فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1392)

مجله آموزش پرستاری
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آذر طل، محمود پردل شهری، سیما اسماعیلی شه میرزادی، بهرام محبی، سید علیرضا جوادی نیا صفحات 1-8
    مقدمه
    با توجه به اهمیت و ضرورت کاهش اضطراب بیماران تحت عمل جراحی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی ترکیبی بر میزان اضطراب بیماران قبل و بعد از عمل جراحی ارتوپدی در بیماران بستری در بخش ارتوپدی بیمارستان امام رضا (ع) شهر بیرجند انجام گردید.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه Control trial دو گروهی بود که در سال 1391-1390 انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه 100 نفر از بیماران کاندید عمل جراحی بستری در بخش ارتوپدی بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بودند که با نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و مقایسه وارد شدند. در این مطالعه از پرسشنامه ای شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک (4 سوال)، ابزار استاندارد شده سنجش استاندارد اضطراب آشکار اسپیل برگر (20 سوال) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS v.18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 29/6±27/24 سال بود. میزان اضطراب اختلاف آماری معناداری بین دو گروه مداخله و کنترل در پس آزمون اول وجود داشت (05/0p<). در گروه مداخله، میانگین نمره اضطراب قبل از آموزش (پیش آزمون)، قبل از عمل جراحی (پس آزمون اولیه) و هنگام ترخیص (پس آزمون ثانویه) به ترتیب 23/6±78/45، 76/6±18/45 و 31/5±2/45 بود که آزمون آماری صرفا بین میانگین نمره پیش آزمون و پس آزمون اولیه اختلاف معناداری را نشان داد (03/0=p). تاثیر ارایه آموزش ترکیبی قبل از عمل جراحی بر میزان اضطراب بیماران در دو گروه نشان داد که تنها در گروه مداخله، الگوی تحلیل تکرار مشاهدات در خصوص این متغیر از لحاظ آماری معنادار بود (04/0=p).
    نتیجه گیری
    آموزش ترکیبی به دلیل تلفیق مناسب رسانه های آموزشی مختلف به منظور حمایت موثر از بیماران به صورت انفرادی یا گروهی و ارایه مطالب به زبان قابل درک برای آنان در کاهش اضطراب قبل و بعد از آموزش تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، اضطراب، عمل جراحی ارتوپدی، بیمار، مداخله آموزشی
  • میترا ذوالفقاری، فاطمه سوخک *، احمدعلی اسدی نوقابی، حمید حقانی صفحات 9-17
    مقدمه
    افزایش در مصرف مایعات و رژیم غذایی نامناسب باعث ایجاد عوارض و مرگ و میر زودرس می شود. به منظور بهبود تبعیت از رژیم غذایی و محدودیت مصرف مایعات در بیماران همودیالیزی می توان از استراتژی های مداخله ای مانند آموزش بیمار و استراتژی های شناختی- رفتاری استفاده کرد. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخله شناختی- رفتاری بر تبعیت از رژیم غذایی و محدودیت مصرف مایعات در بیماران همودیالیزی انجام شد.
