فهرست مطالب

دو ماهنامه دانشور رفتار
پیاپی 45 (اسفند 1389)

  • تربیت و اجتماع
  • تاریخ انتشار: 1389/12/05
  • تعداد عناوین: 18
|
  • زهرا بابادی عکاشه*، زنده یاد سید مصطفی شریف، عبدالرسول جمشیدیان صفحه 1
    پژوهش حاضر به بررسی وضعیت موجود و مطلوب دست یابی به آرمان مشترک از دید مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش استان اصفهان پرداخته است. پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران، معاونان، کارشناس مسئولان و کارشناسان ادارات آموزش و پرورش استان اصفهان، تشکیل می دهند. تعداد کل جامعه آماری 1539 نفر می باشد. از چهل منطقه آموزشی استان، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، هفت منطقه شامل نواحی؛ دو، سه، چهار و منطقه جی اصفهان و شهرستان های؛ نجف آباد، شهرضا و کاشان، انتخاب شد. با استفاده از روش برآورد حجم نمونه و با به کارگیری نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، از میان این مناطق، 126 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده، مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسش نامه محقق ساخته، می باشد. به منظور مطالعه مقدماتی و طراحی و تدوین پرسشنامه با مدیران، معاونان، کارشناس مسئولان و کارشناسان اداره کل آموزش و پرورش و ناحیه دو و سه اصفهان، مصاحبه صورت گرفت. برای تعیین روایی محتوایی سوال های مصاحبه، در اختیار شش نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان، قرار گرفت. بر مبنای داده های حاصل از مصاحبه و تحقیقات سایر محققان، پرسش نامه ای شامل 22 سوال بسته پاسخ و یک سوال باز پاسخ، تهیه شد. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسش نامه در وضعیت موجود و مطلوب به ترتیب؛ 88/ و 94/ برآورد گردید. نتایج تحقیق نشان داد که؛ t مشاهده شده از مقدار بحرانی جدول در سطح خطای یک درصد بزرگ تر می باشد بنابراین راهکارهای موجود و مطلوب مورد مطالعه این پژوهش بیش از سطح متوسط، برای دست یابی به آرمان مشترک، موثر هستند. یافته های حاصل از مصاحبه و سوال باز پاسخ نشان داد که؛ «تغییر نگرش مسوولان آموزش و پرورش و مدیران سطوح بالای سازمان نسبت به اهمیت برنامه ریزی آموزشی راهبردی» مهمترین راهکار دست یابی به آرمان مشترک، می باشد هم چنین نتایج تحقیق نشان داد که f مشاهده شده در سطح 05/p≤، معنادار نبوده است بنابراین بین نظرات پاسخگویان بر حسب عوامل دموگرافیک؛ جنسیت، سابقه کار و سمت در مورد راهکارهای دست یابی به آرمان مشترک تفاوت معنادار وجود ندارد اما بر اساس نتایج آزمون توکی بین نظرات آن ها برحسب مدرک تحصیلی در مورد راهکارهای موجود دست یابی به آرمان مشترک، تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: راهکار، آرمان مشترک، وضعیت موجود و وضعیت مطلوب
  • امیر رستگار خالد، حسین ضیاء علی نسب پور* صفحه 15
    مقاله حاضر در جستجوی آن است که با سنجش تجربی مفاهیم سرمایه های در دسترس جوانان (سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی) و هویت شغلی، رابطه این مفاهیم و مولفه های آن ها را با هویت شغلی جوانان، مورد بررسی قرار دهد. در این تحقیق از تئوری مارشیا، برای فراهم آوردن چارچوب نظری سنجش مفهوم هویت شغلی، استفاده شد. برای سنجش مفهوم سرمایه اجتماعی، تلفیقی از دیدگاه های؛ بوردیو، لین، کلمن، پاتنام و فوکویاما مورد استفاده قرار گرفته است. برای سنجش مفهوم سرمایه فرهنگی از تئوری بازتولید فرهنگی بوردیو، استفاده شده است. برای سنجش مفهوم هویت شغلی در تحقیق حاضر از مقیاس هویت شغلی دیلاس (DISI-O) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه جوانان 15 تا 27 ساله شهر تهران بود. برای تعیین حجم نمونه تحقیق از فرمول کوکران استفاده شد و عدد 384 به دست آمد. از روش نمونه گیری طبقه ای سهمی، استفاده شد. از میان فرضیه های اصلی تحقیق، رابطه بین سرمایه اجتماعی با هویت شغلی، مورد تایید قرار گرفت. در بین مولفه های سرمایه اجتماعی، رابطه اعتماد اجتماعی و حمایت اجتماعی با هویت شغلی، معنادار شد. در بین مولفه های سرمایه فرهنگی، رابطه بین سرمایه فرهنگی تجسم یافته و نهادینه شده با هویت شغلی، تایید گردید. در بین متغیرهای زمینه ای تحقیق، رابطه بین سن و معدل با هویت شغلی معنادار گردید و رابطه بین جنس با هویت شغلی، معنادار نشد. در پایان مقاله نتایج تحقیق با سایر تحقیقات مقایسه و پیشنهاداتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: هویت شغلی، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی
  • حسین زارع، نسیم شریف* صفحه 31
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک های تفکر با عزت نفس دانش آموزان دختر دبیرستانی و پیش دانشگاهی بود. جهت اجرای پژوهش، 200 نفر از دانش آموزان با تکمیل مقیاس سبک های تفکر- بعد کارکرد (استرنبرگ و واگنر،1991) و مقیاس عزت نفس (روزنبرگ،1965) در پژوهش شرکت کردند. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل؛ میانگین، آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که در کل 72% واریانس مربوط به عزت نفس به وسیله متغیر سبک تفکر و مولفه های آن، تبیین می شود (72% = (R و ضریب تاثیر سبک تفکر اجرایی (35/2 =β) و نیز ضریب تاثیر سبک تفکر خلاق (14/1 =β) با توجه به آماره t، نشان می دهند که این متغیرها با اطمینان 99/0 می توانند؛ تغییرات مربوط به عزت نفس را پیش بینی کنند هم چنین ضریب رگرسیون پیش بین نشان داد که سبک تفکر قضایی، نمی تواند واریانس عزت نفس دانش آموزان را به طور معنادار تبیین کند (001/0(Sig>. با افزایش عزت نفس، دانش آموزان گرایش بیش تری به سبک های تفکر خلاق و اجرایی و گرایش کم تری به سبک تفکر قضایی دارند.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، عزت نفس، دانش آموز
  • دکترحسن زارعی محمودآبادی*، ساره امیرجان صفحه 43
