فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1392)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر عنابستانی، صدیقه بهزادی صفحات 1-18
    سلامت انسانها به عنوان یک حق اساسی ویک دارایی وسرمایه ارزشمند برای تمامی سطوح وطبقات اجتماع مطرح است.امروزهدیدگاه های سلامت چشم اندازوسیع تری یافته وبه عوامل تعیین کننده غیرطبی سلامت هم چون عوامل روانی، اجتماعی توجه ویژه ای معطوف شده است. بررسی ابعاد مختلف سلامت درروستا وتلاش برای ارتقاء آن نقش موثری در پایداری نواحی روستایی دارد. هدف پژوهش حاضر سنجش سطح سلامت روستاییان و عوامل فردی (جنسیت، سن، تحصیلات، بعدخانوار، وضعیت تاهل،درآمد و وضعیت شغلی) موثر بر آن در شهرستان میبد واقع دراستان یزد است. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری (کوکران) از سطح 6 روستا و 177 خانوار نمونه منطقه جمع آوری شده است و با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس، فی ووی کرامر، آزمون مقایسه میانگین دو نمونه مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. یافته های تحقیق نشان داد که میانگین سطح سلامت در بین روستاییان برابر 11/3است ومیانگین سلامت اقتصادی، اجتماعی، زیست پزشکی و محیطی به ترتیب 3/2، 15/3، 75/3 و 25/3 است. بنابراین، نزدیک به 70 درصد روستاییان درسطح سلامت متوسط قراردارند. بر پایه یافته های تحقیق،درمورد ویژگی های فردی موثر بر سطح سلامت روستاییان تنهابعدخانوارووضعیت تاهل رابطه معناداری با سلامت نداشته اند، اما بین جنسیت،سن، تحصیلات، درآمد و وضعیت شغلی رابطه معناداری باسطح سلامت روستاییان برقرار بود. در توزیع فضایی سطح سلامت در سطح روستاهای مورد مطالعه، میانگین سطح سلامت از حداقل 14/3 در روستای بفروئید تا حداکثر 66/3 در روستای بیده در نوسان بوده است.
    کلیدواژگان: سلامت اقتصادی، سلامت اجتماعی، سلامت زیست پزشکی، سلامت محیطی، ویژگی های فردی، میبد
  • شاه بختی رستمی*، خانم نرگس نظری صفحات 19-36
    شهرسازی و مدنیت دو دستاورد گرانبهای بشر در طول تاریخ بوده اند. با این حال، همزمان با رشد و گسترش شهرها در طول زمان، قسمت هایی از آنها همانند اجزاء یک دستگاه دچار فرسودگی شده و به ترمیم و رسیدگی نیاز پیدا می کنند. بافت های فرسوده شهرها علاوه بر تحمل بار مسایل کالبدی و فیزیکی، از لحاظ اجتماعی و فرهنگی هم دچار مشکل اند و در واقع از چرخه اقتصادی شهر خارج شده اند. شهر اسلام آبادغرب با جمعیتی حدود 92000 نفر هم اکنون با مشکل بافت فرسوده ای به مساحت حدود 58 هکتار در قسمت های مرکزی و شمالی، که جمعیتی حدود 37000 نفر را در خود جای داده روبروست. این مقاله در پی یافتن پاسخ برای الف) چگونگی پراکنش فضایی بافت فرسوده در شهر اسلام آبادغرب و ب) کشف روابط میان ساختارهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی با کالبد فرسوده شهر است. در این پژوهش جامعه آماری شامل 8541 خانوار است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران تعداد 160 نمونه از بین انها برای تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. برای مشخص کردن روایی سوالات از آلفای کرانباخ و برای آزمون سوالات پرسشنامه ها هم از دو روش آماری آزمون T تک نمونه ای (T-Test) و روش همبستگی پیرسن استفاده شده است. با استفاده از دو روش مذکور به آزمون رابطه بین متغیر وابسته