فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 88 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نسرین غنمی گشتی، زیور صالحی، زیبا ظهیری سروری*، الیزا اسکافی ثابت صفحات 1-6

    چکیده

    مقدمه

    سقط خود به خودی به معنی ختم حاملگی قبل از هفته بیستم بوده که با مرگ جنین همراه است. کم و بیش 50-30% لقاح در انسان به سقط خود به خودی منجر می شود که بیشتر این سقط ها در زمان لانه گزینی و مرتبط با استرس اکسیداتیو رخ می دهند. استرس اکسیداتیو می تواند به DNA میتوکندریایی (mtDNA) آسیب وارد کند. آنزیم های زنجیره تنفسی ناقص که توسط mtDNA ی دارای حذف کد می شوند، ممکن است منجر به افزایش استرس اکسیداتیو شود.

    هدف

    بررسی حذف -bp4977 یا حذف عمومی در mtDNA ی لکوسیت های زنان دچار سقط جنین خود به خودی

    مواد و روش ها

    DNA ی ژنومی از نمونه خون 150 زن دچار سقط خود به خودی و 90 کنترل استخراج شد. حذف -bp4977 در mtDNA، از روش Gap-PCR و جفت پرایمر طراحی شده توسط نرم افزار oligo7 استفاده و آنالیز آماری با نرم افزارMedCalc انجام شد.

