فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany
Volume:19 Issue: 2, Summer and Autumn 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/10/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زینب شریعتمداری*، حسین ریاحی صفحه 143

    جهت بررسی نمونه های خاکزی خانواده Nostocaceae Kützing، تاکسون های موجود در خاک 20 ایستگاه از 7 استان دارای کشت برنج کشور مورد مطالعه قرار گرفت. طی این تحقیق در مجموع تاکسون هایی متعلق به 6 جنس از این خانواده شناسایی شد که از میان تاکسون های شناسایی شده، 18 گونه و 1 واریته از 4 جنس Nostoc Vaucher ex Bornet & Flahault، Trichormus (Ralfs ex Bornet & Flahault) Komárek & Anagnostidis، Nodularia Mertens ex Bornet & Flahault و Aulosira Kirchner ex Bornet & Flahault دارای ساختار ترایکمی آپوهتروسیتیک و 20 تاکسون از 2 جنس Anabaena Bory ex Bornet & Flahault و Cylindrospermum Kützing ex Bornet & Flahault دارای ساختار پاراهتروسیتیک می باشند. از میان گونه های شناسایی شده از این خانواده، چهار گونه زیر برای نخستین بار از ایران گزارش می شوند و کلید شناسایی، محدوده پراکنش و تصاویر کامرا لوسیدای گونه های شناسایی شده، به همراه شرح گونه های جدید با تاکید بر تاکسون های دارای ساختار آپوهتروسیتیک ارائه می گردد.

  • جواد چراغپور*، سعید افشارزاده، مظفر شریفی، رضا رمضان نژاد قادی، مرتضی مسعودی صفحه 153

    تالاب گندمان یکی از اکوسیستم های آبی مهم استان چهارمحال و بختیاری در غرب ایران می باشد. این تالاب در نزدکی تالاب بین المللی چغاخور واقع شده است. در این مطالعه تنوع فیتوپلانکتونی تالاب گندمان برای یک دوره یکساله بطور فصلی از شهریور ماه 1385 تا مرداد ماه 1386 مورد بررسی قرار گرفت. این نخستین مطالعه در ارتباط با فلور فیتوپلانکتونی تالاب گندمان به شمار می آید. تاکسون های مربوط به شش شاخه ازفیتوپلانکتون ها در این مطالعه مورد شناسایی قرار گرفت. باسیلاریوفیتا، کلروفیتا، سیانوفیتا، اوگلنوفیتا، داینوفیتا و کریزوفیتا بترتیب حائز بیشترین فراوانی بودند. در مجموع 95 گونه و واریته متعلق به 54 جنس به ثبت رسید. در میان تاکسون های شناسایی شده، شاخه باسیلاریوفیتا با حضور 51 گونه و واریته از بیشترین فراوانی برخوردار بود و پس از آن شاخه های کلروفیتا با 18 گونه و 12 جنس قرار داشت. بر حسب اطلاعات این پژوهش تالاب گندمان تنوع قابل قبولی از فیتوپلانکتون ها را در مقایسه با چک لیست های منتشره از جلبک های ایران ارائه می نماید.

  • فاطمه حیدری*، حسین ریاحی، مرتضی یوسف زادی، زینب شریعتمداری صفحه 162

    چشمه های آب گرم در سال های اخیر از سوی زیست شناسان بسیار مورد توجه واقع شده اند. سیانوباکتری های ترموفیل بدلیل شباهت با فرم های زندگی اجدادی در زمین و همچنین به عنوان منبعی از ترکیبات زیستی پایدار در برابر گرما، از ارزش علمی بالایی برخوردار هستند، و بررسی تنوع زیستی آنها گام مفیدی در جهت رسیدن به اهداف ذکر شده می باشد. در این تحقیق سیانوباکتری های موجود در 4 چشمه ی آب گرم در ایران مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق 43 گونه متعلق به 20 جنس و 11 تیره شناسایی شد. علاوه بر مطالعه بر اساس خصوصیات مورفولوژیک، جهت شناسایی دقیق تر سیانوباکتری های شناسایی شده، مطالعات مولکولی بر اساس توالی ژنومی 16S rRNA انجام شد. نتایج بدست آمده در هر دو روش بکار برده شده هم راستا و تایید کننده بکدیگر بودند.

