فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 2 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی الوانی، احمد حسنی کاخکی *، ناصر عسگری صفحه 1

    از گذشته چگونگی بهبود بهره وری در سازمان های دولتی همواره اقدامی چالش -برانگیز بوده است. در اغلب پژوهش های انجام شده در این خصوص بیان شده که مشارکت در امر بهره وری کارکنان تاثیرگذار است، بدون این که علت و چگونگی این رابطه تشریح شده باشد. هدف اصلی این پژوهش واکاوی این رابطه و کشف لایه های پنهان و عوامل پیش برنده در اثرگذاری نظام مشارکتی بر بهره وری کارکنان است. روش تحقیق مقاله حاضر، ((اکتشافی – تبیینی)) و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل کارشناسان گمرک جمهوری اسلامی ایران به تعداد (2500 نفر) است که با نمونه گیری تصادفی، 334 نفر آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که؛ توسعه نظام مشارکتی در سازمان به شکل گیری مجموعه ای از پیش برنده ها می انجامد که به عنوان پیش برنده-های جوهری و رویه ای نامگذاری شده اند. پیش برنده های جوهری به صورت درونی عمل کرده و به جهت گیری نظام فکری و ذهنی کارکنان در راستای تحقق اهداف و تلاش بیشتر آنها در این راه می انجامند و عبارت اند از: تعهد، انگیزه و اعتماد. پیش برنده های رویه ای بیرونی بوده و توانمندسازی های ناشی از به کار گیری نظام مبتنی بر مشارکت به شمار می روند که به افزایش سطح توانایی کارکنان در انجام وظایف می انجامند و عبارت اند از: اثربخشی تصمیم ها و توانمندی کارکنان. محیط های کاری مشارکتی می توانند به توسعه این عوامل کمک شده به طوری که خود زمینه ساز ارتقای بهره وری کارکنان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مشارکت، بهره وری، پیش برنده های جوهری1، پیش برنده های رویه ای
  • فرج الله ره نورد آهن، مهرداد غلامی، علیرضا کوشکی جهرمی، حسین نامدار صفحه 21
    شرایط خاص اقتصادی حاکم بر شرکت ها باعث شده است تا مزیت رقابتی آن ها دیگر بر پایه دارایی های مشهود آن ها نباشد. آن چیزی که امروزه این شرکت ها را در صحنه اقتصاد کنونی رقابت پذیر می نماید اداره اثربخش دانش و نیز تاکید مستمر بر عوامل کلیدی دارایی های دانشی نظیر سرمایه های فکری آن هاست. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی نقش سرمایه های فکری در عملکرد سازمانی در شرکت پخش پگاه می پردازد. سوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه آیا میزان بالای سرمایه های فکری در سازمان به سطوح بالای عملکرد سازمانی منتهی می شود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه حضوری بوده و از روش توصیفی میدانی استفاده شده است. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که سرمایه های فکری تاثیر قابل ملاحظه ای بر عملکرد سازمانی شرکت پخش پگاه دارند. در پایان بر اساس یافته های پژوهش پیشنهادهایی برای مدیران در جامعه آماری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه ارتباطی، عملکرد سازمانی
  • غلامرضا طالقانی، عباس نرگسیان، جواد نرگسیان، مصطفی نوری صفحه 39
    توانمندسازی با پرورش کارکنانی با انگیزه و توانا به مدیران امکان خواهد داد تا در برابر پویایی های محیط رقابتی به سرعت و به طور مناسب عمل نموده، موجبات برتری رقابتی سازمانشان را فراهم آورند. لذا، مدیران سازمان ها با ایجاد سرمایه اجتماعی در سازمان های خود می توانند به توانمندسازی کارکنان خود بپردازند و برای آینده سازمان خود کارکنان توانمند تربیت کنند و رهبری سازمان را تا سطوح پایین سازمان توسعه دهند. نویسندگان این مقاله بر این باورند که سرمایه اجتماعی یکی از راهکارهای توانمندتر شدن کارکنان است؛ بنابراین، در این مقاله تلاش می شود تا نقش سرمایه اجتماعی در توانمندتر شدن کارکنان دانشگاه علوم تحقیقات تبیین شود. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان دانشگاه علوم تحقیقات تهران است و از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. یافته های مقاله حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی و توانمندسازی کارکنان رابطه علی و معنا داری وجود دارد. همچنین بین عناصر ساختاری، شناختی و رابطه ای سرمایه اجتماعی و توانمندسازی کارکنان رابطه علی معنادار و مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توانمندسازی، بعد ساختاری، بعد شناختی، بعد رابطه ای
  • جمشید صالحی صدقیانی، نرگس حسن مرادی، حمیدرضا مرادی پور * صفحه 61

