فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 50 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدقلی یوسفی، الهه محمدی* صفحه 1
    با توجه به اهمیت صنایع کارخانه ای به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی، شناسایی منابع رشد صنعتی از نظر سیاست گذاری و برنامه ریزی حایز اهمیت است. در این مقاله از مدل چنری آن گونه که به وسیله کاووسی اصلاح شده است، استفاده می شود. داده های آماری مربوط به تولیدات صنعتی صنایع کارخانه ای با کدهای ISIC دو رقمی و اطلاعات مربوط به ارزش واردات و صادرات براساس کدهای SITC به قیمت ثابت محاسبه شده است. نتیجه مطالعه نشان می دهد، اگرچه ارتقای صادرات در رشد تولیدات صنعتی ایران در دوره یادشده مثبت بوده، اما اهمیت آن در رشد تولیدات صنعتی ناچیز است و جایگزینی واردات نیز منفی بوده و به معنای آن است که واردات جایگزین تولیدات داخلی شده است. به عبارت دیگر، در دوره یادشده در کشور صنعت زدایی صورت گرفته است. این یافته، مهم ترین عامل رشد تولیدات صنعتی را گسترش تقاضای داخلی نشان داده است.
    کلیدواژگان: صنایع کارخانه ای، جایگزینی واردات، ارتقای صادرات، تقاضای داخلی، تغییر ساختار تقاضا، رشد صنعتی
  • فرشاد مومنی، فرزانه صمدیان* صفحه 17
    موضوع مقاله حاضر بررسی اثر کیفیت نهادی بر سازوکارهای تاثیر گذاری درآمدهای نفتی در تبدیل موهبت به نفرین منابع برای اقتصاد ایران در دوره زمانی 1390-1352 است. مساله اصلی تحقیق این است که در شرایطی که با نهادهای ناکارا و کژکارکرد رو به رو هستیم، تزریق بی محابای درآمدهای نفتی به اقتصاد از چه کانال هایی و با چه سازوکارهایی باعث تبدیل موهبت حاصل از منابع طبیعی به نفرین منابع طبیعی خواهد شد. این مقاله همچنین نشان می دهد، منابع طبیعی مانند نفت، به طور ذاتی موجب بروز مصیبت در یک کشور نمی شوند، بلکه چهارچوب نهادی حاکم در یک کشور و تعامل بین چهارچوب نهادی و رانت حاصل از منابع نفتی است که تعیین می کند نفت برای یک کشور مصیبت خواهد بود یا موهبت؛ مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی بوده و تحلیل یافته ها با بهره گیری از آموزه های نهادگرایان است.
    براساس یافته های این تحقیق، وفور درآمدهای نفتی در اقتصاد ایران با زیرساخت ها و نهادهای ناکارا و کژکارکرد به کاهش رشد اقتصادی در بلندمدت و کوتاه مدت و در نهایت، نفرین منابع منجر شده است. بدین صورت که در ایران درآمدهای نفتی ابتدا از طریق سیاست های مالی و بودجه ای دولت خود را نشان می دهد (تاثیر قیمت نفت بر هزینه های دولت) و سپس، از طریق کسری بودجه با بخش پولی اقتصاد ارتباط می یابد (تاثیر زیاد قیمت نفت بر حجم نقدینگی). بنابراین، بی ثباتی درآمدهای نفتی و چسبندگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی یکی از کانال های اصلی ایجاد پدیده نفرین منابع در ایران بوده و به تداوم رشد نقدینگی و تورم منجر شده است و مهم ترین تبعات آن نیز عبارت است از: افزایش واردات، کاهش صادرات غیر نفتی، افزایش سهم ارزش افزوده خدمات از تولید ناخالص داخلی، به گونه ای که بخش خدمات (با سهم بالای خدمات دلالی و واسطه گری) بیش از 50 درصد تولید ناخالص داخلی را در ایران به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، کیفیت نهادی، نفرین منابع، موهبت منابع، اقتصاد ایران
  • عباس شاکری، تیمور محمدی، حمید ناظمان، جواد طاهرپور* صفحه 63
    مساله اثر درآمدهای نفتی بر عملکرد اقتصادی کشورهای صاحب این درآمدها محل بحث بخش قابل توجهی از ادبیات اقتصادی است. از عمده دلایلی که برای عملکرد ضعیف اقتصادی کشورهای غنی مطرح می شود، رخداد «بیماری هلندی» در اقتصاد این کشور هاست. با توجه به این موضوع، مقاله حاضر پس از مرور ادبیات مربوط به بیماری هلندی، در مرحله نخست، رخداد این پدیده را در اقتصاد ایران و پس از آن اثر بروز این بیماری را بر رشد اقتصادی مورد توجه قرار می دهد.
