فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 7 (بهار 1392)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 7 (بهار 1392)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صمد بارانی، غلام حسین علوی، محسن کرمی، حسین سلیمی صفحه 1
    با ظهور پارادایم مدیریت دولتی نوین، سازمان ها و ادارات دولتی به سمت ساده سازی فرآیند انجام امور گام برداشتند. یکی از مهم ترین این سازوکارها خودکارسازی اداری است که در دهه های اخیر در حوزه فناوری اطلاعات سازمان ها مورد توجه زیادی قرار گرفته است و هدف از آن کاهش هزینه های ناشی از نیروی انسانی، صرفه جویی در زمان، استفاده بهینه از امکانات موجود، سرعت، دقت و صحت انجام کارها و غیره در سازمان است؛ هدف این مقاله، بررسی تاثیر خودکارسازی اداری بر افزایش بهره وری کارکنان است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان شهرداری زنجان تشکیل می دهند. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است. ابزار اصلی گردآوری داده های تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته است و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مقدار 0.87 محاسبه گردید. همچنین روایی پرسش نامه از طریق روایی محتوا تایید شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که خودکارسازی اداری بر افزایش بهره وری کارکنان موثر می باشد. در پایان، پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت خودکارسازی اداری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: خودکارسازی، خودکارسازی اداری، بهره وری کارکنان، شهرداری زنجان
  • ناصر پورصادق، شهریار پیری، بهزاد خاتمی صفحه 19
    هدف از برنامه جانشین پروری، آماده سازی نیروهای مستعد داخل سازمان برای تصدی مشاغل کلیدی، حساس و راهبردی است. بر این اساس، یکی از مسائل مهم برای هر سازمان و ذینفعان آن موضوع، جانشین- یعنی کسانی که هدایت سازمان ها را در آینده بر عهده خواهند گرفت- می باشد. بی شک وجود بسترهایی برای استقرار و اجرای موفق هر برنامه در یک سازمان ضروری و الزامی است.
    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان آمادگی سازمان مورد مطالعه، جهت اجرای موفق برنامه جانشین پروری و مدیریت استعداد است. بدین منظور نه فرضیه فرعی و یک فرضیه اصلی طراحی شد و اطلاعات مورد نیاز جهت تحلیل فرضیه های تحقیق از طریق مراجعه به اسناد و اطلاعات سازمانی و پرسشنامه کسب گردید. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بوده و از آزمون تی تک نمونه ای برای تحلیل داده ها استفاده گردید. 4 فرضیه حمایت و هدایت مستمر مدیران ارشد سازمان- نگاه مثبت و خوش بینانه مدیران به منابع انسانی و قابلیت های آنان- نسبت مدیران باتجربه و پا به سن گذاشته نسبت به کارکنان جوان و تحصیل کرده- وجود یک واحد«مدیریت منابع انسانی» فعال و مجهز در سازمان رد و مابقی مورد تایید قرار گرفتند. از تحلیل فرضیه اصلی پژوهش حاضر می توان نتیجه گیری نمود که میزان آمادگی سازمان مورد مطالعه جهت اجرای موفق برنامه جانشین پروری در حد بالایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: برنامه جانشین پروری، مدیریت استعداد، پست های کلیدی، قابلیت ها، کانون های ارزیابی
  • محمد بخشنده، حمید محمدحسین صفحه 37
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و عملکرد کارکنان می پردازد. سوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه آیا رابطه ای بین دو مقوله کیفیت زندگی کاری و عملکرد کارکنان وجود دارد یا خیر؟ شدت و جهت این رابطه چگونه است و سازمان چگونه می تواند در بهبود عملکرد کارکنان نقش سازنده ای ایفا نماید؟ جامعه آماری این پژوهش شرکت ایران خودرو دیزل است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به تعیین نمونه پرداخته شد. روش گردآوری داده ها پرسش نامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاد شده است. نتایج حاصل از به کارگیری روش های مختلف آماری نظیر محاسبه ضریب همبستگی و آزمون کای دو، حاکی از وجود رابطه معنادار بین همه مولفه های کیفیت زندگی کاری و عملکرد کارکنان می باشد. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی برای سازمان، جامعه علمی و محققین آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد، عملکرد کارکنان
  • مهدی خیراندیش، اکبر حسن پور، مرضیه فلاح زواره صفحه 59