    روش
    این کارآزمایی بالینی در فاصله بهمن 1391 تا خرداد 1392 در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا (ع) لارستان و ولیعصر (عج) لامرد انجام شد. نمونه های پژوهش 70 بیمار در محدوده سنی 20 تا 60 سال بودند که به طور تصادفی در دو گروه مداخله (35 نفر در روزهای زوج) و کنترل (35 نفر در روزهای فرد) قرار گرفتند. در گروه مداخله، مداخله شناختی- رفتاری شش مرحله ای انجام شد مراحل آن شامل: مرحله اول: شناسایی مشکل بیمار، مرحله دوم: ایجاد اعتماد به نفس و تعهد، مرحله سوم: افزایش آگاهی از رفتار، مرحله چهارم: طراحی و اجرای یک برنامه آموزشی، مرحله پنجم: ارزشیابی برنامه طراحی شده، مرحله ششم: حفظ تغییر رفتار مطلوب و جلوگیری از بازگشت به رفتار نامطلوب بود. میزان تبعیت بیماران از رژیم غذایی و محدودیت مایعات با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته تبعیت از رژیم غذایی و محدودیت مایعات به روش خودگزارش دهی، در دو مرحله (قبل از مداخله و بعد از مداخله) بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 با آزمون آماری t مستقل انجام شد. سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    قبل از انجام مداخله دو گروه از نظر میزان تبعیت از رژیم غذایی (47/0=p) و محدودیت مصرف مایعات (43/0=p) اختلاف معناداری نداشتند. اما بعد از مداخله اختلاف معناداری بین دو گروه از لحاظ میزان تبعیت از رژیم غذایی (001/0p<) و محدودیت مصرف مایعات (001/0p<) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی مداخله شناختی- رفتاری می توان از این مداخله به منظور طراحی برنامه آموزشی فردی در جهت بهبود تبعیت از رژیم غذایی و محدودیت مصرف مایعات در بیماران همودیالیزی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مداخله شناختی، رفتاری، تبعیت از رژیم غذایی، محدودیت مصرف مایعات، همودیالیز
  • مهدی صادقی *، شادان پدرام رازی، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، حسین ابراهیمی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 18-27
    مقدمه
    آموزش در دیابت یک مساله اساسی و مهم در دستیابی به کنترل گلیسمیک بهینه است و یکی از موثرترین عوامل در کیفیت آموزش انتخاب روش های مناسب آموزشی است. از طرف دیگر توجه به آموزش خانواده بیماران می تواند مدیریت و کنترل مطلوب را در آن ها تسهیل نماید. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش بیمارمحور و خانواده محور (مبتنی بر الگوی توانمندسازی) بر دانش و کنترل متابولیکی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو صورت پذیرفت.
    روش
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی شاهددار در سال 1391 بود که طی آن 153 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از طریق تخصیص تصادفی به سه گروه کنترل (A)، مداخله بیمارمحور (B) و مداخله خانواده محور (C) تقسیم شدند. قبل از شروع مداخله و سه ماه پس از آن، پرسشنامه سنجش دانش بیماری دیابت تکمیل و آزمایش HBA1C به عنوان شاخص کنترل متابولیکی از بیماران اخذ گردید. مداخله به صورت آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی برای بیماران گروه B و مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور در گروه C به اجرا در آمد و گروه کنترل آموزش های روتین مرکز را دریافت نمودند. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های کای دو، تی زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    از نظر عوامل دموگرافیک هیچ گونه تفاوت معناداری در میان هر سه گروه قبل از مداخله مشاهده نگردید (05/0p>). بین نمره دانش و میزان HBA1C نیز قبل از مداخله تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0p>) اما بین این دو متغیر بعد از مداخله اختلاف معنادار مشاهده شد (001/0p<). بین میزان دانش و HBA1C گروه های B و C با گروه کنترل تفاوت معنادار مشاهده گردید (05/0p<). هرچند بین گروه B و C تفاوت معنادار مشاهده نشد اما بررسی ضریب تغییرات نشان دهنده کاهش HBA1C بیشتر در گروه مداخله خانواده محور نسبت به گروه بیمارمحور بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از اثرات مثبت اجرای آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی به دو صورت بیمارمحور و خانواده محور داشت. با توجه به نقش مهم خانواده در مدیریت و کنترل بیماری های مزمن از جمله بیماری دیابت، در نظر گرفتن نقش خانواده در آموزش با استفاده از این الگوی آموزشی جهت دستیابی به کنترل متابولیکی مطلوب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آموزش، الگوی توانمندسازی خانواده محور، کنترل متابولیکی
  • شکوه ورعی، محمدعلی چراغی، نعیمه سیدفاطمی، میترا طالبی، ناصر بحرانی، علی دهقانی، مرتضی شمسی زاده* صفحات 28-37
    مقدمه

    بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ در سراسر جهان می باشند و علی رغم درمان های دارویی، عمل جراحی پیوند عروق کرونر در برخی از بیماران همچنان به عنوان اولین و بهترین انتخاب در درمان آنان شناخته شده است. اهمیت کاهش اضطراب در بیماران تحت جراحی قلب باعث شد مطالعه ای با هدف تاثیرآموزش همتا بر اضطراب این بیماران انجام شود.