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مشاوره گروهی بر اساس منابع تکوین خود بر افزایش عزت نفس دختران دبیرستانی شهر تهران بود. جامعه آماری مورد مطالعه، دانش آموزان دختر دبیرستانهای منطقه شش شهر تهران بود که با استفاده از روش تصادفی تعداد، 24 دانش آموز انتخاب و در دو گروه آزمایش(12 نفر) و کنترل (12نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت چهار ماه، تحت 14 جلسه مشاوره گروهی بر اساس منابع تکوین خود قرار گرفت. در پایان از هر دو گروه، پس آزمون گرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه عزت نفس پوپ بود. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس و t وابسته، نشان داد که مشاوره گروهی بر اساس منابع تکوین خود موجب افزایش عزت نفس (در سطح 001/0) در آزمودنی ها می شود بنابراین مشاوره گروهی بر اساس منابع تکوین خود، روش درمان مناسبی جهت افزایش خودباوری و عزت نفس در نوجوانان می باشد.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، منابع تکوین خود، عزت نفس، تحلیل کواریانس، دختران دبیرستان
  • فیروزه سپهریان*، لیلا جوکار صفحه 51
    مطالعه حاضر با هدف بررسی نرخ شیوع اعتیاد به اینترنت در بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های ارومیه و مطالعه رابطه بین اعتیاد به اینترنت با اضطراب و رشته تحصیلی دانشجویان، انجام شد. بدین منظور 330 نفر دانشجو (167پسر و 163 دختر) از دانشگاه های شهرستان ارومیه بر اساس نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، به تصادف انتخاب شدند و به پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ و اضطراب نجاریان و همکاران، به طور همزمان پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری، درصد فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، آزمون t، تحلیل رگرسیون چند متغیری، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون شفه، استفاده شد. نتایج نشان داد که؛ میزان شیوع اعتیاد شدید به اینترنت در بین دانشجویان برابر 36/ 16 است و میزان اعتیاد شدید در پسرها (2/85)، بیش تر از دخترها (8/14) و در رشته های تحصیلی فنی و علوم پایه (7/90)، بیش تر از رشته های تحصیلی هنر و علوم انسانی (3/9) می باشد. کاربران معتاد به اینترنت، میزان اضطراب (2/85) بیش تری نسبت به غیرکاربران (8/27) داشتند هم چنین تفاوت معناداری بین میزان اضطراب در چهارگروه غیرکاربر، کاربر معمولی، درمعرض خطر و معتاد به اینترنت، به دست آمد که میزان اضطراب در گروه معتاد به اینترنت، به طور معناداری بیش تر از سه گروه دیگر بود. نتیجه حاصل از رگرسیون چند متغیری نشان داد که متغیرهای؛ جنسیت، اضطراب و رشته تحصیلی دانشجویان، می توانند اعتیاد به اینترنت را به طور معناداری پیش بینی کنند (005/0>p).
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اضطراب، رشته تحصیلی
  • ابراهیم زارعی، محمد طاهری*، نسرین ایزدنی، شهاب منصوری، دکترسید جلال یونسی، عباس داورمنش، مسعود صالحی صفحه 61
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان رضایت مندی زناشویی معلمان شاغل در مدارس کم توان ذهنی و عادی شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 88-87 به اجرا در آمد. پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. بدین منظور، معلمان زن و مرد متاهل مدارس عادی و کم توان ذهنی که تعداد آنها 60 نفر در گروه عادی و 60 نفر در گروه کم توان ذهنی بودند، مورد مورد مطالعه قرار گرفت. برای جمع آوری داده های مربوط به رضایت مندی زناشویی از پرسشنامه انریچ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که؛ بین دو گروه از معلمان مورد مطالعه، تفاوت معناداری از لحاظ میزان رضایت مندی زناشویی وجود ندارد. تنها در خرده مقیاس حل تعارض، نمرات معلمان مدارس کم توان ذهنی از معلمان مدارس عادی، پایین تر بود به عبارت دیگر معلمان مدارس عادی، تعارض زناشویی کم تری نسبت به معلمان کم توان ذهنی داشتند هم چنین بین دو گروه، تفاوتی در میزان رضایت زناشویی از لحاظ؛ سن، سنوات خدمت و جنسیت وجود نداشت. نتیجه آن که رضایت زناشویی در دو گروه متفاوت نبود به عبارتی کار با کودکان کم توان ذهنی موجب کاهش رضایت مندی زناشویی معلمان این دانش آموزان نسبت به معلمان کودکان عادی، نمی شود.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، کم توان ذهنی، معلمان
  • رسول روشن چسلی*، انوشیروان شربتی، زهرا رحیمی صفحه 71
    تحقیق حاضر با هدف، مقایسه سلامت روانی دانش آموزان دبیرستانی؛ ماسال – شاندرمن و رضوان شهر، انجام گرفت. 300 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانی از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به عنوان گروه نمونه، انتخاب شد. از پرسشنامه 28 GHQ- که دارای چهار مقیاس فرعی؛ نشانه های بدنی، اضطراب، نارساکنش وری اجتماعی و افسردگی است جهت غربال گری و تعیین میزان شیوع اختلالات فوق، استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که؛ 3/14 درصد نوجوانان مورد بررسی فاقد سلامت روانی می باشند و دختران از سلامت روانی کم تری نسبت به پسران برخوردارند. از نظر اضطراب و نارساکنش وری بین دختران و پسران از لحاظ آماری تفاوت معنادار وجود دارد و دختران، دچار اضطراب بیشتر و از نارساکنش وری اجتماعی بالاتری برخوردارند. میزان شیوع؛ اضطراب و نارساکنش وری در میان نوجوانان 7/16 درصد و 17 درصد می باشد، افسردگی نیز با 3/14 درصد و نشانه های بدنی با 3/15 درصد درمیان نوجوانان، مورد مطالعه شیوع داشته ولی بین دختران و پسران تفاوت معنادار، مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، افسردگی، اضطراب، نارساکنش وری اجتماعی، نشانه های بدنی
  • خدایار ابیلی، حاتم فرجی ده سرخی*، کریم شاطری، علیرضا یوزباشی صفحه 79
