فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا سمرقندی، امیر شعبانلو، خدیجه شمسی، جمال مهرعلی پور، یوسف پورعشق صفحه 293
    زمینه و هدف
    سیانید یک ترکیب بسیار خطرناک است که صنایع مختلفی آن را وارد محیط زیست می کنند. در این مطالعه کارایی فرایند الکتروفنتون جهت حذف سیانید در حضور اسید هیومیک به عنوان مداخله گر از محیط های آبی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، در هر مرحله از آزمایشات، 1000 میلی لیتر از محلول سیانید با غلظت اولیه مشخص وارد راکتور گردید. تاثیر پارامترهای مختلف مانند (10-3)pH، زمان واکنش (20 -5 دقیقه)، غلظت اولیه سیانید (1000-100 میلی گرم در لیتر)، غلظت هیدروژن پراکساید (50 – 5 میلی لیتر در لیتر) و غلظت های مختلف اسید هیومیک (25-100 میلی گرم در لیتر) در حذف سیانید مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که راندمان فرایند الکتروفنتون با افزایش pH، افزایش غلظت اولیه آلاینده و افزایش غلظت اسید هیومیک کاهش و با افزایش ولتاژ جریان، افزایش غلظت هیدروژن پراکساید افزایش می یابد. در بهترین شرایط آزمایش در 3pH=، غلظت اولیه سیانید برابر 100 میلی گرم در لیتر، ولتاژ 30 ولت، غلظت 25 میلی لیتر در لیتر هیدروژن پراکساید و غلظت 25 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک راندمان فرایند الکتروفنتون 72 درصد به دست آمد. در حالی که در غیاب اسید هیومیک در محیط، در شرایط مشابه، راندمان این فرایند 96 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی نشان داد این فرایند قابلیت بالایی در حذف سیانید داشت. این فرایند تحت تاثیر پارامترهای مورد مطالعه قرار داشته و با تغییر هر یک از این پارامترها در راندمان فرایند تغییر صورت گرفت.
    کلیدواژگان: الکتروفنتون، سیانید، اسید هیومیک، محیط های آبی
  • مرضیه نورانی، امیرهوشنگ مهرپرور، بابک فضلی، سید محمد جعفری، رعنا طایفه رحیمیان صفحه 304
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی با مهم ترین عامل پوسچر نامطلوب، از شایع ترین بیماری های شغلی است. با وجود مجموع عوامل خطر اختلالات در صنعت مونتاژ، این مطالعه توصیفی- تحلیلی با هدف ارزیابی وضعیت انجام کار در مونتاژکاران صنعت ساخت توربین گازی نیروگاه و بررسی تاثیر آموزش با روش OCRA انجام شد.
    روش کار
    ابتدا از روند کار اپراتور و وضعیت بدنی فیلم برداری سپس با استفاده از پرسشنامه نوردیک بررسی میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی اندام های فوقانی در تکنسین های فنی (مونتاژکاران در کارخانه توربین سازی) که تعداد آنها 96 نفر می باشد، انجام گرفت و با نرم افزارOCRA به هر وظیفه کاری نمره پوسچر اختصاص داده شد. سپس آموزش چهره به چهره از قبیل روش صحیح انجام کار به مونتاژکاران ارائه و مجدادا ارزیابی پوسچر انجام گردید. آنالیز داده ها توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و t-Test با استفاده از نرم افزار SPSS-16 انجام گرفت.