    روش

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، تعداد 60 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی و دکتر شریعتی تهران با روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شده و به صورت هفتگی، به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص یافتند. اضطراب بیماران هر دو گروه در روز بستری اندازه گیری شد. سپس گروه کنترل آموزش روتین بخش و گروه مداخله، علاوه برآموزش روتین بخش، توسط همتایان نیز آموزش دیدند. مجددا اضطراب بیماران قبل از عمل، پنج روز و چهار هفته بعد از عمل نیز سنجیده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اضطراب آشکار اشپیل برگر بود. اطلاعات جمع آوری شده با کمک نرم افزار SPSS v.22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری برای تمام آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین اضطراب در هر دو گروه در روز بستری اختلاف آماری معناداری نداشتند (8/0=p). میانگین اضطراب بیماران گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در قبل از عمل، پنج روز و چهار هفته بعد از عمل تفاوت معناداری داشت (001/0p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد، آموزش همتا برای بیماران کاندید عمل جراحی پیوند عروق کرونر، روشی موثر در جهت کاهش اضطراب بیماران می باشد. لذا توصیه می شود جهت آموزش بیماران، از این رویکرد آموزشی در بخش های جراحی قلب استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش همتا، اضطراب، عمل جراحی پیوند عروق کرونر
  • محمدرضا آهنچیان، زهرا مرضیه حسنیان صفحات 38-48
    مقدمه
    افراد از روش های متفاوتی برای کاربرد توانایی هایشان استفاده می کنند، یکی از موارد کاربرد توانایی ها می تواند در قسمت سبک تفکر و سبک حل مشکل دانشجویان پرستاری باشد. دانشجویان پرستاری در موقعیت های مختلف بالینی مانند موقعیت های حاد و اورژانسی، فعالیت های یادگیری دارند که انجام این فعالیت های یادگیری و ارایه مراقبت و درمان نیاز به تفکر و حل مشکل دارد. هدف این تحقیق تعیین ارتباط بین سبک تفکر و سبک حل مشکل در دانشجویان پرستاری بود.
    روش
    جهت انجام این مطالعه از روش تحقیق همبستگی استفاده شد. نمونه های تحقیق شامل 148 دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی مشهد در سال 1390 بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه سبک تفکر استرنبرگ- واکنر و پرسشنامه سبک حل مشکل کرتون بعد از تایید روایی و پایایی جهت جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. داده های به دست آمده از طریق آزمون های آمار توصیفی و استنباطی مثل تی مستقل، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS v.11.5، در سطح معناداری (05/0 و 01/0) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین میزان سبک تفکر دانشجویان پرستاری در بعد «کارکردها» در سبک تفکر قضایی با میانگین (49/22)، در بعد «شکل» در سبک تفکر هرج و مرج سالاری (29/22)، در بعد «حوزه ها» در سبک برون گرا (15/20)، در بعد «سطح» در سبک کلی (63/18)، و در بعد «گرایش» در سبک آزادمنشی (37/19) قرار داشت. قرار گرفتن در هر کدام از این سبک ها موجد ویژگی های رفتاری خاصی در این دانشجویان می شد. علاوه بر این روشن شد که به استثنای سبک تفکر محافظه کاری با (042/0=p)، در سایر سبک ها رابطه معناداری بین سبک تفکر با سبک حل مشکل وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    سبک های تفکر و سبک های تصمیم گیری دانشجویان پرستاری در سطح وسیع تر مورد شناسایی قرار گیرد و تلاش شود که در کاربرد ابعاد کارکردها، شکل ها، سطح ها، قلمروها و گرایش ها حداکثر بهره برداری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، سبک حل مشکل، دانشجویان پرستاری
  • علی کاوسی *، ربابه معماریان، زهره ونکی، علی محمد پروینیان نسب صفحات 49-57
    مقدمه
    با توجه به پیشرفت های روزافزون تکنولوژی و رشد بی سابقه ای که در زمینه اطلاعات علوم پزشکی صورت گرفته است، نیاز به برنامه های بازآموزی و بهسازی نیروی انسانی پرستاری در وضعیت کنونی برای ارتقای دانش و مهارت آنان و در نهایت ارتقای کیفیت خدمات پرستاری در بیمارستان ها یک ضرورت است، در نتیجه برای اجرای صحیح، کامل و جامع این برنامه ها، نیازمند بررسی موثر آن ها می باشد. لذا هدف از این پژوهش «بررسی برنامه های بازآموزی در بیمارستان های آموزشی شهر گرگان از دیدگاه پرستاران» بود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی تحلیلی، تعداد 270 پرستار از 4 بیمارستان آموزشی- درمانی شهر گرگان در سال 1390 به صورت نمونه گیری طبقه ای تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه خودایفا با عنوان بررسی برنامه های بازآموزی که حاوی دو بخش اطلاعات دموگرافیگ و سوالات مرتبط با اهداف پژوهش (عوامل تاثیرگذار در برنامه های بازآموزی) بود. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار آماری SPSS v.16، آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (تی تست و واریانس یک طرفه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری مطالعه (05/0p<) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مهم ترین عوامل تاثیرگذار در برنامه های بازآموزی از دیدگاه پرستاران شامل نیازسنجی قبل از برگزاری برنامه ها (با میانگین و انحراف معیار 51/0±19/4)، ارزشیابی پرستاران قبل (60/0±23/4) و بعد از برنامه بازآموزی (55/0±21/4) و حجم کاری (59/0±47/4) عنوان شده است.