    مشخصه اصلی عصر حاضر، تغییر است و سازمان ها برای این که بتوانند به تغییرات و چالش های معاصر، پاسخ دهند، ناگزیر از نوآوری هستند. این واقعیت علاقه مدیران و محققان علوم مدیریتی را به تئوری سرمایه اجتماعی به عنوان عامل کلیدی و بالقوه موثر در ارتقاء سطح عملکرد سازمان و خلق مزیت رقابتی، جلب کرده است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (ساختاری، رابطه ای و شناختی) با تمایل به نوآوری و هم چنین تعیین سهم نسبی هر یک از این ابعاد در پیش بینی تمایل به نوآوری، پرداخته است. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه تهران می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 308 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته؛ 1) سرمایه اجتماعی و 2) تمایل به نوآوری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی چون؛ تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که؛ بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن، با تمایل به نوآوری در سازمان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد هم چنین ابعاد رابطه ای و ساختاری سرمایه اجتماعی تمایل به نوآوری را پیش بینی می نمایند و بعد شناختی سرمایه اجتماعی، نمی تواند پیش بینی کننده مناسبی برای تمایل به نوآری در سازمان باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بعد ساختاری، بعد رابطه ای، بعد شناختی، نوآوری، تمایل به نوآوری، دانشگاه تهران
  • فریبا پاداش*، محسن گل پرور، حمید آتش پور، حمید دوازده امامی صفحه 91
    پژوهش با هدف بررسی نقش احساس انرژی در رابطه رهبری تحولی با درگیر شدن کارکنان در خلاقیت کاری، به مرحله اجرا در آمد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان کارخانه حایر که 525 نفر (تابستان 1388) بودند، تشکیل دادند. از این جامعه آماری 332 نفر، به شیوه نمونه گیری طبقه ای سهمی برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه 8 سوالی احساس انرژی (اتواتر و کارملی، 2009)، پرسشنامه 22 سوالی رهبری تحولی (پودساکف و همکاران، 1990) و پرسشنامه 9 سوالی خلاقیت در کار (تایرنی و همکاران، 1999) بودند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش از طریق تحلیل همبستگی پیرسون، الگوسازی معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون واسطه ای، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که؛ بین احساس انرژی با رهبری تحولی و خلاقیت در کار رابطه مثبت و معنادار (01/0 P<) وجود دارد. نتایج حاصل از الگوسازی معادلات ساختاری، الگوی پژوهش را مبنی بر تاثیر رهبری تحولی بر احساس انرژی کارکنان و سپس تاثیر احساس انرژی بر خلاقیت در کار را مورد تایید قرار داد. نتایج تحلیل رگرسیون واسطه ای نیز نشان داد که احساس انرژی در کار، نقش متغیر واسطه ای را بین رهبری تحولی با خلاقیت در کار ایفاء می کند. در این پژوهش به عنوان محدودیت، خلاقیت بصورت خودگزارش دهی اندازه گیری شده و کلیه پرسشنامه های پژوهش در یک زمان توسط شرکت کنندگان پاسخ داده شدند. پیشنهاد مبتنی بر نتایج پژوهش آن که مهارت های رهبری تحولی طی کارگاه های آموزشی به مدیران و سرپرستان، آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: احساس انرژی در کار، رهبری تحولی، خلاقیت در کار
  • مهدی سبحانی نژاد*، کریم شاطری، حاتم فرجی ده سرخی، معصومه اکبری صفحه 101
    پژوهش حاضر به منظور تبیین رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و سرمایه اجتماعی و هم چنین تعیین سهم نسبی هر یک از ابعاد رفتار شهروندی سازمانی در پیش بینی سرمایه اجتماعی، صورت گرفت. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان دانشگاه تهران در سال 88-87 می باشند که برابر با 1513 نفر بوده و از این میان با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) 308 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور گردآوری داده ها از؛ 1) پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران(1990)(769/0= Corronbach’s Alpha) و 2) پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی(809/0=Corronbach’s Alpha) استفاده شد. به منظور تحلیل آماری داده ها از روش های تحلیل همبستگی پیرسون(r) و تحلیل رگرسیون گام به گامR)) استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نشان داد که؛ بین رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن (نوع دوستی، آداب اجتماعی، وجدان کاری، نزاکت و جوانمردی) با سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد هم چنین یافته ها نشان داد که؛ ابعاد نوع دوستی، آداب اجتماعی، وجدان کاری و نزاکت هر یک به ترتیب 157/0، 115/0، 156/0 و 133/0 از سرمایه اجتماعی را تبیین می کنند، در حالی که بعد جوانمردی پیش بینی کننده مناسبی برای سرمایه اجتماعی، نمی باشد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، ابعاد رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی، کارشناسان دانشگاه تهران
  • فریبا عدلی* صفحه 115
    امروزه با شناسایی اهمیت مجدد دانش موجود در سرمایه هوشی سازمان؛ بهزیستی کارکنان در اولویت، قرار گرفته است. این سرمایه در مقایسه با سرمایه های سنتی، بسیار متنوع و متحرک است لذا، جذب، استخدام و ابقای کارکنان، به چالش اصلی مدیران، تبدیل شده است. از پرسش های مدیران این است که برای اثربخش بودن، چگونه باید رفتار کنند. با توجه به اهمیت نقش مدیران به عنوان عامل اصلی ایجاد تعهد و مشارکت کارکنان، هدف این مطالعه شناسایی رفتارهای اثربخش مدیران است. سوال های این پژوهش عبارت است از؛ 1.چه رفتارهایی مراقبت مدیریتی را تعریف می کنند؟ و 2. چه مدلی برای رفتارهای مراقبتی مدیران می توان طراحی کرد؟ در این پژوهش، بر اساس مبانی نظری و تجربی مراقبت، رفتارهای مراقبتی مدیر، شناسایی و مدل زمینه ای مراقبت مدیریتی، ارائه شد. این مدل می تواند ابزاری برای انتخاب و تربیت مدیران و ارزیابی محیط سازمانی در ایجاد زمینه ی توانمندی برای دانش آفرینی و نوآوری، باشد.