    یکی از پیچیده ترین موضوعات نظام مدیریت منابع انسانی، فرایند حقوق و دستمزد است. این مهم، همواره اندیشمندان را به ارزیابی تحقق اهداف نظام حقوق و دستمزد ترغیب نموده است. فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری، تحولی بزرگ در طراحی نظام حقوق و دستمرد محسوب می شود که چند سالی است به مرحله اجرا درآمده است و نیازمند آسیب شناسی جدی در خصوص تحقق اهداف مربوطه است. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش حاضر عبارت است از اینکه مهمترین آسیب های اثربخشی نظام جبران خدمات قانون مدیریت خدمات کشوری کدام است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارشناسان سازمان امور مالیاتی استان قم است و از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای تعیین نمونه استفاده گردید. روش گردآوری داده ها، پرسش نامه حضوری بوده و از روش تحقیق، توصیفی- میدانی استفاده شده است. نتایج حاصله با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای حاکی از تحقق تمامی اهداف تحقیق به جز هدف ارتقای عملکرد کارکنان بوده است. در پایان براساس یافته های پژوهش، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جبران خدمات، نظام جبران خدمات، آسیب شناسی، قانون مدیریت خدمات کشوری
  • یعقوب انتظاری، ابوالقاسم نادری، حسن محجوب عشرت آبادی* صفحه 75

    یکی از مهمترین تصمیمات استراتژیک در آموزش عالی سازوکار های تخصیص منابع در این حوزه است که در این مقاله به آن پرداخته می شود. بدین منظور در ابتدا مهمترین سازوکارهای تخصیص از ادبیات تحقیق استخراج گردید. سپس بر اساس معیارهای اثربخشی، میزان دسترسی، برابری در دسترسی، کارایی و توسعه بخش خصوصی بر اساس فراتحلیل کیفی مقالات و پژوهش های انجام شده به ارزیابی این سازوکار ها پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که بهترین سازوکار تخصیص «سازوکار های مبتنی بر بازار» است. در این چارچوب «وام های مشروط بر درآمد» و «مالیات فارغ التحصیلی» بهتر می توانند اهداف توسعه آموزش عالی از قبیل افزایش دسترسی و برابری در آموزش عالی، بهبود کارایی درونی و بیرونی و توسعه بخش خصوصی را پوشش دهند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ساز و کار تخصیص، دسترسی، کارایی، برابری
  • محسن نظری، علی طاهری هشی، شعبان مرادی آیدیشه صفحه 99
    ارتقای توان دفاعی نیروهای مسلح برای بازدارندگی، ابتکار عمل و مقابله موثر در برابر تهدیدها و حفاظت از منافع ملی و انقلاب اسلامی و منابع حیاتی کشور، از سیاست های کلی نظام و چشم انداز 20 ساله افق 1404 می باشد. در این راستا، ارتش جمهوری اسلامی ایران براساس ماموریت ذاتی خود باید نقش مهمی را در توسعه راهبردهای نظامی کشور ایفا نماید. تجارب حاصله از مناقشات متعدد در دهه اخیر بیان گر این واقعیت است که سرمایه انسانی نقشی اصلی و محوری را در دفاع بر عهده داشته و بهره وری سرمایه انسانی از عوامل اصلی و اساسی نیل به این مهم شناخته شده است. این مهم در دوره های اخیر، به شدت از مولفه های اجتماعی متاثر دانسته شده است. بر این اساس، در این پژوهش تلاش می شود به بررسی رابطه بین هوش عاطفی کارکنان و بهره وری آنان پرداخته شود. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان ستاد آجا است و از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که هوش عاطفی کارکنان بر بهره وری تاثیر دارد. به علاوه، نتایج حاصل از فرضیه های فرعی از طریق همبستگی و رگرسیون چندگانه نشان داد که بین ابعاد هوش عاطفی با بهره وری رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، بهره وری، سرمایه انسانی و ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا)
  • زینب سادات سجادی، حمیدرضا قاسمی بنابری صفحه 119
    ایده ی کارآفرینی اجتماعی مباحث زیادی را با خود همراه داشته است. این ایده با شرایط امروز متناسب است و همگام با سایر انواع کارآفرینی در حال تکامل است. امروزه از هر فعالیتی در جهت تامین منافع اجتماعی می توان به عنوان کارآفرینی اجتماعی نام برد. بر این اساس شناخت عوامل کلیدی موفقیت این حوزه نوظهور بسیار ضروری می نماید. این پژوهش بر اساس الگوی مفهومی محقق ساخته به دنبال عوامل کلیدی موفقیت در کارآفرینی اجتماعی است. در این تحقیق، شش عامل به عنوان عوامل کلیدی انتخاب شده اند که عبارتند از سرمایه اجتماعی، آگاهی اجتماعی، نیاز اجتماعی، فضیلت اجتماعی، رسالت اجتماعی و تعهد اجتماعی. برای جمع آوری اطلاعات و داده ها از مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسش نامه به عنوان ابزارهای انجام تحقیق استفاده شده است و در بخش تجزیه و تحلیل یافته ها نیز از همبستگی اسپیرمن، آزمون دوجمله ای و تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار spss استفاده شده است. بر اساس نتایج یافته ها، پنج عامل با اولویت فضیلت اجتماعی، رسالت اجتماعی، آگاهی اجتماعی، تعهد اجتماعی و نیاز اجتماعی، به عنوان عوامل کلیدی در کارآفرینی اجتماعی معرفی گردیده اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی، عوامل کلیدی موفقیت، رسالت اجتماعی
|
  • Samad Barani, Gholamhossein Alavi, Mohsen Karami, Hossein Salimi Page 1
