فهرست مطالب

علوم حدیث - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1391)

فصلنامه علوم حدیث
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحات 3-17
    آشنایی با فضای صدور حدیث، سبب فهم دقیق تر و کامل تر مراد معصوم می گردد. روایات فقهی شیعه، در فضایی صادر شده اند که فرهنگ و باور اکثریت اهل سنت بر آن حاکم بوده است. آشنایی با قراین تاثیرگذار در فهم ظرافت های موجود در روایات فقهی شیعه، نیاز به آگاهی از روایات نبوی معتبر نزد اهل سنت، اقوال و آرای صحابه، تابعیان و عالمان دو سده نخست هجری دارد. جمع آوری این قراین سبب می شود که روایات تقیه ای نیز به گونه دقیق و کامل، شناخته و مشترکات گزاره های فقهی شیعه و سنی نیز معلوم گردد.
    این مجموعه مشخص می کند که برخی از صحابه و تابعیان، در میان طبقه اول تا سوم عالمان اهل سنت در دو سده نخست هجری، فتاوایی همانند به روایات شیعی داشته اند.
    کلیدواژگان: اسباب صدور، تقیه، احادیث مشترک
  • روح الله شهیدی، محمدعلی مهدوی راد صفحات 18-48
    حدیث پژوهی عالمان شیعی، چون دیگر گستره های مطالعات دینی ایشان، از مبانی و پیش فرض های مختلفی اثر می پذیرد. در این میان، مبانی کلامی، به خصوص در موضوع امامت، اهمیتی ویژه می یابند؛ چه از بنیادی ترین مسائل عقیدتی در میان شیعه است. شیخ مفید به عنوان متکلمی در مرحله گذار از نص گرایی به عقل گرایی، اثر گذار در شکل گیری نظام کنونی کلام شیعه و پر کار و پر تالیف، نمونه ای دقیق برای بر نمودن آثار مبانی امام شناسی در حدیث پژوهی است. نظام امام شناسی او در چهار مساله «چرایی و ضرورت وجود امام»، «جایگاه و مرتبت امام»، «صفات و ویژگی های امام» و «چگونگی شناخت امام جامع الشرایط» قابل پی جویی است. بررسی عملکرد او در گستره های مختلف حدیث پژوهی، یعنی تبیین و ارزیابی حدیث، نشان می دهد که مبانی او در صفات امام، به ویژه گستره علم امام، باور به عصمت پیامبر و امام از سهو بیشترین اثر را داشته است و به کوچک نمودن حلقه مفهومی احادیث علم امام، نقد احادیث سهو النبی و وضع مولفه هایی برای غلو پژوهی انجامیده است. دیدگاه های مفید درباره وحدت امام در هر روزگار و جایگاه او نیز در ارزیابی پاره ای احادیث نقش آفرینی کرده است.
    کلیدواژگان: شیخ مفید، امام شناسی، تبیین حدیث، ارزیابی حدیث
  • عباس پسندیده صفحات 65-86
    هدف این پژوهش، تحلیل «حسن خلق» در روایات اسلامی است. روش پژوهش کتابخانه ای و تحلیل محتواست. یافته های این پژوهش در بعد چیستی آن است که اولا، حسن خلق مربوط به قلمرو روابط اجتماعی است، نه همه قلمروها؛ ثانیا، برای مصادیق آن، دست کم در این پژوهش، هشت مصداق به دست آمد که عبارت اند از: الفت گیری و الفت پذیری، نرم خویی، خوش گویی، خوش رویی، شوخ طبعی، خرسندی در خوشایندها، ناخرسند نشدن در ناملایمات، و مهار خشم. در بعد چگونگی تاثیر، سه عنصر (وسعت، سهولت و زینت) بیان کننده آن هستند؛ به این شکل که حسن خلق یک خلق مثبت توسعه یافته ای است که دامنه خیر آن از خود فرد فراتر رفته و به دیگران می رسد و موجب سهولت در ارتباط و زیبایی آن می شود. نتیجه این که چه در حوزه فردی یا تبلیغی یا تولید علم، می دانیم که چه معنا و تحلیلی باید از حسن خلق داشت و چگونه باید عمل کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حسن خلق، روابط اجتماعی
