فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 34 (پاییز 1392)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 34 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد عابدی، احمد مسائلی* صفحات 7-26
    تحلیل هندسه معرفتی ابن عربی، در محورهای متعددی از قبیل: تبیین نظریه تفسیر محی الدین، آرای عرفانی، آرای فلسفی، علوم قرآنی، آرای فقهی، مبانی انسان شناسی و غیره کاربرد فراوان دارد. این تحقیق درصدد بررسی دیدگاه های معرفت شناسی ابن عربی در سه محور شریعت، شهود و عقل است. او شریعت را رکن رکین و ملاک صحت وسقم هر معرفتی می داند. از دیدگاه او کشف، یکی از منابع معرفتی است که در شرایط خاص و در محور های متعدد مورد استفاده قرار می گیرد. در تبیین مبانی هستی شناسی، مبانی انسان شناسی، معانی حروف، کلمات و جملات قرآنی می توان از کشف بهره برد. او از عقل به عنوان ابزار معرفتی در فهم آیات الهی و جهت درک مبانی هستی شناسی استفاده می کند؛ تا جایی که اگر عقل دارای مواد صحیح و صورت های صحیح ادراکی باشد و در مرز خویش یعنی ادراکات طور عقل باشد، قابل اعتماد است و در ماورای ادارکات طور عقل دارای اعتباری نیست.
    کلیدواژگان: ابن عربی، هندسه معرفتی، منابع، ابزار، شریعت، شهود، عقل
  • حمید نادری قهفرخی*، عبدالکریم بهجت پور صفحات 27-46
    از مسائل مطرح شده در قرآن کریم، برخورد تند حضرت موسی× با حضرت هارون×، بعد از گوساله پرست شدن بنی اسرائیل است. تاکنون توجی هات زیادی در تحلیل این برخورد، ارائه شده است. اما علامه طباطبایی، با اثبات کبرای کلی «اختلاف سلیقه انبیا در نحوه اجرای احکام»، این برخورد را یکی از مصادیق آن می داند. در این ماجرا، حضرت موسی× به طور مطلق به ایشان دستوراتی داده بود، اما درعین حال معتقد بوده که این حکم باید با به کارگیری تمام توان، برای مقاومت در برابر بنی اسرائیل اجرا می شد، اما حضرت هارون× آن را با نرمش و عدم مقاومت اجرا کرد. ازاین رو، چون حضرت هارون× برطبق سلیقه و مشی حضرت موسی× عمل نکرده بود، این برخورد، برای تادیب وی بود. این درحالی است که در این ماجرا، حضرت هارون× مرتکب هیچ گناه یا کوتاهی نشده و حق به جانب وی بود. این مقدار از اختلاف سلیقه چون خارج از حکم الله است، ضرری به عصمت انبیا نمی زند.اگرچه کبرای کلی مورد بحث، امری قابل اثبات است، ولی انطباق این ماجرا، بر آن امری مشکل است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، موسی×، هارون×، گوساله پرستی، بنی اسرائیل، سیاق
  • سید محمد مرتضوی*، حسن شکراللهی صفحات 47-68
    در اندیشه دینی، جهان هستی به دو بخش شهود و غیب تقسیم می شود. یکی از مسائل اساسی، امکان ارتباط این دو بخش، به ویژه ارتباط انسان با عالم غیب است. از آنجا که یکی از مصادیق غیب ملائکه است، می توان امکان ارتباط انسان (غیر پیامبران) با عالم غیب را ازطریق امکان ارتباط او با ملائکه جستجو و اثبات کرد؛ که ما در این مقاله به دنبال آن هستیم. دراین باره ادله عقلی بر امکان و ادله نقلی بر وقوع و درنتیجه بر امکان این ارتباط دلالت می کند. ازنظر عقلی، به دلیل نوع خلقت و بعد روحی وجود انسان که مجرد و ملکوتی و هم سنخ ملائکه است، این ارتباط ممکن می شود. ازنظر نقلی نیز، آیات مربوط به مکالمه حضرت مریم، و ساره، همسر حضرت ابراهیم با ملائکه، و... و روایات مربوط به تمثل ملائکه در جنگ بدر و احد به صورت مومنان جنگجو، و روایات تحدیث ملائکه با حضرت زهرا و ائمه^ و... این مسئله را اثبات می کنند.
