فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 71 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 71 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل کزازی، عباس شول* صفحه 1
    هدف اصلی این مقاله، مطالعه تاثیر مدیریت کیفیت فراگیر و یادگیری سازمانی بر عملکرد نوآوری در شرکت مس سرچشمه است. نمونه آماری شامل 39 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت مس می باشد که داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید. مدیریت کیفیت فراگیر، شامل حمایت مدیریت ارشد، مشارکت کارکنان، بهبود مستمر و تمرکز بر مشتریان است که بیشترین بار عاملی را تمرکز بر مشتری و کمترین بار عاملی را مشارکت کارکنان دارد. همچنین شاخصهای عملکرد نوآوری به سه گروه نوآوری در محصول، نوآوری در فرآیند و نوآوری سازمانی تقسیم می شوند که نوآوری در فرآیند دارای بیشترین بار عاملی و نوآوری سازمانی دارای کمترین بار عاملی است. یادگیری سازمانی به عنوان یک متغیر میانجی در نظر گرفته شده است که شامل استراتژی یادگیری و فرهنگ یادگیری است که استراتژی یادگیری دارای بار عاملی بیشتری است. بطور کلی نتایج معادلات ساختاری نشان میدهد که عملکرد نوآوری به میزان 93 درصد تحت تاثیر مستقیم مدیریت کیفیت فراگیر است و این تاثیر به وسیله یادگیری سازمانی تعدیل میشود.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، یادگیری سازمانی، عملکرد نوآوری
  • کامبیز طالبی، علی داوری، عامر دهقان نجم آبادی* صفحه 19
    سازمانها در حال وارد شدن به اقتصاد مبتنی بر دانش هستند، اقتصادی که در آن دانش و دارایی های نامشهود، به عنوان مهمترین عامل تولید و همچنین به عنوان مهم ترین مزیت رقابتی سازمان ها شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر سرمایه فکری بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه در شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری اقبال شهر یزد در سال 1931 انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 57 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان بود که با توجه به کم بودن جامعه آماری، برای درنظر گرفتن حجم نمونه از روش سرشماری استفاده شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس دو پرسش نامه استاندارد مون و کیم (6002)، و پرسشنامه پوهاکا (6010)، انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش مدل اندازهگیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش مدل اندازهگیری ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید و اصلاحات لازم صورت پذیرفت و در بخش ساختاری، ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار سرمایه فکری و ابعاد آن بر تشخیص فرصتهای کارآفرینانه بود. هم چنین نتیجه گرفته شد که سرمایه فکری یک منبع بالقوهای برای مزیت رقابتی شرکتهای دانش بنیان میباشد که نهایتا باعث رشد و توسعه این گونه شرکتها شده و به بهبود وضعیت کارآفرینی در این شرکتها کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، تشخیص فرصت، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه ارتباطی، شرکتهای دانش بنیان
  • مانی آرمان*، محبوبه خسروی صفحه 49
    این مقاله ضمن بررسی مفاهیم آموزش، توسعه منابع انسانی و شایستگی به بررسی چگونگی طراحی و اجرای آموزش نیروی انسانی براساس رویکرد شایستگی می پردازد. برای رسیدن به این هدف، ابتدا به نقش آموزش و رویکردهای مختلف به آن پرداخته می شود و سپس با تشریح مفهوم شایستگی، سناریوهای مختلف برای به کارگیری مفهوم شایستگی در آموزش کارکنان ارائه می گردد. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده نیز نشان می دهد آموزش شایستگی محور بیشترین اثربخشی را در شرکت ملی نفت ایران دارد. همچنین نتایج آزمون الگوی مفهومی نشان می دهد که هماهنگی میان فرایندهای 3 گانه نیازسنجی، برنامه ریزی و اجرا و ارزیابی میتواند اثربخشی دوره های آموزشی را بیشتر سازد. مقاله حاضر براساس منطق تنوع مشاغل در سازمان ها، پیشنهادهایی را برای هم راستا سازی خرده سیستم های آموزش به منظور تحقق عملکرد موثر آموزشی ارائه واجرای رویکرد آموزش شایستگی محور می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، آموزش، رویکرد شایستگی محور، اثربخشی آموزش های شغلی