    کلیدواژگان: مراقبت، مدیران مراقب، اخلاق، آموزش مراقبت
  • محمدحسن میرزامحمدی، اکبر رهنما، عبدالله افشار*، محترم قبادی صفحه 127
    در پژوهش حاضر، مبانی معرفت شناختی رویکرد سازنده-گرایی در چهار بعد؛ ماهیت و مفهوم، اصول، اهداف و روش های ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، مورد بررسی قرار گرفته است. روش انجام پژوهش تحلیلی- اسنادی بوده است. به منظور گردآوری داده های لازم جهت پاسخ گویی به سوال های پژوهش کلیه اسناد موجود و مرتبط با موضوع با استفاده از فرم گردآوری داده ها جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفته است. عمده ترین یافته ها با توجه به سوال های پژوهش عبارتند از؛ برخی از مهم ترین دلالت های معرفت شناختی رویکرد سازنده گرایی برای ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دو بخش یاددهی (آنچه به معلم مربوط می شود)، و یادگیری (آنچه به شاگرد مربوط می شود) قابل ارائه می باشند. ارزشیابی و سنجش آموخته های دانش آموزان با توجه به رویکرد سازنده-گرایی ارزشیابی و سنجش از نوع سنجش واقع گرا یا اصیل است. این ارزشیابی، مستمر و درهم تنیده با روش تدریس اختیار شده برای ارائه محتوای برنامه درسی می باشد. اصول اساسی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی عبارتند از؛ ارزشیابی هدف آزاد، ارزشیابی مشتق از بافت، ساخت دانش، توجه به دانش به صورت کلیتی یکپارچه، تاکید بر نقش دانسته های پیشین، ساخت های تجربی (فرآیند در برابر محصول). هدف اصلی در تعلیم و تربیت مبتنی بر سازنده گرایی پرورش افرادی است که به توانایی خود در خلق دانش باور داشته و معتقدند دانش وجودی عینی و خارج از آنان، نیست. این دید معرفت شناسانه، افرادی می پروراند که توانایی بیشتری در تولید دانش خویش از طریق حل مساله دارند. روش های ارزشیابی پیشرفت تحصیلی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی عبارتند از؛ سنجش عملکردی، ارزشیابی از یادگیری حین تدریس و موقعیت های یادگیری، سنجش یا کار پوشه، خود سنجی، ارزیابی دینامیک، ارزشیابی چند وجهی یا مکثر.
    کلیدواژگان: معرفت شناختی، سازنده گرایی، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی
  • مهدی فاضلی دهکردی*، محسن فرمهینی فراهانی صفحه 141
    در پژوهش حاضر با روش تحلیل اسنادی، رویکردهای هویت زن در نهج البلاغه و دلالت های تربیتی این رویکردها، مورد بررسی قرارگرفته است. جامعه آماری نامه ها و خطبه های موجود در نهج البلاغه به عنوان منابع دست اول و مقاله ها و پژوهش های انجام شده به عنوان منابع دست دوم، است. نمونه برداری به صورت هدفمند انجام شده وبر این اساس از منابع فوق الذکر، استفاده شده است و با استفاده از روش تحلیل اسنادی، «شخصیت و هویت زن و دلالت های تربیتی آن» در نهج البلاغه مورد توجه قرار گرفت. ابزار مورد استفاده فیش برداری بوده و یافته های پژوهش مورد تحلیل قرارگرفتند. عمده ترین یافته ها عبارتند از:پژوهشگران در برخورد با موضوع زن بسته به دیدگاه خود؛ یکی از چهار رویکرد زیر را برگزیده اند که عبارتست از؛1-رویکرد اول شرور بودن زن: اگر شرور بودن زن را ذاتی فرض کنیم باید او را از عرصه تعلیم و تربیت دور نگه داشت تا علم که ابزار قوی است در جهت شرارت مورد استفاده قرار نگیرد. بدین ترتیب حق تعلیم را از زن سلب می کند 2- رویکرد دوم: ناقص بودن زنان: پذیرش این رویکرد نیز با پذیرش محدودیت های ذاتی زنان نسبت به مردان، نابرابری های جنسیتی در عرصه تعلیم و تربیت را توجیه می کند 3- یکسانی زن و مرد در همه عرصه ها (برخی از گروه های فمینیستی)؛ این دیدگاه در ظاهر بسیاری از نابرابری های جنسیتی در عرصه تعلیم و تربیت را از میان می برد اما در تقابل با آموزه های، نهج البلاغه است چون بسیاری از تفاوت های فیزیولوژی و ذاتی زنان نادیده گرفته می شود و در عرصه تعلیم و تربیت موجب زیاده روی های زنانه شده و آن را در جهت اغراض مردانه، قرار داده و نابودی بنیان خانواده را در پی دارد. 4- رویکرد چهارم: یکسانی زن، در شرافت و کمالات با و جود تفاوت در نقش ها و ویژگی ها است. این دیدگاه افق های جدیدی را در تعلیم و تربیت زنان، در پیش رو قرارمی دهد. در پایان از بین دیدگاه های گوناگون مطرح شده، یکسانی زن و مرد در شرافت و کمالات - با و جود تفاوت در نقش ها و ویژگی ها - انتخاب و دلالت های تربیتی آن بررسی شد.
    کلیدواژگان: هویت، زن، نهج البلاغه، تربیت، کرامات انسانی
  • دکترسعید بهشتی، مجید خاری آرانی*، زهرا علی اکبرزاده آرانی صفحه 157
    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین وجوه تشابه و تفاوت امید از دیدگاه قرآن و روایات با روان شناسی مثبت گرا، پرداخته است. امید به معنای دستیابی به هدف، همراه با تلاش، هدف به عنوان مولفه کلیدی امید و طراحی کارها برای رسیدن به هدف مطلوب؛ به عنوان وجوه تشابه، مشخص شده در این پژوهش است هم چنین جهان بینی الهی در مقابل جهان بینی فردی، نظریه ای پویا و بیان کننده الگو در مقابل نظریه ای خنثی و فاقد جهت گیری ارزشی و روش های همه جانبه در مقابل روش های عینی از وجوه تفاوت این دو دیدگاه، معرفی شده است. نتیجه پژوهش بیان می کند که امید در تعلیم و تربیت از دیدگاه قرآن و روایات، جامعیت و گستره بیشتری نسبت به روان شناسی مثبت گرا دارد.
    کلیدواژگان: امید، قرآن، روایات، روان شناسی مثبت گرا، تعلیم و تربیت اسلامی
  • محسن فرمهینی فراهانی*، مهدی سبحانی نژاد، زینب مهدوی صفحه 171
    بررسی دیدگاه های اندیشمندان و متفکران، به ویژه آنان که برخاسته از فرهنگ و تمدن غنی و پربار ایران است، می تواند نتایج مهم و مفیدی در عرصه تعلیم و تربیت داشته باشد. مهم ترین و بارزترین نتیجه آن، بی نیازی از فرهنگ و راهکارهای وارداتی است که معمولا در پشت آن ها اهداف استعماری، نهفته است. در این نوشتار آراء و آموزه های مولانا جلال الدین بلخی مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش تحلیلی- استنتاجی است. به این منظور، ابتدا به تبیین جایگاه عقل در مثنوی پرداخته شد. نقش و تاثیر عقل در تربیت انسان، مورد بررسی قرار گرفت و سپس دلالت های تربیتی آن از مفروضات فلسفی مولانا، استنباط شد. یافته های پژوهش نشان داد که مولانا به دو نوع عقل اعتقاد دارد. او با عقل جزئی، مخالف اما عقل کلی را لازمه تکامل انسان می داند ونقش اساسی آن را به ویژه در عرصه تربیت، غیر قابل انکار می داند. دلالت های تربیتی در چارچوب اهداف، اصول و روش، ارائه شد. هدف بنیادین در تربیت عقل، رسیدن به عقل کلی و قرب الی الله است و هدف های میانی آن، اندیشه ورزی و عمیق شدن در آفرینش و پرورش عقل جزئی و تحصیلی است. اصول تربیتی آن عبارتند از: اصل تفکر و تعقل، پاکی و پالایش نفس، اختیار و آزادی اراده، مسئولیت پذیری، رعایت تفاوت های فردی در میزان درک و فهم، نیاز به پیروی از راهنما و مربی، خودکاوی و خودسنجی، مشورت و هم فکری، اصل اهمیت تجربه و نیز روش های تربیتی منتج از آن عبارتند از: روش پرسشگری فعال، محبت و عشق ورزی، سیر و سلوک یا ریاضت نفس، اطاعت و احترام به استاد یا مربی، روش تحقیقی، مشاهده و مراقبه، روش انزوا و خلوت گزینی.
