations mod-eling (for 310 students) and Pearson correlation coefficient، and multi-variable regression (for 50 students). Results of structural equations modeling indicated that direct effect of emotional intelligence on aca-demic achievement and problem-oriented method is meaningful and pos-itive. Emotion-oriented method has meaningful reverse relation with academic achievement. Also، results of multi-variable regression showed that general intelligence is the meaningful and significant predictor of academic achievement.
    Keywords: Emotional intelligence, General intelligence, Coping strat, egies against stress, academic achievement
  • E. Zareie, Gh. Baharloo, R. Karami Boldaji, M. Sabetzadeh Pages 33-42
    This study was conducted in order to examine effectiveness of educating self-esteem behavior-cognition approach on students’ aggression. The methodology was experimental research with pre-test and post-test for control group. Statistical population included all high school male stu-dents in Share-Kurd. The sample was 30 students whom were selected among 100 students answering aggression questionnaire، their scores were one standard deviation lower than mean and these 30 students were randomly categorized in two 15-person experimental and control groups. Experimental group attended in 8 sessions of self-esteem behavior-cognition education، 1. 5 hour per week while control group did not receive any educational courses. Research tools included Coopersmith self-esteem questionnaire، Buss and Perri aggression questionnaire and after data collection، covariance analysis was used in addition to descriptive statistics methods for data analysis. Data analysis shows that self-esteem behavior-cognition education in (P<0/05) causes reduction of teens’ aggression.
    Keywords: Behavior, cognition education, Self, esteem, Teen's aggres, sion
  • A.R. Bakhshayesh, F. Dehghani Pages 43-52
    This study was conducted aimed to survey the coping styles، general health of D-personality individuals and relations between these variables. The methodology was descriptive correlation research. Subjects were 400 students، selected by stratified sampling. DS-14 scale، general health questionnaire (GHQ)، and CISS questionnaire were applied for data collection. Data analysis was done using correlation، regression analysis، and t-test. Correlation test results showed that D-personality type has meaningful relation with mental health and problem-oriented and emotion-oriented coping styles (P˂0. 01). Regression analysis indicated that problem-oriented and emotion-oriented coping styles and per-sonality type have respectively more share in mental health prediction (P˂0. 01). In addition، according to t-test results، there were significant and meaningful difference between D-type individuals and non-D-type individuals in their mental health and coping styles (P˂0. 05). Individuals with D-type personality have less general health and emotion-oriented coping style than non-D-type. So، it seems that D-type personality can have important effect on general health and application of various coping styles.
    Keywords: D, type personality, Coping styles, general health
  • Mehrabizadeh Honarmand, A. Atashafrouz, M. Shehni Yiylagh, Sh. Rezaie Pages 53-64

    The purpose of this study is comparison of general health، job stress، and burnout among ordinary and mental-retarded-students primary schools’ teachers in Khuzestan province. 125 mental-retarded-student teachers were selected by multistage random method. Also، 125 ordinary-student teachers were selected from the same area which mental-retarded-student teachers were chosen. Data gathering tools were general health questionnaire (GHQ)، job stress generators questionnaire for teachers (JSQT)، Maslach burnout inventory (BMI) questionnaire. For data anal-ysis، descriptive statistics methods (mean، standard deviation)، and de-ductive methods (multi-variable variance analysis) were applied. Analysis results showed that mental-retarded-student teachers have worse general health in comparison with ordinary-student teachers. Also، findings indicated that there was no meaningful difference in job stress between the two groups of teacher. But burnout in all dimensions (emotional analysis، depersonalization، and lack of individual success) was more observed in mental-retarded-student teachers in comparison with ordi-nary-student teachers.

