فهرست مطالب

Journal of Rangeland Science
Volume:3 Issue: 3, Spring 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/11/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داوود اخضری*، علیرضا ایلدرمی، مریم دشتی مرویلی صفحه 191
    چکیده. Vetiveria zizanioides گونه ای است که در شرایط مختلف آب و خاک توان رشد دارد. به منظور مطالعه اثر تنش شوری بر رشد این گونه گیاهی طرح آزمایشی کاملا تصادفی در 3 تکرار طراحی شد. بذور در گلخانه و در گلدان کشت شدند. سطوح شوری 4 (شاهد)، 20، 30 و 40 دسی زیمنس بر متر بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری رشد نهال و تولید کاهش می یابد. با افزایش شوری غلظت کلرفیل هایa و b بیشتر شد. به طوری که بیشترین غلظت کلرفیل هایa و b در سطح شوری 40 و کمترین مقدار آن در سطح شوری 4 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. نتایج نشان داد که در سطح و شوری 20 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری وجود ندارد. غلظت کلروفیل هایa و b در سطح شوری 40 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 73/0 و 41/0 mg/g FW بود. همچنین غلظت کلروفیل هایa و b در سطح شوری 4 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 35/0 و 11/0 بود. محتوای آب برگ در سطح شوری 4 و 20 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 3/11 و 8/9 درصد بود. ولی در سطوح شوری 30 و 40 دسی زیمنس بر متر کاهش معنی داری در محتوای آب برگ مشاهده شد. مقادیر محتوای آب برگ در سطوح شوری 30 و 40 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 3/6 و 2/5 درصد بود. سطح برگ در سطوح شوری 4، 20، 30 و 40 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 172، 7/168، 7/81 و 2/65 سانتی متر مربع بود. در مقایسه با سطح شوری شاهد، در سطوح شوری 30 و 40 دسی زیمنس بر متر کاهش معنی داری در سطح برگ رخ داد. نتایج مطالعه نشان داد که گونه Vetiveria zizanioides در دامنه شوری 4 تا 20 دسی زیمنس بر متر می تواند رشد کند.
    کلیدواژگان: هالوفیت ها، مراتع، تنش شوری
  • حسین پورقیومی*، سید جمال الدین خواجه الدین، رضا جعفری، علی پورقیومی صفحه 200
    ماده آلی خاک، اثر مثبت مستقیمی بر کیفیت و حاصلخیزی خاک و همچنین بر محیط زیست، پایداری و بقاء کشاورزی، تنوع زیستی و کارکرد زیستی خاک دارد. ماده آلی، نقش مهمی در فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی خاک و در نتیجه اثر زیادی بر ویژگی های طیفی خاک دارد. مطالعه حاضر به منظور تهیه نقشه کربن آلی خاک سطحی کاربری اراضی مختلف بخصوص مراتع با استفاده از فناوری سنجش از دور در شهرستان دهاقان در جنوب استان اصفهان انجام شده است. بنابراین داده های ماهواره IRS-P6، سنجنده AWIFS انتخاب شد که با تعداد 49 نقطه کنترل زمینی با دقت کمتر از 3/0 پیکسل ثبت داده شد. روش نمونه برداری طبقه بندی شده تصادفی انتخاب شد. نمونه های خاک