فهرست مطالب

بحوث فی اللغه العربیه - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1392)

نشریه بحوث فی اللغه العربیه
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نور الدین پروین، جهانگیر امیری * صفحات 3-16

    نقش سبک شناسی درآموزش متن ادبی معاصر (مطالعه موردی «دیوان إلیک یا ولدی»سعاد الصباح) نور الدین پروین* جهانگیر امیری** متون ادبی نقش بسزایی در آموزش زبان و ادبیات عربی ایفا می کند از آن جهت که ابزاری برای رشد ذوق ادبی و افزایش قدرت درک مطالب شنیداری و نوشتاری در نزد دانشجویان بشمار می رود. علاوه بر این، توانایی دانشجویان را در درک، فهم، تحلیل و نقد متون ارتقاء می بخشد. از جمله وسایل محقق ساختن این اهداف بکارگیری راهبردهای مناسب در تدریس متون ادبی می باشد. بر همین اساس، روش سبک شناسی که از شیوه های جدید نقد متون ادبی است و بر تحلیل و شناخت آثار ادیبان تکیه دارد یکی از پیشرفته ترین روش ها جهت آموزش متون ادبی و شناسایی ویژگی های عمده ی یک اثر ادبی بشمار می رود. این روش از نقائص و کمبود های موجود در سایر روش هایی که برای آموزش متون عربی در ایران بکار برده می شود، بدور است. در پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و در چارچوب سبک شناسی، کوشش می شود مرثیه در دیوان «الیک یا ولدی» سعاد صباح، از پیشتازان شعر رثای عربی در دوره ی معاصر، که در سوگ پسرش «مبارک» سروده است، در دو حوزه یکی صرفی، و دیگری نحو، مورد بررسی قرار گیرد؛ تا از این طریق، بررسی نقش رویکرد سبک شناسی در آموزش متون ادبی معاصر را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. از مهم ترین نتایج این تحقیق این است که این شیوه از آنجا که به مسئله هم خوانی وهماهنگی میان روش تدریس و متون ادبی توجه دارد و انگیزه دانشجویان را برای فهم و تعامل با متون ادبی افزایش می دهد؛ از بهترین روش ها برای تدریس متون ادبی بشمار می رود.

    کلیدواژگان: متن ادبی معاصر، آموزش متون ادبی، سبک شناسی، سعاد الصباح
  • علی پیرانی شال، خدیجه هاشمی صفحات 17-26
    رنگ ها از دیرباز در شکل گیری تصاویر شعری شاعران نقش مهمی را ایفا کرده اند و تصاویر رنگین یکی از بارزترین مظاهر واقعی و حسی نزد شاعران به شمار می روند و شاعران از واژگان رنگین برای کشف و توضیح روابط میان اجزای تصاویر شعری و گاه برای تبیین و تعبیر افکار خود از آنها بهره برده اند. و در این میان شاعر نوپردازی چون «نازک الملائکه» که با در هم شکستن قالب های سنتی شعر قدیم، تحولی شگرف در شعر معاصر عربی ایجاد کرد، به نوبه ی خود، مثل سایر شعرای معاصر عرب، به رنگ ها توجه خاصی نشان داد.
    رنگ ها در اشعار نازک الملائکه به شکل های مختلفی ظاهر می شوند که تحول رنگی و نابودی رنگ ها و تطابق دو رنگ و تعدد رنگ ها و توصیف خود رنگ از جمله ی آنهاست. توجه زیاد شاعر به رنگ ها و معانی متنوع و دلالات های نمادین و زیبای آنها نشانگر نگاه هوشمندانه شاعر به دقائق هستی و طبیعت اطراف خود و تاثیرپذیری او از حوداث و تحولات سیاسی و اجتماعی اوست.
