فهرست مطالب

توسعه پرستاری در سلامت - سال سوم شماره 4 (زمستان 1391)

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال سوم شماره 4 (زمستان 1391)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/10/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی ملکی، مجید میری، رضا قنواتی، محبوبه بیات، بهجت نباتچی، مهناز آروان صفحه 7
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی مهم ترین عامل مرگ و میر و اولین علت مرگ در کشورهای توسعه یافته و ایران می باشند. مطالعات مختلف در زمینه عملکرد بیماران قلبی عروقی بیانگر این مساله است که برای پیشگیری از عود مجدد این بیماری ها، آگاهی از عوامل خطرزا نقش بسزایی در عملکرد درمانی بیماران دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی عوامل خطرزای مرتبط با بیماری های قلبی عروقی در بیماران بستری در بخش CCU انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 260 نفر از بیماران که از ابتدای نیمه دوم سال 1388 تا پایان نیمه اول سال 1389 با تشخیص بیماری های عروق کرونر در بخش CCU بیمارستان امام شهرستان بروجرد بستری شده بودند صورت گرفت. روش نمونه گیری به صورت سرشماری کل بیماران بود و جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ای شامل متغیرهای سن، جنس و عوامل خطر (هیپرتانسیون، دیابت، هیپرلیپیدمی، مصرف سیگار و مواد مخدر، سابقه بستری قبلی، سابقه فامیلی و چاقی) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد شایع ترین عوامل خطرزای مرتبط با بیماری های عروق کرونر به ترتیب شامل: هیپرکلسترولمی با شیوع 60% و پس از آن هیپرتانسیون با شیوع 29%، مصرف سیگار با شیوع 23% و سابقه فامیلی با شیوع 17% بود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که عمده ترین عامل خطر در جمعیت مورد مطالعه هیپرکلسترولمی است که می تواند نشانگر عادات بد غذایی و شیوع بالای کم تحرکی باشد. لذا توصیه می شود عمده فعالیت گروه های بهداشتی درمانی در سطح شهرستان بر روی آموزش های مرتبط با تغییر رژیم و عادات غذایی و افزایش فعالیت فیزیکی جهت کنترل هیپرکلسترولمی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع، مرگ و میر، بیماری های قلبی عروقی
  • مجید میری، حمید ظاهری، زینب امیدعلی، فریده طاهری، غلام علی قاسمی صفحه 15
    زمینه و هدف
    گردن درد یکی از اختلالات شایع در کاربران رایانه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر یک دوره تمرین درمانی و مداخله ارگونومیکی بر میزان درد و ناتوانی مزمن گردن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی که به صورت مقطعی انجام شد، 30 نفر از کاربران رایانه دانشگاه علوم پزشکی لرستان با میانگین سن (97/3 ± 63/32 سال) که حداقل شش ماه سابقه گردن درد داشتند، به وسیله ی پرسشنامه اطلاعات فردی به صورت هدفمند از بین کاربران زن انتخاب شدند. آزمودنی ها در دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی تمرینات درمانی و مداخلات ارگونویکی را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله درمانی روی آن ها انجام نگرفت. میزان درد و ناتوانی گردن در پیش آزمون و پس آزمون به وسیله ی پرسشنامه شاخص درد و ناتوانی مزمن گردن اندازه گیری شد. هم چنین جهت تحلیل داده ها ابتدا مقادیر اختلاف پیش آزمون و پس آزمون محاسبه و سپس از طریق آزمون t مستقل مورد ارزیابی قرار گرفتند)05/0(P<.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین میانگین درد و ناتوانی مزمن گردن دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد)05/0(P<. بین شدت درد و ناتوانی گردن و سابقه کار آزمودنی ها رابطه ی معناداری وجود نداشت (845/0P= 037/0-r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان نتیجه گرفت تمرین درمانی به همراه مداخلات ارگونومیکی جهت درمان گردن درد مزمن مفید می باشد. بنابراین به کارگیری این روش برای توانبخشی بیماران دچار گردن درد مزمن مناسب بوده و توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تمرین درمانی، گردن درد مزمن، مداخله ارگونومی
  • طاهره اشک تراب، فاطمه گودرزی صفحه 25
    سیستم آموزشی کشورها، سرمایه حیاتی آن ها در رویارویی با چالش های بالقوه آینده بوده ضمن اینکه ابزار ارزشمندی در محقق ساختن آرمان های ملل می باشد. لذا ارزیابی نظام های آموزشی جهت حصول اطمینان از کفایت کارایی و اثربخش آن ها حائز اهمیت بسیار می باشد. در مقاله حاضر به تشریح عوامل موثر بر ارزشیابی، کارایی و اثربخشی نظام های آموزشی پرداخته می شود.
