فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید صفدر حسینی، محمدرضا نظری، شهاب عراقی نژاد صفحات 1-16
    بخش کشاورزی یکی از اصلی ترین بخش های متاثر از تغییر اقلیم است. اگرچه به تازگی در کشور مطالعاتی درباره شناخت ماهیت و میزان آثاری که این پدیده بر متغیرهای فیزیکی منابع آب و بخش کشاورزی دارد انجام شده است، با این حال زوایای اقتصادی این پدیده و راهکارهای بالقوه مقابله با آن کمتر مورد بررسی تجربی قرار گرفته است. نوآوری پژوهش حاضر الگوسازی رفتار اقتصادی واقعی ذی نفعان بخش کشاورزی و تلفیق آن با راه گزین های تغییر اقلیم و سناریوهای اقتصادی- اجتماعی حوضه آبریز زاینده رود است. دستیابی به اهداف پژوهش از طریق ایجاد ارتباط و اجرای مدل های مولد هواشناسی، شبکه های عصبی هیدرولوژیک، توابع واکنش عملکرد محصول- آب و الگوی برنامه ریزی ریاضی مثبت تعقیب شده است. نتایج نشان داد که تا نیمه های قرن حاضر تغییر اقلیم به کاهش بارش ها و افزایش مقدار پارامترهای دمایی حوضه منجر می شود که نتیجه مستقیم این تغییرات کاهش منابع آب سطحی حوضه به ترتیب در حدود 4/3 و 1/8 درصد تا افق 1420 و 1450 خواهد بود. نتایج الگوی اقتصادی نشان داد که در بدترین حالت (به کار نگرفتن راهکارهای تطبیق) پیامد این تغییرات برای بخش کشاورزی حوضه کاهش حدود 18 و 32 درصد در سود ناخالص به ترتیب تا 30 و 60 سال آینده خواهد بود. در عین حال، با کاربست دو راهکار تطبیقی (بدون هزینه) تغییر الگوی کشت و انتخاب استراتژی مناسب کم آبیاری در کشت هر محصول امکان مناسبی در این بخش برای مقابله با این شرایط و کاهش آثار آن تا 7/2 و 10 درصد سود ناخالص وجود دارد. بر این اساس، تدوین سند راهبردی آبیاری و الگوی کشت منطقه ای سازگار با روندهای اقتصادی- اجتماعی و اقلیمی بر پایه واحد حوضه های آبریز کشور پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی تطبیق، بخش کشاورزی، تغییر اقلیم، زاینده رود
  • مریم جعفرنیا، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 17-25
    پرورش گاو یکی از فعالیت های مهم بخش کشاورزی در استان فارس است. با وجود این، دفع فسفر و نیتروژن در گاوداری ها می تواند به آلودگی محیط و افزایش هزینه تولید منجر شود. در این مطالعه، به منظور تعیین قیمت سایه ای آلاینده های زیست محیطی، 60 پرواربندی گوساله در شیراز در تابستان 1388 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند؛ سپس از تابع فاصله ای ستاده طی یک روش دو مرحله ای استفاده شد. در مرحله اول، مدل برنامه ریزی خطی به منظور یافتن مقادیر تابع فاصله به کار گرفته شد و در مرحله بعد، پارامترها با استفاده از تخمین سنجی برآورد شدند. نتایج بیانگر مثبت بودن قیمت سایه ای آلاینده ها بود. قیمت سایه ای مثبت آلاینده به این معناست که میزان درآمد و کارایی تولید با کاهش ستاده آلاینده افزایش می یابد؛ به عبارت دیگر، امکان بهبود مصرف مواد غذایی و دفع کمتر این مواد به محیط با تنظیم جیره مناسب ممکن است.
    کلیدواژگان: پرواربندی گوساله، تابع فاصله ای ستاده، ستاده زیست محیطی، شیراز، قیمت سایه ای
  • حیدر قلی زاده، حبیب الله سلامی صفحات 27-41
    در تحقیق حاضر، یک الگوی تخصیص یارانه بر اساس مفاهیم پایه ای بهینه سازی در اقتصاد تدوین شده است. کاربرد این الگو با به کارگیری آن در تخصیص یارانه حق بیمه به غلات (ذرت، جو دیم، گندم دیم، جو آبی و گندم آبی) ارزیابی شده است. در این الگوی فرض شده، سیاست گذار به نمایندگی از جامعه به دنبال حداکثرسازی مطلوبیت اجتماعی است که سطح مطلوبیت با افزایش پوشش بیمه ای این محصولات در زمین هایی که بهره وری بالاتری دارند افزایش می یابد. در الگوی تدوین شده، علاوه بر محدودیت بودجه برای پرداخت یارانه اطلاعات مربوط به تمایلات کشاورزان به پرداخت حق بیمه، که در تابع تقاضای ایشان منعکس است، به عنوان یک عامل تعیین کننده مورد توجه است که در مقابل سیاست گذار برای دستیابی به اهدافش قرار دارد. نتایج نشان می دهد که تخصیص بهینه یارانه ها تحت تاثیر عواملی از جمله عملکرد محصولات، حق بیمه اکچواری، کشش قیمتی تقاضای بیمه و نیز سطح بیمه فعلی است؛ به علاوه، تخصیص بهینه یارانه ها به بازتوزیع بودجه در مناطق مختلف تولیدکننده غلات منجر می شود و توزیع متعادل تر این اعتبارات را در پی دارد. در آخر، نتایج مشخص کرد که تخصیص یارانه ها با هدف افزایش بهره وری موجب افزایش کارایی تخصیص بودجه به میزان متوسط 17 درصد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی تخصیص یارانه، بیمه کشاورزی، تقاضای بیمه، مطلوبیت اجتماعی
  • احمد فتاحی صفحات 43-53
