فهرست مطالب

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام جلیلیان*، مصطفی جرفی، ریحان سنجری پور صفحه 7
    در تاریخ باستانی ایران، یهودیان و ایرانیان پیوندهای دینی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تنگاتنگی با همدیگر داشته اند. در دوره ی هخامنشیان و اشکانیان، با توجه به سیاست رواداری و شکیبایی مذهبی پادشاهان ایرانی، یهودیان مانند سایر ادیان و مذاهب، در گستره ی پهناور شاهنشاهی ایران همواره در آرامش و آزادی مذهبی می زیستند. اما قدرت گرفتن ساسانیان و پیش گرفتن سیاست های دینی سختگیرانه درباره ی همه ی نازردشتیان ایرانشهر، نگرانی و ترس یهودیان را به دنبال آورد، و در حقیقت یهودیان هم همچون دیگر اقلیت های مذهبی، گهگاه گرفتار سیاست های خشن و سختگیرانه دینی فرمانروایان ساسانی شدند. با این همه، گزارش های تاریخی گوناگون نشان می دهند که در بیش از چهار سده فرمانروایی ساسانیان، مردمان یهودی به ویژه تا هنگامی که مالیات های خود را می پرداختند و کوششی برای مبارزه با دستگاه شاهنشاهی انجام نمی دادند، کاملا در آرامش و آزادی زندگی می کرده اند، و پادشاهان ساسانی با رهبران و بزرگان جامعه ی یهودی پیوندهای نزدیک و دوستانه ای داشته اند. در این مقاله، به مطالعه ی موقعیت جامعه یهودیان ایران در دوره سانیان و روابط پادشاهان ساسانی با یهودیان پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایران، ساسانیان، اقلیت های دینی، یهودیان
  • محمد علی چلونگر، سید مسعود شاهمرادی* صفحه 23
    اعراب در دوران جاهلیت از سکه های ضرب شده در ایران، یمن و روم در مبادلات خود استفاده می کردند. با ظهور اسلام این روند در دوران پیامبر(ص) و ابوبکر ادامه یافت. ازدوران عمر بن خطاب مسلمین شروع به ضرب انواع درهم ها کردند. ضرب این نوع از سکه ها که به سکه های «عرب ساسانی» موسوم اند تا دوران عبدالملک اموی، که اولین سکه های خالص اسلامی را ضرب کرد، ادامه یافت. هرچند که در دوران پیامبر (ص) و ابوبکر نشانی از ضرب سکه دیده نمی شود اما مدارک فراوانی وجود دارد که حاکی از ضرب انواع سکه در دوران عمر، ابوبکر، عثمان، علی (ع) و همچنین دوران سفیانیان است. در این دوران همچنین انواع سکه توسط قیامگرانی مانند عبدالله بن زبیر و خوارج ضرب شده است. با توجه به تطورات ضرب سکه در این محدوده تاریخی مسلمانان تجارب بسیاری در ضرب انواع مختلف سکه ها آموخته بودند، به گونه ای که میتوان گفت مسلمانان در دوران عبدالملک اموی به یکباره به فکر ضرب سکه های خالص اسلامی نیفتادند. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای درصدد بررسی نظامات ضرب سکه در دوران پیامبر، خلفای چهارگانه، دوران سفیانیان، زبیریان و خوارج (قبل از روی کار آمدن عبدالملک اموی) با تکیه بر مواردی مانند خصوصیت سکه ها و نکته های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی حاصل از سکه های دوران مزبور است.
