فهرست مطالب

معارف - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 72، آبان 1391)

نشریه معارف
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 72، آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یادداشت سردبیر
    احمد خاتمی صفحه 3
  • مفهوم شناسی نقد در گلستان هنر
    حسن بلخاری صفحه 6
    در ساحت هنرهای سنتی، که هماره ملازمتی بالذات با قداست دارند، تخلق به صفات و فضایل انسانی و نیز تقید به آداب معنوی بنیان اصالت و حجیت آثار هنری محسوب می شود. پایبندی به این اصول و ضوابط معیار اصالت آثار از یک سو و محک ارزیابی رفتار و کارکرد هنروران این عرصه در دیگرسوست. حال کدامین اصطلاح مفهوم سنجش میان وضع مطلوب این آثار (اتصال به عوالم قدسی) را با وضع موجود آنها در تمدن اسلامی بیان می کند؟ با استناد به تاریخ اندیشه در تمدن اسلامی ایرانی، می توان قاطعانه اظهار داشت مسلمین پس از نگارش اولین رساله های نظری هنری خود، در عرصه ارزیابی و سنجش سره از ناسره، واژه «نقد» را برگزیدند. در پژوهش حاضر سعی بر این است که معنا و مفهوم اصطلاحی «نقد» و معیارهای ارزش گذاری هنر در گلستان هنر اثر احمد منشی بررسی شود. مولف یک جا از اصطلاح «نقد هنر» و در جای دیگر از واژه «نقاد» استفاده کرده است. در ابتدای هر بخشی، منشا قدسی هنرها را وانموده، کسانی را که به ضوابط و اصول قدسی این هنرها پایبند نبوده اند، به زبانی تلخ سرزنش کرده است. بنابراین، به نظر می رسد نقد در گلستان هنر به معنای سنجش رفتار و سلوک هنرمندان با اصول و قواعدی است که در سرلوحه هنرهای سنتی ایرانی اسلامی وجود دارد.
    کلیدواژگان: گلستان هنر، نقد، هنر، قاضی احمد منشی
  • سبک شناسی نثر فارسی مقدس اردبیلی
    احمد خاتمی، محمدتقی جهانی صفحه 23
    اگر دین را اصلی ترین شاکله فرهنگ ایرانیان بدانیم، چندان گزافه نگفته ایم، چه تمامی حوزه های اندیشه ایرانی از فلسفه گرفته تا ادبیات از دین متاثر شده اند. هنگامی که در دوره صفویان مذهب رسمی ایرانیان از تسنن به تشیع تغییر می کند، به تبع این تغییر شاهد تغییراتی در حوزه های دیگر، از جمله در ادبیات و سبک نویسندگان این دوره، هستیم، به گونه ای که سبک نویسندگان این دوره به خصوص نویسندگان متون فقهی و کلامی به میزان قابل توجهی از سبک نویسندگان دوره پیشین متمایز شده است.
