فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور جباری*، آمنه شوشتری صفحات 1-22
    عیب در مسئولیت مدنی سازندگان، به خصوص سازندگان هواپیما، مفهومی کاملا متفاوت از مفهوم آن در حقوق قراردادها دارد؛ در این شاخه از مسئولیت مدنی، یک محصول زمانی معیوب است که فاقد ایمنی مورد انتظار باشد. این عیوب در مورد هواپیما به ایرادات فنی، نقص در طراحی، نقص در ساخت هواپیما و قصور در اطلاع رسانی تقسیم می شوند. از میان مبانی مختلف مسئولیت مناسب ترین مبنا برای مسئولیت، سازندگان هواپیما مسئولیت مطلق است، زیرا زمان حمایت از سازندگان به پایان رسیده است و اکنون قوانین باید به نحوی اصلاح شوند که هرچه بیشتر نفع مصرف کننده را در بر داشته باشند. در این مقاله برخی از نکات فنی و حقوقی در دعاوی مربوط به سوانح هواپیما و مسئولیت مدنی سازندگان هواپیما و قطعات آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سازندگان هواپیما، تقصیر، مسئولیت مطلق، تعهدات صریح و ضمنی، سوانح هوایی، نقص
  • محمد جواد رضایی زاده*، داود کاظمی صفحات 23-46
    امروزه، نظریه اصلی و غالب در حوزه مباحث مربوط به مبانی حقوق اداری، نظریه «خدمات عمومی» است؛ مطابق این نظریه خدمات عمومی فعالیت های عام المنفعه ای هستند که، از طریق نهادهای عمومی یا نهادهای خصوصی زیر نظر اشخاص عمومی برای رفع نیازهای عمومی انجام می شوند. با توجه به اصول قانون اساسی، از جمله اصول 3، 29، 30، 43 و... این نظریه به عنوان اصلی ترین مبنای وجودی دستگاه اداری دولت محسوب می شود و تابع اصولی است که بر آن حاکم می باشند؛ این اصول عبارت است از: برابری، تقدم، رایگان بودن، تداوم و سازگاری. برخی از این اصول از جمله برابری و رایگان بودن خدمات عمومی (درباره آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان) در قانون اساسی آمده و بعضی دیگر به صراحت نیامده است؛ ولی از مفهوم اصول قانون اساسی به طور غیرمستقیم می توان آنها را استخراج و شناسایی نمود.
    کلیدواژگان: حقوق اداری، قانون اساسی، خدمات عمومی
  • ابوالفضل رنجبری* صفحات 47-82
    یکی از مسائل مبتلابه در حقوق کار و حقوق اداری، تعیین قانون حاکم بر روابط استخدامی کارگران شاغل در بخش دولتی است. در این تحقیق ابتدا به اصل شمول قانون کار اشاره و بعد به موضوع کارمندان شاغل در بخش دولتی به عنوان استثنای مهم اصل مذکور توجه شده و با در نظر گرفتن اینکه این استثناء شامل کارمندان است و نه کارگران شاغل در این بخش، سعی شده است که با استمداد از قوانین و رویه قضایی و اصول کلی حقوقی، معیارهای روشنی برای تفکیک کارگران از کارمندان دولت ارائه گردد. آنگاه وضعیت استخدامی برخی دیگر از کارکنان شاغل در بخش عمومی که دارای قانون استخدامی خاص نبوده بلکه مقررات استخدامی که به تصویب هیات دولت یا مراجع دیگر رسیده است بر آنها حاکم است بررسی شده و نیز سعی گردیده است که نظام حقوق استخدامی حاکم بر بعضی از نهادها و کارکنانی که از شمول قانون کار خارج بوده و یا هر دو گروه کارگران و کارمندان در آنها مشغول کارند روشن گردد. نتیجه این پژوهش، تعیین وضعیت مبهم گروه هایی از کارگزاران بخش عمومی است و نشان می دهد که کدام گروه ها به دلیل شمول قانون و یا مقررات استخدامی خاص از شمول قانون کار خارجند و کدام دسته از کارکنان بخش عمومی و دولتی، کارگر بوده و مشمول قانون کار می باشند.