    نتایج

    در 45 نفر (30%) از زنان مبتلا به سقط خود به خودی حذف -bp4977 در mtDNA و تنها در 6 نفر (66/6%) از افراد کنترل وجود داشت. ارتباط معنی داری بین این حذف و افزایش خطر سقط خود به خودی بدست آمد (0001/0=P 74/14- 44/2=(CI) 95٪،00/6= OR).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه ارتباطی قوی بین حذف -bp4977 و سقط خود به خودی بدست آمد گرچه، برای تعیین ارتباط بین این حذف و سقط خود به خودی لازم است مطالعه در جمعیت های بزرگ تر انجام شود.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، دی ان ا میتوکندریال، سقط خودبه خودی
  • فیروز بهبودی، بهرنگ عاشوری زاده، احسان کاظم نژاد، حانیه باشی زاده فخار صفحات 7-11
    چکیده
    مقدمه
    بدخیمی پستان شایع ترین بدخیمی در زنان در بیشتر نقاط جهان است. در کشور ما و در استان گیلان نیز فراوانی آن با توجه به آمارهای جمع آوری شده مرکز بهداشت استان در سال های اخیر سیری فزاینده نشان داده است. این نوع بدخیمی به رغم تلاش های انجام شده برای تشخیص و درمان زود هنگام هنوز هم دومین علت شایع مرگ بر اثر بدخیمی ها در زنان است. مدل گیل(Gail) یکی از ابزارهایی است که با هدف تعیین میزان خطر بدخیمی پستان در تمام طول زندگی و شناسایی زنان در معرض خطر ابداع شده است.
    هدف
    تعیین اعتبار پیشگویی خطر بدخیمی پستان در زنان استان گیلان
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی بر 260 زن مراجعه کننده به دو مراکز آموزشی- درمانی و بیمارستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1390 انجام شده است. نمونه ها در دو گروه سالم (شاهد) و بیمار دچار بدخیمی پستان (مورد) و با جداسازی شهری و روستایی انجام شد. برآورد خطر با آزمون کامپیوتری گیل طراحی شده توسط موسسه ملی بدخیمی ایالات متحده و بر اساس پرسشنامه ای صورت گرفت که نمره بیشتر از 7/1 % در آن نشان دهنده افزایش خطر بود تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 16 انجام شد.
    نتایج
    متوسط سن شرکت کنندگان 3/8±51/48 سالگی بود. میانگین نمره گیل برای 5 سال در نمونه های پژوهش 46/0±76/0 و میانگین نمره گیل در طول عمر افراد3/2±135/1% در هر دو گروه بود. با محاسبه حساس و اختصاصی بودن نقطه برش های متفاوت، ما در نقطه برش مساوی 25/1 به بهترین ویژگی ها برای کاربردی کردن مدل گیل در استان گیلان رسیدیم.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش میانگین خطر و تعداد افراد در معرض خطر در مطالعه ما در مقایسه با مطالعه مشابه خارجی، استفاده از مدل گیل برای پیشگیری از افزایش مرگ و میر، بایسته به نظر می آید. اما با توجه به این که در این مطالعه فقط6/9% افراد گروه بیماران نمره گیل بالای 7/1 داشتند، به نظر می رسد مدل گیل با احتساب این عوامل خطر، توان پیشگویی میزان خطر ابتلای به بدخیمی پستان در استان گیلان را ندارد. بنابراین، ما عدد 25/1 را برای کاربردی کردن مدل گیل در استان گیلان پیشنهاد می کنیم.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل خطر، (مدل گیل)
  • سیده زهره جلالی، آبتین حیدرزاده، بابک خطی دیزآبادی صفحات 12-17
    چکیده
    مقدمه
    سپسیس وضعیت بالینی بحرانی در اثر عفونت ها بوده که با مرگ و میر بالایی همراه است. چون تشخیص قطعی سپسیس با کشت مثبت اثبات می شود و معمولا زمانبر است، برخی از نشانگرهای بیوشیمی برای تشخیص سریع سپسیس مورد توجه قرار گرفته اند. یکی از این نشانگرها پروکلسی تونین (PCT) است.
    هدف
    تعیین ارزش تشخیصی PCT در تشخیص سپسیس در نوزادان بدحال بستری در بخش نوزادان و NICU
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی 64 نوزاد بستری در بخش نوزادن و NICU به دو گروه نوزادان با سپسیس قطعی و مشکوک (به تساوی) تقسیم شدند. نمونه خون نوزادان برای اندازه گیری PCT و سایر نمونه های بررسی سپسیس در روز اول بستری گرفته شد. پس از مقایسه مقادیرPCT، حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری آن در تشخیص سپسیس نوزادی تعیین شد. داده ها وارد نرم افزار16spss- برای تحلیل آماری شد.
    نتایج
    در این مطالعه 64 نوزاد با سپسیس قطعی و مشکوک (34 پسر و 30 دختر) با میانگین سنی 3/7±57/11 سالگی بررسی شدند. بین مقادیر پروکلسی تونین در دو گروه تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (05/0>P). بین مقادیر PCT در هر گروه به تفکیک تفاوت آماری معنی داری نبود (05/0P>). حساسیت و ویژگی، ارزش اخباری P CT به ترتیب 6/65%، 9/71% و70% بود.
    نتیجه گیری
    از PCT می توان برای تشخیص سپسیس در نوزادان استفاده کرد. مطالعات بیشتر جهت اثبات ارزش تشخیصی این مارکر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پروکلسی تونین، سپسیس، تشخیص، نوزاد
  • مهدی آسمار، کیهان اشرفی، حدید امین طهماسبی، بهناز رحمتی، علیرضا مسیحا، محمدرضا هادیانی صفحات 18-25
    چکیده
    مقدمه
    عفونت های انگلی روده ای از مهم ترین مشکلات بهداشتی در جوامع گوناگون، حتی در کشورهای پیشرفته محسوب می شوند.تاثیر منفی این انگل ها بر رشد و توسعه جوامع بشری در مناطق مختلف دنیا بویژه در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه بر کسی پوشیده نیست. در کشور ما نیز موقعیت جغرافیایی و آب وهوایی مناسب، رفتارهای اجتماعی و فرهنگی حاکم بر مناطق مختلف، نداشتن آب آشامیدنی سالم و پائین بودن استانداردهای بهداشتی بویژه در نواحی روستایی از عوامل موثر بر شیوع عفونت های انگلی روده ای است.
    هدف
    بررسی شیوع انگل های روده ای در ساکنان مناطق شهری شهرستان انزلی
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی بوده و در سال 1389 با روش نمونه برداری خوشه ایتصادفی بر 700 ساکن شهر انزلی انجام شد. پس از مراجعه به افراد مورد مطالعه و ارائه توضیح لازم، پرسشنامه مربوط به هر نفر تکمیل و ظرف نمونه برداری کد گذاری شده در اختیار آنها قرار گرفت. روز پس از آن نمونه های مدفوع جمع آوری و در آزمایشگاه با روش فرمالین- اتر و در صورت نیاز به روش مستقیم بررسی می شد. در پایان نتایج با نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    از 700 فرد مورد بررسی، 457 نفر (3/65%) زن و 243 نفر (7/34%) مرد بودند. 106 نفر (1/15%) به انواع مختلف انگل های روده ای بیماری زا و غیر بیماری زا دچار و از این تعداد 23 نفر (3/3%) به انواع انگل های پاتوژن روده ای مبتلا بودند. شایع ترین انگل های بیماری زا به ترتیب شامل ژیاردیا لامبلیا (14/2%)، استرونژیلوئیدس استرکورالیس (9/0%) و هیمنولپیس نانا (3/0%) بود. بیشترین آلودگی به انگل های روده ای پاتوژن در 49-10 سالگی و کمترین آن در بالای 50 سالگی بدست آمد. از 23 فرد مبتلا به انگل های پاتوژن روده ای 15 نفر(2/65%) زن و 8 نفر (8/34%) مرد بودند. شایع ترین تک یاخته های روده ای غیر بیماری زا در این مطالعه به ترتیب شیوع شامل:(4/6٪) Blastocystis hominis، (9/3 ٪) Endolimax nana، (6/2٪) Entamoeba coli، (3/0٪)Iodamoeba buetschelii و(1/0٪)Entamoeba histolytica /E. dispar بود.