    کلیدواژگان: مولانا، تعلیم و تربیت، عقل کلی، عقل جزئی، مثنوی، دلالت های تربیتی
  • حسن زارعی محمودآبادی*، سید جلال یونسی، سید احمد احمدی، فاطمه بهرامی، عذرا اعتمادی، مریم سادات فاتحی زاده صفحه 185
    پژوهش حاضر با هدف آموزش فنون مشاوره شناختی به زوجین ناسازگار به منظور بهبود عملکرد خانواده آن ها انجام شد. پژوهش نیمه تجربی از نوع تک آزمودنی و مبتنی بر طرح چند خط پایه ای بود. جامعه پژوهش، زوجینی بودند که به مرکز مشاوره فرهنگ سرای جوان (تهران) در سال1388مراجعه کردند. چهار زوج با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند و به کمک پرسش نامه سنجش عملکرد خانواده (FAD) زوجین، پیش از آموزش و بعد ازآموزش، هر هفته تا پایان جلسات، ارزیابی شدند. داده های به دست آمده با استفاده ازروش ترسیم نمودار تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین نمره های زوجین در پیش آزمون در خرده مقیاس های حل مساله، ارتباط، نقش ها، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی و کنترل رفتار، نسبت به پیش آزمون، کاهش یافته است بنابراین آموزش فنون مشاوره شناختی باعث بهبود عملکرد خانواده در زوجین ناسازگار، شده است.
    کلیدواژگان: مشاوره شناختی، زوجین ناسازگار، تک آزمودنی، عملکرد خانواده
  • محمدعثمان حسین بر، ابوسعید داورپناه* صفحه 197
    برای بررسی دیدگاه شهروندان تهرانی درباره معیارهای همسر ایده آل، تحقیق مقطعی به روش پیمایش و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در سطح شهر تهران، روی 812 نفر انجام گرفت. نتایج نشان داد که معیارهای؛ سن، دین داری، خوش اخلاقی، سلامت جسمانی و روانی، متانت، شاغل بودن، نوع شغل، میزان درآمد، منزلت اجتماعی، نسبت فامیلی، هم مذهب بودن، هم قوم بودن، منزلت اجتماعی خانواده همسر، وضعیت اقتصادی خانواده همسر و دین داری خانواده همسر از نظر بیش تر پاسخگویان برای انتخاب همسر، بسیار اهمیت دارد. دراین میان، افراد به سلامت جسمانی و روانی، خوش اخلاقی، متانت و دین داری بیشتر اهمیت دادند. معیارهای زیبایی و میزان تحصیل از نظر اغلب پاسخ گویان، اهمیتی متوسط داشتند و بیشتر آن ها معتقد بودند؛ همشهری بودن، به هیچ وجه در امر انتخاب همسر مهم نیست به علاوه، جنسیت، نوع فعالیت، وضعیت تاهل و میزان تحصیل افراد با بینش آن ها درباره اغلب یا برخی از معیارهای همسر ایده آل، توافقی معنادار داشت.
    کلیدواژگان: انتخاب همسر، ازدواج و تهران
  • مهدی سبحانی نژاد*، نقی رعدی افسوران صفحه 211
    پژوهش حاضر به بررسی جو حاکم بر روابط خواهر- برادری فرزندان خانواده های استان اصفهان، پرداخته است. روش انجام پژوهش توصیفی و جامعه آماری نیز شامل کلیه فرزندان مجرد 15 الی 25 ساله استان اصفهان، بوده است. به منظور نمونه گیری، پس از برآورد آماری و مشخص شدن تعداد نمونه مورد نیاز، تعداد 220 واحد خانواده از کل استان با بهره گیری از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و نمونه مورد نیاز از بین فرزندان مجرد آن خانواده ها، انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه سنجش روابط خواهر- برادری (IBR) بوده که توسط والتر، هورسون، گورون، مک نیل، بی ایبرکسی و سپس والمیر(به نقل از هادسون،1992) تهیه و در تحقیقات پیشین از روایی و اعتبار مطلوب، برخوردار بوده است.
    به منظور تحلیل آماری داده ها از روش های آماری توصیفی و استتنباطی از جمله؛ نقطه برش، آزمون «t» مقایسه میانگین دو گروه مستقل و آزمون «F» تحلیل واریانس تک متغیری استفاده شد. عمده ترین یافته های پژوهش عبارتند از؛ 8/47% از فرزندان خانواده های استان اصفهان، جو حاکم بر روابط خواهر- برادری خود را مطلوب، توصیف ننموده اند. «t» محاسبه شده در سطح 05/0≥ P مبین وجود تفاوت معنادار بین جو خواهر- برادری ارزیابی شده توسط دختران و پسران بوده است. پسران بیش از دختران جو حاکم بر روابط خواهر- برادری را نامطلوب توصیف نموده و این تفاوت به لحاظ آماری نیز معنادار بوده است. «F» محاسبه شده در سطح05/0≥P مبین وجود تفاوت معنادار بین اظهارات فرزندان خانواده ها در خصوص جو حاکم بر روابط خواهر- برادری برحسب متغیر محل زندگی آنان، نبوده است. «F» محاسبه شده در سطح 05/0≥P مبین وجود تفاوت معنادار بین اظهارات فرزندان خانواده ها در خصوص جو حاکم بر روابط خواهر- برادری برحسب متغیر سن، بوده است.