    از آنجا که تفرجگاه ها بخشی از درآمد های کشور را به خود اختصاص می دهند، توجه به ارزش گذاری آن ها حائز اهمیت است. چشمه های مناطق بیابانی کشور از منحصربه فردترین چشم اندازهای طبیعی به شمار می روند. عمده مطالعات انجام گرفته در کشور به بررسی ارزش تفرجی با استفاده از رهیافت دوگانه دو بعدی پرداخته اند، اما در این مطالعه از روش دوگانه تک بعدی به دلیل شباهت داشتن به شرایط واقعی بازار استفاده شده است. این مطالعه به تعیین ارزش تفرجی چشمه غربال بیز و اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت بازدید کنندگان با بهره گیری از روش ارزش گذاری مشروط و رهیافت گزینش دوگانه تک بعدی در سال 1389 می پردازد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تمایل به پرداخت افراد 4876 ریال است؛ همچنین ارزش تفرجی هر خانوار و در نهایت کل ارزش تفریحی این مکان به ترتیب 11702 ریال و 22/1 میلیارد ریال است؛ از این رو بر مبنای سیاست های توسعه پایدار و همچنین به منظور توسعه فعالیت های گردشگری در منطقه لازم است تا حداقل به اندازه 22/1 میلیارد ریال در سال سرمایه گذاری به منظور توسعه توریسم در منطقه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، انتخاب دوگانه تک بعدی، تمایل به پرداخت، چشمه غربال بیز
  • محمد چیذری، عنایت عباسی، مهدی رحمانیان کوشککی صفحات 55-65
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین دریافت حمایت سازمانی و خصلت هوش هیجانی با رفتار کارآفرینانه کارکنان در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس است. روش تحقیق توصیفی همبستگی و از نوع مطالعه پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق شامل 110 نفر از کارشناسان فنی در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس است. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 62 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای بود که روایی آن با کسب نظرهای استادان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس و تعدادی از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به دست آمد؛ همچنین آزمون پیشاهنگ برای به دست آوردن پایایی ابزار پژوهش انجام و ضرایب آلفای کرونباخ برای قسمت های مختلف پرسش نامه بین 73/0 و 87/0 محاسبه شد. نتایج حاصل از همبستگی بین متغیرها ارتباط مثبت و معنی داری را بین رفتار کارآفرینی کارکنان با متغیرهای دریافت حمایت سازمانی و هوش هیجانی نشان داد. رابطه مثبت بین دو متغیر دریافت حمایت سازمانی و رفتار کارآفرینانه کارکنان با استفاده از متغیر سابقه شغلی تعدیل شد؛ به عبارت دیگر، این رابطه در مورد کارکنان دارای سابقه شغلی کمتر از 15 سال در قیاس با کارکنان دارای سابقه شغلی بیشتر از 15 سال قوی تر است. نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان داد که متغیرهای دریافت حمایت سازمانی و هوش هیجانی، به عنوان مهم ترین عوامل تاثیر گذار، در مجموع 9/15 درصد از تغییرات متغیر رفتار کارآفرینی کارکنان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: استان فارس، دریافت حمایت سازمانی، رفتار کار آفرینانه، هوش هیجانی
  • سید هاشم امینی، احمدرضا یزدانی، امیرحسین چیذری، پژمان اعلایی بروجنی، حامد رفیعی صفحات 67-76
    یکی از عوامل اصلی‎ موثر بر عملکرد فنی و اقتصادی مزارع و دامپروری ها تاثیر عوامل مدیریت است. هدف اصلی از مدیریت صحیح در دامداری رسیدن به عملکرد، سوددهی و بهره وری مطلوب است؛ بنابراین اندازه گیری نقش مدیریت بر عملکرد واحدهای دامی امری ضروری است. با توجه به ضرورت افزایش تولید شیر و با هدف بررسی تاثیر نهاده های مختلف و تاثیر نقش مدیریت و بهره وری کل بر تولید شیر و سوددهی در واحدهای دامپروری، توابع تولید شیر و سود آوری با روش حداقل مربعات معمولی (OLS)، تخمین زده شدند. در این تحقیق، برای جمع آوری آمار و اطلاعات گاوداری های شیری شهرستان های پاکدشت و ری در جنوب استان تهران از روش اسنادی و مصاحبه و مشاهده استفاده شد. نتایج تخمین توابع تولید شیر و سود نشان داد شاخص های بهره وری و مدیریت آثار مثبت و معنی داری بر تولید شیر و سوددهی واحدهای دامپروری دارند. بهره وری کل دامداری ها با استفاده از شاخص ترنکوئیست- تیل اندازه گیری شد و میانگین این بهره وری برابر با 92/0 محاسبه گردید. بیش از نیمی از دامداری ها بهره وری کمتر از میانگین جامعه (گاوداری های شیری جنوب استان تهران) داشتند. شاخص مدیریت با استفاده از فنون تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) اندازه گیری شد که میانگین این شاخص برابر با 55/0 بود. در میان سایر متغیرهای تابع تولید شیر، نهاده های خوراکی، کنسانتره و یونجه مصرفی و نیروی کار به ترتیب بیشترین تاثیر مثبت را بر تولید شیر داشتند. نشان داده شد که نهاده سوخت بیش ازحد و در منطقه غیر اقتصادی تولید مصرف می شود؛ همچنین نتایج تخمین تابع سود نشان داد قیمت سوخت پس از یونجه بیشترین تاثیر منفی را بر سود دهی دامداری ها دارد. از سوی دیگر، قیمت کنسانتره، دستمزد نیروی کار و هزینه هر بار تلقیح تاثیر مثبت بر سوددهی داشتند.