  • حسن امیرآبادی زاده*، فرنگیس قنواتی صفحه 173

    واریته Onobrychis oxyptera var. unifoliolata به عنوان یک آرایه جدید انحصاری برای ایران از استان فارس در جنوب غرب ایران معرفی و شرح داده می شود و تصویری از آن ارائه می گردد. این آرایه به جنس Onobrychis، زیر جنس Sisyrosema و بخش Heliobrychis تعلق دارد و از واریته تیپ با داشتن برگهای ساده تشخیص داده می شود.

  • حبیب زارع*، طیبه امینی، مسلم اکبری نیا صفحه 176

    گونه Petasites albus (L.) Gaertner به عنوان گزارش جدیدی از جنگلهای شمال ایران نام برده می شود. این گونه از Petasites hybridus (L.) P. Gaertner به علت داشتن کرک های دائمی تار عنکبوتی در زیر برگها و گل آذینی بلند و کشیده و گل های سفید رنگ با برگه های گریبانه ای غده دار متفاوت است.

  • علی سنبلی*، محمدحسین میرجلیلی، زیبا بختیار، زیبا جم زاد صفحه 179

    آویشن ایرانی (Thymus persicus) یکی از گونه های انحصاری جنس Thymus است که در استانهای زنجان و آذربایجان غربی (تکاب و حومه) ایران رویش دارد. این گونه با داشتن برگ های باریک خطی شکل با کرک های غیرغده ای بلند به همراه کرکهای غده ای تک سلولی کوتاه در بین سایر گونه های جنس آویشن به خوبی متمایز است. برای تعیین جایگاه تبارزایشی گونه آویشن ایرانی و روابط خویشاوندی آن با سایر گونه ها و تایید مولکولی این گونه، 25 نمونه متعلق به 19 گونه از جنس Thymus به همراه گونه هایی از جنس های خویشاوند Origanum، Satureja، Thymbra، Micromeria، Ziziphora، Gontscharovia، Saccocalyx و Zataria انتخاب و آنالیز تبارزایشی بر اساس توالی های nrDNA ITS انجام شد. کلادوگرام حاصل از آنالیز بیزین نشان داد که جنس آویشن با در نظر گرفتن جنس Saccocalyx پیرا تبار است و رابطه خویشاوندی خواهری آن با جنس Origanum تایید شد. گونه T. persicus با وجود صفات متمایز کننده خاص به همراه سایر گونه های این جنس در کلاد تک تبار Thymus بصورت پلی تومی و حل نشده ظاهر شد. گونهT. marandensis به عنوان یک گونه خواهری با برخی از گونه های این جنس از جمله T. daenensis، T. migricus، T. pubescens، T. trautvetteri و T. carmanicus قرار گرفت.

  • مهدی یوسفی*، مهرنوش اسماعیلی، محمود اوتروشی صفحه 186

    پروتئین های ذخیره ای دانه 11 جمعیت خودروی Agropyron cristatum و یک جمعیت کاشته شدهElymus junceus از طریق الکتروفورز روی ژل پلی آکریل آمید بررسی شدند. در مجموع 31 باند پروتئینی با وزنهای مولکولی متفاوت روی ژل ظاهر شد که نشانگر تنوع بالا است. با انجام آنالیز خوشه ایو آنالیز مولفه های اصلی روی داده های به دست آمده، تمام جمعیت های مورد مطالعه در سه خوشه گروه بندی شدند. ارتباط آشکاری بین تاکسونهای هر خوشه و مکانهای جغرافیائی آنها مشاهده شد. نتایج پیشنهاد می کند که مارکرهای پروتئینی دانه جمعیت های خودروی Agropyron cristatum عمدتا با عوامل اکوجغرافیائی همبستگی دارند و به تنهایی نمی توانند برای تاکسونومی این گونه در سطوح زیرگونه ای مفید واقع شوند.