فرسودگی بافت در شهر اسلام آباد غرب با 4 متغیر مستقل: الف) اقتصادی ب) فرهنگی پ) اجتماعی و ت) مدیریتی پرداخته شد. برای آزمون های آماری از نرم افزار SPSS و برای ایجاد بانک اطلاعاتی و ایجاد لایه های موردنیاز و ترسیم نقشه ها از نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. ازیافته های تحقیق می توان به الگوی پراکندگی فضایی بافت در قسمتهای مرکزی شهر اشاره کرد که از نظر جغرافیایی منطبق با قسمت های قدیمی و متراکم تر شهر است. همچنین نشان دادن رابطه بین ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و عدم مدیریت موجود در بافت با فرسودگی بافت و کالبد آن از دیگر یافته های این تحقیق است که با ضریب اطمینان %95 و بالاترین سطح معناداری 000/0 تایید شده است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده شهری، ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مدیریتی، پراکنش فضایی، اسلام آبادغرب
  • مرتضی کریمی*، علی اصغر قنبری، شهرام امیری صفحات 37-56
    فرونشست زمین یکی ازمخاطرات ژئومورفیک محسوب می شود، که دارای حرکتی کند و بطئی بوده و در بلند مدت آثار مخرب خود را نشان می دهد. وقوع این مخاطره می تواندعاملی درایجاد و تشدید آسیب پذیری کانون فعالیت های انسانی واقع دربستر هایی با زیرساخت مخاطره آمیزطبیعی باشد. درچنین شرایطی شناخت کافی ازدرجه ومیزان آسیب پذیری وتحلیل وتبیین ویژگی هاوشرایط گروه های انسانی،تاسیسات ومکان های درمعرض خطر می تواند مجال برنامه ریزی وآمایش محیطی فضارادرجهت تعدیل خطر پذیری وبه تبع آن دوری ازبحران رافراهم آورد. بدین منظور برای سنجش خطر پذیری سکونتگاه های شهری منطقه 18 شهر تهران ناشی از پدیده فرونشست زمین از داده های ماهواره ای راداری و به کمک تکنیک تداخل سنجی رادار دهانه ترکیبی (InSAR)میزان فرونشست زمین در طی دوره یک ساله مورد بررسی قرار گرفت. روش مورداستفاده برای انجام این تحقیق پیمایشی- توصیفی- تحلیلی است بدین منظور منابع داده ای مختلف مورد نیاز به همراه دادهای میدانی وپیمایشی تهیه وپس از رقومی سازی،پردازش اولیه،درجهت ایجادپایگاه داده های مکانی درمحیطGISبر روی آن صورت گرفت. درمرحله بعدبه کمک تکنیک تداخل سنجی راداری اقدام به استخراج نرخ ودامنه فرونشست شده است. نتایج حاصل از پردازش تصاویر راداری سنجنده PALSAR ماهواره ALOS در سال 2009-2010 نشان می دهد که پدیده نشست در منطقه 18 و مناطق اطراف آن از الگوی پهنه ای برخوردار است.نقشه الگوی توزیع فضایی نواحی مسکون نشان دهنده استقرار بخش قابل توجهی از مساکن این منطقه در عرصه درگیر با پدیده نشست است. مساحت کلی منطقه در حدود380 هکتاربرآورد شده که 150 هکتار(40%) از این مساحت واقع در سه ناحیه (1-2 و3) در حال فرونشینی به نرخ 1-25 سانتیمتر است. فروریزش ناگهانی زمین و تخریب و ریزش سازه های آسیب پذیر از سوانح محتمل ناشی از عوارض فرونشست است که در منطقه مورد مطالعه به سبب تراکم زیاد جمعیت می تواند با ایجاد تلفات انسانی زیاد، فاجعه آفرین باشد. فاجعه بارترین وضعیت محتمل برای این منطقه هم زمانی سانحه نشست با زمین لرزه است. زمین لرزه می تواند به عنوان عامل ماشه ای برای رویداد سانحه فروریزش در این اراضی به شمار آید. چنین فاجعه ای در منطقه به خاطر دارا بودن پتانسیل لرزه خیزی منطقه به دلیل همجوار بودن با گسل فعال ری دور از انتظار نیست.