    برای اثبات این امر، در این مقاله به بررسی سبک شناسانه اثر برجسته مقدس اردبیلی، حدیقه الشیعه، در سه سطح فکری، زبانی و ادبی پرداخته ایم تا نشان دهیم چگونه تغییر در فضای فکری و مذهبی این دوره سبب تغییر در سبک نویسندگان آن شده است. در سطح فکری، به مهمترین عقاید نویسنده، در سطح زبانی به شاخصه های صرفی و نحوی، و در سطح ادبی به میزان کاربرد آرایه های ادبی متن وشیوه های بیان مطالب پرداخته و در پایان برای عینیتر شدن این شاخصه ها از نمودارها و جدولهایی استفاده کرده ایم.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، نثر دینی صفویه، مقدس اردبیلی، حدیقه الشیعه
  • سنت علمی در تمدن اسلامی
    غلامحسین رحیمی صفحه 47
    تمدن اسلامی، که به اذعان مورخان علم و محققان متعدد منشا بسیاری از تحولات علمی و فناورانه کنونی است، برای قرنها کانون درون زای دانش و هادی نوآور فعالیتهای علمی بشر بوده است. پرسش اساسی آن است که نظام علمی حاکم بر تمدن اسلامی از چه ویژگی هایی برخوردار بوده است که توانسته چنان تحولاتی را به دنبال داشته باشد. این مقاله به یکی از مهم ترین عوامل رشد و شکوفایی تمدن اسلامی، یعنی سنت مترقی دانشمندان مسلمان در کسب معرفت علمی، می پردازد. به این منظور مقاله اصولی را معرفی می کند که براساس آنها فعالیتهای علمی دانشمندان مسلمان انجام می شده است. این اصول که شاکله اصلی سنت علمی در تمدن اسلامی را تشکیل می دهد از مهم ترین رکنهای نظام علمی تمدن اسلامی است. بخشی از مباحث «سنت علمی» در مقوله روش علمی در تمدن اسلامی قرار می گیرد که زمینه را برای گسترش و عمیق تر کردن بحث فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، سنت علمی، نظام علمی، تاریخ تمدن
  • جزم و جمود، آفت دینداری
    رضا عارف صفحه 78
    یکی از مهم ترین آفات دینداری ما جزم و جمود فکری است. این آفت آفتی است که غالبا با آفت دیگری که تعصب نام دارد خلط می شود. ما در این مقاله در پی آن هستیم تا ضمن ایضاح مفهوم جزم و جمود، تفاوت آن را با تعصب نشان دهیم و نسبت آن را با این آفت و با آفت دیگری که از آن به استدلال ناگرایی تعبیر می نماییم بیان کنیم. اهمیت این آفت تا به آنجاست که برخی مستشرقان و برخی متفکران اسلامی همچون استاد شهید مطهری(ره) آن را از مهم ترین علل عقب ماندگی مسلمانان معرفی می کنند. از این رو، پس از ایضاح مفهومی جزم و جمود به بیان مولفه های این آفت، دیدگاه قرآن در باب آن، نسبت آن با تعصب و استدلال ناگرایی، دیدگاه روایات در باب جزم و جمود و در نهایت به بحث جزم و جمود در تاریخ اسلام می پردازیم.
    کلیدواژگان: جزم و جمود، تعصب، استدلال ناگرایی، آفت دینداری
  • آموزه «بلاکیف» و مبانی آن در کلام اسلامی
    بنیامین آبراهاموف ترجمه: محمدحسین محمد پور صفحه 100
    متکلمان مسلمان با عبارت های تشبیهی موجود در قرآن به سه شیوه تفسیر ظاهری، تاویل باطنی و از راه قاعده بلاکیف مواجه شده اند. نویسنده این مقاله قصد دارد با رجوع به آثار برخی از عالمان مسلمان از ابن قتیبه تا ابن تیمیه براهین گوناگونی را که به سود آموزه بلاکیف اقامه کرده اند، بررسی کند. از این رو ابتدا به سراغ براهینی که بر کتاب و سنت و اجماع مبتنی اند، می رود و آنها را تحلیل می کند و آیاتی از قرآن را که متکلمانی چون اشعری، ماتریدی و به ویژه ابن تیمیه در این باره دست مایه خود قرار داده اند، بررسی می کند. سپس به بررسی و تحلیل استدلال های زبان شناختی و منطقی متکلمان به سود بلاکیف که در اصطلاح «نام مشترک» نمود یافته است، می پردازد و دیدگاه ابن تیمیه را در این زمینه به تفصیل بازمی-نمایاند. در پایان هم رویکرد غزالی به آموزه بلاکیف را طرح و تحلیل می کند. نگارنده با طی این فرایند به این نتیجه می رسد که این براهین و استدلال ها کارکردی دوسویه داشته اند؛ از یک سو به منزله سلاحی برضد تشبیه به کار رفته اند و از سوی دیگر برای تقویت نظریه عدم شناخت ذات و صفات خداوند استفاده می شده اند.