  • مریم بهروزیان*، آذرنوش جعفری، محمد فارسی صفحه 194

    در این مطالعه تنوع ژنتیکی 69 فرد از نه جمعیت طبیعی متعلق به دو گونه Dianthus موجود درشمال شرق ایران با استفاده از داده های PARD به منظور دستیابی به اطلاعات مهم ژنتیکی بررسی گردید. 111 باند چندشکلی با کمک 11 آغازگر RAPD بدست آمد. درصد باندهای چند شکلی، تنوع ژنتیکی نی و اندیس شانون محاسبه گردید. دندروگرام بر اساس روش UPGMA جمعیتهای مورد بررسی را به دو گروه اصلی مطابق با دو گونه جدا نمود و نزدیکی دو زیرگونه D. polylepis subsp. polylepis و D. polylepis subsp. binaludensis را نسبت به هم نشان داد. بر اساس آنالیز AMOVA به ترتیب 82 و 18 درصد تنوع ژنتیکی برای درون و بین جمعیتها بدست آمد. همچنین آنالیز مختصات اصلی (PCA) بر پایه فاصله اقلیدوسی اختلاف سه جمعیت زیرگونه D. crinitus subsp. turcomanicus را از نظر ژنتیکی با شش جمعیت از دو زیرگونه. polylepis subsp. polylepis D و D. polylepis subsp. binaludensis آشکار کرد. با توجه به نتایج به دست آمده، فاصله جغرافیایی، سیستم آمیزشی و جریان ژنی می تواند اثرات مهمی در تنوع ژنتیکی جمعیتهای جنس Dianthus داشته باشد.

  • فریبا شریف نیا*، معصومه حسن بارانی، مصطفی اسدی صفحه 202

    در راستای بازنگری نمونه های هرباریومی متعلق به جنس Delphinium، گونه D. kurdicum Boiss. & Hohen. برای اولین بار از غرب ایران گزارش می گردد. همچنین، گونه D. zalil Aitch & Hemsl. به عنوان یک گونه مستقل از D. semibarbatum Bienert ex Boiss. معرفی شده است. این گونه با گونه مجاور خود D. ochrolecum Stev. ex DC. مقایسه شده است. این گونه ها براساس ویژگی های مورفولوژیکی، گرده شناسی و الگوی اپیدرمی گلپوش بررسی شده اند. کلید شناسایی جدید برای تمام گونه های گل زرد Delphinium در ایران ارائه می شود.

  • هجرانه عزیزی*، مسعود شیدایی، مریم نوروزی صفحه 211

    جنس Carduus L. (Asteraceae) شامل حدود 90 گونه است که 8 گونه آن در ایران پراکنش دارد و تنها یک گونه آن انحصاری ایران می باشد. ریخت شناسی دانه های گرده 8 گونه از جنس با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی نگاره مورد بررسی قرار گرفت. نوع دانه گرده sub- oblate تا oblate- spheroidal با تزئینات خاردار است. اندازه دانه های گرده در دید قطبی از μm 46/50 -76/35 و در دید استوایی از μm 63/59-38/37 متغیر هستند. داده های گرده شناسی صفات خوبی برای جدایی گونه های مطالعه شده می باشد. گونه های برون گروه متعلق به جنس Cirsium Mill. در یک خوشه جدا قرار گرفته اند. روابط گونه ای مطابق با نتایج مورفولوژیکی و رفتار های تاکسونومیکی قبلی این جنس می باشد