    کلیدواژگان: کارگر، کارمند، قانون کار، استخدام کشوری، بخش عمومی
  • ابراهیم شعاریان* صفحات 83-121
    در بسیاری از قراردادهای پیش فروش اموال، به علت طولانی بودن زمان تهیه و تولید، ثمن معامله تعیین نمی شود و محاسبه آن به زمان آینده موکول می گردد. در پیش فروش آپارتمانها و اتومبیل چنین شیوه ای رایج است و در برخی مواقع تعیین ثمن از سوی تولید کننده صورت می-پذیرد و در عمل موجب نزاع می شود. علاوه برآن طبق قاعده سنتی پذیرفته شده در فقه و قانون مدنی ما میزان ثمن باید مقطوع و معین باشد و در غیر این صورت معامله باطل تلقی خواهد شد. با توجه به مشکلات ناشی از نامعین بودن ثمن از یک سو و موانع فقهی- حقوقی از سوی دیگر مقاله حاضر می کوشد تا با درک نیازهای روز و بررسی موضوع در فقه و حقوق ایران و نگاهی گذرا به حقوق خارجی و اسناد بین المللی، به راه حلی دست یابد که امکان تعیین ثمن را در آینده و پس از انعقاد قرارداد فراهم سازد، بدون آنکه اصول و مبانی موضوع مورد تردید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ثمن نامعین، قرارداد پیش فروش، روش تعیین ثمن، حقوق ایران، حقوق اسلام
  • محمدحسن صادقی مقدم*، ابراهیم فولادی سوادکوهی صفحات 123-158
    طبق نظر مشهور فقهای امامیه، لباس، شمشیر، انگشتر و قرآن پدر پس از فوت به پسر بزرگتر او تعلق دارد و سایرین از ارث آنها محروم هستند. مستند این محرومیت روایات وارده در این خصوص، و ادعای اجماع می باشد. در طرف مقابل، آیاتی از قرآن، نصیب تمام ورثه را در تمام ماترک اعلام می کنند و نافی هر گونه تبعیض میان ورثه نسبت به اموال برجای مانده از متوفی می باشند. روایات متعددی نیز در جهت موافقت با قرآن قابلیت استشهاد دارند. اجماع ادعایی به فرض تحقق آن، بر روایات وارده مبتنی و به اصطلاح مدرکی است. روایات وارده نیز مخالف با عموم و اطلاق کتاب بوده و با برخی روایات موافق با قرآن نیز در تعارض هستند. ادعای اجماع، شهرت و ضرورت مذهب نیز نمی تواند مویدی برای این حکم باشد. با عنایت به این دلایل پیشنهاد می گردد ماده 915 از قانون مدنی حذف گردد.
    کلیدواژگان: ارث، حبوه، اجماع، محرومیت، ترکه، ماده 915 قانون مدنی
  • سید محمد تقی علوی*، مرتضی عزیزی صفحات 159-193
    وضع حقوقی و احکام فقهی کودکان آزمایشگاهی از جمله مسائل نوظهور فقهی است، که فرا روی جامعه حقوقی قرار گرفته است. این گروه از حیث مسائل کیفری مربوط به جنین تا پیش از انتقال به رحم مشمول مجازات های سقط جنین نیستند؛ چون عنوان انسان زنده بر آن ها صدق نمی کند. جنین آزمایشگاهی با دارا بودن دو شرط: 1- موجود بودن 2- زنده متولد شدن و در بحث ارث و وصیت، علاوه بر شروط مذکور، اگر مانعی برای ارث نباشد، از کلیه حقوق خود بهره مند می شود. از نظر نسب کودک آزمایشگاهی ملحق به صاحبان نطفه است و چون در شمار اقربای نسبی است، از حیث نفقه و محرمیت و رضاع و ممنوعیت نکاح با اقارب نسبی مشمول احکام آنها است. ولایت قانونی این کودک برعهده ی پدر و جد پدری است وحضانت تا 7 سالگی با مادر و پس از آن با پدر است. در این مقاله سعی شده است، وضعیت حقوق غیر مالی کودکان آزمایشگاهی مورد واکاوی و کاوش علمی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تلقیح، کودکان آزمایشگاهی، فقه، جنین
  • محمدرضا ویژه، حمید قهوه چیان* صفحات 195-226
    «نظام نامه انتخابات مجلس شورای ملی» یکی از اسنادی است که متعاقب امضای سند مشروطه توسط مظفرالدین شاه تدوین شد تا پروژه پارلمانتاریسم را در ایران تکمیل نماید. این تحقیق ضمن بررسی سیاسی و حقوقی موقعیت نظام نامه در جغرافیای حقوق عمومی ایران به دقت در مختصات حقوقی این سند می پردازد و آنها را در پرتو اصول انتخابات آزاد و منصفانه تبیین می نماید. مطالعه چنین موضوعی، تاکیدی بر یکی از رویکردهای حقوق عمومی است که در آن حقوق عمومی به مثابه سنت، نه در توجه صرف به مواد قانونی، که با عنایت به سنت و رویه های سیاسی حاکم بر متون قانونی فهم می گردد. سایه افکندن تفوق نگرش سیاسی بر متن و نیز زبان غیر بومی حاکم بر این سند حقوقی، اگر چه مستدل به دلایل خاص و قابل توجیه بود، آثاری حقوقی در نظام انتخابات ایران ایجاد نمود، که این خود در تنظیم حدود قدرت سیاسی و شکل گیری قواعد حقوق عمومی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: نظام نامه انتخاباتی، مجلس شورای ملی، حقوق عمومی، نماینده، انتخاب کنندگان، انتخاب شوندگان
  • علیرضا یزدانیان*، سدمحمد صادق طباطبایی، اکبر نعمتی، عادل پرنیان جوی صفحات 227-253