  • حسین امیری، رحیم میردریکوندی، محمدرضا احمدی صفحات 71-97
    هدف مقاله حاضر تبیین فرایند شکل گیری صبر با تکیه بر منابع اسلامی است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوا، آیات و روایات استخراج شده، مورد تحلیل قرار گرفت و پاسخ سوال اصلی پژوهش، یعنی چگونگی فرایند شکل گیری صبر تبیین گردید. نتایج نشان داد فرایند اصلی در تحقق صبر این است که تمرکز و توجه انسان به جنبه شیرین صبر سوق داده شود؛ نه جنبه دشوار و تلخ آن. در ضمن تحقق صبر دارای سه مرحله است: اول. مواجهه با موقعیت دشوار، دوم. ارزیابی و فعال شدن عوامل صبر و سوم. بروز صبر. عواملی که در مرحله دوم فعال می شوند عبارت اند از: شناخت یقینی، حزم، شوق، ترس، زهد و انتظار مرگ. از بین این عوامل، شناخت یقینی و حزم در مرتبه اول و چهار عامل بعدی در مرتبه دوم قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: صبر، تحمل، فرایند شکل گیری صبر، عوامل صبر، مراحل صبر
  • عبدالرضا حمادی، سیدمحمدکاظم طباطبایی صفحات 98-113
    کتاب الکافی در دوره های مختلف و قرون متمادی به عنوان برجسته ترین اثر حدیثی شیعه شمرده شده است. این کتاب، حاصل تلاش علمی کلینی و استفاده از مهم ترین حوزه های حدیثی عصر اوست. ری، قم، بغداد و کوفه مهم ترین حوزه های علمی شیعه در دوران کلینی بودند که وی از آثار حدیثی آنها بهره برده است.
    برخی از مستشرقان کتاب الکافی را متاثر از عقل گرایی معتزله بغداد دانسته و معتقدند کلینی دیدگاه نص گرایی حوزه قم را در کنار عقل گرایی حوزه بغداد کمرنگ ارائه کرده است. پیش فرض این نظریه، تالیف الکافی در حوزه حدیثی بغداد است. این پژوهش نشان می دهد که الکافی در بغداد نگارش نیافته و بر خلاف دیدگاه مستشرقان، الکافی نماد علمی حوزه قم به شمار می رود و قم، نص گرای بدون عقل نبوده است؛ بلکه نگاه حوزه حدیثی قم در آن زمان نقل همراه با عقل است.
    کلیدواژگان: مشایخ کلینی، حوزه حدیثی قم، حوزه ها و مکاتب حدیثی، نص گرایی قم، عقل گرایی بغداد
  • کاووس روحی برندق* صفحات 114-136
    واژه «اسم» و مشتقات آن از واژه های بسیار پرکاربرد در علوم اسلامی (اعم از علوم نقلی و عقلی) است. این مقاله با روش کتابخانه ای در گردآوری مطالب و شیوه اسنادی در نقل دیدگاه ها و روش تحلیل محتوا در تحلیل داده ها این مساله را بررسی کرده است که از روایات فریقین (شیعه و اهل تسنن) که در آنها اسمای لفظی گوناگون به عنوان اسم اعظم ذکر شده است، وحدت اسم اعظم لفظی مستفاد است و یا تعدد آن؟ و به این نتیجه دست یافته است که اسمای الهی که در احادیث به عنوان اسم اعظم خدا به شمار آمده است، همه در یک ردیف نیستند، بلکه اسم اعظم های موجود در احادیث خود دارای مراتب متعدد هستند و در نتیجه، اسم های اعظم لفظی معبر از آنها نیز چندگانه است و در این میان، اسمی که از میان اسم های اعظم از عالی ترین مرحله برخورداراست، «اسم اعظم اعظم» است.