    کلیدواژگان: فرونشست، منطقه 18، خطر پذیری، تداخل سنجی راداری، زلزله
  • کرامت الله زیاری*، آرزو حاجی شریفی، مهدی رمضانزاده صفحات 57-74
    رشد و توسعه سیستم حمل و نقل عمومی مناسب خدمتی بزرگ در راستای ارتقاء سطح کیفی زندگی شهروندان می باشد سیستم BRT یکی از جدیدترین انواع سیستم حمل ونقل عمومی است که امروزه ایجاد و استفاده از آن به شیوه فزاینده ای افزایش یافته است. .شهر تهران همانند بسیاری از شهر های جهان، با هدف گام برداشتن در مسیر توسعه و بهبود شیوه های حمل و نقلی اقدام به ایجاد مسیر ویژه اتوبوسهای B RT نموده است. با وجود مشکلات فراوانی که امروزه شهر تهران با آن رو به رو می باشد کیفیت خدمات رسانی این سیستم حمل و نقلی می تواند نقش کلیدی در کاهش مشکلات موجود داشته باشد. هدف این مقاله بررسی سطح رضایت مندی مسافران از عملکرد سیستمBRT در مسیر (پایانه علم و صنعت- خاوران) می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی با تاکید بر پیمایش میدانی و تهیه و تکمیل پرسشنامه می باشد. اطلاعات جمع اوری شده با استفاه از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته است.بررسی نشان می دهد بیشترین افراد استفاده کننده از این سیستم شاغلان با سطح درآمدی متفاوت می باشند. وارزیابی عملکرد این سامانه در مجموع بیانگر رضایت نسبی و متوسط شهروندان از این سامانه حمل و نقلی می باشد هر چند در برخی از مواردچون زمان دسترسی به مقصد و کاهش ترافیک رضایت مندی شهروندان بالا می باشد. و از بین بردن موانعی چون گره های ترافیکی در طول مسیر، افزایش امنیت و ارتقاء کیفیت داخل اتوبوس از نظر شهروندان می تواند عواملی مهم در جذب مسافران بیشتر و کاهش جذابیت اتومبیل شخصی باشد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، BRT، رضایت مندی، خط پایانه علم و صنعت، خاوران
  • محمدجاسم شاهسونی*، جمال محمدی احمدیانی، روح الله اکبریان صفحات 75-100
    مسکن به عنوان یکی از مهم ترین نیازهای انسان است و تامین مسکن مناسب برای انسان همواره از مشکلات اساسی پیشروی انسان و نیازهای او می باشد. امروزه با گسترش سریع شهرها و افزایش تقاضا برای مسکن، تامین این نیازها با مشکلاتی روبرو می-باشد که باعث می شود عده ای از مردم با ایجاد مساکن غیر استاندارد و خارج از چارچوب قانون علاوه بر ایجاد سکونتگاه های غیر رسمی در مساکنی زندگی کنند که مطابق با اصول و استانداردهای شهرسازی نباشد. بنابراین بررسی مشکلات مربوط به مسکن در سکونتگاه های غیر رسمی و برنامه ریزی صحیح برای حل این مشکلات از مهم ترین مسایل رویاروی مدیران شهری می باشد.
