فهرست مطالب

Reproductive BioMedicine - Volume:11 Issue: 12, Dec 2013

International Journal of Reproductive BioMedicine
Volume:11 Issue: 12, Dec 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله اصیل
  • لادن حقیقی، مرضیه نجومی، بهناز محبتیان، زهرا نجمی* صفحات 957-964
    مقدمه
    زایمان پیش از موعد (PTB) مسئول 70% موارد مرگ نوزادان می باشد. در جوامع مختلف فاکتورهای مختلفی بر ریسک مرگ و میر نوزادان اثر می گذارند.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه ارزیابی بقاء کوتاه مدت کودکان پره ترم و تعیین عوامل پیشگویی کننده آن در جمعیت ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه گذشته نگر تحلیلی کلیه نوزادان پره ترمی (26-37 هفته) را که در فاصله زمانی آوریل 2010-2011 در بیمارستان آموزشی شهید اکبرآبادی متولد شدند شامل می شود. اطلاعات مربوط به وضعیت مادری- جنینی و وضعیت بارداری کلیه این زایمان ها مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز بقا انجام شد و آستانه حیات و عوامل خطر مرگ و میر نوزادی تعیین شد.
    نتایج
    میزان کلی مرگ نوزادی 1/9% بود. میزان بقا در گروه extremely LBW 11/1% و در گروه very early PTB 45/12% بود. کم وزن ترین نوزاد زنده مانده یک دختر 750 گرمی بود با سن بارداری 30 هفته. کم سن ترین نوزاد زنده مانده یک دختر 25 هفته و 2 روز با وزن 970 گرم بود. مطالعه ما نشان داد که LBW، ELBW، early PTB، very early PTB، ابهام جنسی، آنومالی جنینی، سابقه تولد نوزاد مرده، چند قلویی، پرزانتاسیون غیر سفالیک، نیاز به بستری در NICU، نیاز به احیا قلبی-ریوی و نیاز به سورفاکتانت عوامل خطر مرگ نوزادان پره ترم می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بقا نوزادان پره ترم به میزان زیادی تحت تاثیر وزن تولد نوزاد (بویژه وزن زیر 1000 گرم)، سن بارداری در زمان تولد (به ویژه زیر 30 هفته)، آنومالی جنینی، سابقه تولد نوزاد مرده، چند قلویی، پرزانتاسیون غیر سفالیک، نیاز به بستری در NICU، نیاز به احیا قلبی-ریوی و نیاز به سورفاکتانت قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پره ترم، نوزاد، بقاء، مرگ ومیر، ایران
  • مریم حسین زاده شیرذیلی، پریچهر پاسبخش، فردین عمیدی، کبری مهران نی.، علیقلی سبحانی صفحات 965-976
    مقدمه
    مطالعات انجام شده در سال های اخیر در زمینه تمایز سلول های بنیادی به سلول های زایا نگرش دانشمندان را به مبحث باروری و ناباروری تغییر داده است. تولید داخل آزمایشگاهی سلول های زایا گام مهمی در درک بهتر نحوه تکامل سلول های زایا جنس مذکر و مونث می باشد. با توجه به مشکلات استفاده از سلول های بنیادی رویانی، یافتن سلول هائی با ویژگی های پرتوانی و به دست آمده از یک بافت یا اندام بالغ می تواند جایگزین مناسبی برای سلول-های مذکور در آزمایشگاه باشد.
    هدف
    هدف از این تحقیق به دست آوردن سلول های زایا از منبع مناسبی به جای سلول های بنیادی رویانی و مقایسه توان تمایزی سلول های بنیادی مزانشیمال حاصل از بافت چربی و سلول های بنیادی مزانشیمال حاصل از مغز استخوان می باشد.
    مواد و روش ها
    پس از به دست آوردن جمعیت خالصی از سلول های BMMSCs و ADMSCs، جهت ارزیابی چند توان بودن این سلول ها با استفاده از محیط تمایزی به استئوبلاست و آدیپوسیت تمایز داده شدند. همچنین فلوسیتومتری جهت بررسی مارکرهای سطحی سلول های بنیادی مزانشیمال حاصل از بافت چربی و مغز استخوان (بیان دو مارکر CD90، CD44 و عدم بیان مارکرهای CD45 و CD31) انجام شد. سپس این سلول ها در محیط های القایی حاوی رتینوئیک اسید به مدت 7 روز به سلول های زایا تمایز داده شدند. آنالیز فلوسایتومتری، رنگ آمیزی ایمونوفلوروسنس و real time PCR جهت برسی بیان مارکرهای رده سلول های زایا (Mvh، DAZL، STRA8 و SCP3) انجام شد.
    نتایج
    هر دو نوع سلول قابلیت تمایز به سلول های استئوبلاست و آدیپوسیت را داشته و مثبت بودن مارکرهای سطحی سلول های بنیادی CD90 و CD44 و منفی بودن مارکر آندوتلیال وسلول های خونی (CD45 و CD31) نشان داده شده است. آنالیز فلوسایتومتری، ایمونوفلوروسنس و real time PCR بیان قابل توجه مارکرهای سلول های زایا (Mvh، DAZL، STRA8 و SCP3) را نشان داده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد هرچند که سلول های زایای تمایز یافته از بافت چربی علاوه بر نمونه گیری بسیار آسان، سریع تر رشد و تکثیر یافتند، ولی میزان بیان مارکرهای سلول های زایای تمایزیافته از سلول های بنیادی مغز استخوان به طور معنی داری از سلول های زایای تمایز یافته از بافت چربی بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، ناباروری، سلول های زایا، اسید رتینوئیک
  • فیروزه احمدی*، زهره رشیدی، هادیه حقیقی، محمدرضا آخوند، مریم نیک نژادی، ماندانا همت، منصور شمسی پور صفحات 977-982
    مقدمه
    تشخیص دقیق پاتولوژی های رحم (پاتولوژی های اکتسابی مانند فیبروم و مادرزادی مانند رحم سپتوم دار) بخش مهمی از بررسی بیماران نابارور است. با وجود اینکه روش های تشخیصی متعددی جهت تشخیص ناهنجاری های رحم در بیماران نابارور وجود دارد، هیستروسونوگرافی به عنوان یک روش غیرتهاجمی، کم هزینه و بدون عوارض می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای هیستروسکوپی تشخیصی مطرح باشد.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه ارزیابی حساسیت و ویژگی هسیتروسونوگرافی سه بعدی در تشخیص پاتولوژی های رحم (هیپرپلازی یا پولیپ، فیبروم، چسبندگی، آرکوئیت یا سپتوم و رحم تک شاخ) در زنان نابارور می باشد.