    With the advent of modern administrative management paradigm, government organizations and offices have taken steps toward simplifying the process of performing duties and tasks. One of the most important strategies has been administrative automatization gaining much attention in the area of information technology of organizations in recent decades. Its aim has been to reduce the expenses resulted from human resource, saving time, making optimal use of available facilities, in addition, speed, accuracy, and performing tasks properly, in organization. This article aims to investigate the impact of administrative automatization on the productivity of employees. The research population consists of employees at Zanjan Municipality. The method employed in the study is descriptive-survey. Data has been collected using a-researcher-developed questionnaire whose reliability has been examined via Cronbachα and confirmed at %87. The questionnaire has been validated through content validity. Data has been analyzed using SPSS software. The findings suggest that the administrative automatization has been effective on the productivity of the staff. Finally, some suggestions have been made for improving administrative automatization.
    Keywords: Automatization, Administrative automatization, Employee's productivity, Zanjan municipality
  • Nasser Poursadegh, Shahriyar Piri, Behzad Khatami Page 19
    Succession planning aims to prepare talented human resources inside agencies for taking over key, sensitive and strategic positions. Accordingly, one of the important issues for any organization and its beneficiaries is the subject of succession, that is, potential people who will take the responsibility of leading the organizations. It goes without saying that there needs to be contexts for implementing any successful succession planning. The current study intends to investigate the preparedness degree of the organization under study in successful execution of succession planning and talent management. For this reason, one main hypothesis and nine subordinate ones were developed and necessary data for analyzing the research hypotheses were collected through consulting the documents and organizational data and questionnaires. The population was selected using stratified, random sampling and single-sample t-test was employed for data analysis. Four hypotheses including "continuously supporting and directing of managers", "positive and optimistic view of managers to human resource and their capabilities", " the relationship between experienced and aging managers and young and educated employees", and "the existence of an active and equipped unit of human resource management in an agency" were rejected and the rest were rejected. The analysis of the main hypothesis reveals that the degree of preparedness the organization under study for successful implementation of succession planning stands at the higher level.
    Keywords: Succession Planning, Talent Management, Key Positions, Capabilities, Assessment Centers
  • Mohammad Bakhshandeh, Hamid Mohammad Hossein Page 37
    The present study deals with investigating the relationship between the quality of working life and the performance of employees. The main question of the research is: is there any relationship between the two category of the quality of working life and the performance of employees? What is the intensity and direction of this relationship and how can an organization play a constructive role in improving the performance of employees? The population of the study is Irankhodro Diesel Company which has been selected using stratified random sampling procedure. Data has been collected through distributing in-person questionnaire using field-descriptive research method. Using various statistical procedures such as quotient correlation and kai 2 test suggests that there is a significant relationship between all the variables of working life quality and employee's performance. Finally, in view of research findings, some suggestions have been made for the organization, scientific community and future researchers.
