فهرست مطالب

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 11 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر احمدی چناری*، حسین ناظری، علی اصغر حبیبی صفحات 1-17
    گریز به جهان آرمانی در مواجهه با سختی های زندگی واقعی حسی شناخته شده در وجود آدمی است که از دیرباز به عرصه ادبیات راه یافته است. یکی از درونمایه های اصلی در آثار سهراب سپهری و نازک الملائکه که از طلایه داران شعر فارسی و عربی در دوران معاصر به شمار می آیند، همین درونمایه قدیم است. این دو در ترسیم جهان مطلوب خود از دو خاستگاه مشترک فکری بهره برد اند که وجه مشترک آنها، نگرش استعلایی مبتنی بر گذر از جهان واقعی است: مکتب رمانتیسم و نمادگرایی عرفانی. جستار پیش روی به تطبیق محتوایی اشعاری از دو شاعر می پردازد که درونمایه مذکور، فصل مشترک آنهاست.جهان کودکی، آغوش طبیعت و جهان پس از مرگ، گریزگاه های مشترک روحی دو شاعر هستند که در بدنه اصلی تحقیق به بحث گذاشته می شوند. یافته ها نشان می دهد که رویکرد سپهری به جهان هستی خوشبینانه تر است و سهراب در مقایسه با نازک در ترسیم جامعه آرمانی خود از مایه های عرفانی بیشتر بهره برده است.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، نازک الملائکه، سفر، رمانتیسم، نماد
  • سید امیر محمود انوار، زهرا فرید صفحات 18-36
    ایجاد درک عمیق از قرآن کریم که کلام حکمت آمیز و حکمت آموز خدای حکیم است؛ نیازمند فراگیری علوم خاصی است که برخی از این آنها عبارتند از: علم صرف و نحو، معانی و بیان، فقه و اصول، تاریخ و.... یکی از مهمترین این علوم، علم مفردات قرآن است. این علم به علت اهمیتی که در یافتن مفاهیم قرآن دارد، در تفسیر نیز جایگاهی والا یافته به حدی که هیچ مفسری بدون اطلاع کافی از آن نمی تواند، تفسیری جامع ارائه دهد. از جمله مباحثی که در حوزه علم مفردات قرآن مطرح می شود، بحث ترادف، اشتراک لفظی و اضداد است که علما بر سر وجود و یا عدم آن در زبان عربی و همچنین در قرآن اختلافاتی دارند که البته این اختلاف نظرها به حوزه تفاسیر نیز راه یافته است.
    «شیخ طوسی» صاحب تفسیر گرانقدر «تبیان» (اولین تفسیر استدلالی شیعه) با توجه به دانش فراوانی که درعلم مفردات قرآن دارد، به بحث درباره بعضی از روابط معنایی میان واژه ها از جمله مترادفات، الفاظ مشترک و اضداد پرداخته و در این زمینه آرایی را ارائه داده است. پژوهش پیش رو به بیان و بررسی به شیوه توصیفی- تحلیلی دیدگاه شیخ طوسی را در زمینه الفاظ مترادف، مشترک و اضداد تبین می کند. از جمله نتایج این مقاله، توجه و دقت فراوان شیخ طوسی به روابط معنایی میان کلمات و تفاوتهای ظریف میان آنها و همچنین توجه به عوامل پیدایش مترادفات و واژه های مشترک و بررسی آنها و نیز آرایی است که در مورد واژگان اضداد ارائه می دهد که البته گاهی این عقاید برخلاف نظر علما و مفسران دیگر است.
