فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1392)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم پرچم، مریم فاتحی زاده، زهرا محققیان * صفحه 1
    در دنیای متمدن امروزی، آدمی به ظاهر مرفه به نظر می رسد؛ اما بیش از گذشته، افسرده، ناامید و تنهاست.روان شناسان مثبت نگر معتقدند امید می تواند از افراد در برابر روی دادهای استرس زای زندگی حمایت کند؛ از این روی، در یکی دو دهه اخیر، نقش امید در درمان انواع بیماری ها بررسی شده و در نتیجه این بررسی ها، اسنایدر نظریه ای را به نام نظریه امید بیان کرده است.از سوی دیگر، با توجه به تاثری جهان بینی هر فرد در بهبود و درمان انواع بیماری ها نمی توان از نقش دین در پیدایش امید غافل ماند. در پژوهش حاضر، با استفاده از روش تطبیقی، نخست، ابعاد امید(تفکر هدف، تفکر عامل و تفکر گذرگاه) را در نظریه اسنایدر بیان کرده و سپس آن ها را در مفاهیم قرآنی جستجو کرده ایم و از این طریق، میزان مطابقت و اشتراک مفهومی تلاش های بشری را با دیدگاه های قرآن دریافته ایم؛ در پایان، به این نتیجه رسید هایم که قرآن در نگاه ارزشی خود، آدمی را به سمت امید مطلوب سوق داده و از امید های واهی بازداشته است.نتایج پژوهش، بیانگر آن است که علم اساسا نیست ها و هست ها را بیان می کند و شناسایی امید از این طریق، برای بشر، بسیار مفید است؛ علاوه بر این، رجوع به این مید در بیان ارزش ها و بایدها و نبایدهای آن، بشر را به سوی نوع مطلوب امید راه نمایی می کند.
    کلیدواژگان: نظریه امید، روان شناسی، قرآن، انگیزه، هدف
  • سیدعلی دلبری * صفحه 31
    با توجه به آسیب پذیر بودن احادیث، استفاده از این گنجینه پربها نیازمند مقدماتی است.یکی از این مقدمات، شناسایی آسیب هاست؛ بدان منظور که حدیث پروژه پیامدهای نامطلوب آن ها را در حوزه فهم حدیث از میان ببرد.یکی از آسیب های عارض بر احادیث، ادراج در متن آن ها، یعنی آمیختن کلام راوی با سخنان معصوم(ع) است.از آنجا که گاه اندک تغییری در حدیث، ما را در رسیدن به مقصود اصلی معصوم(ع) ناکام می گذارد واختلاف دیدگاه را در پی دارد، توجه به آسیب ادراج متنی، اهمیت بسیار دارد.در این نوشتار، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، به این نتیجه رسیده ایم که در فرض علم به ادراج، این پدیده، از تمسک به ظهور بدوی حدیث جلوگیری می کند و در فرض شک، اصل عدم با پشتوانه سیره عقلا، بر الغای هرگونه احتمال خلاف ظاهر، حاکم است
    کلیدواژگان: ادراج در متن حدیث، حدیث مدرج، پیامدهای ادراج
  • هادی رضوان*، داوود زرین پور صفحه 57
    زیباشناسی یکی از مهم ترین عرصه های نقد در دوران معاصر است؛ به گونه ای که ناقدان و اهل فن، به جنبه های گوناگون آن توجهی کرده اند. از آنجا که امروزه، متون ادبی از جنبه های مختلف فنی، لغوی، بلاغی و همچنین از نظر اسلوب و ساختار تحلیل و بررسی می شوند، نگارندگان درصدد یافتن گوشه ای از زیبایی های سوره ای هستند که «عروس قرآن» نامیده شده است.صنعت مقابله- که یکی از اسلوب های بلاغی است و در قرآن کریم نیز به بهترین شکل نمود یافته است- در این سوره مبارکه، زیبایی، طراوت و جذابیتی اعجاب آور را پدید آورده است؛ علاوه بر آن، مبحث فاصله نیز- که نمودی از نظم قرآنی است – زیبایی های این سوره را دو چندان کرده است. در این پژوهش، از منظر زیباشناختی به متن قرآن- که به حق در اوج استحکام و زیبایی قرار دارد- نگریسته و دو اسلوب بلاغی مقابله و فاصله را در سوره الرحمن بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: زیبا یی شناسی، سوره الرحمن، مقابله، فاصله
  • سید کاظم طباطبایی*، احمد زارع زردینی صفحه 75
    برخی احادیث در فرایند انتقال به نسل های بعدی آسیب هایی دیده اند که از جمله آن ها می توان تصحیف، تحریف و جابه جایی را برشمرد؛ بنابراین، پیش نهاد کردن روش هایی برای کشف و تصحیح این آسیب ها ضروری است.در این مقاله، «با هم آیی» (اصطلاحی در حوزه زبان شناسی) را به مثابه راه کاری برای شناخت و تصحیح احادیث آسیب دیده معرفی و پیش نهاد کرده ایم؛ بدین منظور، در آغاز، این روش را معرفی کرده و سپس با ذکر مثال هایی، کارآیی آن را در بررسی و تصحیح آسیب دیدگی حدیث نشان داده ایم.