    کلیدواژگان: ضرب سکه، صدر اسلام، عبدالملک، عرب ساسانی، روم، یمن
  • دکترسید حسن شجاعی دیوکلایی* صفحه 49
    از نیمه دوم قرن نوزدهم اقتصاد تمامی جوامع در راستای تقسیم کار بازار جهانی نظام سرمایه داری به دو ساخت تولید اقتصادی تقسیم شد. دسته اول جوامع مرکزی بودند که ساخت تولید آنها سرمایه دارنه بود. این جوامع کالا های ساخته شده مصرفی و کالاهای سرمایه ای تولید می کردند. دسته دوم جوامع پیرامونی یا توسعه نیافته با ساخت تولید اقتصادی پیشاسرمایه دارانه بودند. این جوامع تولیدکننده و صادر کننده مواد اولیه بودند. بر این اساس در چهارچوب تقسیم کار بازار جهانی بازار جهانی نظام سرمایه داری، میان جوامع مرکزی و پیرامونی رابطه اقتصادی برقرار شد. این رابطه اگرچه رابطه ای متقابل بود اما برابر نبود. این نابرابری ناشی از تحمیل شرایط وابستگی از یک سوی این رابطه (جوامع مرکزی) به سوی دیگر رابطه (جوامع پیرامونی) بود. درحالی که تقسیم کار ناشی از مناسبات بازار جهانی نظام سرمایه داری اقتصاد جوامع پیرامونی را به اقتصاد جوامع مرکزی که عمدتا کشورهای صنعتی اروپا بودند وابسته کرد. پیامدهای اقتصادی جنگ جهانی اول اقتصاد جوامع مرکزی را به اقتصاد ایالات متحده آمریکا که با بنیان های قوی اقتصادی، جنگ را به پایان رسانده بود وابسته کرد.
    نیاز اقتصاد اروپا به سرمایه های ایالات متحده برای بازسازی ویرانی های جنگ و نیاز اقتصاد جوامع پیرامونی به احیای اقتصاد جوامع مرکزی (اروپا) جهت انجام مبادله اقنصادی مواد اولیه با کالاهای ساخته شده موجب شد تا ایالات متحده کانون تحولات اقتصاد جهانی نظام سرمایه داری پس از جنگ جهانی اول شود و همه اجزاء تشکیل دهنده این نظام در مرکز و پیرامون به آن وابسته گردند.
    در چنین شرایطی بود که بروز بحران در اقتصاد ایالات متحده می توانست به صورت سونامی اقتصادی به اقتصاد تمامی جوامع مرکزی و پیرامونی انتقال یابد و بدین ترتیب بحران جهانی شکل گیرد. بحران اقتصادی 1929.م که در نتیجه سقوط ارزش سهام و اوراق بهادار در بازار بورس نیویورک آغاز شد، در نتیجه وجود چنین رابطه های اقتصادی شکل گرفت و ابعادی جهانی یافت. بحران پیامدهای اقتصادی متفاوتی در جوامع مرکزی و پیرامونی به همراه داشت و همچنین واکنش های متفاوتی هم در این دو جوامع برای رفع مشکلات ناشی از آن بر انگیخت. مقاله پیش رو با طرح این پرسش که بحران اقتصادی 1929.م چگونه آغاز شد و چه پیامدها و واکنش هائی در جوامع مرکزی و پیرامونی به همراه داشت؟ به بررسی چگونگی شکل گیری بحران اقتصادی 1929.م، چگونگی انتقال آن به اروپا و جوامع توسعه نیافته پیرامونی، پیامدها و واکنش ها به بحران در این جوامع می-پردازد.
    کلیدواژگان: بحران اقتصادی 1929، م، بازار جهانی نظام سرمایه داری، جوامع مرکزی، جوامع پیرامونی
  • محبوبه شرفی* صفحه 83
    مکتب تفهمی (verstehend) در علوم اجتماعی مانند بسیاری از مکاتب روشی دیگر ریشه در مجادلات پیرامون جایگاه علوم انسانی و استفاده از روش در پژوهش های آن، در قرن نوزدهم و بیستم دارد. این مکتب در برابر مکاتبی چون اثبات گرایی که اعتقاد به مشابهت های ظاهری بین علوم طبیعی و علوم انسانی و عدم تفاوت روش تحقیق در آن است ظهور یافت. پیروان این مکتب، به عدم تفاوت علوم طبیعی و علوم اجتماعی و همانندی میان آن ها، اعتقادی نداشته و مخالف با استفاده ی مطلق از روش های علوم طبیعی در حوزه علوم انسانی و معتقد به درک معنای ذهنی کنش اجتماعی و غور در باطن امور بودند. ماکس وبر از مروجین مکتب تفهمی است. ریشه این مکتب را باید در اندیشه های ویلهلم دیلتای و هانریش ریکرت جستجو کرد، وبر از این دو تاثیر پذیرفت. از این دیدگاه، هر رفتاری معنا و مقصودی دارد بدین روی تفهم عبارتست از فهم معنای یک کردار یا یک رابطه اجتماعی و یا روشی که با آن پیچیدگی های درونی پدیده های اجتماعی را درک و فهم کنیم. در واقع تفهم نوعی احساس یگانگی عاطفی با کنش گری است که در صدد فهم آن هستید.