    کلیدواژگان: غیب، انسان، ملائکه، ارتباط، ملاصدرا، تمثل، تحدیث
  • محمدصادق بهشتی* صفحات 69-78
    ابن سینا از شخصیت های برجسته فکری جهان اسلام است که همواره تلاش کرده نظریات فلسفی خود را با نگرش اسلامی سازگار کند. درواقع در بسیاری از عقاید فلسفی، دین اسلام الهام بخش وی بوده است. حکومت مطلوب در اندیشه او با وجود پیامبر تحقق می یابد و به همین دلیل وی برای توضیح ضرورت استمرار حکومت اسلامی، نظریه خلافت و امامت منصوص را مطرح می نماید. آنگاه در صورت فقدان امام و خلیفه منصوص به سراغ بیان نقش فقهای جامع الشرایط می پردازد. نوشتار پیش رو، با نگاهی تحلیلی به آرای ابن سینا در این زمینه و نتایج حاصل از آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: حکومت، ولایت، ابن سینا، حکمت، اسلام
  • سهیلا آبیار*، محمد بیدهندی، محمد جواد ذریه صفحات 79-96
    نقش و دخالت پیش داوری، انتظارات و ذهنیت مولف در فهم متن، ازجمله ارکان هرمنوتیک فلسفی است. در قرن بیستم گادامر با ارائه نظریه خاص خود درمورد «مقوله فهم» به تبیین هرمنوتیک فلسفی پرداخت. وی معتقد است که هیچ فهمی بدون پیش داوری صورت نمی گیرد. همواره انتظارات، علائق و پیش داوری های مفسر در فهم متن دخیل اند؛ درنتیجه در تفکر وی دستیابی به معنایی نهایی وجود ندارد. آنچه می توان درمورد آن سخن گفت وجود فهم های متکثر و مختلف است، نه فهمی برتر و نهایی. علامه طباطبایی، فیلسوف و مفسر برجسته مسلمان، اگرچه در خصوص میزان دخالت پیش داوری ها و پیش دانسته ها در تفسیر، به صراحت اظهارنظر ننموده است، ولی براساس نتایج حاصله در این تحقیق، نوعی از پیش دانسته ها و پیش فرض ها (ازجمله پیش فرض های قرآنی و عقلانی) را در تفسیر لازم دانسته و از آن استفاده کرده است. آنچه در این پژوهش مد نظر است، نقد و بررسی آرا گادامر و علامه طباطبایی در خصوص میزان دخالت پیش داوری ها در فهم متن می باشد و همچنین تلاش شده است تا ارتباط و نزدیکی میان این دو دیدگاه درمورد استفاده از پیش دانسته ها تبیین گردد.
    کلیدواژگان: متن، علامه طباطبایی، هرمنوتیک، پیش فرض، گادامر، تفسیر به رای
  • مصطفی تقوی* صفحات 97-114
    این مقاله از دو بخش تشکیل شده است. در بخش نخست، به ایجاز، دلایلی برای امکان پذیری علم انسانی اجتماعی اسلامی ارائه و در بخش دوم مقاله، بسته ای راهبردی، برای تحقق آرمان علوم انسانی اجتماعی اسلامی ارائه شده است. ایده اولیه این راهبردها در گفتگو با صاحب نظران جمع شده و در مرحله تبویب، تنقیح، تقویت و تبیین راهبردها از جلسات پنل با حضور متخصصان حوزه سیاست علم و آینده پژوهی استفاده شده است. راهبردهای پیشنهاد شده، در ذیل این پنج راهبرد کلان، انسجام یافته اند: 1. تبیین ضرورت علوم انسانی اجتماعی اسلامی؛ 2. تبیین مبانی، نظریه ها و روش های برآمده از دین در حوزه علوم انسانی اجتماعی؛ 3. تقویت فعالیت های سیاست گذارانه در عرصه علوم انسانی اجتماعی؛ 4. تقویت و جهت دهی جامعه علمی کشور در این حوزه از علوم؛ 5. بهره برداری از علوم انسانی اجتماعی حاصل آمده با رهیافت اسلامی.