  • محسن قدمی، زهرا کوثر* صفحه 75
    مهم ترین چالش پیش روی کارگزاران بخش عمومی و دولتی، پاسخ به خواسته ها و انتظارات در حال تغییر شهروندانی است که بخش عمومی، مشروعیت خود را از وجود آنها کسب می کند و از طرفی با گسترش روزافزون علوم و نیز به کارگیری سریع اینترنت در تمام ابعاد زندگی انسان و به تبع آن بالا رفتن سطح توقعات مردم از دولتها، مباحث جدیدی جهت پاسخگویی بهتر، سریعتر و دقیق تر به مردم مطرح شده است که یکی از آنها موضوع دولت الکترونیک می باشد. در این مقاله ضمن پرداختن به تعاریف مختلف صاحب نظران از دولت الکترونیک، تلاش شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که «استقرار دولت الکترونیک تا چه حدی بر مسئولیت پذیری اجتماعی در شهرداری تهران تاثیر دارد؟»سازمان ها، تاثیر عمده ای بر سیستم اجتماعی دارند و لذا چگونگی فعالیت های آن ها باید بگونه ای باشد که در اثر آن زیانی به جامعه نرسد و در صورت رسیدن زیان، سازمان های مربوطه ملزم به جبران آن باشند. ضمن این که سازمان ها فراتر از آن ملزم به منفعت رسانی به جامعه و زیست محیط خود می باشند. بدین منظور پس از انجام بررسی های میدانی و کتابخانه ای، برای مسئولیت اجتماعی از مدل استاندارد سازمان بهره وری آسیایی و برای دولت الکترونیک از مدل مصوب جمهوری اسلامی ایران برگرفته از تلفیق مدل های موجود جهانی و بومی سازی آن استفاده شد و بر این اساس یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی تدوین گردید. بر اساس طرح تحقیق و معیارهای اندازه گیری شاخص ها، پرسشنامه ای با چهل سوال طراحی گردید و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به آزمون فرضیات پرداخته شد و این نتیجه حاصل شد که دولت الکترونیک در افزایش مسئولیت اجتماعی در شهرداری تهران تاثیر معناداری داشته است و هم چنین با بهداشتو ایمنی کارکنان، مسئله عدم تبعیض و رعایت استانداردهای ساعات کاری نیز رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، دولت الکترونیک، شهروند الکترونیک
  • مصطفی کاظمی، سمیرا پور* صفحه 105
    هدف این تحقیق، بررسی علل و پیامدهای ایمنی روانی در کارکنان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی در قالب یک مدل مفهومی است. بدین منظور 101نفر از کارکنان این اداره به عنوان نمونه مورد مطالعه به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدندو از طریق پرسشنامه های توزیع شده میان آنها به گردآوری اطلاعات مورد نیاز پرداخته شد. به منظورتحلیل داده های حاصله از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزئی توسط نرم افزارآماری پی ال اس بهره گرفته شد و نتایج حاصل از شاخصهای برازندگی مدل مفهومی، حاکی ازبرازش مناسب مدل تحقیق بود. با استفاده از تحلیل مسیر به منظور آزمون فرضیات مشخص گردید کهتمامی فرضیات مربوط به عوامل تاثیرگذار بر ایمنی روانی)اعتماد و هوش هیجانی(به جز حمایت اجتماعی مورد پذیرش قرار گرفتند و فرضیات مربوط به پیامدهای ایمنی روانی)رفتار شهروندی، رفتار یادگیری و تمایل به تسهیم دانش(نیز تایید شدند. هم چنین، نشان داده شد که ایمنی روانی در روابط بین هوش هیجانی با رفتار شهروندی سازمانی و اعتماد با تمایل به تسهیم دانش، نقش واسط را ایفا میکند.
    کلیدواژگان: ایمنی روانی، رفتار یادگیری، تسهیم دانش، هوش هیجانی، کارکنان میراث فرهنگی
  • سید یعقوب حسینی*، نینا چلی سریل صفحه 131
    هوش سازمانی مفهومی جدید در عرصه متون سازمان و مدیریت است. در عصر اطلاعات قدرت ذهن، بر قدرت بازو برتری یافته است. با وجود شرایط نامطمئن، پیچیده و پویای امروزی، بهره گیری از هوش سازمانی و توجه به فرآیند یادگیری در سازمان می تواند قدرت رقابت پذیری یک سازمان را افزایش دهد. در این مقاله به بررسی تاثیر هوش سازمانی بر یادگیری سازمانی پرداخته شده است.