    کلیدواژگان: بهره وری، تابع تولید، تابع سود، گاوداری شیری، مدیریت
  • آصف کریمی، ایرج ملک محمدی، احمد رضوانفر، محمود احمد پور داریانی صفحات 77-93
    هدف کلی این تحقیق طراحی مدل کارآفرینی سازمانی ترویج کشاورزی در زمینه توسعه پایدار کشاورزی است. در حقیقت، هدف اصلی این پژوهش شناسایی مولفه ها و متغیرهای مدل کارآفرینی سازمانی ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی و تبیین رابطه بین این متغیرها در قالب یک مدل است. جامعه آماری این پژوهش شامل 2882 نفر از کارشناسان و مروجان ترویج کشاورزی کل کشور است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب و با روش فرمول کوکران به تعداد 315 نفر نمونه گیری شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود. روایی صوری پرسش نامه با کسب نظر های متخصصان و استادان ترویج کشاورزی و کارآفرینی دانشگاه تهران بررسی شد و اصلاحات لازم صورت گرفت. به منظور محاسبه پایایی پرسش نامه تعداد 30 پرسش نامه از سوی کارشناسان ترویج استان تهران تکمیل و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای بخش های مختلف پرسش نامه بالاتر از 80/0 بود و این امر نشان می دهد بخش های مختلف پرسش نامه از پایایی مناسبی برخوردار است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و SPLS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که کارآفرینی سازمانی ترویج بر نتایج سازمانی ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی اثر گذار است؛ همچنین نتایج نشان می دهد که پیش نیازها، تدوین برنامه کارآفرینی سازمان و چشم انداز ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی بر پدیده کارآفرینی سازمانی ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی تاثیر مثبت و معنی داری می گذارند؛ علاوه بر این، تدوین برنامه کارآفرینی در سازمان و چشم انداز ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی بر نتایج ترویج در زمینه توسعه پایدار کشاورزی هم تاثیر مستقیم دارد و هم از طریق اثرگذاری بر کارآفرینی سازمانی به طور غیر مستقیم موثر است.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، توسعه پایدار کشاورزی، کارآفرینی سازمانی، مدل معادلات ساختاری
  • ابوالقاسم شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 95-107
    در این تحقیق، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای اولویت بندی گزیدارها و معیارهای تلفیق آموزش کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی بهره گرفته شده است. بدین منظور در ابتدا با توجه به معیارها و نیز گزیدارهای شناسایی شده یک درخت تصمیم گیری سه سطحی ترسیم شد. داده های مورد نیازاز طریق تکمیل 27 پرسش نامه از سوی نمونه ای برگزیده از اعضای هیئت علمی با تجربه در خصوص کارآفرینی و آموزش عالی کشاورزی بر مبنای مقایسه های زوجی گردآوری و از نرم افزار Expert Choice برای تحلیل داده های گردآوری شده استفاده شد. گزیدارهای شناسایی شده بر حسب میانگین وزنی احراز شده به ترتیب زیر اولویت بندی شدند: 1. ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای فوق برنامه در زمینه کارآفرینی و کسب وکار برای دانشجویان2. راه اندازی رشته کارآفرینی و مدیریت کسب وکارهای کشاورزی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده کشاورزی 3. تشکیل گروه آموزشی بین رشته ای کارآفرینی و کسب وکارهای کشاورزی در دانشکده کشاورزی 4. ارائه درس کارآفرینی و توسعه کسب وکار با ارزش حداقل سه واحد به صورت الزامی برای همه رشته ها 5. ارائه درس مبانی کارآفرینی به ارزش 1 یا 2 واحد به صورت الزامی برای برخی رشته ها و اختیاری برای برخی رشته های دیگر. میانگین وزنی این گزیدارها به ترتیب زیر به دست آمده است: 274/0، 204/0، 196/0، 182/0 و 145/0. سرانجام، با تشریح پنج گزیدار شناسایی شده برای تلفیق آموزش کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی سازوکارهایی برای گسترش آموزش کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، آموزش کارآفرینی، اولویت بندی فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • نگین بیگلری، غلامرضا پزشکی راد*، ناصر زمانی میاندشتی صفحات 109-119

    با وجود تلاش های گوناگون در راستای توانمندسازی تعاونی ها در ایران توافق چندانی در زمینه مفهوم و راهکارهای این امر مشاهده نمی شود؛ بنابراین هدف از این تحقیق توصیفی دستیابی به راهکارهای توانمندسازی تعاونی های تولید از دیدگاه کارشناسان ملی و استانی است. درتحقیق حاضر، از روش «پیمایش» و از تکنیک «دلفی» استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه کارشناسان درگیر در طرح های توانمندسازی تعاونی های تولید در سطح کشور هستند (44=N) و برای انتخاب افراد مورد مطالعه از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه در دو مرحله استفاده شد و روایی و پایایی ابزار تحقیق مورد تایید قرار گرفت. در مرحله اول تکنیک دلفی، کارشناسان به هفده مورد از راهکارهای توانمندسازی تعاونی های تولید اشاره کردند که با توجه به نتایج مرحله دوم مهم ترین راهکارهای توانمندسازی عبارت بودند از: 1. ایجاد جلسات توجیهی به منظور شفاف سازی در مورد وظایف، اختیارات و مسئولیت های تعاونی تولید قبل از عضویت اعضا در آن؛ 2. ارائه جلسات آموزشی در مورد اصول، الگو و روش های برنامه ریزی برای مدیران و مسئولان تعاونی های تولید؛ 3. ارائه تشویق و پاداش به ارکان تعاونی تولید به منظور ایجاد انگیزه برای مشارکت فعال. همچنین نتایج نشان داد که توانمندسازی عبارت است از: فرایند ارتقای ظرفیت های فردی، گروهی و سازمانی تمام افراد و موسسات دخیل در فعالیت های تعاونی های تولید و نیز ایجاد شرایط مناسب اجتماعی و اقتصادی با هدف نهایی افزایش بهره وری شرکت های تعاونی تولید.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعاونی های تولید، راهکارها