    کلیدواژگان: تفسیرتبیان، مفردات قرآن، مترادف، مشترک لفظی، اضداد
  • حسین ایمانیان* صفحات 37-54
    آن بخش از شعر جاهلی که از شائبه ساختگی بودن به دور باشد، آینه ای شفاف و روشن از جامعه زنگار گرفته دوران پیش از اسلام و رفتار، اندیشه و آرمانهای نا بخردانه مردمانش است. تصویر راستین این جامعه را تنها بایست در سروده های گروه های معترض و رانده-شده آن زمان مانند شاعران سیاه، موالی، بردگان و صعالیک و البته در میان آیات قرآن جستجو کرد. سروده های عنتر بن شداد، شاعر سیه چرده و حبشی الاصل جاهلی دو ویژگی مهم دارد: یکی اینکه از تعصب نژادی و اهمیت ریشه عربی یا قبیله ای آن دوره پرده بر می دارد و دیگر اینکه غزل او با حماسه آمیخته است؛ وی به هنگام غزل سرایی و بیان زیبایی معشوق خود «عبله» و دوری او، به یاد میدان نبرد و دلاوری های خود در رویارویی با دشمنان می افتد و تعابیر، تصاویر و ابزار جنگی را وارد غزل می کند و بدین-گونه نوعی(=ژانر) تازه را به نام «غزل حماسی» در ادب عرب ابداع می کند؛ البته حماسی نامیدن این سروده ها که درواقع خود ستایی های شخصی بیش نیست، تنها به سبب داشتن برخی نشانه های ژانر حماسی است. نگارنده در جستار پیش رو، پس از بررسی انگیزه های عنتره از عاشقانه سرایی در کنار حماسه سرایی، به بیان مهمترین ویژگی های این سروده ها می پردازد. به باور برخی از سخن سنجان، تصاویر تغزلی آمیخته با عناصر سپاهیگری، از شعر فارسی و از حوزه غزل مذکر، وارد ادبیات عرب شده است. نوشته پیش رو نشان می دهد، آمیزش تصاویر سپاهی و عاشقانه در شعر عربی و در غزل مونث، بسیار پیشتر از شعر فارسی وجود داشته است، اگر چه عامل و بستر به وجود آورنده آن، در دو ادبیات متفاوت است.
    کلیدواژگان: عنتر بن شداد، جامعه جاهلی، تغزل، حماسه، فخر، سپاهیگری
  • میلاد جعفرپور*، عبدالکریم شجاعی، مهیار علوی مقدم صفحات 55-81
    اسطوره ها پرتو بخشی از حقایق تاریخی اند. لذا هیچ اسطوره ای را نمی توان جعلی، بی معنی و بیهوده شمرد؛ زیرا اگر چنین نبود، اسطوره نمی توانست در ذهن آحاد یک ملت راه یابد و از چنان پشتوانه ای برخوردار گردد که بتواند از غربال تحولات تاریخی بگذرد. بازخوانی و شناسایی اساطیر ملی می تواند مردم هر عصری را از فراز و فرودهای دیروزین خویش مطلع سازد. حسین مجیب المصری یکی از اسطوره پژوهانی است که در سال 2000م با رویکردی تطبیقی، برای اولین بار طی پژوهشی، دراس مقارن للاسطور بین الادب العربی و الفارسی و الترکی، به تحلیل و بررسی اسطوره های ایرانی، عربی و ترکی پرداخته است. فصل فرجامین همین پژوهش تطبیقی به بررسی اسطوره در شعر معاصر ترک اختصاص یافته و در این بخش مجیب المصری با توجه به سروده قیزیل آلمای ضیاگوک آلپ، شاعر معاصر ترک، به نقد اسطوره ای دست آوردهای وی می پردازد. از آن-جایی که در ایران برخلاف بسیاری از دیگر کشورها، دو اسطوره کهن قیزیل آلما و ارگنه قون کاملا ناشناخته باقی مانده است. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی کوشیده است در دو بخش، نخست چیستی و ماهیت پیدایش اسطوره و ارتباط نقد اسطوره ای در ادبیات تطبیقی را توصیف و تبیین کرده، آن گاه دو شخصیت ادبی و تاثیرگذار حسین مجیب المصری و ضیاگوک آلپ را معرفی بنماید و در پایان از نگاه حسین مجیب المصری، ضمن تحلیل و معرفی دو اسطوره قیزیل آلما و ارگنه قون، کارکردها و وجوه معنایی آنها را در سروده ضیاگوک آلپ بررسی کند. دست آورد پژوهش حاضر ناظر بر این امرست که، دو اسطوره مورد بررسی هر یک در عین حفظ و استوارداشت وجهه اساطیری خود، در ذهن و زبان شعری ضیاءگوک آلپ کارکردی اجتماعی یافته و در این فرآیند شاعر کوشیده از هر یک کوبه ای ساخته و بدان روان ناهشیار مخاطب خود را بیدار سازد. از آن جایی که در گستره تحقیقات اسطوره شناسی، این پژوهش در ایران پیشینه ای نداشته، می توان نکات و برآیندهای جدید، مهم و درخور توجهی را از آن دریافت نمود.