    کلیدواژگان: جو خانوادگی، روابط خواهر، برادری، فرزندان، استان اصفهان
|
  • Babadi Akashe.Z.*, Sharif.S.M., Jamshidian.A.R Page 1
    This study surveys existing and desirable condition for achieving common ideals from viewpoint of Isfahan’s education experts and managers. This is descriptive survey. Statistical population is all managers, deputies, and experts of Isfahan Education offices. Statistical population is 1539 persons. Seven districts including district 2, district 3, district 4, Jey Area, Najafabad, Shahreza, and Kashan were selected among 40 educational zones by random sampling. 126 persons were selected by sample size estimation method and stratified sampling proportional to size. Data gathering tools were semi-structured interview and made questionnaire. In order to prepare basic study and design the questionnaire, managers, deputies, and experts of Isfahan Education districts 2 and 3 were interviewed. In order to evaluate validity of questionnaire, its questions were surveyed by 6 faculty members of University of Isfahan. Based on information achieved from interview and researches of other researches, there were 22 clos-ended questions and one open-ended question. Questionnaire reliability in existing and desirable condition were respectively 0.88 and 0.94 according to Cronbach’s Alpha. Findings showed that observed t is more than table critical number in one percent error level. So, existing and desirable solutions in this study are effective for achieving common ideal more than average level. Findings resulted from interview and open question showed that “atittude change in education office high-level managers and officials towards importance of strategic educational planning” is most important solution for achieving common ideal. Also, findings indicated that observed f in/p≤0.05 level was not meaningful. Therefore, there is no meaningful difference between contributors’ ideas based on demographic factors, sex, work experience, and position considering common ideal achievement. But based on results of Yuki Test, there was meaningful difference in their ideas based on academic degree.
    Keywords: Solution, Common ideal, Existing, desirable condition
  • Rastegra Khaled.A., Ziae Alinasab Pour.H.* Page 15
    This study tries to emprically measure youngsters’ available assets concepts (economic, social and cultural assets) and occupational identities and survey the relation between these concepts and their components and youngsters’ occupational identites. In this study, Marshia Theory was used for providing theoretical framework for occupational identity measurement concept. For measurement of social asset, combination of Bordio, Lynne, Colman, Putnam, and Fokoyama ideas was applied. Bordio cultural reproduction theory was used for cultural asset measurement. Dellas identity status inventory occupation scale (DISI-O) was applied for measuring occupational identity concept. Statistical population was all youngsters with an age from 15 year old to 27 year old. For determination of sample size, we used Cochran formula and the result was 384. Type of sampling was quota stratified. Of study main hypotheses, the relation between social asset and occupational identity was approved. Among social asset components, the relation between social confidence and support and occupational identity was meaningful. Among cultural asset components, the relation between visualized and institutionalized cultural asset and occupational identity was approved. Among field variables of the study, the relation between age and score average, and occupational identity was significant while the relation between sex and occupational identity was not meaningful. At the end, results were compared to results of other studies and some suggestions were offered.
    Keywords: Occupational identity, Economic asset, Social asset, Cultural asset
  • Zare.H., Sharif.N.* Page 31
    The purpose was study of relationship between thinking styles and self-esteem among high school and pre-university girl students. For conducting the study, 200 students contributed in the survey by completing Sternberg-Wagner thinking styles- function dimension (1991) and self-esteem scale (Rosenberg, 1965). Indicators and statistical methods including mean, t-test, Pearson correlation coefficient, and regression analysis were used for statistical analysis of data. Findings showed that in general, 72 percent of variance related to self-esteem is explained by thinking styles variable and its components (R=72%) and effect coefficient of administrative thinking style (β=2.35) as well as effect coefficient of creative thinking style (β=1.14) according to t statistics show that these variables can predict changes related to self-esteem with 0.99 confidence. Also, predictive regression coefficient indicated that judicial thinking style cannot meaningfully explain variance related to student's self-esteem (Sig>0.001). By increase of self-esteem, students have more tendency for creative and administrative thinking styles and less for judicial one.
    Keywords: Thinking styles, Self, esteem, Student
  • Zareie Mahmoud Abadi.H.*, Amirjan.S Page 43
    The purpose of this study was survey of effectiveness of group consultation based on its genesis resources on high school girl's self-esteem increase rate in Tehran. Statistical population was all high school girl students in Tehran 6th district, 24 students were selected by random method and categorized in two groups of experimental (12 persons) and control (12 persons). Experimental group attended in 14 group consultation sessions based on its genesis resources during four months.At the end, post-test was taken from both groups and study instrument was Pope's self-esteem questionnaire. Covariance analysis test and t-test results showed that group consultation based on its genesis resources cause increase of self-esteem (in 0.001 level) in subjects. So, group consultation based on its genesis resources is appropriate method for increase of self-esteem and confidence in teenagers.
    Keywords: Group consultation, Its genesis resources, Self, esteem, Covariance analysis, High school girls
  • Sepehrian.F.*, Jokar.L Page 51
    This study was conducted aimed to survey internet addiction prevalence rate among Orumiyeh universitie's students and examine the relation between addiction to internet and student's anxiety and their major. For this, 330 students (167 boys and 163 girls) from Orumiyeh universities were randomly selected based on multi-stage cluster sampling and simultaneously answered to internet-bank addiction and Najjarian et al questionnaires. Statistical tests, abundance percentage, mean, standard deviation, t-test, multi-variable regression analysis, and single way variance analysis and Scheffe test were applied for data analysis. Results showed that internet addiction prevalence rate is 16.36 among students and extreme addiction among boys (85.2) is more than girls (14.8) and among technical and science majors (90.7) is more than art and human science majors (9.3). Internet addictedusers (85.2) had more anxiety and stress in comparison with non-users (27.8).Also, meaningful difference was achieved in stress rate within four groups of non-user, ordinary user, danger-exposed user, and internet-addicted user while stress rate among internet-addicted users was significantly more than other three groups.Multi-variable regression results indicated that variables of sex, anxiety, and student's major can meaningfully predict addiction to internet (P > 0.005).
    Keywords: Addiction to internet, Anxiety, Academic major
  • Zareie.E., Taheri.M.*, Izadni.N., Mansouri.Sh, Younesi.S.J., Davar Manesh.A., Salehi.M Page 61
    This survey was conducted aimed to compare marital satisfaction among mental-retarded and ordinary children's teachers in Sabzevar in 2008-2009 academic year. This research was of cause-comparison type.For this, married male and female teachers in mental-retarded and ordinary student schools (60 persons in ordinary student group and 60 persons in mental-retarded student group) were studied. Enrich questionnaire was used for data gathering related to marital satisfaction. Data analysis showed that there is no meaningful difference between the two groups of teachers in marital satisfaction. Mental-retarded student school teacher's scores were lower than ordinary ones only in conflict solving sub-scale. In other words, ordinary school teachers had less marital conflicts than mental-retarded student school teachers. Also, there was no meaningful difference between the two groups in marital satisfaction rate based on age, years of services, and sex. Result was that marital satisfaction was not different in two groups. In other words, working with mental-retarded children cause decrease in marital satisfaction of these children's teachers in comparison to teachers of ordinary children.