  • لیلا بنی عامریان، امیرحسین علی بیگی، علی اصغر میرک زاده صفحات 121-130
    هدف کلی این تحقیق تعیین بهترین راهکار های بهبود اجرای طرح ترویجی «تسریع انتقال یافته ها» از دیدگاه کشاورزان مجری طرح در استان کرمانشاه است. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده کشاورزان مجری طرح در استان کرمانشاه (شامل 72 نفر) است که به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد از بین راهکار های پیشنهادی به منظور بهبود اجرای طرح ترویجی تسریع انتقال یافته ها خرید تضمینی محصولات تحت پوشش طرح از کشاورزان (با میانگین 15/4)، تعیین قیمت محصول بر اساس کیفیت (با میانگین 04/4) و سازگاری محتوای برنامه با زمان اجرای آن (با میانگین 04/4) به ترتیب بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داده اند. از سوی دیگر، وسعت بخشیدن به زمین های زراعی و واحدهای تحت پوشش شرکت های تعاونی فعال در طرح مورد نظر (با میانگین 15/3) و اجرای طرح های ویژه به منظور تحت پوشش قراردادن فعالیت های زنان روستایی و عشایری (با میانگین 22/3) کمترین اهمیت را داشته اند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نیز نشان داد که مهم ترین راهکار های بهبود اجرای طرح به ترتیب راهکار های اقتصادی (میزان واریانس 21/16 درصد) و راهکار های مدیریتی (میزان واریانس 34/15 درصد) هستند.
    کلیدواژگان: ارتباط تحقیق و ترویج، تحلیل عاملی، تسریع انتقال یافته ها، راهکارها
  • زهرا رنجبر، عزت الله کرمی صفحات 131-141
    امروزه، در کشور ما، کشاورزان با چالش های متعددی از جمله کارایی اقتصادی، تولید مواد غذایی برای جمعیت در حال رشد و ملاحظات زیست محیطی روبه رو هستند. این چالش ها نگرانی هایی را درباره آثار جانبی برخی از فعالیت های کشاورزی بر محیط زیست به وجود آورده است، بنابراین لازم است با نگاهی عمیق به این مسئله پرداخته شود. در همین راستا، هدف کلی پژوهش حاضر واکاوی علی مدل پایداری نظام های زراعی در بین کشاورزان گندم کار استان کرمانشاه است که با بهره گیری از فن پیمایش و روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای 300 نفر از کشاورزان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود و به منظور تحلیل نتایج از نرم افزارهای SPSS و AMOS بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد بهره مندی از برنامه های آموزشی- ترویجی، میزان رضایت شغلی و دانش پایداری در گروه کشاورزان آبی کار و مشارکت در فعالیت های اجتماعی و متوسط عملکرد در واحد سطح در گروه کشاورزان دیم کار تاثیرات مستقیم، مثبت و معناداری بر ابعاد سه گانه پایداری دارند.
    کلیدواژگان: پایداری، کرمانشاه، مدل معادلات ساختاری، نظام زراعی
  • شیرین غلامرضایی، مهشید بهادری، سعید غلامرضایی صفحات 143-151
    هدف از این پژوهش شناسایی چالش های اشتغال دانش آموختگان رشته جنگلداری و سازوکارهای به کارگماری آن ها از طریق سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی است. با توجه به سیاست های کلان جهانی و متعاقب آن ایران در راستای خصوصی سازی، واگذاری و تمرکززدایی دولت از یک سو و رشد روزافزون دانش آموختگان بخش کشاورزی و منابع طبیعی و معضل بیکاری آن ها از سوی دیگر، لازم است که از این سازمان در این راستا بهره گرفته شود. پارادایم غالب پژوهش کیفی است. اطلاعات این پژوهش از طریق تکنیک مصاحبه نیمه ساختمند به دست آمده و جامعه آماری آن شامل کارشناسان، مسئولان و اعضای نظام مهندسی و اعضای هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان بوده است. به منظور نمونه گیری، از نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بهره گرفته شد و از طریق چندجانبه نگری جامعه های متفاوت صحت و درستی داده ها مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که این سازمان در راستای انجام وظیفه خود با مسائلی چون چندمسئولیتی بودن متصدیان نظام مهندسی، نبود همکاری بین بخش ها، پایین بودن توان مالی دانش آموختگان، انتظار بیش از حد دانش آموختگان از نظام مهندسی و مواردی از این قبیل مواجه است. در زمینه اشتغال دانش آموختگان می توان پیشنهادهایی چون توسعه آموزش های کارآفرینی در دانشگاه ها، برگزاری دوره های آموزشی کارآفرینی برای دانش آموختگان و متقاضیان، ایجاد کمیته همکاری بین سازمان و دانشگاه ها، بازنگری در واحدهای آموزشی به منظور کاربردی کردن دانش، اهتمام دولت در زمینه اعمال درست سیاست خصوصی سازی، جلوگیری از سیاست زدگی در انتخابات و مدیریت نظام مهندسی، حمایت همه جانبه دولت از نظام مهندسی، بهره گیری از توان مالی و تجربه نهادهای بین المللی و اهداگر، به کارگیری دانش آموختگان در عرصه فعالیت های آموزشی- ترویجی- پژوهشی، تعامل با مسئولان استانی در راستای پایداری و ماندگاری نقش آفرینی سازمان، همکاری و ارتباط بین سازمان های استان های مختلف و ستاد با هدف تبادل تجربه ها و توجه به نیاز بازار کار و نیز موارد دیگر را ارائه کرد.