از عمق 15-0 سانتی متر در هر نقطه جمع آوری شد. وزن مخصوص ظاهری نمونه های خاک به روش کلوخه و درصد کربن آلی خاک از روش والکی بلک (Walky-Black) تعیین شد. برای تهیه نقشه کاربری اراضی و تهیه تصاویر رنگی کاذب، طبقه بندی نظارت شده با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال و شاخص فاکتور بهینه (OIF) استفاده شد. به منظور تهیه نقشه کربن آلی خاک سطحی از مدل سازی رگرسیونی چند متغیره و پیش رونده در نرم افزار 18 SPSS استفاده شد. در نقشه کربن آلی خاک سطحی در منطقه مورد مطالعه، با استفاده از مدل های رگرسیونی، باند2 (باند قرمز) مورد استفاده قرار گرفته است. باند قرمز بیشترین رابطه را با میزان کربن آلی خاک سطحی منطقه مورد مطالعه داشته است. رابطه باند قرمز با میزان کربن آلی خاک سطحی یک رابطه معکوس می باشد. تصاویر باندهای سنجنده Awifs ماهواره IRS-P6 با توجه به پوشش طیفی و قدرت تفکیک مکانی، کارایی مناسبی جهت تهیه نقشه کاربری اراضی و نقشه میزان کربن آلی خاک در منطقه مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: Awifs، کربن آلی خاک، مدل سازی
  • طاهره صادقی شاهرخت*، محمد جنگجو، منصور مصداقی صفحه 213
    در اکوسیستم های مناطق خشک و نیمه خشک، گیاهان بوته ای ممکن است به عنوان جزایر حاصلخیزی در نظر گرفته شوند، اما اثرات آنها با توجه به خصوصیات مرفولوژیکی و اکولوژیکی متفاوت است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سه بوته مرتعی کاهوی بیابانی، گون و ورک بر خصوصیات خاک و شرایط میکروکلیمایی (دما، درجه روشنایی و درصد رطوبت نسبی) محیط در مراتع استپی کاخک گناباد صورت گرفت. در طول ترانسکت های 50 متری از پلات های انعطاف پذیربرای اندازه گیری خصوصیات میکروکلیمایی از زیر اشکوب بوته ها و فضای هر بوته استفاده شد. اندازه پلات ها متناسب با تاج هر یک از بوته های برخوردی به ترانسکت بود. نمونه های خاک نیز از زیر اشکوب هر یک از بوته ها و فضای باز مجاور آنها گرفته شد. برای مقایسه فاکتورهای میکروکلیمایی در زیر اشکوب بوته ها با فضای باز مجاور آنها از آزمون t جفتی استفاده شد. خصوصیات خاک در زیراشکوب سه بوته و فضای باز مجاور با کمک آزمون دانکن مقایسه شدند. بر اساس نتایج، دما و نور زیراشکوب بوته های مرتعی به طور معنی داری کمتر از فضای بیرون بود (p<0/05). درصد رطوبت نسبی عمقی خاک (cm 15- 55) در زیراشکوب بوته ها بیشتر از فضای مجاور بود اما مقدار رطوبت نسبی خاک در لایه های سطحی (0 - 10cm) با هم اختلافی نداشتند. در بین سه بوته مرتعی مورد مطالعه، بوته های گون تاثیر بیشتری بر شرایط میکروکلیما داشت. میزان هدایت الکتریکی (mS/cm 32/0)، ماده آلی (6/1%) و نیتروژن خاک (08/0%) در زیراشکوب بوته گون به طور معنی داری بیشتر از فضای بدون پوشش بود (به ترتیب، mS/cm 15/0، 39/0 % و 028/0%). تاثیر بیشتر گون به عواملی از قبیل پوشش تاجی گسترده تر، بیومس بیشتر و احتمالا توانایی آن در تثبیت نیتروژن نسبت داده شد.
