فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال یکم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد نظری زاده، محمد مهدی نژاد نوری، سید رضاحجازی صفحات 1-20
    نوآوری یکی از موضوعات کلیدی در گذار به سوی موج جدید صنایع دفاعی است. اما به ثمر رسیدن و موفقیت نوآور ی های صنعت دفاعی (به خصوص نوآوری های فناورانه)، تحت تاثیر عوامل متعددی است. در این زمینه، محققان اغلب به سه دسته عوامل محیطی، سازمانی و فردی اشاره دارند، که خود این عوامل نیز، متشکل از مولفه های متعددی دیگری هستند. به نظر برخی محققان، عوامل سازمانی نسبت به دسته عوامل دیگر، نقش مهم تری در موفقیت نوآوری ها دارند. در صنایع دفاعی (که معمولا درگیر توسعه فناوری و محصولات پرریسک و زمان بری نسبت به صنایع تجاری هستند) شاید نقش و اهمیت عوامل سازمانی بیشتر هم باشد. براین اساس، در تحقیق حاضر، ابتدا ابعاد موفقیت نوآوری در صنعت دفاعی تبیین می شود و در ادامه، عوامل سازمانی موثر 40 (عامل) مورد شناسایی قرار می گیرد و با نظر خبرگان اصلاح می گردد. سپس، با کمک نظرات 100 نفر از مدیران و کارشناسان صنایع مختلف دفاعی، تاثیر عوامل سازمانی به تفکیک بر موفقیت نوآوری های جهشی و تدریجی، بررسی و مقایسه شده و رتبه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر بر نوآوری، موفقیت نوآوری، نوآوری جهشی، نوآوری تدریجی، صنعت دفاعی
  • مهدی محمدی، مهدی الیاسی، محمد تقی تقوی فرد، حجت الله حاجی حسینی، عطیه دلاور صفحات 21-40
    با توجه به اهمیت روزافزون فناوری های نوظهور مانند نانوفناوری، زیست فناوری و فناوری اطلاعات و ارتباطات، در این تحقیق سعی شد نحوه شکل گیری و رشد بخش زیست فناوری ایران با استفاده از رویکرد کارکردی نظام نوآوری فناورانه، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. برای این منظور با بهرهگیری از فن «نگاشت تاریخی داده ها» و مصاحبه با برخی از فعالان بخش زیست فناوری و بررسی و تحلیل محتوای اسناد و فعالیتهای انجام شده در آن، تحلیل کیفی بر نحوه شکل گیری تاریخی آن در کشور انجام شد. بر اساس نتایج این تحلیل و مبانی نظری تحقیق، مدل اولی های برای شکلگیری کارکردهای نظام نوآوری در این بخش مشتمل بر 15 فرضیه برای مسیر تاثیرگذاری کارکردها طراحی گردید. در ادامه، با انجام تحلیلی بر 103 پرسشنامه جمع آوری شده از خبرگان بخش زیست فناوری، پس از آزمون سازه های مدل به روش تحلیل عاملی، مدل و مسیر تاثیرگذاری کارکردهای مختلف بر یکدیگر با کمک مدلیابی ساختاری استخراج شد.
    نتایج این تحقیق نشان داد که نقش دولت در شکلگیری کارکردهای نهادینه سازی و قانونمندسازی، هدایت فصلنامه علمی - پژوهشی تحقیقات و نوآوری، نقشی کلیدی بوده که باعث شکلگیری بقیه کارکردهای نظام نوآوری زیست فناوری در ایران شده است. البته وجود ظرفیتها و پتانسیلهای دانشی و بازاری اولیه، باعث شکلگیری دو مسیر تقویت طرف تقاضا و طرف عرضه شده است و لذا، این مسیر شکلگیری تحت عنوان «موتور شکلگیری حمایت دولت و ظرفیتهای دانشی و بازاری» نامگذاری گردید.
