فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 49 (تابستان 1392)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 49 (تابستان 1392)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صادقی شاهدانی*، حامد صاحب هنر، علی طاهری فرد، سید رضانخلی صفحه 1
    نرخ ارز یکی از متغیرهای اصلی اقتصاد است که از کانال های مختلف بر سایر متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر می گذارد. در این مقاله، آثار شوک های ارزی بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران با استفاده از روش BVAR با تابع پیشینSSVS برآورد شده است. تمام مدل های بیزین مشتمل بر سه جزء اساسی تابع چگالی پیشین، تابع راست نمایی و تابع چگالی پسین است و بسته به اینکه از چه نوع تابع پیشینی در مدل استفاده شود، می توان به نتایج مختلفی دست یافت. در این مطالعه نتایج پیش بینی مدل خودرگرسیون برداری (VAR) و مدل خودرگرسیون برداری بیزین با توابع پیشین مختلف از جمله تابع پیشین یادشده (SSVS-VAR) با یکدیگر مقایسه می شود. متغیرهای درون زای مدل مقاله، نرخ ارز بازاری، پایه پولی، تولید ناخالص ملی، شاخص قیمت و متغیر برون زای مدل درآمد حاصل از صادرات نفت خام ایران است. براساس نتایج این مقاله، پیش بینی های انجام شده با استفاده تابع پیشین SSVS در مورد مقدار آتی هر یک از متغیرهای درون زای مدل دقیق تر از روش OLS و تابع پیشین مینسوتا است. در نهایت، با استفاده از تابع عکس العمل آنی اثر شوک های وارده بر متغیر نرخ ارز بر سایر متغیرهای کلان اقتصادی برآورد شده است. براساس نتایج به دست آمده، کاهش قدرت پول ملی باعث کاهش تولید ناخالص داخلی می شود و تاثیر مثبت و پایداری بر شاخص قیمت ها دارد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، خود رگرسیون برداری بیزین، تابع پیشین SSVS، تابع عکس العمل آنی
  • فرهاد خداداد کاشی*، هانیه فیروزجنگ صفحه 49
    واردات غیر قانونی (قاچاق) کالا به کشور، از موانع رشد اقتصادی کشور است. واردات قاچاق از چالش های جدی برای کارآفرینی، افزایش ظرفیت تولید و توسعه صنعت در کشور به شمار می آید. از جمله صنایعی که رشد تولید آن از واردات قاچاق بسیار متاثر شده، صنایع نساجی کشور است. واردات غیر قانونی محصولات نساجی و پوشاک، بهره وری پایین، فرسوده بودن ماشین آلات، پایین بودن مقیاس تولید و کمبود نقدینگی از جمله مشکلات موجود در این صنعت است. هدف این مقاله، بررسی اثر قاچاق بر رشد بهره وری در صنایع بافندگی و پوشاک ایران طی دوره 1386-1375 است. در همین راستا، پس از برآورد حجم قاچاق پارچه و پوشاک، اثر آن بر رشد بهره وری در قالب الگوی خودتوضیحی با وقفه های گسترده ARDL مورد تحلیل قرار می گیرد و یافته های این مطالعه دلالت بر این دارد که قاچاق کالا اثر منفی و معناداری بر رشد بهره وری این صنایع دارد.
    کلیدواژگان: قاچاق، بهره وری، صنعت نساجی و پوشاک، واردات، صادرات، ARDL
  • محمدنبی شهیکی تاش*، فرهاد خداداد کاشی، عبدالرضا کرانی صفحه 75
    یکی از مولفه های ساختاری بازار مانع ورود است. براساس نظریه های اقتصادی انتظار بر آن است که با افزایش شدت مانع ورود، درجه انحصار در بازارهای صنعتی افزایش یابد. ازاین رو، این مقاله، با سنجش شدت مانع ورود، وضعیت این متغیر ساختاری را در صنایع کارخانه ای ایران ارزیابی می کند. همچنین این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر شدت مانع ورود در بازارهای صنعتی در چهارچوب یک مدل پویای پانل با تکنیک گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می پردازد. یافته های تحقیق موید آن است که شدت تمرکز، شدت تبلیغات، هزینه تحقیق و توسعه، نرخ بازده و صرفه های مقیاس اثر مثبت و معناداری بر شدت مانع ورود در بازارهای صنعتی ایران داشته است.