    کلیدواژگان: میکروکلیما، فضای باز، بوته های مرتعی، تاج بوته ها، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، مرتع استپی
  • ابراهیم بغدادی، علی اشرف جعفری*، محخمد علی علیزاده، امیر حسین گرجی صفحه 223
    گونه های جنس poa اهمیت ویژه ای چرای دام و تولید علوفه دارند. به منظور بررسی اثر تیمار سرما و دمای تجمعی روزانه رشد (GDD) روی رشد گیاهچه و خصوصیات فنولوژیکی و رشد زایشی دو گونه Poa pratensis و Poa trivialis، سه آزمایش جداگانه در شرایط آزمایشگاه و گلخانه و محیط باز در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع به اجرا در آمد. در شرایط آزمایشگاه، بذرها پس از خیساندن در تیمار شاهد (بدون سرما) و سرمای C°4 به مدت دو هفته در بستر پتری دیش کشت شدند و سپس به محیط ژرمیناتور انتقال یافتند و پس از دو هفته خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه اندازه گیری شد. در شرایط گلخانه، بذرها در گلدان کشت شدند و گلدان ها برای رشد اولیه به گلخانه معمولی دمای C°10±20 رشد کردند. سپس گلدان های سن 30 روزگی به مدت 2 هفته در معرض سرما (C°4) قرار گرفتند. در آزمایش سوم نیمی از گلدان ها به شرایط طبیعی مزرعه جهت مطالعه فنولوژی در مرحله گلدهی منتقل شدند و در مرحله رشد زایشی صفات طول خوشه، طول ساقه، فاصله برگ پرچم تا خوشه (طول پدانکل)، تعداد ساقه زایشی، تعداد سنبلچه، وزن تر و خشک بیوماس هوایی و دمای تجمعی رشد روزانه GDD اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه داده ها در آزمایشگاه نشان داد که تفاوت بین تیمار سرما و شاهد برای درصد و سرعت جوانه زنی در هر دو گونه و شاخص بنیه در گونه Poa pratensis معنی دار بود. برای سایر صفات تفاوت معنی دار نبود. نتایج آزمایش گلخانه ای نشان داد که بجز نسبت طول ریشه به ساقه چه، مقادیر کلیه صفات در تیمار شاهد بیشتر از تیمار سرما بود. نتایج بدست آمده برای صفات زایشی در شرایط طبیعی نشان داد که میانگین صفات زایشی در گونه Poa pratensis بیشتر از گونه Poa trivialis بود. در مقایسه میانگین صفات زایشی بین دو تیمار نتایج نشان داد که میانگین صفات زایشی در شاهد بیشتر از تیمار سرما بود و نمونه های گیاهی دو گونه که در معرض تیمار سرمادهی قرار داشتند دارای درجه حرارت تجمعی رشد روزانه GDD کمتری از نمونه های شاهد در مرحله رشد رویشی و زایشی بودند. نتیجه گیری شد که تیمار سرمادهی موجب کاهش تاریخ گل دهی می شود.
    کلیدواژگان: Poa pratensis، Poa trivialis، سرما، دمای تجمعی رشد روزانه GDD، خصوصیات فنولوژیک
  • پروین صالحی شانجانی*، علی اشرف جعفری، رویا حسین زاده صفحه 231
    Secale montanum یکی از گیاهان علوفه ای چندساله است که به صورت طبیعی در مراتع خشک و نیمه خشک ارتفاعات 800-2900 متری شمال و غرب ایران رویش دارد. در این مقاله الگو پروتئین های ذخیره ای بذر نه جمعیت وحشی S. montanum به همراه نتاج برتر و نمونه پلی کراس آنها مطالعه شدند. نتایج نشان دادند که جمعیت های S. montanum دارای میانگین تعداد باند، هتروزیگوسیتی و پلی مورفیسم بالایی می باشند. گوناگونی باندهای نتاج برتر جمعیت های مختلف کمتر از والدهای وحشی شان بود، درحالیکه پارامترهای ژنتیکی نمونه پلی کراس بسیار بیشتر از والدهای وحشی می یاشد. دو باند عمومی مختص به محل در الگو پروتئین های ذخیره ای بذر تقریبا تمام جمعیت های وحشی مشاهده گردید که در نتاج برتر جمعیت های مختلف و نمونه پلی کراس وجود نداشت. این نتایج از فرضیه اثر انتخاب مصنوعی در کاهش تنوع ژنتیکی حمایت می کند. وجود اختلاف معنی دار در هتروزیگوسیتی مورد انتظار بین جمعیت های وحشی و نتاج برترشان نشان می دهد که هرچه عملیات اصلاحی وسیعتر باشد فرسایش تنوع ژنتیکی نیز بیشتر می شود. دندروگرام حاصل از تجزیه کلاستر Neighbor-Joining نشان داد که جمعیت های وحشی و نتایج برترشان در دو گروه جداگانه قرار می گیرند. این نتایج نشان می دهد که اثر تعداد محدود والد و انتخاب های بعدی بیش از جدایی جغرافیایی در تمایز ژنتیکی نقش دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که مارکر پروتئین های ذخیره ای بذر پتانسیل بالایی برای استفاده در برنامه های اصلاحی دارد.