    مواد و روش ها
    این بررسی از نوع مقطعی در طی یک سال در پژوهشگاه رویان انجام گرفته است. بیماران ناباروری که قبل از انجام IVF جهت انجام هیستروسونوگرافی سه بعدی ارجاع داده شده بودند، وارد این بررسی شدند. حساسیت و ویژگی هیستروسونوگرافی سه بعدی در تشخیص پاتولوژی های رحمی با اصلاح سوگیری تاییدی (Verification bias) با روش (global sensitivity analysis) برای بیمارانی که علاوه بر هیستروسونوگرافی سه بعدی هیستروسکوپی نیز انجام شده بود، محاسبه شد (214/977). هیستروسکوپی به عنوان محک (Gold standard) در تشخیص پاتولوژی های رحمی در نظر گرفته شد. همچنین حساسیت و ویژگی هیستروسونوگرافی سه بعدی و هیستروسکوپی در تشخیص پولیپ با اصلاح سوگیری تاییدی (Verification bias) در مقایسه با یافته های پاتولوژی به دست آمده از نمونه برداری حین هیستروسکوپی به عنوان محک (Gold standard) محاسبه شد.
    نتایج
    حساسیت و ویژگی هیستروسونوگرافی سه بعدی در تشخیص پاتولوژی های رحمی (هیپرپلازی یا پولیپ، فیبروم، چسبندگی،آرکوئیت یا سپتوم و رحم تک شاخ) در مقایسه با هیستروسکوپی به عنوان محک، به ترتیب 68/4% و 96/3% محاسبه شد. حساسیت و ویژگی هیستروسکوپی در تشخیص پولیپ با در نظر گرفتن یافته های پاتولوژی به عنوان محک به ترتیب 91/3% و 81/4% محاسبه شد. حساسیت و ویژگی هیستروسونوگرافی سه بعدی در تشخیص پولیپ با در نظر گرفتن یافته های پاتولوژی به عنوان محک به ترتیب 91/4% و 80/2% محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد هیستروسونوگرافی سه بعدی با ویژگی تشخیصی قابل قبول می تواند به عنوان تست تشخیصی اولیه در بررسی بیماران نابارور پیشنهاد شود. همچنین حساسیت و ویژگی هیستروسونوگرافی سه بعدی و هیستروسکوپی در تشخیص پولیپ با در نظر گرفتن یافته-های پاتولوژی به عنوان محک با یکدیگر یکسان است.
    کلیدواژگان: هیستروسونوگرافی سه بعدی، هیستروسکوپی، کاویته رحم
  • زهره علیزاده، شمیلا فرامرزی، مسعود سعیدی جم، طاهره علی ضمیر، فرزانه اثنی عشری، نوشین شباب، مرضیه فریمانی سنویی* صفحات 983-988
    مقدمه
    HOXA10 و HOXA11 در سراسر دوره قاعدگی در اندومتریوم بیان می شود و در طی مرحله میانی لوتئال که هم زمان با مرحله لانه گزینی است، افزایش قابل توجهی دارد. بیان این ژن ها در زنان دارای میوما کاهش می یابد.
    هدف
    جهت تشخیص این مسئله که آیا میومکتومی بیان این دو ژن را تغییر می دهد، میزان بیان این ژن ها را در اندمتریوم بیماران قبل و بعد از میومکتومی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    بیان HOXA10 و HOXA11 در طی فاز میانی لوتئال در اندمتریوم زنان نابارور مبتلا به میوما، قبل و سه ماه بعد از میومکتومی بررسی گردید (12=n). بیان HOXA10 و HOXA11 با استفاه از روش RT-PCR کمی ارزیابی شد.
    نتایج
    میزان بیان mRNA HOXA10 و HOXA11 که با 18srRNA (به عنوان ژن کنترل) نرمال شده بود در بیماران بعد از میومکتومی افزایش غیر معنی داری نشان داد. (0/15=p و p=0.7)
    نتیجه گیری
    نتایج پیشنهاد می کند که تغییر در الگوی بیان این ژن ها نمی تواند در باروری بعد میومکتومی موثر باشد.
    کلیدواژگان: میوما، میومکتومی، اندومتریوم، لانه گزینی جنینی، HOXA11، HOXA10
  • شبنم محمدی، مهدی جلالی*، محمدرضا نیکروش، علیرضا فاضل، علیرضا ابراهیم زادi، مهران غلامین، مجتبی سنکیان صفحات 989-998
    مقدمه
    ژن های CatSper خانواده ای از کانال های کلسیمی منحصر به فردی را در اسپرم کد می کنند که الگوی بیان خاص بیضه را نشان می دهند. علی-رغم نقش حیاتی ژن های CatSper در تولیدمثل مرد، اطلاعات بسیار اندکی درباره عوامل تنظیم کننده آن وجود دارد.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات درمان با ویتامین E بر بیان ژن های CatSper 1، CatSper 2 و کیفیت اسپرم موش های مسن تر است.