    کلیدواژگان: حدیث و نقد متن، تصحیف، با هم آیی و نقد متن، محمدتقی شوشتری
  • نهله غروی نایینی*، زهره بابااحمدی میلانی، الهام زرین کلاه صفحه 93
    مرآت العقول فی شرح اخبار آل الرسول، شرحی است که علامه محمدباقر مجلسی بر کتاب کافی نگاشته است.جایگاه کافی در میان علمای اسلامی و سبقه آن بر دیگر مجموعه های حدیثی، ارزش این کتاب را بیشتر آشکار می کند.در این مجموعه، علامه برای روشن کردن مفهوم احادیث، معانی آن ها را شرح داده و نکات دقیقشان را بیان کرده است.وی قبل از ورود به متن هر حدیث و بررسی آن، نخست، نوع آن را از نظر سند مشخص کرده و گاه نیز تا حدودی سند را ارزیابی کرده است؛ پس از آن، به متن پرداخته است. وی در فهم متن، گاه تنها به توضیحات خود اکتفا کرده و گاه علاوه بر آن، از آیات قرآن، کلام معصومان (ع)، و نیز روایت های صحابه، مفسران، محدثان و بزرگان استفاده کرده و مباحث صرفی، نحوی، بلاغی و تاریخی را بیان کرده است.در مواردی که متن حدیث به ظاهر، با حدیث یا آیه ای تعارض داشته باشد، این دانشمند، آن را بیان و رفع کرده و شبهه ها را مطرح کرده و به آن ها پاسخ داده است.او حتی آیات موجود در احادیث را هم با استناد به شیوه هایی تفسیر کرده و در مواردی هم به منابع اهل سنت استناد کرده است.این مسئله، اشراف او را بر این منابع نشان می دهد.علامه احادیث را به ترتیب باب ها و عناوین ذکر کرده و قبل از شروع شرح حدیث، درباره آن باب توضیحاتی داده است.وی توضیحات خود را کاملا مجزا از احادیث کافی(ذیل احادیث) آورده است؛ یعنی آنجا که سخن کلینی را ذکر کرده، عبارت «قوله» و آنجا که سخن خودش را بیان کرده، عبارت «اقول» را آورده و به این ترتیب، تک تک احادیث را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: الکافی، مرآت العقول، علامه مجلسی، حدیث، روش فهم متن
  • مجید معارف*، مصطفی آذرخشی صفحه 111
    بررسی مهم ترین تالیف در حوزه عرفان نظری، یعنی فتوحات مکیه ابن عربی، گویای آن است که مولف این کتاب، روی کردهایی مختلف به احادیث پیامبر(ص) داشته است؛ چنان که در بیان موضوع های فقهی، به احادیث کاملا توجه کرده و کنکاش هایی فقه الحدیثی، اعم از بررسی های سندی و متنی انجام داده است؛ اما درباره روایت های اعتقادی، هرگز چنین دقت هایی صورت نگرفته و مولف به انواع احادیث جعلی، ضعیف یا تقطیع و تاویل شده استناد کرده است؛ بدان سبب که از دیدگاه ابن عربی، مکاشفه های عرفانی اصالت دارد؛ تا بدانجا که ملاک تشخیص صحت و سقم احادیث نیز همین یافته های عارفان است؛ حال آنکه اموزه های پیامبر اکرم(ص) درباره راه هدایت از طرفی، مصون نبودن کشف و شهود عرفانی غیرمعصومان از خطا و انحراف از طرف دیگر و نیز شواهد دال بر کارآمد نبودن شیوه عارفان، دیدگاه و عمل کرد ابن عربی را درباره احادیث به چالش کشیده است.