    کلیدواژگان: Secale montanum، پروتئین های ذخیره ای بذر، جمعیت های وحشی، نتاج برتر
  • عباس احمدی*، مسعود گماریان، حمید ترنج زر، معصومه سنجری صفحه 245
    این مطالعه به منظور مقایسه کیفیت علوفه دو گونه شورپسند بومی مراتع شورروی کویر میقان اراک شامل Camphorosma monspeliaca و Limonium iranicum انجام گرفت. زی توده هوایی این گونه ها در سه مرحله رشد فنولوژیکی (رشد رویشی، گلدهی کامل و رسیدن بذر) جمع آوری گردید. شاخص های کیفیت علوفه شامل پروتئین خام (CP)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)، درصد ماده خشک مصرفی(DMI)، دیواره سلولی عاری از همی سلولز (ADF)، دیواره سلولی عاری از همی سلولز (NDF)، انرژی متابولیسمی (ME)، فسفر و ارزش غذایی نسبی (RFV) برای گونه های مختلف تعیین گردید. نتایج حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین گونه های مورد مطالعه و مراحل مختلف رشد فنولوژیکی بود. گونه L. iranicum دارای بیشترین میزان پروتئین خام در مرحله رشد رویشی (62/14 درصد) بود، در حالی که گونه C. monspeliaca در مرحله گلدهی کمترین میزان پروتئین (39/5 درصد) را دارا بود. همچنین بیشترین ارزش غذایی نسبی (9/135) برای گونه C. monspeliaca محاسبه گردید که به طور معنی داری با گونه L. iranicum تفاوت داشت. در هردو گونه شاخص های CP، DMD و ME با پیشرفت مراحل فنولوژی کاهش و شاخص های ADF و NDF افزایش یافتند. یافته های این تحقیق نشان داد که گونه های شورپسند محتوی سطوح قابل اطمینانی از پروتئین هستند که قادر است میزان ازت مورد نیاز دام چرا کننده را تامین نماید اما میزان فسفر برای گوسفند ناکافی بوده و بر ضرورت استفاده از مکمل های غذایی تاکید می شود. نتایج همچنین قابلیت خوب گیاهان شورپسند و مقاوم به شوری را به عنوان منبع علوفه دام و نیز اصلاح و احیای مراتع خشک و نیمه خشک تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، مراحل رشد فنولوژیکی، گیاهان شورپسند، ارزش غذایی نسبی
  • Jinbai Huang*، Jing Li، Hiroshi Yasuda، Jiawei Wen صفحه 252
    هدف از این مطالعه درک ویژگی های بارش باران در فرسایش آبی- بادی، منطقه متقاطع در شمال فلات لوس در چین می باشد. جهت ارائه مبنایی برای مطالعات در کاهش فرسایش خاک، منابع آب سطحی و دایره هیدرولوژیکی محلی، برآورد شده است. حوضه آبریز Liudaogou با شرایط آب و هوایی و هیدرولویکی از فرسایش آبی بادی، در منطقه متقاطع در شمال فلات لوس به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل شدت باران، مدت زمان و مقدار آن در طول دوره پنج ساله از ماه می تا ماه اکتبر (2010-206) انجام شد. حداکثر و متوسط شدت بارش در فواصل زمان 3 دقیقه، 5 دقیقه، 10 دقیقه، 30 دقیقه و 1 ساعت کوانتیزه می شد. توزیع شدت باران در فواصل زمانی مختلف 3 دقیقه، 5 دقیقه، 10 دقیقه، 30 دقیقه، 1 ساعت و 6 ساعت درجه خاصی را توضیح داده است. رویدادهای بارش باران با مدت زمان برابر یا کمتر از 30 دقیقه برای حدود 50% از تعداد کل رخدادهای بارندگی را به خود اختصاص داد. رویداد بارش باران که مقداری کمتر یا مساوی 1 میلیمتر به خود اختصاص داده حدود 50٪ از میانگین رویدادی بارش سالانه، در حالی که بارش کل تنها کمتر از 7 درصد متوسط بارش سالانه در طول سالهای2010- 2006 به خود اختصاص داده است. این مطالعه در حقیقت تا حدودی توصیف کننده ویژگی بارش باران از فرسایش آبی بادی، منطقه متقاطع در شمال فلات لوس می باشد.