    کلیدواژگان: مانع ورود، تمرکز، صرفه های مقیاس، نرخ بازده
  • سمانه ابراهیم پور*، زهرا میلاد علمی صفحه 101
    نخستین قدم در راه مبارزه با فقر و برنامه ریزی های مناسب برای کاهش آن، شناسایی عوامل اثرگذار بر فقر خانوارهاست. در راستای اهمیت موضوع، در این مطالعه، با استفاده از ریزداده های طرح هزینه درآمد خانوارهای شهری کشور در سال 1388 و مدل اقتصادسنجی، عوامل موثر بر فقر شناسایی می شود. در این مطالعه از مدل داده های تابلویی با متغیر وابسته محدود استفاده شده که ویژگی این مطالعه و تمیز آن از سایر مطالعات انجام شده در ایران است. بدین ترتیب پس از خوشه بندی داده ها و محاسبه خط فقر مدل لاجیت داده های تابلویی که براساس متغیرهای اقتصادی اجتماعی اثرگذار بر فقر خانوار طراحی شده بود، با روش حداکثر درست نمایی برآورد شد.
    نتایج مطالعه حاکی از آن است که از بین متغیرهای اثرگذار بر خروج از فقر، متغیرهای نسبت تعداد افراد باسواد و شاغل بیشترین تاثیر را دارند، در حالی که متغیرهایی مانند بعد خانوار احتمال قرارگیری خانوار را در دایره فقر افزایش می دهد. از یافته های دیگر اینکه، جنسیت سرپرست خانوار اثر معناداری بر فقر دارد. ضریب این متغیر نشان داد که مرد سرپرست بودن خانوار نسبت به زن سرپرست بودن از احتمال قرارگیری در دایره فقر می کاهد.
    کلیدواژگان: فقر، مدل داده های تابلویی با متغیر وابسته محدود، ریزداده های طرح هزینه، درآمد خانوار، مناطق شهری ایران
  • فرشته محمدیان*، حمید آماده، عباس شاکری صفحه 117
    هدف این مقاله تبیین علل تفاوت در اندازه دولت ها و رشد اندازه آنها طی زمان است. برای این منظور نظریه های اندازه دولت در سه دسته نظریه های طرف تقاضا، نظریه های طرف عرضه و سایر نظریه ها تقسیم شده و به صورت مقایسه ای مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. سپس، با ارایه یک الگوی مفهومی و برآورد تجربی آن برای 103 کشور منتخب و گروه کشور های مختلف (کشور های اسلامی و سوسیالیستی، کشور های دموکراتیک، کشور های دیکتاتوری و کشور های فدرال) در دوره 2010-1990، این نظریه ها مورد آزمون تجربی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تخمین الگو نشان می دهد که از بین متغیر های طرف تقاضا درآمد سرانه، نابرابری و نسبت شهرنشینی به ترتیب با علامت منفی، مثبت و مثبت تاثیر معناداری بر اندازه دولت دارند. در مورد متغیر های بخش عرضه اقتصاد سهم مالیات های غیر مستقیم دارای اثر مثبت و معناداری بر اندازه دولت است. در ارتباط با سایر عوامل (عوامل غیر از بخش تقاضا و عرضه) سه متغیر نسبت سالخوردگی جمعیت، درجه باز بودن اقتصاد و نرخ مشارکت زنان در بازار کار دارای اثر مثبت و معناداری بر اندازه دولت هستند. همچنین نتایج نشان می دهد که ساختار سیاسی، ایدئولوژیکی و وجود یا نبود تمرکز در ساختار قدرت نه تنها بر اندازه دولت ها موثر است، بلکه نحوه تاثیر گذاری متغیر های اقتصادی بر اندازه دولت در ساختار های مختلف سیاسی و ایدئولوژیکی نیز متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، کشور های اسلامی و سوسیالیستی، کشور های دموکراتیک، کشور های دیکتاتوری و کشور های فدرال
  • حسن حیدری*، حمیدرضا فعالجو، فاطمه کرمی صفحه 151
    شاخص قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس یکی از معیارهای مهم در ارزیابی اقتصاد کلان به شمار می رود. یکی از عوامل موثر بر شاخص قیمت سهام در هرکشور درحال توسعه مانند ایران که از درجه بالایی از نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی برخوردار بوده، نااطمینانی نرخ ارز است. این مقاله به بررسی رابطه بین نااطمینانی نرخ واقعی ارز و شاخص کل قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1388-1373 با استفاده از داده های ماهانه می پردازد. برای محاسبه شاخص نااطمینانی نرخ واقعی ارز، الگوی نمایی واریانس ناهمسان شرطی خودرگرسیونی تعمیم یافته به کار گرفته شده است. همچنین به منظور بررسی رابطه بین نااطمینانی نرخ واقعی ارز و شاخص کل قیمت سهام از رهیافت آزمون کرانه ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که نرخ ارز با شاخص قیمت سهام در بلندمدت و کوتاه مدت رابطه منفی و معناداری دارد، اما متغیر نااطمینانی نرخ ارز در کوتاه مدت با شاخص قیمت سهام رابطه معناداری ندارد، اما اثری منفی بر قیمت سهام می گذارد. در بلندمدت رابطه بین نااطمینانی نرخ ارز و شاخص قیمت سهام منفی و معنادار است. همچنین نتایج آزمون علیت گرنجر نشان می دهد که بین نرخ واقعی ارز و نااطمینانی نرخ واقعی ارز یک علیت دوسویه در کوتاه مدت وجود دارد، در حالی که چنین رابطه دوسویه ای در کوتاه مدت بین سایر متغیرها برقرار نیست. در بلندمدت رابطه علیت گرنجری غیر مستقیم از متغیرهای نرخ ارز و نااطمینانی نرخ ارز به شاخص قیمت سهام نیز مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نا اطمینانی نرخ واقعی ارز، شاخص کل قیمت سهام، آزمون کرانه ها، ایران