  • محمد امینی راد*، زنکا هرودوآ صفحه 221

    ساختار تشریحی برگ و ساقه 5 گونه از جنس Bolboschoenus مورد بررسی قرار گرفتند که هدف از این تحقیق، شناسایی خصوصیات تشخیصی با توجه به تمایز مورفولوژیکی و یافتن روابط موجود بین تفاوتهای ساختاری و اکولوژیکی این گونه ها بود. ساختار تشریحی در برش عرضی برگ و ساقه برای بدست آوردن صفات تشخیصی جهت تکمیل مطالعات قبلی انجام گرفته در برش عرضی میوه این گونه ها مطالعه شدند. حضور و ترتیب سلولهای بولیفرم در لایه های اپیدرمی و زیراپیدرمی و همینطور حضور حفرات هوا بین دستجات آوندی در بین گونه ها متغیر بود. همچنین مشخص گردید که ساختار تشریحی ساقه دارای صفات تشخیصی مناسب در تشخیص گونه ها نیست. اگرچه اغلب صفات تشریحی تایید کننده تفاوتهای مورفولوژیکی و تشریحی میوه می باشند لیکن آنها به تنهایی نمی توانند موثر باشند. در مقابل، سازگاری های آناتومیکی نسبت به شرایط زیست محیطی در مورد هر گونه در ارتباط با اکولوژی آنها (از جمله سازش با شرایط خشکی، شوری و. .) کاملا مشخص است.

  • زهرا توکلی*، مصطفی اسدی صفحه 235

    در این مطالعه ویژگی های مورفولوژیکی و میکرومورفولوژیکی 7 تاکسون از بخشه Papaver sect. Oxytona با استفاده از استریومیکروسکوپ و میکروسکوپ نوری و الکترونی شرح داده شده و با یکدیگر مقایسه شدند. بر اساس صفات میکرومورفولوژی: اندازه سلولهای روزنه، شکل سلولهای اپیدرمی و دیواره جداکننده سلولها در سطح زیرین برگ، تا حدود زیادی تایید کننده تقسیم بندی مورفولوژیک گونه ها و دورگه های بین گونه ای است؛ اندازه دانه های گرده می تواند به عنوان صفات متمایز کننده گونه ای به شمار رود؛ ویژگی های دانه برای تفکیک گونه ها مفید نمی باشد. همچنین شرح کوتاهی از ویژگی های مورفولوژیکی تاکسونهای این بخشه همراه با کلید شناسایی آنها ارایه شده است. بررسی های انجام شده برای دو گونه P. bracteatum و P. lasiothrix نشان می دهد که این دو گونه تا حدود زیادی مشابه هستند. بنابراین مطابق با نظر Goldblatt گونه P. lasiothrix مترادف گونه P. bracteatum معرفی می گردد. در این مقاله دورگه دو والدی P. setiferum × P. bracteatum برای اولین بار از ایران گزارش می گردد.

  • معصومه شمس*، سعید افشارزاده، غلامرضا بلالی، تورج ولی نسب، الیویر دی کلرک صفحه 250

    جنس Sargassum C. Agardh متعلق به جلبک های قهوه ای بوده که علیرغم مطالعات متعدد، یکی از مهمترین جنس های پیچیده از نظر سیستماتیک محسوب می شود. فلور جلبک های ایران نسبت به سایر آبزیان کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله، 7 گزارش جدید گونه های سارگاسوم شامل Sargassum baccularia (Mertens) C. A. Agardh، S. binderi Sonder، S. gemmiphorum Tseng et Lu، S. longifructum Tseng et Lu، S. henslowianum C. Agardh، S. boveanum J. Agardh var. aterrimum Grunow، S. spinuligerum Sonder گزارش شده است که صفات مهم در شناسایی این گونه ها شامل، شکل هولدفست، طول و عرض و حاشیه و راس برگ ها، شکل وزیکول ها و رسپتاکل ها می باشند. بیشترین گونه ها در استان سیستان و بلوچستان شامل S. spinuligerum، S. baccularia، S. henslowianum S. longifructum و کمترین گونه ها شامل S. binderi، S. boveanum var atterimum در بندر لنگه و بوشهر پراکنش داشتند.

  • دیلارون مناجاتدینوا تاجدینوا* صفحه 259

    در بین نمونه های جمع آوری شده از فلات اوستیورت از کاراکالپاکستان (ازبکستان) گونه های Ceratophyllum submersum (Ceratophyllaceae) و Argusia sibirica (Boraginaceae) شناسائی گردیدند. این گونه ها به همراه یک تصویر نمونه هرباریومی در این مقاله گزارش میشوند.