    کلیدواژگان: اسطوره، ادبیات تطبیقی، حسین مجیب المصری، ضیاگوک آلپ، قیزیل آلما، ارگنه قون
  • حسین چراغی وش*، کبری خسروی، افتخار لطفی صفحات 82-101
    مناجات رازگویی بنده و بیان عجز و نیاز او به پیشگاه خداوند است که با صفای قلب و رقت احساس انجام می شود. از آنجایی که مناجات در بردارنده فعل و انفعالات درونی است، ماهیت غنایی دارد و چون با نکات آموزنده برای نوع بشر همراه است، آن را غنائی- تعلیمی می نامند. نام امام سجاد(ع) تداعی کننده مناجات در اذهان است، ایشان از عنصر فرهنگی دعا برای نهادینه کردن و تثبیت تشیع و اسلام راستین بهره گرفت و در قالب زبان دعا فرهنگ سازی نمود. در این مقاله سعی شده است عناصر سبکی مناجات التائبین در سه سطح آوایی، نحوی، دلالتی (البته با نگاهی متفاوت به سطح دلالت) و میزان انسجام این سطوح با همدیگر به روشی توصیفی-تحلیلی در سایه سبک شناسی ساختارگرا تجزیه و تحلیل شود. در این مناجات، ایشان از سطح آوایی برای خلق موسیقی و تاثیر گذاری بیشتر کلام بهره گرفته است و در سطح نحوی در قالب الفاظی زیبا و با دقت در اسلوب بیان و چینش الفاظ و جملات لفظ و معنا را هماهنگ نموده و این سطح را در خدمت ساختار کلی متن قرار داده، در سطح دلالتی با دقت در انتخاب الفاظ متناسب در محور جانشینی لفظ را در محور همنشینی در خدمت معنای مورد نظر قرار داده است و در کنار القای مفاهیم به ادبیت و جنبه زیبایی شناختی نیز توجه داشته است، همه سطوح فوق حول محور کلی متن(ارتباط با خدا) می چرخند.
    کلیدواژگان: مناجات التائبین، سبک شناسی، سطح آوایی، سطح نحوی، سطح دلالتی
  • اکرم روشنفکر، محمدرضا هاشم لو، زهرا صفرپور صفحات 102-120
    امروزه داستان نویسی با رویکرد به مضامین اجتماعی انواعی مختلف یافته است. از جمله آنها داستان روستایی است که پس از رویدادهای مهم نیمه اول قرن بیستم در نگارش ادبی ظهور یافت و به مرور زمان و اهتمام نویسندگان عرب، جای خویش را در ادبیات عرب گشود. برخی از نویسندگان عنصر مکان داستان خویش را با توجه به جامعه ای روستایی تعریف کرده و برخوردار از دانایی خویش درباره ساختار جوامع روستایی حادثه پردازی نموده اند. در همین راستا ادبیات لبنان نیز از داستانهای روستایی بی بهره نمانده است. املی نصرالله از مجموع آثار فاخری که در ادبیات داستانی برجای نهاده، تاکنون سه داستان بلند روستایی و چند داستان کوتاه را به قلم تحریر کشیده است.این مقاله به بررسی داستانهای روستایی املی نصرالله پرداخته و ویژگی های نگارش ادبی نویسنده و رویکرد مضامین داستانهای روستایی او را بیان نموده و میزان شکوفایی روستایی نویسی حرفه ای را در داستانهای وی به شیوه توصیفی– تحلیلی نشان داده است و این نتیجه کلی را به دست داده که قلم «املی نصرالله» در پرداختن به حوادث و شخصیتهای داستانهای روستایی پیشرفت تدریجی داشته و آثار وی بلوغ و استواری فن نگارش روستایی را در ادبیات لبنان عرضه نموده است.
    کلیدواژگان: لبنان، داستان روستایی، املی نصرالله
  • صادق سیاحی*، سعیده جلالی فرد صفحات 121-146
    رثا یکی از درون مایه های مستقل شعری است که از گذشته های دور، نقشی پررنگ در صفحه شعر شاعران داشته است. رثا رهاورد تجربه عاطفی شاعر و ترجمان اوضاع اجتماعی، فرهنگی و اعتقادی جامعه اوست که شاعر در آن، سوگ و سوزهای درون خویش را در غم فراق ابدی عزیزان به نمایش می گذارد. در زبان عربی رثا به سه دسته ندب، تابین، عزا تقسیم بندی می شود که در این میان، عزا از جایگاهی برتر برخوردار است. شاعر در آن به تفکر در حقیقت مرگ و زندگی می پردازد. در پاره ای اوقات این تفکر و تامل شاعر را به معانی فلسفی نزدیک می کند. ابوالعلا معری (449- 636ه.ق) فیلسوف شعرا، از جمله شاعرانی بود که به اوج این فن دست یافت. بهترین دلیل بر این ادعا، «دالیه» اوست که در رثای یکی از فقهای معاصرش سروده است.