    کلیدواژگان: فلات لوس، فرسایش باد، منطقه متقاطع، حوضه لیوداوگو، تجزیه و تحلیل بارش، شدت باران
  • امیر سعادت فر*، حسین بارانی، عبدالرضا بهره مند، علیرضا مسلح بوانی، عادل سپهری، احمد عابدی سروستانی صفحه 265
    مراتع یکی از آسیب پذیرترین بخش ها، ناشی از اثرات تغییر اقلیم می باشند. این تاثیر، در مناطق خشک و نیمه خشک، در جایی که مراتع در شرایط بحرانی قرار دارند، بیشتر است. بنابراین شناخت پویایی واقعی، تغییر اقلیم بر مراتع، بسیار مهم است. هدف از این تحقیق، تعیین تغییر اقلیم در منطقه خبر کرمان می باشد. در این راستا، چهار مجموعه از داده های هواشناسی مدل HadCM3 شامل حداکثر دما، حداقل دما، بارش و ساعات آفتابی تحت سه سناریوی B1، A2 و A1B برای تعیین تغییر اقلیم در منطقه خبر مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق به منظور ارزیابی تغییر اقلیم در دوره 2039-2011 از داده های مدل HadCM3 که با استفاده از مدل LARS-WG تحت سناریوهای B1، A2 و A1B ریز مقیاس گردیدند، استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان بارش در دو فصل بهار و تابستان طبق هر سه سناریو دارای روند کاهشی است. دمای کمینه و بیشینه در همه فصول روند افزایشی خواهند داشت و تنها ساعات آفتابی در فصل زمستان روند کاهشی از خود نشان داد. بر اساس سناریو A1B دمای کمینه و بیشینه بیشترین روند افزایشی را داشتند. ساعات آفتابی و مقدار بارش نیز به ترتیب بیشترین روند افزایشی و کاهشی را در سناریو A2 دارا بودند. علاوه بر این، افزایش در حداکثر و حداقل درجه حرارت به طور متوسط بیشتر از گذشته بوده است و در نتیجه با وجود روند افزایشی دمای کمینه و بیشینه، افزایش دمای متوسط هوا در این دوره قابل انتظار خواهد بود. طبق این نتایج، شرایط اقلیمی مراتع خبر در 30 سال آتی تفاوت محسوسی با شرایط فعلی خواهد داشت و برنامه ریزی های بلندمدت و استراتژیک برای مدیریت سازگار با این شرایط، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پارامترهای اقلیمی، HadCM3، LARS، WG، مراتع خبر
|
  • Davoud Akhzari*, Alireza Ildoromi, Maryam Dashti Marvili Page 191
    Vetiver grass (Vetiveria zizanioides) is known to be survived under the diverse soil and water conditions. In order to study the effects of salinity stress on the seedling growth of the desired species, a completely randomized design was conducted with 3 replications. Seeds were sown in the salty-soil plots in the greenhouse. Salinity levels were specified as 4 control ones including 20, 30 and 40 dS/m. Results showed that the seedling growth and yield were progressively declined by the increase of NaCl concentration levels. The concentrations of both chlorophylls a and b were dramatically increased by increasing NaCl and the highest and lowest values have been obtained for the levels of 40 and 4 dS/m, respectively. There were no significant differences for the leaf area and water content with the salinity of 20 dS/m as compared to the control treatment. The concentrations of chlorophylls a and b were 0.73 and 0.41(mg/g FW) and 0.35 and 0.11 (mg/g FW) in the 40 and 4 dS/m salinity treatments, respectively. Leaf water content for 4 and 20 dS/m salinity levels has been calculated as 11.3 and 9.8 percent. But there was a significant reduction in the leaf water content with 30 and 40 dS/m salinity levels. Leaf water content with 30 and 40 dS/m salinity level was 6.3 and 5.2 %. Leaf area in 4, 20, 30 and 40 dS/m salinity levels has been computed as 172, 168.7, 81.7 and 65.2 cm2, respectively. Compared to the control treatments, there was a significant reduction in leaf area with 30 and 40 dS/m salinity levels. Our results suggest that in an EC between 4 to 20 dS/m, Vetiveria zizanioides could grow.