    این پژوهش از نوع کاربردی و رویکرد حاکم بر آن توصیفی- تحلیلی میباشد و 19 شاخص، شامل شاخص های کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات میدانی و پرسش نامه و همچنین به روش اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده است. داده ها و اطلاعات به دست آمده نیز با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که یکی از دلایل اصلی ایجاد سکونتگاه های غیر رسمی در حریم 5 تا 10 کیلومتری نیروگاه اتمی بوشهر اسکان افراد کم درآمد و فقیری می باشد که به دلیل عدم توانایی برای تامین مسکن به صورت قانونی و در چارچوب طرح جامع شهر، به ساخت و سازهای غیر رسمی در این محدوده اقدام نموده اند. بنابراین، با توجه به روحیه مشارکت پذیری ساکنان این سکونتگاه ها و امید به آینده بهتر این سکونتگاه ها بهترین راهکار برای کاهش مشکلات و بهبود وضعیت سکونتگاه ها ایجاد هماهنگی بین سازمان های مختلف و مسوول شبکه زیر ساختی و تشویق و ترغیب ساکنان به همکاری جهت حل مشکلات این سکونتگاه ها می باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت مسکن، سکونتگاه غیر رسمی، ساماندهی، حریم 5 تا 10 کیلومتری نیروگاه اتمی بوشهر
  • اصغر ضرابی*، ملیحه ایزدی صفحات 101-116
    هدف اصلی این پژوهش شناخت و رتبه بندی استان های کشور از نظر شاخص های مورد مطالعه است باشددر این پژوهش ضمن بررسی شاخص ها به مقایسه سطح برخورداری مناطق مزبور پرداخته شده است. نوع پژوهش کاربردی و روش مطالعه تحلیلی و توصیفی است که از مدل های کمی نظیر تحلیل عاملی، تکنیکVIKORو رگرسیون چند متغیره با بهره گیری از 22 شاخص استفاده شده است. یافته های پژوهش حاصل از تحلیل عاملی، بیانگر تقلیل شاخص های مورد مطالعه به پنج عامل «خدمات درمانی-آموزشی»،«جمعیتی»،«خدمات فرهنگی-رفاهی»،«اقتصادی» و «خدمات روستایی»است و تحلیل رگرسیون چند متغیره، بیا نگر آن است که عامل های مذکور، 99 درصد از تغییرات درجه برخورداری استان هایکشور را توضیح میدهند. نتایج به دست آمده از روش ویکور جهت رتبه بندی استان های کشور براساس شاخص های مورد بررسی حاکی از آن است که استان تهران باضریب 105/0 رتبه اول و استان قم با ضریب060/1 در رتبه آخر قرار دارد.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، تحلیل عاملی، روشVIKOR، استان های کشور
  • داریوش رحیمی*، آفاق کاظمی، علی براتیان صفحات 117-128
    سلامت و رفاه انسان از مهم ترین اهداف اجرای برنامه های توسعه و فلسفه های بنیانی تلاش انسان در زندگی است. علاوه بر آن انسان سالم یکی از الزامات اساسی جهت رشد و اعتلای جامع است.سلامت انسان در اثر عوامل گوناگونی از جمله مخاطرات محیطی تهدید می گردد. زئونوزها توسط سازمان بهداشت جهانی به بیماری ها و عفونت هایی اطلاق می شوند که به طور طبیعی بین حیوانات مهره دار و انسان انتقال می یابند.به منظور بررسی خطرات ناشی از بیماری های انسان و دام در استان خوزستان از داده های اداره کل دامپزشکی استان طی سال های 91-1389 استفاده گردیده است.سپس با کمک شاخص های آماری درصد شیوع بیماری در مناطق در معرض خطر شناسایی و با استفاده از روش تکنیک حوزه بندی متوالی پهنه بندی صورت گرفته است.بر اساس نتایج حاصله شهرستان های بهبهان،ماهشهر،شوش،هویزه،لالی و اهواز بیشترین خطر شیوع بیماری های مشترک دام و انسان شامل تب مالت،سل گاوی،تب برفکی و هاری را دارند.این پهنه بندی نشان می دهد که شهرستان های یاد شده نیازمند اقدامات فوری در خصوص انجام مراقبت های بهداشتی و دامپزشکی و برقراری پست های قرنطینه و کنترل ورود و خروج دام می باشند.