    کلیدواژگان: نازک الملائکه، ارزش های شکل گرفته، رنگ، شعر عربی معاصر، رمز
  • مریم جلایی، نرگس گنجی، سردار اصلانی صفحات 27-42
    به منظور بهره گیری از روش ها و رویکردهای جدید آموزش زبان های خارجی در تدریس زبان عربی به غیر عربی زبانان، در پژوهش حاضر برآنیم که با تطبیق رویکرد ارتباطی بر تدریس ادبیات معاصر عربی، تاثیر این رویکرد را بر مهارت کلامی به عنوان یکی از مهارت های موثر در ایجاد ارتباط صحیح و موفق دانشجویان ایرانی عربی آموز مورد بررسی قرار دهیم. برای دستیابی به این هدف، از روش میدانی و از آزمون به عنوان ابزار تحقیق استفاده کردیم، بدین ترتیب که 22 دانشجوی نیمسال سوم کارشناسی رشته زبان و ادبیات عربی به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید، و به صورت تصادفی به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند. در ابتدای نیمسال برای تعیین سطح توانش کلام نمونه آماری، پیش آزمون اجرا شد. نتیجه نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود ندارد. بعد از پیش آزمون، فرآیند آموزش آغاز شد. گروه گواه، آموزش سنتی دریافت کرد و به گروه آزمایش، ادبیات معاصر عربی با رویکرد ارتباطی آموزش داده شد. در پایان نیمسال، پس آزمون به عمل آمد. نتایج از طریق آزمون t مستقل مقایسه شد. نتیجه نشان داد دو گروه از نظر آماری دارای تفاوتی معنی دار است؛ که این تفاوت گویای تاثیر مثبت تدریس ادبیات معاصر عربی با رویکرد ارتباطی در بالا بردن توانش گفتاری دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی به ایرانی ها، رویکرد ارتباطی، ادبیات معاصر عربی، مهارت کلامی
  • سمیه حسنعلیان، سید محمدرضا ابن الرسول صفحات 43-66
    نظر به اهمیت شناخت پیشینه پژوهش در هر رشته ای و نیز ضرورت آسیب شناسی تحقیقات قبلی جهت بالا بردن سطح علمی آن رشته، مقاله حاضر پایان نامه های گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه اصفهان را در نیم قرن اخیر بررسی کرده است. روش بررسی، توصیفی، نقدی و آماری است. جامعه آماری این پژوهش 289 پایان نامه است که 23 عدد از آن ها مربوط به کارشناسی ارشد مترجمی زبان عربی بوده و نیز 31 پایان نامه در مقطع دکتری را شامل می شود. این پژوهش به ارائه آمار پژوهشگران در مراحل مختلف تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) از لحاظ جنسیت، زبان پایان نامه ها، نوع و موضوع آن اقدام کرده است.
    بدون شک انجام چنین پژوهش هایی به آگاهی پژوهشگران در زمینه زبان و ادبیات عربی می انجامد که خود عاملی برای جلوگیری از انجام تحقیقات تکراری است.
    داده های آماری پژوهش حاضر حاکی از وجود تعداد فراوان پایان نامه ها در این گروه است که این امر خود بیانگر توجه وافر استادان و دانشجویان گروه زبان و ادبیات عربی در دانشگاه اصفهان به پژوهش های علمی و ادبی است، این در حالیست که پایان نامه های مذکور دارای معایب و اشکالاتی از جمله: خطا در عناوین، عدم تناسب بین عنوان و محتوای پایان نامه، عدم توجه به نگارش چکیده برای پایان نامه و غیره می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پایان نامه ها، زبان و ادبیات عربی، دانشگاه اصفهان
  • حسن خلف، مرضیه آباد، سید حسین سیدی، بلاسم محسنی صفحات 67-79
  • سمیه کاظمی، جعفر دلشاد صفحات 81-94
    در این مقاله نگارندگان به بررسی ابیات لامیه العرب پرداخته، با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، جلوه ای از ارزش های اخلاقی شنفری و نیز رنج های روحی شاعر که وی را به سوی چنین ارزش هایی سوق داده ارائه می کنند.
    این بحث متاثر از حدیثی است که بیانگر التزام شاعر به ارزش های اخلاقی است. مضمون حدیث این است: «لامیه العرب را به فرزندان خود بیاموزید زیرا به آنان مکارم اخلاقی می آموزد». بدین ترتیب با بررسی ابیات اخلاقی مندرج در لامیه العرب میزان صحت حدیث آشکار می شود.