    کلیدواژگان: اشتغال، دانش آموختگان رشته جنگلداری، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، سازوکار
  • آذر هاشمی نژاد، یوسف حجازی صفحات 153-164
    تحقیق حاضر با هدف بررسی نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران نسبت به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در آموزش عالی کشاورزی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق 1650 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی تهران بودند که از این تعداد 328 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود. روایی پرسش نامه از سوی پانل متخصصان حیطه علوم فناوری اطلاعات و ترویج و آموزش کشاورزی بررسی و کسب شد و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف ضریب آلفای کرونباخ به کار گرفته شد که میزان آن برای استفاده از ICT 72/0، مهارت ICT 84/0 و برای بخش نگرش 76/0 برآورد شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS17 استفاده شد. نتایج نشان داد که 5/87 درصد دانشجویان به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظام آموزش عالی کشاورزی نگرش مثبت داشتند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیر وابسته تحقیق و متغیرهای سن، میزان استفاده دانشجویان از ICT، میزان مهارت ICT دانشجویان، متوسط ساعات استفاده از رایانه و متوسط ساعات استفاده از اینترنت در سطح 01/0 و با متغیرهای فعالیت های پژوهشی و معدل در سطح 05/0 رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره خطی نیز نشان داد که متغیرهای میزان استفاده دانشجویان از ICT، میزان مهارت ICT دانشجویان، متوسط ساعات استفاده از رایانه و سن توانایی تبیین 9/53 درصد از واریانس متغیر وابسته را دارند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، دانشجویان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نگرش
  • سیده مرضیه رازقی، حسین شعبانعلی فمی، روح الله رضایی صفحات 165-173
    این تحقیق با هدف اصلی تحلیل عوامل پیش برنده به کارگیری انرژی های تجدیدپذیر در نظام های بهره برداری دهقانی شهرستان تفرش صورت پذیرفته است. پارادایم تحقیق کمی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام کشاورزان فعال در واحدهای بهره برداری دهقانی شهرستان تفرش در چهار دهستان بازرجان، رودبار، خرازان و کوه پناه است (2470N=) که بر اساس جدول کرجسی- مورگان تعداد 300 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب (دهستان ها به عنوان طبقات) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. روایی پرسش نامه با نظر پانلی از هیئت علمی دانشگاه های تهران و زنجان و نیز برخی کارشناسان و مطلعان کلیدی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که بر اساس مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسش نامه بیشتر از 75/0 بود. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که در حدود 94/44 درصد از واریانس عوامل پیش برنده به کارگیری انرژی های تجدیدپذیر در نظام های بهره برداری دهقانی شهرستان تفرش را پنج عامل دانشی- اطلاعاتی، ویژگی های روان شناختی، بهبود و تنوع بخشی تولیدات کشاورزی، افزایش سطح زیر کشت و توسعه دامداری تبیین می سازند.
    کلیدواژگان: عوامل پیش برنده، فناوری های انرژی های تجدید پذیر، منابع انرژی تجدید پذیر، نظام بهره برداری دهقانی
  • مرتضی اکبری، علی اسدی، حسین شعبانعلی فمی، داریوش حیاتی، غلامحسین حسینی نیا صفحات 175-189
    هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل چالش ها و سازوکارهای بهبود طرح مهندسان ناظر گندم است که به صورت پیمایشی به واکاوی دیدگاه گروه هدف پرداخته است. جامعه آماری آن شامل 163 نفر از مهندسان ناظر و 87 نفر از کارشناسان مسئول طرح مهندسان ناظر گندم در استان اصفهان است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 95 و 55 نفر به ترتیب برای مهندسان ناظر و کارشناسان مسئول تعیین شد. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون t نشان داد که اختلاف معنی داری بین دیدگاه مهندسان ناظر و کارشناسان مسئول در برخی از زمینه های مشکلات طرح مهندسان ناظر وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل مشکلات از نظر مهندسان ناظر بر مشکلات در 5 دسته و از نظر کارشناسان مسئول در 4 دسته قرار گرفت. در پایان، با توجه به نتایج تحقیق پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استان اصفهان، چالش ها و سازوکارها، گندم، مهندسان ناظر
|
  • Seyed Safdar Hoseini, Mohammadreza Nazari, Shahab Araghinejad Pages 1-16
    Agriculture is one of the main sectors affected by climate change. Although recently some studies about the nature and size climate change effect on the physical variables of water resources and agriculture have been done, however economic perspectives and the role of adaptation strategies have been less studied empirically. The contribution of this study is modeling real economic behavior of stakeholders in agriculture and its integration with socio-economic and climate change scenarios. Achievement of Research objectives is pursuing through implementation and linked weather generator models, hydrology neural network and crop-water response functions and optimization models of positive mathematical programming. Results showed that by mid-century, climate change will result to reduce precipitation and increase temperature parameters in the Zayende-Rud water basin. The direct result of these changes will be reduce of basin surface water resources 4.3 and 8.1 percent compared to the base scenario up to 1420 and 1450, respectively. Results of economic model showed that the consequence of this change for the agricultural sector in the worst case (without adaptation strategies) will be reduction of 18 and 33% in gross margin up to 30 and 60 future years respectively. Also, results confirms that selection of optimum cropping pattern and selection of optimum deficit irrigation strategies can provide good opportunity to deal with this situation and reduce its effects to 7.2 and 10 percent. Design a Strategic Plan on irrigation and cropping pattern consistent with regional climate and socio- economic trend based on country watershed's unit is proposed.