    نتیجه گیری
    شیوع عفونت های انگلی روده ای بیماری زا در جامعه مورد مطالعه 3/3 درصد بود و در مقایسه با دهه های گذشته کاهش زیادی نشان می دهد که نشانگر ارتقای چشمگیر استانداردهای بهداشت فردی و محیطی، افزایش آگاهی عمومی، دفع بهداشتی مواد دفعی انسانی و بهبود نسبی وضعیت بهداشتی آب و مواد غذایی مردم ساکن در منطقه است.
    کلیدواژگان: بیماری های انگلی روده، شیوع
  • خلیل الله معینیان، حنا حسین نژاد، طیبه راستگو صفحات 26-33
    چکیده
    مقدمه
    نیترات یکی از شاخص های مهم کیفیت آب آشامیدنی است. دفع نامناسب فاضلاب، کاربرد گسترده کودهای شیمیایی و بالا بودن سطح آب زیر زمینی می تواند غلظت نیترات منابع آب را افزایش دهد.
    هدف
    تعیین غلظت نیتریت و نیترات در منابع آب شرب شهرستان تالش
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 15 چاه براساس وضعیت جغرافیایی، منابع احتمالی آلودگی و موقعیت مکانی به نحوی انتخاب شدند که نماینده ی مناسبی از منابع آب زیر زمینی شهرستان باشند. طی پاییز 1390 و تقریبا هر سه هفته یکبار از هر چاه، 4 نمونه و رویهم رفته 60 نمونه از نظر نیترات، نیتریت، آمونیاک، شوری، همه موارد جامد محلول، هدایت الکتریکی، دما وpH، طبق روش های استاندارد آزمایش شدند.
    نتایج
    کمترین و بیشترین میانگین نیترات چاه ها به ترتیب برابر 46/1 و 72/10 و در مورد نیتریت 009/0 و 128/0 میلی گرم در لیتر و در همه موارد کمتر از استاندارد آب آشامیدنی ایران بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به «تعریف آلودگی آب از نظر نیترات»کلیه ی چاه های مورد بررسی در طبقه ی «کمی آلوده» قرار گرفتند. هم چنین، نزدیک شدن مقدار نیترات بعضی از چاه ها به 13 میلی گرم در لیتر (نشانه ی تاثیر فعالیت های انسانی)، نیز شایسته ی توجه جدی است.
    کلیدواژگان: آب نوشیدنی، نیترات ها، نیتریت ها
  • نسیم عباسی، زیور صالحی، یوسف علیزاده صفحات 34-40
    چکیده
    مقدمه
    رتینوپاتی دیابتی عارضه شایع دیابت قندی است که رگهای شبکیه چشم را درگیر میکند. افزایش قند خارج سلولی در دیابت، محرک تولید گونه های واکنشپذیر اکسیژن (ROS) و افزایش استرس اکسیداتیو است. گلوتاتیون S– ترانسفرازها (GST)، آنزیمهایی هستند که موجب محافظت انسان در برابر آسیبهای حاصل از ترکیبهای اکسیژنی واکنشپذیر میشوند. در انسان، ژن (GSTM1) پلی مورفیک بوده و حذف این ژن موجب تولید نشدن این آنزیم میشود.
    هدف
    تعیین ارتباط حذف ژن GSTM1 با رتینوپاتی دیابتی
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مورد-شاهدی، 80 بیمار دچار رتینوپاتی دیابتی و 80 فرد سالم از نظر پلیمورفیسم حذف ژن GSTM1 بررسی شدند. ابتدا DNA ژنومی از خون محیطی افراد بیمار و کنترل استخراج و ژنوتیپ با واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) تعیین شد. آنالیز داده ها با نرم افزار MedCalc صورت گرفت.
    نتایج
    از 80 فرد بیمار در 9 نفر ژن GSTM1 حذف شده بود. در حالیکه در هیچیک از افراد سالم ژنوتیپ حذف ژن GSTM1 دیده نشد. در آنالیز آماری ژنGSTM1، 05/0P 14/374-22/1=CI 95٪،39/21=OR بدست آمدکه نشان دهنده ارتباط معنیدار در فراوانی ژنوتیپ حذف GSTM1 بین دو گروه بیمار و کنترل است.
    نتیجه گیری
    بین حذف ژن GSTM1 و رتینوپاتی دیابتی ارتباط قوی وجود دارد. برای تایید ارتباط رتینوپاتی و پلیمورفیسم GSTM1 نیاز به مطالعه در جمعیتهای بزرگتر وجود دارد.
    کلیدواژگان: رینوپاتی دیابتی، ژنها، گلوتاتیون
  • سید محمد متولی، امیرمحمد برهان آزاد صفحات 41-48
    چکیده
    مقدمه
    یکی از پیامدهای خطرناک پرتوگیری ها برای دزهای کم و بلند مدت چه بسا بروز بدخیمی باشد که ممکن است پس از پرتوگیری اولیه آشکار شود. با توجه به این که نزدیک 600 نفر در مراکز پزشکی استان گیلان به عنوان پرتوکار مشغول به کار هستند، ارزیابی پرتوگیری شغلی آنها موجب برآورد ریسک شغلی این افراد را فراهم می آورد که اهمیت زیادی بویژه در بهداشت شغلی آنها دارد.
    هدف
    برآورد میانگین دز موثر سالانه پرتوکاران شاغل در مراکز پزشکی کار با پرتو در استان گیلان در مدت سه سال (1388 تا 1390) و سنجیدن آن با مقادیر جهانی
    مواد و روش ها
    پرتوکاران شاغل در مراکز پزشکی کار با پرتوها در استان گیلان بر اساس نوع مراکز کاری خود به سه گروه NM، RT و DR تقسیم و دز موثر آنها طی 18 دوره دزیمتری دو ماهه در مدت سه سال اندازه گیری شد. در این پژوهش اندازه گیری از نتایج دزیمتری فیلم بج مراکز استخراج شد. در روش دزیمتری فیلم بج پرتوکاران طی هر دوره دزیمتری، در محیط کار، فیلم های ویژه ای را که داخل بج قرار دارد بر سینه نصب می کنند. امکان دزیمتری پرتوهای X و در محدوده انرژی keV 10 تا MeV 3 و برای پرتوهای β در محدوده keV 200 تا MeV 5/2 وجود دارد. در نهایت فیلم های پرتو دیده پس از طی فرآیند ظهور و ثبوت، دانسیتو متری شده تا میزان پرتوگیری مشخص شود سپس داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    مقدار میانگین دز موثر سالانه پرتوکاران طی سه سال بررسی، در گروه های پزشکی هسته ای، رادیوتراپی و رادیولوژی به ترتیبmSv 75/0، mSv18/0 و mSv06/0 برآورد گردید. بین مقادیر بدست آمده در گروه های مختلف، تفاوت معنی داری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    به علت نوع فعالیت پرتویی، ریسک شغلی پرتوکاران شاغل در گروه های رادیولوژی، رادیوتراپی و پزشکی هسته ای به ترتیب افزایش می یابد. البته در مقایسه با مقادیر جهانی، به لحاظ حفاظت در برابر پرتوها، وضعیت پرتوکاران شاغل در مراکز پزشکی کار با پرتوها در استان گیلان مطلوب ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: دزیمتری فیلم، پزشکی هسته ای، رادیوتراپی، رادیولوژی
  • نجمه رحیمی، محمدحسین گذشتی، حمید معرفتی *، کاظم رهنما، ایرج آقایی، محمود موسی زاده صفحات 49-57