    کلیدواژگان: روایات، فتوحات مکیه، ابن عربی، حدیث پژوهی
  • روح الله نجفی *، مهدی جلالی صفحه 145
    امروزه، با دلایل فراوان از جمله عکس های هوایی و ماهواره ای مسجل شده است که زمین به شکل سطحی معلق در فضا نیست.از سوی دیگر، برخی پژوهشگران مدعی اند که در قرآن کریم، زمین به صورت سطحی هموار و پهن معرفی شده است.در این مقاله، با معناشناسی دقیق تر واژه «ارض» و ارزیابی مدلول آیات مربوط بدان، دریافته ایم که آنچه قرآن به صورت سطحی پهن و هموار معرفی شده، مجموع کره زمین نیست؛ بلکه واژه «ارض» در معنای نخستین خود، فقط بر خشکی های کره زمین اطلاق می شده و دریاها و اقیانوس ها را در برنمی گرفته است
    کلیدواژگان: قرآن، مسطح انگاری زمین، رابطه قرآن و علم، شبهات قرآنی، خطاناپذیری قرآن
  • نصرت نیل ساز، زهره بابااحمدی میلانی* صفحه 171
  • سید محمد جواد وزیری فرد*، الهام جعفر زاده صفحه 193
    خمس، یکی از واجباتی است که مسلمانان در وجوب آن تردید ندارند؛ از این روی، منکران آن، منکر ضروری دین تلقی می شوند و مسلمان به شمار نمی روند. پس از عصر پیامبر(ص)، جز در همین دریافت مشترک اولیه، در مرحله های بعدی، اختلاف هایی میان فریقین بروز کرده است. در این مقاله، دیدگاه های مختلف دو فرقه امامیه و اهل تسنن را درباره خمس بررسی کرده و اختلاف در اصل خمس و متعلقات آن و نیز اختلاف در موارد مصرف خمس را تحلیل کرده ایم.
    کلیدواژگان: خمس، غنیمت، فیء، ذوی القرنین، ابن السبیل
  • محمد هادی یدالله پور صفحه 227
    انگاره های انسان شناختی یکی از مقولات بنیادی در اندیشه معاصر است. نوشتار حاضر پس از معناشناسی «کرامت»، «انسان» و «کرامت انسان» در نظام معنایی قرآن، می کوشد به عناصر کرامت ستیز در گفتمان قرآن دست یابد. از دیرباز به مبحث کرامت انسان و عناصر کرامت ستیز در منابع دینی پرداخته شده است؛ اما چون امروزه این مقوله با مباحث حقوق بشر رابطه ای ناگسستنی یافته، ضرورت بازشناسی، تحلیل و تبیین آن در دیدگاه قرآن کریم برای پرسش های پیش رو در عصر حاضر بیش از هر زمان احساس می شود. عناصر کرامت ستیز در دو بعد فردی و اجتماعی تحلیل می شود. این عناصر عبارت اند از: درک نادرست از انسان، احساس کهتری، خودبزرگ بینی، شهوت پرستی، ظلم و بی عدالتی، استبداد و استبدادزدگی، تهدیدهای امنیتی، آسیب رسانی به حیثیت اجتماعی افراد مانند منت گذاری، تجاوز به حریم خصوصی افراد، تمسخر، تهمت و افترا و تبعیض که در این نوشتار به تفصیل به آن ها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کرامت، انسان، قرآن، عناصر کرامت ستیز
|
  • A. Parcham, M. Fatehizadeh, Z. Mohaghgheghiyan* Page 1
    In the modern civilized world, although man seems to be richer than before, but more than the past he is depressed, frustrated and lonely.Positivist Psychologists believe that hope can protect people against stressful events in the life. Hence in the last two decades, they have seriously studied the role of hope in the treatment of various diseases which has leaded to the development of the theory of hope by Schnieder. On the other hand, due to the effect of every individual's worldview in his improvement and treatment from various diseases, the role of religion in the emergence of hope could not be ignored. This study, first of all, aims to explain various dimensions of hope (goal thinking, pathway thinking, agency thinking) in Schnider's theory, and then examining them in the Quran as to discover the degree of correspondence and sharing of meaning between human efforts and views of the Quran. Finally, this article is to reveal how Quran, according to its values, leads people to appropriate hopes and dissuades them from false ones. This research indicates that science essentially deals with expressions of beings and beings; this approach to hope is very beneficial for mankind. On the other hand, examining hope by evaluating it, as is done in religions, will guide humans to the ideal type of hope.