    برای بررسی رخداد یا عدم رخداد بیماری هلندی، سهم تولید بخش های مختلف قابل مبادله (صنعت و کشاورزی) و غیر قابل مبادله (خدمات و ساختمان) مورد ارزیابی قرار گرفت و برای بررسی اثر رخداد بیماری هلندی بر رشد اقتصادی از مدل های رشد مربوط به این حوزه کمک گرفته شد که به روش حداقل مربعات معمولی، OLS (با تصحیح وایت) برآورد شد. نتایج تحقیق نشان داد که بیماری هلندی در اقتصاد ایران هم زمان با افزایش درآمدهای نفتی، به خصوص برای دهه های 1350 و 1380 بروز کرده و از سویی، وقوع بیماری هلندی اثری منفی بر رشد اقتصادی ایران داشته است.
    کلیدواژگان: بیماری هلندی، رشد اقتصادی، نفرین منابع، درآمدهای نفتی
  • امیر خادم علیزاده* صفحه 87
    سرمایه گذاری یکی از الزام های اولیه رشد اقتصادی است. این مقاله اثر بازار سرمایه را بر رشد اقتصادی در ایران طی دوره (1390-1370)، مورد بررسی قرار داده است. پس از بیان ادبیات مربوط به رشد اقتصادی و بازار سرمایه و مبانی نظری آن، برخی از شاخص ها و نسبت های تاثیرگذار در بازار سرمایه ایران تعریف شده اند. به دلیل وجود هم خطی شدید بین این نماگرهای بازار سرمایه ایران، رویکرد تحلیل مولفه های اصلی (PCA) برای کاهش تعداد آنها و تعیین اصلی ترین شاخص، به کار گرفته شده است. سپس، با انجام رگرسیون روی مدل رشد انتخابی، رابطه این شاخص برتر با رشد اقتصادی در ایران برآورد می شود. یافته های پژوهش بیان کننده این است که در سطح کلان، رابطه مثبت و معناداری بین شاخص های بازار سرمایه و رشد اقتصادی در ایران مشاهده نمی شود. توصیه سیاستی این پژوهش، گسترش بازار سرمایه از طریق ارایه ابزارهای متنوع و جدید مالی و ایجاد فضای حقوقی مناسب برای جذب نقدینگی موجود در کشور برای تامین مالی بنگاه های کارآمد در بازار سرمایه ایران است.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه ایران، رشد اقتصادی، رویکرد تحلیل مولفه های اصلی (PCA)
  • میرحسین موسوی*، فاطمه سرخه دهی صفحه 123
    هدف این مقاله، بررسی رابطه نامتقارن بین شوک های نفتی و مخارج دولت و سرمایه گذاری طی دوره 1387-1357 است. برای این منظور از روش خودرگرسیون برداری استفاده شده است. نتایج حاصل از توابع عکس العمل تحریک (IRF) حاکی از آن است که شوک های نفتی بر مخارج دولت و سرمایه گذاری اثرات نامتقارن دارد، به این معنا که شوک های مثبت اثر مثبت و شوک های منفی اثر منفی بر مخارج دولت و سرمایه گذاری دارند و اثرگذاری شوک های منفی پایدارتر از شوک های مثبت است. رشد مخارج دولت و تغییرات سرمایه گذاری به طور مستقیم از شوک های نفتی اثر می پذیرد، یعنی پس از یک شوک مثبت افزایش و پس از شوک منفی، مخارج کاهش یافته و اثر شوک پایدارتر است. نتایج تحقیق وابستگی بودجه دولت و سرمایه گذاری را به درآمدهای نفتی که دلیلی بر وجود بیماری هلندی در اقتصاد ایران است، تایید می کند.