    Keywords: Marital satisfaction, Mental retarded, Teachers
  • Roshan Chesly.R.*, Sharbati.A., Rahimi.Z Page 71
    This research was done aiming to compare mental health of Masal, Shanderman, and Rezvanshahr students. 300 girl and boy high school students were selected as sample group by multi-stage cluster sampling. GHQ-28 questionnaire having four sub-scales including body symptoms, anxiety, insufficient social action, and depression, was used for screening and determination of above-mentioned disorders prevalence rate. Results showed that 14.3 of examined teenagers had lack of mental health and girls had less mental health than boys. There was meaningful difference between boys and girls in anxiety and insufficient action and girls had more anxiety and higher insufficient social action. Prevalence rate of anxiety and insufficient action among teenagers were respectively 16.7 and 17 percent. Depression with 14.3 percent and body symptoms with 15.3 percent was common among studied teenagers but meaningful difference was not observed between boys and girls.
    Keywords: Mental health, Depression, Anxiety, Insufficient social action, Body symptoms
  • Abili.Kh, Faraji Dehsorkhi.H.*, Shateri.K., Youzbashi.A.R Page 79
    The main feature of current era is change and organizations cannot evade innovation in order to answer contemporary changes and challenges. This fact absorbs management science researchers and manager's interest to social asset theory as a key and effective factor in improvement of organization performance level and creation of competitive advantage. This study surveys the relation between social asset and its dimensions (structural, relational, and perceptional) and tendency towards innovation, and also determines relative share of each dimension in prediction of tendency to innovation. Research methodology was descriptive- correlation type. Statistical population was all of staffs of University of Tehran, 308 persons were selected as the sample. In order to collect the data, two structured questionnaires (social asset and tendency to innovation) were used. Descriptive and deductive statistical methods such as correlation analysis and step-by-step regression analysis were applied for data analysis. Results showed that there is meaningful and positive relation between social asset and its dimensions on one hand, and tendency to innovation on the other hand.Also, structural and relational dimensions of social asset predict tendency to innovation while perceptional aspect cannot be an appropriate one for prediction of innovation trend.
    Keywords: Social asset, Structural dimension, Relational dimension, Perceptional dimension, Innovation, Tendency to innovation, University of Tehran
  • Padash.F.*, Golparvar.M., Atashpour.H., Davazdah Emami.H Page 91
    This study was conducted aiming to survey role of feeling of energy in relation of evolution leadership with staff contribute in work creativity. Statistical population was employees and staffs of Hier Company who were 525 persons (2009 summer). 332 employees were selected for contribution in the study by quota stratified sampling. Research instruments were 8-question feeling-of-energy questionnaire, 22-question evolution leadership questionnaire, and 9-question creativity-at-work questionnaire. The data were analyzed through Pearson correlation analysis, structural equations modeling, and intermediate regression analysis. Correlation analysis results indicated that there is meaningful and positive relation between feeling of energy, and evolution leadership and creativity at work (P< 0.01).Results of structural equations modeling approved model of study based on evolution leadership influence on feeling of energy in employees and then influence of feeling of energy on creativity at work. Intermediate regression analysis showed that feeling of energy at work plays role of intermediate variable between evolution leadership and creativity at work. At this research, creativity is measured in form of self-reporting as a limitation and all of research questionnaires were answered at the same time. Suggestion based on study results is that evolution leadership skills should be trained to managers and supervisors during to training workshops.
    Keywords: Feeling of energy at work, Evolution leadership, Creativity at work
  • Sobhaninejad.M.*, Shateri.K., Faraji Dehsorkhi.H., Akbari.M Page 101
    This research was done in order to explain relation of organizational citizenship behavior and social asset and determination of relative share for each dimension of organizational citizenship behavior. The methodology was descriptive- correlation type and statistical population was all of experts in University of Tehran (1513 persons) in 2008-2009 academic year, 308 of them were selected by Krejcie and Morgan Table (1970). Podsakoff Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Corronbach’s Alpha= 769/0)and social asset structured questionnaire (Corronbach’s Alpha= /0809) were used for data gathering. In order to data analysis, Pearson correlation analysis (r) and step-by-step regression analysis (R) were applied. Analysis results indicated that there is meaningful and positive relation between organizational citizenship behavior and its dimensions (altruism, social customs, conscience at work, politeness, and chivalry) and social asset. Also, findings showed that altruism, social customs, conscience at work, and politeness respectively explain 0.157, 0.115, 0.156, and 0.133 of social asset while chivalry is not good predictor for social asset.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Dimensions of Organizational citizenship behavior, Social asset, Experts of University of Tehran
  • Adli.F.* Page 115
    Nowadays, employees’ welfare is at the first priorities by recognition of importance of available knowledge within organization’s intelligence asset. This type of asset is so various and dynamic in comparison with traditional assets. So, recruitment, employment, and retention of employees have become a challenge for managers. One of main questions in managers’ mind is that how to behave in order to be effective. Considering the importance of managers’ role as main factor for creation of employees’ commitment and contribution, the purpose of this study is identification of effective behaviors for managers. Questions of this research include: 1- what behaviors define management care? and 2- what model can be designed for management care behaviors? In this study, manager’s care behaviors are identified based on theoretic and experimental bases of care and management care field model is provided. This model can be an instrument for selection and reinforcement of managers and evaluation of organizational environment in order to creation of powerful field for knowledge generation and innovation.
    Keywords: Care, Observer managers, Moral, Care training
  • Mirzamohammadi. M.H., Rahnama.A., Afshar.A.*, Ghobadi.M Page 127
    In this research, epistemological bases of constructivism appraoch is surveyed in four aspects: nature and concept, principles, goals and methods of academic achievement valuation. Research methodology was analytic-documentary. In order to obtain data required for answering study questions, all documents available and related to the subject were gathered and analyzed using data gathering form. Main finding of this research include: some of most important epistemological bases of constructivism appraoch for valuation of academic achievement could be offered in two section of teaching (what is related to teacher) and learning (what is related to student). Valuation and measurement of students’ learning is realistic or original considering constructivism appraoch of valuation and measurement. This valuation is continuous and entangled with methodology adopted for curriculum content suggestion. Main principles of academic achievement valuation include: free target valuation, texture-derivative valuation, construction of knowledge, consideration to knowledge as an integrated general, emphasis on role of previous knowledge, empirical structures (process versus product). Main goal in education is based on constructivism and reinforcement of individuals who believe themselves in creation of knowledge and believe that knowledge is objective existance which is not outside of them. This epistemological vision grows persons who can more generate their knowledge through problem solving. Constructivism-based academic achievement valuation methods are as follows: performance measurement, valuation of learning during teaching and learning opportunities, measurement or work folder, self-measurement, dynamic evaluation, and multi-dimension evaluation.