    کلیدواژگان: تشبیه، تنزیه، آموزه بلاکیف، نام مشترک، ذات و صفات خدا، ابن تیمیه
  • فتح ایران به دست اعراب مسلمان و پیامدهای آن
    حسین مفتخری صفحه 121
    برخلاف خواست و نظر ساسانیان، ایجاد حکومتی متمرکز در تمامی ابعاد موجب استمرار بحران در ساختار سیاسی، مذهبی، اجتماعی جامعه ایشان و سرانجام سقوط آن سلسله باشد و چالش های جدی، که مذهب رسمی در اواخر عهد ساسانی با آن مواجه بود، همراه با مشکلات سیاسی زمینه نفوذ اسلام را فراهم ساخت. با ورود اعراب و اسلام به ایران، جامعه بسته و کم ارتباط ساسانی جزئی از یک تمدن باز و جامعه ای بزرگ با تحرک اجتماعی چشمگیر شد که وارث تمامی تمدنهای قبل از خود بود. این مقطع زمانی به علت ماندگارترین تاثیرات (پذیرش دین جدید) در تاریخ ایران دارای حساسیت ویژه ای است. ورود اسلام و اعراب به ایران، در ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی تاثیرات محسوسی از خود به جای گذاشت؛ به گونه ای که می توان گفت مسیر و سرنوشت تاریخ ایران را به کلی دگرگون کرد. به عبارت دیگر، این دوره یکی از معدود دوره های انتقالی در سیر تاریخ ایران است؛ انتقال از دوره باستان به دوره اسلامی. برخوردهای نظامی و، در کنار آن، همجواری دو قوم عرب و ایرانی ناشی از استقرار قبایل عرب در ایران رفته رفته تاثیر خود را در سایر جنبه های اجتماعی نیز بر جای گذاشت. هرچند در برخی نقاط بومیان از استقرار اعراب در کنار خود چندان خشنود نبودند و برخوردهای تنش زایی میان آنها بروز می کرد، اما در مجموع و با گذشت زمان حضور اعراب را در کنار خود پذیرفتند. نوشتار حاضر سعی دارد چشم اندازی از فتح ایران به دست اعراب مسلمان ارائه دهد و مهم ترین پیامدهای آن را تبیین کند.
    کلیدواژگان: تاریخ اسلام و ایران، فتح ایران، پیامدها و نتایج
  • ویژگی های زبانی گویشهای شمال شرقی و جنوب غربی فارسی دری (سده های نخستین هجری بر اساس اولین ترجمه های قرآن کریم)
    آرزو نجفیان صفحه 127
    از چگونگی و چیستی زبان دری و گویشهای آن در قرنهای آغازین هجری آگاهی درست و مستندی در دست نیست، اما زبان شناسان نشانه هایی از آنها را در پاره ای از نوشته های کهن قرنهای بعد، یعنی قرنهای چهارم و پنجم هجری، یافته اند. براساس این بررسی ها، فارسی دری قرنهای نخستین هجری دست کم دو گویش اصلی داشته است؛ گویش شمال شرقی و گویش جنوب غربی. بخش عمده متنهای فارسی قرنهای چهارم و پنجم هجری، به ویژه ترجمه های قرآن کریم، در این دوران به گویش شمال شرقی قلمروی ایرانی تعلق دارند و ویژگی های گویش شناختی این مناطق در این متنها انعکاس یافته است. شمار متنهای برجای مانده از گویش جنوب غربی بسیار کمتر از گونه شمال شرقی است. مشخصات این گویش را در متنهای فارسی یهودی کهن و در ترجمه قرآن قدس می-توان یافت.
    در این نوشتار با انتخاب دو نمونه از ترجمه های کهن قرآن به گویش شمال شرقی فارسی دری (ترجمه تفسیر طبری و ترجمه قرآن شماره 4) و ترجمه قرآن قدس به عنوان نمونه گویش جنوب غربی آن، به بررسی و مقایسه برخی از ویژگی های آوایی و ساختواژی این دو گویش می پردازیم.