    کلیدواژگان: اسم خدا، اسمای الهی، اسم اعظم، مراتب اسم اعظم
  • مهدی مهریزی، ملیحه نقوی مقدم صفحات 137-156
    بعثت پیامبر اکرم اساس و کانون دین اسلام است. مسلمانان در طول تاریخ تلاش های گسترده ای جهت تبیین اهداف بعثت انجام داده اند. تفکرات و رویکردهای مختلفی که نشان از پویایی اهداف به تنوع عقاید و برداشت ها دارد. هر چند روایات مشهور بعثت در بسیاری از منابع و مقالات معرفی و بررسی شده اند، اما گستره روایات اهداف که بالغ بر شصت و یک روایت است، و با حذف مفاهیم مشابه به بیست و دو حدیث، تقلیل می یابد؛ محور این پژوهش واقع شد. برای این منظور این پژوهش، ضمن گزارشی از روایات و نگاهی به مصادر معتبر شیعه و سنی، نمایه موضوعی روایات را مورد بررسی قرار می دهد و برای فهم و آشنایی با معارف و محتوای روایات، به شرح و تحلیل مولفه های پرتکرار آن چون: صله رحم، تکریم جایگاه خانواده، پرهیز از خشونت، رحمت، مهر، خردگرایی و توحید پرداخته است.
    کلیدواژگان: بعثت پیامبر اسلام، هدف بعثت، تحلیل مضامین روایات
  • محمدتقی شاکر صفحات 157-182
    موضوع منابع دانش و سرچشمه معرفت پیشوایان شیعه، در یک نگاه، با بررسی آیات و روایات مطرح در این مساله قابل پی گیری است. الف باب عنوانی است گویا در بیان چشمه ای از مبادی دانش امام که بر دو محور خاتمیت و جانشینی پیامبر استوار شده است. جست و جو در روایات فراوان این حوزه نشان از انتقال دانشی گسترده و مستور دارد که قابلیت دریافت کننده آن دانش، او را بهره مند از منبعی زلال و الهی از معرفت و آگاهی می نماید. نگاشته حاضر، پس از نیم نگاهی به مصادر روایات الف باب و گردآوری خانواده احادیث آن و بررسی سندی و دلالت روایات و سپس تبیین ویژگی های این دانش و شواهد الهی بودن آن، به محتوا و موضوع این آگاهی پرداخته و در پایان دیدگاه و برداشت اهل سنت را، با توجه به انعکاس این مساله در کتب اهل سنت، مطرح نموده است.
    کلیدواژگان: الف باب، تعلیم و تحدیث، پیامبر اکرم، امام علی
  • صفحات 183-187
|
  • Ruhollah Shahidi Pages 18-48
    Hadith scholarship of Shia scholars like their other theological studies is influenced by various principles and presuppositions. The theological principles, especially on the subject of leadership, are of high importance, since they are of the most fundamental theological issues among the Shia. Shaykh Mufid as a theologian who lived in transition period from textorientedness to rationalism, a prominent figure in formation of the current system of Shia theology, and a prolific and productive author is a thorough example for demonstration of principles of Imamology in the field of hadith studies. His Imamology system is seen in four issues: “reason and necessity of the Imam", "status of the Imam", "attributes and characteristics of the Imam", and "quality of knowledge of the qualified Imam". His performance in different fields of hadith studies (viz. explanation and evaluation of hadith) suggests that his approach to the attributes of the Imam, especially the realm of the Imam’s knowledge and belief in the infallibility of the Prophet and the Imam has had the greatest effect leading to restriction of the concept circle of hadiths concerning Imam’s knowledge, critical review of the hadiths concerning the Prophet’s sahw (mistake), and establishment of components for studying exaggeration. Shaykh Mufid’s views about the unity of the Imam in every age and his status have been utilized in evaluating some traditions.
    Keywords: Shaykh Mufid, the Imamology, Explanation of Hadith, Hadith
  • Abbas Pasandideh Pages 65-86
    The present study aims at analyzing the “husn khulq (good - temperedness)" in the Islamic tradition. Research methods used in this paper are library research method and content analysis technique. The findings of this study are concerned with whatness of good -temperedness which deal firstly with the realm of social relations, not all fields and secondly with its examples. At least eight instances were found in this study: making friends and adaptability, gentleness, being good conversationalist, humor, delight in pleasant, not unhappy in adversity, and anger management. Three elements (magnitude - convenience - ornaments) express its effect on social relations; in this way the "good temperedness" is a developed positive mood which its goodness goes beyond the scope of the self and to the others and finally brings about easy communication and beauty. The result is that we have a clear picture of good – temperedness and how to act in different fields whether it is in individual or social one or the production of science.