    Keywords: adaptation strategies, agriculture sector, climate change, Zayandeh, rud
  • Maryam Jafarnia, Abdoulkarim Esmaeili Pages 17-25
    Production of meat and milk is important activities in agriculture of Fars province. Nitrogen and phosphorus excretion by cows can result in pollution of the environment and increased cost of production. Shadow prices of two environmental outputs of 60 beef cattle farms in Shiraz which were selected by random sampling method, are assessed using two-stage procedure; linear programming and stochastic estimation is used to estimate output distance function. Results indicated that price of pollutant was positive, meaning that the income and production efficiency will increase as a result of reducing the environmental outputs. In the term of, there is potential to reduce manure and improve consumption of nutrient materials trough proper feeding management.
    Keywords: beef cattle farm, environmental output, output distance function, shadow price, Shiraz
  • Heydar Gholizadeh, Habibollah Salami Pages 27-41
    In this study, a model of optimal allocation of subsidy was developed based on the microeconomic optimization theory. The model was evaluated by applying to premium subsidy allocation to the cereal crops’ (corn, rain fed barley and wheat, and irrigated barley and wheat) insurance in Iran. In developing the model, it was assumed that, policymaker on behalf of society, follows a social utility maximization in which the level of utility increases as the area coverage of insurance expands on the lands with higher productivity. In this model, in addition to subsidy budget constraint, information on farmers’ willingness to pay for insurance, which is reflected in their demand functions, is taken into account as a determining factor facing policymaker in achieving its objective. Results indicate that optimal allocation of premium subsidy is influenced by land productivity, level of actuarial premium, price elasticity of demand for insurance, and present insured areas. In addition, the optimal allocation of subsidy results in a redistribution of subsidy budget among different cereal producing regions and causes a more balanced distribution of funds among the regions. Finally, results reveal that, subsidy allocation targeted to improve productivity, increases budget allocation efficiency by %17.
    Keywords: crop insurance, insurance demand, social utility optimization, subsidy allocation model
  • Ahmad Fatahi Pages 43-53
    Since the promenades allocate the part of the country's revenues, therefore, attention to its valuation is very important. Springs in desert area are the most prominent of natural landscapes. More study in country investigates recreational value using double– bounded dichotomous choice. But in this study, single-bounded dichotomous choice has been used because of this approach is more like to market condition. Therefore, this research determinates recreational value of Gharbalbiz area by using willingness to pay with contingent valuation and single-bounded dichotomous choice approach in 2010. Results of research indicate that the average willingness to pay of people is 4786 Rials. Also recreational value for per family and total recreational value are 11702 Rials and 1.22 billion Rials, respectively. Therefore, based on sustainable development and to develop tourism activities in the region, it should be invested at least 1.22 billion Rials for developing tourism in the region.
    Keywords: Gharbalbiz spring, recreational value, single, bounded dichotomous choice, willingness to pay
  • Mohammad Chizari, Enayat Abbasi, Mahdi Rahmanian Koushkaki Pages 55-65
    The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived organizational support and the trait emotional intelligence with the entrepreneurial behavior of employees in jihad-e keshavarzi organization of Fars Province. The research method used was a survey and descriptive- correlation techniques. Statistical population of this study consisted of 110 experts in Jihad-e- Agriculture organization of Fars province. Using Cochran’s formula and random sampling technique, 62 experts were selected as sample. Data were collected by using questionnaire, which was validated by a panel of experts in the department of agricultural extension and education of Tarbiat Modares University and jihad-e keshavarzi organization of Fars province. The reliability was gained through a pilot study with Cronbach’s Alpha coefficient between 0.73 to 0.87 for different parts of the questionnaire. The results indicated that there were positive and significant relationships between Perceived Organizational Support (POS) and Emotional Intelligence (EI) with the employee’s entrepreneurial behavior. The positive correlation between POS and entrepreneurial behavior was moderated by organizational tenure. In other word, the positive relationship between POS and entrepreneurial behavior was stronger for employees with less tenure (less than 15 years), compared with employees with higher tenure (more than 15 years). The results of stepwise multivariate regression analysis indicated that POS and EI could explained 15.9 percent (R2= 0.159) of the variability of the entrepreneurial behavior variance.
    Keywords: emotional intelligence, entrepreneurial behavior, Fars Province, perceived organizational support
  • Hashem Amini Shal, Ahmad Reza Yazdani, Amirhossien Chizari, Pezchman Alaei Borujeni, Hamed Rafiei Pages 67-76
    One of the main factors affecting on the technical and economic performance of farms and livestock is the ability or capacity management. Main goal of farm management is achieving specific performance, profitability and productivity; there for measurement management and performance in livestock farms are necessary. Considering the necessity of increasing production and quality in the dairy industry, to investigate the effect of different inputs and also total factor productivity and management impact on output and profitability, milk production and profit functions, were estimated using Ordinary Least Squares (OLS) method. In this study, data and information were collected by studying documents, observation and interview procedures. Results of production and profit functions estimation showed that productivity and management have positive significant effects on output and profitability. The total factor productivity of them was measured using Tornqvist-Theil indicator; total factor productivity of farms was calculated 0.92 in average. Also, management index for each farm were measured using Multiple Attribute Decision Making (MADM) techniques; the average of management indicator were obtained 0.55. Among the variables included in the production function, two edible inputs; concentrates and alfalfa, and then the labor, respectively have the highest milk production elasticity. It was also showed that the fuel input was used consumedly and in non-economic region of production. Results of profit function estimation showed that fuel price after the price of alfalfa have the greatest negative impact on profitability of dairy farms; on the other hand, concentrates price, wages and cost of each time artificial insemination, have the positive effect on profitability.