    شیوه انجام پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. کارکنان مجتمع پزشکی و ام آرآی شیراز به عنوان جامعه آماری و تعداد 261 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد هوش سازمانی و یادگیری سازمانی استفاده شده است. پژوهش به روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر هوش سازمانی بر یادگیری سازمانی، مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، یادگیری سازمانی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • علیرضا موغلی، سیدعلی اکبراحمدی، عادل آذر، عبدالصمدخدامی* صفحه 161
    مربی گری اساسا مفهومی ورزشی و عنوانی جوان در مطالعات سازمان ومدیریت است و سازمانمربیگرا پارادایم جدیدی در یادگیری سازمانی میباشد که ضمن سازگاری با نظریه های جدیدیادگیری مانند توسعه بزرگسالی و سایر روش های یادگیرنده محور حلقه اتصال دو واژه مهم توسعهسرمایه انسانی و یادگیری سازمانی است. در این پژوهش پس از مرور ادبیات و مطالعات اکتشافی در خصوص مربی گری، عوامل اثرگذار بر ایجاد یک سازمان مربی گرا در قالب مدل مفهومی و در سهزمینه منابع انسانی، کسب و کار و فرهنگ مربی گری خلاصه شده است. سپس با استفاده از پرسشنامه سه مرحله ای دلفی به نظر و تایید جمعی از نخبگان دانشگاهی و حرفهای صنعت بیمه ایران رسیده است. یافته های پژوهش شامل توسعه مفهوم مربی گری؛ معرفی ریشه های بومی مربی گری از جمله ورزش پهلوانی، عرفان و تصوف، تربیت اسلامی ونیز برخی روش های یادگیری علوم دینی مانند سبک های خود آموز، انتقادی و تجربی و نهایتا ارائه الگوی سازمانی است که بر خلاف برخی دیدگاه های معمول، مربی گری را نه صرفا ابزاری آموزشی مانند استاد شاگردی بلکه به عنوان یک استراتژی برای توسعه هم زمان حکمت در کارکنان و سازمان می نگرد.
    کلیدواژگان: اجتهاد، مربی گری، سازمان مربی گرا، راهنمای کودکی، راهنمای بزرگسالی
|
  • Abolfazl Kazzazi, Abbas Shoul* Page 1
    This article investigates the impact of total quality management and organizational learning on innovation performance in MES company. A sample of 93 managers and experts in MES company, instrument for data collection was questionnaire.TQM is made up of top management support, employee involvement, continue improvement, and customer focus that customer focus and employee involvement have the highest and lowest factor loading. Also innovation performance made up of product innovation, process innovation, and organizational innovation. Process innovation and organizational innovational have the highest and lowest factor loading. Organizational learning is moderate variable that is made up of learning culture and learning strategy.The result of structural equation modeling showed that innovation performance is affected significantly by TQM (79%), and this effect is moderated by organizational learning.
    Keywords: total quality management, organizational learning, innovation performance
  • Kambeiz Talebi, Ali Davari, Amer Dehghan Najmabadi* Page 19
    Organizations are entering to the knowledge based economy which in science and intangible assets are known as the most important competitive advantage for them. The present research aims to investigate the effect of intellectual capital on entrepreneurial opportunity recognition at knowledge based firms in Yazd’s science and technology park of Eghbal. Our statistical population contains 75 managers of knowledge based firms in Yazd’s science and technology park of Eghbal. Due to the limited numbers of managers, the census method was applied for sampling. The two standard questionnaires (Moon & Kym, 2006 and Puhakka, 2010) were used for gathering data. Structural equation modeling with smart PLS 2 software was applied for analyzing data in two sections of measurement model and structural model. In measurement model section, technical features of the questionnaire in terms of reliability, convergent validity, and discriminant validity were investigated. Moreover, in structural model section, path coefficients were used for testing hypotheses. The results indicate the positive and significant effect of intellectual capital and its dimensions on entrepreneurial opportunity recognition at knowledge based firms in our sample. Besides, we conclude that intellectual capital is a potential source for knowledge based firms’ competitive advantages that consequently leads to the growth and development of these firms and getting a better situation of entrepreneurship in them.
    Keywords: Intellectual Capital, Opportunity Recognition, Human Capital, Structural Capital, Relational Capital, Knowledge Base Firms
  • Mani Arman*, Mahboubeh Khosravi Page 49
    The use of Competency based human resource management systems are increasingly growth. In this paper, the concepts of training, human resource development and competency are reviewed, then focused and examine the design and implementation of competency-based approach in human resource training. To reach this goal, we first examined the role of training and different approaches and describe the concept of competency. then suitable scenarios for use in staff training will be provided. The data analysis also demonstrates competency-based training is most effective at National Iranian Oil Company. In the end, the test model also shows that the coordination and fitness between 3 basic training processes of need assessment, planning, implementation and evaluation can provide the most effective training. This paper is based on the logic of diversity in organizations jobs; offer some suggestion for aligning and coordinating training systems due to achieve effective performance training. This paper also provides recommendations for implementing Competency-based training approach.