    Keywords: Ethics, Good, Temperedness, Social Relations, Hadith, Tradition
  • Hossein Amiri, Rahim Mir Darikvandi, Mohammad Reza Ahmadi Pages 71-97
    This article aims at explaining the formation process of patience according to Islamic sources. In this study, using descriptive and content analysis method, verses and hadiths extracted and analyzed. Finally the answer to the main question of research viz. the patience formation process was explained. The results showed that the main process in realization of patience is to push one’s focus to sweet aspect of patience not to its hard and bitter one. Realization of patience has three stages: the first, facing with difficult situations; the second, evaluating and activating factors of patience, and the third, formation of patience. Factors that are active in the second phase are: Certain knowledge, prudence, passion, fear, piety and anticipation of death. Certain knowledge and prudence are considered as the first stages and the four next factors as the second ones.
    Keywords: Patience, Tolerance, Patience Formation Process, Factors, Steps
  • Abdurreza Hammadi, Sayyed Mohammad Kazim Tabatabai Pages 98-113
    Al-Kafi is considered as the most prominent of Shia hadith book during different periods and long centuries. This book is the result of the efforts of Kulayni and his use of the most important hadith seminaries of that age. Ray, Qom, Baghdad and Kufa were the main Shia hadith seminaries of the age of Kulayni during which he took advantage of their hadith books. Some Orientalists have considered the book as influenced by rationalist Mutazilites of Baghdad and believe that Kulayni has presented a fade picture of text - oriented view of Qom in contrast to Baghdad’s rationalistic view. The presupposition of this theory is the compilation of al-Kafi in hadith school of Baghdad. This study shows that, in spite of Orientalist views, al-Kafi was not written in Baghdad. It is the scientific symbol of Qom seminary where there was no text – orientedness without reason; on the contrary, transmission and reason go hand in hand.
    Keywords: Kulayni’s Teachers, Hadith School of Qom, Hadith School, Seminaries, Text, Oriented School of Qom, Rational School of Baghdad
  • Kavus Ruhi Brandaq Pages 114-136
    The Arabic word “ism (name)” and its derivatives are widely used in Islamic sciences (such as rational and traditional sciences). This article uses library method for gathering data, documentation for verification of views, and content analysis for analyzing the data. The author of the present paper tries to answer the following question regarding different literal names mentioned in Shia and Sunni hadiths which are listed as Ism Azam: Is it inferred unity or diversity of them? This result is achieved that Divine Names of God mentioned in the Islamic traditions are not the same. They are of different rankings. Therefore their interpreted names are also multiple. Ism Azam-e Azam (the Greatest Name) is of the highest rank in respect to other names.
    Keywords: Names of God, the Divine Names, Ism Azam (the Great Name), Ism Azam, e Azam (the Greatest Name), Hadith, Narration
  • Mahdi Mehrizi, Malihe Taqavi Moqadam Pages 137-156
    The Holy Prophet’s mission is the basis and core of Islam. Muslims throughout history have made efforts to explain the mission objectives, different ideas and approaches that reflect the diversity of opinions and perceptions of dynamic targets. Although the famous Hadith of Prophet in many articles and resources are introduced and studied, but the scope of hadiths concerning the mission objectives amount to sixty one hadiths, deleting similar concepts, they are reduced to twenty two hadiths. The present paper is concerned with these hadiths. While giving an account of traditions and Shia and Sunni reliable sources, the authors of the present study examine the topical index of hadiths. They also gave a description and analysis of high- frequency components such as: the veneration of family, avoidance of violence, mercy, love, rationality, and monotheism in order for readers to understand and get acquainted with teachings of the Infallible Imams peace be upon them.
    Keywords: Narrative, Mission, Purpose, Content Analysis of Narratives
  • Mohammad Taqi Shakir Pages 157-182
    The issue of the Shia Imams’ sources of knowledge and awareness can be, from one point of view, addressed by examining the related verses and traditions. Alf Bab is a clear title for explaining the fountain of knowledge of Imam based on two pillars: Khatamiyyat (the Seal of Prophecy) and Khilafat (Succession). Studying many traditions of the area indicates a wide andcovered transmission of knowledge whose recipient benefit from a pure and divine source of wisdom and knowledge. After taking a glance at the sources of the hadiths of Alf Bab, (collecting traditions, forming family of hadith, and investigating its documents and indications) the author of the present paper deals with the content of this knowledge and finally views Sunni perception of the issue through their books.
    Keywords: Alf Bab, Education, Hadith Narration, the Prophet (PBUH), Imam Ali (A.S)