فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 16 (پاییز 1392)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 16 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس قنبری*، نفیسه حجاری صفحات 9-27
    چکیده: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه عدالت سازمانی ادراک شده با رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دبیران مدارس متوسطه دولتی شهر همدان در سال تحصیلی 91 –90 بود. نمونه آماری شامل 297 دبیر(112 مرد و 185 زن) بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، رضایت شغلی ویسوکی و کروم و تعهد سازمانی آلن و می یر انجام شد و به کمک روش های آماری از قبیل: آزمون t تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های آماری نشان داد که میزان ادراک عدالت سازمانی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران بالاتر از سطح متوسط است. بین ادراک عدالت سازمانی و رضایت شغلی دبیران رابطه مثبت و معنادار (05/0 p<و 655/0r=)، هم چنین بین ادراک عدالت سازمانی و تعهد سازمانی دبیران رابطه مثبت و معنادار (05/0p< و333/0r=) وجود دارد. تحلیل رگرسیون نشان داد که از طریق عدالت تعاملی و عدالت توزیعی می توان رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران را پیش-بینی کرد
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، دبیران، رضایت شغلی، عدالت سازمانی، مدارس متوسطه دولتی
  • فاطمه تاج*، تقی پورابراهیم، منصوره سادات صادقی، ابوالقاسم خوش کنش صفحات 28-45
    چکیده: ادبیات موجود در زمینه خودشکوفایی نشان می دهد که خودشکوفایی یکی از شاخص-های موثر مشاوره موثر است. شواهدی مبنی بر ارتباط امنیت دلبستگی با خودشکوفایی و بعضی ابعاد آن وجود دارد. این پژوهش به منظور تعیین نمودن رابطه سبک های دلبستگی با خودشکوفایی در شاغلین روان درمانگر انجام شده است. جامعه آماری شامل شاغلین روان درمانگر شهر تهران بوده است. از این جامعه 145 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال هازان و شیور (1993)-AAQ و مقیاس شکوفایی استعداد-MAP استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون-های همبستگی پیرسون، کروسکال-والیس، t گروه های مستقل و کای دو استفاده شد. یافته های به دست آمده از پژوهش نشان داد که نمرات خودشکوفایی و زیرمقیاس گشودگی با سبک دلبستگی اجتنابی شاغلین روان درمانگر رابطه منفی معنا دار و نمره گشودگی به خود با سبک دلبستگی آزمودنی های اجتنابی روان درمانگر رابطه مثبت معنادار داشت. نتایج پژوهش مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: خودشکوفایی، سبک دلبستگی، شاغلین، روان، درمانگر
  • مهدی اکبرزاده*، بهناز عابدی، ایران باغبان، محمدرضا عابدی، حمیدرضا خسروی صفحات 46-67
    با هدف تعیین برازش مدل شش تیپی هالند، مدل هشت تیپی تریسی، و مدل سلسله مراتبی گاتی رغبت های پایه در دانش آموزان تربت حیدریه، فرم رجحان به فعالیت های سیاهه کروی فردی بر نمونه ای 391 نفری (182مرد و 209 زن) از دانش-آموزان دبیرستانی تربت حیدریه اجرا شد. نتایج کاربرد آزمون آرایش تصادفی روابط منظم فرض شده، به تفکیک جنسیت و پایه تحصیلی، برازش خوبی را برای مدل هالند (73/0P) را تایید، و برازش ضعیفی را برای مدل گاتی (73/0>CI، 12/0P). نتایج این پژوهش بر حمایت های بین فرهنگی از دایره ای بودن ساختار رغبت-های پایه شغلی و هم چنین اعتبار ساختاری فرم رجحان به فعالیت-های سیاهه کروی فردی افزود. پیشنهاداتی نیز برای پژوهشگران و مشاورین مسیر شغلی ارایه شد.
    کلیدواژگان: ساختار رغبت های پایه شغلی، مدل شش تیپی هالند، مدل هشت تیپی تریسی، مدل سلسله مراتبی گاتی، اعتبار ساختاری، فرم رجحان به مشاغل سیاهه کروی فردی
  • ابراهیم صالحی عمران*، حسین چهارباشلو صفحات 68-95
    چکیده: پژوهش حاضر با هدف توصیف میزان توجه به مولفه های مهارت های عمومی اشتغال زا در محتوای کتب درسی دوره آموزش راهنمایی ایران انجام شده است. بدین منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوی، 30 جلد کتاب درسی دوره آموزش راهنمایی سال 1389-1388 که شامل 3794 صفحه بوده، مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از کتب درسی، از روش تحلیل محتوا به نام آنتروپی شانون برای به دست آوردن ضریب اهمیت هر یک از مولفه های مهارت های عمومی اشتغال زا و مقایسه ضرایب آن ها استفاده شده است. براساس یافته های پژوهشی، از 3794 صفحه درس کتاب های مورد بررسی، 167صفحه به مولفه های مهارت های پایه، 535 صفحه به مولفه های مهارت های درون شخصی و 174 صفحه به مولفه های مهارت های مدیریت فردی توجه شده است. و در میان صفحات کتب درسی این دوره، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه های مهارت های پایه و کمترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه های مهارت های مدیریت فردی می باشد. هم چنین براساس ضرایب اهمیت به دست آمده از فراوانی ها، بیشترین ضریب اهمیت در کلیه کتب مورد بررسی مربوط به مهارت کار با دیگران و کمترین ضریب اهمیت مربوط به مهارت تطبیق پذیری، میل به تغییر و وقت شناسی می باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های عمومی، کتاب درسی، دوره راهنمایی، تحلیل محتوا
  • هادی قاضی زاده*، عبدالله شفیع، آبادی صفحات 96-108
    چکیده: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی تلفیقی رفتاری گروهی بر افزایش رضایت شغلی مراجعان مرد شاغل در شرکت ملی نفت اجرا شد. روش در این پژوهش از طرح تجربی و پیش-آزمون، پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان در پژوهش شامل20 زوج بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده از جامعه انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. افراد دو گروه قبل و بعد از مداخله (زوج درمانی تلفیقی رفتاری گروهی)، پرسشنامه شاخص توصیف شغل را تکمیل کردند. برنامه درمانی شامل 12 جلسه 45 دقیقه ای بود که هفته ای یک بار برگزار گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهشی از آزمون لون، t استودنت و تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نمرات دو گروه آزمایش و کنترل با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون نشان داد که تفاوت آماری معناداری بین نمرات گروه آزمایش و کنترل در خرده مقیاس های ماهیت کار، رضایت از سرپرست و رضایت از همکاران وجود دارد. اما تفاوت معناداری در سطح 01/0 در خرده مقیاس های رضایت از حقوق دریافتی و شرایط ترفیعات بین نمرات گروه آزمایش و کنترل مشاهده نشد. نتایج پژوهش نشان داد که زوج-درمانی تلفیقی رفتاری گروهی، رضایت از همکاران، سرپرست و ماهیت کار را به گونه معناداری افزایش داده در حالی که روی رضایت از حقوق دریافتی و رضایت از شرایط ترفیعات تاثیر مثبت نداشته است. از این رو یکی از راه های افزایش رضایت شغلی (رضایت از ماهیت کار، سرپرست و همکاران) توجه به زوج-درمانی به خصوص زوج درمانی تلفیقی رفتاری گروهی می باشد و رضایت از حقوق دریافتی و شرایط ترفیعات نیز از عوامل دیگری هم چون مقدار حقوق و شرایط ترفیعات بیشتر تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه شاخص توصیف شغل، رضایت زناشویی، رضایت شغلی، زوج، درمانی تلفیقی رفتاری، گروه درمان~~ی
  • عبدالزهرا نعامی*، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، فریده انصافداران صفحات 109-127