    نتیجه گیری
    اهمیت دادن به برنامه های بازآموزی در پرستاری امری مهم است لذا برای افزایش کیفیت این برنامه ها لزوم بازنگری در موضوع و شیوه اجرایی برنامه های بازآموزی، به کار بردن اصول برنامه های بازآموزی، نیازسنجی مستمر قبل از برگزاری برنامه ها، کاهش حجم کاری برای پرستاران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بازآموزی، بیمارستان، پرستاران
  • لطفعلی خانی *، مظفر غفاری صفحات 58-67
    مقدمه
    سرمایه اجتماعی میان گروهی و هوش فرهنگی بر میزان نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران تاثیر دارد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط سرمایه اجتماعی میان گروهی و هوش فرهنگی با میزان نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و نمونه آماری این تحقیق شامل 200 نفر از پرستاران استان آذربایجان غربی در سال 1392 بودند که با استفاده روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سرمایه اجتماعی میان گروهی Katarzyna Pazhak، مقیاس هوش فرهنگی Ang و همکاران و مقیاس محقق ساخته نگرش پرستار نسبت به آموزش بیمار استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفتند. سطح معناداری برای کلیه آزمون‎ها برابر با 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران با متغیر سرمایه اجتماعی میان گروهی (379/0=r و 002/0=p)، خرده مقیاس فراشناخت هوش فرهنگی (584/0=r و 001/0=p)، خرده مقیاس شناخت هوش فرهنگی (412/0=r و 001/0=p)، خرده مقیاس انگیزشی هوش فرهنگی (605/0=r و 001/0=p) و خرده مقیاس رفتاری هوش فرهنگی (675/0=r و 001/0=p) رابطه مثبت و معنادار به دست آمد. نتایج ضریب همبستگی چندمتغیری به روش Enter نشان داد که متغیر سرمایه اجتماعی میان گروهی و خرده مقیاس‎های هوش فرهنگی در تبیین متغیر نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران (526/0=2R) سهم داشتند.
    نتیجه گیری
    آموزش به بیمار از مسوولیت های اصلی پرستاران می باشد. از آنجا که نتایج به دست آمده نشان داد بین سرمایه اجتماعی میان گروهی و خرده مقیاس های هوش فرهنگی با نگرش پرستاران نسبت به آموزش بیماران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بنابراین برای افزایش عملکرد آموزشی پرستاران لازم هست سرمایه اجتماعی میان گروهی و هوش فرهنگی آنان، از طریق آموزش گروهی تقویت شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی میان گروهی، هوش فرهنگی، نگرش پرستاران، آموزش، بیماران
  • فاطمه یعقوبیان، محمدباقر کجباف *، امیر قمرانی صفحات 68-77
    مقدمه
    شادی از جمله هیجان های موثر در سلامت روان می باشد که توجه مستمر و تلاش در جهت ارتقای آن مورد اهمیت است. بدین منظور در سال های گذشته، برخی از روان شناسان شادی و پژوهشگران کوشیده اند روش هایی برای افزایش میزان شادی در افراد ارایه دهند. از جمله این روش ها می توان به آموزش های دینی و معنوی اشاره کرد. از این رو هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش گروهی مولفه های شناخت و عمل به وظایف دینی بر میزان شادی دانشجویان بود.