    کلیدواژگان: نظام نوآوری فناورانه، فاز شکلگیری، بخش زیستفناوری، مدل معادلات ساختاری
  • سعید جعفری خانشیر، رضا رادفر، رضا حسنوی صفحات 41-60
    فرآیند توسعه محصول جدید یکرویکرد نوین برای بقا در محیط رقابتی است و عوامل کلیدی موفقیت واسطه ای برای کسب مزیت های رقابتی است. همراستایی مدیریت تغییر فناوری (با هدف برنامه ریزی برای کسب فناوری و پر کردن شکاف فناورانه) و فرآیند توسعه محصول یک ضرورت جدی میباشد. هدف این تحقیق اولویت بندی کارکردهای مدیریت فناوری در فرآیند توسعه محصول با معیار ارتقای اثربخشی فرآیند و از طریق عوامل کلیدی موفقیت فرآیند و با بهره گیری از مطالعه موردی در یک صنعت دانش بنیان می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است که در آن، با توجه به فقدان داده های قطعی، روش تحلیل سلسله مراتب فازی مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس دیدگاه صاحبنظران،5 کارکرد اصلی مدیریت فناوری شناسایی و 3 گروه عوامل کلیدی موفقیت (معیار اثربخشی فرآیند) برای اولویت بندی کارکردهای مدیریت فناوری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد کارکرد شناسایی و انتخاب فناوری در مرحله امکان سنجی، کارکرد اکتساب فناوری در مرحله توسعه سیستمی و کارکرد بهره برداری در مرحله توسعه فناوری از بیشترین اولویت برخوردار است. بر اساس نتایج این تحقیق (شناسایی رابطه کارکردهای مدیریت فناوری و مراحل فرآیند)، زمینه طراحی الگوی مدیریت فناوری در بستر فرآیند با هدف همسویی، یکپارچگی و تقویت تناسب و افزایش بهره وری کل نظام های مدیریتی ایجاد می گردد.
    کلیدواژگان: کارکردهای مدیریت فناوری، فرآیند توسعه محصول جدید، عوامل کلیدی موفقیت
  • ابراهیم محمودزاده، نفیسه رحتمی، سید مرتضی رفیعی راد صفحات 61-75
    از آنجا که کالاهای فناوری برتر دارای خصوصیات خاص و شرایط ناپایداری است؛ لذا رفتار خریداران سازمانی امری حساس و پیچیده است. این مقاله به بررسی و تحلیل حساسیت های کلیدی موثر در تصمیم گیری خریداران سازمانی در خرید کالای فناوری برتر می پردازد. برای این منظور از روش گرانددتئوری جهت ایجاد مدلی کاربردی و انتزاعی، استفاده شده است. پس از انجام مصاحبه با دست اندرکاران و خبرگان این حوزه و تحلیل حساسیت ها و دستیابی به مفاهیم نهفته در آنها، مدلی برای فرآیند تصمیم گیری خریداران سازمانی ارائه شد که می تواند مراحل گوناگون تصمیم گیری را به خوبی نشان دهد و حساسیت های هر مرحله را ترسیم نماید. در انتها نیز مدل حاصل، با مدل مانابری و تینا، مقایسه و بررسی گردید.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری خرید مشتری، بازاریابی کالای فناوری برتر، خرید سازمانی، گراندد تئوری
  • غلامرضا توکلی، مجید رمضان، حسام الدین ساروقی صفحات 77-97
    مدل کسب و کار به عنوان یک مفهوم نوین مدیریتی در دو دهه گذشته به شدت مورد علاقه پژوهشگران، مدیران اجرایی و تحلیلگران کسب و کار قرار گرفته است. پژوهشگران هنگامی از واژه مدل کسب و کار استفاده می کنند که خواهان توصیف منطق خلق ارزش یک سازمان هستند. با توجه به گستردگی دیدگاه های مطرح شده درباره مفهوم و کارکرد مدل کسب و کار، پرسشهای زیادی در مورد نسبت این مفهوم باراهبرد، مطرح شده است. مقاله حاضر نخست به بررسی عمیق ادبیات مدل کسب و کار پرداخته و سپس دیدگاه های پژوهشگران درباره نسبت راهبرد و مدل کسب و کار را مورد بررسی قرار داده است. در ادامه، با استخراج یک چارچوب مفهومی در قالب یک پژوهش میدانی، ارتباط آرایش اجزای مدل کسب و کار با راهبردهای ژنریک پورتر در سازمان های با فناوری پیشرفته مقایسه شده است. برای گروه بندی سازمانها بر اساس انواع راهبرد و مدل کسب و کار از تحلیل خوشه ایبهره گرفته شده و سپس به منظور سنجش میزان تناسب ماهیت راهبرد و مدل کسب و کار درآنها عملکرد سازمان ها مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که آرایش مدل کسب و کار در سازمان هایی که راهبرد آن ها رهبری هزینه است با آرایش مدل کسب و کار سازمان هایی که راهبردآن ها تمایز است، تفاوت معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، راهبرد، ارزش، عملکرد راهبردی، تناسب راهبردی
  • محمد علی سرلک، سیدعلی اکبر احمدی، امیرحسین امیرخانی، امیر نیکزاد صفحات 99-124