    Keywords: General health, Job stress, Burnout
  • N. Estaki Azad, Sh. Amiri, Z. Latifi, M. Moghtada Pages 65-74
    The puspose of this study was survey of effectiveness of educational program based on Always Method on second and fourth year bullying boy students’ social pleasant behaviors in Isfahan. This study was semi-empirical with pre- and post-test and follow-up with experimental and control groups. Statistical population was all of second and fourth year bullying boy students in Isfahan in 2009-2010 academic year. Sample was 40 second and fourth year bullying students whom were selected by multistage random method among Isfahan six educational areas and were categorized in two 20-person experimental and control groups. Measurement tools were sociometry and peers relation questionnaire with three sub-scales: bullying، victim، and social pleasant behavior. Ex-perimental group received ten sixty-minute sessions based on Always Method which was held twice per week. Data analysis was done by SPSS-15 software and multi-variable covariance analysis. Findings showed that educational program based on Always Method meaning-fully increases social pleasant behavior rate in second and fourth year bullying boy students in post-test and follow-up (P<0. 0001). So، educa-tional program based on Always Method increases social pleasant beha-vior and most important function of this study is its effectiveness on in-crease of social pleasant behavior in schools and totally within society. This method can be offered to children’s experts for reduction of annoy-ing and destructive behaviors and improvement of social pleasant beha-vior level in peers’ relations.
    Keywords: Educational program based on Always Method, Social pleasant behaviors, bullying
  • M. Rahmani Pages 75-84
    This article determines influence of education of emotional intelligence components on mental health improvement and self-imagination of Arak Payam Nour University’s athlete girl students. This is survey (analytic-descriptive) research which is quasi-empirical one. It was conducted in form of pre- and post-test with control group. 24 students were catego-rized in two 12-person experimental and control groups after general health questionnaire and self-imagination questionnaire. Experimental group was educated emotional intelligence components in nine 90-minute sessions during two months and finally post-test was taken from both groups. Results were analyzed by covariance analysis and SPSS software. Findings showed that education of emotional intelligence components is meaningfully effective on improvement of mental health and self-imagination of athlete girl students (P>0.01). Conclusion is that education of emotional intelligence components improves mental health and self-imagination of athletes.
    Keywords: Life Emotional intelligence, Self, imagination, Mental health
  • A. Rahiminejad, M. Khodayarifard, Y. Abedini, M. Paknejad Pages 85-94
    Determining the relation of Shahed students’ cognition of academic at-mosphere and their individual and family characteristics with social compatibility is purpose of this study. Subjects are 315 male and female Shahed students، selected among all of Tehran universities’ students us-ing stratified sampling with appropriate allocation. The applied tools in this research are California personality questionnaire and structured questionnaire for measurement of Shahed students’ cognition of academ-ic atmosphere and Shahed students’ demographic features. The data were analyzed by hierarchical regression. Findings showed that Stu-dents’ satisfaction from Shahed privilege، other students’ positive view-point to Shahed students، professors’ attitude، and marriage of Shahed students are predictors of Shahed students’ social compatibility. No meaningful relation was observed between students’ family variables such as their mothers’ remarriage and social compatibility. Possible rea-sons for lack of meaningful relation between family variable variables such as their mothers’ remarriage and social compatibility was discussed.
    Keywords: Shahed students, Social compatibility, Individual characte, ristics, Satisfaction from Shahed privilege, Cognition of academic at, mosphere
  • M. Joshanloo, A. Bakhshi, F. Daemi Pages 95-106
    Many tools are developed in western countries for measurement of five-factor model which NEO-FFI is one of the most applicable tools. This test has acceptable popularity among Iranian researchers and it is used in many studies. For factor analysis، 1605 Iranian students were analyzed. Confirmatory heuristic factor analysis was used for data analysis. Ac-cording to scree diagram، 5 factors were identified. Meanwhile، these 5 extracted factors are different from 5 main personality factors. Only two factors (conscientiousness and psycho-affliction) in this analysis were regenerated at some extent. In addition، these 5 factors explain relatively low percent of test score distribution (32. 32%). Heuristic factor analysis showed that model fitting indicators are so weak. Generally، these results indicate non-transparent and impure factor structure of this test in ap-plied sample and its functionality in Iran could be under question. Key Words: NEO-FFI، Personality، Five-factor model.
    Keywords: NEO, FFI, Personality, Five, factor model
  • N. Yousefi, K. Farsani, A. Shakiba, S. Hemmati, J. Nabavi Hesar Pages 107-118

    The main purpose of this study was evaluation of validity and reliability of HISD on a sample of Isfahan married men and women. 325 persons were selected among all married women and men visiting Isfahan cul-tural centers in two stages (75 persons in the first stage and 250 persons in the second one) by available sampling and completed Halbert index of sexual desire questionnaire and criterion questionnaire (sexual desire in-ventory، sexual self-presentation scale، and sexual performance scale). Results of internal consistency reliability coefficient such as Cronbach Alpha and Split-half Method (for 25 items) were satisfactory. In addi-tion، single-way variance analysis indicated that there is meaningful dif-ference in sexual desire between men and women (P> 0. 100) and also there is meaningful and positive relation between aging and sexual desire (P> 0. 100). Psychometric indicators resulted represent accordance of results with previous researches، and based on convergent validity and Halbert index of sexual desire reliability it can be used for measurement of individuals’ sexual desire in clinical and research environments.

    Keywords: Halbert index of sexual desire, Validation, Validity, re, liability
  • M.R. Naeinian, Z. Gohari, S. Motallebi Nejad, M. Balouchan Pages 119-128
    Some of indices which are provided for measurement of life quality in general population are not applicable for all groups such as children and individuals with cognition disorders. In order to cope with this limita-tion، after some researches، personal welfare (life quality) index (PWI) was developed in Australia. Subsequently، its similar version was de-signed for student population of 12-year to 18 year old and its psycho-metric features was evaluated. So، the purpose of this study is examina-tion of the mentioned scale psychometric features among Iranian student population. Statistical population was all of high school students in Boj-nourd. A sample of 563 students was selected by cluster sampling. In this study، Personal Welfare Index Student Copy (PWI-SC)، General health Questionnaire (GHQ-28)، and Generalized Anxiety Disorder 7-item (GAD-7) were used. Also، Pearson correlation، confirmative heuris-tic factor analysis، regression and t-test for independent groups were ap-plied. Findings showed that PWI-SC based on Cronbach Alpha (0. 81)، two-item scale Cronbach Alpha (0. 69 and 0. 62)، and correlation coeffi-cient related to its retest (0. 87) have appropriate reliability. Also، relia-bility of scale was evaluated by correlation to other questionnaires: GHQ and GAD-7. Factor analysis of the scale in Iranian student sample indi-cates its saturation by one factor. Generally، personal welfare index stu-dent copy (PWI-SC) has appropriate psychometric features considering the methodology limitations of this study.
    Keywords: Personal Welfare Index Student Copy (PWI, SC), Life quality scale, Reliability, Validity