    کلیدواژگان: رشد مخارج دولت، سرمایه گذاری، شوک های نامتقارن نفتی، بیماری هلندی، مدل خودرگرسیون برداری
  • فرهاد حکیمی* صفحه 141
    با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران در سال 1380 هجری شمسی قانون مالیات ها را اصلاح کرده است. تحقیق حاضر می کوشد این موضوع را بررسی کند که آیا اصلاحیه قانون اخیر توانسته است برای رشد نرخ سرمایه گذاری در صنعت ایران موثر باشد؟
    بنابراین، با مراجعه به سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، به عنوان نماینده بخش صنعت در ایران و اخذ اطلاعات مالی لازم در بازه زمانی 1384 تا 1388 و استفاده از آزمون F و آزمون هاسمن، تحقیق حاضر به این نتیجه می رسد که فارغ از چگونگی شرایط قبل از اصلاحیه قانون و معافیت های مالیاتی حاضر در بخش تولید، قانون جدید نقش تعیین کننده ای در نرخ سرمایه گذاری نداشته و سایر عوامل مانند نرخ سود بانکی، نرخ رشد قیمت مسکن و... به مراتب موثر تر بوده است.
    ازاین رو، با توجه به نوسانات موجود برای مشخص شدن وضعیت عوامل اقتصادی، استراتژی ثبات در جمیع عوامل مالیاتی پیشنهاد شده است تا بدین وسیله پس از یک دوره تثبیت و مطالعات تکمیلی در عوامل دیگر، بتوان به یک جمع بندی در سیاست های مالی کشور دست یافت.
    کلیدواژگان: قانون مالیات های مستقیم، رشد سرمایه گذاری، صنعت و تولید
  • محمدقاسم رضایی، محمد رضایی پور*، محبوبه سبزرو صفحه 155
    از منظر اقتصاد سیاسی، قاعده رای اکثریت مبنایی برای اخذ مالیات و تامین مالی تدارک کالاهای عمومی است. آشکار است که رضایت شهروندان در مورد میزان و نحوه تدارک کالاهای عمومی عامل تعیین کننده ای در پذیرش عمومی برای پرداخت مالیات و تامین مالی کالاهای عمومی خواهد بود. این در حالی است که اگر دموکراسی (رای اکثریت) با اندازه بار مالیاتی نسبت به خدمات دولت مرتبط باشد، متضمن الگوی هزینه فایده است که در آن شهروندان هزینه های تامین بودجه دولت را نسبت به منافع دریافتی خود می سنجند. با بهره گیری از این الگو، در این مطالعه اثر دموکراسی بر نسبت مالیات بر مخارج دولت در 148 کشور مختلف دنیا به کمک رویکرد الگوی پانل بین -کشوری و با مجموعه داده های دوره زمانی2010- 1996، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از این بوده که این نسبت مالیاتی به میزان مشارکت سیاسی مردم وابسته است و افزایش سطح مالیات را می توان در نظام های دموکراتیک به شکلی قوی تر شاهد بود.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، دموکراسی، مالیات، الگوی هزینه، فایده، رای اکثریت
  • خالد شیخی*، رسول یاری، حسن داودی صفحه 169
    هدف اصلی این پژوهش آزمون تجربی میزان کارایی نسبت های مالی به کار گرفته شده برای بررسی وضعیت توقف فعالیت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است. جامعه آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند. به منظور دستیابی به هدف، نمونه ای متشکل از 30 شرکت موفق و30 شرکت ناموفق انتخاب شدند. معیار انتخاب شرکت های موفق شاخص Q توبین ساده و معیار انتخاب شرکت های ناموفق ماده 141 قانون تجارت است. پس از جمع آوری اطلاعات، نسبت های مالی به کار گرفته شده با روش های آماری تحلیل ممیزی چندگانه و تحلیل لوجیت برای یک سال و دو سال قبل از توقف فعالیت مورد آزمون قرار گرفت. نتایج آماری تحقیق نشان می دهد، نسبت های مالی: دارایی های آنی به بدهی های جاری، سود عملیاتی به کل دارایی ها، به جز بدهی جاری، وجوه نقد به علاوه سرمایه گذاری کوتاه مدت به کل دارایی ها و متوسط موجودی ها به فروش از قدرت تفکیک کنندگی خوبی برای تفکیک شرکت ها به دو دسته موفق و ناموفق برخوردار هستند. همچنین آزمون مقایسه نسبت موفقیت در دو جامعه نشان می دهد، روش آماری لوجیت از روش آماری تحلیل ممیزی چندگانه برای یک سال قبل از توقف فعالیت، توانایی بیشتری در پیش بینی توقف فعالیت دارد، اما برای دو سال قبل از توقف فعالیت دو روش آماری، تفاوت معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، توقف فعالیت، نسبت های مالی، رگرسیون لوجیت، تحلیل ممیزی چندگانه
|
  • Mohammadgholi Yousefi, Elahe Mohammadi* Page 1
    Taking into account the importance of manufacturing sector as an engine of growth of the economy, efforts have been made by policymakers to establish import-substituting and export-promoting industries. In this paper we have followed Chenery Model as modified by Kavoussi to estimate the relative importance of import-substituting and export-promoting industries and the role played by domestic demand in the growth of manufacturing industries during 1375-88 (1996-2009). Our results show that while export-promotion played positive role in the growth of manufacturing industries, its relative share, however, has been insignificant. Import-substitution had negative effect on the growth of manufacturing sector, indicating that domestic production has been substituted by imports, thereby meaning that deindustrialization has taken place in Iran during this period. However, our results indicate that the main source of industrial growth in Iran was the demand expansion.