    چکیده

    مقدمه

    دیابت عامل خطر مهم ابتلای قلبی- عروقی معرفی شده و از طرفی باور عمومی جامعه در مورد تاثیر درمانی اوپیوم بویژه بر بیماری های متابولیک زمینه شیوع مصرف آن را در جامعه فراهم کرده که نیاز به شناخت مشکلات بهداشتی شایع در این مناطق را می طلبد.

    هدف

    تعیین میزان شیوع عوامل خطرزای قلبی- عروقی در بیماران دیابتی کرمان و نیز تاثیر اوپیوم بر این عوامل به عنوان یک عادت اجتماعی در برخی افراد جامعه

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بر 248 بیمار دیابتی کرمان (203 زن(81%) و45 مرد(19%)با سن 75/9±37/54 سال) انجام شد. اطلاعات با مصاحبه، معاینه فیزیکی، آزمایش ها و اطلاعات موجود در پرونده بیماران در پرسشنامه مخصوص طرح ثبت شد و داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.

    نتایج

    متوسط بیماری 48/7±78/8 سال بود. 7/38% بیماران به فشار خون مبتلا بودند و 6/75% بیماران کنترل نامطلوب قند خون به صورت هموگلوبین گلیکوزیله بیش از 7% داشتند. 6/47% بیماران کلسترول بالای 200، 3/69% تری گلیسرید بالای 150، 8/57% بیماران LDL-C بالای 100، و 7/43% HDL پایین داشتند. شیوع مصرف اوپیوم در بیماران 4/20% بود. شیوع پایین تر هیپرکلسترولمی(05/0p<) و در مقابل شیوع بالاتر فشارخون سیستولی(05/0p<) در معتادان چشمگیر بود. در سایر لیپیدها و کنترل قند خون اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد.

    نتیجه گیری

    عوامل خطرزای قلبی- عروقی در بیماران دیابتی شهر کرمان شیوع بالایی دارد و تدابیر پیشگیرانه و بنیادین برای رویارویی با آن بایسته بنظر می رسد. ازسوی دیگر مصرف اوپیوم اثر چشمگیری بر کنترل عوامل خطرزای قلبی- عروقی نشان نداد.