    این مطالعه با رویکردی توصیفی-پیمایشی درصدد طراحی مدل سازمان کثرت گرا در صنعت هوایی ایران است. مسئله اصلی تحقیق این است که صنعت هوایی در حال حاضر به لحاظ عناصر اصلی سازمان فاقد توان لازم جهت تعامل مثبت با عناصر متکثر و تناقض گونه محیط بیرونی و درونی سازمان است. به همین منظور، 54 مولفه اصلی سازمان های کثرت گرا از روی ادبیات موضوع استخراج و سپس هشت مولفه اصلی در محیط صنعت هوایی از طریق اجرای فن دلفای و با حضور 30 تن از اساتید دانشگاهی و خبرگان صنعتی استخراج گردید. سپس مدل مفهومی سازمان کثرتگرا در صنعت هوایی از روی 8 مولفه یا سازه اصلی حاصل، شناسایی و ترسیم گردید. در ادامه پرسشنامهای جهت آزمون فرضیات تهیه و پایایی و روایی پرسشنامه از طریق آزمون های آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی شد. در نهایت، آزمون فرض برای 16 فرضیه، از طریق تحلیل مسیر و معادلات ساختاری انجام گردید و پس از آن، مدل مفهومی مورد تایید قرار گرفت. این تحقیق نشان داد که مولفه های اصلی یک سازمان کثرت گرا شامل تنوع ذینفعان محیطی، ساختار متکثر، فناوری غیرتکراری و منابع انسانی متنوع موجب تمایل سازمان به کثرت گرایی و سپس ظهور مولفه هایی مثل تفکیک افقی، شبکه سازی و گرایش به نقشه راه می شوند و هر یک دارای رابطه ای قوی با یکدیگر می باشند. بعلاوه، شاخص های مهم و اثرگذار هر سازه نیز از روی ادبیات موضوع مشخص گردید.
    کلیدواژگان: سازمان کثرتگرا، تناقض گونگی، شبکه سازی، تفکیک افقی، نقشه راه
|
  • Farhad Nazarizadeh, Mohammad Mehdinejad Nuri, Seyed Reza Hejazi Pages 1-20
    Although success in defense industries depends on many factors, innovation is a key factor in transition into a new era of defense industries. Previous studies have mentioned many factors such as individual, organizational and environmental which affect innovation success. Opportunity creation for future wars, responding to army’s current needs, and gaining economical profits are 3 main components of innovation success in defense industries. In spite of the fact all of these factors have a key role on the innovation success, but some researchers emphasize more on the importance of organizational factors. In fact, innovations in defense industries are complex, expensive and require interaction between industries and army; in this situation, organizational capabilities and assets are very important elements to succeed innovations. In this study, after explaining the dimensions and components of innovation success, organizational influencing factors were identified. Then with the help of 13 defense experts, we tried to refine the factors according to the field. In next step, by the means of surveying methods, we studied organizational factors impacts on radical and incremental innovation separately. Our research results show that 22 of 40 factors have meaningful impact on innovation success, while the ranking and priority of these factors differ in radical and incremental innovation.
    Keywords: Defense Industries, Innovation Success, Radical Innovation, Incremental Innovation, Organizational Factors
  • Mehdi Mohammadi, Mehdi Elyasi, Mohammad Taghi Taghavifard, Hojatolah Hajihoseini, Atieh Delavar Pages 21-40
    The main objective of this research is providing a model for the formation of emerging technological innovation system in Iranian Biotechnology sector. In this research, using qualitative and quantitative research, the historical development of formation of this sector has been analyzed using the functional approach of Technological Innovation System (TIS) concept. Using historical data mapping, the evolution of different functions and activities has been charted. Using factor analysis and structural equation modeling on the 103 questionnaire, functions and activities of conceptual model were confirmed and the causal relationships between different functions were mapped. Based on results, 7 functions and several activities have been identified for the formation of emerging technological innovation systems in Iran. The Results indicates that government has a key role through influencing the functions such as guidance of research and innovation, supply and institutional building and legalization. Therefore, the functions and activities that have done by the government were the main drivers of formation and development of these sectors in Iran and also simultaneous development of knowledge and market capacities leading to better formation of this sector.