    یافته ها
    بالاترین شکایات، در مچ دست و شانه بود. بین میانگین نمره ریسک OCRA در دست راست و چپ در بین تمام گروه های شغلی و هم چنین میان نمره ریسک OCRA بین گروه های شغلی Connection Box، Piping، Connection MBT-MBP و بستن دیوار یونیت اختلاف معنی داری وجود داشت. اما نمره شاخص خطر دو گروه شغلی Connection MBT-MBP و مونتاژ سقف از لحاظ آماری دارای اختلاف معنی داری نبود. هم چنین میان نمره کلی شاخص خطر OCRA قبل و بعد از آموزش نیز اختلاف معنی داری یافت شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، OCRA روش مناسبی برای ارزیابی مشاغل مونتاژکاری می باشد. با توجه به تاثیر آموزش در کاهش خطر، ارائه آموزش های ارگونومیکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، OCRA، مونتاژکاری
  • احمد جنیدی جعفری، سمیه گل باز، روشنک رضایی کلانتری صفحه 312
    زمینه و هدف
    سیانید و کروم در فاضلاب صنایع مختلفی مانند آهن و استیل، استخراج ذغال سنگ و آبکاری فلزات وجود دارند، سمیت بالا و اثرات سوء آن ها بر سلامتی موجودات زنده، دلیلی بر ضرورت کنترل غلظت این آلاینده ها در طبیعت است. هدف اصلی این مطالعه، حذف همزمان سیانید و کروم از محلول های آبی با استفاده از فرآیندهای انعقاد و لخته سازی بود.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه تجربی می باشد که در مقیاس آزمایشگاهی به وسیله دستگاه جارتست انجام شد. در طی انجام فرآیند ترسیب، اثر pH، غلظت منعقدکننده کلریدفریک و زمان ته نشینی بر راندمان حذف این آلاینده ها از محیط های آبی مورد مطالعه قرار گرفت. سنجش غلظت سیانید و کروم به ترتیب توسط روش های رنگ سنجی و جذب اتمی شعله ای انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سیانید و کروم با غلظت های اولیه mg/L10 در شرایط بهینه 7=pH،g/L 7/0=FeCl3 بعد از مدت زمان ته نشینی 60 دقیقه به ترتیب راندمان حذفی معادل 38% و 93 % خواهند داشت. بعلاوه، با افزایش زمان ته نشینی به بالاتر از 60 دقیقه، تغییر محسوسی در روند افزایش راندمان های حذف مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اگرچه روش رسوب دهی شیمیایی یکی از گزینه های مناسب برای حذف کروم بود، اما در حذف سیانید به خوبی عمل نمی نمود. بنابراین با توجه به محدودیت های دفع پساب حاوی این آلاینده ها، بهتر است این روش بصورت تلفیقی به همراه فرآیندهای دیگر مانند فنتون استفاده شود تا کارایی فرآیند افزایش یابد.
    کلیدواژگان: ترسیب شیمیایی، آلودگی آب، فاضلاب صنعتی
  • ساناز رهیده، پریسا فرنیا، مجتبی داربوی صفحه 321
    زمینه و هدف
    مایکوباکتریوم های غیرتوبرکلوزیس خصوصا مایکوباکتریوم های سریع الرشد پاتوژن های محیطی فرصت طلبی هستند که نقش آنها در بیماری های انسان به طور فزاینده شناخته شده است و انسان ها می توانند از منابع مختلف محیطی خصوصا آب و خاک دچار عفونت شوند. باتوجه به انتشار جهانی مایکوباکتریوم های سریع الرشد، تشخیص و شناسایی آنها هم از نظر کلینیکی و هم از نظر مطالعات اپیدمیولوژیک بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه فراوانی مایکوباکتریوم های سریع الرشد از منابع آب و خاک در مناطق مختلف شهر رباط کریم با استفاده از روش PCR-RFLP با مورد هدف قرار دادن ژن های hsp65و 16S-23S Rrna مورد بررسی قرارگرفت.
    روش کار
    در مطالعه حاضر 454 نمونه آب و خاک از مناطق مختلف شهر رباط کریم جمع آوری گردید. بعد از استخراج DNA، قطعه hsp65 با استفاده از روش PCR-RFLPتکثیر و سپس محصولات PCR با دو آنزیم محدودکننده BsteII و HaeIII هضم گردید و قطعه 16S-23SRNA نیز تکثیر و محصولات PCR با دو آنزیم محدودکنندهHaeIII، CfoI هضم گردید و آنالیز بر اساس الکتروفورز بر روی ژل پلی آکریل آمید انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس کشت و مشاهده میکروسکوپی، 49 نمونه (5/21%) از 227 نمونه خاک و 144 نمونه (63%) از 227 نمونه آب از نظر مایکوباکتریوم مثبت گردید و با استفاده از روش PCR-RFLP، 7 نمونه خاک و 29 نمونه آب دارای مایکوباکتریوم سریع الرشد بودند و نتایج حاصل از روش مولکولار با نتایج حاصل از کشت مطابقت کامل داشته و مایکوباکتریوم فورتیتوم با فراوانی 8/27 %، مایکوباکتریوم سریع الرشد عمده در مجموع نمونه های آب و خاک بود.