    در ارزیابی عملکرد نظام های آموزشی، کیفیت نظام های آموزشی به واسطه ارزیابی کارآیی و اثربخشی آن ها مورد توجه قرار می گیرد. کیفیت نظام آموزشی، میزان انطباق وضعیت موجود عناصر نظام با استانداردها یا اهداف و انتظارات است. عناصر نظام آموزشی شامل درون دادها، فرایندها، محصولات، برون دادها و پیامدها می باشند که در ارزیابی کارایی و اثربخشی مورد ارزشیابی قرار می گیرند. ویژگی های مدرس، یادگیرنده و نظام آموزشی مهم ترین درون دادهای نظام آموزشی می باشند. فرایندهای یاددهی-یادگیری مهم ترین فرایندها، نتایج امتحانات نیم سال تحصیلی و وضعیت ارتقاء پایه تحصیلی مهم ترین محصولات و تعداد دانش آموختگان و کیفیت خدمات آن ها از عوامل برون دادی و تاثیر دانش آموختگان بر وضعیت شهروندی جامعه از جوانب مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از عوامل پیامدی نظام های آموزشی محسوب می شوند. ارزیابی عوامل مذکور ممکن است به صورت درونی، توسط اعضای نظام، یا به صورت بیرونی، توسط موسسات خارجی، صورت گیرد. می توان ارزشیابی آموزشی را با استفاده از رویکردهای مختلف انجام داد. عوامل درون دادی، فرایندی و برون دادی، اهداف و عامل ارزشیابی و رویکردهای آموزشی مورد استفاده از عوامل موثر بر ارزشیابی نظام های آموزشی می باشند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، کارایی آموزشی، اثربخشی آموزشی، نظام های آموزشی، برنامه های آموزشی
  • محبوبه بیات، آرزو شاهسواری، فتانه قدیریان صفحه 35
    زمینه و هدف
    استفاده از اکستازی در چند سال اخیر در ایران رایج شده است و در اشکال مختلف و به فرم ها، اسامی و رنگ های گوناگون و حتی با قیمت های نازل در بازارهای مخفی یافت می شود. با توجه به اینکه آمار و ارقام مستند در زمینه مصرف اکستازی توسط جوانان و نوجوانان در ایران وجود ندارد و میزان بروز این امر در میان این دو قشر در حال افزایش است، پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه های پیشگیری کننده انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که در سال تحصیلی 88-1387 در شهرستان الیگودرز انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل 700 نوجوان پیش دانشگاهی و 194 جوان دانشگاهی بودند. روش نمونه گیری به صورت چند مرحله ای بود و اطلاعات مورد نیاز توسط پرسشنامه خودساخته جمع آوری گردید. داده ها توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیش از نیمی از واحدها (2/52%) دارای آگاهی ضعیف در رابطه با اکستازی بودند. همچنین در زمینه نگرش نیز اکثریت واحدها دارای نگرش مثبت به اکستازی بودند (7/47%). نتایج مرتبط با عملکرد نیز نشان داد 2/2 درصد واحدهای مورد پژوهش تجربه استفاده از اکستازی را داشتند. همچنین ارتباط معنی دار آماری بین آگاهی و نگرش (P=0/000) وجود داشت. بین عملکرد و نگرش(P=0/01) نیز ارتباط معنی دار یافت شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق طراحی برنامه های آموزشی در جهت افزایش آگاهی این دو قشر آسیب پذیر و تغییر نگرش مثبت آن ها در مورد اکستازی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اکستازی، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • مریم قاسمی پور، هدایت نظری صفحه 45
    زمینه و هدف
    بیماری های مزمنی همچون مولتیپل اسکلروزیس از بیماری های غیر قابل درمانی هستند که می توان آن ها را کنترل کرد، اما بیمار همواره در معرض عوامل تنش زای جسمی، روانی و اجتماعی قرار دارد، این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس و بررسی ارتباط آن با حمایت های اجتماعی از این بیماران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که در سال 1391 انجام شد. جامعه آماری شامل 100 نفر از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بودند که جهت پیگیری درمان به بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد مراجعه می کردند و به طور تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش مشخصات جمعیت شناختی و کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی استفاده گردید و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کیفیت زندگی در 3/59 درصد آزمودنی ها و کارکردهای حمایت اجتماعی در 61 درصد آزمودنی ها نامطلوب بوده و بین این دو متغیر رابطه مستقیم و معنی داری وجود داشت. در زیر شاخه های کیفیت زندگی بعد جسمی در 9/80 % و بعد روانی در 5/71 % درصد بیماران نامطلوب بود، در بین کارکردهای حمایت اجتماعی بیشترین حمایت مربوط به حمایت عاطفی (8/36%) بود و در بین منابع ساختاری حمایت اجتماعی، عضویت گروهی (001/0= p) و شبکه اجتماعی (001/0=p) با کیفیت زندگی رابطه مستقیم و معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه نیمی از بیماران در ابعاد جسمی و روانی دارای کیفیت زندگی نامطلوب بودند و بیش از نیمی از بیماران از کارکردهای حمایت اجتماعی نامطلوب برخوردار بودند، توصیه می شود مسئولین برنامه هایی را اتخاذ نمایند که در افزایش کیفیت زندگی بیماران تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی
  • آرزو شاهسواری، محبوبه بیات صفحه 55
    زمینه و هدف
    خرافات پدیده ای عمومی و طبیعی است که منجر به ایجاد اشکال گوناگون رفتار و طرز تلقی می گردد. باورها و اعتقادات افراد نیز تعیین کننده سطح سلامت و کیفیت زندگی او هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی گرایش به خرافات در بیماران مبتلا به بیماری های جسمی مراجعه کننده به افراد غیر درمانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی است. جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به بیماری های جسمی مراجعه کننده به افراد غیردرمانی شهرستان الیگودرز بودند که تعداد 400 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مربوط به اطلاعات دموگرافیک، مشکلات جسمی مراجعین است که پایائی آن به روش اعتبار محتوا و آزمون مجدد تامین گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشترین مراجعه به افراد غیردرمانی به دلیل مشکلات بارداری و زایمان 20 درصد، درد اعضای بدن 5/16 درصد و سقط و مرده زایی 3/16 درصد بوده است. همچنین 5/16 درصد از مراجعان به نقش طلسم و جادو و 3/40 درصد به اثر چشم زخم در بروز بیماری شان اعتقاد داشتند 3/18 درصد نیز اعتقاد داشتند بیماری شان علتی دارد که تنها افراد غیر درمانی قادر به درمان آن هستند. آزمون های آماری کای اسکوئرو فیشر بین ویژگی های دموگرافیک و مشکلات جسمی مطرح شده از سوی مراجعین ارتباط معناداری را نشان داد. (05/0> p)
    نتیجه گیری
    مراجعه بیماران مبتلا به اختلالات جسمی به افراد غیردرمانی نشان می دهد باورهای مردم در مورد سلامتی و بیماری بر رفتارهای بهداشتی آن ها موثر است لذا شناسایی این عقاید می تواند بر حفظ و ارتقاء سطح سلامت و انتخاب شیوه های درمانی- بهداشتی موثر باشد.
    کلیدواژگان: خرافات، افراد غیر درمانی، بیماری های جسمی
  • مرضیه سلیمانی نژاد، داوود شجاعی زاده، فاطمه گودرزی، عبدالرحمان چرکزی صفحه 67
    زمینه و هدف
    بیش از یک سوم کل موارد مرگ و میر در دنیا ناشی از عوامل قابل اصلاح مربوط به سبک زندگی است. دانشجویان در سنینی قرار دارند که انتخاب هرنوع سبک زندگی برتمام طول زندگی شان تاثیرگذار است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کوتاه مدت و طولانی مدت مداخله آموزشی بر سبک زندگی دانشجویان دختر ساکن خوابگاه های کوی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مداخله نیمه تجربی درمیان 169 دختر ساکن خوابگاه که به صورت تصادفی انتخاب شدند انجام گردید. درطی مداخله شش ساعت آموزش مستقیم گروهی به کار گرفته شد. ارزشیابی اول، دو هفته بعد از آموزش، و ارزشیابی دوم نه ماه بعد، توسط پرسشنامه سبک زندگی که روایی و پایایی آن تایید شده بود به عمل آمد. تحلیل نهایی داده ها با آزمون های آماری مکنیمار و اسپیرمن انجام شد.