  • الهام حاتمی*، احمد رضا خسروی صفحه 263

    پراکندگی جغرافیایی گونه های C3وC4 از تیره اسفناج در ایران با استفاده از 11151 رکورد ژئورفرنس شده واکاوی شد. تیره اسفناج با داشتن 45 جنس و 204 گونه، به طور وسیعی در ایران انتشار یافته است. تعداد گونه های C4 در این تیره تقریبا دو برابر گونه های C3 می باشد. اطلاعات سازمان دهی شده در برنامه MS access به کمک نرم افزار DIVA-GIS و با استفاده از خانه گریدهای 10×10 کیلومتر و محدوده دایره ای همسایه نقشه برداری شد. بالاترین تعداد گونه های این تیره با حداکثر 83 گونه در هر خانه گرید، در استان های تهران، سمنان و آذربایجان شرقی مشاهده شد. اما میزان جمع آوری از مناطق مختلف به طور مساوی صورت نگرفته است. همچنین این استانها به عنوان نقاط داغ گونه های C3 و C4 شناخته شدند. مقایسه بین پراکندگی جغرافیایی مقدار δ13C گونه ها و میزان بارندگی منطقه ای حاکی از این است که گونه های C4 به خوبی با مناطق خشک و نیمه خشک و میزان بارندگی پایین سازگاری یافته اند.

|
  • Z. Shariatmadari*, H. Riahi Page 143

    In a revision of the family Nostocaceae Kützing in terrestrial habitats of Iran, several taxa belonging to six genera were identified. Isolates were collected from 20 paddy field soils located in seven provinces of Iran. Among the identified taxa, 18 species and one variety belong to four genera, Nostoc Vaucher ex Bornet & Flahault, Trichormus (Ralfs ex Bornet & Flahault) Komárek & Anagnostidis, Nodularia Mertens ex Bornet & Flahault and Aulosira Kirchner ex Bornet & Flahault, known as apoheterocytic cyanoprokaryota and 20 taxa from two genera, Anabaena Bory ex Bornet & Flahault and Cylindrospermum Kützing ex Bornet & Flahault, known as paraheterocytic cyanoprokaryota. Among these taxa, Nostoc linckia var. arvense C. B. Rao Rao, Nostoc alatosporum Sant Anna & al., Nostoc spongiaeforme Agardh ex Born. & Flah. and Nostoc verrucosum Vaucher ex Born. & Flah. are reported as four new records from this family in Iran. An identification key, distribution area and camera lucida pictures of apoheterocytic species as well as description of new taxa are presented in this study.

    Keywords: Apoheterocytic form, akinete, cyanoprokaryota, Nostocaceae, morphospecies, new record, Iran
  • J. Cheraghpour*, S. Afsharzadeh, M. Sharifi, R. Ramezannejad Ghadi, M. Masoudi Page 153

    Gandoman wetland is one of the main aquatic ecosystems of Chaharmahal and Bakhtiari province in the mid western of Iran. It is located close to Choghakhor international wetland. The phytoplankton diversity of the Gandoman wetland was investigated in four consequensive seasons from September 2006 to August 2007. This is the first floristic study of phytoplankton in this wetland. Six divisions of algae, Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta and Chrysophyta had the main abundance respectively in studied sites. In total 95 species and varieties belonging to 54 genera were recorded. Bacillariophyta was presented with 51 species and varieties as the most abundant group, followed by Chlorophyta, with 18 species and 12 genera. According to this study, Gandoman wetland present an acceptable diversity of phytoplanktons according to the published algal checklist of Iran.