    Keywords: Halophytes, Rangelands, Saline, Salinity stress
  • Hossein Purghaumi *, Sayed Jamaledin Khagehedin, Reza Jaafari, Ali Purghaumi Page 200
    Soil organic matter has positive consequences eht rof quality and productivity of soil and also environment, agricultural and biological sustainability and conservation of biodiversity and soil. Organic matter plays an important role in the physical and chemical processes of soil and thus, it is of a great effect on the spectral characteristics of soil. This study was done in order to develop the mapping surface of soil Organic Carbon (OC) of various land uses, particularly rangelands using remote sensing technology in Dehaghan in the south of Isfahan. The data of IRS-P6 and AWIFS satellites with 49 ground control points and accuracy less than 0.3 pixels were recorded. Stratified random sampling method was used. Soil samples were collected from the depth of 0-15 cm at each point. Bulk density of soil samples was determined according to Hunk method and OC% was computed by Walky-Black method. For the preparation of land use map and False Color Composite (FCC), the supervised classification was conducted using maximum likelihood algorithm and Optimized Index Factor (OIF). In order to map the surface soil OC, the multivariate regression model was fitted using band 2 (red band) as the dependent variable. Red band had a relationship with surface soil OC in the study area. Relationship of the red band and surface soil OC content was negative. IRS-P6 and AWIFS satellite images according to the cover of spectral and spatial resolution were considered as a useful method for the preparation of land use map and the map of surface soil OC levels in the study area.
    Keywords: AWIFS, Soil organic carbon, Modeling
  • Tahereh Sadeghi Shahrakht*, Mohammad Jankju, Mansour Mesdaghi Page 213
    In arid and semi-arid ecosystems, shrubs may act as fertility islands but their effect may vary depending on their morphology and ecological impacts. This research was aimed to study effect of three shrubs Scariola orientalis, Astragalus heratensis, and Rosa persica on soil properties and on the microclimate conditions (temperature, luminance, and soil moisture) of their understory in the steppe rangelands of Kakhek Gonabad, Iran. Along 50-m transects, flexible plot sizes were selected to measure the microclimate factors of understory species and the open spaces next to the shrubs based on the canopy diameters of each intercepted shrubs. Soil samples were taken from understory of shrubs. The microclimatic factors of understory and open spaces were compared using paired-t test. The soil properties were analyzed under 3 shrubs and open spaces and then comparison were made using Duncan‟s test. The results showed that temperature and luminance intensity were significantly lower in understory than the open spaces (p<0.05). Soil depth moistures (15-55 cm) were higher in understory than the open space while soil surface moistures (0-10 cm) did not vary. Among the investigated shrubs, Astragalus heratensis had the greatest facilitation effect on microclimatic factors. The soil criteria of EC (0.32 mS/cm), organic matter (1.6%), and nitrogen (0.08%) were significantly higher in understory of Astragalus heratensis than in the open space (0.15 mS/cm, 0.39%, and 0.028%), respectively. These effects can be related to the wider canopy cover, greater stature, and possibly nitrogen fixation for Astragalus heratensis.