    یافته ها
    مداخله در کوتاه مدت بر تغذیه و مدیریت استرس، موثر (P <0 / 05)، اما بر فعالیت بدنی تاثیر معنی دار نداشت. اگرچه در طولانی مدت در هر سه حیطه تعدادی از افراد به وضعیت نامطلوب قبلی بازگشتند، اما پیگیری وقوع تغییرات به طور معنی دار بهبود وضعیت فعالیت بدنی(P <0 / 02، x 2 = 7 / 6)، تغذیه (P <0 / 01،x 2=13/ 55) و مدیریت استرس(P<0 / 001،x2 =32 / 60) را در شرکت کنندگان نشان داد. مداخله بر سبک زندگی دارای تاثیر معنی دار در کوتاه مدت (P <0 / 05)و طولانی مدت (P<0 / 001،x 2= 80 / 22)بود.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی بر وضعیت سبک زندگی و حیطه های آن موثر است، اما به نظر می رسد در طولانی مدت لازم است اثرات آموزش به شکل های دیگر حمایت شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مداخله آموزشی، دانشجویان
  • نیلوفر عرفانی، آرزو شاهسواری صفحه 77
    زمینه و هدف
    قرار گرفتن در معرض ناامنی های زندگی ریشه بسیاری از اضطراب ها است.امروزه داروهای شیمیایی متعددی جهت درمان اضطراب به کار برده می شود که هریک عوارض جانبی خاص خود را دارد. بهره گیری از داروهای گیاهی در کنار داروهای شیمیایی می تواند به درمان بسیاری از بیماری ها کمک کند. گیاه هوفاریقون در طب سنتی با اثرات ضد افسردگی، ضداضطراب و ضد میگرن کاربرد فراوانی دارد. این پژوهش به منظور تعیین تاثیر هایپیران بر اضطراب دانشجویان ساکن در خوابگاه های شهر کرج در سال 89-88 انجام شد.
    مواد وروش ها
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی شاهددار است. جامعه پژوهش شامل 180 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه های شهر کرج بودند که به طور تصادفی از میان کل خوابگاه های دخترانه وابسته به دانشگاه های هنر و کشاورزی انتخاب و در دو گروه تجربه و شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و آزمون اضطراب اسپیل برگر بود. ابتدا هر دو گروه پرسشنامه را تکمیل کرده، سپس به گروه تجربه به مدت 2 ماه روزانه 60 قطره عصاره هایپیران داده شد. در این مدت گروه شاهد، هیچ دارویی مصرف نکرد. پس از پایان مطالعه هر دو گروه مجددا پرسشنامه اضطراب اسپیل برگر را تکمیل کردند. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، فیشر، تی زوج و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داد میانگین اضطراب واحدها بعد از مصرف دارو درگروه تجربه برحسب متغیر سن و ترم تحصیلی، 8/57 و بعد از پایان مطالعه درگروه شاهد 11/ 95 بوده است (05/0P<) که اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان می دهد. همچنین میانگین اضطراب بعد از مصرف دارو درگروه تجربه برحسب وضعیت تاهل 64/57 و بعد از پایان مطالعه در گروه شاهد 11/95 بود که (05/0P<) اختلاف معنی داری را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که مصرف هایپیران تاثیر مثبت برکاهش اضطراب دارد. بر اساس نتایج پژوهش و با توجه به عدم وجود اثرات جانبی این گیاه، استفاده از آن جهت کاهش اضطراب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هایپیران، اضطراب
  • مریم قاسمی پور صفحه 85
    زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز و یک مشکل بهداشتی در حال رشد در تمام سنین و کلیه جوامع بشری است، به همین دلیل با توجه به شیوع بیماری دیابت، توجه به ایجاد راهکارهای مناسب در کنار درمان دارویی برای کنترل این بیماری ضروری به نظر می رسد. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش شادمانی به عنوان یکی از جنبه های سبک زندگی بر کنترل قند خون در مبتلایان به دیابت نوع یک انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد است که در سال 1390 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 30 نفر از مبتلایان به دیابت نوع یک مراجعه کننده به بیمارستان شهدای شهر خرم آباد بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. در ابتدا جهت جمع آوری اطلاعات مربوط به میزان شادمانی از پرسشنامه شادمانی آکسفورد استفاده گردید. سپس میزان قند خون هر دو گروه شاهد و مورد اندازه گیری شد و پس از انجام جلسات آموزش شادمانی برای گروه مورد، مجددا سطح قند خون و سطح شادمانی هر دو گروه اندازه گیری شد و اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت بین دو گروه مورد و شاهد از نظر قندخون و شادمانی معنادار بود (0/00P=). بنابراین آموزش شادمانی بر کاهش قندخون و افزایش شادمانی بیماران موثر بوده است. میزان این تاثیر در قند خون 62 درصد و در شادمانی 71 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی آموزش شادمانی بر کاهش سطح قندخون، می توان از آن به عنوان یک مداخله رفتاری در مراکز پزشکی در کنار درمان های دارویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش شادی، دیابت نوت 1، سطح قند خون
  • مریم رادمهر، سیما علی زاده گچ پز، مهدی بسی خواسته صفحه 93
    زمینه و هدف
    اگر چه درطی معاینه پس از زایمان تصور می شود که مادران سلامت خود را به دست آوردند ولیکن این گونه نیست و بسیاری ازآنان در مدت 6 هفته پس از زایمان هنوز به طور کامل بهبود نیافتند. میزان بروز این مشکلات پس از زایمان در مطالعات متعدد، متفاوت گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی مشکلات سلامتی مادران طی شش هفته بعد از زایمان و الگوهای کمک خواهی مادران درهنگام بروز مشکلات می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی است. این مطالعه در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان دزفول درسال 1387 انجام گرفت. تعداد 200 نفر از مادرانی که دو ماه بعد از زایمان جهت واکسیناسیون کودک خود به مراکز بهداشت و درمان مراجعه کرده بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند نمونه گیری به صورت آسان و در دسترس بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود و روش جمع آوری آن مصاحبه بود. در پایان داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که میزان بروز مشکلات سلامتی در طی 6 هفته بعد از زایمان 5/54% بود، که به ترتیب عفونت محل بخیه ها، کمردرد، خونریزی غیرطبیعی، عفونت دستگاه ادراری و هموروئید از شایع ترین این مشکلات بعد از زایمان بوده است. در مورد اغلب مشکلات، شایع ترین منبع مراجعه متخصصین زنان بود. همچنین یافته های پژوهش هیچگونه ارتباط معنی داری بین مراقبت ها و آموزش ها نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شکایت زیاد مادران از مشکلات پس از زایمان لازم است که در سیستم فعلی ارائه مراقبت وآموزش تغییرات اساسی ایجاد شود.