    مواد و روش ها
    24 سر موش نر مسن 12-11 ماهه و 24 سر موش نر جوان 3-2 ماهه به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه های کنترل هیچ تزریقی دریافت نکردند. گروه های آزمون دوز mg/kg 106 ویتامین E را به طور داخل صفاقی برای 35 روز دریافت کردند. سپس، بیضه چپ و دم اپیدیدیم هر موش در روزهای 21، 28 و 35 بعد از درمان با ویتامین E جمع آوری و برای واکنش Real-Time PCR و ایمونوهیستوشیمی استفاده شد. همچنین، آنالیز اسپرم بر طبق دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی برای اسپرم انسان انجام گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    نتایج
    تجویز ویتامین E باعث بهبود پارامترهای اسپرم در موش های مسن و جوان شد. به علاوه، بیان ژن های CatSper به دنبال درمان با ویتامین E بهبود بخشید. همچنین، شدت بیان پروتئین های CatSper1، CatSper2 در قسمت سر و قطعه میانی اسپرم در گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    درمان با ویتامین E به طور چشمگیری کیفیت اسپرم به خصوص تحرک، تعداد و میزان مرفولوژی را بهبود بخشید. به علاوه، بیان ژن های CatSper با درمان با ویتامین E افزایش یافت.
    کلیدواژگان: CatSper، اسپرم، بیضه، موش، پیری، ویتامین E
  • خدیجه نصری*، علی چهرئی، مهدخت سادات معنوی صفحات 999-1004
    مقدمه
    استرپتوکک گروه (B (GBS که در دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی 40-10% زنان باردار کلونیزه می شود، علت عمده مرگ و میرهای بدو تولد است.
    هدف
    هدف مطالعه این بود که بررسی نماید آیا نتایج کشت GBS واژن پس از معاینه انگشتی واژن تغییر می کند یا خیر؟ همچنین الگوی مقاومت آنتی-بیوتیکی این گونه نیز بررسی شد.
    مواد و روش ها
    186 خانم باردار با سن حاملگی 35 تا 37 هفته وارد مطالعه شدند. دو سواپ واژن قبل و بلافاصله بعد از معاینه انگشتی واژن و یک سواب هم 48 ساعت بعد از معاینه گرفته شد. کشت ها از نظر رشد باکتریایی بررسی شدند و باکتری های جدا شده از نظر حساسیت آنتی بیوتیکی ارزیابی شدند.
    نتایج
    کشت مثبت برای GBS در 16/1% افراد مشاهده شد. نتایج تست های GBS منفی اول بلافاصله بعد از معاینه تغییر نکردند اما کشت های مثبت در 1/6% زنان پس از معاینه انگشتی واژن منفی شدند. پس از 48 ساعت 2/7% از نتایج اولیه منفی GBS مثبت شدند ولی هیچ موردی از نتایج مثبت کشت منفی نشد. حساسیت به پنی سیلین و وانکومایسین 100%، اریترومایسین 74%، آمپی سیلین 65%، سفازولین 62/8%، سفوتاکسیم 54/2% و سفتیزوکسیم 40% بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که نتایج کشت GBS واژن به میزان اندکی تحت تاثیر معاینه انگشتی واژن قرار می گیرد. داروی انتخابی برای GBS پنی سیلین و در موارد حساسیت به پنی سیلین و انکومایسین است.
    کلیدواژگان: معاینه واژن، استرپتوکک آگالاکتیا، حاملگی، آنتی بیوتیک
  • اشرف کاظمی*، فاطمه رمضان زاده، محمدحسین نصراصفهانی، علی اکبر صبورنراقی، مهدی احمدی صفحات 1005-1012
    مقدمه
    رژیم پرچربی ممکن است با القاء استرس اکسیداتیو در محیط فولیکولی، تکامل و رسیدگی اووسیت و تکامل رویانی را تغییر دهد.
    هدف
    تحقیق آینده نگر حاضر با هدف ارزیابی ارتباط بین دریافت چربی در غذا و استرس اکسیداتیو مایع فولیکولی با قابلیت اووسیت و کیفیت رویان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مایع فولیکولی از 236 زن تحت درمان روش های کمک باروری جمع آوری شد. سطح مالون دی آلدئید (MDA) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانت (TAC) مایع فولیکولی به عنوان مارکرهای استرس اکسیداتیو ارزیابی شد. در سیکل درمان کمک باروری میزان دریافت چربی غذایی و اجزاء آن مورد بررسی قرار گرفت. درصد اووسیت ها در مرحله متافاز دو، میزان لقاح، میزان رویان بدون فراگمانتاسیون، میانگین بلاستومرها و میزان کلیواژ مطلوب به عنوان مارکرهای قابلیت های اووسیت در نظر گرفته شد.
    نتایج
    سطح MDA در مایع فولیکولی با میزان دریافت اسیدهای چرب چند زنجیره ای غیراشباع ارتباط مثبت (0/02=p) و با میزان کلیواژ خوب رویانی ارتباط منفی (0/045=p) داشت. همچنین میزان کلیواژ خوب (0/005=p) و میانگین بلاستومرها (0/006=p) ارتباط منفی با میزان دریافت اسیدهای چرب چند زنجیره ای غیراشباع داشت. درصد اووسیت در مرحله متافاز دو به شکل مثبت با سطح TAC مایع فولیکلی ارتباط نشان داد (0/046=p). همچنین بین برخی مارکرهای صلاحیت اووسیت و میزان دریافت کالری از مصرف چربی ارتباط معنی دار دیده شد.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد رژیم پرچربی ممکن است استرس اکسیداتیو را در محیط پیرامون اووسیت القاء کند و اثرات منفی بر صلاحیت اووسیت داشته باشد. این اثر می تواند به وسیله دریافت اسیدهای چرب چندزنجیره ای غیراشباع اتفاق بیفتد. از آنجایی که رسیدگی تخمک با سطح TAC مرتبط است و اووسیت هایی که در معرض سطح پایین تری از TAC هستند ممکن است شانس کمتری برای لقاح و تکامل بعدی داشته باشند.