    کلیدواژگان: علم انسانی، اجتماعی اسلامی، مسئله امکان پذیری، راهبردهای تحقق علوم انسانی، اجتماعی اسلامی، تبیین، علم دینی
  • ابراهیم توکلی مقدم* صفحات 115-132
    مسئله رویت خداوند متعال به وسیله چشم (قوه باصره) از مسائل کلامی است که از گذشته تا به حال، میان متکلمین فرقه های اسلامی مورد بحث و اختلاف فراوانی بوده است. بحث اصلی در این مسئله این است که آیا رویت خداوند از نظر ثبوتی ممکن است؟ به این معنا که اگر خداوند دارای چنین صفتی دیده شدن توسط انسان باشد، امر محالی لازم می آید؟ همچنین پس از ثبوت امکان رویت خدا و یا فارغ از آن، آیا در مقام اثبات، دلیلی بر آن وجود دارد؟
    برخی از متکلمان مسلمان جواز و وقوع رویت خداوند را عقلا منکر شده و آن را مخالف با دلائل قرآنی و روائی دانسته اند. در مقابل فرقی دیگر از متکلمان آن را عقلا جایز و نقدا در آخرت لازم دانسته اند.
    از آنجا که ذکر دلائل عقلی و نقلی دو طرف محل نزاع در یک مقاله نمی گنجد، گفتار حاضر تنها به ذکر دلائل قرآنی بسنده می کند و بیش از آنکه به جزئیات بپردازد، درصدد بیان سرفصل های اصلی، ترسیم نمونه ای از تفاوت دو نگاه شیعه و اهل سنت با تاکید بر مقایسه آرا علامه طباطبایی و ابن عاشور در ذیل هریک از این آیات و درنهایت معرفی منابع مناسب برای پیگیری این موضوع است.
    کلیدواژگان: رویت خدا، رویت بصری، رویت قلبی، علامه طباطبایی، ابن عاشور
  • رحیم دهقان سیمکانی* صفحات 133-148
    نگرش امیل دورکیم به مقوله دین، کاملا عرفی است و این مطلب از دو مدخل قابل تبیین و بررسی است. یکی با طرح نظریه ایشان درباب منشا و خاستگاه دین و دیگری تمایزی که ایشان میان امور مقدس و غیر مقدس قائل شده است. وی با طرح نظریه «منشا اجتماعی دین»، دین را جریان تکامل یافته سنت توتمیستی و فراورده بشری دانسته و هرگونه منشا ماوراءالطبیعی و الهی را تلویحا از دین نفی نموده است. همچنین با مرزگذاری میان امور مقدس و غیر مقدس و محصور کردن دین در حوزه مقدسات، عرصه را بر دین تنگ نموده و آن را به بخش های حاشیه ای و نه چندان جدی زندگی رانده است. این مقاله با وارد شدن از این دو مدخل به اندیشه دورکیم به بررسی و نقد اندیشه ایشان در این باب می پردازد. روش این مقاله در مراجعه به آرا، استنادی و در تبیین محتوا، تحلیلی انتقادی است.