    این پژوهش می کوشد با شناخت مکتب تفهمی و روش شناسی آن، چگونگی انجام تفهم، علل اهمیت علمی تفهم و کاربرد آن در مطالعات و تحقیقات تاریخی را بررسی کند بنابراین، آنچه مسئله این پژوهش است، شناخت روش شناسی مکتب تفهمی و کاربری آن در مطالعات و تحقیقات تاریخی است. از اینرو پژوهش حاضر با چنین رویکردی به بررسی موضوع یاد شده می پردازد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، مکتب تفهمی، ماکس وبر، مطالعات و تحقیقات تاریخی
  • امامعلی شعبانی*، مریم جلالی مشایخی صفحه 97
    خلیج فارس همواره یکی از مناطق بسیار حائز اهمیت ایران و در دوره های مختلف بوده است. تاثیر و تاثرات محلی، منطقه ای و بین المللی خود انعکاسی از این جایگاه - به ویژه در بعد اقتصادی – می باشد که تاکنون نیز تداوم یافته است. در این میان شهرها، بنادر و جزایر خلیج فارس در دوره قاجاریه تحولات سیاسی و اقتصادی مهمی را تجربه کرده اند که خود بعدها بر سرنوشت سیاسی و اقتصادی ایران تاثیر نهاده است. پژوهش پیش رو اوضاع اقتصادی خلیج فارس در عصر قاجار و در انواع تجارت، فلاحت و صناعت را از منظر یکی از متون مهم و در عین حال قابل اعتنای این دوره – یعنی سفرنامه ها – مورد مطالعه و بررسی دقیق قرار داده است. یافته های پژوهش که حکایت از رونق تجارت، توازن نسبی در صادرات و واردات و جایگاه ممتاز بنادر و جزایر خلیج فارس در حلقه تجارت جهانی و ترانزیت کالا دارد، در تصحیح و یا تکمیل داده ها و اطلاعات دیگر انواع متون تاریخی و در این زمینه بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، اوضاع اقتصادی، قاجاریه، سفرنامه ها
  • زهرا علیزاده بیرجندی*، زهرا نادی صفحه 119
    بانک شاهنشاهی طی امتیازی از سوی ناصرالدین شاه به انگلیس اعطا و در ایران تاسیس شد، مقر اصلی آن در لندن قرار گرفت و سهام گذاران و عمده ی کارگزاران آن هم انگلیسی ها بودند و با صدور منشور سلطنتی از سوی دولت بریتانیا تحت حمایت آن کشور قرار گرفت. دولت بریتانیا با تاسیس بانک شاهنشاهی اهداف خاصی را دنبال می نمود. بانک علاوه بر کارکردهای اقتصادی مانند: وام دهی، نشر اسکناس، در دست داشتن تجارت خارجی و داخلی...، به عنوان یک اهرم فشار در اختیار دولت بریتانیا قرار داشت که در امور سیاسی و نظامی ایران هم نقش آفرینی می کرد، همانند: کودتای 1299، به سلطنت رسیدن رضاشاه، دخالت در روابط خارجی ایران با کشورهای دیگر از جمله امریکا، پرداخت حقوق ارتش و جاسوسان، کمک مالی به قشون انگلیس در ایران و.... حتی تاسیس شعبات در شهرهای مختلف نشانگر این رویکرد سیاسی می باشد، تاسیس یک شعبه در بیرجند به خاطر موقعیت سوق الجیشی و نزدیکی این منطقه به هند برای جلوگیری از نفوذ روس ها و آلمانی ها بوده است. در این پژوهش ضمن بررسی ساختار و تشکیلات بانک شاهنشاهی، عملکرد و کارکردهای سیاسی بانک نیز بررسی شده و اینکه اهداف سیاسی در تاسیس بانک و شعبات آن نقش اصلی را داشته و انگلیس از آن به عنوان یک ابزار نفوذ بر ایران استفاده می کرده است.