    Keywords: human resources development, training, competency, based approach, effectiveness of job training
  • Mohsen Ghadami*, Zahra Kowsar Page 75
    Recent trends in the corporate management world highlight organizational commitment to environmental and social improvement initiatives of varying qualities and degrees, commonly termed corporate social responsibility (CSR).E-government is defined as ‘‘utilizing the Internet and the World-Wide-Web for delivering government information and services to citizens.Many countries have attempted to implement electronic government (e-government) as the most fundamental infrastructure for such programs.The purpose of this research is to explain the relationship between e-Government (E-G) and corporate social responsibility in Tehran mayoralty.In this research, E-Government's dimensions as following: Government to citizenship (G2C), Government to Government (G2G), Government to Employees (G2E) and Government to Business (G2B).Corporate social responsibility dimensions as following: Health and safety, Discrimination, Working hours and Remuneration.In this research, Employees (n = 119) participated in the Study based on 40-item questionnaire, containing four different sets of items related to Health and safety, Discrimination, Working hours and Remuneration in related to E-Government.In first chapter, we explained Research totality. In second chapter, we explained Research literature. In third chapter, we described Research method and Information Analysis in forth chapter.Finally, we had conclusion and recommendations for all mayoralties of country and future research.
    Keywords: E, Government, Corporate Social Responsibility, Electronic Citizenship
  • Mostafa Kazemi, Samira Pour* Page 105
    The purpose of this study was to investigate the causes and consequences of psychological safety of staff Administration of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts Razavi Khorasan province in the form of a conceptual model. For this purpose the 101 employees of the department as a case study sampling were selected randomly through a questionnaire distributed among them was to gather the required information. Structural Equation modeling to analyze the resulting data and partial least squares method was used by statistical software PLS and the results of the conceptual model fitness indices suggest a good fit of the research model. Path analysis was used to test specific hypotheses. All assumptions related to factors affecting into psychological safety were acceptable except for social support and assumptions influenced by psychological safety factors and were confirmed. Also, it was shown that psychological safety in the relationship between emotional intelligence with organizational citizenship behavior and trust with willingness to share knowledge plays an intermediary role.
    Keywords: psychological safety, learning behavior, sharing knowledge, emotional intelligence, cultural Heritage workers
  • Seyed Yaghoub Hosseini*, Nina Chellisseril Page 131
    Organizational intelligence is a new concept in organization and management literature. In the information era, the power of mind is superior to physical strength. Despite the dynamic, uncertain and complex operating environments today, benefiting from organizational intelligence and learning process in the organization can increase the competitiveness of an organization to differ from other organizations. This article presents a study to investigate the relationship between organizational intelligence and organizational learning through a descriptive-correlation method. The statistical population included all the staffs working in Shiraz Medical and M.R.I Center, out of which a sample of 162 individuals was selected randomly. Albrecht’s organizational intelligence (2002) and Neefe’s organizational learning (2001) questionnaires were used to collect data’s. The method was Structural Equation Modeling. Data’s were analyzed by the SPSS and AMOS soft wares. Results showed that there is a significant positive relationship between organizational intelligence and organizational learning.
    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Learning, Structural Equation Modeling
  • Ali Reza Mooghali, Seyed Ali Akbar Ahmadi, Adel Azar, Abdol Samad Khodami* Page 161
    Coaching is a sport base concept and a new topic in the organization and management studies, similarly coaching organization is a new paradigm in the organizational learning; that is compatible with new learning theory such as adult development, and other learner-base methods and is a linking loop between human capital development and organizational learning as two important term.In this research after literature review and exploratory studies about coaching, the impacting factors on developing a coaching organization summarized in three contexts including human resource, business and coaching culture as a conceptual model. Then through three rand Delphi questionnaires has investigated and confirmed by a group of the academician and professionals form the Iran Insurance industry.Research findings are: expanding the coaching concept; introducing the new bases for coaching such as Iranian sportsmanship, erfan and mysticism, Islamic educating and some religious learning methods like personal, critical and experimental styles and ultimately presenting an organizational approach which unlike some common viewpoints, views coaching not as an instrument of teaching like apprenticeship, but as a strategy for developing wisdom in people and organizations.
    Keywords: Ijtihad Coaching Coaching organization pedagogy Andragogy