    کلیدواژگان: امیل دورکیم، عرفی شدن، دین، کارکردگرایی، توتمیسم
  • علیرضا خواجه گیر* صفحات 149-162
    مسئله اراده و اختیار انسان و ارتباط آن با مسئله قضا الهی و مراتب آن در ساختار فکری حکمت متعالیه از برجستگی خاصی برخودار است. قضا الهی مبین انتساب همه عالم هستی در دو مرتبه علمی و عینی به حق تعالی است. چنانچه قضا الهی را ازنظر تطبیقی با عوالم کلی وجود، همان مرتبه صور عقلی محسوب می کنیم که ورای صور طبیعی و نفسانی است، این صور به عنوان مرتبه ای از مراتب علم الهی بوده و قضا علمی نامیده می شود، که در مرحله بالاتر به علم ذاتی الهی منتهی می شود؛ و اگر نظام علی و معلولی عالم هستی و انتساب این عالم به علت تامه و هستی بخش خود را موردنظر قرار دهیم. قضا عینی نامیده می شود. بنابراین، مسئله اختیار انسان نیز در دو سطح مذکور قابل طرح است. سوال اصلی این پژوهش این است که چگونه می توان بین اراده و اختیار انسان و ضرورت هستی که همان قضا عینی است، ارتباطی دوجانبه برقرار کرد، به طوری که پذیرش یکی باعث رد دیگری نشود. پاسخ این مسئله در حکمت متعالیه در دو سطح حکمی فلسفی و توحیدی عرفانی مطرح شده است. این مقاله درصدد تبیین و تشریح آن با روش توصیفی و تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: قضا، قدر، علیت، علم الهی، نظام هستی، اختیار، حکمت متعالیه
  • فخر سادات علوی*، محمد علی اژه ای صفحات 163-178
    مسئله جبر و اختیار از مسائل بنیادین تاریخ اندیشه بشری، و محل مواجهه آرا متنوع و بعضا متضاد انواع مکاتب جبرگرا، اختیارگرا و سازگارگرا بوده و هست. آنچه در پیش رو دارید، حاصل بررسی و تاملی در اهم رویکرد های جبرستیز نیم قرن اخیر فلاسفه غربی و نیز راهبرد خاص ملاصدرا در عالم اسلامی به منظور دفاع از اختیار است؛ این رویکرد ها تلاش می کنند تا با بررسی و تامل مجدد پیرامون معنا و لوازم جبر و اختیار به بازخوانی مسئله و حل آن بپردازند.
    کلیدواژگان: جبرگرایی، اختیارگرایی، میانه گرایی، اصالت وجود، وجود رابط معلول، معلول
|
  • Ahmad Abedi, Ahmad Masa’Eli* Pages 7-26
    An analysis of Ibn Arabi’s epistemic geometry shows that it has widespread applications from different aspects such as: explaining the interpretation theory, mystical ideas, philosophical ideas, Quranic sciences, jurisprudential views, anthropology principles etc. The paper is an attempt to have a survey on Ibn Arabi’s epistemologies in three fields of religion, intuition and wisdom. He takes religion as a constant element and a criterion of accuracy for every epistemology. He believes that discovery, kashf, as one of the epistemological resources is applied in certain conditions and various dimensions. Discovery could be used for interpreting ontological principles, anthropological principles, and meanings of the Quranic letters, words, and sentences. He uses wisdom as the epistemological tool in order to comprehend the divine verses and ontological principles. Accordingly, he believes that if wisdom includes the right material and right forms of perception and if wisdom is within its own boundary i.e. perceptions are based on wisdom, it will be reliable and it is not valid beyond the perceptions of wisdom.
    Keywords: Ibn Arabi, epistemological geometry, resources, tool, religion
  • Hamid Naderi Qahfarokhi*, Abdolkarim Behjatpoor Pages 27-46
    Among the issues proposed in the Holy Quran is Moses’ sharp behavior against Aaron after the fact that children of Israel became calfworshipers. Various justifications have been given about the analysis of this behavior. Proving the major premise of “different manners of the prophets for implementing Divine laws”, Allamah Tabatabai takes this behavior as a case in the field. In this case, Moses had given him some absolute orders while he believed that this order must have been executed with applying the maximum amount of power to resist against children of Israel, but it was executed with lack of resistance by Aaron. Therefore, because Aaron had not operated based on the Moses’s preference and politics, this behavior was for punishing him. However, Aaron has committed no sin or fault and he was innocent. This amount of disagreement, being out of the Allah’s order, would not harm the prophets’ infallibility. Although the mentioned major premise is provable, it is very difficult to adapt this case to it.