    این جستار می کوشد تا با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از ابزار کتابخانه ای، به بررسی چهار عنصر ادبی؛ یعنی معنا، عاطفه، خیال و اسلوب در این قصیده بپردازد. پژوهش صورت گرفته در این مقاله نشان می دهد این قصیده که از نیکوترین قصیده های شاعر محسوب می-شود از عاطفه ای قوی و حکمتی عمیق سرشار است. میان قالب شعری، کلمات، مضمون، مفهوم و خیال موجود در این شعر هماهنگی معناداری وجود دارد. شاعر در آن با عاطفه راستین خویش بر دوست مرحومش سرشک می ریزد؛ اما با این حال تلاش می کند تا بر این عاطفه و احساس جامه ای از عقل و تامل بپوشاند. این قصیده همچنین در بردارنده برخی نظریات شاعر درباره دنیا، زندگی و مرگ و نیز حاوی پیامهای اخلاقی برای مخاطبان خود است.
    کلیدواژگان: رثا، تجربه عاطفی، دالیه، ابوالعلاء معری
  • وفادار کشاورزی*، مرضیه فیروزپور صفحات 147-160
    کهن الگوی سایه عمیقترین سطح ناخودآگاه جمعی، انباشته از غرایز ابتدایی نوع بشر است که انسان آنها را از نیاکان خود به ارث برده است. سایه، بخش تاریک روان ناخودآگاه دارای جنبه های مثبت و منفی است. این پژوهش با تکیه بر ویژگی ها و صفات دوسویه ای که این کهن الگو دارد، به تحلیل اشعار بلند الحیدری، از شاعران امروز عرب، پرداخته است. نتایج این جستار نشان می دهد که سایه با نمودهای مثبت و منفی اش در اشعار این شاعر حضور دارد که نمونه بارز وجدان بیدار اجتماع است. او در تلاش است با محو نکردن سایه زندگی سرشار از خوبی را برای دیگر انسانها به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: یونگ، ناخودآگاه جمعی، کهن الگو، سایه، بلند الحیدری
  • حسن گودرزی لمراسکی*، معصومه زندنا صفحات 161-179
    جریان سیال ذهن، سبکی نو در داستان نویسی است که در آن نقش نویسنده به حداقل ممکن می رسد؛ چرا که اندیشه ها و احساسات شخصیتها همانگونه بیان می شود که در ذهن آنان جریان دارد. در این شیوه، ترتیب زمانی، مکانی و نظم منطقی رویدادها به هم می ریزد. روش های روایی تک گویی درونی و حدیث نفس شخصیتها را می توان در تقویت این شیوه روایی موثر دانست. از نویسندگانی که از این شیوه در آثار خود استفاده کرده اند، می توان به جیمز جویس، ویلیام فاکنر، ویرجینیا وولف و...، از میان نویسندگان عرب نجیب محفوظ، غسان کنفانی، حلیم برکات و... و از بین نویسندگان ایرانی عباس معروفی، هوشنگ گلشیری و... نام برد. این جستار با نقد رمان «الشحاذ» اثر نجیب محفوظ به کمک معیارهای جریان سیال ذهن و روش تحلیل محتوا به این نتیجه دست یافته است که نویسنده در این رمان، وظیفه انتقال بخشهایی مهم از داستان خود را به عهده گفتگوها از جمله تک گویی درونی نهاده، و بدین وسیله به خواننده اجازه داده تا مستقیم و بدون دخالت راوی در جریان افکار و احساسات قهرمان داستان قرار گیرد. همچنین با کمک ویژگی های مختلف تک گویی درونی از قبیل صاحب تک گویی درونی، در نظر نگرفتن مخاطب معهود، شیوه شخصیت پردازی، راهیابی به ذهن قهرمان و پدیده همزمانی، توانسته شخصیت قهرمان را به مخاطب معرفی کند.