    چکیده: هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه علی تطابق در محیط کار (تطابق فرد- سازمان، فرد- گروه و فرد- شغل) با رفتارهای مدنی سازمانی و رفتارهای ضدتولید با میانجی گری انگیزش شغلی در کارکنان شرکت گاز شیراز است. جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه کارکنان شرکت گاز شیراز می باشد که از بین آن ها تعداد 170 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تطابق فرد، سازمان پیاسنتین و چپمن، پرسشنامه تطابق فرد، گروه واگل و فلدمن، پرسشنامه تطابق فرد، شغل کیبل و درو، پرسشنامه انگیزش شغلی رابینسون، پرسشنامه رفتار مدنی فردی پودساکف، مکنزی، مورمن و فتر، پرسشنامه رفتار مدنی سازمانی وان داین، گراهام و دینش و پرسشنامه رفتار ضدتولید بنت و رابینسون می باشند. از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و براساس نرم افزار AMOS ویرایش 16 برای ارزیابی مدل پیشنهادی استفاده شد. مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برخوردار بود. براساس نتایج مدل معادلات ساختاری، تطابق فرد- سازمان و فرد- گروه هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق انگیزش شغلی باعث افزایش رفتارهای مدنی سازمانی و کاهش رفتارهای ضد تولید می شوند. از سوی دیگر تطابق فرد، شغل تنها به صورت غیرمستقیم و از طریق انگیزش شغلی با رفتارهای مدنی سازمانی و رفتارهای ضدتولید رابطه داشت. نتایج به دست آمده از پژوهش، نقش میانجی انگیزش شغلی را در خصوص رابطه بین انواع تطابق با رفتارهای مدنی سازمانی و رفتارهای ضدتولید تایید کردند. روی هم رفته از میان 12 فرضیه مطرح شده، 10 فرضیه مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: گروه، رفتارهای ضدتولید و رفتارهای مدنی سازمانی
  • رضا خانی جزنی، شهناز طباطبایی، امیر کاوسی، سعید قانع * صفحات 128-146