    کلیدواژگان: چربی دریافتی، استرس اکسیداتیو، مایع فولیکولی، اووسیت، کیفیت رویان، مالون دی آلدئید، ظرفیت تام آنتی اکسیدانت
  • عذرا نصراللهی، فرشته خانشی*، فاطمه رحمانی، مزدک رازی صفحات 1013-1020
    مقدمه
    شیوع بیماری دیابت در جهان روبه افزایش است. استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت به عنوان عامل پاتوژنز ارگان های کبد، کلیه، پانکراس و دستگاه تناسلی شناخته شده است. عسل یک محصول طبیعی از زنبور عسل با خواص آنتی اکسیدانی است.
    هدف
    تجزیه و تحلیل اثرات محافظتی متفورمین (MF) به تنهایی و تجویز همزمان MF+ عسل طبیعی بر روی اختلالات بافتی ناشی از دیابت در بیضه موش صحرایی است.
    مواد و روش ها
    36 رت نر بالغ از نژاد ویستار به طور تصادفی به شش گروه تقسیم شدند: رت های سالم (0/5 میلی لیتر در روزآب مقطر دریافت نمودند)، گروه دیابتی القا شده با استرپتوزوتوسین (65 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، بصورت تک دوز) + آب مقطر (0/5 میلی لیتر در روز)، گروه رت های سالم دریافت-کننده عسل (1/0 گرم بر کیلوگرم در روز)، گروه رت های دیابتی دریافت کننده عسل (1/0 گرم بر کیلوگرم در روز)، رت های دیابتی دریافت کننده MF (100 میلی گرم بر کیلوگرم در روز)، و گروه رت های تحت درمان با MF+ عسل. حیوانات یک بار در روز به مدت چهار هفته به روش گاواژ تحت درمان قرار گرفتند. موش ها با دی اتیل اتر بیهوش شدند و نمونه های خون جمع آوری شد. سطوح سرمی تستسترون، انسولین، LH، FSH با روش الایزا و ایمنواسی آنزمیمی اندازه گیری گردید. بافت بیضه نمونه برداری شده و مطالعه بافت شناسی صورت پذیرفت.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی نشان داد که دیابت منجر به کاهش معنی دار سطوح سرمی تستوسترون (p<0.01),(LH and FSH (P<0.01, 0.001 در سرم گردید. تجزیه و تحلیل میکروسکوپ نوری کاهش قابل توجهی (0/01>p) را در STD (قطر لوله های اسپرم ساز)، SPI (شاخص اسپرماتوژنز) و ضخامت اپیتلیوم گروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل و گروه تحت درمان با MF+ عسل نشان داد. تجویز همزمان عسل و MF توانست تا در سطح قابل قبولی سطوح سرمی تستوسترون، LH و FSH را تنظیم نماید. آنالیزهای هیستوپاتولوژیک، البته با اندکی تفاوت، بهبود آتروفی لوله های اسپرم ساز و همچنین افزایش ضخامت اپیتلیوم، قطر لوله های اسپرم ساز و شاخص اسپرماتوژنز را متعاقب درمان نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان می دهد که ترکیب عسل با MF می تواند مانع اختلالات ناشی از دیابت بر بافت بیضه گردد. علاوه بر این، مصرف همزمان عسل و متفورمین سبب تنظیم سطوح کاهش یافته انسولین، تستسترون، LH و FSH ناشی از دیابت می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، عسل، متفورمین، اسپرماتوژنز، بیضه
  • محمدحسین رازی، ایمان حلوایی*، یاسمین رازی صفحات 1021-1026
    مقدمه
    استفاده روتین از بازکردن لایه زونا به دنبال تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی یکی از مباحث بحث برانگیز می باشد. مطالعات محدودی در مورد اثر بازکردن لایه زونا توسط لیزر بر میزان تولد وجود دارد.
    هدف
    هدف اصلی از انجام مطالعه ارزیابی اثر بازکردن لایه زونا توسط لیزر بر میزان تولد و ناهنجاری مادرزادی در بیمارانی که اولین سیکل تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی خود را تجربه می کنند، می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 182 بیمار به دو گروه مداخله (باز شدن لایه زونا توسط لیزر) و کنترل تقسیم شدند. در صبح روز دوم جنین ها تحت لیزر قرار گرفتند تا حفره ای حدود 12-10 میکرومتر در لایه زونا ایجاد شود در حالیکه در گروه کنترل جنین ها بدون هیچ گونه دستکاری به مادر منتقل شدند. میزان حاملگی بالینی، میزان تولد و ناهنجاری مادرزادی بین دو گروه مقایسه گردید. علت ناباروری تمام بیماران فاکتور مردانه بود. انتقال جنین ها در روز دوم صورت گرفت.
    نتایج
    مشخصات آزمایشگاهی و بالینی بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. میزان حاملگی بالینی بین دو گروه مداخله (20%) و کنترل (23/9%) و همچنین میزان تولد در دو گروه مداخله (11/11%) و کنترل (8/6%) اختلاف معنی داری نداشت. همچنین اختلاف معنی داری بین دو گروه برای حاملگی چندقلویی و ناهنجاری مادرزادی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    استفاده روتین از لیزر برای بازکردن لایه زونا در اولین سیکل تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی برای بیماران نابارور با علت ناباروری مردانه، تاثیر مثبتی بر روی میزان تولد نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: بازکردن لایه زونا توسط لیزر، میزان تولد، تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی
  • گزارش مورد
  • ریحانه حسینی*، زهرا عسگری، اشرف معینی صفحات 1027-1030
    مقدمه
    بارداری خارج رحمی یکی از مشکلات اصلی زنان در دوران باروری است که نیاز به دقت کافی و برنامه ریزی مناسب جهت مدیریت درمان هر بیمار دارد. در بعضی موارد درمان انتظاری بدون استفاده از دارو یا جراحی می تواند درمان مناسب باشد که بیمار را در معرض خطرات و عوارض احتمالی دارو یا جراحی قرار نمیدهد. ولی آیا همیشه نتایج درمان یکسان است؟ چه عوارضی را می توان انتظارداشت؟
    مورد: ما دو بیمار با بارداری خارج رحمی راگزارش کرده ایم که بارداری آنان تحت درمان انتظاری قرار گرفته بود. این بیماران چند ماه بعد با درد مداوم شکم مراجعه کردند که با جراحی برطرف شد.