    کلیدواژگان: بانک شاهنشاهی ایران، انگلیس، بیرجند، استعمار اقتصادی
  • سید ابوالقاسم فروزانی*، زینب دهقان حسام پور صفحه 149
    علیرغم پیشرفت مطالعات مربوط به زنان در ادوار مختلف تاریخ و نیز بررسی های متنوعی که درباره عقاید مذهبی و تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی فرقه اسماعیلیه انجام شده، مبحث مشترک میان این دو موضوع، یعنی نقش زنان در تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی اسماعیلیان، از جانب محققان مورد توجه و بررسی قرار نگرفته است. هرچند منابع تاریخی اطلاعات چندانی درباره زنان اسماعیلی مذهب در اختیار محقق قرار نمی-دهند اما این موضوع نباید موجب بی توجهی به نیمی از جامعه اسماعیلی شود. نظر به ضرورت شناخت نقش زنان اسماعیلی مذهب در عرصه های گوناگون اجتماعی و سیاسی، در طول تاریخ، در این مقاله پایگاه زنان در جامعه اسماعیلی به طور عام و نیز نقش زنان شاخص اسماعیلی در تحولات سیاسی و اجتماعی آن فرقه و انشعابات آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زنان، قرمطیان، فاطمیان، نزاریان، اسماعیلیان طیبی
  • احمد کامرانی فر*، فرشته طالبی صفحه 171
    روابط دو حکومت قدرتمند ساسانی و بیزانس در همه دوره حیات امپراتوری ساسانی پر فراز و نشیب و پرحادثه بود. اگرچه اختلافات ارضی به ویژه بر سر ارمنستان و قفقاز عامل اساسی تنش میان دو حکومت و سبب ساز جنگ های بی فرجام و یا قراردادهای صلح گاه و بی گاه بود اما رقابت های سیاسی، مذهبی و اقتصادی میان ساسانیان و بیزانسیان کم از اختلافات ارضی نبود و هر کدام از آن ها می توانست دو حکومت را تا آستانه جنگی ویرانگر پیش برد. همه این ها البته سبب می شد که هریک از حکومت ها بسته به منافع خویش در پی کسب امتیازات مختلفی از رقیب نیرومند خود در منازعات گوناگون باشند.
    شورش بهرام چوبینه و فرار خسروپرویز به دربار بیزانس یکی از فرصت های طلایی را برای امپراتوری بیزانس فراهم کرد که در کنار کسب امتیازات گوناگون برای اولین بار فرصت دخالت در امور داخلی ایران را نیز بدست آورد و در به تخت نشاندن پادشاهی نقش اساسی ایفا نماید.این مقاله قصد دارد با طرح این سوال که: امپراتوری بیزانس چه نقشی در روی کار آمدن خسروپرویز داشته است؟ به مواردی چون: قدرت گرفتن هرمزد چهارم در ایران و فراهم آمدن مقدمات شورش بهرام چوبین، اعلام پادشاهی بهرام چوبین و فرار خسروپرویز به دربار بیزانس، تعهدات خسرو به دربار بیزانس در برابر حمایت های مالی، نظامی امپراتور و چگونگی بازگشت خسروپرویز به تخت سلطنت ساسانی بپردازد.
    کلیدواژگان: ساسانیان، بیزانسی ها، خسروپرویز، بهرام چوبینه، موریس
|
  • Dr. Shahram Jalilian*, Mostafa Jorfi, Reyhan Sanjari Poor Page 7
    The ancient history of the Jews and religious ties to Iran، the economic، political and cultural Links were close together. In the Achaemenid and Parthian period، according to the policy of religious tolerance and patience of the Iranian kings، the Jews، like other religions، the extensive range of imperial and religious freedom have always lived in peace. But taking Power by Sassanid; religious policies and Actions strict about all Non-Zoroastrians deals، following fears that Jews and other religious minorities such as Jews، in fact، often involving harsh religious policies have the Sassanid rulers. However، historical records show that more than four centuries of Sassanid rule، especially to the Jewish people when they paid their taxes and did not attempt to fight the imperial system، It lived in peace and freedom، and the Sassanid kings and leaders of the Jewish community had close ties and friendly. In this paper، we study the situation of the Jewish community during the Sasanian and Sasanian kings Jewish relations will be discussed.
