فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 3 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شعبان مرادی آیدیشه، عبدالله وثوقی نیری، شاپور امیرمحسنی، احمد قزوهی صفحه 1
    اگرچه در ارتباط با هر یک از مقوله های مرتبط با فرهنگ و نوآوری ادبیات نسبتا گسترده ای وجود دارد، اما متونی که بهطور مشخص ارتباط این دو حیطه را مورد بررسی قرار دهند نسبتا محدود است. نوآوری پدیده ای پیچیده و چند بعدی است که از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. این عوامل ممکن است به صورت یک نیروی محیطی یا فرهنگی در سازمانی که به دنبال ایجاد ارزش آفرینی و شکوفایی می باشد، وجود داشته باشد. از نقطه نظر سازمانی، فرهنگ دارای چندین بعد می باشد که می تواند به عنوان مکملی برای قابلیت های سازمانی جهت نوآوری باشد. اخیرا مطالعات بیشتری در این راستا صورت گرفته است و حتی برخی از صاحب نظران با ادغام دو مفهوم فرهنگ و نوآوری، واژه«فرهنگ نوآوری» را مطرح نموده اند. بهعبارتی فرهنگ و نوآوری را لازم و ملزوم یکدیگر دانسته و تفکیکناپذیر می پندارند. بر اساس گونه شناسی فرهنگی انجام شده در این مقاله، فرهنگ هایی مانند فرهنگ قوی، سازشکار، تیمی، انعطاف پذیر، مشارکتی، ادهوکراسی، بازار، ارزشی و علمی متناسب با جو نوآوری و مشوق آن بوده و سایر فرهنگ ها برای محیط های نیازمند خلاقیت و نوآوری مناسب نیستند. در این مقاله مفهومی، چارچوبی کل-گرا و جامع از مدل های نظری و تجربی ترسیم و ارائه می گردد. چارچوب به دست آمده شامل عوامل رهبری، چشم انداز، فرهنگ ملی، ساختاری، راهبردی و عوامل تعیین کننده فرهنگ محور است که همواره و در همه حال پویا و محتوایی می-باشند. هدف از این مقاله ارائه شمایی از ارتباط مفهوم فرهنگ و نوآوری در ادغام با یکدیگر و تاثیر آنها در ایجاد مزیت رقابتی پایدار و در نهایت ارائه چارچوب وسیع و جامعی است که ابعاد به هم پیوسته به وجود آورنده فرهنگ نوآوری را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: رهبری بصیر، چشم انداز، راهبرد، ساختار، محرک های نوآوری، فرهنگ ملی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ نوآوری
  • حبیب الله رعنایی، مریم سلطانی*، حمیدرضا یزدانی صفحه 27

    در تئوری های جدید مدیریت استراتژیک به نام تئوری منبع-محور، شایستگی منابع انسانی به ویژه شایستگی مدیران از اهمیت بالایی برخوردار است. یک الگوی شایستگی به عنوان یک ابزار منابع انسانی برای انتخاب، آموزش و پرورش، ارزیابی و طرح ریزی جانشین پروری مورد استفاده واقع می شود. در این پژوهش ابتدا کلیه مدل های در دسترس خارجی و داخلی بررسی گردید و سپس نقاط مشترک این مدل ها استخراج شده است. هدف این پژوهش رتبه بندی ابعاد و مولفه هاست. روش تحقیق، تحلیل محتوا و تکنیک آن آنتروپی شانون است. در این پژوهش پس از بررسی مدل های یافت شده، مدلی با هفت بعد و چهل و یک مولفه ارائه شد. نتایج پژوهش نشان داد در میان ابعاد هفت گانه، بعد مدیریت دیگران دارای بیشترین ضریب اهمیت و بعد مدیریت خویشتن دارای کمترین ضریب اهمیت است. در میان 41 مولفه، مولفه ارتباطات دارای بالاترین ضریب اهمیت و مولفه انتقادپذیری و خویشتن داری دارای کمترین ضریب اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی محوری، مدل های شایستگی مدیران، رویکرد منبع، محور
  • مهدی خیراندیش، حمید محمدحسینی، حوریه جهانی صفحه 51
    با ورود به عصر دانائی، نیروی انسانی به مهمترین عوامل موفقیت تبدیل شده است و نقش آن در تمامی مراحل اقتصاد دانش محور غیرقابل انکار است. به زعم بسیاری، بیشترین آسیبپذیری این اقتصاد از ناتوانمندی سرمایه های انسانی ناشی می شود. بر این اساس در مقاله حاضر به این موضوع پرداخته می شود که نیازهای آموزشی دانشکاران کدامند؟ اجرای موفقیت آمیز آموزش ها مستلزم چه استراتژی هایی است؟ و شیوه های مناسب آموزش دانشکاران کدام است؟ جامعه آماری تحقیق شامل همه کارشناسان حوزه پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است و از روش تحقیق توصیفی – پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است: نتایج تحقیق حاکی از تایید تمام نیازها، شیوه ها و استراتژی های آموزشی ارائه شده در ادبیات تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، استراتژی های آموزشی، کارکنان دانشی، مدیریت دانش، عصر دانشی
  • نبی الله دهقان، اکبر مقدر صفحه 71
    آشنایی با مقوله خشم و توانمندی در مدیریت خشم، یکی از مباحث مهم مورد نیاز انسان ها در دنیای پر استرس کنونی است. شاغلین در سازمان ها ملزم به ارائه رفتارهای سازمانی مورد قبول و حرفه ای هستند و این موضوع با بالاتر رفتن سطح مسئولیت کارکنان در سازمان ها و ارتقای ایشان به سطوح مدیریتی، اهمیت بیشتری می یابد. این مقاله به ارائه مدلی برای توانمندسازی مدیران در مدیریت خشم خود می پردازد. در این راستا، مواردی از قبیل مناظر مختلف نگرش به مقوله مدیریت خشم، عوامل ایجاد خشم در مدیران و نیز ارائه مدل هایی برای این موضوعات مورد بحث قرار گرفته و در نهایت این مقاله مدلی در خصوص مدیریت خشم برای مدیران به همراه راهکارهایی در دو حوزه نگرشی و رفتاری ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: خشم، هیجان، مدل، مدیران، مدیریت خشم