     این مطالعه به بررسی ارتباط بین عوامل سازمانی و زمان بندی کار با خستگی، سلامت و به-زیستی اجتماعی در راهبران و روسای قطار شرکت راه آهن ج.ا.ا می پردازد. 500 نفر از کارکنان به طور تصادفی از جامعه آماری 2400 نفری انتخاب شدند، که 413 نفر از آن ها پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و عوامل شغلی- سازمانی راهبران و روسای قطار راه آهن را، تکمیل نمودند. آلفای کرونباخ پرسشنامه (891/0) و روایی آن از طریق مطالعه مقدماتی بر روی 50 نفر از شرکت کنندگان و نیز تایید متخصصان برآورد گردید. برای نشان دادن اطلاعات جمعیت شناختی و شغلی کارکنان از نرم-افزار SPSS 20 و جهت شناسایی ارتباط بین عوامل مورد بررسی از مدلسازی معادلات ساختاری (نرم افزار Lisrel 8.5) استفاده شد. نتایج تحلیلی مطالعه نشان داد که مولفه های زمان بندی کار و عوامل سازمانی دو عامل مجزای از یکدیگر نیستند و زمان بندی کار این کارکنان به شدت با دیگر عوامل سازمانی مرتبط می باشد. هم-چنین، خستگی و به-زیستی اجتماعی نقشی واسطه ای داشته و عوامل سازمانی با تاثیری که بر این دو می گذارند، سلامت کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهند.

    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، زمان، بندی کار، راهبران، روسای قطار، راه آهن
|
  • S. Ghanbari.*, N. Hajjary Pages 9-27
    Abstract: The main purpose of this research was to study the relationship between organizational justice perception with job satisfaction and organizational commitment among secondary school teachers in Hamadan city. The method of research was correlational. The statistical population included all secondary school teachers of Hamadan at (90-91) academic year. Using ratio stratified random sampling method about 297 was selected as statistical sample. The data gathering instruments were Wysoki and Kromm job satisfaction، Allen and Mayer organizational commitment and Nihoff and moorman organizational justice standard questionnaire. The statistical data analysis methods were one sample T- test، pearson correlation coefficient and multiple regressions. The Findings showed that the teachers job satisfaction، job commitment and organizational justice perception rate was above average and there were relationship between organizational justice perception with job satisfaction and job commitment. Through interactional justice and distributional justice teacher’s job satisfaction and organizational commitment can be predicted.
    Keywords: Job satisfaction, Organizational commitment, Organizational justice, Public secondary school, Teachers
  • F. Taj.*, T. Pourebrahim. Sadeghi., A. Khoshkonesh Pages 28-45
    Abstarct: The self-actualization literature reveals that self-actualization is one of efficient variables of effective counseling. There are some evidence that attachment security correlates with self-actualization and some dimensions of it. The purpose of this study was to determine the correlation of attachment styles with self-actualization in psychotherapist occupied individuals. The statistical society included psychotherapist in Tehran. The sample included 145 individuals selected from psychotherapy and counseling centers in Tehran; by non-probability multistage method. The research instruments included Hazan and Shaver attachment styles questionnaire (1993) - AAQ and Leclerc & et al. Measure of actualization of potential-MAP. Data analyzed using Pierson correlation،Kruskal walis، independent sample t test and Chi square. The results showed that self-actualization and openness scores had significant negative correlation with avoidant attachment style in psychotherapists and a significant positive correlation was found in openness to self subscale scores of psychotherapists with avoidant attachment style. Founding has been discussed.
    Keywords: Self, actualization, attachment style, employee, psychotherapist
  • M. Akbarzade.*, B. Abedi., I. Baghban., M.R. Abedi., H.R. Khosravi Pages 46-67
    Abstract: For indicating the fit of Holland''s 6-type model، Tracey''s 8-type model، and Gati''s hierarchal model of basic vocational interest in high school students of Torbatheydariyeh، a sample of 391 high school students (182m & 209 fm) completed the Activity Preference form of Personal Globe Inventory. Results of randomization test of hypothesized order relations showed good fit for Holland''s model (CI>0. 73، P=0. 02) and Tracey''s model (CI>0. 71، P<0. 001)، and poor fit for Gati''s model (CI<0. 73، P>0. 12). Results also showed that the fitness of this models were not different across sex and educational age (p>0. 05). Results of examining the corresponding index in 1000 times random-grouping showed that the fitness of Holland''s model was significantly greater from the fitness of Gati''s model (P<0. 001). Results added to cross cultural supports of circularity of structure of basic vocational interests and structural validity of Activity Preference form of Personal Globe Inventory. Some suggestions represented for career researcher and counselors.
    Keywords: Structure of basic vocational interests, Holland's 6, type model, Tracey's 8, type model, Gati's hierarchal model, Structural validity, Activity Preference form of Personal Globe Inventory
  • E. Salehi Omran.*, H. Charbashloo Pages 68-95
    Abstract: This research is done to describe attention rate to employability skills in Iranian middle school textbooks. So using context analysis method، we surveyed 30 volumes of middle education textbooks in 1388-89 which include 3794 pp. To analyze data resulted from textbooks we used called Shannon Antrophy method to take importance coefficient of each employability skills and comparison of their coefficient. Based on research results we paid attention from 3794 pages of surveyed books، 167 pages to base skill component، 535 pages to skill component of internal individual and 174 pages to skill component of individual management. And between pages of textbook of this course، the most importance coefficient relates to base skill component and the lowest importance coefficient relates to individual management skills. Also based on resulted importance coefficient from redundancy، the most important coefficient in all textbook related to skill of working with others and lowest importance coefficient related to collation، tendency to change and punctuality.
    Keywords: employability skills, textbook, middle school, context analysis
  • H. Ghazizadeh.*, A. Shafiabady Pages 96-108
    Abstract: The purpose of this study is to examine the efficacy of group integrative behavioral couple therapy on enhancement job satisfaction of clients of workers in National Iranian Oil Company in Tehran. In this research was used experimental design based on pre-test، post-test with control group. The participants were 20 couple that selected randomly from population and settled in experiment and control groups. Each participant in two groups، before and after intervention (group behavioral couple therapy) completed job descriptive index (JDI). For research analysis used Leven s test، t. test for independent groups and Covariance analysis. Treatment program was 12 sessions with 45 second per sessions and one day per week. The results of the analysis test of covariance showed that group integrative behavioral couple therapy was effective in satisfaction of the work itself، supervision and coworkers and treatment wasn’t effective in satisfaction of pay and promotion opportunities. The results of the present study showed، group integrative behavioral couple therapy was effective in satisfaction of the work itself، supervision and coworkers. It was concluded، for enhancing job satisfaction (satisfaction of work itself، supervision and coworkers) should used group integrative couple therapy and pay quantity and opportunities proportion were effected with pay and opportunities satisfactions.
    Keywords: integrative behavioral couple therapy, group therapy, marital satisfaction, job satisfaction, job Descriptive index questionnaire (JDI)
  • A. Naami. *, F. Ensafdaran., S.E. Hashmi Shykh Shabani Pages 109-127

