فهرست مطالب

آموزه های فلسفه اسلامی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1392)

نشریه آموزه های فلسفه اسلامی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جنان ایزدی*، محمد مهدی مشکاتی صفحه 3
    در بررسی معناشناختی در آثار ملاصدرا، مفهوم ایمان با شبکه گسترده ای از مفاهیم مرتبط است. مهمترین این مفاهیم، علم است. ملاصدرا علم را به اقسام شرعی و عقلی، دراستی و وراثتی، و مکاشفه ای و معامله ای تقسیم می کند. علم حقیقی از نظر وی، علم شرعی و عقلی، وراثتی و مکاشفه-ای است. این علم در اکثر مواضع در آثار ملاصدرا معادل ایمان دانسته شده است. او دلایلی نقلی، عقلی و لغوی بر این مدعا اقامه می کند. با این حال، در عبارات وی علم گاهی شرط ایمان و گاهی شطر آن است. گاه ایمان شرط علم است و گاه علم و ایمان دو مقوله کاملا متباینند. معرفت از نظر برخی مغایر علم است اما ملاصدرا آنرا مرادف علم می داند. بدین ترتیب مفاهیم کفر و جهل در آثار وی به عنوان مفاهیم مقابل ایمان به کار می-روند. کفر گاه معادل جهل و گاه شدیدترین مرتبه آن است. این شبکه مفهومی را می توان با توجه به دیدگاه ملاصدرا درباره نقش قوه عاقله در ایمان تبیین کرد. قوت عاقله علت ایمان، علم و معرفت است و ضعف عاقله علت جهل و کفر. در بینش او سایر قوای انسان مانند واهمه نیز در ایمان و کفر نقش دارند.
    کلیدواژگان: معناشناسی، روابط مفهومی، علم، معرفت، ایمان، شرک، جهل، ملاصدرا
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی*، علی زنگو ئی، علی اشرف امامی، عباس جوارشکیان صفحه 27
    جان هیک (فیلسوف دین انگلیسی) نخستین نظریه پردازی است که عقیده انحصارگرایی را باطل دانست و معتقد به تکثر در حقانیت و نجات همه ادیان شد. از طرف دیگر صدرالدین شیرازی گرچه در زمره کثرت گرایان نیست، اما بر این باور است که اکثر مردم اهل نجاتند و تنها منکران معاند و جاهلان مقصر-که شمار اندکی از مردم را در برمی گیرد- از نجات برخوردار نیستند. در این پژوهش ربط و نسبت حقانیت در نجات از دیدگاه این دو دانشمند مورد تبیین و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، جان هیک، نجات، کثرت گرایی، حقانیت
  • علی حقی*، سیدمحمدامین مداین شیشوان صفحه 47
    فلسفه به عنوان دانشی که متکفل مسائل زیر بنایی است؛ نیازمند اتصاف به صفت تیقن و یقینی بودن است. در غیر این صورت به عنوان دانش پایه ای نمی تواند مسائل زیر بنایی سایر علوم را در قلمرو خود مورد بحث قرار داده و به وضوح تبیین کند.
    هوسرل و ملاصدرا دو فیلسوفی هستند که با وجود تفاوت در نظام فکری شان به مسئله تیقن و ماهیت یقین پرداخته اند. هوسرل با طرح فروکاهش ها «reduce» و اپوخه «epoche» و ملاصدرا با طرح مسئله «اتحاد عقل و عاقل و معقول» راه رسیدن به یقین و کیفیت یقین را شرح داده اند. ما در این نوشتار به وجه اشتراک میان دو فیلسوف از این جنبه معرفت شناسی خواهیم پرداخت.
    ملاصدرا با طرح نظریه اتحاد عقل، عاقل و معقول و نیز پر اهمیت جلوه دادن فاعل انسانی در مسئله شناخت؛ علم و نفس را از گونه مجردات دانستن و عدم غیبت مجردات از یکدیگر؛ معنای ویژه ای از یقین را ارائه داده است که مسبوق به سابقه نیست. البته در این معنای یقین نباید جایگاه علم حضوری و ابتنای علم حصولی بر علم حضوری را فراموش کرد.
    همین معنای یقین در هوسرل نیز مشاهده می شود. وی آگاهی را ساحت سه جانبه – فعل آگاهی، اگو، متعلق آگاهی- می داند که با عقل، عاقل و معقول متناظر هست. و باز این سه امر در اندیشه هوسرل در اتصاف با یکدیگر قرار دارند.هوسرل چونان صدرالمتالهین نقش فاعل شنا سا به عنوان نقطه مرکزی می پذیرد؛ و از آن به عنوان ((اگوی استعلایی)) یاد می کند.