    کلیدواژگان: اپیوم، بیماری های قلب و عروق، دیابت شیرین، عوامل خطر
  • شادمان نعمتی، عبد الرحیم کوشا، هوشنگ گرامی، سولماز خراسانی مقدم، سهیل سلطانی پور، فاطمه ستوا، فتانه بخشی صفحات 65-72
    مقدمه
    خروپف اولیه جزئی از اختلال تنفسی خواب محسوب می شود که درمان های پیشنهادی آن با نتایج کمتر از انتظار و پذیرش ناکافی مبتلایان همراه است. پیشنهاد شده ورزش های اروفارنژیال بتواند به عنوان گزینه ی درمانی برای بیماران با درجه های خفیف تا متوسط این اختلال بکار گرفته شود. مطالعات انجام شده در این زمینه محدود است.
    هدف
    تعیین اثر تمرینات ورزشی لوروفارنکس- لینگولا در درمان خرو پف اولیه مبتلایان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امیرالمومنین (ع) شهرستان رشت
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی (پیش و پس از مداخله) تعداد 53 بیمار با خروپف اولیه، مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امیرالمومنین (ع) شهرستان رشت، به مدت 3 ماه، 5 روز در هفته و روزانه 30 دقیقه ورزش های اوروفارنکس- لینگولا (ورزش های کام نرم، زبان، ماهیچه های دهانی صورتی) را زیر نظر گفتار درمان گر انجام دادند. شدت خروپف پیش و پس از مداخله با معیار های VAS(Visual Analogue Scale) و SSS(Snoring Scale Score) ارزیابی وداده ها با نرم افزار آماری SPSS Ver 17 آنالیز شد.
    نتایج
    میانگین نمره ی SSS پیش از مطالعه72/1± 01/7 وپس از آن 7/2±09/3 و میانگین نمره ی VAS قبل از مطالعه89/1± 54/8 و بعد ازمطالعه94/2± 69/4 بود(در هر دو مورد0001/0p=)؛ هم چنین ارتباط آماری معنی داری بین مشکل با هم اتاقی ها(0001/0p=)، وضعیت زمان(0001/0p=)، مدت (0001/0p=) و وضعیت شدت صدای خر و پف (0001/0p=) قبل و بعد از مطالعه بدست آمد.
    نتیجه گیری
    تمرین ورزشی OPL به طور معنی دار شدت خروپف اولیه بیماران را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: (لوروفارنکس لینگولا - ورزش)، خروپف کردن، نتیجه درمان
  • رفعت محبی فر، غلامرضا گودرزی، هاشم رحیمی صفحات 73-79
    چکیده
    مقدمه
    بیمارستان ها به عنوان بزرگ ترین و پرهزینه ترین واحدهای عملیاتی نظام بهداشت و درمان از اهمیتی خاص برخوردارند. میزان کارایی می تواند معیاری برای سنجش عملکرد و بهره وری مصرف منابع در بیمارستان ها باشد.
    هدف
    تعیین کارایی فنی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گیلان به روش تحلیل فراگیر داده ها (DEA).
    مواد و روش ها
    در پژوهشی توصیفی– تحلیلی برای تعیین کارایی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گیلان، شامل 19 بیمارستان به روش تحلیل فراگیر داده ها (DEA) اطلاعات و آمار مربوطه با استفاده از فرمی که توسط پژوهشگران طراحی شده بود، از مرکز آمار دانشگاه و بیمارستان های مورد مطالعه جمع آوری و برای دستیابی به هدف ها از نرم افزار Deap2.1 و نیز برای بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزار SPSS استفاده شد. در این مطالعه انواع کارایی فنی کل، کارایی مدیریتی و کارایی مقیاس بیمارستان ها در سال های 1390-1385 بر مبنای کمینه سازی نهاده ها و با پنداشت بازدهی متغیر نسبت به مقیاس اندازه گیری شد.
    نتایج
    میانگین کارایی فنی بیمارستان ها 943/0، میانگین کارایی مدیریتی 961/0 و میانگین کارایی مقیاس 980/0 به دست آمد. از کل بیمارستان های مورد بررسی تعداد 8 بیمارستان دارای حداکثر کارایی فنی یک، 10 بیمارستان دارای کارایی فنی 1- 8/0 و یک بیمارستان دارای کارایی کمتر از 8/0 بودند.
    نتیجه گیری
    در بیمارستان هایی با کارایی فنی کمتر از یک، مقادیر اولیه و بهینه متفاوت بودند و مازاد نهاده داشتند. از این رو بیمارستان های مذکور برای رسیدن به حداکثر کارایی باید به تعداد مازادهای خود از مقادیر اولیه نهاده ها کم کنند تا به میزان کارایی دلخواه دست یابند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، کارایی فنی، تحلیل فراگیر داده ها
  • شاهرخ مقصودی، مهرنوش خوش تراش*، عاطفه قنبری، رسول تبری صفحات 80-88

    چکیده

    مقدمه

    پمفلت های آموزشی، یکی از روش های آموزش دهی به بیماران توسط پرستاران و یکی از شاخص های مهم تاثیرگذاری پمفلت ها، کیفیت تهیه آنهاست. ارزیابی کیفیت و تشخیص نارسائی آن کمک ارزنده ای به ارتقاء کیفیت آن ها خواهد کرد.

    هدف

    تعیین کیفیت پمفلت های آموزش بیمار موجود در مراکز آموزشی-درمانی شهر رشت

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1391، 172 پمفلت آموزش بیمار موجود در مراکز آموزشی- درمانی شهر رشت جمع آوری شد و کیفیت آنها با استفاده از فهرست بازبینی محقق ساخته روا و پایا ارزیابی شد که مشتمل بر 4بخش (1)عنوان، (2)متن، (3)ظاهر و جاذبه های بصری و (4) نیز ساختار و نکته های کلی پمفلت ها بود. برای تعیین درجه خوانایی پمفلت ها نیز از فرم قابلیت خواندن SMOG (Simplified Measure Of Gobbledygoop) مک لاگلین استفاده شد. داده ها با آمار توصیفی در نسخه 17 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میانگین امتیاز کیفیت پمفلت ها در هر یک از حوزه های عنوان، متن، ظاهر و جاذبه های بصری، و ساختار و نکات کلی به ترتیب 09/1±72/5، 84/2±97/11،14/2± 67/6 و 08/2±21/6، میانگین سطح درجه خوانایی پمفلت ها در حد پایه کلاسی 11(4/1± 58/11) بود و تنها 2/1% پمفلت ها در سطح خوانایی توصیه شده (6 و کمتر) نوشته شده بودند.

    نتیجه گیری

    بیش از نیمی از پمفلت های موجود در مراکز آموزشی-درمانی کیفیتی نامطلوب داشته و بیشتر آن ها نیز از سطح خوانایی مناسبی (6 و کمتر) برخوردار نبودند.