    Keywords: Import Substitution, Export Promotion, Structure of Domestic Demand, Manufacturing Industries
  • Farshad Momeni, Farzaneh Samadian* Page 17
    This paper reviews the effects of institutions quality on the mechanisms that influence the turning of the blessing of oil resource revenues into a curse for Iranian economy and during 1973-2011. The main research question is that in a situation characterized by inefficient and malfunctioning institutions, the injection of oil revenue into the economy, how and through which channels, will cause resource curse to happen. This paper also shows that natural resources, like oil, dont lead to disasters per se; but this is the institutional structural framework in a country and its interaction with the rents of oil revenues that can lead to the curse of natural resources. This study is a descriptive analysis and the analysis has been carried out by using Institutionalism Approach. According to the findings of this research, the negative effects of oil revenues in Iranian economy caused by inefficient and malfunctioning infrastructures and institutions, lead to short-run and long-run decrease in economic growth and resource curse finally. In Iran, oil revenue shows its immediate effect through fiscal policy and the government's budget (oil price effect on government expenditure) and then through budget deficit, it is related to the monetary sector of the economy (great impact of oil price on liquidity).So volatility of oil revenues and the rigidity of the government budget compared with the oil revenues is one of the main channels which the resource curse have been developed in Iran and caused to liquidity growth and inflation. It has important consequences such as increasing imports, decreasing non-oil export and increasing share of value added of services sector in GDP; the increase in the share of value added of services sector in GDP is such that the service sector (mainly brokerage and intermediary services) exceeds more than 50% of Iran's GDP.
    Keywords: Oil Revenue, Institutional Quality, Resource Curse, Resource Blessing, Iranian Economy
  • Abbas Shakeri, Teymour Mohammadi, Hamid Nazeman, Javad Taherpoor* Page 63
    The issue of the impact of oil revenues on the economic performance of the countries that own these incomes is a significant part of the economic literature. One of the main reasons for the poor performance of resource-rich countries is the incidence of “Dutch Disease” in these countries. Considering this issue, after we review the literature on Dutch Disease, we first focus on the occurrence of Dutch Disease in Iranian economy and in the next stage, we study the effects of this problem on economic growth. To see if the problem of Dutch Disease has happened in Iranian economy or not, we have studied the production share of different tradable sectors (industry and agriculture) and nontradable sectors (services and housing) and to study the effects of Dutch Disease on economic growth, we have used the growth models related to this research area and we have estimated these models by applying Ordinary Least Squares (OLS) method with Withe correction. The results of our study show that the Dutch Disease has happened in Iranian economy along with the increase in oil incomes, especially in 1970s and 2000s, and also the occurrence of Dutch Disease has had a negative effect on economic growth in Iranian economy.