    روش
    در این پژوهش نیمه تجربی، 40 نفر از دانشجویان موسسه عالی المهدی اصفهان در سال تحصیلی 1392-1391 به صورت تصادفی به دو گروه 20 نفره آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مولفه های شناخت و عمل به وظایف دینی دریافت کرد و گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد. قبل از مداخله و هشت هفته بعد از اتمام مداخله هر دو گروه پرسشنامه شادکامی آکسفورد را تکمیل کردند. میزان اعتبار این پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 90/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS v.18 استفاده شد.
    یافته ها
    در این پژوهش دو گروه آزمایش و شاهد از نظر مشخصات دموگرافیکی همگن بودند (002/0=p). میانگین سنی شرکت کننده ها (84/1±)52/21 بود. مقایسه میانگین نمرات پس آزمون شادی در گروه های مورد مطالعه و تحلیل کوواریانس نمرات آزمون شادی نشان داد بین گروه آزمایش و شاهد تفاوت معناداری وجود دارد (002/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مولفه های شناخت و عمل به وظایف دینی بر شادی دانشجویان موثر بوده است. لذا نقش آموزش مولفه های شناخت و عمل به وظایف دینی جهت ارتقای شادی دانشجویان باید مدنظر قرار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مولفه های شناخت و عمل به وظایف دینی، شادی، دانشجویان
|
  • A. Tol, M. Pardel Shahri, S. Esmaelee Shahmirzadi, B. Mohebbi, Sa Javadinia Pages 1-8
    Introduction
    According to the importance of education in reducing anxiety among patients undergoing surgery، this study was carried out to investigate the effect of blending educational method on anxiety in patients undergoing orthopedic surgery.
    Method
    In this interventional study 100 patients who were going to undergo elective orthopedic surgery in a hospital in Birjand were randomly assigned into two control and intervention groups. Data was collected using standard Spielberg anxiety inventory. Collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Mean age of the patients was 24. 27±6. 29 years. Mean of anxiety between the groups was statistically significant after the intervention (p=0. 03). In the intervention group، mean score of anxiety before education، before surgery and after discharge were 45. 78±6. 23، 45. 18±6. 76 and 45. 2±5. 31، respectively. A statistically significant relationship was found between the mean score of anxiety before education and before surgery (p=0. 04).
    Conclusion
    Blending education can be combined with various educational methods to educate patients individually and in groups in order to reduce their level of anxiety.
    Keywords: Blended education, anxiety, orthopedic surgery, patient, educational intervention
  • M. Zolfaghari, F. Sookhak *, A. Asadi Noughabi, H. Haghani Pages 9-17
    Introduction
    Adherence to dietary and fluid-intake restrictions is an important factor in the treatment of patients with chronic renal disease. Using intervention strategies such as patient education and cognitive–behavioral therapy can improve adherence to dietary and fluid restrictions in hemodialysis patients. The aim of the present study was to investigate the effect of cognitive-behavioral intervention on adherence to dietary and fluid-intake restrictions in hemodialysis patients.
    Method
    This clinical trial conducted in Emam Reza and Valiasr Hospitals in the year 2013. Then 70 patients aging from 20 to 60 years recruited randomly into the study and were assigned into two groups: intervention (N=35 on even days) and control (N=35 on odd days). In the intervention group، cognitive-behavioral process performed after the following six steps: 1- Identifying the problem، 2- Creating confidence and commitment، 3- Increasing awareness of behavior، 4- Developing and implementing the action plan، 5- evaluation of the planed design، 6- Maintaining the desired behavior and prevention of undesirable one. Adherence to dietary and fluid-intake restrictions were assessed by using self-report questionnaire، in two stages (pre-test and post-test). Data analysis was performed by SPSS software version 16 and independent t-test. Significant level of study was 0. 05.
    Results
    Before the test، there was no significant difference in terms of adherence to diet (p=0. 47) and fluid restriction (p=0. 43). At post-test، significant differences were observed between the two groups in terms of adherence to dietary (p<0. 001) and fluid restriction (p<0. 001).
    Conclusion
    Cognitive-behavioral intervention could be used in designing an Individualized Educational Program for better adherence to the treatment regimen in hemodialysis patients.
    Keywords: Cognitive, behavioral intervention, adherence to dietary, fluid, intake restrictions, hemodialysis
  • M. Sadeghi *, Sh Pedram Razi, A. Nikbakht Nasrabadi, H. Ebrahimi, A. Kazemnejad Pages 18-27
    Introduction
    Education is essential for obtaining a better glicemic control in patients with diabetes. One of the most effective factors affecting the quality of education is the method selected for education. On the other hand، education of family members of such patients facilitate metabolic control. The purpose of this study was to compare the impact of education based on the empowerrment model and family-center empowerrment model on knowledge and metabolic control of patients with type 2 diabetes mellitus.