    Abstract: The purpose of this study was to test the proposed model for causal relationship of fit in the workplace with organizational citizenship behavior and counterproductive work behavior، mediating with work motivation. The subjects of the study were 170 employees of Gas Company (Males= 130; Females=40) in Shiraz. Participants completed person-organization fit، person-group fit، person-job fit، work motivation، organizational citizenship behavior and counterproductive work behavior Questionnaires. Amos-7 program software was applied for Structural Equation Modeling (SEM). The tested model had good fit indices. Based on the tested structural equation modeling person-organization fit and person-group fit directly and indirectly related to organizational citizenship behavior and counterproductive work behavior. Person-job fit only indirectly through work motivation was related to organizational citizenship behavior and counterproductive work behavior. The results and the models presented in this study are discussed in terms of their organizational and implicational justice.

    Keywords: person, organization fit, group fit, job fit, work motivation, organizational citizenship behavior, counterproductive work behavior
  • R. Khanijazani, Sh. Tabatabaei., A. Kavousi, S. Ghaneh* Pages 128-146

    Abstract: This research investigated the relationship between organizational factors and work schedule withfatigue، health and social well-being in Iran railroad operators. 500 locomotive engineers and conductors out of 2400 were randomly selected that 413 of them answered job-organizational factors of locomotive engineers and conductor''s questionnaire and personal data sheet، completely. Cronbach’s alpha of questionnaire was 0. 891. Its validity estimated through pilot study on 50 participants and specialist confirmation and calculated CVI (0. 95). SPSS 20 for analyzing demographic and job related data and Structural Equation Modeling (Lisrel 8. 5) for detecting relationship between factors were used. Results indicated that organizational factors and work schedule are not separated factors and are related strongly. Also، fatigue & social well-being have mediating role between effects of organizational factors on staff health.

    Keywords: Organizational Factors, Work Schedule, Locomotive Conductors, Engineers, Railway