    نتیجه گیری
    مایکوباکتریوم فورتیتوم عمده ترین مایکوباکتریوم سریع الرشد جدا شده در مجموع نمونه های آب و خاک در منطقه رباط کریم می باشد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم سریع الرشد، PCR، RFLP، ژن hsp65، ژن16S، 23S rRNA
  • فردین مهرابیان، سید حمید فلکی، سید محمد سید فضلی صفحه 330
    زمینه و هدف
    سلامت عمومی می تواند به وسیله فاکتور های شغلی تحت تاثیر قرار گیرد. هدف از این پژوهش بررسی نقش سلامت عمومی در رضایت شغلی کارگران کارخانه نئوپان خلخال می باشد.
    روش کار
    این پژوهش از دسته مطالعات توصیفی و مقطعی بوده که در آذر ماه سال 1391 انجام شده است. محیط پژوهش کارخانه نئوپان خلخال و جامعه پژوهش 98 نفر از کارگران شاغل در شیفت های مختلف کارخانه بود. ابزارگردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسشنامه استاندارد (JDI-55) بود. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-16 و شاخص های آمار توصیفی و محاسبه ضریب همبستگی انجام شد.
    یافته ها
    بین سلامت عمومی و رضایت شغلی همبستگی معنی دار و مثبت وجود داشت (00001/0p<). همبستگی بین سلامت عمومی و رضایت شغلی در محیط کار (0001/0p<)، حیطه سرپرست (006/0=p)، حیطه همکاران (002/0=p)، حیطه فرصت های ترفیع (011/0=p) و حیطه شرایط محیط کار (004/0=p) مثبت و معنادار بوده در حالی که با حیطه پرداخت ها (092/0=p) بدون همبستگی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بین سلامت عمومی و رضایت شغلی کارگران، بر لزوم فراهم نمودن ایمنی و استاندارد محیط کار، فرصت ترفیع بموقع و مناسب، بهبود شرایط محیط کار تاکید می‎ گردد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، رضایت شغلی، تولید نئوپان
  • سید فرزاد متولی حقی، جواد رفیع نژاد، محبوبه حسینی صفحه 339
    زمینه و هدف
    پدیکلوزیس (آلودگی به شپش سر) یکی از انواع بیماری های انگلی انسان است که به عنوان یک عامل مهم سنجش سطح بهداشتی در جامعه به کار گرفته می شود. لذا جهت بررسی برخی فاکتورهای دخیل در اپیدمیولوژی پدیکلوزیس در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر ساری در استان مازندران درسال 92-1391 مطالعه ای صورت گرفت.