    کلیدواژگان: صعلوک، شنفری، لامیه العرب، ارزش های اخلاقی
  • عیسی متقی زاده، سجاد اسماعیلی، دانش محمدی صفحات 95-115
    کتاب یکی از مهمترین عناصر برنامه درسی است. اهمیت کتاب در هر برنامه به نقش هماهنگ کننده آن بین سایر عناصر برنامه درسی، بر می گردد. اغلب اوقات کتاب تعیین کننده روش تدریس نیز می باشد؛ زیرا بیشتر مدرسان روش و راهبردهای تدریس خود را بر اساس روش کتاب انتخاب می کنند. در برنامه درسی آموزش قواعد عربی نظریات و دیدگاه های متفاوتی در مورد معیارهای کیفیت کتاب دانشگاهی آموزش قواعد وجود دارد که نقطه مشترک همه آنها ضرورت تالیف کتاب بر اساس معیارهای نوین تنظیم محتوی است.
    تحلیل محتوی یکی از روش های نوین برای ارزیابی محتوی کتاب ها در برنامه درسی است. در این روش نقاط قوت و ضعف کتاب بر اساس معیارهای علمی و تربیتی نوین بررسی می شود.
    این پژوهش می کوشد با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر تحلیل محتوی به بررسی نقاط قوت و ضعف کتاب های آموزش قواعد عربی در مقطع کارشناسی رشته زبان و ادبیات عربی بپردازد. از بین کتاب های موجود دو کتاب «مبادی العربیه» و «الجدید فی الصرف و النحو» که بیشترین استفاده را در دانشگاه ها دارند، انتخاب شدند و با استفاده از معیارهای تحلیل محتوی این دو کتاب بررسی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که روش غالب این دو کتاب در آموزش قواعد، روش سنتی قیاسی است. از نقاط ضعف بارز این کتاب ها عدم تبیین اهداف آموزشی برای مدرس و دانشجو و فقدان تمارین و متون متنوع برای نهادینه کردن قواعد است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، قواعد زبان عربی، مبادی العربیه، الجدید فی الصرف و النحو
|
  • Nouroddin Parvin, Jahangir Amiri Pages 3-16

    The Role of Stylistic Approach in Teaching Contemporary Adabi Texts The Case of Elaik ya Valadi of Saad-e-Sabbah Nouroddin Parvin * Jahangir Amiri** Literary texts play a vital role in teaching Arabic language and literature since they are a tool for the growth of students’ literary taste and the improvement of their aural and written competences. Moreover، they increase the students'' ability in understanding، analysis and review of literature. One way for realizing this role is the application of appropriate methods in teaching literature. Accordingly، the stylistic approach is one of the new methods of literary criticism and is based on analysis and recognition of literary works. It is one of the advanced methods of teaching Arabic texts and recognition of important characteristics of Arabic texts. This method does not suffer from the defects and deficiencies of the other methods which are applied for teaching Arabic texts. In this research، we will analyze the «eleik Ya Valadi» elegy of Saad e Sabbah، one of the pioneers of contemporary Arabic Rassa poetry at the morphological and syntactic levels with discretional-analytical methods and in stylistic context; to analyze the role of stylistics in teaching Arabic texts. One of the most important results of this research is that it is one of the best methods in education of literacy، because of the fact that it considers the consistency and coordination between method of teaching and literacy، and also increases the students’ motivation for understanding and communication.

    Keywords: Contemporary literacy, teaching literacy, stylistics, Saad e sabbah
  • Ali Piranisha, Khadije Hashemi Pages 17-26
    From the early times، colors have played an important role in developing poetic images، and colorful images are the realistic and sensory aspects among poets. Poets have used colorful words to explore and explain the relationship between poetic images and sometimes they have used colorful words to express their own thoughts. In the meantime، modernist poets like Nazik Al-Malaika who made a great change in Arabic contemporary poems by breaking traditional forms of old poems، paid special attention to colors like other Arabic contemporary poets. Colors appear in different forms in the poems of Nazik Al-Malaika. Among them، we can refer to the variety of color، the ruin of color، the coherence between colors and the description of colors. The poet s great attention to colors، different meanings، symbolic implications and their beauties show that she has had an intelligent look at the moments of life and the nature around her. She was impressed by events، and social and political changes. The present study investigates the shaped values of colors in the poems of Nazik Al- Malaika. The method of this research is descriptive-analytic.