    در تحقیق حاضر تلاش شده است، رابطه بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی برای مدیران دفاتر در نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور هوش هیجانی بر اساس مدل «دانیل گلمن» و تعهد سازمانی بر اساس مدل «مایر و آلن» تعریف گردیده است. بر این مبنا یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار جمع-آوری اطلاعات پرسش نامه «هوش هیجانی شرینگ» و پرسش نامه «تعهد سازمانی مایر و آلن» است که پس از سنجش روایی و پایایی، در اختیار نمونه آماری شامل 160 نفر از مدیران دفاتر نواحی 30 گانه دادسرای عمومی و انقلاب تهران قرار گرفته است و اطلاعات حاصله با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی در مدیران دفاتر نواحی 30 گانه دادسرای عمومی و انقلاب تهران رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تعهد سازمانی، خودآگاهی، خو دمدیریتی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط
  • سعید عبدالمنافی، محمود غلامی کرین، امیر صادقی، محسن زراعتی صفحه 75
    فرهنگ سازمانی سیستمی از استنباط مشترک است که اعضا نسبت به یک سازمان دارند و همین ویژگی موجب تفکیک دو سازمان از یکدیگر می شود.
    این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که فرهنگ در سازمان های ایران شامل چه شاخص ها، ارزش ها و یا متغیرهایی می باشد. به عبارت دیگر چه شاخص-هایی تبیین کننده فرهنگ سازمانی در ایران می باشد؟ هدف این مقاله آن است که پس از احصای شاخص های فرهنگ سازمانی از طریق بررسی ادبیات و پیشینه موضوع، آنها را خلاصه و از بین آنها عواملی را که به بهترین وجه توصیف و تبیین کننده فرهنگ سازمانی در کشور ایران می باشند، شناسایی و طبقه بندی نماید.
    برای پاسخگویی به سوال های پژوهش و طبقه بندی شاخص ها در چند عامل از نمونه-ای، 96 نفری متشکل از صاحب نظران و استادان که در کشور ایران در ارتباط با موضوع فرهنگ سازمانی مطالعه و پژوهش نموده اند، استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات حاکی از آن است که تعلق (هویت) سازمانی، خلاقیت فردی، انسجام(یکپارچگی)، مسئولیت پذیری، الگوی ارتباطات و فاصله قدرت از عوامل تبیین کننده فرهنگ سازمانی در ایران بوده و مهمترین عامل تبیین کننده، تعلق(هویت) سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: کشف لایه های پنهان در اثرگذاری نظام مشارکتی بر بهره وری منابع انسانی در بخش دولتی
  • داود غفوری، سعید پاکدل*، ناصر ملکیان صفحه 93