    کلیدواژگان: علم حضوری، بدیهیات، اتحاد عقل و عاقل و معقول، پدیدارشناسی، فاعل و متعلق شناسا
  • مهدی زمانی* صفحه 65
    صفات و اسماء الهی بخش مهمی از مسائل خداشناسی را تشکیل می دهد. صدرالمتالهین نیز براساس مبانی هستی شناختی ومعرفت شناختی خویش در حکمت متعالیه به این مباحث اهمیت می دهد.او در آثار خویش برای اسم قیوم جایگاه ویژه ای در نظر گرفته و ضمن بحث از معنا و نوع این اسم، به نحوه ارتباط آن با ذات خداوند و دیگر اسم های الهی پرداخته است. قیومیت به عنوان مبدا صفات اضافی معرفی می شود و به همراه حیات، تفصیل اسم اعظم الهی است. ملاصدرا با غور در این اسم الهی بر اساس اصول حکمت خویش به اخذ نتایج بزرگی از آن نائل می گردد. تبیین نسبت موجودات با خدا در پرتو اضافه قیومیه، معیت قیومیه حق با اشیاء، احاطه قیومیه خداوند بر همه موجودات، توحید افعالی، تدبیر قیومی و بسیاری از معارف ربوبی از نتایج صفت قیومیت است که ملاصدرا در تنظیم اجزاء نظام حکمت ویژه خویش از آن ها بهره ها می برد.
    کلیدواژگان: قیومیت، صفات الهی، حکمت متعالیه، صدرالمتالهین
  • شمس الله سراج*، حسن رهبر صفحه 83
    مقاله حاضر پژوهشی است در باب صحت و سقم مدعای مشهور درباب اینکه نظام معرفتی ابن سینا صرفا عقلانی محض است. نگارنده در این مقاله با برسی آثار ابن سینا مدعی است برخلاف آنچه در جامعه علمی ابن سینا را فیلسوفی صرفا عقل گرا و برهان محور می دانند، ایشان صرفا به لحاظ رو شناسی تکیه بر عقل و برهان، به عنوان روش حقیقی فلسفه دارد اما از حیث معرفت شناختی و ارزش شناختی، نه تنها ابن سینا عرفان و شریعت را رد نمی کند، بلکه آن را واجد جایگاهی مهم تلقی می نماید و همواره از این دو حیث، آنها را مورد اشاره قرار و پر اهمیت جلوه می دهد. بنابراین، سخن مشهور در باب نظام فلسفی صرفا عقلانی شیخ الرئیس، تنها از جنبه روش شناختی آن تایید می گردد اما از حیث جنبه های معرفتی و ارزش شناختی، به هیچ عنوان نمی توان تایید کرد که ایشان بر مباحث عملی و عرفانی و نیز شرع مقدس و آموزه های وحیانی، تاکید نمی ورزد. همچنین، برخلاف آنچه برخی معتقدند ابن سینا در اواخر عمر راه به سوی عرفان و حکمت عملی می گذارد، نگارنده مدعی است ایشان از همان ابتدا به مباحث عملی و عرفانی توجه داشته اند و نوشته های ایشان در دیگر کتبی که بسیار قبل تر از اشارات نگاشته اند، شاهدی بر این مدعاست.
    «مقاله حاضر اگر واجد ارزشی باشد، تقدیم می گردد به روح بلند ابن سینا»
    کلیدواژگان: قرآن، عقل، ابن سینا، عرفان، نظام معرفتی، ارزش شناختی
  • سید محمد موسوی بایگی*، رسول حسین پور صفحه 101
    انسان موجودی است که علاوه بر دارا بودن ویژگی های جسمانی از ویژگی های روحانی که برخاسته از نفس مجرد اوست نیز برخوردار است. یکی از پیامدهای مرتبه تجردی انسان ظهور پدیده های فراطبیعی است. چگونه ممکن است که انسان از وقایع آینده باخبر می گردد و کارهایی انجام می دهد که ابزار و زمینه پیدایش آن فراتر از ماده و قوانین آن جای دارد. اگرچه فیلسوفان مسلمان ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا و برخی از پیروان آن ها در تحلیل چنین پدیده هایی دیدگاه های یکسان و همانندی ارایه نموده اند و جملگی صدور این آثار را تنها از نفس مجرد امکان پذیر دانسته اند، اما برخی چون ملاصدرا با مبانی ویژه خود از جمله «تجرد قوه خیال» شاخص مناسبی برای پیدایش این پدیده ها مشخص نموده-اند.