    کلیدواژگان: آموزش بیماران، پمفلت
  • محمد اسدیان راد، نرگس طبرزن بابلی، انوش برزیگر، فاطمه میررازقی، سهیل سلطانی پور، جلال خیرخواه، حسن مولادوست، حمیدرضا بنکدار صفحات 89-94
    چکیده
    مقدمه
    ناهم زمانی انقباض بطن چپ در نارسایی قلبی، بویژه در آنهایی که کمپلکس QRS پهن دارند، بسیار شایع است. درمان هم زمان سازی قلبی (CRT)در نارسایی قلبی پیشرفته، نتایج امیدوارکننده ای داشته است.
    هدف
    مقایسه عملکرد بطن چپ پیش و پس از درمان هم زمان سازی قلبی در نارسایی قلبی
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی، 65 مورد پی درپی نارسایی قلبی که برای CRT برنامه ریزی شده بودند وارد مطالعه شده و اکوکاردیوگرافی آنها از نظر حجم های پایان سیستول (LVESV) و پایان دیاستول بطن چپ (LVEDV) و کسر خروجی بطن چپ (LVEF) بررسی واکوکاردیوگرافی3-6 ماه پس از تعبیه CRT تکرار شد. پاسخ به CRT به صورت کاهش دست کم 15% درLVESV تعریف شد.
    نتایج
    گروه مطالعه شامل 27 زن (5/41%) و 38 مرد (5/58%) با میانگین± انحراف معیار سنی 12±62 سالگی بود. در مجموع 46 (8/70%) بیمار نارسایی قلبی به CRT پاسخ مثبت دادند و 19 (2/29%) نفر پاسخ ندادند. متوسط LVEF پس از CRT در پاسخ دهندگان به طور چشمگیر افزایش و LVESV و LVEDV به صورت چشمگیر کاهش یافت. (به ترتیب 0001/0=p، 001/0= pو 0001/0=p)
    نتیجه گیری
    در مطالعه ما نشان داده شد که پس از تعبیه CRT یافته ها کوکاردیوگرافی در نارسایی قلبی با QRS پهن نسبت به پیش از آن بهتر می شوند.
    کلیدواژگان: الکتروکاردیوگرافی، نارسائی قلبی، هم زمان سازی قلبی
  • حسن عباسپور، زرخاتون مهدی زاده صفحات 95-104
    مقدمه تولید مقاله یکی از شاخص های توسعه است (تولید ثروت از دانش). میزان تولیدات علمی و مقالات چاپ شده که در یکی از پایگاه های استنادی معتبر مانندweb of science نمایه شده باشد، نشان دهنده رشد آن کشور و به طبع از ملاک های مهم رتبه بندی دانشگاه ها می باشد. به عبارت دیگر تعداد مقالات علمی معتبر در نشریات بین المللی، پذیرفته ترین شاخص سنجش تولیدات علمی یک کشور و انتشار تولیدات علمی در این پایگاه های استنادی باعث افزایش رویت پذیری و افزایش استفاده از آن مقالات خواهد شد. مقاله های تولیدی باید به نحو درست و استاندارد نمایه سازی شود. مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان با توجه به اهمیت موضوع و رسالت خود نسبت به استاندارد نمودن دادن کلید واژه ها به مقالات بر اساس استاندارد سر عنوان پزشکی Mesh می نماید. با این کار میزان دسترسی به مقالات را افزایش داده و هم چنین ارتباط موضوعی با متن مقاله را مشخص می سازد تا کاربران نسبت به استفاده از متن مقاله اطمینان حاصل نمایند. با توجه به این امر در پایان هر سال برای دسترس پذیر بودن و هم چنین تشخیص وجود یک مقاله در یک موضوع عنوان یا مولف خاص، اقدام به تهیه نمایه یکساله مقاله می نماید. افراد با مراجعه به یکی از این نمایه ها که در شماره زمستان هر سال چاپ می شود می توانند به نیازهای اطلاعاتی خود به وجود یا عدم وجود مقاله دست پیدا کنند. روش کار ابتدا عنوان مقالات مجله دانشگاه در سال 92 که به تعداد 53 عنوان بود به ترتیب الفبایی عنوان مرتب گردید. به هر یک از مقالات به ترتیب الفبایی یک شماره اختصاص یافت که این شماره مبنای بازیابی نمایه های دیگر می باشد، یعنی اگر در نمایه موضوع در جلوی یک واژه شماره ای آمده است، یعنی خواننده را به نمایه عنوان و شماره مورد نظر ارجاع داده و اطلاعات کتاب شناختی آن قابل بازیابی است. مثلا«16 ارجاع به نمایه عنوان 16 توضیح اینکه به دلیل تکرار نام مجله و سال آن از تکرار آنها در نمایه عنوان خودداری شده است. نمایه موضوعی با توجه به مطالب پیش گفت، به هر یک از مقالات چاپ شده در هر یک از شماره های مجله چند کلید واژه از سرعنوان موضوعی پزشکی Mesh اختصاص یافته است. این کلید واژه استاندارد بوده و به آن نمایه سازی کنترل شده نیز اطلاق می شود. پایگاه های اطلاعاتی کتاب شناختی معتبر مثلmedline نیز از این روش برای نمایه سازی مقالات مجلات استفاده می کنند. زیرا ارتباط موضوعی بیشتری با متن مقاله برقرار می نمایند. این کلید واژه ها در قسمت الفبایی خود قرار گرفته و شماره بازیابی به براساس نمایه عنوان به آنها داده شده است که مبنای بازیابی قرار می گیرد. نمایه مولف نیز به ترتیب الفبایی می باشد که آن نیز مبنای بازیابی به ترتیب شماره به نمایه عنوان ارجاع داده می شود. در ایران نمایه استنادی بطور جامع برای کل مقالات و مجلات موجود نمی باشد، ولی پایگاه ISC، ایندیکس کوپرینکوس و Sid وMagiran فعالیت های چشم گیری در این زمینه آغاز نموده و نوید بخش روزهای خوب در این حوزه خواهیم بود. این نمایه به نوبه خود می تواند بخش کوچکی از خلاء موجود را در این حوزه پر نماید و از آن در تهیه نمایه نامه جامع و استنادی مقالات کشور استفاده شود.
|
  • N. Ghanami Gashti, Dr Z. Salehi, Dr Z. Zahiri Sorouri, Dr E. Eskafi Sabet Pages 1-6

    Abstract

    Introduction

    Spontaneous abortion is a pregnancy ending with the death of fetus prior to 20th week. About 30-50% of human conceptions end in spontaneous abortion and most of them occur at the time of implantation in association with oxidative stress، which can damage mitochondrial DNA (mtDNA). Defective respiratory chain enzymes، encoded by deleted mtDNA، may further enhance oxidative damage.