    Keywords: Nazik Al Malaika, shaped values of colors, color, modern Arabic
  • Maryam I. Jalae, Narges Ganji, Sardar Aslani Pages 27-42
    In order to make use of modern methods of teaching in the field of teaching Arabic to non- native Arab speakers، this study employed communicative approach for the teaching of contemporary Arabic literature. Thus، this study aimed at investigating the impact of using communicative approach in teaching contemporary Arabic literature on the speaking ability of Iranian university students of Arabic as a foreign language. In this experimental study، the researchers used test of speaking as an instrument. The participants in this study were 20 intermediate students studying at University of Isfahan. These 20 students were divided equally into two groups، one experimental & one control. The selection of the students was done randomly. In the experimental group، the students were taught according to communicative approach & in the control group، the traditional method was used. A pre–test was given to make sure about the homogeneity of the two groups in their speaking ability. The researchers also re-tested in two phases to monitor the development of communicative ability of the research sample in speaking. Data was analyzed by using T- test. It was found that the two groups had statistically significant differences. These differences can be related to the impact of communicative approach in improving students’ speaking skills.
    Keywords: Teaching Arabic to Iranian Learners, Communicative Approach, Contemporary Arabic Literature, Communicative Competence, Speaking Skill
  • Somayeh Hasan Alian, Sayyedmohammadreza Ibnorrasool Pages 43-66
    Considering the importance of understanding the history of researches in every field and the necessity of the pathology of these researches to enhance knowledge، in the present study، it is intended to study the theses in the Department of Arabic Language and Literature of University of Isfahan. A Descriptive – analytical method was employed. This study examines different features of the researchers such as stage of their academic studies (B. A. M. A.، PH. D.)، their sex، the language of thesis، type of thesis and its topic. Undoubtedly، such studies will inform researchers in the field of Arabic language and literature in order to avoid repeated investigations. The results of the study revealed that the teachers and students of Arabic language and literature at the University of Isfahan pay attention to academic research and literature.
    Keywords: pathology, theses, Arabic Language, Literature, University of Isfahan.
  • Somayeh I. Kazem, Jafar Delshad Pages 81-94
    In this descriptive-analytic study، the researchers aimed to study the verses of Lamyat- al Arab and examine the moral values and mental pains which made the poet Shanfara express such values. This survey has been affected by a hadith that indicates the tendency of the poet to the moral values and says: Teach Lamyat – al Arab to your children because it teaches them good values. So، the reliability of the hadith will be clarified by studying the moral verses in Lamyat – al Arab.
    Keywords: Shanfara, Lamyat, alArab, moral values
  • Issa Mottaqi Zadeh, Sajjad Esmaili, Danesh Mohammadi Pages 95-115
    Textbooks are one of the core constituents of the curriculum. The importance of textbooks in every program is related to the coordinating role that they create among other parts of the curriculum. Most of the times، the textbook determines the methodology، as most of the instructors choose their methodology based on the textbook. There are different views with regard to the selection of textbook quality framework for the instruction of Arabic grammar in the curriculum but the common belief states the necessity of textbook design based on the modern content organization. Content analysis is one of the modern methods for evaluating the content of textbooks in the curriculum. In this method، strong points and weak points of the textbooks are evaluated based on the modern scientific and educational methods. This study tries to analyze the weak points and strong points of Arabic grammar textbooks at university level based on the descriptive-analytic approach with content analysis methodology. From among available textbooks، two books، «mabadi alarabia” and “aljadidi fi sarfonahv” that are used more than any other book at the university level were selected and based on content analysis framework they were analyzed. The results show that the major methodology of these books in teaching grammar is based on traditional – deductive approach. Of the most prominent weak points of these books are “not having any educational goals for instructors and students” and “inadequate exercises and text for internalization of the rules”.
    Keywords: Content analysis, Arabic language grammar, “mabadi alarabia, aljadidi fi sarfonahv