    کلیدواژگان: فارسی دری، ترجمه تفسیر طبری، ترجمه قرآن شماره 4، ترجمه قرآن قدس، ویژگیهای آوایی، ویژگیهای ساختواژی
|
  • The Study of the Concept of the Criticism in Golestan-e- Honar (the Garden of Art)
    Hassan Bolkhari Page 6
    In the traditional art which has been always associated with sacredness, enjoying the moral virtues and considering the spiritual rules are seen as the basis of the sublimity and a yardstick for evaluating any work of art. Now, which term can represent the comparison of the ideal work of art (being associated with the holy worlds) and the actual work of art in the Islamic civilization? According to the history of ideas in the Islamic-Iranian civilization, we can state that the Muslim after composing their first theoreticalartistic thesis on analysis and evaluation of the pure art from impure art, chose the term criticism (Naqd). This paper intends to examine the technical meaning and the concept of criticism and the criteria of evaluating art in Golestan-e-Honar written by Ahmad Monshi. The writer has used the terms “criticism” (Naqd) and “critic” (Naqad) in his work. At the entrance of any section, he has presented the sacred origin of art and he has bitterly criticized those writers who have not considered the sacred standards of art. Therefore, it seems that criticism in Golestan-e-Honar means evaluating the behavior of the artists according to the standards that are the basis of Islamic-Iranian traditional art.
    Keywords: Golestan, e, Honar, criticism, art, Qazi Ahmad Monshi
  • Stylistics of Moqadas Ardebili's Persian Prose
    Ahmad Khatami, Mohammad Taqi Jahani Page 23
    Considering religion Islam as the most essential element of the Iranian culture is not exaggerating since all the areas of the Iranian thought from philosophy to literature are influenced by religion. When in Safavid era the official religion of the Iranian was changed from Sunnism to Shiism, this led to remarkable changes in the other areas of the Iranian life such as literature and the style of the authors of this period. This change is so great that the style of the authors of this period-especially the authors of theological and canonical texts- has become to a considerably different from the style of their predecessors. To prove this, we examine the great work of Moqadas Ardebili; Hadiqat Al-Shi’ah (the garden of Shi’ah) stylistically and at three thoughts, language, and literary levels. We aim to show that how the changes in the religious environment and the mentality of the time have led to changes of the style of the authors consequently. We consider the most pivotal views of the author at thoughts level, and at language and literary levels we consider respectively the characteristics of the grammar and syntax, and the literary figures of the text as well as its representation method. To elaborate more, we have displayed these characteristics through tables and charts.
    Keywords: stylistics, religious prose of Safavid era, Moqadas Ardebili, Hadiqat Al Shiah
  • Scientific Tradition in Islamic Civilization
    Qolam Hossien Rahimi Page 47
    According to the historians and many researchers the Islamic civilization has been the source of manyof present scientific changes and technological improvements, and it has been the center of knowledge and scientific innovation for many centuries. The basic question is that “what are the features of the system ruling the Islamic civilization that has resulted in such great influence on scientific development?” This paper considers one of the most important factors of growth and flourish of Islamic civilization; that is the developed tradition of Muslim scientists in acquiring scientific knowledge. Accordingly, this paper introduces the principles based on which the scientific activities of the Muslim scientists have been performed. These principles that are the main basis of the scientific tradition in Islamic civilization are the most important elements of scientific system of Islamic civilization. Some of the subjects of the “scientific tradition” include the area of scientific approach in the Islamic civilization that pave the way for extension of the subjects.
    Keywords: Islamic civilization, scientific tradition, scientific system, civilization history
  • Dogmatism; the Blight of Piety
    Reza Aref Page 78
    One of the most important blights of piety is dogmatism. This blight is usually misunderstood as synonymous with fanaticism. This paper tries to determine the meaning of the concept of dogmatism and then establish the differences between this concept and the concept of fanaticism. Also the affinities of dogmatism with fanaticism as well as with other vice which is called reluctance to reasoning will be established in this paper. The significance of this blight is so great that some of the orientalists and the Islamic thinkers such as the martyr Motahari (God bless him) has introduced it as the main cause of the backwardness of the Muslim.