    Objective

    Analysis of mtDNA common deletion (4977-bp) in women with spontaneous abortion.

    Materials And Methods

    Genomic DNA was extracted from the blood samples of 150 women with spontaneous abortion and 90 controls; then، subjected to the Gap-PCR technique. A pair of primers designed by means of oligo7 software to flank the region of the mitochondrial genome where the common deletion occurs، was employed. Statistical analysis was performed using MedCalc software.

    Results

    As revealed، 45 (30%) of women with spontaneous abortion had 4977-bp deletion in mtDNA، while only 6 (6. 66%) of the controls were with the deletion. We found that 4977-bp deletion was significantly associated with increased risk of spontaneous abortion (OR= 6. 00، 95% confidence interval (CI) = 2. 44-14. 74، P= 0. 0001).

    Conclusion

    Overall، a strong association between 4977-bp deletion and spontaneous abortion was observed. However، larger population-based studies are needed to further evaluate the relationship between this deletion and spontaneous abortion. Conflict of interest: non declared

    Keywords: Abortion, Spontaneous, DNA, Mitochondrial, Oxidative Stress
  • Dr F. Behboudi, Dr B. Ashoorizadeh, E. Kazem Nejad, H. Bashi Zadeh Fakhar Pages 7-11
    Abstract
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer among women in the majority of countries. According to data collected by Guilan Health Services، its incidence has been rising in the province since 2002. Despite the efforts to detect and manage breast cancer in early stages، it still remains as the second most common cause of deaths from cancers. Gail model is one of the policies innovated with the aim of estimation of the life long breast cancer risk in women. This study was conducted to investigate the validity of Gail model in predicting the risk of breast cancer in women living in Guilan province، northern Iran.
    Materials And Methods
    The study design was observational and cross-sectional، conducted in Guilan province. The population studied consisted of 260 women referred to teaching hospitals affiliated to Guilan University of Medical Sciences. They were divided into patient and control groups and were observed for one year period (2011-2012). Risk assessment was carried out using the computerized Gail software، designed by the American National institute for cancer. Risk factors included: age of the first menarch، age of the first full term delivery، family history for breast cancer، the age of menopause and breast biopsies showing atypical hyperplasia. Test results greater than 1. 7% was representative of the increased risk. The data were analyzed using SPSS software، version 16.
    Results
    The mean age was 48. 51+ 8. 3 for 260 patients and controls under study. Medical Gail score for the first 5 years was 0. 76+ 0. 46 and the lifelong risk was 1. 135+ 2. 3 in both groups. Considering the sensitivity and specifity of different cut off values، the score with the best specifity for usage in Guilan population was found to be 1. 25%.
    Conclusion
    Given the higher median Gail score and the number of population at risk for breast cancer in our study، in comparison with the results of investigations of other countries، screening for the breast cancer risk is highly recommended in our population to prevent increasing death rates from breast malignancy. However، only 6. 9% of our patients had Gail score more than 1. 7% and it is clear that risk assessment on the basis of this figure at Guilan province cannot bevalid and accurate. So we suggest cut off score of 1. 25% to be used for risk assessment in Guilan populati. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Breast Neoplasms, (Gail Modle), Risk Factors
  • Dr S.Z. Jalali, Dr A. Heidarzadeh, Dr B. Khatti Dizabadi Pages 12-17
    Abstract
    Introduction
    Sepsis is a critical clinical condition caused by infections and associated with a high mortality. As definite diagnosis is documented with positive culture which needs a long time، some biochemical markers have been used for the rapid diagnosis of sepsis، one of this marker is procalcitonin (PCT).
    Objective
    This study aimed to determine the diagnostic value of PCT in the diagnosis of sepsis in critically ill neonates hospitalized in neonatal and NICU wards.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 64 hospitalized neonates in the NICU and neonatal ward were divided into two equal groups; proven and suspected sepsis. Samples for procalcitonin were checked with sepsis work up test on the first day. Upon comparison of PCT level، sensitivity، specificity، positive and negative predictive values of procalcitonin were determined in the diagnosis of neonatal sepsis. Data were entered into SPSS software for analysis.
    Results
    In this study، there were 64 neonates with proven and suspected sepsis (34 males، 30 females) with a mean age of 11. 57 days. Procalcitonin values were significantly different in the two groups (P>0. 05). The values were not significantly different within each group separately (P>0. 05). Sensitivity، specificity and predictive values of PCT obtained were: 65. 6%، 71. 9% and 70%، respectively.
    Conclusion
    The results show that PCT can be used for the diagnosis of neonatal sepsis. To confirm the diagnostic value of this marker، further studies are recommended. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Infant, Newborn, Procalcitonin, Sepsis, Diagnosis
  • Dr M. Asmar, Dr K. Ashrafi, H. Amintahmasbi, B. Rahmati, A. Masiha, M.R. Hadiani Pages 18-25
    Abstract
    Introduction
    Intestinal parasitic infections are among the most important health problems in different communities and even in developed countries. The adverse effects of these parasites on the development of human communities have been pointed out by WHO. Geographical situation، cultural and social behaviors، lack of safe drinking water and poor health standards، especially in rural areas are among the factors which affect the prevalence of parasitic infections in Iran.
    Objective
    To evaluate the prevalence of intestinal parasitic infections in the urban areas of Bandar-Anzali district، northern Iran.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted from March 2010 to March 2011 in six different locations of Bandar-Anzali district، Guilan provine، northern Iran. A total of 700 fecal samples from different age groups were collected in clean plastic containers and examined for intestinal protozoa and helminthes using formalin-ether concentration and direct saline thin smear (for watery samples) techniques. Chi-square and Fisher''s exact tests were used for statistical analysis. The p-values were considered statistically significant at p<0. 05.
    Results
    Of the 700 examined people، 457 cases (65. 3%) were female and 243 cases (34. 7%) were male. The overall prevalence of intestinal parasitic infections was 15. 1%، of which 3. 3% belong to pathogenic parasites. The most prevalent pathogenic parasites were sequentially Giardia lamblia (2. 14%)، Strongyloides stercoralis (0. 9%) and Hymenolepis nana (0. 3%). The highest prevalence of pathogenic parasites was seen in 10-49 age group and the lowest in ages over 50 years. Intestinal pathogenic parasitic infections were more endemic in females than that in males، 65. 2% versus 34. 8%، respectively. Blastocystis hominis (6. 4%)، Endolimax nana (3. 9%)، Entamoeba coli (2. 6%)، Iodamoeba buetschlii (0. 3%) and Entamoeba histolytica/E. dispar (0. 1%) were the most non-pathogenic parasitic protozoa in the studied population.
    Conclusion
    According to the results، the overall prevalence of intestinal parasitic infections in Bandar-Anzali was found to be 3. 3% which indicates a significant decrease، in comparison to the reported prevalence in past decades. The explanation could be improvements in environmental and personal health، drinking water and food safety، public health education and proper waste disposal. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Intestinal Diseases, Parasitic, Prevalence
  • Dr Kh Moeinian, H. Hosseinnejad, T. Rastgoo Pages 26-33
    Abstract
    Introduction
    Nitrate is one of the important indices of drinking water quality. Its concentration can be increased by improper wastewater disposal and extended application of synthetic fertilizers، especially in aquifers with high level underground water.
    Objectives
    This study has been designed to determine the concentration of nitrate and nitrite in Talesh drinking water wells.
    Materials And Methods
    Based on the geographical conditions، probable pollution sources and placement of the wells، 15 wells were selected as appropriate representatives of the ground water resources. During the autumn 2011، 60 samples (4 samples from each well with approximately 3 week intervals) were analyzed by standard procedures for Nitrate، Nitrite، Ammonia، Salinity، Total Dissolved Solids، Electrical Conductivity، pH and Temperature.
    Results
    The results indicated variation in nitrate levels from 1. 46 to 10. 27 mg/l as NO3 and variation in nitrite levels from 0. 009 and 0. 128 mg/l as NO2. The concentration of nitrate and nitrite in all the samples were lower than the Iranian standards (50 mg/L as NO3- and 3 mg/L as NO2-).
    Conclusion
    On the basis of pollution definition، all the wells could be classified as “weak polluted” in terms of nitrate concentration. In addition، the observed differences between the wells of the region and also rising of the concentration of nitrate in some wells to 13 mg/l (the so-called human affected value)، need to be closely considered and cared for. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Drinking Water, Nitrates, Nitrites
  • N. Abbasi, Dr Z. Salehi, Dr Y. Alizadeh Pages 34-40
    Abstract
    Introduction
    Diabetic retinopathy is a common complication of diabetes mellitus that affects retinal blood vessels. Chronic extra cellular hyperglycemia in diabetes stimulates reaction oxygen species (ROS) production، and increase oxidative stress. Glutathion S- transferases (GSTs) enzymes have been shown to protect human from reaction oxygen compounds damage. GSTM1 gene polymorphic in human and deletion in the gene result in virtual absence of enzyme activity.
    Objectives
    The aim of this study was to evaluate the association of GSTM1 gene deletion with diabetic retinopathy.
    Materials And Methods
    In this molecular study، 80 patients with diabetic retinopathy and 80 healthy individuals were tested for deletion polymorphism GSTM1. Genomic DNA was extracted from peripheral blood of the patients and controls (having obtained written informed consents from them). Genotypes were determined by polymerase chain reaction (PCR). Statistical analysis was performed using the MedCalc program
    Results
    Of the 80 patients، there were 9 with GSTM1 gene deletion while، deletion genotype GSTM1 was found in none of the healthy subjects. Statistical analysis of the gene GSTM1، OR=21. 39، 95% CI=1. 22-374. 14، P 0. 05 demonstrates a significant association between GSTM1 deletion genotype frequencies in both patient and control groups.
    Conclusion
    A significant association was found between GSTM1 gene deletion and diabetic retinopathy. Larger population-based studies are needed to more clarify the relationship between diabetic retinopathy and GSTM1 polymorphism. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Diabetic Retinopathy, Genes, Glutathione
  • Dr S.M. Motevalli, A.M. Borhanazad Pages 41-48
    Abstract
    Introduction
    Being irradiated by low level radiations for a long time، could have stochastic effects such as cancer on human body. With regard to the fact that 500 employees are working as radiation workers for medical centers in Guilan province; hence، studying about their occupational exposure can disclose the occupational risks which might be very serious، especially from health viewpoint.
    Objectives
    Assessment of the average annual effective dose for radiation workers of medical centers in Guilan province from March 2009 to March 2011.
    Materials And Methods
    Radiation workers are divided into three different categories: nuclear medicine، radiotherapy and radiology. Effective doses of them were measured and evaluated for 18 periods of two months lasting three consecutive years. The measurement device was film badge dosimeter. Film badge usually is mounted on the chest area for a period of two months. The detectable energy range of film badge for X-ray and Gamma radiation is 10 keV to 3 MeV and for Beta radiation is 200 keV to 2. 5 MeV. After this period، the film badge was sent to the laboratory for development process and amount of exposure. The collected data were then analyzed by SPSS.
    Results
    The average effective annual dose for radiation workers of nuclear medicine، radiotherapy and radiology was calculated to be 0. 75، 0. 18 and 0. 06 mSv، respectively. Significant differences were detected between average annual effective doses in different groups.
    Conclusion
    Occupational risk with the highest amount of exposure، was for nuclear medicine groups and with the least amount for radiology groups. However، in comparison with the world data، radiation protection status in Guilan province is reasonable. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Film Dosimetry, Nuclear Medicine, Radiotherapy, Radiology
  • Dr N. Rahimi, Dr M.H. Gozashti, Dr H. Marefati, Dr K. Rahnama, Dr I. Aghaei, Dr M. Moosazadeh Pages 49-57

    Abstract

    Introduction

    Diabetes is known as a common risk factor for cardiovascular diseases. Another issue is people’s belief about therapeutic effects of opium on the metabolic ill conditions. This conception has led to the rising prevalence of opium consumption، which demands further studies in different regions.

    Objective

    The aim of this study was determination of the prevalence of cardiovascular risk factors between diabetic patients in Kerman and study of opium’s impression on these factors as a common social habit in this region.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study we enrolled 248 diabetic patients (203(81%) female and 45 (19%) male، age 54. 37 ± 9. 75 years old) in Kerman. A questionnaire completed after direct interview، physical examination and laibratory assessment. The data were analyzed by SPSS soft word.

    Results

    Mean duration of disease was 8. 78 ± 7. 48 years. Overall، 38. 7% of the patients had arterial hypertension and 75. 6% were in uncontrolled DM state، as glycosilated hemoglobin more than 7%. As revealed، 47. 6% of the patients had cholesterol greater than 200، 69. 3% triglyceride higher than 150، 57. 8% with LDL-C greater than 100 and 43. 7% were with low level of HDL-C. The prevalence of opium consumption in patients was 20. 4%. The hyper-cholesterolemia was significantly less frequent in opium users; in contrast، high systolic blood pressure was more frequent among them. No significant difference was observed in the other type of serum lipids or statement of diabetes control.