    کلیدواژگان: رمان، جریان سیال ذهن، تک گویی درونی، نجیب محفوظ، الشحاذ
  • یحیی معروف*، فاروق نعمتی صفحات 180-199
    واژه «نوستالژی» که در زبان فارسی با تعبیر «غم غربت» از آن یاد می کنند، به مفهوم احساس غم و حسرت برای خاطرات از دست رفته گذشته است که فرد با یادآوری آن، دچار غم و اندوه می شود و نوعی دلتنگی بر او سایه می افکند. عواملی گوناگون همچون روزهای خوش دوران کودکی، تبعید یا مهاجرت، وضعیت ناگوار سیاسی و اجتماعی، وضعیت دشوار زندگی و...، از زمینه های به وجود آمدن احساس غم در وجود آدمی است.
    بدر شاکر سیاب و منوچهر آتشی، هر دو از شاعران منطقه جنوب هستند؛ یکی از جنوب عراق (بصره) و دیگری از جنوب ایران (بوشهر). این مقاله با درنگی بر سروده های این دو شاعر، به عنوان دو سراینده بزرگ و نوپرداز معاصر، به تحلیل و واکاوی برجسته ترین مولفه ها از غم سروده های نوستالژی در اشعار آنها پرداخته است. نتیجه حاصل از این بررسی تطبیقی نشان می دهد، عوامل گوناگون محیطی و اجتماعی، و زندگی همراه با سختی و رنج، نشانه-هایی فراوان از احساس غربت در اشعار سیاب و آتشی با خود به همراه دارد. یادآوری دوران کودکی، شوق بازگشت به روستا، پناه بردن به آرمان شهر (مدینه فاضله) و مشکلات و اندوه های فردی و خانوادگی، از احساسات نوستالژی در شعر این دو سراینده است. علاوه بر این، بایست از وجود دو گونه متفاوت از غم غربت در اشعار بدر شاکر سیاب و منوچهر آتشی سخن گفت.
    کلیدواژگان: غم غربت (نوستالژی)، بدر شاکر سیاب، منوچهر آتشی، شعر معاصر عربی و فارسی
  • حمیدرضا میرحاجی*، راضیه سادات الحسینی نوش آبادی صفحات 200-219
    مکاتب زبانی معاصر چه صورتگرا(formalism) چه نقشگرا(functionalism) و چه شناختی (cognitive) اصولی را در مطالعه زبان پایه ریزی کردند که در نوع خود منحصر به فرد است؛ لیکن به علت یکجانبه نگری و فروگذاری برخی جوانب، نواقصی در نظریاتشان به چشم می خورد؛ این در حالی است که قرنها پیش زبانشناسان مسلمان، اصولی برای دستور زبان عربی وضع کردند که هنوز بعد از گذشت 1400سال کمتر کسی توانسته در آن خللی وارد کند؛ اصولی که هم به صورت عنایت داشت هم به نقش. این مقاله با بررسی زبانی ریشه شناسانه در اولین دستور مدون زبان عربی؛ یعنی «الکتاب» سیبویه و واکاوی شیوه های تحلیلی به کار رفته در آن، دستاوردهای این اثر عظیم را در گستره مفاهیم مطرح در مکاتب جدید زبانشناسی (اواخر هزاره دوم و دهه اول هزاره سوم) خصوصا مکتب صورتگرای زایشی-گشتاری(generative transformational) و مکاتب نقشگرا (functional schools) ارزیابی کرده و معتقد است که سیبویه در نگارش اثرش با رویکردی تعاملی و صورتگرا –نقشگرا، داده های زبانی را در سه سطح نحو، معنا و کاربرد بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: سیبویه، الکتاب، مکتب صورتگرای زایشی، گشتاری، مکتب نقشگرایی، رویکرد تعاملی
  • علی نجفی ایوکی*، طاهره تازه مرد صفحات 220-241
    هنجارگریزی یکی از شگردهای مطرح در نظریه های نقد فرمالیستهای روس است که در تعریفی ساده می توان آن را خروج از زبان معمول و معیار دانست. بهره گیری از این ترفند بیانی به آفرینش زیبایی و پویایی سخن می انجامد و در نهایت سبب توجه دوچندان مخاطب به متن می گردد. شاعرانی که چیره دست ترند افزون بر اینکه می کوشند به مفاهیم و معانی تازه روی آورند، توجهی ویژه نیز به ساختار و زبان شعری خود دارند تا بتوانند ضمن دور شدن از زبان معمول، توانمندی بیانی خود را به رخ مخاطب بکشند، با این باور که اندیشه های تازه گرچه ممکن است در قالب زبان معمول و هنجار، گفتنی و دریافتنی باشند، با اینهمه ممکن است غبار عادت بر واژگان، تعابیر، تصاویر و ساختار شعری بنشیند و از توجه مخاطب به متن بکاهد.