    کلیدواژگان: مراقبت بعد از زایمان، دورن نفاس، سلامت مادران
  • مریم سرلک، محبوبه مدنی، محمدعلی ضیاء صفحه 101
    مقدمه و هدف
    مخمرهای جنس مالاسزیا، مخمرهای بازیدیومایست چربی دوست هستند که به صورت اعضاء میکروبی فلور اغلب حیوانات خونگرم و انسان مطرح می باشند. درماتیت سبورئیک یک بیماری التهابی مزمن درسطح پوست می باشد که بیشتر در مردان بالغ مشاهده می شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان فراوانی مالاسزیا در عشایر بختیاری لرستان بوده است.
    مواد و روش ها
    نمونه گیری با روش تراشه برداری از شوره های سر و پشت گوش ها انجام شد. نمونه ها از 100 نفر (50 نفر سالم و 50 نفر مبتلا به درماتیت سبورئیک) گرفته و بر روی محیط لیمینگ-نوتمن آگار اصلاح شده کشت شد. مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکوپی بر روی کلنی های مالاسزیا در کشت خالص انجام شد.
    یافته ها
    در این بررسی میزان مشاهده سلول های مخمری در مجموع نمونه های بیماران مبتلا به درماتیت سبورئیک برابر 27 مورد (54%) بود و همچنین 17 مورد (34%) کلنی های مخمری رشد نمودند. در افراد سالم نیز در کل میزان مشاهده سلول های مخمری در نمونه ها برابر 24 مورد (48%) بود و همچنین 14 مورد (28%) کلنی های مخمری رشد نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد مخمرهای مالاسزیا در 51% از نمونه ها در آزمایش مستقیم و 31% از نمونه ها در کشت جدا شد.
    کلیدواژگان: مالاسزیا، درماتیت سبوروئیک، محیط کشت لیمینگ، نوتمن آگار اصلاح شده، شوره سر
|
  • Maleki.A., Miri.M., Ghanavati.R., Bayat.M., Montazeri.M., Rashidi.N., Nabatchi.B., Ashjaarvan.M Page 7
    Introduction
    Cardiovascular diseases are the most important factors related to mortality and cause of death in developed countries and Iran. Several studies in the field of cardiovascular diseases indicate that prevention of cardiovascular diseases and their recurrence need to upgrade of awareness of patients about risk factors. Aim of this study was to determine the frequency of risk factors in hospitalized patients in CCU ward of Imam Khomeini Hospital in Borujerd during 1388 and 1389.
    Material and Methods
    This sectional descriptive study performed on 260 patients admitted in CCU ward of Imam Khomeini Hospital in Borujerd during 1388 and 1389. Sampling was done by a census of all patients in the second half of 1388 and first half of 1389. Data collection tool was a questionnaire that examines the age, sex and risk factors (hypertension, diabetes, hyperlipidemia, smoking and opium use, drugs, previous admission history, family history and obesity).
    Results
    The results showed the major risk factors were hypercholesterolemia %60), Hypertension (%29), smoking (%23) and the family history (%17).
    Conclusion
    The findings showed that the most important risk factor in the under study population was hypercholestrolemia that could indicate high prevalence of bad food habits and sedentary activities. Therefore, it's recommended that the most activities of health care teams should be focused on the change of dietary habits and increase physical activity to control hypercholesterolemia.