    Keywords: dogmatism, fanaticism, reluctance to reasoning, blight of piety
  • The Principle of Amodally and Its Foundations in Islamic Theology
    Benyamin Abrahamove Page 100
    The Muslim theologians treat the analogical statements in Quran through three approaches including: literal interpretation, anagoge, and the principle of amodally. The writers of this paper intend to analyze different arguments for amodally principle by referring to the works of the Muslim scholars from Ibn Qotaybeh to Ibn Timiyeh. Therefore, first they consider and analyze the arguments that are based on the scripture, tradition, and consensus. The verses from Quran that have been used by the theologians such as Ash’ari, Ma Taridi, and especially Ibn Timiyeh will then be discussed. Also the linguistic and logical arguments of the theologians for the principle of modally which have been manifested in the term “common name” will be analyzed and the views of Ibn Timiyeh on this subject will be discussed in details too. Finally, the approach of Qazali to amodally principle will be discussed. Through these analysis and deep examinations of the different viewpoints, the writers find that these arguments are of a dual function: on the one hand, they are used against analogy and on the other hand, they are used to support the theory of non-cognition of the essence and traits of God the Almighty.
    Keywords: analogy, transcendence, the amodally principle, common name, the essence, traits of God, Ibn Timiyeh
  • The Conquest of Persia by the Muslim Arabs and Its Repercussions
    Hossein Moftakhari Page 121
    In spite of the Sassanid view and will, the establishment of a centralized government failed to overcome their problems instead it led to prolongation of crisis in the political, religious and social structures of the dynasty and its subsequent fall. Besides, the serious challenges facing the official religion during the late Sassanid era and the political problems paved the way for Islam's penetration into the empire. After the arrival of Islam and the Muslim Arabs to Iran, the isolated Sassanid community was incorporated into an open civilization and a large community which enjoyed considerable social mobility and became the heir to all past legacies. Its lasting influences (in particular, the Iranian’s conversion to Islam) have made this period a critical one. Islam and the Muslim Arab's arrival to Iran had such great impacts on the political, social, cultural, and even economic structures of the country that almost completely changed Iran's course of history. In other words, this period is one of the few transitional periods in Iran's history: its transition from the ancient era to the Islamic one. The Iranian and the Arab's military conflicts and then their coexistence; due to Arab tribe's settling in Iran, began to influence all social aspects of the Iranians. Although the locals were initially angry at these new neighbors and had some bitter clashes with them, they gradually began to accept them. This article seeks to give an outlook of the Islamic conquest of Persia and its major repercussions.
    Keywords: History of Islam, History of Iran, the Islamic conquest of Persia, Repercussions, results
  • The Verbal Characteristics of the North-Eastern and South-Western Dialects of Dari Persian (the Early Hijri Centuries, Regarding the Translations of Quran Alkarim)
    Arezou Najafian Page 127
    There is not enough documented information about the qualities and characteristics of Dari language (the ancient Persian language) and its dialects in the early Hijri centuries. However, the linguists have found some traces of this language in some of the ancient texts of the later centuries; fourth and fifth Hijri centuries. According to those findings, the Dari Persian of the early Hijri centuries included at least two dialects: the north-eastern and south-western dialects. Most of the Persian texts of the fourth and fifth Hijri centuries, especially the translations of Quran Al-Karim, belong to the east-northern dialect of the territory of Iran and its dialectological features have been reflected in these texts. The number of texts of the south-western dialect are much less than those of the north-eastern version. The features of the south-western dialect can be found in the Persian-Jewish texts and the translation of the Quran Quds too. This paper selects two old translations of Quran as instances of the north-eastern dialect of the Persian Dari; the translation of Tabari’s Interpretation and the translation of Quran number 4, and the translation of Quran Quds as an example of the south-western dialect and then compares and analyzes the phonetic and morphological features of these two dialects.
    Keywords: Dari language, the translation of Tabari's Interpretation, the translation of Quran number 4, the translation of Quran Quds, phonetic features, morphological features