    Keywords: Allamah Tabatabai, Moses, Aaron, Calf, worshipping, children of Israel, context
  • Seyyed Mohammad Mortazavi*, Hasan Shokrollahi Pages 47-68
    In religious thought, the universe is divided into two parts: the visible and the unseen. One of the fundamental issues in the field consists in the possibility of relationship between these two parts, especially human relationship with the unseen world. Since one of the evidences of the unseen is the existence of angels, the possibility of human relationship (i.e. that of nonprophets) with the unseen could be probed and proved through human relation to the angels that we have investigated in this paper. In this regard, the rational reasons imply on the possibility, and the narrative ones imply on the occurrence and, consequently, on the possibility of this relationship. In the rational terms, because of the type of creation and spiritual dimension of the human that is immaterial and celestial and also similar to the angels, this relationship can be taken to be possible. In the narrative terms, the verses related to Saint Mary’s, Sarah’s (wife of the prophet Ibrahim) conversation with the angels etc. and the verses dealing with the exemplification of some angels to faithful warriors in battles of Badr and Uhud, and also the Hadith about the angels’ talking with Zahra and Imams support the view of the paper.
    Keywords: unseen, human, angels, relationship, Molla sadra, exemplification, talking
  • Mohammadsadeq Beheshti* Pages 69-78
    Avicenna is one of the prominent thoughtful characters of the Islamic world who has always attempted to make his philosophical theories compatible with Islamic teachings. In fact, Islam has been a source of inspiration for him in many of his philosophical ideas. He believes that desirable governance would be realized along with the presence of prophet; therefore, in order to explain the necessity of Islamic governance, he proposes the theory of text-based raised caliphate and imamate. Then, provided that a text-based raised imam or caliph is not presented, he discusses the role of the jurists of full needed qualifications. Having an analytic view, the paper attends to Avicenna’s idea in this filed as well as its achieved results.
    Keywords: governance, wilayat, Avicenna, wisdom, Islam
  • Soheyla Abyar*, Mohammad Bidhendi, Mohammadjavad Zorrieh Pages 79-96
    The role and interference of the author’s prejudgment, expectations and subjectivity when interpreting text are among the constituents of the philosophical hermeneutic. Proposing his particular theory on “the category of understanding” in the twentieth century, Gadamer sought to explain philosophical hermeneutics. He believes that no understanding occurs without prejudgment. The interpreters’ expectations, interests, and prejudgments are always involved in this process. Therefore, in his view, there is not an ultimate meaning to be achieved. Diversity and plurality of understanding (meaning) is the phenomenon that should be taken into account and there is not an ultimate and superior understanding. As an outstanding Muslim philosopher and interpreter, Allamah Tabatabai, though has not explicitly commented on the amount of prejudgment and prior knowledge in interpretation, has considered a kind of prior knowledge and presupposition (such as rational and Quranic presuppositions) which is necessary in interpretation and he has applied them. The paper aims at studying Gadamer and Allamah Tabatabai’s ideas about the amount of partiality interference in text interpretation and also attempting to explain the relationship and proximity between these two viewpoints regarding the usage of prior knowledge.
    Keywords: text, Allameh Tabatabai, hermeneutics, presupposition, Gadamer, arbitrary interpretation
  • Mostafa Taqavi* Pages 97-114
    This paper includes two parts. Some reasons are given in brief for the feasibility of the Islamic social-human science in the first part, and as for the second part, a strategic package is proposed for realization of the ideal of Islamic social-human science. The preliminary concept of these strategies was taken from discussions with experts and in the stages of classification, revision and explanation of the strategies, panel meetings were held with experts in the fields of science policy and future studies. The suggested strategies were classified as subcategories of the following five macro-strategies: 1. Explanation of the necessity of Islamic social- humanities sciences, 2. explanation of principles, theories and methods taken from religion in the field of social- humanities, 3. strengthening the policy-making activities in the field of social-humanities, 4. strengthening and directing the scientific community of the country in this area of science and 5. utilizing the achieved social-human sciences with an Islamic approach.