    Keywords: Iran, Sasanian, religious minorities, Jews
  • Dr Mohamed Ali Chalungar, Seyyd Masoud Shahmoradi* Page 23
    Arabs in pre-Islamic times Used by coins in Iran, Yemen and leaving with their Economic exchanges.Umar ibn al-Khattab during the confusion of the Muslims began to Multiplying Coin. These types of coins minted the coin's Sassanid Arab "Abdul malek called up during the Umayyad, the first Islamic coins minted pure, he continued. However, during the Prophet's and Abubakr sign of a coin can not be observed, but there is evidence that indicates the types of coins minted during his lifetime, Abubakr, Uthman, Ali is also Sofyanyan period. During the uprisings of the coin by leaders such as Abdullah Ibn Zubair and khawaregh is multiplied. Due to the evolution of coinage in the history of the Muslim experience in many different types of coins minted were taught, thus it can be said that the Muslims during the Umayyad Abdul malek suddenly began to think, not of pure coins. This research uses the analytical methods used to study seeks to evaluate the library system of coinage during the Prophet, the four caliphs, the Sofyanyan, Zobeyryan and khawaregh, Based on such coins feature of the political, social, economic and cultural life of the coins is.
    Keywords: coins, early period of Islam, Abdul malek, Arab, Sasanian, Roman, Yemen
  • Dr. Seyyd Hassan Shojai Divkolaee* Page 49
    Since the second half of 19th century, the economy of all communities, in accordance with capitalist global market task division, was divided into two special production procedures. The first group was central capitalist communities which their production procedures were capitalistic. These communities produced manufactured goods and capital goods. The second group of communities were marginal capitalist or under developed communities which had per_ capitalist economical procedures. These communities were the producer and exporter of raw materials. According to this division, an economical relation between these two communities was made. Even though this relation was bilateral, it was unequal. This unequal was due to the imposition put by one side (central communities) on the other side (marginal communities) While the task division of capitalist system made the communities of marginal communitie's dependent to central communities which were mostly European industrialized countries, the economical consequences of World War I made the economy of central communities dependent to economy of USA which had a strong foundation at the end of war. The economical demand of European to the USA capitals to rebuild the ruins of war, and need of marginal communities to revive the economy of central communities to exchange raw materials with manufactured goods, mad USA the center of global economical developments in capitalist system after the World War I which made all communities in centre and margin, depended to USA. Under this circumstances the emergence of a crisis in the economy of USA cold cause an economical Tsunami and be transferred to all central and marginal communities and consequently cause global crisis. The Great depression which was caused by the collapse of stock and bond in stock exchange in New York was the result of this kind of economical relation. That crisis had various economical results in both central and marginal communities. That also led to various reactions in both communities. The fallowing article sketch this question that how the Great depression started and what were its consequences in both communities. Moreover this article tries to investigate how the Great depression formed. How transformed to the Europe and undeveloped countries and what were their reaction to consequences of depression.
    Keywords: The Great depression, Capitalist global market. Central capitalist communities, Marginal capitalist communities
  • Dr. Mahbubeh Sharafi* Page 83
    Interpretative school (verstehend) method in the social sciences, like many other schools in the root of the controversy surrounding the role of the humanities and the research method, it is in the nineteenth and twentieth. This school to school because of the apparent similarity between the positivism of natural sciences and humanities to believe and not to differences in methodology has emerged. The followers of this school, the lack of difference between the natural sciences and social sciences and the like; Absolute faith is not opposed to using the methods of the natural sciences in the humanities had Understanding the subjective meaning of social action and contemplation that there were things in the backend. Max Weber's interpretative school advocates. Wiliam Diletay and Heinrich Rikert were the first advocates of this theory, Weber and their influence was. From this perspective, all behavior has meaning and purpose. This is the meaning of (verstehend) the intellection of deeds or a social relationship and the way that we understand the complexity of social phenomena within Emotional identification with the actor is actually sort of intellection that you are trying to understand it. This study attempts to identify the school and interpretative methodology, how intellection, intellection importance of science and its application In historical studies to examine So, what is the research question, identification of interpretative methodology and a member of the School of Historical Studies. This study deals with such an approach to investigate these issues.