    نتیجه گیری
    در موارد بارداری خارج رحمی پزشک باید بیماران را جهت درمان مناسب به دقت انتخاب کند و از عوارض شایع و نادر درمان انتخابی خود آگاه باشد.
    کلیدواژگان: بارداری خارج رحمی، درمان انتظاری
|
  • Ladan Haghighi, Marzieh Nojomi, Behnaz Mohabbatian, Zahra Najmi* Pages 957-964
    Background
    Preterm birth (PTB) is responsible for 70% of neonatal mortalities. Various factors influence the risk of neonatal mortality in different populations.
    Objective
    Our objective was to evaluate neonatal survival rate of preterm infants, and to define its predictors in Iranian population.
    Materials And Methods
    This retrospective cohort study included all preterm (26-37 weeks) infants (n=1612) born alive in Shahid Akbar-abadi university hospital, during one year period (April 2010-2011). These infants were evaluated for fetal-neonatal, maternal, and pregnancy data. Survival analysis was performed and viability threshold and risk factors of neonatal mortality were evaluated.
    Results
    Total overall mortality rate was 9.1%. Survival rate were 11.11% for extremely low birth weights (LBW) and 45.12% for very early PTBs. The smallest surviving infant was a 750 gr female with gestational age (GA) of 30 weeks and the youngest infants was a 970 gram female with GA of 25weeks plus 2 days. History of previous dead neonate, need to cardio-pulmonary resuscitation (CPR), need to neonatal intensive care unit (NICU) admission, postnatal administration of surfactant, presence of anomalies, Apgar score <7, multiple pregnancy, non-cephalic presentation, early PTB, very early PTB, LBW, very low birth weight (VLBW) and extremely low birth weight (ELBW), were risk factors for mortality in preterm neonates.
    Conclusion
    Our study revealed that neonatal survival rate is dramatically influenced by birth weight especially under 1000grams, GA especially below 30 weeks, neonatal anomalies, history of previous dead fetus, multiple pregnancy, non- cephalic presentation, and need for NICU admission, resuscitation and respiratory support with surfactant
    Keywords: Preterm, Neonate, Survival, Mortality, Iran
  • Maryam Hosseinzadeh Shirzeily, Parichehr Pasbakhsh, Fardin Amidi, Kobra Mehrannia, Aligholi Sobhani* Pages 965-976
    Background
    Recent publications about differentiation of stem cells to germ cells have motivated researchers to make new approaches to infertility. In vitro production of germ cells improves understanding differentiation process of male and female germ cells. Due to the problem of using embryonic stem cells (ESC), it’s necessary the mentioned cells be replaced with some adult multi-potent stem cells in laboratories.
    Objective
    The aim of this study was to obtain germ cells from appropriate source beyond ESC and compare differential potentials of adipocytes derived stem cells (ADMSCs) with bone marrow derived stem cells (BMMSCs).
    Materials And Methods
    To find multi-potential entity, after providing purified ADMSCs and BMMSCs, differentiation to osteoblast and adipocyte was confirmed by using appropriate culture medium. To confirm mesenchymal lineage production superficial markers (expression of CD90 and CD44 and non-expression of CD45 and CD31) were investigated by flowcytometry. Then the cells were differentiated to germ cells in inductive medium containing retinoic acid for 7days. To evaluate germ cells characteristic markers [Dazl (Deleted in azoospermia-like), Mvh (Mouse vasa homolog gene), Stra8 (Stimulated by retinoic acid) and Scp3 (Synaptonemal complex protein 3)] flowcytometry, imunoflorescence and real time PCR were used.
    Results
    Both types of cells were able to differentiate into osteoblast and adipocyte cells and presentation of stem cell superficial markers (CD90, CD44) and absence of endothelial and blood cell markers (CD31, CD45) were confirmative The flowcytometry, imunoflorescence and real time PCR results showed remarkable expression of germ cells characteristic markers (Mvh, Dazl, Stra8, and Scp3).
    Conclusion
    It was found that although ADMSCs were attained easier and also cultured and differentiated rapidly, germ cell markers were expressed in BMMSCs significantly more than ADMSCs.
    Keywords: Mesenchymal stem cells, Infertility, Germ cells, Retinoic acid
  • Firoozeh Ahmadi, Zohreh Rashidy, Hadieh Haghighi, Mohamadreza Akhoond, Maryam Niknejadi, Mandana Hemat, Mansour Shamsipour Pages 977-982
    Background
    Assessment of uterine abnormalities is a core part in infertility evaluation.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the sensitivity and specificity of three-dimensional hysterosonography (3-DHS) in the diagnosis of uterine abnormalities in infertile women.
    Materials And Methods
    The infertile women who visited Royan Institute and referred to 3-DHS consecutively, prior to in vitro fertilization, from 2010-2011 included in this cross-sectional study. For patients who underwent hysteroscopy in addition to 3-DHS (214/977), the verification bias adjusted sensitivity and specificity of 3-DHS which were calculated by global sensitivity analysis method. Hysteroscopy was used as the gold standard for diagnosis of uterine abnormalities. Histological diagnosis of resected endometrial tissues by hysteroscopy was assessed and the adjusted sensitivity and specificity of 3-DHS and hysteroscopy in detection of polyp or hyperplasia were determined. Histopathologic results were considered as the gold standard for diagnosis of polyp or hyperplasia.