    روش کار
    4712 دانش آموز ابتدایی شهرستان ساری، دختر و پسر، مورد معاینه و بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت خوشه ایانجام گرفت. اطلاعات توسط پنج نفر از افراد آموزش دیده و با استفاده از پرسشنامه اطلاعاتی دانش آموزان که حاوی نتایج تشخیصی آلودگی به انگل و نوزاد و تخم در رابطه با متغیرهایی مانند جنسیت، پایه تحصیلی، محل سکونت و سن بودند، تکمیل و نتایج حاصله تحت آزمون آماری کای دو با ضریب اطمینان 95% مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در بین 4712 دانش آموز مورد بررسی 78 فرد آلوده به پدیکلوزیس شناسایی شد. شیوع آلودگی 65/1 درصد محاسبه گردید. شیوع پدیکلوزیس با متغیرهایی مانند وجود حمام، استفاده از وسایل شخصی، میزان تحصیلات والدین، داشتن مربی و رعایت بهداشت فردی و شغل پدر ارتباط معنی دار را نشان داد (05/0(p<. با این حال ارتباط میان شیوع پدیکلوزیس و متغیرهایی نظیر حالت مو و پایه های تحصیلی معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان دهنده نقش آموزش و هدایت والدین و آموزگاران در راستای بهبود بهداشت فردی و عمومی در کاهش ابتلا به شپش سر در میان دانش آموزان نواحی مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: شپش سر، اپیدمیولوژی، دانش آموزان ابتدایی، شهرستان ساری، مازندران
  • منصور ناصر ی اصل_ابوالقاسم پوررضا_فیض الله اکبری_عباس رحیمی صفحه 349
    زمینه و هدف
    سزارین عبارت است از روش جراحی که به وسیله آن نوزاد از طریق برش روی دیواره شکم و برش جدار رحم متولد می شود. سزارین هم اکنون در کشور ما و از جمله استان اردبیل از شیوع بالایی برخوردار می باشد. به همین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی،اجتماعی و عوامل غیر طبی موثر بر شیوع آن طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 1200 نفر از زنان مراجعه کننده به بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی سطح استان اردبیل به روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارspss-11.5 و آزمونChi-square مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مطابق یافته های به دست آمده 6/54% از زایمان ها در سطح استان اردبیل به روش سزارین انجام شده است. بیشترین میزان سزارین در بیمارستان خصوصی و به میزان 9/93% بود. میزان شیوع در بیمارستان های دیگر، متفاوت بود. در این مطالعه بین متغیرهای سن، میزان تحصیلات، وضعیت اقتصادی، وضعیت اشتغال، سابقه سزارین، نوع بیمه، نوع بیمارستان، محل سکونت، داشتن خودرو سواری، تعداد فرزندان، میزان رضایت، نحوه انتخاب روش زایمان با زایمان سزارین ارتباط معنی دار وجود داشت. همچنین در این مطالعه بین بیمه تکمیلی و روش زایمان سزارین ارتباط معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    اگر چه سزارین به عنوان یک عمل نجات مادر و نوزاد در مواقع ضروری پذیرفته شده است، اما به دلیل عوامل اقتصادی، اجتماعی که عمدتا هم دلائل غیرطبی می باشند، رو به افزایش است. بر اساس نظر سازمان بهداشت جهانی، شیوع سزارین بیشتر از 15% هیچ توجیهی ندارد. عوامل اجتماعی، اقتصادی و غیربالینی متعددی از ابعاد مختلف بر این میزان شیوع تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: سزارین، عوامل اجتماعی، اقتصادی، غیر بالینی، شیوع، استان اردبیل
|
  • Page 293
    Background and Objectives
    Cyanide is a very hazardous compound that enters into the environment by different industries. In this study performance of Electrofenton process (EFP) for elimination of cyanide from aquatic environment in presence of humic Acid as an interfering compound was evaluated.
    Methods
    In this experimental study، at every step of experiment، 1000 mL of cyanide solution with known concentrations was added to a reactor. The effects of selected parameters such as pH (3-10)، reaction time (5-20 min) cyanide concentrations (100–1000 mg/l)، voltage (10-30V)، hydrogen peroxide concentrations (5-50 ml/lit)، and humic acid levels (25-100 mg/L) on cyanide removal were investigated.
    Results
    The results showed that efficiency of EFT process decreased with increasing pH، concentrations of cyanide and humic acid and increased with increasing voltage and hydrogen peroxide levels. The efficiency of 72% was achieved for EFP process in optimum conditions of pH = 3، initial concentration of cyanide = 100 mg/lit، hydrogen peroxide level = 25 ml/lit، voltage = 30V، and humic acid concentration = 25 mg/lit. In the same conditions، however، EFP efficiency was 96% in the absence of humic acid
    Conclusion
    The overall results show that this process has high ability on removal of cyanide. This process was influenced by the parameters studied and the removal efficiency was varied with variation of each parameter.
    Keywords: Electrofenton, Cyanide, Humic Acid, Removal, Aqueous Environment
  • Page 304
    Background and Objectives
    Work-related musculoskeletal disorders caused by poor posture are the most common occupational illnesses. Among all the risk factors of musculoskeletal disorders in assembling industry، this descriptive-analytical study aimed to assess posture of assemblers working in a gas turbine company as well as the effect of training using OCRA method.