    Keywords: Epistemological, Constructivism, Academic achievement valuation
  • Fazeli Dehkordi. M.*, Farmahini Farahani. M Page 141
    This research surveys and examines woman nature approaches in Nahjolbalaghe and their educational implications using documentary analysis. Statistical population is all letters and speeches available in Nahjolbalaghe as first hand resources and conducted researches as second hand resources. Sampling is done targeted and “characteristics and nature of woman and its educational implications” in above-mentioned resources is surveyed using documentary analysis. Note taking is the study instrument and findings are analyzed. Main findings include: researchers have chosen one of these four approaches on nature of woman based on their thought: 1- wickedness of woman: if suppose wickedness of woman as natural and personal, she should be held away from education so that science which is strong tools is not applied towards her wickedness. So, teaching right is robbed from woman. 2- shortage and defect of woman: if this type of thought is accepted, natural limitation of women compared to men and sexual inequalities in education is justified. 3- equality of men and women in all areas (some of feminist groups): this idea apparently removes many sexual limitations and inequalities in educations but it is against Nahjolbalaghe instructions because many phisiologic and natural features of women are ignored and leads to female excess within education and eventually ends with collaps of family foundation. 4- equality of woman with man in honor and perfection and difference in roles and characteristics. This viewpoint opens new horizons in women education. Finally, fourth viewpoint is selected and its educational implications are examined.
    Keywords: Nature, Woman, Nahjolbalaghe, Education, Human perfections
  • Beheshti.S., Khari Arani.M.*, Aliakbari Arani.Z Page 157
    This study explains similarities and differences of hope defined by Quran viewpoint and by speeches with positivist psychology using descriptive-analytic method. Hope meaning achievement to goal accompanied by effort, goal as main and key component of hope, and designing the affairs for achieving desirable goals, are similarity aspects. Also, divine ideology against individual ideology, dynamic and model-designing theory against neutral and non-value-oriented theory and comprehensive methods against objective methods are difference aspects. Study results states that hope in education from viewpoint of Quran and Islamic instructions are more comprehensive than pessimistic and positivist psychology.
    Keywords: Hope, Quran, Speeches, Positivist psychology, Islamic education
  • Farmahini Farahani.M.*, Sobhaninejad.M., Mahdavi.Z Page 171
    Survey of scientists and philosophers, specially those who are from rich and ancient culture of Iran, can lead to significant and useful results in education. Its most important result is lack of need to imported cultures and approaches which have colonial goals with themselves. In this study, ideas and instructions from Molana is surveyed and examined. Methodology in this research is analytic-deductive. For this, position of mind in Molana’s masnavi is explained. Role and influence of mind in human education is surveyed and then its implications is deducted from Molana’s philosophic theories. Findings shows that Molana believes in two types of mind. He is opposite of slight mind while knows general mind as base of human evolution and recognizes its role in education undeniable. Educational implications were offered in principles, goals, and method frameworks. Basic purpose in mind education is achievement to general mind and approaching to God while its average-level goal is thinking and focus on universe and reinforcement of slight and obtainable mind. Its educational principles include: thinking and ponder, purification of character, authority of will, responsibility, consideration of individual differences in perception rate, need to follow the leader and guide, self-explore and self-measurement, consultation and sympathy, and importance of experience. Its resulted educational methods are: active inquiry, affection and lovemaking, spritual conduct or self-mortification, obedience and respect to instructor and professor, research method, observation and surveillance, as well as solitude and isolation
    Keywords: Molana, Education, General mind, Slight mind, Masnavi, Educational implications
  • Zareie Mahmoudabadi. H.*, Younesi.S.J., Ahmadi.S.A., Bahrami.F., Etemadi.O., Fatehizadeh.M Page 185
    This survey examines influence of cognitive consultation techniques education to incompatible couples on family function improvement. This study was semi-imprical and single-subject research based on designation of several basic lines. Statistical population was couples refering to Farhangsaraye Javan consultation center in 2009. Using targeted sampling, four couples were selected and they were evaluated weekly before and after education using family assessment device (FAD) questionnaire. The data obtained were analyzed by diagram drawing method. Results showed that couples’ score mean in post-test in sub-scales of problem solving, communication, roles, emotional companionship, as well as emotional association and behavior control have been decreased compared to pretest. Therefore, education of cognitive consultation techniques improves family function in incompatible couples.
    Keywords: Cognitive consultation, Incompatible couples, Single subject, Family function
  • Hoseinbar.M.O., Davarpanah.A.* Page 197
    For surveying Tehran citizens’ viepoints on ideal spouse parameters and indeces, surveying research was applied by a structured questionnaire for 812 citizens of Tehran. Results showed that criteria such as age, religiosity, sociability, physical and mental health, sobriety, being employed, type of occupation, income rate, social position, relative relation, having the same religion, having the same race, social position of spous’s family, economic position of spous’s family, and religiosity of spous’s family were more important criteria. Among these parameters, physical and mental health, sociability, sobriety, and religiosity are most important ones. Beauty and education degree had average importance and they believed that having the same home city is not important in selection of spouse at all. Also, sex, activity type, marital status, and education degree had meaningful accordance with their sight on many or some of ideal spouse parameters.
    Keywords: Selection of spouse, Marriage, Tehran
  • Sobhaninejad.M.*, Raedi Afsooran.N Page 211
    This research studies quality of atmosphere dominant on brother-sister relation of offsprings in Isfahan families. This is descriptive research and statistical population is all 15-25 year old single offsprings in Isfahan Province. After statistical estimation and determination of required sample, 220 families were selected using multi-stage cluster sampling and considered sample was chosen from single offsprings. Research instrument were index of brother-sister relation (IBR) questionnaire which was provided by Walter, Hudson, Gordon MacNeiland Walmir and have had appropriate validity and reliability in previous researches. In order to data statistical analysis, descriptive and deductive analysis methods such as cut point, t-test, comparison of two independent groups’ mean, and one-way analysis of variance (ANOVA) F test were used. Main findings of the study include: 47.8% of family offsprings in Isfahan did not describe brother-sister relation appropriate and desirable. Calculated t in level of P≤ 0.05 showed meaningful difference in description of atmosphere dominant on brother-sister relation described by boys and girls. Boys have described this atmosphere more inappropriate and undesirable than girls and this difference is statistically meaningful. Calculated F in level of P≤ 0.05 did not show meaningful difference between families offsprings’ comments on atmosphere dominant on brother-sister relation based on variable of location of life. F calculated in level of P≤ 0.05 explained meaningful difference between families offsprings’ comments on atmosphere dominant on brother-sister relation based on variable of age.
    Keywords: Family atmosphere, Brother, sister relation, Offspring, Isfahan Province