    Results
    The overall sensitivity and specificity for 3-DHS in diagnosis of uterine anomalies considering hysteroscopy as the gold standard were 68.4% and 96.3% respectively. Sensitivity and specificity of hysteroscopy in diagnose of polyp or hyperplasia was calculated at 91.3% and 81.4% respectively. Sensitivity and specificity of 3-DHS in diagnosis polyps or hyperplasia was calculated at 91.4% and 80.2 % respectively.
    Conclusion
    The results of present study proved that, compared to hysteroscopy; 3-DHS has a reliable specificity for diagnosis of uterine abnormalities. Sensitivity and specificity of 3-DHS and hysteroscopy in detecting polyp or hyperplasia regarding histopathology as the gold standard was the same.
    Keywords: Three, dimensional hysterosonography, Hysteroscopy, Uterine cavity
  • Zohreh Alizadeh, Massoud Saidijam, Tahereh Alizamir, Farzaneh Esna, Ashari, Nooshin Shabab, Marzieh Farimani Sanoee Pages 983-988
    Background
    HOXA11 and HOXA10 are expressed in endometrium throughout the menstrual cycle and show a dramatic increase during the mid-luteal phase at the time of implantation. The expression of these genes is decreased in women with myomas.
    Objective
    To determine whether myomectomy would reverse HOXA11 and HOXA10 expression, we evaluated the transcript levels of these genes in the endometria of patients before and after myomectomy.
    Materials And Methods
    Expression of HOXA11 and HOXA10 were examined prospectively during the midluteal phase in endometrium obtained from infertile women (n=12) with myoma before and three months after myomectomy. Endometrial HOXA11 and HOXA10 expression were evaluated using quantitative real-time reverse transcriptase-polymerase chain reaction (RT-PCR).
    Results
    Endometrial HOXA11 and HOXA10 mRNAs expression levels (normalized to 18SrRNA) were increased insignificantly in endometrium of patients after myomectomy (p=0.7 and p=0.15 respectively).
    Conclusion
    The results suggest that the alteration in expression pattern of these genes could not account for some aspects of fertility after myomectomy.
    Keywords: Myoma, Uterine myomectomy, HOXA11, HOXA10, Endometrium, Embryo Implantation
  • Shabnam Mohammadi, Mehdi Jalali, Mohammad Reza Nikravesh, Alireza Fazel, Alireza Ebrahimzadeh, Mehran Gholamin, Mojtaba Sankian Pages 989-998
    Background
    CatSper genes are a novel family of four sperm-specific calcium channels, which indicate testis-specific expression patterns. Despite the crucial role of CatSper genes in the male reproduction, very little is known about the factors that regulate their expression.
    Objective
    The objective of this study was to investigate the effects of vitamin E treatment on the expression of CatSper 1 and CatSper 2 genes as well as sperm quality in the aged male mice.
    Materials And Methods
    Twenty four 11-12 months old aged male mice and twenty four 2-3-months old young male mice were randomly divided into four groups. Control groups received no injection. The experimental groups of male mice were received intraperitoneal injection of 106 mg/kg vitamin E daily for 35 days. Left testis and cauda epididymides from each mouse were collected on the days 21, 28 and 35 following vitamin E treatment and were used for Real-Time PCR and immunohistochemistry. Also, sperm analysis was performed according to the WHO guidelines given for human sperm examination. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Administration of vitamin E improved sperm parameters in the aged as well as young adult male mice. In addition, the expression of CatSper genes increased following vitamin E treatment. Also, intensity of signal for CatSper1 and CatSper2 increased in the head and middle piece of sperm in experimental group as compared to those of control ones.
    Conclusion
    The vitamin E treatment significantly improved the sperm quality, especially in terms of sperm motility, count and morphology rate. Furthermore, CatSper genes expression could be up-regulated by the vitamin E treatment.
    Keywords: CatSper, Sperm, Testis, Mice, Aging, Vitamin E
  • Khadijeh Nasri, Ali Chehrei, Mahdokht Sadat Manavi Pages 999-1004
    Background
    Group B streptococcus (GBS) colonizes the gastrointestinal and genitourinary tract of 10-40% of pregnant women and it is a major cause of neonatal morbidity and mortality.
    Objective
    This study was to evaluate whether vaginal GBS culture results alter after digital vaginal examination or not. Antibiotic resistance pattern of this specie has been also assessed.
    Materials And Methods
    A total of 186 pregnant women with gestational age of 37 weeks were enrolled to the study. Two vaginal swaps were taken before and immediately after digital vaginal examination, then third swap was taken after 48 hours of examination. The cultures were evaluated for bacterial growth and the isolated bacteria were assessed for antimicrobial drugs sensitivity.
    Results
    Positive culture of GBS was seen in 16.1%. Initially negative GBS result was found not to change immediately after examination. But positive cultures were negative in 1.6% of women after digital vaginal examination. After 48 hours 2.7% of initially negative GBS was positive and no one with initially positive GBS had negative culture. Sensitivity to penicillin and vancomycin was 100%, erythromycin 74%, ampicillin 65%, cefazolin 62.8%, cefotaxime 54.2% and ceftizoxime was 40%.
    Conclusion
    The present investigation showed that the vaginal GBS culture result is minimally affected by digital vaginal examination. Drug of choice for GBS eradication is penicillin; vancomycin could be the choice in the case of penicillin hypersensitivity.
    Keywords: Vaginal examination, Streptococcus agalactiae, Pregnancy, Antibiotic
  • Ashraf Kazemi, Fatemeh Ramezanzadeh, Mohammad Hosein Nasr, Esfahani, Ali Akbar Saboor Yaraghi, Mehdi Ahmadi Pages 1005-1012
    Background
    Fat-rich diet may alter oocyte development and maturation andembryonic development by inducing oxidative stress (OS) in follicular environment.