    Keywords: methodology, interpretative school, Max Weber, historical studies
  • Dr. Emam Ali Shaabani*, Maryam Jalali Mashaykhi Page 97
    Persian Gulf has been one of the most important areas of Iran in different eras. It is also clear from its local and international influences that this area has been playing an important role in all fields, especially economics, which has continued up to now. In Qajar's era different cities and islands of Persian Gulf experienced main economic and political evolutions which at their time have had a great impact on Iran's economic and political fate. This research provides a critical overview of Persian Gulf's economic status in various fields such as commerce, agriculture and industry according to the information derived from the Books of Travels, which are the most credible texts of that time. The Findings of the study show the good and relatively balanced status of Persian Gulf in commerce; import, export and transit of goods, and the results are so useful in revision and completion of other historical text's information and data.
    Keywords: Persian Gulf, economic Status, Qajar's era, Books of Travels
  • .Dr. Zahra Alizade Birjandi*, . Zahra Nadi Page 119
    Having been established in Iran, the Imperial Bank of Persia had it slicencegranted to Britain by Naser al-Din Shah, with the headquarters located in London, and the shareholders and most agents being English. It was under Britain’s support through the British Royal Charter. British government sought particular aims through the establishment of the Imperial Bank which acted as leverage by the British government to exert pressure on Iran, thus playing roles in its political and military affairs as well as have such economic functions as loaning, theissue of banknotes, controlling foreign and domestic trade, etc. The political and militaryactivities included CoupD’étatof 1921, the reigning of Reza Shah, intervening in Iran’s foreign affairs with other countries such as the United States, payroll of the army and spies, giving financial aids to the British troops in Iran, etc. The establishment of the bank branches in cities, even, indicates this political approach, such as the establishment of one branch in Birjanddue to its strategic location, and the short distance of this region to India in order to prevent the advancement of Russians and Germans. In the present article the political functions of the Imperial Bank of Persia as well as its structure and organization have been studied. The objective has been to show that the political aims played a major role in establishing the bank and its branches, and Britain used it as a tool to exert pressure on Iran.
    Keywords: Imperial Bank of Persia, Britain, Birjand, economic colonialism
  • Dr. Seyyed Abulqasem Foroozani*, Zeinab Dehqan Hessam Pour Page 149
    Despite the improvement of the studies on women in various areas of history as well as the various investigations which have been conducted on religious beliefs and history of political and social upheavals of the Ismailia sect, the subject common between these two issues, i.e. the role of women in history of political and social upheavals of the Ismaili has not been considered and studied by researchers. Although historical sources do not provide researchers with much information about women of Ismaili religion, this should not lead to neglect of half the Ismaili community. Regarding the necessity of understanding the role of women of Ismaili religion in various social and political fields throughout the history, Status of women in the Ismaili community in general as well as the role of Ismaili predominant women in political and social upheavals of the sect and its branches has been studied in this paper.
    Keywords: women, Ismaili, Qarmatian, Fatimids, Nazarian, Tayebi Ismaili
  • Dr. Ahmad Kamranifar *, Fereshteh Talebi Najafabadi Page 171
    Relations between two powerful governments, Sasanian and Byzantine, at all during of the Sassanid Empire were full of ups and downs and eventful. Although territorial disputes, especially over Armenia and the Caucasus was a major factor of the tension between the two governments and causing no end wars and occasional peace agreements, political, religious, economical rivalries between the Sassanids and Byzantines was not less than territorial disputes and each of them could take two governments to the brink of a devastating war. All of these events caused that any of the governments seek to get different points from formidable competitor in various conflicts depending on their interests.Bahram Choobine’ revolt and Khosrow Parviz’s escape to Byzantine court provided one of the golden opportuities for Byzantine Empire that for the first time, in addition to various points, also acquired an opportunity to intervene in the internal affairs of Iran and play a fundamental role to sit on the throne of the Kingdom. This paper with questioninig what was the role Byzantine Empire in the rise of Khosrow Parviz? intends to pay some issues such as power of forth Hormozd in Iran, to provide arrangements of the revolt of Bahram Choobin, decleration of the kingdom of Bahram Choobin, escape of Khosrow Parviz to Byzantine court, Khosrow’s obligations to Byzantine court against financial and military support of the emperor and How Khosrow Parviz returns to Sassanid throne.
    Keywords: Sassanian, Byzantines, Khosrow Parviz, Bahram Choobine, Maurice