  • محمدرضا سعدی، میرحسین موسوی* صفحه 177
    هدف این مقاله بررسی عوامل و سیاست های موثر بر ایجاد اشتغال در اقتصاد ایران است. برای این منظور با استفاده از داده های سالانه طی دوره زمانی 1386-1353 و به کار گیری تکنیک ARDL اقدام به برآورد مدل پویای تقاضای نیروی کار شده است. نتایج حاکی از آن بوده که در کوتاه مدت می توان با استفاده از تسهیلات و تحریک تولید، اشتغال را افزایش داد. ضمن اینکه مهم ترین عامل ایجاد اشتغال در بلندمدت سرمایه گذاری و به تبع آن، رشد اقتصاد شناسایی شده است. میزان ضریب متغیر با وقفه اشتغال گویای انعطاف پذیری پایین بازار کار در اقتصاد ایران بوده که لازم است سیاست ها و راهکارهای قانونی لازم برای روان تر ساختن آن مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازار کار، اشتغال، بیکاری، سیاست های اشتغال زایی، خودرگرسیون برداری با وقفه های توزیعی
|
  • Mahdi Sadeghi Shahdani *, Hamed Saheb, Honar, Ali Taheri Fard, Seyyed Reza Nakhli Page 1
    The exchange rate is an important economic variable which affects other macroeconomic variables through different channels. This article estimates the effects of exchange rate shocks on macroeconomic variables of Iranian economy by applying Bayesian VAR method and using different prior functions like Minnesota and SSVS. The endogenous variables of the model are market exchange rate, monetary base, GDP deflator and GDP. The only exogenous variable of the model is the oil revenue of Iran. According to the result of the model, the BVAR-SSVS method offers the most precise forecast and OLS method has the least forecast power. At last, using the impulse response function, the effects of one unit shock in exchange rate on other macroeconomic variables has been assessed. The most important finding of this article is that, based on our data for Iranian economy, currency devaluation causes GDP to decline.
    Keywords: Exchange Rate, Bayesian VAR, SSVS Prior Function, Impulse Response Function
  • Farhad Khodadad Kashi *, Haniye Firoozjang Page 49
    Illegal importation of goods (smuggling), is one of the most important barrier of economic growth in Iran. Smuggling is a serious challenge to development of industrial sector and entrepreneurship and a barrier to the expansion of productive capacity of Iranian Economy. Iranian textile industry is adversely affected by smuggling. In addition to smuggling, old and worn machinery, low productivity, lack of access to liquidity and low scale of production are the main problems of the Iranian textile industry.In this paper we attempt to evaluate the effects of smuggling on productivity of Iranian textile industry during the period 1996-2007. To achieve this goal, we first estimate the volume of smuggling and then, by applying the ARDL method, we analyze the effects of smuggling on the productivity of textile industry. Our findings indicate that smuggling has a significant and negative effect on productivity growth of Iranian textile industry.
    Keywords: Smuggling, Productivity, Textile, Clothing Industry, Import, Export, ARDL
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash*, Farhad Khodadad Kashi, Abdolreza Korani Page 75
    One of the features of market structure is the extent of barriers to entry. According to economic theories, it is expected that when the barriers to entry increase, the degree of monopolistic power in industrial markets will consequently increase. Hence, in this paper we measure the intensity of barriers to entry and evaluate this structural variable in Iranian manufacturing sector. This study examines the factors that affect the extent of barriers to entry in industrial markets in the context of a dynamic panel data model with the technique of generalized method of moments (GMM). The findings show that the degree of concentration, intensity of advertising, research and development costs, rate of returns and economies of scale have significant and positive effect on the extent of barriers to entry in industrial markets of Iran.