    Objective
    To investigate the relationship between fat intake and oxidative stress with oocyte competence and embryo quality.
    Materials And Methods
    In observational study follicular fluid was collected from 236 women undergoing assisted reproduction program. Malon-di-aldehyde (MDA) levels and total antioxidant capacity (TAC) levels of follicular fluid were assessed as oxidative stress biomarkers. In assisted reproduction treatment cycle fat consumption and its component were assessed. A percentage of metaphase ΙΙ stage oocytes, fertilization rate were considered as markers of oocyte competence and non-fragmented embryo rate, mean of blastomer and good cleavage (embryos with more than 5 cells on 3 days post insemination) rate were considered as markers of embryo quality.
    Results
    The MDA level in follicular fluid was positively related to polyunsaturated fatty acids intake level (p=0.02) and negatively associated with good cleavage rate (p=0.045). Also good cleavage rate (p=0.005) and mean of blastomer (p=0.006) was negatively associated with polyunsaturated fatty acids intake levels. The percentage of metaphase ΙΙ stage oocyte was positively related to the TAC levels in follicular fluid (p=0.046). The relationship between the OS biomarkers in FF and the fertilization rate was not significant.
    Conclusion
    These findings revealed that fat rich diet may induce the OS in oocyte environment and negatively influence embryonic development. This effect can partially be accounted by polyunsaturated fatty acids uptake while oocyte maturation is related to TAC and oocytes with low total antioxidant capacity have lower chance for fertilization and further development.
    Keywords: Dietary Fat, Oxidative stress, Follicular fluid, Oocyte competence, Embryo Quality, Malon, de, aldeid, Total antioxidant capacity
  • Ozra Nasrolahi, Fereshteh Khaneshi *, Fatemeh Rahmani, Mazdak Razi Pages 1013-1020
    Background
    The global prevalence of diabetes mellitus is on rise. Diabetes-induced oxidative stress has been known to affect liver, pancreas, kidney and reproductive organs pathologically. Honey is a natural product of bee with antioxidant properties.
    Objective
    Current study aimed to analyze the protective effects of Metformin (MF) alone and MF+ natural honey co-administration on diabetes-induced histological derangements in testis of rats.
    Materials And Methods
    Thirty six, mature male Wistar rats were randomly divided into six groups including; control, honey-dosed non-diabetic, diabetes-induced (65 mg/kg, single dose), honey-administrated diabetic (1.0 g/kg/day), Metformin-received diabetic (100 mg/kg/day), Metformin and honey-co-treated diabetic which were followed 40 days. The animals were anesthetized by diethyl ether and the blood samples were collected. The serum levels of testosterone, Insulin, LH and FSH analyzed using antibody enzyme immunoassay method. The testicular tissues were dissected out and underwent to histological analyses.
    Results
    The biochemical analyses revealed that the diabetes resulted in significantly reduced testosterone (p<0.01), LH and FSH (P<0.01, 0.001) levels in serum. Light microscopic analyses showed remarkable (p<0.01) reduction in seminiferous tubules diameter (STD), spermiogenesis index (SPI) and thickness of the epithelium in the diabetic group versus control and co-treated groups. Simultaneous administration of the honey with MF could fairly up-regulate testosterone, LH and FSH levels. The animals in metformin and honey-treated group exhibited with improved tubules atrophy, elevated spermiogenesis index and germinal epithelium thickness.
    Conclusion
    Our data indicated that co-administration of Metformin and honey could inhibit the diabetes-induced damages in testicular tissue. Moreover, the simultaneous administration of metformin and honey up-regulated the diabetes-reduced insulin, LH, FSH and testosterone levels.
    Keywords: Diabetes, Honey, Metformin, Spermatogenesis, Testis
  • Mohammad Hossein Razi, Iman Halvaei, Yasamin Razi Pages 1021-1026
    Background
    Routine use of assisted hatching (AH) following ICSI is a controversial issue in the literature. There are rare studies regarding the effect of laser assisted hatching (LAH) on live birth rate.
    Objective
    Our main goal was to evaluate the effect of LAH on delivery rate as well as congenital anomaly in patients undergoing their first ICSI cycle.
    Materials And Methods
    A total of 182 patients subjected to ICSI were randomly aliquot into two groups of experiment and control. In experiment group, the embryos were subjected to LAH to open a hole in ZP (about 10-12 μm) while in control group, the transferred embryos were intact with no AH. The patients were followed for clinical pregnancy and delivery rate as well as congenital anomaly. All the patients were infertile due to male factor infertility and LAH and embryo transfer were done on day 2.
    Results
    Laboratory and clinical characteristics of two groups of experiment and control were the same. There were insignificant differences between two groups of experiment and control for clinical pregnancy rate (20% vs. 23.9%, respectively, p=0.3) and live birth rate (11.11% vs. 8.6%, respectively, p=0.6). Also no significant differences were observed between two groups of experiment and control for multiple pregnancy as well as congenital anomaly.
    Conclusion
    Routine use of LAH in first ICSI cycle for male factor patients may have no beneficial effects on clinical pregnancy and live birth rate.
    Keywords: Laser assisted hatching, Delivery rate, Clinical pregnancy, ICSI
  • Reihaneh Hosseini, Zahra Asgari, Ashraf Moini Pages 1027-1030
    Background
    Ectopic pregnancy is one of the main problems in women in reproductive age that needs special attention and appropriate strategy should be managed. In some cases expectant management seems good strategy without any medicine or surgery and their possible side effects. But are the outcomes always the same? Which outcomes should we expect?Case: We have reported 2 patients whose ectopic pregnancy had been managed conservatively and they had sustained pain for several months which needed surgery to resolve.