    انتقال مالکیت غالبا به وسیله توافق دو اراده آزاد تحقق می پذیرد و این امرکه بتوان با اراده انشایی یک طرف، مالی را به دیگری منتقل نمود، به نحوی که بدون اعمال اراده منتقل الیه آن مال، وارد ملکیت و دارایی وی شود، به دلیل تعارض با استقلال و آزادی افراد مورد اقبال واقع نشده است. تامل درآثار مکتوب فقها نیز بیانگر این است که، به رغم وجود مخالفت های صریحی که در باب پذیرش «تملیک از طریق تعهد یک جانبه» عنوان شده است، این موضوع امری نامعهود نیست و می توان رد پای آن را در مصادیقی چون، وصیت تملیکی، جعل ملک به صورت شرط نتیجه، شیربها و برخی دیگر از نهادهای فقهی یافت. از نظربرخی نویسندگان حقوق مدنی ایران نیز، قانون مدنی همچون نظر مشهور فقها اراده انشایی یک طرف را به طور ابتدایی در ایجاد ملکیت برای دیگری، خلاف قاعده می داند و جز در موارد استثنایی آن را طرد می نماید؛ اما این که این نظر تا چه اندازه در سیستم حقوقی ایران پذیرفته شده، قابل تامل است. مقاله حاضر ضمن بررسی آراء فقها درمورد پذیرش یا عدم پذیرش تملیک از طریق تعهد یک جانبه و نقد دلایل آنان، امکان پذیرش چنین تملیکی را در حقوق موضوعه مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تملیک قهری، وصیت تملیکی، شرط تملیک به نفع شخص ثالث، اصل عدم ولایت
|
  • M. Jabbari *, A. Shoshtari Pages 1-22
    “Defect” in aircraft manufacturer’s liability, has completely different meaning from “Defect” in the law of contracts. In the first one, a product will be defective, when it is not lawfully safe. We recognized four kinds of defect in an aircraft: technical defect, defective design, defective manufacture and deficient warning. The manufacturers are certainly liable for their products. Among different kinds of liabilities, this paper illustrates that the strict liability is the best theory in aviation cases; therefore, the plaintiff does not have to prove negligence of the manufacturer. In this article, we studied some technical and legal points in aviation accidents and the law of aircraft manufactures’ liability.
    Keywords: Aircraft manufacturer, Negligence, strict Liability, express, implied warranties, aviation accident, defect
  • M.J. Rezaizadeh *, D. Kazemi Pages 23-46
    Nowadays theory of "public services" is the dominant theory in the discourse of fundamental administrative law. According to the theory, "public services" refers to "public interest activities that are provide by public institutions or private institutions under it. On the basis of the principles of Constitution, including principles 3.29.30.43, the theory is considered as the basic principle of administrative institutions.There are principles that govern the theory, and includes equality, priority, gratuity, continuity and coincidence. Some of them such as equality and gratuity (about free education and sport) are incorporated in Constitution, but others are not mentioned explicitly.
    Keywords: Constitution, Administrative law, Public services
  • A. Ranjbari * Pages 47-82
    Codifying the governing regulation on employment relations of labours employed in government sectors is one of the current issues in labour and official emoluments. The present research initially indicates the legal maxim involving labor law and focuses on the case of employees within the government sectors as an important exception in the above-mentioned maxim. Moreover, regarding the fact that this exception only involves the public servants and not the labours within this sector, the attempt has been made to demonstrate palpable criteria for the segregation of labourers and public servants by the assistance of juridical laws and policies as well as general legal laws. The research proceeds to the employment status of some other public servants within the government sectors which are not governed by any employment law but some employment regulations govern them which are ratified by the Cabinet or other ministries. The attempt is to clarify the employment law system governing those institutions and public servants who are beyond the working law or in which both parties of labourers and public servant are employed. The aim of this research is to explicate the ambiguous status of some parties of public agents and the results indicate which parties due to falling under some special employment law or regulations do not fall under labour law, and which parties of public and government servants are labourers and consequently fall under labor law.