    Keywords: dairy cattle farm, management, production function, profit function, productivity
  • Asef Karimi, Iraj Malekmohamadi, Ahmad Rezvanfar, Mahmood Ahmadpour Dariani Pages 77-93
    The purpose of this paper is to design entrepreneurship model of agricultural extension in the context of agricultural sustainable development. In fact the purpose of this paper is to identify the prerequisite (the influential factors of entrepreneurship), process (development of entrepreneurial program in organization); context (extension perspective in the context of agricultural sustainable development) and outcomes of Entrepreneurship model and determine how this prerequisite, process and context of model influence the entrepreneurship phenomenon and outcomes in the agricultural extension organizations. The statistical population of this study was agricultural extension experts (N=2882). Method of sampling was Proportional Stratified-random sampling method. Questionnaire was employed for data collection. Questionnaire validation was verified by the group of experts and professors of department of agricultural extension and entrepreneurship faculty of Tehran University. A pilot study with the 30 numbers of questionnaires was conducted to determine the reliability of research tools. Cronbochs alpha was computed to assess the reliability of the Questionnaire, its rate being determined as: 0/79 -0/93. The collected data were analyzed by the SPSS and SPLS software. Results show that entrepreneurship of agricultural extension is a valuable key capability that predicts outcomes of organization in the context of agricultural sustainable development. Also data analysis indicate that every four factors of prerequisites and also process and context of model affect the development of entrepreneurship phenomenon in the agricultural extension organizations, and also process and context of model influences organizational outcomes positively and directly and indirectly by means of the entrepreneurship.
    Keywords: agricultural extension, entrepreneurship, sustainable agricultural development
  • Aboulghasem Sharifzadeh, Gholamhossein Abdollahzadeh Pages 95-107
    Using Analytical Hierarchical Process (AHP), this research was done with aim of prioritizing alternatives and criteria of integrating entrepreneurship education in higher agricultural education. At first, respecting these alternatives and criteria, a three-level decision making tree was outlined. Required data was collected through pair wise comparison through 27 questionnaires filled by samples that experienced in entrepreneurship and agricultural education, then Expert Choice software used to analysis data. the alternatives prioritized as: 1. Extracurricular training and counseling services in entrepreneurship and enterprise, 2. A major in agriculture entrepreneurship and enterprise management (M.Sc. degree), 3. An interdisciplinary department of agriculture entrepreneurship and enterprise in agricultural faculty, 4. A 3- credits course of agriculture entrepreneurship and enterprise development (for all majors), and 5. A 2-credits elective course of fundamentals of entrepreneurship and self-employment (for some majors), with weighted mean of 0.274, 0.204, 0.196, 0.182 and 0.145, respectively. Finally, based on illustrating the five introduced alternatives, some mechanisms were suggested for promoting entrepreneurship education in higher agricultural education.
    Keywords: analytical hierarchical process (AHP), entrepreneurship education, higher agricultural education, priority setting
  • Negin Biglari, Gholam Reza Pezeshki Rad, Naser Zamani Mian Dashti Pages 109-119

    Despite various efforts towards empowerment of cooperatives in Iran, much in agreement with this concept and strategies can not be observed. The purpose of this descriptive study was to investigate the solutions to empowering production cooperatives. The Delphi technique was employed to do this study. The target population consisted of specialists in national provincial and specialists (N=15). Snowball sampling was utilized to select target population. A questionnaire was developed through two rounds to gather data, whose validity and reliability was confirmed. In Round 1, the experts reported 17 types of the solutions to empowering cooperatives. Finally our findings suggested that “Briefing sessions in order to create transparency about the duties, powers and responsibilities of cooperative members in production before their membership”, “Training sessions on principles, patterns and methods of planning for managers of cooperative production”, “Encouraging cooperative production elements to create incentive for active participation”, and also empowering means “The process of improving individual and organizational capacities of all actors involved in cooperative activities, and developing appropriate social and economic conditions in order to eventually enhance cooperative's productivity”.

    Keywords: empowerment, production cooperatives, solutions
  • Leila Baniameryan, Amirhossein Alibaygi, Aliasghar Mirakzadeh Pages 121-130
    The main purpose of this study, was to determine most important strategies to improve implementation of promotional plan, named "Finding Transfer Facilitation" (FTF), and based on viewpoint of farmers in Kermanshah province. The statistical population consisted of farmers whose are looking for project manager in K. P. (72 members); the statistical population is studied by census method. The results of study showed among recommended strategies to improve implementation of promotional plan (FTF), guaranteed purchase of products covered by the plan of farmers (mean 4.15), to determine of product price based on quality (mean 4.04) and adaptation of content of program with time of implementation (mean 4.04) in order of have most important and to expand on agricultural farms and active cooperative companies in the plan (mean 3.15) and special projects to cover activities of rural and nomadic women (mean 3.22) have minimum important. The results of factor analysis showed that the most important strategies to improve implementation of FTF were economic (16.21%) and management (15.34%).