    کلیدواژگان: نفس مجرد، تجرد برزخی، قوه خیال، رویا، واردات غیبی، خوارق عادات، معجزه و کرامات
  • عبدالله نصری*، مجتبی اعتمادی نیا صفحه 117
    مساله شر در آثار فیلسوفان مسلمان عمدتا در راستای دفع شبهات ناظر به توحید ذات باری و به طور خاص مقابله با شبهه ثنویه مطرح شده است. این وضعیت باعث شده است تا طرح این مساله، عمدتا مبتنی بر خیریت محض مبدا اولی صورت بندی شود، اگرچه قدرت و علم مطلق الهی نیز در این موارد مفروض انگاشته شده است. طرح مساله شر در آثار فیلسوفان محل بحث در مقایسه با طرح مساله های امروزین مساله شر، هیچگاه واجد صورت بندی منطقی دقیق، شفاف و مجزا نبوده است. این وضعیت به نوبه خود ناشی از پیش فرض های فلسفی الاهیاتی فیلسوفان مسلمان در باب نظام احسن و دغدغه های عقیدتی فرهنگی آنان به ویژه در مواجهه با شبهه ثنویه بوده است. اما با وجود این نقصان در صورت بندی های مساله شر نزد فیلسوفان مسلمان، امروزه می توان با بهره گیری از صورت بندی های دقیق تر این مساله در مباحث جاری حوزه فلسفه دین، علاوه بر کمک به روزآمدی مباحث فلسفه اسلامی، از پاسخ های فیلسوفان مسلمان در جهت ارائه یک نظریه عدل الهی منسجم بهره جست.
    کلیدواژگان: مساله شر، عنایت الهی، نظام احسن، خیریت محض، شبهه ثنویه
|
  • Janan Izadi *, Muhammad Mahdi Meshkati Page 3
    Semantic studding in Mulla Sadra’s works, the concept of faith has a vast network relation to other concepts. One of the most important concepts is knowledge. Mulla has divided the knowledge to legal and rational, adventitious and hereditary, and apocalyptic and the transactional forms. In his view, the real knowledge is the legal rational, hereditary and apocalyptic knowledge. This knowledge has been considered equivalent of faith in many positions in Mulla Sadra works. He has advanced traditional, rational and literal evidences for this claim. However, in his statement we can see sometimes that the knowledge is regarded as a condition of faith and sometimes as its part. Sometimes faith is the condition of the knowledge and sometimes they are quite opposite of each other. Some believe that the cognition different from the knowledge, but Mulla Sadra regards it as equivalent of the knowledge. Thus, the concepts of disbelief and ignorance are used in his works as opposite of the faith. The infidelity is sometimes equivalent of ignorance and sometimes is its toughest degree. This conceptual network can be explained according to the view of Mulla Sadra about the role of intellectual faculty in faith. The strengths of intellectuality is the cause of the faith, knowledge and cognition, and the weakness of intellectuality is the cause of ignorance and unbelief. In his view, other human faculties such as faculty of estimation have also some role in faith and unbelief.
    Keywords: Semantics, Conceptual relationships, Knowledge, Cognition, Faith, Polytheism, Ignorance, Mulla Sadra
  • S. M. Hosseini Shahrudi*, Ali Zangooi, Ali Ashraf Imami, Abbas Javareshkiyan Page 27
    John Hick (English philosopher of religion) is the first theorist who invalidated the theory of exclusivism and believes in pluralism of truth and salvation in all religions. On the other hand, although Sadr al-Din Shirazi are not among pluralists, he thinks that the most of the people will be saved and just stubborn deniers and blamed ignorant, that are a few, won’t be saved. In this study, the relevance and relationship of the truth and salvation from the view of these two intellectuals have been explained and considered.
    Keywords: Mulla Sadra, John Hick, Salvation, Pluralism, Truth
  • Ali Haqqi*, S.M.A. Madayn Shishwan Page 47
    Husserl and Mulla Sadra are two philosophers who, despite their ideological differences, have dealt with the problem of certainty and its nature. Propounding “reductions” and “epoche” by Husserl and the question of “union of intellect, intelligent and intelligible” by Mulla Sadra, they have described the way to achieve certainty and its quality. In this paper, we have dealt with the similarities of these two philosophers epistemologically. Propounding the theory of the union of intellect, intelligent and intelligible and also showing the importance of human agency in understanding; regarding knowledge and soul as non-corporal things and all of the non-corporals are present for each other; Mulla Sadra has offered a special meaning from certainty that has no precedent. Of course, it should not be forgotten the place of intuitive knowledge and dependence of conceptual knowledge on it in this meaning of certainty. This meaning of certainty can be seen in Husserl, too. He corresponds the act of consciousness, ego, and object of consciousness to the intellect, intelligent and intelligible. Husserl like Mulla Sadra accepts the role of knowing agent as the focal point and refers to it as “transcendent ego”.