  • وجه الله قربانی زاده، حسین حبیبی بدرآبادی، حمیدرضا مرادی پور صفحه 89
    وقوع رویدادهایی مانند گسترش رقابت، پیشرفت فناوری اطلاعات، تغییر ساختارهای سازمانی و تلاش همه جانبه واحدهای اقتصادی برای احراز رتبه برتر، ضرورت توجه به بهبود مستمر عملکرد سازمانی را دوچندان کرده است. یکی از عوامل موثر بر عملکرد سازمانی، سرمایه های فکری سازمان است که در این مقاله مورد بحث قرارگرفته است. در این پژوهش تاثیر متغیر «سرمایه فکری» بر «عملکرد سازمانی» مورد سنجش قرار گرفته است و در این میان به نظر می رسد که متغیر «یادگیری سازمانی» رابطه بین این دو متغیر را تحت تاثیر قرار می دهد و به عنوان متغیر میانجی عمل می کند. جامعه آماری پژوهش، کلیه مدیران و کارکنان بخش سرپرستی و شعب بانک ملی شهر قم بوده و داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شده است. برای بررسی ابعاد متغیرهای مورد مطالعه و سنجش روایی سازه از روش تحلیل عاملی تاییدی و برای آزمون فرضیه های پژوهشی از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که تاثیر مستقیم سرمایه فکری بر عملکرد سازمانی چندان قوی نیست، اما این متغیر از طریق متغیر تعدیل کننده «فرایند یادگیری سازمانی» تاثیر قابل توجهی بر عملکرد بانک ملی دارد. هم چنین تاثیرگذاری سرمایه فکری بر فرایند یادگیری سازمانی تائید شده است. به علاوه، یافته ها نشان می دهد که فرایند یادگیری سازمانی بر عملکرد بانک ملی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، فرآیند یادگیری سازمانی، عملکرد سازمانی
  • حسن محجوب عشرت آبادی، کریم شاطری، علیرضا یوزباشی صفحه 111
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رفتار شهروندی سازمانی کارشناسان زن دانشگاه تهران صورت گرفته است. جامعه آماری شامل تمام کارشناسان زن دانشگاه تهران بوده که تعداد آنها برابر با 762 نفر گزارش شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 76 نفر از آنان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد پودساکوف و همکاران(1990) استفاده گردید. یافته ها نشان داد که وضعیت موجود رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد وجدان کاری، جوانمردی، نزاکت و نوع دوستی کارشناسان زن دانشگاه تهران بالاتر از میانگین فرضی بوده و این تفاوت معنی دار بوده است. همچنین بعد آداب اجتماعی پایین تر از میانگین فرضی قرار داشته و این تفاوت نیز معنی دار بود. در مقایسه وضعیت موجود و وضعیت مطلوب رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن، یافته ها حاکی از آن است که بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب رفتار شهروندی سازمانی و همگی ابعاد آن در میان کارشناسان دانشگاه تهران تفاوت معنی داری وجود دارد. یافته ها هم چنین نشان داد که بر حسب متغیر تحصیلات،کارشناسان دارای مدرک فوق لیسانس و بالاتر نسبت به کارشناسان دارای مدرک فوق دیپلم و پایین تر و لیسانس از سطح رفتار شهروندی سازمانی بیشتری برخوردارند. در پایان با بهره گیری از نظرات کارشناسان، راهکارهایی جهت بهبود رفتار شهروندی سازمانی کارشناسان دانشگاه تهران ارائه گردید که در چهار دسته؛ عوامل فردی، عوامل شغلی، عوامل مدیریتی و عوامل سازمانی تقسیم شدند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، وجدان کاری، جوانمردی، آداب اجتماعی، نزاکت، نوع دوستی، کارشناسان دانشگاه تهران
  • آرزو شفی، علی اکبر فرهنگی، مریم خلعتبری معظم صفحه 137
    توسعه یادگیری سازمانی به وجود شرایط و بستری مناسب نیاز دارد. در این میان نقش عوامل انسانی- اجتماعی در ایجاد سازمان یادگیرنده بسیار تعیین کننده است. لذا برخورداری سازمان از کارکنانی توانمند می تواند به ایجاد آمادگی لازم برای توسعه سازمان یادگیرنده کمک کند. از این رو در این پژوهش به بررسی نقش توانمندسازی کارکنان در توسعه سازمان یادگیرنده پرداخته می شود و رابطه پنج بعد اصلی توانمندسازی (احساس معناداری شغل، شایستگی در شغل، داشتن اختیار، موثر بودن در شغل، و اعتماد به همکاران) با چهار جنبه اصلی سازمان یادگیرنده (فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و استراتژی و چشم انداز) بررسی می شود. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. قلمروی آماری آن نیز شامل 574 نفر کارکنان ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است که با نمونه گیری تصادفی تعیین و 250 نفر آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک مدل معادلات ساختاری و آزمون همبستگی نشان می دهد توانمندسازی کارکنان تاثیر مستقیم و زیادی در توسعه سازمان یادگیرنده دارد، و همبستگی مثبت بین همه ابعاد و سازمان یادگیرنده وجود دارد. از این رو توانمندسازی کارکنان می-تواند زمینه انسانی-اجتماعی مناسبی برای توسعه سازمان یادگیرنده فراهم کند. بر این اساس پیشنهادهایی به مدیران و پژوهشگران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، و توانمندسازی کارکنان