    در عصر تغییرهای لحظه ای، هر یک از سازمان ها به دنبال تحقق ماموریت و آرمانی هستند که مبین فلسفه وجودی آنهاست. این سازمان ها، برای نیل به اهداف خود، از ابزار و وسایل متعددی از قبیل پول و سرمایه، فناوری، مواد اولیه و نیروی انسانی بهره می برند، اما در این بین، مهمترین عامل که گرداننده و تکمیل کننده اقدام های سایر عوامل نیز می باشد، نیروی انسانی است. لذا بدون در نظر گرفتن نقش، اهمیت و جایگاه این عامل حیاتی، سرمایه-گذاری های سازمان چیزی جز مصرف یک سری هزینه های زاید و کم فایده نیست. مدیران سازمان های کنونی باید قادر باشند با به کارگیری سازوکارهای گوناگون، نه تنها سازمان را به اهداف خود برسانند، بلکه موجبات فعالیت و ایفای نقش بهتر و کاراتر نیروی انسانی خود را فراهم سازند. در این مقاله، با محوریت نقش و اهمیت موضوع حسابداری منابع انسانی، ضمن مروری بر ادبیات نظری مربوط به حسابداری منابع انسانی، یکی از راهکارهای موثر سازمانی در دوران رکود، تحت عنوان تصمیم گیری های تعلیق(دائمی و موقت)، مورد بررسی قرار می گیرد. تعریف حسابداری منابع انسانی، بیان اهمیت و جایگاه این مفهوم در سازمان های کنونی و نقش آن در تصمیمات مربوط به تعلیق پرسنل و ارائه مدل نمونه و تشریح آن، از مواردی است که در این مقاله، بدان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: حسابداری، حسابداری منابع انسانی1، تعلیق، تصمیم گیری های تعلیق
  • سید فرامرز قرآنی، محمد بخشنده، بهزاد خاتمی صفحه 111
    آینده به طور ذاتی دچار عدم قطعیت بوده و آینده پژوهی علم شناخت پارادایم-های آینده پیش از وقوع آنها و علم ساختن آینده است روش های مختلفی برای آینده پژوهی وجود دارد که هر کدام از آنها دارای مزایا و ضعف های خاص خود می باشند و انتخاب هر کدام از این روش ها اقتضائی است. مبحث این مقاله از دیدگاه مدیریتی یک تجزیه و تحلیل گام به گام با رویکرد اکتشافی به برنامه ریزی سناریو1 است. روش سناریو به طور کلی در مقابل تکنیک های سنتی-تر برنامه ریزی با گرایش کمتری به رویارویی با عدم قطعیت و پیچیدگی، قرار می گیرد. برای نشان دادن گام های اصلی رویکرد اکتشافی، مطالعه ای مورد ی در یک شرکت صنعتی انجام گرفت که اساس آن نیز شناسایی گرایش ها و عدم قطعیت های مربوطه و تبدیل آنها به سناریوهای سازگار با سیستم داخلی شرکت بود. در اینجا سناریوها به عنوان نشان دهنده دامنه عدم قطعیت هایی که تفکر مدیریتی را به چالش می کشند، مورد بحث قرار می گیرد و سپس ارتباط آن با تصمی گیری، از جمله سیاست های اداری و نیز فنون یکپارچگی مورد بررسی قرار گرفته و در سطح راهبردی، برای یکپارچه کردن سناریو ها، تجزیه و تحلیل رقیب و دورنمای راهبردی، به عنوان ماتریس عامل اساسی موفقیت2 ارائه خواهد گردید.
    در سطح عملیاتی، شبیه سازی مونت کارلو3، به عنوان یک تکنیک سودمند ترکیب تفکر سناریویی با ارزیابی رسمی پروژه(بعد از برگردان های مناسب) پیشنهاد می شود. این مقاله با یک بحث کلی درباره برنامه ریزی سناریویی شروع و با قراردادن آن در یک چشم انداز گسترده تر، به نتیجه گیری می رسد.
    کلیدواژگان: سناریو، عدم قطعیت، اکتشاف، تصمیم گیری مدیریتی
|
  • Mehdi Alvani, Ahmad Hasani Kakhaki, Naser Asgari Page 1

    By reviewing literature of human productivity, it's obvious that participation of employees and partnership environment is one of the main suggestions. But how human productivity is affected by participation of employees? In this paper we try to answer this question. In other word, we will illustrate that participation of employees initiates two groups of guarantees that improve productivity of employees which we call them substantive and procedural guarantees. The hypotheses in this research will be tested in C. O of I. R. I as one of the greatest and important economical organization in Islamic Republic of Iran. statistical population was 2500 and 334 of them were selected randomly. The result shows that developing employ's participation forms the cluster of Guarantees such as Substantive Guarantees, and Procedural Guarantees. Substantive Guarantees like commitment, motivation and trust help the employees to shape their cognitive body. Procedural Guarantees such as effective decision and empowerment are external and helps the employee to do their duties better.

    Keywords: participation, productivity, Substantive Guarantees, Procedural Guarantees, Will, Can
  • Farajolah Rahnavard Ahan, Mehrdad Gholami, Alireza Koushki, Hossein Namdar Page 21
    The specific economics condition dominating many organizations makes explicit assets of them less competitive factors in their success. The asset that, these days, makes these organizations competitive in the current economy is effective management of knowledge and also continuous emphasis on key factors in knowledge assets such as intellectual capitals. Based on that, this study investigates the role of intellectual capital in organizational performance in Pegah Distribution Company. The fundamental question in this study involves whether or not high level of intellectual capital results in a high level of organizational performance. The method for gathering data is the personal questionnaire and the field explanatory method is used. The spirman co relational test and approval factor analysis was used for analyzing data. The outcomes demonstrate intellectual capital components have meaningful effect on organizationalperformance Pegah Distribution Company. In the end, regarding the findings, some suggestions are presented for population managers.
    Keywords: Human capital, Structural capital, Relation capital, Organizational performance
  • Gholamreza Taleghani, Abbas Nargesian, Javad Nargesian, Mostafa Noori Page 39
    Through empowerment, managers can improve the employee's capability and ability and the organization can face the challenges of competitive environment. it has been recognized as one of the important tools for developing competitiveness. The authors of this article believe that social capital can improve empowerment so we try to examine the role of social capital on employee's empowerment in AZAD university. The study is survey research and statistical population is Research And Science School of Azad university. the result shows that there is a positive significant casual relationship between social capital and employ's empowerment. the finding also indicate that there is a positive significant casual relationship between social capital component such as structural dimension, cognitive dimension, and correlation dimension.
    Keywords: social capital, empowerment, structural dimension, cognitive dimension, correlation dimension
  • Jamshid Salehi Sadaghiani, Nargesh Hasanmoradi, Hamidreza Moradipour Page 61