    Keywords: Hope theory, psychology, Quran, motivation, goal
  • S. A. Delbari* Page 31
    Due to the vulnerable nature of hadith, taking benefit of this precious treasure requires some provisions. One of these provisions is noticing the defects of Hadith as to enable the hadith researcher remove its undesirable consequences in the field of understanding Hadith. One of the possible damages in the Hadith is "Idraj(insertion) in the text of Hadith" i.e. the hadith text being mixed with the narrator's word. Since a very slight change in the Hadith sometimes prevents us from understanding the real meaning intended by the infallible Imams and will end with a different perception, considering the damage of "Idraj" is of great significance. This paper with descriptive- analytical method concludes that if there is knowledge to the damage of "Idrag", the primitive apparent meaning of hadith cannot be accepted and if there is doubt about the occurrence of this damage, based on the rational principle of non-existence of every uncertain phenomenon, every possibility contrary to the apparent meaning is negated.
    Keywords: Idraj in Hadith (insertion), the Modraj Hadith (inserted), Idraj(insertion) consequences
  • H. Rezvan *, D. Zarinpour Page 57
    Aesthetics is one of the most important areas in contemporary criticism as critics and experts have showed special interest to its various aspects. Since literary texts are examined in view of their technical, lexical, and rhetorical aspects as well as concerning their style and structure, the authors have sought to reveal some portions of the beauty of one of the Quranic Suras, the Bride of Quran. Mughabeleh as a figure of speech, with a clear manifestation in Quran, has created beauty, charm and incredible fascination in this sura. Beside this figure of speech, the usage of faseleh has doubled the appeals of this sura. The authors are to examine Quran from its aesthetical aspect in which it is indeed at summit and to study this sura stressing on the two figures of speech: mughabeleh and faseleh.
    Keywords: aesthetics, Sura al Rahman, mughabeleh, faseleh
  • S. K. Tabatabaei*, Ahmad Zare Zardini Page 75
    Hadith in the process of transmission to the next generations has been exposed to various damages, including: distortion and displacement. This phenomenon necessitates the provision of methods in examination and emendation of hadiths. Hence, in this article, the authors proposed "collocation" as a method to examine and ammend the damaged hadiths.in this article, first of all this method has been introduced and afterward the efficiency of this method providing some examples has been shown.
    Keywords: textual criticism of hadith, distortion, displacement, collocation, textual criticism, Mohammad, taqi Shooshtari
  • N. Gharavi*, Z. Baba, Ahmadi Milani, E. Zarin, Kolah Page 93
    “Merat-ul- Ughul Fi Sharhe Akhbare- ale-r Rasul” is Allameh Mohammad Bagher Majlesi’s commentary on al-Kaafi. The book's high status among Islamic scholars and its precedence over other collections on hadith commentary has added to its value. In his collection, in order to elaborate the meaning of the Hadith, Allameh explains the interpretations of Hadiths and points out delicate matters.Prior to his analysis of each text, he classifies the chain of tradition, evaluating it in some cases. In his commentary of the text, he sometimes merely relies on his own explanations. Some other times, moreover, he employs Quranic verses, the Imams’ words, the companions’ narratives, the explanations of interpreters, traditionists and scholars to elucidate the hadith. He states syntactic, morphological, rhetorical and historical issues. In the cases where the discussed Hadith is in obstensible contradiction with another Hadith or a Quranic verse, he mentions it and removes it. He expresses doubts and tries to eliminate them. He even interprets the verses in the Hadiths through interpretation methods. In some other cases he refers to Sunni sources, which shows his overwhelming knowledge of them.Allameh mentions Hadiths in his book in the same order as their original book and prior to addressing the hadiths of a chapter, he explains about the chapter proper. He separates his own words from that of al-Kaafi Hadiths; employing “He says” for that of Kafi and “I say” for his own words. In this way he analyzes all the Hadiths one by one.