    Keywords: extension, research linkage, factor analysis, findings transfer facilitation (FTF), strategies
  • Zahra Ranjbar, Ezatollah Karami Pages 131-141
    Iranian farmers are faced with many challenges. They must be economically efficient, produce enough food for the growing population and must be sensitive to environmental concerns. However, there is a growing concern related to the aftermath and side-effect of some agricultural activities on environment. These concerns made researches to consider agricultural activities with profound care in order to present better solutions for these problems. The main aim of this survey research was to explore the factors that contribute towards sustainability of irrigated and rain fed wheat production systems among farmers in Kermanshah province. A sample of 300 farmers was selected using a multi-stage stratified random sampling method. The findings revealed that agricultural extension programs, job satisfaction, and sustainability knowledge contribute towards sustainability of irrigated wheat production. The major determinants of different dimension of sustainability of rain fed wheat producers were social participation and yield. Finally, recommendations were provided to promote more sustainable agricultural practices.
    Keywords: farming system, Kermanshah, structural equation modeling, sustainability
  • Shirin Gholamrezai, Mahshid Bahadori, Saeed Gholamrezai Pages 143-151
    Purpose of this paper is Identify mechanisms for employing the Forestry Alumni by Agricultural and Natural Resources Engineering Organization (ANREO). This organization is a NGO with aims member’s right supporting, employment creation and tag determining and following the member’s demands. Regarding to global policies toward privatization, delegation, decentralization and cumulative unemployment rate of Agricultural and natural Resources alumni in Iran can use this organization for alumni’s employment task. Dominant paradigm in this research is qualitative paradigm. Statistical population of this research consist ANREO’s experts, responsibilities and members, experts of natural resources bureau in Lorestan province. Data were gathered by Semi Structured Interview and triangulation of interviewees was doing for research accuracy. finding showed that this organization have some problems in its activities; such as having multi responsibilities of stakeholders, haven’t intersectional collaborations, lower the alumni’s economic situation, higher expectances of members. For improving the ANREO roles are recommended such as Entrepreneurial education, establishing the collaborating committee between organizations and universities, revising in curricula for applicability of them, government attending for executing the privatization policies completely, government systemic supportive from ANREO, using the experiences and financing of international organizations and donors, employing the alumni in educational and research era, interaction with provincial responsibilities and policy makers for sustainability of ANREO role and relationship and collaborating between provinces and staff.
    Keywords: agricultural, natural resources engineering organization (ANREO), employment, forestry alumni, mechanism
  • Azar Hashemi Nejad, Yousef Hejazi Pages 153-164
    Present study performed to investigation of attitude of agriculture and natural resources in University of Tehran graduate students toward the application of information and communication technology (ICT) in agricultural higher education. Statistical society of this study consisted of 1650 graduate students of agriculture and natural resources in University of Tehran that from these individuals, 328 persons were selected as sample society by proportional stratified random sampling. Questionnaire was the main tool to collect data. The questionnaire’s validity was confirmed by a panel of specialists of information technology and agricultural extension and education. Reliability was assessed through Cronbach’s Alpha which it amounts were more than 0.72. Spss17 software was used to analyze data. Results indicated that 87.5 percent of students had positive attitude toward application of information and communication technology (ICT) in agriculture higher education. The results showed that there were positive and significant relations between dependent variable and the variables of age, students’ use of ICT, students’ ICT skills, the average hours of using computer and average hours of using internet at level 0.01 and with research activities and GPA at level 0.05. Also the Results of linear multiple regression analysis revealed that variables of students’ use of ICT, students’ ICT skills, average hours of using computer and age determined 53.9 percent of variance of dependent variable.
    Keywords: attitude, information, communication technology, students, agricultural higher education
  • Marzieh Razeghi, Hossein Shaabanali Fami, Roholla Rezaei Pages 165-173
    The main purpose of this study was to identify driving factors of application of renewable energies in smallholder farming systems of the Tafresh County. A descriptive survey method was used for collecting the data. The statistical population of the study consisted of 2470 small farmers working in the smallholder farming systems of the region, in which 300 people were selected as sample using the Krejcie & Morgan table and the stratified random sampling technique (rural district as strata). A questionnaire was used to collect the data. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of faculty members in universities of Tehran and Zanjan and some experts in the field of renewable energies. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. The Cronbach alpha's coefficient for the main scales of the questionnaire was higher than 0.75. The results of factor analysis showed that five factors, namely, knowledge informative, psychological characteristics, development and diversity of agricultural production, increasing the cultivated land and development of animal keeping explained 44.94 percent of total variances of driving factors of application of renewable energies in the smallholder farming systems of the Tafresh County.
    Keywords: driving factors, renewable energy resources, smallholder farming system, technology of renewable energies
  • Morteza Akbari, Ali Asadi, Hossein Shaababali Fami, Daryoush Hayati, Gholamhossein Hosseini Nia Pages 175-189
    The main purpose of this was to analyze challenges and improvement mechanisms of Wheat Consulting Engineers (WCEs) in Iran, Isfahan Provinces. It was based on survey research which has been two groups (Consulting Engineers and Extension Experts). The population of the study was 163 of Wheat Consulting Engineers and 87 Extension Experts. Out of which, 95 Consulting Engineers and 55 Extension Experts randomly selected. The results of t-test revealed that there were significant differences in some items of project challenges from viewpoint of Consulting Engineers and Extension Experts. The results of challenges showed that challenges set in 5 factors from viewpoint of Consulting Engineers and in 4 factors from viewpoint of Extension Experts. Based on the findings and conclusions of this study, specific recommendations were made.
    Keywords: challenges, mechanism, consulting engineers, Esfahan Province