    شاعران پیشگام معاصر عرب با جریان نوگرایی، به نوآوری در مفاهیم و زبان شعری روی آوردند که در این میان صلاح عبدالصبور(1981-1931م) شاعر معاصر مصر از جمله آنان است. این شاعر علاوه بر اینکه در حوزه مفهوم شعری برجستگی دارد، در حوزه زبان و بیان شعری نیز توجه منتقدان ادبی را به خود جلب کرده است. به تحقیق باید گفت که وی کوشش کرده است تا از فرایند خودکاری زبان شعری بپرهیزد و به تکرار مکرر زبان پیشینیان نپردازد تا از این رهگذر به هنری شدن سخن و تاثیرگذاری بیشتر آن بر خواننده کمک کند و شعری به او ارائه دهد که برجستگی زبانی و تاثیرگذاری مشخصه اصلی آن است. لذا بهره گیری از شگرد هنجارگریزی توسط شاعر، بعد زیباشناختی متن را دوچندان کرده است.
    کلیدواژگان: عبدالصبور، هنجارگریزی، غریب سازی، برجسته سازی، رسانگی
|
  • Ali Akbar Ahmadi Chenari*, Hossein Nazeri, Ali Asghar Habibi Pages 1-17
    Escape to the utopian world ¬ when facing the difficulties of life is an known feeling in human which has long found its way to literature. One of the main themes used in the works of Sohrab Sepehri and Nazek Al-malaeke, the two great pioneers of contemporary poetry in Persian and Arabic literature respectively, is the archaic and past themes. These two poets express their ideal world by appealing to a similar school of thought. The common point of the two origins of thought is the transcendental attitude based on the transition from the real world: romanticism and spiritual symbolism. This comparative study addresses the content of the two poet's poems in which they both share a common theme. World of childhood, nature, and the after world are shared mental asylums of the two poets which are discussed in the main body of the article. The results show that compared to Nazek, Sepehri is more optimistic and has used more mystical themes in presenting his ideal world.
    Keywords: Sohrab Sepehri, Nazek Al malaeke, Journey, Romanticism, Symbol
  • Saeed Amir Mahmud Anvar, Zahra Farid Pages 18-36
    Creating a deeply and accurate understanding of the Quran being the wise words of the almighty God. Understanding the Quran requires learning special sciences including grammar, connotation, expression, jurisprudence, interpretation, history and many other related sciences. One of the most important of them is the science of the Quran words. This important science in exploring the concepts of the Quran is also of high importance in the Quran's interpretations; and no interpreter is able to provide a comprehensive analysis without a good knowledge of it. Among the topics that will be addressed in the area of the Quran's Mofradat are the topics of synonyms, common words, and antonyms; scholars have different opinion over the existence of these elements in Arabic and the Quran and their differences have let to different interpretations of the Quran. Sheikh Tosi, the commentator of Tabyan, (the first logical interpretation o Shiit), has a vast knowledge on the subject of Mofradat. He has discussed some of the conceptual relations between words specially synonyms and antonyms and has presented some theories. The present paper examines Sheikh Tosi's perspective in the area of synonyms, common words, and antonyms. The results show Sheikh Tosi's attention towards conceptual relations and their delicate differences among words along with considering their origins. His theories are sometimes in contrast with other interpreters. The present study uses a descriptive analytical method and is based on the samples results of the Tebyan Commentary.
    Keywords: Tebyan commentary, Quran words, Synonym, Common words, Antonyms
  • Hosein Imanian* Pages 37-54
    Poetry of the ignorance era which is undoubtedly not free from artificiality, is a transparent mirror reflecting the dust of ignorance of the Pre-Islamic society and its people's unthoughtful behaviors and beliefs. A genuine image of such society is only to be found in the poems of the abandoned and opposition parties like Negro poets, Mawali, Slaves, and Saalik and especially in the Quranic verses. The poems of Antarah Ibn Shaddad, the originally Abyssinian blackish poet, have two prominent characteristics: on the one hand he unveils the racism as well as the importance of Arabic or the tribal originality of that period and on the other, he associates his lyrics with epics. While expressing the beauty of his beloved "Ablah" and being away from her, he remembers the battle field and his own bravery confronting the enemy. He brings a new genre preferably called epic sonnet. Being called epic is not a narcissistic act but it is due to bearing some certain features of the epic. After investigating Antarah's motives in her epic and lyric poem, the present study expresses the most prominent characteristics of such poems. According to some epigrammatists the epic-associated sonnet images is derived from the Persian poems through the masculine sonnet discipline. The present paper indicates the imageries of martialism and amour in the Arabic poetry and in the feminine sonnets existed long before the Persian poetry; however, the generating agent and foundation of such poems are different in both literatures.