    کلیدواژگان: بیماری های مشترک، حوزه بندی متوالی، خوزستان، پهنه بندی
|
  • Pages 1-18
    Human health as a fundamental right and a valuable capital and asset is important to all levels and classes of society. Today، attitudes toward health and non - medicinal health determinants such as psychological، social، factors have widened and special attention has been paid to them. Attention to different aspects of health promotion has an important role in the sustainability of rural areas. This study aims to assess the level of rural health and individual factors (gender، age، education، Family size، marital status، income and occupational status) and is affecting it، on Maybod County located in Yazd province. Methods in this study، from purpose is applied and the method is Descriptive – analytical and correlation، Much of the data based on field studies and sampling (Cochran) to the six villages and 177 households in the sample is collected Using ANOVA tests، Fi Voices Kramer test to compare independent samples and Pearson correlation analysis was carried out. Our findings showed that the average level of health among villagers equals 3. 11 and the average economic، social، environmental and biomedical health equals 2. 3، 3. 15، 3. 75 and 3. 25 respectively and nearly 70% of the villagers have an average health level. Based on research findings، Individual characteristics that affect the health level of villagers، the only family size and marital status had no significant relationship with health، but between gender، age، education، income and occupational status، there was a significant correlation by the levels of rural health. The spatial distribution of health in the villages studied، the average health level of at least 14. 3 at Village Bafroueed up to 66. 3 at Bideh village varied
    Keywords: Economic Health, Social Health, Biomedical Health, Environmental Health, Individual factors, Maybod
  • Dr Shahbakhti Rostami Pages 19-36
    Urbanization and civilization are two valuable achievements of human being during his last history. However، some parts of cities lose their normal functions as they get older and older. Worn out textures can be found in mostly all cities around the world. Apart from physical and structural problems، these textures are bearing many socio-cultural shortcomings and in reality cannot be considered as a live part of the economic circulation of the cities anymore. EslamAbadGharb having a 92000 population with 57. 8 hectares worn out area is no exception. 36458 people live in worn out textures of EslamAbadGharb. The present paper tries to find answers for questions such as: how the spatial distribution of the worn out textures are، and if there are any relations between such textures and socio-economic، cultural and management structures of the city. To do so، we have selected 160 households out of 8541 who reside in the area using random sampling and Cochran method. To validate our questionnaire we have applied Chranbakh Alfa method and to test the hypotheses T-Test and Pearson methods are applied. Using the mentioned statistical methods we have tested relations between worn out textures (as dependent variable) and socio-economic، cultural and management structures (as independent variables). For statistical testes and creating geo-database and digital layers SPSS and ArcGIS software are applied respectively. Findings of the present study indicate that spatial pattern of the worn out texture is mostly coincident with the central parts of city in which building are older and population density is higher than elsewhere. Also، based on Pearson method the relations between dependent and independent variables were verified with reliable scores.
    Keywords: urban worn out textures, socio, economic, cultural, management structures, spatial distribution, EslamAbadGharb
  • Pages 37-56
    Land subsidence is considered as one of the geomorphic hazards which has a smooth and inward movement and in long term manifests its destructive effects. Occurrence of such a hazard can be an agent for formation and intensification of the vulnerability of human activity centres which are located on natural hazardous beds. In such situations، having a sufficient knowledge of the degree and level of vulnerability can provide sufficient time for planning and preparing a situation to alleviate risks and consequently easing crisis. For the measurement of the level of the risk of land subsidence in No. 18 urban residence area of Tehran، degree of land subsidence was analysed using satellite data and InSAR technics. The method being used to conduct this research is thorough-descriptive-analytical. For this to be achieved، different required data sources as well as thorough data was provided and after being digitised and processed was placed on the GIS environment to establish a local data base. In the next phase rate and slope of land subsidence was extracted using InSAR technic. Results from the process of radar images of PALSAR evaluator of ALOS satellite in 2009-2010 shows that land subsidence in No. 18 area and its neighbouring area follows a surface paradigm. Residential area’s map shows that a considerable section of this area’s houses are involved with land subsidence. Space of the whole area is estimated to be 380 hectare that 150 hectare (40%) of this space in three sections (1، 2، 3) is going through land subsidence with the rate of 1-25 cm. unexpected land subsidence and destruction and desolation of vulnerable structures in the studied area in which population density is high can be accompanied by death tolls and leads to a catastrophe. The most tragic situation for this area is that land subsidence happens with earthquake. Earthquake can be a trigger for land subsidence to happen in these areas. Predicting such a catastrophe in this area is not irrational because this area has the potential of quake being close to the active fault zone of Rey.