|
  • Shaban Moradi, Abdollah Vosoughi, Shapour Amirmohseni, Ahmad Ghazvehi Page 1
    Although there abounds literature in terms of any categories associated with culture and innovation, there are limited number of texts to consider specifically the relation of these two domains. “Innovation” is a complex and multidimensional phenomenon affected by various factors. These factors may exist in the form of an environmental or cultural force in an organization trying to create value and prosperity. From an organizational perspective, “culture” consists of several factors which can serve as a complement for organizational capabilities for innovation. Recently, further studies have been carried out in this regard and even some experts, merging the two concepts culture and innovation, have proposed the phrase “culture of innovation”. In other words, they consider these two as complementing each other and inseparable. Accordingly, cultural typology conducted in this article, cultures such a strong culture, compromising, flexible, team-work, participatory, adhocracy, market, value, scientific cultures are appropriate with innovation atmosphere and encourage it; however, other cultures are not suitable for contexts requiring creativity and innovation. In this paper, using theoretical and empirical models, a holistic and comprehensive framework is designed and presented. The resulted framework includes leadership, vision, national culture, structural, strategic factors and culture-oriented factors which are always dynamic and contented. This article aims at presenting a schematic view of the relation of culture and innovation blended together and their impact on creating a lasting competitive advantage and finally it provides a broad and inclusive framework covering interconnected dimensions which develop the culture of innovation.
    Keywords: Insightful leadership, Vision, Strategy, Structure, Innovation motives, National culture, Organizational Culture, Innovation culture
  • Habibollah Ranaee, Maryam Soltani, Hamidreza Yazdani Page 27

    In the resource-based theory (RBV), one of the new strategic management theories, human resources competency especially managers competency is very important. A competency model can be used as a human resources tool in selection, education, evaluation and succession planning. In this study, first of all the available competency models found and then common points of these models is derived. The purpose of this study is to rank the dimensions and components. The research method is content analysis and the technique is the Shannon entropy. After studying founded models, a model with forty-one components and seven dimensions was presented.The results showed that among seven dimensions, others- management is the most and self-management is the least important dimensions.Among the 41 components, communication is the most and taking criticism and restraint is the least important components.

    Keywords: Core competency, Managerial competency models, Resource, based view
  • Mahdi Kheirandish, Hourie Jahani Page 51
    With the advent of knowledge era, human resources have turned into the most important factors of success, making its role undeniable in all stages of a knowledge-oriented economy. Many experts speculate that most of the vulnerability of this economy originates from inability of human properties. Accordingly, this article deals with such questions as: what are the educational needs of educators? What strategies are required for accomplishing the trainings? What are the proper techniques for training the educators? The research population consists of all of the experts of department for technology and research affiliated to the National Iranian Company for Distributing Oil Products, using survey-descriptive research method and questionnaire for data collection. The findings showed that all the educational needs, techniques and strategies offered in the research literature were confirmed.