    Keywords: Immediate knowledge, Axioms, The union of intellect, intelligent, intelligible, Phenomenology, Knowing agent, its object
  • Mahdi Zamani* Page 65
    Divine Names and His Attributes are an important part of theology. Mulla Sadra also emphasize on these discussions based on his ontological and epistemological foundations in transcendent philosophy. He has considered a special place for the name Sovereignty in his works. Discussing the meaning of this Name and its form, he has dealt with its relation to essence of God and other Divine Names. Sovereignty is introduced as the origin of the relative attributes and with life is the detail of the Greatest Name of God. Contemplating on this name based on his transcendent foundation, Mulla Sadra achieves great results. Explaining the relation of the existents to God in the light of Sovereignty, eternal co-existence of the Truth with things, sovereign encompass over all things, unity of divine acts, divine designing, and many divine teachings are the results of sovereign attribute that Mulla Sadra has used them in adjusting the components of the system of his especial philosophy.
    Keywords: Sovereignty, Divine attributes, Transcendent philosophy, Mulla Sadra
  • Shamsollah Seraj*, Hasan Rahbar Page 83
    This paper is a research on accuracy and inaccuracy of the claim of the dominant that whether the epistemic system of Avicenna is merely intellectual. Considering the works of Ibn Sina, the writer claims that, contrary to what the scientific community regards Ibn Sina as a merely intellectual and demonstrative philosopher, he relies on intellect and proof simply as a real method, but in terms of epistemology and cognitive value, not only he does not disapprove the Sharia and mysticism but regards an important place for it and always refers to it and shows its importance from these two aspects. Therefore, the speaking of the dominant on the purely rational philosophical system of Sheikh Al-rais can be confirmed only from the aspect of methodology but from the aspect of epistemology and cognitive value we cannot confirm at all that he does not emphasize on the practical and gnostic discussions and also on Sharia and revealed teachings. Again, contrary to what some believe that Ibn Sina, late in life, goes in to the path of mysticism and practical wisdom, the writer claims that he has paid attention to the practical mystic discussions from the beginning and his writings that have been written much earlier from Isharat are the evidences of this claim.
    Keywords: Quran, Reason, Ibn Sina, Gnosticism, Epistemic system, Cognitive value
  • Seyyed Muhammad Musavi *, Rasul Hosseinpour Page 101
    Man is a being that has spiritual characteristics which are derived from his immaterial soul as well as having physical ones. One of the consequences of human abstractive degree of human being is the emerging of supernatural phenomena. How is it possible that people are aware of future events and do things that the tools and the field of their emergence are beyond the matter and its laws? Although the Muslim philosopher: Ibn Sina, Suhrawardi and Mulla Sadra and some of their followers have presented similar views in the analysis of such phenomena and all of them think that the issuance these effects are possible only from immaterial soul, Mulla Sadra based on his own principles, including “abstraction of imagination faculty” has determined a proper criterion for production of these phenomena.
    Keywords: Abstract soul, Intermediate world incorporeity, Faculty of imagination, Dream, Import occult, Marvels, Miracles, extraordinary acts
  • Abdollah Nasri *, Mojtaba Itemadi Niya Page 117
    The problem of evil has been discussed in the works of Muslim philosophers mainly in order to repel the doubts concerning the unity of the Divine essence and in particular against the doubt of dualism. This situation has led to this question so that it be formulated largely based upon pure goodness of the first origin, even though the omnipotence and omniscience of God are assumed in these cases. The question of evil in the works of the mentioned philosophers in comparison to its today’s questions has had no logical, rigorous, clear and distinct formulizing. This situation, in turn, has been derived from theological, philosophical presuppositions of the Muslim philosophers about the best world-order and their cultural ideological concerns, especially against the doubt of dualism. Despite this shortcoming in the formulations of the problem of evil by Muslim philosophers, today we can use the more precise formulations of this problem in the current discussions of philosophy of religion in order to contribute to the updating of Islamic philosophy as well as using from the answers of Islamic philosophers to offer a coherent theory of divine justice.
    Keywords: The problem of evil, Divine grace, The best world, order, Pure goodness, Doubt of dualism