    Keywords: Antarah Ibn Shaddād, Ignorance society, Sonnet, Epic, Pride, Martialism
  • Milad Jaafarpoor*, Abdolkarime Shojaee, Mahyar Alavimoghaddam Pages 55-81
    Some part of historical facts can be found in myths. Myth cannot be considered fake or meaningless. Undoubtedly myth contains an element of truth, otherwise it would not spread in the minds of people and become so powerful that it survived historical revolutions. Mythology in every nation can announce people from their changes and revolutions in every time. Hussein Mogeib Al-Massry is a mythologist that for the first time in a comparative research, in 2ooo, in Comparative Review of Arabic, Persian and Turkish Myth, analyzed and compared the Persian, Arabic and Turkish myths. The last chapter of this comparative review is devoted to the study of myth in contemporary Turkish poem. In this part, Mogeib Al-Massry writes a mythical criticism on Ziya Gökalp's Kizil Elma. Unlike many other countries, the two ancient myths of Kizil Elma and Ergene Qūn, have remained unknown in Iran. Thus, through a descriptive analysis, this paper endeavors attempts to describe the nature and origin of myth and analyzes the relation mythical criticism with comparative literature. Then, the two literary and effective writers Hussein Mogeib Al-Massry and Ziya Gökalp are introduced, and their works are studied and analyzed. The two myths of Kizil Elma and Ergene Qūn are studied and their meanings in Ziya Gökalp poem. Since this research is done for the first time in Iran, many important and remarkable points can be gained.
    Keywords: The Koran, Rhetoric, Iranians, Arabs, Influence, Comparative Literature
  • Hossein Cheraghivash*, Kobra Khosravy, Eftekhar Lotfy Pages 82-101
    Supplication is defined as passionately praying and expressing one's weakness to Allah. Since supplication involves internal interaction with God, it is lyrical in nature; moreover, because it contains informative topics for human beings, it is lyrical-didactic. The name of Imam Sajjad is associated with supplication and praying to God. He employed the cultural elements of supplication to prove Shiite and real Islam and paved the way for the supplication discourse. This article attempts to analyze both the stylistic elements of Monajat Altabeen in the three areas of phonetics, syntax, and semantics. Then the degree of the coherence among these areas through an analytical-descriptive methodology in the light of a structural stylistics is explored. This supplication utilizes the phonetic level to create rhythm and to heighten the influence of discourse; syntactically, it uses beautiful phrases and carefully chooses the order of words and sentences along with their meanings and this level is in the service of the overall structure of the text; semantically, it employs appropriate words, by substituting words to suit the meaning. In conveying the meaning, the aesthetic aspect of the work has also been taken into account; all the above mentioned levels work in line with the general framework of the text.
    Keywords: Monajat Altabaeen, Stylistics, Phonetic level, Syntactic level, Semantics level.
  • Akram Roshanfekr, Mohammad Reza Hashemloo, Zahra Safar Poor Pages 102-120
    Story writing, today considered as literary writing techniques, falls into different categories by approaching social themes. After the important events of the first half of the twentieth century pastoral writing found its way into literature; with the passage of time and the endeavor of the Arabic writers it also appeared in the literary writings of the Arab writers. Some of the writers chose the setting of their stories based on rural communities and drew on the incidents of such societies. In this regard, the Lebanon literature has also profited from the pastoral stories. Emily Nasrallah has written three pastoral novels and several short stories. This paper deals with Emily Nasrallah's pastoral stories and explores the writer's literary features and themes by showing its manifestations in her stories. The descriptive-analytical method indicates that Emily Nasrallah's style of writing shows a gradual improvement in her pastoral writings, revealing her maturity and constancy.