    Conclusion

    Cardiovascular risk factors were frequent among patients in Kerman. Thus، preventive policies should be adopted to control it. On the other hand، opium consumption did not show any considerable effect on cardiovascular risk factors. Conflict of interest: non declared

    Keywords: Cardio Vascular Diseases, Diabetes Mellitus, Opium, Risk Factors
  • Dr Sh Nemati, Dr A.R. Kusha, Dr H. Gerami, Dr S. Khorasani Moghadam, Dr S. Soltanipour, F. Setva, F. Bakhsh Pages 65-72
    Abstract:
    Introduction
    Primary snoring (PS) is one of the sleep breathing disorders with suboptimal treatment results. It was recommended that oropharyngeal exercises can be a therapeutic choice for the patients with mild to moderate degrees of this dysfunction.
    Objective
    To assess the effect of oropharyngeal- lingual exercises (OPL) on patients with primary snoring (PS) referred to Amiralmomenin''s Hospital، Rasht.
    Materials And Methods
    In total، 53 patients with PS underwent the sets of OPL exercises for 3 mounts، 5 days in week، 30 minutes daily under the supervision of speech therapist. Severity of the snoring was assessed with VAS (Visual Analogue Scale) and SSS (Snoring Scale Score) and data were analyzed by SPSS Ver 17.
    Results
    Mean SSS before the study was 7. 01 ±1. 72 and after study it was 3. 09 ± 2. 7، and mean VAS before study was 8. 54±1. 89 and after study was 4. 69±2. 94 (P=0. 001). There was a significant relationship between being problematic with roommates (P=0. 0001)، situation of snoring time (P=0. 0001)، duration of snoring occurrence (P=0. 0001)، severity of snoring (P=0. 0001) before and after intervention.
    Conclusion
    Doing the OPL exercises can decrease severity of PS significantly. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Oropharyngeal, Exercise, Snoring, Treatment out Come
  • Dr R. Mohebbifar, Gh.R. Goudarzi, H. Rahimi Pages 73-79
    Abstract
    Introduction
    Hospitals have significant importance as the largest and most costly operational units in health care system. The rate of efficiency can be used as a criterion for the measurement and performance of productivity and resource consumption in hospitals.
    Objective
    To determine technical efficiencies of hospitals in Guilan University of medical sciences
    Materials And Methods
    This study was an analytical –description carried out in medical universities hospitals located in the Guilan in the years 2012-13. The statistical population was consisted of 19 hospitals. Preliminary data was collected based on self-made check List with reference to the university Statistical Center and selected University hospitals. For data analysis and Technical efficiency measures، Deap2. 1 and SPSS16 software، were used for data envelopment analysis (DEA) method.
    Results
    The average technical efficiency of studied hospitals was 0. 943; also managerial efficiency and mean scale efficiency were 0. 961 and 0. 980 respectively. In regard to technical efficiency، 8 hospitals have the maximum (1)، 10 hospitals have 0. 8-1 and 1 hospital have less than 0. 8 technical efficiency.
    Conclusion
    The technical efficiency of hospitals with less than (1) optimal value، was due to different initial and optimal values and had surplus inputs; hence، to achieve maximum performance، hospitals must reduce surplus inputs to achieve the desired performance level.
    Keywords: Hospital, Technical Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • Sh Maghsudi, M. Khoshtarash, Dr A. Ghanbari, Dr R. Tabari Pages 80-88

    Abstract

    Introduction

    Patient education is one of the nursing important performances in all domains and it has many benefits and positive results in health maintenance and promotion. Numerous studies have been performed to determine the various methods in effective patient education programs، but the quality of patient education has not been addressed sufficiently.

    Aim

    To determine the quality of patient education pamphlets in therapeutic and educational centers in Rasht.

    Materials And Methods

    In our cross-sectional study، 172 patient education pamphlets in Rasht Educational and Therapeutic centers have been collected and their quality was evaluated against valid and reliable researcher-made checklist consisting of four sections; (1) title، (2) text، (3) appearance and visual attraction، and (4) structure and general points. Calculation of readability was done using McLauglin،s SMOG (Simplified Measure Of Gobbledygoop) formula. Data were analyzed by descriptive statistics using SPSS software version 17.

    Results

    Mean scores of quality for title، text، appearance and visual attraction، and structure and general points were 5. 72±1. 09، 11. 97±2. 84، 6. 67±2. 14، and 6. 21±2. 08، respectively. Also، patient education pamphlets were written on average at 11 grade level (11. 58±1. 4) and only 1. 2 percent of them were written at recommended level (at or below the sixth grade level).

    Conclusion

    The results showed more than half of the pamphlets in Educational and Therapeutic centers had undesirable quality and majority of them were not of desirable readability level (6 and less). Conflict of interest: non declared

    Keywords: Pamphlet, Patient education
  • Dr M. Assadianrad, Dr N. Tabarzan, Dr A. Barzigar, Dr F. Mirrazeghi, Dr S. Soltanipour, Dr J. Kheirkhah, Dr H. Moladoust, Dr H.R. Bonakdar Pages 89-94
    Abstract
    Introduction
    Ventricular dyssynchrony is frequently encountered in heart failure patients، especially in those with wide QRS intervals. Some surveys have shown thatCardiac Resynchronization Therapy (CRT) could be a promising technique with benefits.
    Objective
    Comparison of left ventricular function before and after CRT implantation inheart failure patients.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional survey، 65consecutive heart failure patients، who were candidates for cardiac resynchronization were enrolled and evaluated for Left Ventricular End Systolic Volume (LVESV)، Left Ventricular End Diastolic Volume (LVEDV) and Left Ventricular Ejection Fraction (LVEF) before CRT. Echocardiographic evaluations were done3-6 months after CRT. The response to CRT was defined as the decrease of LVESV ≥ 15%.
    Results
    The study group included 27 women (41. 5%) and 38 men (58. 5%)، with a mean (± SD) age of 62 ±12 years. Totally، 46 (70. 8%) responded to CRT and 19 (29. 2%) were nonresponsive، so that the mean LVEF (%) significantly increased and LVESV and LVEDV decreased significantly after CRT in responsive ones (P=0. 0001، P=0. 001 and p=0. 0001، respectively).
    Conclusion
    The present survey showed the improvement of echocardiographic findingin heart failurepatients with wide QRS after CRT. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Cardiac Resynchronization Therapy, Electrocardiography, Heart Failure