    Method
    This is a clinical-trial study conducted in 2012 in which 153 patients with type 2 diabetes were randomly assigned into three control، patient-centered intervention، and family-centered intervention groups. Before the intervention and three months after that، the HbA1C test was conducted and the knowledge questionnaire was completed by the samples. Patient-centered empowerment and family-centered empowerment educational interventions conducted in the two interventns groups. Routine education was conducted in the control group. Data was analysed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    No significant differences were noticed in demographic inerventions between the groups before the intervention (p>0. 05). Moreover، no significant difference was noticed between patients’ knowledge and the level of HbA1C in the groups (p>0. 05). A significant difference was found between these two factors after the intervention (p<0. 001). A significant difference was reported between knowledge and the level of HbA1C in the intervetion groups in comparision with the control group (p<0. 05). While no significant difference was seen in the level of HbA1C between the intervention groups، the reduction of the level of HbA1C was more in the family-centered intervention group in comparison with. patient-centered empowerment group.
    Conclusion
    Patient-centered empowerment and family-centered empowerment educational interventions have positive effects on metabolic control. Therefore، the participation of family members in the management and control of diabetes is recommended.
    Keywords: Diabetes type 2, education, family, centered empowerment model, metabolic control
  • Sh Varaei, Ma Cheraghi, N. Seyedfatemi, M. Talebi, N. Bahrani, A. Dehghani, Shamsizadeh Pages 28-37
    Introduction

    Cardiovascular diseases are the most common causes of death worldwide. Despite pharmaceutical therapies، coronary artery bypass graft surgery continues to be the first and best treatment strategy. This study was conducted to investigate the effect of peer education on anxiety in patients candidated for coronary artery bypass graft surgery.

    Method

    In this randomized control trial study، 60 patients who were candidate for coronary artery bypass graft surgery in Shariati and Imam Khomeini hospitals in Tehran were recruited using the convenience sampling method. The patients were assigned randomly into two control and intervention groups. Patients’ anxieties in all patients were measured using the Spielberger state-trait anxiety inventory in the admission day، five days and four weeks after surgery. The control group received routine education and the intervention group was trained by their peer. Descriptive and inferential statistics were used to analyze data.

    Results

    Anxiety scores in both groups were not different in the admission day (p=0. 8). Also differences in mean anxiety scores between the groups before surgery، five days and four weeks after surgery were statistically significant (p<0. 001).

    Conclusion

    Peer education to patients who are candidate for elective coronary artery bypass graft surgery can reduce anxiety. Therefore، it is recommended that، this educational approach used in the cardiac surgeries ward.

    Keywords: Peer education, anxiety, coronary artery bypass graft surgery
  • Mr Ahanchian, Zm Hassanian Pages 38-48
    Introduction
    People use different style to show their talents. One usage could be thinking and problem solving style. Nursing students have learning activities in emergency and acute situation that require thinking and problem solving talents. The aim of the study is measuring relationship between thinking and problem solving styles.
    Method
    A correlational study conducted on 148 students studying in Bachelor of Science Program in Nursing from Mashhad Nursing and Midwifery faculty in 2011، chosen convenience sampling. Data collected by valid and reliable Sternberg-Wagner Thinking Style Inventory and KAI Inventory، and analyzed by descriptive and analytical statistic such as t-test، ANOVA، and Pearson Coefficient test in Significance level of (0. 05 and 0. 01)، by SPSS version 11. 5.
    Results
    Thinking style of nursing students was based on «functions»، «forms»، «levels»، «scopes»، and «leanings» dimensions in judicial (22. 49)، anarchic (22. 29)، global (18. 63)، external (20. 15)، and liberal (19. 37) styles respectively. Depending on each style a specific behavior were noticed in students. Furthermore this study revealed that there were no significant relationship between thinking and problem solving styles except for conservative style (p=0. 042).
    Conclusion
    Thinking Styles and decision-making styles of nursing students are recognized and the efforts to use of the functions، forms، levels، scopes and leanings until have maximum exploited.