    Keywords: Barriers to Entry, Concentration, Economies of Scale, Rate of Return
  • Samaneh Ebrahim Pour *, Zahra Milaelmi Page 101
    The task of determining the factors affecting poverty is the first step in combating it and making an appropriate program to alleviate it. In this study, effective factors are identified by using micro-data from Household Income-Expenditure Survey of Urban Households in 2009 and applying an econometric model. In this article, panel data models with limited dependent variable is used. It is the choice of limited dependent variable that makes this study different from other papers that have studied the problem of poverty in Iran. So, after clustering data and calculating poverty line, a panel data with logit model, which is based on socio-economic characteristics, is estimated with maximum likelihood approach.The results show that among factors affecting poverty, the ratios of number of literate members and working members to the household dimention have the most significant effect on decreasing the probability of facing poverty. On the other hand, household size has the most significant effect on increasing the probability of facing poverty. Moreover Gender of the household head has a significant effect on the probability of facing poverty. Coefficient of this variable shows that the probability of facing poverty is reduced if the household head is male compared with the situation that the head of household is female.
    Keywords: Poverty, Panel Data with Limited Dependent Variables, Micro, Data of Household Income, Expenditure Survey, Urban Areas of Iran
  • Fereshteh Mohammadyan *, Hamid Amadeh, Abbas Shakeri Page 117
    This article explains the differences in size and growth of governments over time. We first divide the theories of government size into three theories relating to demand side, supply side and other theories. Then these theories are empirically tested by a conceptual model for 103 countries and selected groups of countries (Muslim and socialist countries, democracies, authoritarian countries and federal countries) during the period of 1990 to 2010. The results show that among the demand side variables, per capita income, inequality and urbanization, respectively with negative, positive and positive signs, have a significant effect on the size of government. In the case of supply side variabels, indirect taxes have a significant positive effect on the size of government. Concerning other factors (factors other than the supply and demand side variables), the three variables that are the ratio of aging population, the degree of openness of the economy and the rate of female participation in the labor market have a significant positive effect on government size. The results also show that political structure, ideological structure, and presence or absence of centralization not only affect the government size but also the effect of economic variables is different when these structural factors change.
    Keywords: Government Size, Islamic, Socialist Countries, Democratic Countries Dictatorship, the Federal Countries
  • Hassan Heydari *, Hamidreza Faalju, Fatemeh Karami Page 151
    The price index of shares of companies accepted in the Tehran Stock Exchange (TSE) is one of the main variables in evaluating macroeconomic performance¬ of Iranian economy. One of the factors affecting stock price index of developing countries like Iran¬, that has high degree of volatility, is exchange rate uncertainty.The main objective of this paper is to investigate the effects of exchange rate uncertainty on price index in the TSE for the period of 1994-2009 using monthly data. In this regard,¬ first, an index of exchange rate uncertainty is calculated using EGARCH models. Then, in order to obtain the relationship between uncertainty in real exchange rate and the stock price index, Bounds test approach is applied to the relationship between level data. The results show that in both long-run and short-run, there is a negative and significant relationship between the exchange rate and stock prices. Moveover, real exchange rate uncertainty has a non-¬significant negative effect on stock price in short-¬run. In the long-run, the relationship between¬ real exchange rate uncertainty and stock price is negative and significant. The results of Granger causality¬¬ test also show that bidirectional causality exists between the¬ real exchange rate and real exchange rate uncertainty in the short¬-run. While we could not find such an interactive relationship between other variables in the short-run, an indirect causality exists from exchange rate and exchange rate uncertainty to the stock price in the long-run.
    Keywords: Exchange rate uncertainty, ¬Stock prices, Bounds test, Iran
  • Mohammad Reza Sadi, Mir Housain Mousavi * Page 177
    The aim of this paper is to study the factors and policies that affect employment in Iranian economy. To accomplish this purpose, ARDL dynamic model is applied to annual data during 1974-2007. By this method, the labor force demand in Iranian economy is estimated. The results show that in the short-run, employment can increase by using the banking facilities and stimulating production. It is shown that in the long-run, the most important factor that can result in job creation is investment and the reason is that investment leads to economic growth and in this paper, it can be the leading factor of job creation. The size of the coefficients corresponding to employment in previous periods indicate low flexibility of labor market In Iranian economy and it is required to use proper policies and solutions to increase labor market flexibility in Iranian economy.
    Keywords: Labor Market, Employment, Unemployment, Employment Policies, ARDL