    Keywords: land subsidence, No.18 Area, Risk, InSAR, Earthquake
  • K. Karamatollah Ziyari *, A. Arezo Hajisharifi, M. Mehdi Ramezanzadeh Pages 57-74
    Development of proper public transport system in order to improve the quality of life for citizens is a great service. BRT (Bus Rapid Transit) system is one of the new developed public transport systems. And using this system is growing increasingly. Tehran، like many cities in the world has been established a special “BRT lines” to take steps toward the development and improvement of methods of transportation. Despite the current problems of Tehran، the quality of this transport service can have a key role in reducing the problems. The purpose of this paper is to investigate the level of passengers’ satisfaction of the BRT system performance in the route from (terminals of Elm-O-Sanat to Khavaran). The research method is descriptive-analytical with an emphasis on field surveys، providing and completing questionnaires. The collected data were analysed using SPSS software. Survey shows that most people who use this system are employed with different income levels. In total، evaluation of the system performance indicates relative and average satisfaction of citizens from this transport system. Although in some cases such as access time to destination and reducing traffic، citizens’ satisfaction is high. And removing obstacles such as traffic nodes along the route، increasing security، improving the quality of buses (inside) could be an important factor in attracting more passengers and reducing the attractiveness of private car from citizens’ point of view.
    Keywords: public transportation, BRT, satisfaction, Elm, amp, Sanat, Khavaran line
  • Mohammad Jasem Shahsavani *, Dr Jamal Mohammadi Ahmadiani, Rouholah Akbarian Pages 75-100
    House is one of the most important necessities for humans and providing an appropriate one has always been an essential difficulty in their progression. Nowadays، with towns quickly developed and demand for houses increased، to provide these needs faces problems which leads some people to build nonstandard extrajudicial houses which are not pursuant to urbanization criteria. Therefore، to examine house-related problems in unofficial residences and correctly plan to solve them are among problems of paramount importance which urban managers are facing. This study was functional using a descriptive-analytical approach، in which 19 quantitative and qualitative indices were considered. The required data were collected through field studies، questionnaire as well as documentaries and library. They were analysed using SPSS. The results indicate that one of the main reasons why unofficial houses within 5 to 10 kilometres surrounding Bushehr Atomic Plant are built is poor low-income people who turn to building unofficial constructs in this range، self-evidently because they cannot afford official houses within comprehensive plan of the city. So، concerning the good involvement among these residents and the hope that they are improved in near future، the best strategy to decrease problems and improve their condition is to coordinate different organizations and authorities of the infrastructure network and encourage the residents to cooperate so that the residence-relate problems could be solved.
    Keywords: housing condition_unofficial residence_organization_within 5 to 10 kilometers surrounding Bushehr Atomic Plant
  • Pages 101-116
    Social change and regional economic imbalances and focus over recent decades in some parts as much as possible، and the privacy of others have followed. In this regard، the need for planning Regional area we aim to provide a model for a balanced distribution of the Service or the Hydrography spatial balance in the region. The goal of this research is to identify and rank areas of the country in terms of development and realize ultimate degree of development and reducing inequalities in regional results، the main objectives of regional and national planning development. In this study، we compared the development of indicators has been the country''s provinces. Applied research is descriptive and analytical study of quantitative models such as factor analysis; multivariate regression and VIKOR technique using 22 indicators are used. The results of this analysis indicate indices were reduced to five «medical services - education،» «future،» «cultural services - welfare»، «economic» and «rural services». And multiple regression analysis، the factors that come forward، 99 percent of the variation in the degree of development of the standard are explained. And between provinces in terms of development initiatives in the fields of social، cultural، economic and health there are significant differences، so that in Tehran and Qom as the most developed countries are the most disadvantaged provinces.
    Keywords: Development, factor analysis, VIKOR method, regression, province country
  • Pages 117-128
    Health and welfare of human life is the most important objectives of development programs. And the basic philosophy of human endeavour. In addition is a basic requirement for the development and promotion society of a healthy human. Human health is threatened by a variety of factors، including environmental hazards. Are defined by the World Health Organization zoonotic diseases and infections which are naturally transmitted between vertebrate animals and humans. In order to evaluate the risks of zoonotic diseases in Khuzestan province. State Veterinary Administration of the data has been used over the years 91-1389. Then detected with the help of statistical indicators of disease in high risk areas and Classification is carried out using the technique of successive zoning. The results are The city Behbahan، mahshahr، Sous، Hovezeh، Lali and Ahwaz The highest risk of outbreaks of zoonotic brucellosis، bovine tuberculosis، rabies and FMD. Show zoning which requires immediate action on the city''s sanitation and veterinary care and to control entry and exit of animals are quarantine posts.
    Keywords: Common Diseases, Classification of consecutive, Khuzestan, Zoning