    Conclusion
    In the case of ectopic pregnancy, it is important for the clinician to select the patient meticulously and be aware of common and rare consequences of her treatment.
    Keywords: Ectopic pregnancy, Expectant management, Conservative treatment
  • Saghar Salehpour, Nasrin Saharkhiz, Aida Moeini, Anahita Enzevaei Pages 1031-1032
    One of the most common endocrine disorders in women of reproductive age is polycystic ovary syndrome (PCOS) which its prevalence is reported around 6.5-8% (1). Some clinical trials assessed association between PCOS and other autoimmune related endocrinopathies such as impaired glucose tolerance (IGT), type 2 diabetes mellitus and thyroid dysfunction with controversial results (2). Some investigators showed increase level of serum antiovarian antibodies in the half of affected women (3, 4). However, the exact mechanism of autoimmune processes in PCOS pathogenesis is remained to be fully elucidated. Autoimmune thyroid disorder including hashimoto’s thyroiditis also has been shown to have correlation with PCOS (5). According to Janssen’s et al study the prevalence of autoimmune thyroiditis (AIT) was three times higher in patients with PCOS compared with control group (6). The cause of this high incidence is open to speculation. Genetic defect was assumed to predispose persons to AIT as well as PCOS. Both disorders seem to have an oligo-genetic background (5, 7). To date, a common genetic background has not been found. Gleicher et al hypothesized that development of PCOS could be attributed to functional autoantibodies including thyroid autoantibodies [anti-thyroid peroxidase antibodies (anti-TPO), and thyroglobulin antibodies (TG-Ab)] (8). Ott et al reported a poor treatment response in infertile PCOS women with elevated anti-TPO levels (9).In a cross-sectional study at Infertility and Reproductive Health Center (IRHRC), we evaluated serum level of thyroid function tests (TFT) including autoantibodies and to assess their relation with other characteristic and hormonal parameters of PCOS. A total of seventy five women with average age of 26 years who fulfilled the 2003 Rotterdam Criteria underwent gynecologic evaluation and blood sampling between January 2009 and December 2011. The mean±SD of serum anti-TPO in Ott et al, Ganie et al, Kachuei et al, Janssen et al and our study were 52.2±98.5, 321.4±189.6, 216±428, 123±328, and 41.06±91.18 IU/ml respectively (5, 6, 9, 10). The wide range of reported values could be attributed to different type of laboratory assessment, value of cut point and heterogeneity of selected patients. About fifteen percent of our patients were anti-TPO positive; the reported range of positive anti-TPO percentage was 15 to 30 in different studies (5, 6, 9, 10 and present study). In fact, the observed ratio in our research is lower than Kachuei’s study which held in a same country (5). In that research, authors did not find difference in rate of positivity between PCOS and control group. Percentage of anti-TPO positivity in Ganie et al and Janssen et al in normal women were zero and eight percent respectively (6, 10). In our study, presence or absence of anti-TPO did not have a major influence on the characteristics and hormonal values of the PCOS patients; only hip circumference and estradiol level were significantly higher in anti-TPO positive cases. In another study this difference was observed for hypoechoic ultrasound pattern, patient’s age and LH to-FSH-ratio. Ott et al suggested that anti-TPO could be a good predictive marker for treatment response in infertile women with PCOS (9). They reported a higher anti-TPO level in patients who were resistant to clomiphene citrate treatment. TSH level in our PCOS patients was 3.16±3.55 mU/l; other investigators report its value between 2 and 3 mU/l. We did not find any difference in biochemical and hormonal serum values of patients between euthyroid and hypothyroid ones. TSH level in PCOS patients and control subjects did not differ significantly in Ganie et al, Kachuei et al researches which is in contrast to the results of Janssen and colleagues (5, 10).High prevalence of thyroid autoimmunity in PCOS women of reproductive age brings this question in our mind that is it necessary to screen these patients for hypothyroidism? Due to increased risk of morbidity in hypothyroid mother and her newborn, it seems logical to assess thyroid function test in suspicious patients. To have a proper answer for this question, however, several prospective researches should be conducted with more number of participants in a longer follow up period. Based on our data, it is more likely to see a disturbance in serum values of thyroid function test and autoantibodies in women with PCOS. We recommend evaluation of these parameters by longitudinal cohort studies with more number of cases and a longer follow up period.
  • Dian Dayer, Roshan Nikbakht, Manijeh Kadkhodai Elyaderani Pages 1033-1034
    Background
    Some studies propose that changes in leptin concentrations (above or under the normal range) result in infertility. Therefore, we investigated serum and follicular fluid leptin concentrations in infertile women with polycystic ovary syndrome (PCOS).
    Objective
    To study serum and follicular fluid leptin concentrations in infertile women with PCOS.
    Materials And Methods
    We conducted a case-control study. The case group consisted of 30 infertile women with PCOS who were admitted to the Infertility Department of Imam Khomainy Hospital in Ahvaz, Iran. The control group consisted of 30 healthy fertile women adjusted for age and body mass index (BMI) with the case group. On day 14 of the menstrual cycle, 5 ml of blood was obtained from subjects in both groups. Serum and follicular fluid leptin concentrations were determined by the enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). A Biovendor kit was used for the measurement of leptin concentrations. All data were analyzed using statistical package for the social sciences (SPSS) software (version 17.0, Nie, Bent & Hull, USA).
    Results
    There was a significant correlation between BMI and serum leptin concentrations in both the control (p=0.005, r=0.516) and case groups (p=0.006, r=0.547). In the case group, serum leptin concentrations were consistent with follicular fluid leptin concentrations (p<0.001, r=0.839). Comparison of serum leptin concentrations between the case and control groups revealed no significant difference (p=0.56).
    Conclusion
    Infertility among women with PCOS was not a consequence of changes in leptin concentrations.
    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Leptin, Infertility