    Keywords: Coronary Artery Disease, Risk Factor, Diabetes, Hypercholestrolemia. Hypertension
  • Miri. M., Zaheri. H., Omidali. Z., Taheri. F., Ghasemi. Gh Page 15
    Introduction
    Chronic neck pain is one of the most common problems among computer users. The aim of this research was evaluation the effect of period exercise therapy and ergonomic intervention on the rate of chronic neck pain and disability.
    Material and Methods
    In this experimental study which is performed in method of Cross sectional, Thirty females computer uses of Lorestan university of medical scinces with(mean age: 32.63 ±3.97years) and at least six months that had a history of neck pain, by the personal Information questionnaire they were selected in fromtarget of among computer users participants underwent in two groups of Fifteen members experimental and control. The experimental group received Therapeutic exercises and ergonomic interventions and control group was no intervention therapy done. the rate of neck pain and disability at pre-test and post-test was measured by Neck pain and disability scale. also for analysis data, first computed the difference between pre-test and post-test, and then by independent t test case is evaluated underwent (P<0.05).
    Results
    The results showed that between Mean chronic neck pain and disability there are significant differences between the two groups (P<0.05).But There was no significant relationship between neck pain, disability and the subjects work experience (p =0.845, r =0.037).
    Conclusion
    The results of this study can be concluded exercise therapy with ergonomic interventions is useful for the treatment of chronic neck pain, therefore, using this method suitable for rehabilitation of patients with chronic neck pain and is recommend.
    Keywords: Therapeutic exercises, Chronic neck pain, Ergonomic intervention
  • Ashktorab.T., Gudarzi.F Page 25
    Educational systems of countries are essential possessions of them in exposing with future potential challenges and they are wealth implement for reach to nations’ goals. So, evaluation of educational systems is very important to assure about sufficiency of efficacy and effectiveness of them. In this article, factors that have effect on efficacy and effectiveness of educational systems will be described. In educational system evaluation, efficacy and effectiveness is considered for assessing quality of these systems. The quality of educational systems is conformity of present situation of elements with standards or aims. Elements of educational systems include inputs, processes, products, outputs and outcomes that are evaluated in assessing efficacy and effectiveness. In educational systems, the most important inputs are attributes of instructors, learners and systems. The most important process is teaching-learning process and the most important products are the results of the mid-term exams and improvement situation of learner to upper levels. The number of graduates and quality of their services are output and the effects of graduates on different aspect of citizenship situation such as social, economical and cultural dimensions are outputs of educational systems. Evaluation of mentioned factors can be done internal, by the member of system, or external, by the external institutions. Educational evaluation is done by different approaches. The effective factors on evaluation of educational systems are inputs, processes, outputs, aims and objectives, evaluator and evaluation approaches.
    Keywords: Educational Evaluation, Educational Efficacy, Educational Effectiveness, Educational Systems, Educational Programs
  • Bayat.M., Shahsavari.A., Ghadirian.F Page 35
    Introduction
    Ecstasy use has been common in Iran during recent years and it could be found in different forms, names and colors and even with low prices in hidden bazaars. In regard to this issue that there are no documented numbers and statistics related to Ecstasy use by adult and teenagers in Iran, also, it is increasing among these two high risk group, this study was done in order to create some prophylactic programs.
    Material and Methods
    This study is a descriptive- analytic research. Study samples were include 194 college students and 700 pre university students in Aligoudarz city in educational year 1387-88. Sampling was done in multi stages method. Data were collected by a self-made questionnaire and analyzed by spss software.
    Results
    Results showed that level of knowledge was poor in more than half of samples. Also, in terms of attitude, there was a positive attitude in majority of them. Results related to performance showed that 2.2 percent of samples had the experience of ecstasy use. Statistic tests there was a meaningful relation between knowledge, attitude (p=0/000). In addition to this, there was a meaningful elation between performance and attitude (p= 0/01).
    Conclusion
    It can be concluded from the results that educational programs should be designed in order to increase level of knowledge in these two high risk groups and change their positive attitude toward Ecstasy.
    Keywords: Ecstasy, Knowledge, Attitude, Performance
  • Ghasemi Pour. M., Nazari. H Page 45
    Introduction
    Chronic diseases like Multiple Sclerosis are incurable but can be controlled. However, the patient is always exposed to stressful physical, psychological and social factors. Therefore, the purpose of this study was to determine the quality of life and social support in Multiple Sclerosis patients and find the relationship between these two factors.
    Material and Methods
    This was a descriptive- analytic study done in the year1391. For this purpose, 100 qualified Multiple Sclerosis patients who referred to Shohaday Ashayer Hospital in Khoramabad were selected randomly. Data were collected using a questionnaire which included three sections of demographic, the quality of life, and social support characteristics. Then, data were analyzed by spss software.