    Keywords: Microclimate, Open space, Rangeland shrubs, Shrub canopy, Soil physical, chemical properties, Steppe rangeland
  • Ebrahim Baghdadi, Ali Ashraf Jafari *, Mohammad Ali Alizadeh, Amir Hossain Gorji Page 223
    Poa genus has a high value for grazing and forage conservation concerning the livestock. In order to study the impacts of cold temperature and Growing Degree Days (GDD) on seedling morphological trait and phonological development of two species involving Poa pratensis and Poa trivialis, this research was conducted in laboratory and greenhouse and outdoor of Research Institute of Forest and Rangeland in Tehran, Iran. The seed samples were moist chilled at 4 °C for two weeks as compared to the control treatment. Samples of both treatments (chilling and control) were transferred into a germinator at 20±4°C for 15 days. All the pots were placed in a normal glasshouse at 20±10°C for one month. The 30th day age pots have been transferred into the cold rooms at 4°C for two weeks in comparison with control treatment. The seedling vegetative traits were measured same as the laboratory. For outdoor experiment, half of pots of greenhouse were transferred outdoor until their flowering and growth stages and GDD were recorded. In the flowering stage, morphological characteristics including stem number, stem length, peduncle length, panicle length, plants‟ fresh and dry weight of each ecotype were recorded. The collected data of each experiment were separately analyzed using factorial experiment based on completely randomized design. The results of laboratory experiment showed the significant effects of chilling (4 °C) treatment on germination percent, speed of germination in both species and vigor index for P. pratensis. Regarding P. pratensis in vegetative stage, the mean values of all of traits were higher in control treatment than those of cold treatment. Similarly, in outdoor experiment, the mean values of reproductive traits in the control treatment were higher than those for cold treatment concerning both species. P. pratensis had higher mean values for all of reproductive traits as compared to P. trivialis. Results also showed that GDD of plants which were subjected to cold treatment were lower than those for control treatment for both vegetative and flowering stages. It has been concluded that cold treatment reduced flowering dates in reproductive stage.
    Keywords: Poa pratensis, Poa trivialis, Cold treatment, GDD, Seedling growth, Phonological characteristics
  • Parvin Salehi Shanjani*, Ali Ashraf Jafari, Roya Hoseinzadeh Page 231
    Secale montanum is one of the important perennial grasses growing naturally in arid to semiarid pastures and rangelands, with a typical Mediterranean climate, in northern and western Iran at altitudes of 800-2900 m. In this paper, seed storage protein profiles of nine wild populations of S. montanum from different regions of Iran and their phenotypically superior progenies as well as a multi-origin polycross (PLC) were studied. High levels of polymorphism were observed over all populations with the average number of bands and average heterozygosity. Superior progeny of different populations showed less genetic variability than wild parents in terms of band diversity, whereas PLC samples showed extremely high values of genetic parameters. Two locally common bands were observed in almost all wild parent populations, which are missing in superior progeny of different populations and PLC. These results provide highly support for the hypothesis that neutral genetic diversity has been reduced or inadvertently lost via artificial selection. Among wild parent populations and their superior progenies significant differences were observed in expected heterozygosity suggesting that more intensive breeding practices may have resulted in a further erosion of genetic variability. Neighbor-joining cluster analysis showed that wild populations and the phenotypically superior progeny of different populations were separated into two groups. This suggests that founder effects and subsequent selection have had more effect on the genetic differentiation between these accessions than geographical separation. This technology, seed storage protein profiling, has great potential for use in breeding programmes.