    Keywords: Algae, Floristic study, Iran, Gandoman Wetland
  • Heidarif.*, Riahih., Yousefzadim., Shariatmadari Page 162

    Hot springs have been a subject of intense discussion for biologists in the last decades. Thermophilic cyanobacteria are scientifically valuable for their analogy to the ancient life forms on earth and also as a source of thermostable biocompounds. Exploration of their biodiversity is an important step towards these goals. In a revision of the cyanobacteria in hot springs of Iran, four hot springs in the Hormozgan (Bandar Abbas) and Mazandaran provinces of Iran were sampled from October 2011 to July 2012. In total 43 species belonging to 20 genera, 11 families and 5 orders of the planktonic cyanobacteria were identified. Among these taxa Chroococcus with 7, Oscillatoria and Phormidium with 5 species found to be more predominant and noticeable among other genera. All of these taxa are new records for studied hot springs. We developed a combined molecular and morphological approach to identification of cyanobacteria. In this study seventeen populations and 13 morphological characters were analyzed. Molecular study based on 16S rRNA gene sequence does not disrupt morphological information and it confirms the separation of studied taxa according to morphological characters.

    Keywords: Cyanobacteria, hot spring, morphological diversity, 16S rRNA, phylogeny
  • Amirabadizadeh. *, Ghanavati Page 173

    Onobrychis oxyptera var. unifoliolata as a new taxon endemic to Iran is described and illustrated from Fars province in southwest of Iran. The new variety belongs to Onobrychis Miller subgen. Sisyrosema (Bunge) Grossheim sect. Heliobrychis Bunge ex Boissier. The new variety differs from typical variety by having simple leaves.

    Keywords: Flora, Fabaceae, Onobrychis, new variety, Iran
  • H. Zare*, T. Amini, M. Akbarinia Page 176

    Petasites albus (L.) Gaertner as a new record is reported for the first time from Hyrcanian forest zone in north of Iran. The species is different from previously known species (Petasites hybridus (L.) P. Gaertner) due to having permanent and white-arachnoid indumentum on below the surface of leaves, longer inflorescence and white flowers with glandular hairs on the phyllaries.

    Keywords: Petasites, Hyrcanian forests, new record, Iran
  • A. Sonboli*, M. H. Mirjalili, Z. Bakhtiar, Z. Jamzad Page 179

    Thymus persicus is an endemic species of the genus Thymus (Lamiaceae) which grows in Zanjan and West Azerbaijan (Takab) provinces of Iran. Among the Iranian Thymus species, T. persicus is well differentiated by having the smallest leaf width among Thymus species with long non-glandular and short glandular hairs. In order to evaluate the phylogenetic relationships of the T. persicus and T. marandensis Jamzad, the recently and assumed related species to T. brachychilus Jalas and T. leucotrichus Hal., a molecular analysis based on nrDNA ITS sequences of 25 accessions belonging to 19 species of Thymus together with representatives of genera Origanum, Thymbra, Satureja, Micromeria, Gontscharovia, Ziziphora, Saccocalyx and Zataria was performed. The results of phylogenetic analysis showed that the genus Thymus is paraphyletic when the monotypic genus Saccocalyx is included and its sister relationship with Origanum was confirmed. While the phylogenetic position of T. persicus among the other taxa of Thymus is appeared unresolved. T. marandensis turned out to be the sister to a group of Thymus species including T. carmanicus, T. migricus, T. pubescens, T. trautvetteri and T. daenensis.

    Keywords: Thymus persicus, Thymus marandensis, Lamiaceae, phylogeny, taxonomy, DNA Barcoding
  • M. Yousofi*, M. Esmaeili, M. Otroshy Page 186

    SDS-PAGE of seed proteins in 11 natural populations of Agropyron cristatum and one cultivated population of Elymus junceus was studied. In total 31 protein bands of different molecular weights were detected on the polyacrylamide gel indicating a high diversity. By performing Cluster Analysis and Principle Coordinate Analysis on these data, all studied populations were grouped in three major clusters. Clear correlation was seen between the population in three clusters with their geographical localities. This result suggests that seed protein markers between the natural populations of Agropyron cristatum are mainly correlated with eco-geographical factors and cannot be used alone for its taxonomy in the infra-specific levels.