    Keywords: al, Kaafi, Merat al Oghool, Allameh Majlesi, Hadith, text interpretation method
  • M. Maaref*, M. Azarakhshi Page 111
    Studying the most important work in theoretical mysticism i.e. Futuhat Makkieh of Ibn Arabi, clearly reveals that the author has chosen different approaches toward the prophetic traditions. He has shown great attention to jurisprudential traditions and has examined both their text and chain of narrators. Nevertheless, in concern to dogmatic traditions such a thorough inspection cannot be seen and he has employed different weak, segmented and implicitly interpreted hadiths. This approach is due to the priority he gives to mystical inspirations in such a way that the criteria for assessing the real from false hadiths, are also these mystical teachings. His approach to hadith can be critically challenged by different reasons; including the prophetic teachings on the guidance path, the mystical inspirations being subject to fallacy and other evidences on the inconveniency of the mystic's viewpoint.
    Keywords: traditions, al, Futuhat Makkieh, Ibn Arabi, studying Hadith
  • R. Najafi*, M. Jalali Page 145
    Nowadays, it has been confirmed by many different ways -such as aerial and satellite pictures- that the Earth is not and has never been a surface suspended in space. On the other hand, some researchers have claimed that Quran has introduced the Earth,as a smooth and flat surface. In this article, by delicate semantic examination of the word" ARZ"and its meaning in related verses, we have concluded what has been introduced in Quran as a smooth and flat surface is not the whole Earth. Even the word “ARZ” –in its original meaning- has been applied to the lands underfoot mankind and the seas and oceans are not meant by its usage.
    Keywords: The earth in Quran, Flatness of the Earth, Relation between Quran, science, Quranic doubts, Infallibility of Quran
  • N. Nilsaz, Z. Babaahmadi Milani* Page 171
    Nahjolbalagheh is the most valuable book of human guidance and perfection next to Quran in which the reflection of the divine verses of the Holy Quran is evident far and wide. In fact, one of the main features of Imam Ali’s words, stemming from his deep acquaintance with the Quran and its teachings, is referring to Quran and employing Quranic expressions.Studying monotheistic issues in Nahj-al-balagha reveals that some of Imam Ali’s sermons are completely dedicated to monotheism (as the sermons 1, 49, 65,155,179) while in others, monotheism is only one of the issues discussed.Overall, monotheism is discussed in 34 sermons, two letters (letters 23 and 31) and two wisdoms(wisdoms 250 and 470). This essay has sought to review and explain the holy Quran's influence on Nahj- al-balagha concerning its monotheistic subjects, in order to reveal the close coordinathion and relation between the Holy Quran and Nahj- albalagha and Imam Ali 's deep knowledge of the Holy Quran.
    Keywords: quranic verses, Nahj al balagha, monotheism, explicit, implicit reference
  • S. M. J. Vaziri Fard*, E. Jafarzade Page 193
    Khoms(one fifth to be paid) is one of the duties Muslims have no doubt in its obligation and therefore consider its deniers out of Islam. After the holy Prophet 's time, apart from this common basic perception, there has appeared divergences between Shiite and Sunnis in the further understanding of this issue. This article examines the two approaches of Shiite and Sunni commentators on the issue of Khoms and their divergence about the whole issue, the matters about it and how it should be spent.
    Keywords: Khoms, spoil, fay', close relatives (zave, l, ghorba), wayfarer (ibn, al, sabil)
  • M. H. Yadollahpour Page 227
    Humanistic perceptions is one of the most basic issues in the contemporary thought. Examining the semantics of 'dignity ' and ' human' and human dignity in the Quran, this paper tries to detect the' anti-dignity elements ' in Quranic discourse. Issues such as human dignity and anti-dignity elements have long being studied in religious sources, but as these issues have essential connection with human-right subjects, the necessity of its study and re-definition in order to reach Quran's answer concerning today's problems is felt more than any other time. Anti-dignity elements can be examined from two different aspects: personal and social aspect.These elements are as follows: incorrect perception about human beings,sense of degration, arrogancy, voluptuousness, oppression and injustice, despotism, security menace, matters doing harm to social prestige by boasting, encroaching on individual private life, mocking, accusation, calumny and discrimination, which are thoroughly described in this paper.
    Keywords: dignity, human, Quran, anti, dignity elements