    Methods
    At first، a film was taken from work procedure and posture of the operators and then prevalence of upper-limb musculoskeletal disorders was determined for 96 technicians (assemblers) using Nordic questionnaire. Posture score was assigned to each task by OCRA software. Face to face training was provided to assembling workers on doing tasks correctly and the posture was reassessed. Data were analyzed by One Way ANOVA and t-test using SPSS-16.
    Results
    The highest complaints were recorded for wrist and shoulder. Mean OCRA risk scores were significantly different between right and left hands for all cases. There were also significant differences in OCRA risk scores between connection box، piping، connection MBT-MBP، and fasten unit wall job groups. However، risk score index displayed no significant differences between connection MBT-MBP and roof assembly job groups. Total OCRA risk scores of before training significantly differed from those of after trainings.
    Conclusion
    According to the results، OCRA is a useful method for assessment of musculoskeletal disorders in assembly industries. Considering effectiveness of training on decreasing the risks، ergonomic training to individuals is recommended.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, OCRA, Assembling
  • Page 312
    Background and Objectives
    Cyanide and chromium present in the wastewater of various industries such as iron and steel، coal mining، and metal plating. High toxicity and their adverse effects on health of living organisms are the reasons for necessity of controlling the levels of these pollutants in the nature. The objective of this study was concurrent removal of cyanide and chromium from aqueous solution through coagulation and flocculation processes.
    Methods
    This pilot-scale experimental study was carried out using a conventional Jar-test apparatus. During the precipitation process، the effect of pH، concentration of ferric chloride and settling time on the removal of pollutants from aqueous solutions were studied. Cyanide and chromium concentrations were determined respectively by colorimetry and flame atomic absorption spectroscopy methods.
    Results
    The results showed that respective removal efficiencies for cyanide and chromiumare 38 and 93% at the optimum conditions of pH=7، FeCl3 concentration of 10 mg/l، and settling time of >60 minutes. Moreover، no significant changes were observed in removal efficiencies when settling time increased to more than 60 minutes.
    Conclusion
    Although، chemical precipitation method was an appropriate option for chromium removal، however، it did not work well in removing cyanide. Thus، considering limitations on effluent discharge for these pollutants، it is recommended to apply this method in conjunction with other processes such as Fenton in order to enhance the process efficiency.
    Keywords: Chemical Precipitation, Water Pollution, Industrial Wastewater
  • Page 321
    Background and Objective
    Nontuberculous mycobacteria (NTM) especially rapid growing mycobacteria (RGM) are opportunistic environmental pathogens and their role in human disease is increasingly recognized. In addition، several studies indicated that humans can be infected by NTM from various environmental sources especially soil and water. Identification of rapid growing mycobacteria is important for both clinical and epidemiological studies because of their worldwide propagation. Incidence of rapid growing mycobacteria from water and soil in different regions of Robat Karim was studied using PCR-RFLP method and targeting hsp65 gene and 16S-23SrRNA.
    Methods
    In this study a total number of 454 water and soil samples were collected from different areas of Robat Karim. After decontamination of isolates by petroff method، the sediment obtained was cultured onto Lowenstein Jensen media and Ziehl Neelsen staining was performed for microscopic observations. After DNA extraction، hsp65 gene amplified by PCR-RFLP and then PCR products were digested by two restriction enzymes، BsteII and HaeIII، prior to undergoing polyacrilamid gel electrophoresis (PAGE). 16S-23S rRNA gene was also amplified and then PCR products were digested by restriction enzymes of HaeIII and CfoI and analyzed using PAGE.
    Results
    Based on the culture and microscopic observations، 49 (21. 5%) out of 227 soil samples and 144 (63%) out of 227 water samples were positive regarding mycobacterium. 7 soil samples and 29 water samples were contained rapid growing mycobacteria based on PCR-RFLP method. The results obtained by molecular method matched completely with those from culture method. Therefore، identification of Rapid Growing Mycobacterium has a sensitivity of 100% and mycobacterium fortuitum was the predominant isolated rapid growing mycobacteria in water and soil samples with a frequency of 27. 8%.