    Keywords: Agropyron cristatum, cluster analysis, Iran, SDS PAGE, seed protein
  • Behroozianm.*, Jafaria., Farsi, M Page 194

    In this study we investigated the genetic variation, using RAPD data in 69 individuals of nine natural populations representing two species of Dianthus L. growing in Northeast of Iran. Eleven RAPD primers generated 111 polymorphic DNA bands. The percentage of polymorphic bands, Nails genetic diversity (h), as well as Shannon index (I), were assessed. A dendrogram based on UPGMA segregated examined populations into two main clusters matching the two species and the two subspecies of Dianthus polylepis subsp. polylepis and D. polylepis subsp. D. binaludensis were to each other. AMOVA showed 82% and 18% of the variation within and among populations respectively. Furthermore, principal coordinate analysis (PCA) based on a Euclidean metric revealed that three populations of D. crinitus subsp. turcomanicus were genetically different from six populations of D. polylepis. According to our results, geographical distances, mating system and gene flow have important effects on genetic polymorphism of populations.

    Keywords: Dianthus, Caryophyllaceae, Iran, RAPD markers, genetic variation
  • Sharifniaf.*, Hasan Baranim., Assadi, M Page 202

    During the taxonomic revision of the genus Delphinium in Iran, Delphinium kurdicum Boiss. & Hohen. was identified among the herbarium specimens. This species is reported as a new record for the flora of Iran. Also, D. zalil Aitch. & Hemsl. is introduced as a distinct species from D. semibarbatum Bienert ex Boiss. The species is compared with a closely related species, D. ochrolecum Stev. ex DC. Morphological, palynological and tepal epidermal patterns of the taxa concerned have been investigated and the results are presented here. A new identification key for all of the yellow flowering Delphinium species in Iran is given.

    Keywords: New record, Delphinium kurdicum, morphology, palynology, epidermis, Iran, identification key
  • H. Azizi*, M. Sheidai, M. Nouroozi Page 211

    Carduus L. (Asteraceae) comprised about 90 species of which 8 of them are distributed in Iran. From these only one species is endemic. The pollen morphology of eight species of Carduus was investigated using light and scanning electron microscope (SEM). The pollen type was sub-oblate to oblate-spheroidal, with echinate sculpturing. The grains sizes varies from 35.76-50.46 µm in polar view and from 37.38-59.63 µm in equatorial view. Palynological data are useful characters to separate studied species. The out-group species belong to the genus Cirsium Mill. and are located in a distinct cluster. The obtained species relationships are in agreement with the morphological results and previous taxonomic treatment of the genus.

    Keywords: Carduus, Asteraceae, SEM, LM, Palynology
  • M. Amini Rad*, Z. Hroudov, Aacute Page 221

    Anatomical features of Iranian species, Bolboschoenus affinis, B. glaucus, B. maritimus, B. planiculmis and B. schmidii, were compared in an attempt to identify diagnostic characters that support morphological differentiation and to discover possible relationships between the anatomical and ecological differentiation of species. The leaf and stem anatomy visible on cross sections was studied to complement formerly used diagnostic characters in fruit anatomy. The presence and arrangement of bulliform cells in the leaf epidermis and subepidermal layers appeared to vary between some species, as did the presence of air cavities between the vascular bundles. We found that stem anatomy characters were not that much decisive in the differentiation of species. Although most of the anatomical characters supported the taxonomical differentiation based on morphology and fruit anatomy, they would not be decisive when used alone. In contrast, anatomical adaptations to habitat conditions seem to be clear in certain species and correspond to their ecology, i.e., the adaptation to drought and salinity or flooding conditions.