    Keywords: Technological innovation system, Functions, Formation phase, Biotechnology sector, structural equation modeling
  • Saeed Jafari Khanshir, Reza Radfar, Reza Hosnavi Pages 41-60
    New product development (NPD) as a modern approach was applied to respond the environmental changes in firms according to the critical success factors (CSF), and toward achieving competitive advantages. The alignment between technology change management - with concentration in technology acquisition planning and filling the technologic gap - and new product development process is a serious necessity. The purpose of this research is to prioritize technology management functions in NPD process by considering CSFs as criteria and concentration on a knowledge based organization. The current paper is kind of descriptive and survey research which used Fuzzy AHP method. Based on experts’ standpoints, 5 technology management functions were recognized and also 3 groups of key success factors were used to prioritize these functions. According to the research results, identifying and selecting the technology in feasibility stage, the technology acquisition function in technology development stage, and the use function in product development stage were most priorities. Accordingly, a design theme for an efficient technology management system in NPD was achieved. Reliability of the research was confirmed through Cronbach’s Alpha and its validity was gained based on technology management and NPD experts’ views.
    Keywords: Technology Management Functions, New Product Development (NPD), Critical Success Factors (CSF)
  • Ebrahim Mahmoodzade, Nafiseh Rahmati, Mehdi Rafiee Pages 61-75
    Why do customers prefer one product/ brand to other products/ brands? Which elements make one product more attractive than the others? Nowadays, by the growth of markets, customers are growing too and accordingly understanding customer’s behavior becomes more complicated than ever. “Customer behavior” is one of the most important matters for any marketer in SAIRAN organization to the extent that many decision makings heavily depend on this issue in the organization. Hi-Tech markets have silent environmental characteristics such as market/technology and competitive uncertainty which differentiate them from low-Tech markets; by the way, B2B and B2C marketing has many differences in contrast with each other. One of the major objectives of this paper is to explore the critical factors which affect the decision making of Hi-Tech organizational buyers. By concentration on “Patient’s Heart Monitor” as a hi-tech product in SAIRAN Company, we proposed a new applicable model for the company’s marketing manager. In this research the “grounded theory method” was used which as the best approach to get an applicable and useful model for B2B buying behavior in high-tech products. Finally, we compared this model with one of the latest models - Manabery & Tina’s model - which has revealed its strengths and weaknesses.
    Keywords: Customer Decision, Making, Hi, Tech Marketing, B2B, Grounded Theory
  • Gholamreza Tavkoli, Majid Ramezan, Hessamoddin Sarooghi Pages 77-97
    As a new management concept, business model has been highly emphasized by academics, practitioners and business analysts in last 2 decades. Academics use the term “business model” when they want to describe the rationale of value creation and value capture in an organization. Since perspectives in defining business model concept and function is highly diverse, many ambiguities has been arisen regarding the relation of business model and strategy. To shed light on this issue, the present article first investigated the business model literature and then reviewed the different views regarding business model and strategy relationship. In second stage, a research framework was developed to address business model elements arrangement fit to Porter`s generic strategies in a field study of high-tech firms. Also, Clustering Analysis was used to group firms based on their business models and strategies and then performance of firms was compared to investigate the fit between business model elements and each porter`s generic strategies. At last, results have revealed that the arrangement of business model in firms which follow cost leadership strategy was different from the arrangement of business model in firms that follow differentiation strategy.
    Keywords: Business Model, Strategy, Value, Strategic Performance, Strategic Fit
  • Mohammad Ali Sarlak, Seyed Ali Akbar Ahmadi, Amirhossein Amirkhani, Amir Nikzad Pages 99-124
    The present study has carried out to design a pluralistic organizational model in Iranian Aviation Industries through a descriptive survey. The main concern is the fact that the main organizational elements of the current aviation industry are not capable in tackling and creating a positive interaction with pluralistic and paradoxical elements of external and internal environments. To overcome this problem, a survey has been performed according to the available literature on the issue; 54 main values of pluralistic organizations have been extracted and then reduced to 8 main values through Delphi technique and 30 academics and industrial experts’ opinions. Furthermore, the conceptual model of pluralistic organization in aviation industry has been designed by the interaction of 8 extracted values through Delphi technique. A questionnaire was constructed, and then tested through Cronbach’s Alpha and affirmative factor analysis in order to gain reliability and validity. Moreover, hypothesis testing for 16 hypotheses had been performed through route analysis which led to an accepted conceptual model. This study indicated that “varied environmental beneficiaries”, “pluralistic structure”, “non-occurrence technology”, and “varied human resources” will drive the organization to show pluralistic behaviors such as horizontal integration, networking and road-mapping. Also, it has shown that such values have a strong interaction with each other while the most related variable in each value was identified too.
    Keywords: Pluralistic Organization, Networking, Road, mapping, Paradoxical Elements, Horizontal Integration