    Keywords: Education, Educational strategies, Knowledge employees, Knowledge management, Knowledge era
  • Nabiollah Dehghan, Akbar Moghadar Page 71
    Through empowerment, managers can improve the employee's capability Familiarity with anger and ability in anger management is a controversial issue in this stressful new world. Employees in organizations are required to offer acceptable organizational and professional behaviors and the higher the organizational position the employees get, the more importance it becomes. This article intends to offer a model to empower managers in managing their anger. Accordingly, issues such as different attitudes to anger management, causes of anger in managers and proposing models for these cases have been discussed and finally this article has presented a model in anger management for managers along with practical solutions in two attitudinal and behavioral areas.
    Keywords: Anger, Emotion, Model, Managers, Anger Management
  • Vajhollah Gorbanizadeh, Hosein Habibi Badrabadi, Hamidreza Moradipour Page 89
    Issues such as competition expansion, advances in information technology, the changes to organizational structures and economic unit's attempt to attain to a high rank have made continuous improvement of organizational performance inevitable. An effective factor on organizational performance is an organization's intellectual properties addressed in this article. This research investigates the impact of the variable of "intellectual properties" on "organizational performance" and meanwhile it seems that the variable of "organizational learning" has influenced the relationship between the former two variables and functions as an intermediary variable. The research population includes all the managers and employees of Bank Melli supervising department and its branches in the city of Qom and the data has been collected through questionnaires. To examine the dimensions of the research variables and its construct validity, confirmatory factor analysis has been used and for testing the research hypotheses, structural equation modeling has been employed. The findings suggest that the direct effect of the variable of intellectual property has not been very strong on organizational performance; however, this variable has remarkably influenced over the performance of Bank Melli through the intermediary variable of "organizational learning process". Additionally, the effect of intellectual apital on organizational learning process has been confirmed. Moreover, the findings indicate that organizational learning process has a direct and positive effect on Bank Melli’s performance.
    Keywords: Intellectual property, Organizational Learning Process, Organizational Performance
  • Hassan Mahjoub, Karim Shateri, Alireza Youzbashi Page 111
    The present study aims at assessing the behavior of female experts’ organizational citizenship. The participants of this research consist of all the female experts working for Tehran University reported to be 762 people. Using simple random sampling, 76 people of the above participants were selected as a sample population for the research. Pudsakov et.al’s standardized questionnaire (1990) was employed for data collection. The findings indicated that the status quo of female experts’ behavior of organizational citizenship and the dimensions of their work ethics, civility, chivalry, and philanthropy in Tehran University were higher than hypothetical mean and this difference was significant as well. However, the dimension of social manners was less than the assumed average and the difference was also meaningful. In comparing the status quo and desirable status of the behavior of organizational citizenship and its dimensions, the findings suggested that there was a significant difference between these variables among the female specialists working the University of Tehran. The results also represented that, in terms of education variable, the experts holding Bachelor’s, Master’s degree and the higher had better behavior of organizational citizenship than those holding lower educational degrees. Finally, benefiting from the ideas of experts, some strategies for improving the behavior of organizational citizenship of the experts of Tehran University were offered dividing into four categories, namely, individual factors, occupational factors, managing factors and organizational factors.
    Keywords: Behavior of organizational citizenship, Work ethics, Chivalry, Social manners, Civility, Philanthropy, Experts of Tehran University
  • Arezoo Shafi', Aliakbar Farhangi, Maryem Khalatbari Page 137
    Developing an organizational learning requires appropriate circumstances and context. At the meantime, social-human factors can play a highly determining part in creating a learner organization. Hence employees’ empowerment in an organization can help to create necessary readiness in developing this context. Thus, this research intends to investigate the function of employees’ empowerment in developing a learner organization and also explore the relationship between five main aspects of employees’ empowerment (the sense of job meaningfulness, merit in job, having authority, being effective in job, and trusting the colleagues) with four primary aspects of a learner organization. The research type is descriptive and correlational. The population of the research consists of 574 participants including administrative staff personnel of NIOPDC, using random sampling method, 250 of the participants were selected as statistical population. Using structural equations and correlation test, the research findings indicate that employees’ empowerment directly and highly affects the development of a learner organization and there is a positive correlation between all the dimensions and the learning organization. Therefore, employees’ empowerment can provide an appropriate social-human ground for developing learning organization. Accordingly, some suggestions have been offered for managers and researchers.
    Keywords: Participation, Productivity, Substantive Guarantees, Procedural Guarantees, Will, Can