    Keywords: human science, social, Islamic, feasible problem, strategies for realizing humanities, explanation, religious science
  • Ibrahim Tavakolimoqadam* Pages 115-132
    The Problem of God`s Visibility is from those theological issues frequently discussed from past to present times by Muslim theologians of different sects. In this regard, the main question is that whether it is possible to see God from positive perspective? That is to say, if God be taken of such a quality to be seen by human, it will be an impossible happening? Regardless of God`s being or not being really visible, may one agree with God`s visibility theoretically? Some Muslim theologians have rationally denied the possibility and the occurrence of God`s visibility and believe that it is against Quranic and narrative reasons. On the contrary, other sects of theologians have considered it to be possible theoretically in this world and necessary in the hereafter. Since mentioning rational and narrative reasons of both opposite parties is out of the scope of this paper, it has mentioned only the Quranic reasons. More than dealing with the reasons in details, it attempts to state the main headings and to give a sample of difference from two Shiite and Sunni viewpoints–with an emphasis on the comparison of Allamah Tabatabai and Ibn Ashour’s doctrines under each of these verses– and finally, to introduce appropriate resources about the subject to be followed up.
    Keywords: visibility of God, visual sight, seeing by heart, Allamah Tabatabai, Ibn Ashour
  • Rahim Dehqan Simakani* Pages 133-148
    Emile Durkheim’s attitude toward religion is thoroughly popular. It may be explained and studied under two subjects; one is his theory about the origin of religion and the other, the distinction that he has made between sacred and non-sacred affairs. Proposing the theory of “social origin of religion”, he has known religion as the evolution of totemist tradition and a production of human. In this way, he has implicitly rejected any form of supernatural and divine sources of religion. Also, by setting boundaries between the sacred and non-sacred affairs and constraining religion to the domain of sacred affairs, he has narrowed the field of religion and has driven it to the marginal and unserious sections. Entering these two entries of Durkheim’s thought, this paper embarks on analyzing and criticizing his thought in this filed. The research method for referring to the views is documentary and for illustrating the content critico-analytical.
    Keywords: Keywords: Emile Durkheim, be popularized, religion, functionalism, totemism
  • Alireza Khajehgir* Pages 149-162
    The problem of human will and option and its relationship with divine destiny and its stages within the intellectual structure of transcendental wisdom are of special importance. Divine destiny indicates that the entire universe with its two scientific and objective stages is attributed to God. In terms of comparison with the general worlds of existence, if we consider the divine destiny as the same stage of rational forms which is beyond the natural and mental forms, this form will be taken as a stage of the divine science stages which is called scientific destiny and in a higher stage, it is led to the divine innate science. And if we consider the causal system of the universe and attribute it to its complete and existence-giving cause, the destiny will become objective. Therefore, the human choice could be discussed at the two above-mentioned levels. The main question of the study is that how is it possible to provide a bilateral relationship between human choice and the necessity of existence which is the objective destiny insofar as accepting one of them does not lead to the rejection of the other. The response to this problem is proposed in two levels of theosophico-philosophical and monotheistico-mystical in transcendental philosophy. This study intends to shed more light on this topic with an analytico-descriptive method.
    Keywords: objective destiny, causality, divine science, the order of existence, determinism, free will, transcendental philosophy
  • Fakhrosadat Alavi*, Mohammadali Ejeii Pages 163-178
    One of the fundamental issues of the history of human thought is the discussion of determinism and free will that has been (and also will be) encountered by various and sometimes opposite ideas of different schools of determinism, free will and middle position. The paper attempts to analyze the important anti-determinist approaches of the western philosophers during the recent fifty years as well as Molla Sadra’s certain strategy in Islam’s world in order to defend free will concept. Reevaluating the meaning and necessities of determinism and free will concepts, these approaches try to reconsider and solve the problem.
    Keywords: determinism, free will, middle position, fundamentality of existence, caused intermediary