    Keywords: Keywords: Dutch Disease, Economic Growth, Resource Curse, Oil Income
  • Amir Khadem Alizadeh* Page 87
    In some of the new economic growth models, we pay attention to the effects of financial development on economic growth. This research investigates the relationship between capital market and economic growth in macro level during 1991-2011. The research is organized as follows: the introduction comes as the first section. In section II, we review the literature on the relationship between economic growth and capital market. The theoretical foundations of capital market and economic growth in macro level come in third section. Research methodology and introduction of main variables of the growth model, capital market indicators, statistical methods and econometric issues for our estimations come in the next part. In the fifth section, we introduce the model and explain the variables of proposed growth model. In the next section we test the hypothesis of our research. So we investigate the relation between capital market and economic growth in a macro model using principal component analysis (PCA) and generalized method of moments (GMM) analysis in several scenarios. The results of our research indicate that in a macro analytical approach we didn’t find a positive and significant relation between the financial development indicators and economic growth. The Policy recommendations of this research are developing the capital market through defining and presenting new financial instruments to absorb liquidity for efficient firms in Iranian capital market.
    Keywords: Capital market, Economic growth, PCA method
  • Mir Hossein Mousavi*, Fatemeh Sorkhe, Dehi Page 123
    Oil revenues play an important role in the political economy of Iran. In this study we analyze the asymmetric effects of oil price shocks on government expenditures and investment for the period of 1978-2008. We Apply the VAR model and impulse response functions (IRFs). The main result shows that oil shocks have asymmetric effects. It means that the effect of negative shocks on government expenditures and investment is larger than positive shocks. The results show that oil shocks have asymmetric effect on government expenditures and confirm the existence of Dutch-Disease and high dependency to oil revenues in Iranian economy. The use of stabilization and savings funds and diversification of the revenues of oil sector seems crucial to minimize the harmful effects of oil booms and busts.
    Keywords: Oil Shocks, Government Expenditures, Asymmetric Effects, VAR Model
  • Farhad Hakimi* Page 141
    The Islamic Republic of Iran amended tax law in 2001. The present study investigates the issue that whether amending tax law was effective on increasing investment industrial sector of Iran or not? Therefore, by referring to Tehran Stock Exchange Organization as representative of industrial sector in Iran and gathering required financial information from 2005 to 2009, we use F statistics and Hausman test and conclude that regardless of the conditions before amending tax law and introducing tax exemptions at manufacturing sector, enacting the new law does not play key role for determining investment rate and other factors such as banking interest rate, growth rate for housing prices and etc. are more important. Thus, based on fluctuations at economic factor and stability strategy for accumulating tax factors, it is recommended to conduct financial policies of Iran through running a stabilization period and complementary studies.
    Keywords: Direct Tax Law, Investment Growth, Industry, Production
  • Mohammad, Ghasem Rezaee, Mohammad Rezaee, Poor*, Mahboube Sabzrou Page 155
    From the perspective of political economy, the majority vote rule is a base for taxing, financing and supplying public goods. It is obvious that the citizens’ satisfaction is the determining factor in public acceptance of paying taxes and supplying public goods with regards to the extent and method of supply public goods. However, if democracy (the majority vote) is related to the size of tax burden relative to public services, it is implied by the cost-benefit model that citizens evaluate the costs of financing the government budget by their received benefits. By applying this model, this paper examines the effect of democracy on the ratio of governments’ tax to expenditures by cross-country panel data for the period of 1996-2010. The results indicate that this tax-to-expenditure ratio depends on the public political participation and tax level increase can be observed robustly in democratic systems.
    Keywords: Political Participation, Democracy, Tax, Cost, benefit Model, Majority Vote
  • Khaled Sheykhi*, Rasoul Yari, Hassan Davoudi Page 169
    The main purpose of this study is to empirically study the financial efficiency ratios to examine the insolvency of activities of listed companies on Tehran Stock Exchange. The sample of the study consists of accepted companies in Tehran Stock Exchange. To achieve our goal, a sample of 30 successful companies and 30 unsuccessful companies is selected. The criteria for selecting successful companies was the simple Tobin indicator and for unsuccessful companies was article 141 of trade law. After collecting data, the financial ratios were examined using the statistical methods of multiple discriminating analysis and logit analysis for one and two years before the halt of operations of the companies. The results revealed that financial ratios of immediate assets to current liabilities, operating income to total assets excluding current debt, cash plus short-term investment to total assets, and average inventories to sales were factors contributing to the division of companies into successful and unsuccessful ones. The comparison test of the success ratio in the two samples shows that the logit method compared to multiple discriminating analyses predicted more accurately the halt of the operations for one year before the operation halt. However, there wasn’t significant difference between the two statistical methods for two years before the discontinuation of operations.
    Keywords: Stock Exchange, Insolvency, Financial Ratios, Logit Regression, Multiple Discriminating Analysis