    Keywords: Secale montanum, Seed storage proteins, Superior progeny, Wild population
  • Abbas Ahmadi *, Masoud Gomarian, Mojdeh Sanjari Page 245
    This study was conducted to compare forage quality of two native halophytespecies Camphorosma monspeliaca and Limonium iranicum collected from Meighansaline rangelands near Arak city in center of Iran. Edible biomass of both species wassampled on three phonological stages (vegetative growth, full flowering and seedripening). Forage quality indices such as Crude Protein (CP), Dry Matter Digestibility(DMD), Dry Matter Intake (DMI), Metabolizable Energy (ME), Acid Detergent Fiber(ADF), Neutral Detergent Fiber (NDF) and Phosphorus (P) were evaluated. The resultsindicated there were significant differences (p<0.01) between species and phenologicalstages. L. iranicum had the highest CP (14.62%) in vegetative stage while C. monspeliacahad the lowest CP (5.39%) in flowering stage. C. monspeliaca also exhibited the highestRelative Feeding Values (RFV=135.9), which was significantly different from those of L.iranicum. In both species, the CP, DMD and ME were decreased with progressingphonological stages while ADF and NDF, increased. Our findings showed that thesehalophyte species contain reasonable CP level which could provide N requirements ofgrazing animals whereas Phosphorus was deficient for sheep, suggesting supplementaryfeeding. The results support the good potential of halophytes and salt tolerant plants assource of livestock fodders and arid and semi-arid rangelands improvement.
    Keywords: Forage quality, Phenological stages, Halophytes, Relative feeding value
  • Jinbai Huang*, Jing Li, Hiroshi Yasuda, Jiawei Wen Page 252
    The objectives of this study were to understand the rainfall characteristics of the wind-water erosion crisscross region on the northern Loess Plateau, China, to provide basis for the studies on mitigation of soil erosion, estimation on surface water resources and local hydrological circle, etc. The Liudaogou Catchment with representative climatic and hydrologic conditions of wind-water erosion crisscross region at the northern Loess Plateau was chosen as the study area. Analysis of the rain intensity, duration and amount was performed for the period from May to October for five years (2006-2010). The maximum and average rain intensity of time intervals of 3 min, 5 min, 10 min, 30 min and 1 h were quantized. Rain intensity distribution of different time intervals (3 min, 5 min, 10 min, 30 min, 1h and 6 h) has been clarified to a certain degree. Rainfall events whose rainfall duration equal or less than 30 min accounted for approximately 50% of the total number of rainfall events. Rainfall event whose rainfall amount ≤ 1 mm accounted approximately 50% of annual mean rainfall events whereas their total rainfall only accounted for less than 7% of mean annual precipitation during 2006-2010. This study veritably described the main rainfall characteristics of wind-water erosion crisscross region on the northern Loess Plateau to a certain extent.
    Keywords: Loess plateau, Wind, water erosion crisscross region, Liudaogou catchment, Rainfall analysis, Rain intensity
  • Amir Saadatfar*, Hossein Barani, Abdol Reza Bahremand, Ali Reza Massah Bavani, Adel Sepehry, Ahmad Abedi Servestani Page 265
    Rangelands are one of the most vulnerable parts concerning the climate changes‟ impacts. These impacts are even stronger in the arid and semi-arid areas where rangeland ecosystems are in critical conditions. Therefore, it is crucial to figure out the actual dynamics of climate variations on the rangelands. The aim of this research was to determine climate changes in Khabr rangeland, Kerman, Iran. So, four meteorological data sets of HadCM3 model including minimum and maximum temperature, precipitation and radiation rates were used to assess climate changes in the region. In this regard, climate changes during 2011-2039 were assessed by downscaling HadCM3 data using LARS-WG model under three scenarios of B1, A2 and A1B. The results have showed that the rainfall rates of spring and summer would have declining trends under all three scenarios. Minimum and maximum temperature rates would increase in all seasons, and just radiation one showed a decreasing trend for winter. Based on A1B scenario, minimum and maximum temperature rates had the highest increasing trend. Radiation and precipitation had the highest increasing and declining trends in the A2 scenario, respectively. Moreover, the increase in maximum and minimum temperature rates was averagely greater than the past and consequently despite the increasing trend in minimum and maximum temperature rates, the increase in the mean temperature rate during this period would be expected. According to the results, Khabr rangeland‟s climatic conditions will be significantly different in the next 30 years and long-term and strategic planning is necessary in consistent with the management policies with these conditions.
    Keywords: Climatic, Parameters, HadCM3, LARS, WG, Khabr rangelands