    Conclusion
    Mycobacterium fortuitum was the most dominant rapid growing mycobacterium isolated from soil and water samples in Robat Karim area.
    Keywords: Rapid Growing Mycobacteria, PCR, RFLP, Hsp65 Gene, 16S, 23S rRNA Gene
  • Page 330
    Background and Objective
    General health can be affected by occupational factors. The purpose of this study was to investigate the role of general health in job satisfaction of the workers in Khalkhal chipboard factory.
    Methods
    This cross-sectional and descriptive study was carried out in December 2013. The research environment was Khalkhal chipboard factory and the study population included 98 workers employed in different shifts of the factory. The data gathering instruments were General Health Questionnaire (GHQ-28) and standard questionnaire (JDI-55). Data analysis was done by calculating correlation coefficients and descriptive statistics indices using SPSS version 16.
    Results
    There is a significant and positive correlation between job satisfaction and general health (p<0. 00001). Job satisfaction displayed positive correlation with general health in the fields of workplace (p<0. 0001)، supervisor (p<0. 006)، colleagues (p<0. 002)، promotion opportunities (p=0. 011)، and workplace conditions (p=0. 004) significant، while there was no correlation between general health and payments field (p=0. 092).
    Conclusions
    According to the relationships between general health and job satisfaction of the workers، the necessity of providing safety and workplace environment standards، timely and appropriate promotion opportunities، and improvement of workplace conditions are emphasized.
    Keywords: General Health, Job Satisfaction, Production of Chipboard
  • Page 339
    Background and Objectives
    Pediculosis (Pediculuscapitis)، a parasitic disease، used as an important factor to determine health status of a community. This study was performed to survey the factors concerning with Pediculosis epidemiology among primary-school children of Sari، Mazandaran Province، in 2012-13.
    Methods
    4712 primary school children (boys and girls) were visited for head lice using cluster sampling method. Data was collected by five trained individuals using a questionnaire that included the information on the diagnostic result of head lice، eggs، and nits infections as well as the sex، age، grade، and residence place. Data were analyzed through chi-square test and the confidence level was set at 95%.
    Results
    Out of 4712 primary school children 78 individuals were infected with head lice. The prevalence of infection was calculated as 1. 65%. Significant correlations were observed between prevalence of pediculosis and factors such as bathing facilities، using personal instruments، parents educations، having health care consultant، complying with personal health، and fathers job (p<0. 05); while there was no significant relations between head lice infection and hair shape and student grade (p>0. 05).
    Conclusions
    The results illustrate the role of education and guidance of teachers and parents towards improving personal hygiene and public health and subsequently on reducing the Pediculosiscapitis rate among school students in the regions studied.
    Keywords: Head Lice, Epidemiology, Primary School Children, Sari District, Mazandaran
  • Page 349
    Background and Objectives
    Caesarean section refers to surgical procedure by which babies are delivered through incisions that made on mother''s abdomen and uterus. Cesarean section rates in Iran and Ardabil province are high. This study aimed to investigate the effects of socioeconomic and other nonmedical factors on caesarean section rate.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 1200 women referred to governmental، private، and social security organization hospitals of Ardabil province using cluster sampling method. Data were collected through a questionnaire and interview and were analyzed by Chi-square using SPSS version 11. 5.
    Results
    According to the results، cesarean section accounted for 54. 6% of all deliveries in Ardabil province. The highest rate of cesarean section (i. e. 93%) was observed in a private hospital. The cesarean section rates in other hospitals were different. There were significant correlations between cesarean section and age، education، economic status، employment، birth order، cesarean history، type of insurance، type of hospital، residence area، possessing personal car، number of children، satisfaction rate، and type of delivery selection. There was no significant correlation between complementary insurance and type of delivery.
    Conclusion
    Although cesarean section has been realized as a life saving effort for both mother and child، however، its rate is rising due to social، economic، and nonmedical factors. Based on WHO report، cesarean prevalence of higher than 15% is not justifiable. Different social، economic، and nonmedical factors influence this rate.
    Keywords: Cesarean, Socioeconomic Factor, Nonmedical, Prevalence, Ardabil Province