    Keywords: Bolboschoenus, habitat conditions, leaf, stem, anatomy, taxonomy, Iran
  • Z. Tavakkoli*, M. Assadi Page 235

    The leaf epidermal structure of seven taxa from the genus Papaver L. sect. Oxytona are investigated. All taxa have the type of anomocytic stomata on abaxial surface and no stomata is present on the adaxial surface. Within the section, the species and interspecific hybrids could be identified by the following characters: stomata size, the shape of the epidermal cells and anticlinal walls on leaf abaxial surface. Seed characteristics of the species of this section were studied using scanning electron microscopy and stereomicroscope. Seeds are reniform or sometimes falcate; the epidermal cells shape varies from polygonal and rectangular to irregular polygonal and rectangular; anticlinal walls are nearly straight in P. bracteatum and slightly sinuate in P. orientale and P. setiferum. The sculpturing pattern of testa is granulate-perforate in all taxa. Pollen grains size of seven taxa and the exine structure of P. bracteatum and P. lasiothrix were studied by SEM. P. bracteatum has the smallest pollen grains and P. setiferum × P. bracteatum the largest pollen. The basic shape of the pollen grains is prolate-spheroidal. The aperture is tri-to tetracolpate. Moreover, taxonomically important characters of taxa were observed and measured. A positive correlation is found between stomata and pollen grains size and chromosome number. Our results revealed that seed morphological characteristics have not taxonomic value in separation of taxa from each other. Also, P. lasiothrix could be reduced as synonymy of P. bracteatum. Interspecific hybrid of P. setiferum × P. bracteatum is recorded here for the first time from NW Iran. For these taxa, taxonomical characteristics, localities and geographical distributions are presented.

    Keywords: Papaver, leaf epidermis, seed, pollen grains, morphology, Iran
  • M. Shams*, S. Afsharzadeh, Gh. Balali, T. Valinassab, O. De Clerck Page 250

    The genus Sargassum C. Agardh (Sargassaceae, Fucales), despite considerable research efforts, is still one of the most systematically complex and problematic genera of Phaeophyta. The marine algal flora of Iran received little attention than other marine water bodies. This paper describe 7 species as Sargassum new records along the Iranian coasts including Sargassum baccularia (Mertens) C. A. Agardh, S. binderi Sonder, S. gemmiphorum Tseng et Lu, S. longifructum Tseng et Lu, S. henslowianum C. Agardh, S. boveanum J. Agardh var. aterrimum Grunow and S. spinuligerum Sonder. The more consistent morphological characters for each species were recognized and these characters include: Holdfast shape, length/width leaves, leaves margin and apex, vesicles and receptacles shape.The most common species were S. spinuligerum, S. baccularia, S. henslowianum and S. longifructum distributed widely in Sistan va Baluchestan province and S. binderi, S. boveanum var atterimum restricted to Bandar Langeh and Bushehr province, respectively.

    Keywords: Sargassum, Phaeophyta, Persian Gulf, Oman Sea, Iran
  • D. M. Tajetdinova* Page 259

    Among the plant materials collected from Ustyurt of the Karakalpakstan (Uzbekistan), two new record including Ceratophyllum submersum (Ceratophyllaceae) and Argusia sibirica (Boraginaceae), were recognized among the specimens. The new records and a photo of a herbarium specimen are presented in this paper.

    Keywords: Plateau of Ustyurt, Ceratophyllum, Ceratophyllaceae, Argusia, Boraginaceae, new record, Karakalpakstan (Uzbekistan)
  • E. Hatami*, A. R. Khosravi Page 263

    The patterns of geographic distribution of C3 and C4 species of the family Chenopodiaceae have been analyzed in Iran, using a database of 11151 georeferenced records. The members of Chenopodiaceae family with 45 genera and 204 species are widely distributed in Iran. There they show a ratio of about 2:1 between C4 and C3species. All available data were organized in MS access database, and analyzed in point-to-grid analysis tool of DIVA-GIS software, using 10 × 10 km grid cells and the circular neighborhood option. The highest species numbers, with a peak at 83 per grid unit, occur in Tehran, Semnan, and East Azerbaijan provinces but the density of records is extremely uneven. Consequently, the same areas also are the hot spots of both C4 and C3 species. The comparison between the distribution patterns of carbon isotope composition (δ13C) values of species and the annual precipitation gradient map represents that C4 Chenopods are well adapted to regions with high degree of aridity and low precipitation.

    Keywords: Chenopodiaceae, C3, C4 species, Iran, geographic distribution mapping, GIS analysis