    Keywords: labour, public servant, labour law, government employment, public sector
  • E. Shoarian * Pages 83-121
    In most pre-sale contracts, due to the prolonged period of production, the price is not determined and calculation is to be postponed to the future time. This manner is common in pre-sale of apartments and cars and in some cases, under the contract clauses, the price is determined by the seller and this would lead to a conflict. Under the traditional rule adopted in Islamic jurisprudence and Iranian civil code the price should be fixed; otherwise the contract will be void. Given the problems of uncertainty in pricing on one hand and legal-jurisprudential barriers on the other, the present article attempts to clarify the needs of present time and study the topic in Iranian and Islamic law with a comparative survey in foreign law and international instruments to achieve a solution for possibility of determination of price in future and after the conclusion of contract, without disruption to the Islamic basis and principles.
    Keywords: Indefinite Price, Pre, sale Contract, Method of price determination, Iranian Law, Islamic Law
  • M.H. Sadeghii Moghaddam *, E. Fooladi Savadkoohi Pages 123-158
    According to the common opinion in SHIA's jurisprudence some properties of a deceased man, belong to his elder boy and other inheritors are deprived. This order is based on some existing Hadises. On the other hand, there are some proofs that indicate the equality between all inheritors in possessing the patrimony. Despite Some justifications that can be resorted to in this case, majority of Imamiah's Jurists denied them. This article is a further consideration of proofs in this case. We would suggest the elimination of article 915 in civil code that includes this order.
    Keywords: Succession, Habveh, Deprivation, Patrimony, Article 915 of civil code
  • M.T. Alavi *, M. Azizi Pages 159-193
    On artificial fertilization (legal and illegal types), the jurist's comments are considered in respect to the relationship between the owner's sperm and the child born. The rules about the children born in laboratories are new ones in juridical society which should necessarily be issued according to public rules but abortive fetus punishments do not apply to them before transferring to the uterus because the term alive human being' never applies to them. Germs created in labs with the conditions of being and to be born alive will have all the rights of heritage, if there is no obstacle. There is belonging and direct relationship between the lab infant and the parents and all terms of alimony, intimation and marital prohibition with related family rules apply to them. The legal patronage is undertaken by the father and paternal grandfather and mother has custody of the child until the age of maturity and then it will be awarded to father for the rest of the child's life. This paper is an attempt to investigate the non-financial rights of unnatural- born Infant.
    Keywords: unnatural born, fertilization, Legal
  • M.R. Vijeh, H. Ghahvehchian * Pages 195-226
    “The regulation of national consultative assembly election” is one of the documents which completed the Iranian parliamentarism project after the constitutional law was approved by Mozafaredin Shah. This research investigates the political and legal situation of this regulation in Iranian public Law. It also examines the legal characteristics of this regulation and clarifies them with respect to free and fair election. Conducting research on this topic is an emphasis on one of the perspectives of Public Law, which in this regard, just like the tradition (without just considering Act terms) will be understandable through considering the tradition and political terms of the legal texts. Due to some specific justifications, superiority of the political view on the text and nonnative language of this legal document is reasonable; however, these raise some legal issues in Iranian electoral system, which will affect adjusting the political power and forming the rules of Public Law.
    Keywords: The regulation of national consultative assembly election, Public Law, Deputy, Electors, Electives
  • A.R. Yazdanian* Tabatabaei, A. Nemati, A. Parnian Pages 227-253
    Transfer of ownership is often accomplished by agreement of two free wills. Transferring the property to another with one will, and owning a property without the will of transferee are often not accepted in jurisprudence because they are contrary to independence and freedom of individuals. A deeper reflection in the opinions of jurisconsults shows that although there are express objection towards the transferring of ownership throught unilateral obligation, this is not nonconventional and we can see its influence in some subjects like testamentary disposition, ownership as a corollary condition, money given as a gift to a bride's mother and some other jurisprudence institutions. In some Iranian civil law writer's view (e.g. jurisconsult's views), civil law doesnt accept that one-sided will can primarily make ownership for one individual unless it is an exceptional case, but the extent this view is accepted in Iranian legal system is controversial. Investigating the views of scholars about the acceptance or rejection of transfer of ownership through unilateral obligation and also criticizing their reasons, this paper investigates the possibility of acceptance of such transferring in statutory law.
    Keywords: automatic transfer, testamentary disposition, transfer option provided to the third parties, the principle of non, governance