    Keywords: Nursing student, problem solving style, thinking style
  • A. Kavosi *, R. Memarian, Z. Vanaki, Am Parviniannasab Pages 49-57
    Introduction
    With technological and information progress in medical fields، it is a necessity to organize retraining programs to promote knowledge and skills of nurses and ultimately improve the quality of nursing services in hospitals. In addition، implementation of correct، complete and comprehensive programs requires effective assessment. Therefore، the aim of this study is to evaluate perspective of nurses about retraining programs in Gorgan training hospitals.
    Method
    In this descriptive and analytical study، 270 nurses in four medical-training hospitals affiliated to Golestan University of Medical Sciences were recruited randomly into the study. Data were collected using Self-made questionnaire in two parts، demographic information and questions related to the research objectives (significant factors in re-education programs). Data were collected and analyzed using SPSS16 software and doing descriptive (Frequency، mean، standard deviation) and inferential statistics (T-test، Anova)، and considering levels of significance (P <0. 05).
    Results
    According to the perspective of nurses، the most significant factors in retraining programs were: assessment of the program (mean and standard deviation: 19. 451. 0)، nurses'' evaluation before (23. 460. 0) and after (21. 455. 0) retraining programs، and nurses'' work load (47. 459. 0).
    Conclusion
    Attaching importance to retraining in nursing is imperative. In order to improve the quality of these administrative practices، application of principals in retraining programs، persistent needs assessment before implementation of the program and reduction of nurses'' workload is recommended.
    Keywords: Retraining, hospital, nurses
  • L. Khani *, M. Ghaffari Pages 58-67
    Introduction
    Bridging social capital and cultural intelligence impact nurses'' attitudes towards patient education. The aim of this study was to study the relationship between bridging social capital and cultural intelligence، and nurses'' attitudes toward patient education.
    Method
    This is a descriptive-correlational study carried out with 200 nurses in western Azerbaijan in 2013. The multi-staged cluster sampling method was used to choose participants. The Katarzyna Pazhak bridging social capital scale، Ang and et al cultural intelligence scale، and nurses'' attitudes towards patient education questionnaire were used to collect data. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis. Statistical significance defined as p<0. 05.
    Results
    A positive relationship was found between nurses'' attitudes towards patient education and bridging social capital variable (r=0. 379، p=0. 002)، subscale of meta- cognition of cultural intelligence (r=0. 584، p=0. 001) subscale of cognition of cultural intelligence (r=0. 412، p=0. 001)، subscale of motivation of cultural intelligence (r=0. 605، p=0. 001) and subscale of behavior of cultural intelligence (r=0. 675، p=0. 001). The results of multi-variable correlation coefficient using the input method indicated that bridging social capital and subscale of cultural intelligence explain nurses'' attitudes towards patient education (R2=0. 526).
    Conclusion
    Patient education is the main responsibilities of nurses. Since positive and significant relationships were found between bridging social capital and subscale of cultural intelligence with patient education، there is a need to strengthen them in nurses through group training.
    Keywords: Bridging social capital, cultural intelligence, nurse's attitudes, education, patients
  • F. Yaghoubian, Mb Kajbaf *, A. Ghamarani Pages 68-77
    Introduction
    Happiness is one of the most efficient emotions and plays a great role on mental health. In recent years، researchers and psychologists have tried to provide methods to increase the level of happiness in individuals. Spiritual and religious training are examples of these methods. The aim of this research is to study the effect of group training on knowledge and practice of religious duties and its relationship with students'' happiness.
    Method
    In this quasi-experimental study، 40 students of Almahdi higher education center in Isfahan were divided randomly into two groups of 20 students (control and experimental). Experimental group received 8 training sessions on knowledge and practice of religious duties، but control group did not receive any training. Before and 8 weeks after the end of training، both groups completed the oxford happiness questionnaire (with Cronbach''s alpha reliability: %90). Data was analyzes using SPSS v. 18 software.
    Results
    In this study، experimental and control groups were homogeneous in demographic features. The average age of participants was 21. 52 (±1. 84). Comparison between average scores after happiness test in studied groups and analyzing covariance scores of happiness test shows that there was significant difference between control and experimental groups (p<0. 002).
    Conclusion
    Results of this study revealed that training on knowledge and practice of religious duties are effective on the level of students'' happiness and should be considered further.
    Keywords: Knowledge, practice, religious duties, student, happiness