    Results
    The findings revealed that the quality of life in 59.3% of cases and social support in 61% of cases were non- optimal and there was a direct, significant relationship between these two factors. Among the sub- branches of the quality of life, physical dimension was non- optimal in 80.9% of cases and psychological dimension was non- optimal in 71.5% of cases. Among the social support dimension, emotional support favored the highest percent (36.8%) and the structural sources of social support, group membership (p= 0.001, r = 0.27) and social network (p= 0.001, r = 0.29) had a direct, significant relationship with quality of life.
    Conclusion
    Considering the fact that half of the patients suffered non- optimal physical and psychological quality of life, and more than half of the patients suffered from non- optimal social support functions, it is recommended that the authorities take decisions and plan in a way that improve the physical and psychological dimensions of patients and thus influence the enhancement of the patients’ qualities of lives.
    Keywords: Multiple Sclerosis Patients, Quality of life, Social Support
  • Shahsavari.A., Bayat.M Page 55
    Introduction
    superstition is a common, usual phenomenon lead to diverse behaviors and attitudes. Human beings’ beliefs also could determine health status and quality of life. This study aims to assess superstition tendency amongst patients with physical illnesses referred to nontherapeutic people.
    Materials and Methods
    this research is descriptive study. Sampling was done randomly. samples were selected from 400-eligible women referred to to nontherapeutic people in Aligoudarz city. Research instrument was a questionnaire used to assess demographic information and physical problems of study samples. Validity and reliability of questionnaire was approved by content validity and test-retest methods.
    Results
    results showed that problems related to pregnancy and labor (20%), limbs pain (16/5%), abortion and still birth (16/3%) were the most prevalence reasons for study samples to refer to nontherapeutic people. Besides, 16/5 % of them believed in the role of magic and 40/3 percent of them believed in evil eyes on manifestation of their illnesses. Moreover, 18/3% of samples believed that only nontherapeutic people could treat them because of their especial reasons due to their illnesses. K-Squer and Fisher-test showed meaningful relation between demographic information and physical problems of samples.
    Conclusion
    frequent references of patients with physical disorders to nontherapeutic people could indicate that people's beliefs related to health and illness is really effective on their healthy behaviors, consequently, recognition such beliefs could affect maintaining and boost the level of health and selection of better medical health styles.
    Keywords: Superstition, Nontheraputic People, Physical Illnesses
  • Soleymani Nejad.M., Shojaee Zadeh.D., Gudarzi.F., Charkazi.A Page 67
    Introduction
    More than one third of death in the world is due to unhealthy lifestyle that could be changed. Students are in the age that choosing lifestyle in that age could affect the rest of their lifetime. This study has accomplished to evaluate short-term and longterm effects of educational intervention for modifying lifestyle in students resident in Tehran University of Medical Sciences dormitories.
    Materials and Methods
    in this interventional quasi-experimental study, 169 girls were selected randomly to participate in group educational programs, 6 hours for each one. 2 weeks after the program, post-test, with a 9-month follow up, carried out. Data were analyzed by using of McNimar and Spearman tests.
    Results
    results showed positive intervention effects on nutrition and stress management (P <0 / 05). Also significant positive effects on physical activity were showed, but it was not significant. although 9-month after intervention results showed a decrease in the number of persons that had got to healthy lifestyle in previous stage, but tracking the changes revealed positive effects of intervention on physical activity(P <0 / 02, x 2 = 7 / 6), nutrition(P <0 / 01,x 2=13/ 55), and stress management (P<0 / 001,x2 =32 / 60). There was significant positive effect on life style in short-term (P < 0 / 05) and long term (P<0 / 001,x 2= 80 / 22).
    Conclusion
    life style of dormitory students improved by educational intervention; but, particularly about long term effects, it seems that these effects required to be supported in other ways.
    Keywords: Lifestyle, Educational Intervention, Students
  • Erfani.N., Shahsavari.A Page 77
    Introduction
    Exposure to lots of insecurities in life is the most important steam of anxiety. Today, many chemical drugs are used in order to anxiety treatment which had its own side effects. Herbal drugs beside chemical drugs can be useful for treatment of many diseases. Hofarighon is an herbal drug with many useful effects related to treatment of anxiety, depression and migraine in traditional medicine. This study was done in order to determine the effect of Hypiran on reduction of anxiety among students in Karaj University's dormitory in the year 88-89.