    Keywords: Working Life Quality, Performance, Employee's Performance
  • Mahdi Kheirandish, Akbar Hassanpoor, Marzieh Fallah Zawarreh Page 59
    One of the most complicated issues of the system of human resource management is the process of salary and wage. The issue has always been encouraging the scholars to assess the realization of the objectives of the system of salary and wage. Chapter 10 of the law of countrywide service management is considered a great development in designing the system of salary and wage which has been implemented in recent years requiring a serious pathology on the fulfillment of objectives. Accordingly, the main question of this study concerns the most important disease of the effectiveness of the system of services compensation in the law of countrywide services management. The statistical population of the research consists of all the managers and experts working at Tax Affairs Organization at Qom province using simple random sampling procedure. The data collection has been conducted through in-person distribution of questionnaire using field-descriptive research method. The results have been obtained using ANOVA t-test suggesting that all the objectives of the research have been fulfilled except the aim of improving employee's performance. At the end, some suggestions have been made on the basis of the results.
    Keywords: Compensation, Compensation System, Pathology, Civil Service Management Low
  • Yaaghoob Entezari, Abolghasem Naderi, Hassan Mahjoub Page 75

    The present study aimed to investigate the relationship between the One of the most important strategic decisions in higher education is funding mechanisms which are studied in this article. To achieve this, first the most important financing systems were extracted. Then, we compared the efficiency, equity of access, level of access and private expansion effects of these mechanisms. In order to choose between one system or another, related articles that compare funding mechanisms have been analyzed. Having assessed different modes, we come to this conclusion that the best funding approach can be “market oriented funding” and in this framework “income contingent loan” and “graduate tax” can better provide the objectives of higher education development such as increasing access, enhance equity in access, improving internal and external efficiency and development of private sector.

    Keywords: Higher Education, Financing System, Access, Efficiency, Equity
  • Mohsen Nazari, Ali Taheri Hashi, Shaaban Moradi Aydisheh Page 99
    Upgrading the defensive and containing capability of the Armed Forces, initiative, effectively confronting with threats, protecting national interest, Islamic revolution and country's vital resources comprise the general policies of the government and twenty-year vision until the year 1404. Likewise, and based on its inherent mission, the Army of the Islamic Republic of Iran has to play an important role in developing the nation's military strategies. The experiences gained from several conflicts in the recent decade suggest the fact that the human property has the central role in defense; and its productivity has been identified as one of the major and fundamental factors in achieving human property. In recent periods, this important factor has been considered to be affected from social variables. Accordingly, this study attempts to explore the relationship between emotional intelligence and their productivity. The statistical population of the study includes the staff of the Army's Headquarter, using survey-descriptive research method. The findings of the study reveal that the employee's emotional intelligence influences the productivity. In addition, the results obtained from subordinate hypotheses via correlation and multiple regressions showed that there is a significant relationship between the dimensions of emotional intelligence with productivity.
    Keywords: Emotional Intelligence, Productivity, Human Property, the Army of the Islamic Republic of Iran (AJA)
  • Zinab Sadat Sajjadi, Hamid Reza Ghasemi Banabari Page 119
    Many issues have been raised with the idea of social entrepreneurship. This idea fits with today's conditions and Consistent with other types of entrepreneurship are moving towards the development. Today, every activity of social interest can be named as social entrepreneurship, so, social entrepreneurs can play as change agents and make social and economic progress. Therefore considering this concept and idea according to the social conditions of the country is very essential. According to the conceptual model of the scholar, this study looks for factors and components influencing social entrepreneurship from experts’ point of view and activists in this field. In this study, six factors were selected as affecting factors that include social capital, social awareness, social needs, social virtues, social mission and social commitment.In this study, library research, interviews and questionnaires have been used as research tools. In analyzing the test data’s, including Spearman correlation, Binominal test, KMO index, Bartlett's test and finally, Confirmatory factor analysis (LISREL) software. As regards the information based on the findings five factors that include social virtues, social mission, social awareness, social commitment and social needs have been introduced as influencing factors of social entrepreneurship based on priority.
    Keywords: Entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Key Success Factors, Social Mission