    The present study has tried to deal with the relation between emotional intelligence and organizational commitment for the office managers of Tehran Public and Revolutionary Prosecutor’s Offices. For this purpose, emotional intelligence has been defined according to Daniel Golman Model and organizational commitment based on Meyer and Allen Model. On this basis, a principal and four subsidiary hypotheses have been arranged. The means for collecting information include two questionnaires, that is, Shring’s Emotional Intelligence with 34 questions and Meyer and Allen’s Organizational Commitment Questionnaire with 24 questions, which, after justifiability and perpetuity, were put at disposal of the statistic universe consisting of 160 office managers of thirty Divisions of Tehran Public and Revolutionary Prosecutor’s Office. The universe was obtained making use of simple sampling method. After gathering, the data obtained was summarized, classified and analyzed making use of ANOVA Method (Pearson Correlation Coefficient, Variance Analysis and Regression). The results obtained from hypothesis testing confirmed all the hypotheses of the research, which indicate that there is a significant relation between the emotional intelligence and organizational commitment of the office managers of thirty Divisions of Tehran Public and Revolutionary Prosecutor’s Office.

    Keywords: Emotional Intelligence(EI), Organizational Commitment, Emotional Self, Awareness, Self, Management, Social, Relationship Management
  • Abdolmanafi.S., Gholami Karin.M., Sadeghi.A., Zeraati Rokni.M Page 75
    Organizational culture is a system of shared inference whose members have toward the organization and this characteristic differentiates one organization from another organization. This paper seeks to explore indicators, values or variables that formed culture in Iranian organizations. In other word, what indicators place into the organizational culture in Iran? The goal of this article in the first to explore indicators of organizational culture by literature reviews and then identify and categorizing factors which describe and explain of organizational culture in country of Iran. For answering of research questions and categorizing indicators has used statistical samples of 96 professors and specialists that have had studies and researches in relating to organizational culture in Iran. The results indicate organizational identity, individual creativity, integration, responsibility taking, communication pattern and power distance are factors that clarify organizational culture in Iran in which organizational identity is most identified factor.
    Keywords: Organizational culture, Organizational identity, Individual creativity, Iran, Factor analysis
  • Davood Ghafouri, Saeid Pakdel, Naser Malekian Page 93

    Today and in the age of the moment changes, each organization is looking for achieve the mission and ideal expression of their existential philosophy. To achieve their goals, they use tools and various appliances, such as money and capital, technology, raw materials and human resource, but the most important factor of all that also complete the others measures, is human resource. Therefore, regardless of role, status and importance of this vital element, investment of organization is nothing useless a series of low cost waste. Managers of organizations must be able to present using various mechanisms, not only the organization fulfill its goals, but also caused the activities and role playing better and more efficient for human resource. In this paper, the central role and importance of human resource accounting, with regard to the effective organizational strategies during recession, the article entitled suspension decisions (permanent and temporary) will be considered, is examined. Definition of human resource accounting and the importance of this concept in the current organizations and its role in personnel decisions related to the suspension and providing examples and models for describing are covered in this paper.

    Keywords: Accounting, Human Resource Accounting, Suspension, Suspension decisions
  • Faramarz Ghorani, Mohammad Bakhshande, Behzad Khatami Page 111
    Future is unknown and uncertainty is one of the feature of future. future study is the science of identifying the future paradigm and making the future in advance. there are different methods for prediction the future that each one has own advantages and disadvantages. The aim of this article is to analysis the scenario planning through exploratory approach. In general, scenario planning in comparison to traditional techniques pay more attention to complexity an uncertainty. In order to showing the main step of exploratory approach a case study was done in industrial cooperation. the objective of this study was to show the tendencies and uncertainty and convert them to adaptable scenario in cooperation. We take these scenarios as a uncertainty spectrum which challenges the managers thinking and then discuss the correlation of these to decision making and policy making. in strategic level in order to integrate the scenarios, rival analysis and strategic vision was used as a key –success factor matrix. In operational level we suggest Monete Carlo simulation as useful technique for integrating scenario thinking and formal evaluation of project.
    Keywords: scenario, uncertainty, exploratory, decision making