    Material and Methods
    This was a clinical experimental controlled study. Karaj University's dormitories related to Agriculture and art faculties, divided into two groups of takers and non-taker of the medicine. The questionnaire consisted of 2 sections, demographic specification & anxiety scale (Spielberger). At the first, two groups completed the questionnaires then the taker group was given 60 drops of hypiran concentrate each day during two months. In the meanwhile the non-taker group did not take any medicine. After completion of the study, both groups completed the questionnaire again and the X2, Fisher, pair t test and independent test, were carries out to analyze the statistical data.
    Results
    results showed that the mean level of anxiety after drug use in case group in terms of age and educational semester was 57/8 and it was 95/11 after study in control group(p 00/5) that show significant difference between two groups. Also, the mean of anxiety after drug use incase group in terms of marital status was 57/64 and it was 95/11 after study in control group (p<00/5) that showed significant difference.
    Conclusions
    On the basis of findings of this research in frame Hypiran had positive effects on anxiety. In regard to the results and this issue that Hypiran doesn’t have any side effect, it is recommended in order to decrease anxiety.
    Keywords: Hypiran, Anxiety
  • Ghasemi Pour.M Page 85
    Introduction
    Diabetes is the most common illness related to endocrine glands and it's a growing health problem amongst all ages and human societies. Thus, in regard to prevalence of Diabetes it seems necessary to pay attention to create appropriate solutions in addition to drug treatment to control of this disease. The purpose of this study was to determine the effects of happiness training on reduction of blood glucose in type I insulin dependent diabetic patients and the increase of happiness in type I insulin dependent diabetic.
    Material and Methods
    This was a semi- experimental study; pre test- post test with evidence group was done in the year 1390. Our samples were 30 subjects which were selected randomly from diabetic patients referred to Shohada Hospital in Khoramabad. Firstly, in order to data collection related to Happiness level, we used Oxford Questionnaire. Then, the level of blood sugar of both evidence and case group was measured and after some educational sessions for case group,again the level of blood sugar and happiness were measured in both evidence and case groups and finally data was analyzed with spss software.
    Results
    Result showed that there was a significant difference between both case and evidence groups in terms of blood sugar and happiness (p=00/0).Therefore, happiness training is effective in reduction of blood glucose (62%) and increase of happiness (71%).
    Conclusion
    It is recommended that the authorities take some decisions and plan in a way that improve the happiness dimension of patients and thus influence the enhancement of the patients’ qualities of lives.
    Keywords: Happiness Training_Type I insulin Dependent Diabetic_Level of Blood Sugar
  • Radmehr.M., Alizadeh.S., Basikhasteh.M Page 93
    Introduction
    Although recovery from childbirth is generally assumed to be complete when involution is confirmed on physical examination, many women are not fully recovered from birth by 6 weeks. The prevalence rate of postpartum problems varies across reports.The goal this study was examination maternal health`s problems and their help behavioral after delivery in women reffering to health centers.
    Material and Methods
    This research was a descriptive study. In this study 200 mothers that refered to health centers in order to vaccinate newborns were selected by easy sampling method. The studie’s tool was questionair and was collected by interview and analyzed with SPSS through descriptive and analytic statistic.
    Results
    The rate of problem was 54/5%. The most common health problems were: infection in site of sutures, backache, abnormal bleeding. The most of mothers preferred to talk about their problems with a specialist. There was not significant relation between teaching and care.
    Conclusion
    The findings of this study confirm the high prevalence of physical health symptoms in women after birth. Then it is necessary that health care system change their teaching and service.
    Keywords: Post, Partum, Maternal Health, Care after Delivery
  • Mary Sarlak M., Madani Mohammad Zia Page 101
    Introduction
    The genus Malassezia yeasts, yeasts are lipophilic Bazydyvmayst as members of the microbial flora of humans and warm-blooded animals often are. Seborrheic dermatitis is a chronic inflammatory disease of the skin surface is observed in adult men. The aim of this study was to investigate the prevalence of Malassezia in Lorestan, Bakhtiari nomads.
    Materials and Methods
    sampling techniques chip was taken from dandruff head and behind the ears. Sample of 100 subjects (50 healthy subjects and 50 patients with seborrheic dermatitis) and on the Lymyng - Nvtmn agar was modified crops. Macroscopic and microscopic studies were performed on colonies of Malassezia in pure culture.
    Results
    In this study of yeast cells to the total sample of patients with seborrheic dermatitis in 27 (54%) patients, and 17 patients (34%) showed growth of yeast colonies. In healthy individuals, the total amount of yeast cells in the samples, 24 (48%) patients and 14 (28%) showed growth of yeast colonies.
    Conclusion
    The findings showed that Malassezia yeasts in 51% of cases and 31% of the direct examination of the cultures were isolated.
    Keywords: Malassezia, SD, Medium Lymyng, Nvtmn agar Amended, Dandruff