    Keywords: Lebanon, Pastoral story, Emily Nasrallah
  • Sadeq Sayyahi*, Saeideh Jalali Fard Pages 121-146
    Elegy is one of the independent themes of poetry that had has an important role in poems. Elegy is the result of the emotional experience of the poet, transferring the social, cultural, and religious condition, where he portrays his inner grief in losing his loved ones. In Arabic, elegy is divided in to three categories of Nadb, Tabeen and mourning. Among them mourning is superior in which the poet deals with the truth of life and death. Sometimes this kind of thinking makes the poet closer to philosophical meaning. Abolala Moeri (1059-1239), was a philosophical poet who ecelled in this technique. The best reason for this claim is his “Daliye” which is written for the loss of his contemporary friend. Through a descriptive analytical method and library research, the present paper analyses the ode in terms of four elements of meaning, emotion, imagination and style in this ode to pay. This study indicates that the chosen poem is the writer's best ode and it contains strong emotion and profound wisdom. There is a meaningful harmony among the poetical structure, words, themes, concepts, and imagination. Truthfully he weeps his friend's death; however, he attempts to color his emotions and feelings with reason and contemplation. The ode also contains some of the poet's ideas on the world, life, and death and includes moral messages for its audience.
    Keywords: Elegy, Emotional experience, Daliye, Abolala Moari
  • Vafadar Keshavarzi*, Marzieh Firoozpour Pages 147-160
    The archetype of shadow is filled with the most basic primary instincts of human beings inherited from their primogenitors. Shadow, the dark part of the unconscious has positive and negative points. By focusing on the opposing features and of this archetype, the present research intends to study and analyze Al-Heidaris, the Arabic contemporary poet, long poems. The study indicates that shadow, both with its positive and negative features, can be traced in the poetry of this poet; this in turn signifies a prominent example of the social conscience. By considering the archetype of shadow, he tries to portray a life full of goodness.
    Keywords: Jung, Collective unconscious, Archetype, Shadow, Boland Al Heidari
  • Hassan Goodarzi Lomraski*, Masomeh Zandna Pages 161-179
    Stream of consciousness is a new style in story writing in which an author's role is minimized for the thoughts and feelings of characters are expressed as they come to their minds. In this method, the chronological time, place and the logical order of events are cluttered. The narrative techniques of soliloquy and interior monologue can be considered effective in narration. Among the writers who use this technique in their works are James Joyce, William Faulkner, Virginia Woolf; Najib Mahfouz, Ghassan Kanafani, Halim Barekat, from the Arab world; and from Iran Sadeq Chubak, Abbas Maroufi, Hooshang Golshiri can be named. The aim of this research is to study Beggar by Najib Mahfouz and analyze the effect of the stream of consciousness on the mentioned novel. The study shows that the author has expressed some of the main parts of the story through stream of consciousness and content analysis including interior monologue and thereby allows the reader to become directly involved in the thoughts and feelings of the hero. Thus, addressing the other characteristics of the interior monologue including the character's monologue, avoidance of the conventional audience, characterization, entering the mind of the hero, and the synchronization phenomenon has introduced the hero to the reader.
    Keywords: Novel, Stream of consciousness, Inner monologue, Najib Mahfouz, Beggar
  • Yahya Maroof*, Faroogh Nemati Pages 180-199
    Concept of Nostalgia, in Persian known as homesickness, conveys feelings of sadness and a longing for the memories of the past. Many factors including the pleasant days of childhood, exile, emigration, the social and political conflicts, and problems of life produce nostalgia. Badr Shaker and Manochehr Atashi, from the south regions, one of them is from South of Iraq (Basra) and the other one from South of Iran (Bushehr). This study analyzes the most prominent factors of nostalgia in the works of the two innovative poets. The comparative results show that there many factors such as social and environmental issues and hardships of life has caused numerous signs of nostalgia in the poetry of the two poets. Recalling childhood, the desire to return to the village, taking refuge in Utopia, personal and family problems, are instances of nostalgia in the poetry of the two composers. In addition, the paper aims to discuss the two different kinds of nostalgia used by Shaker Seib and Manochehr Atashi.
    Keywords: Nostalgia, Badr Shaker Seiab, Manocheher Atashi, Contemporary Arabic, Persian poetry
  • Hamid Reza Mirhaji*, Razieh Sadat Alhoseini Nooshabadi Pages 200-219
    The contemporary linguistic schools whether formal, functional, or cognitive have established some principles in language studies that are unique; however for various reasons, such as emphasis on a special case and inattentiveness to other aspects, we encounter some shortcomings. Many years ago Muslim linguists determined a set of rules for the Arabic grammar that after 1400 years rarely has anyone been able to challenge it. These rules consider both formal and functional matters. This article analyzes these cases in Sibawayh's 'The Book' and searches for the analytical methods in initial writings of the Arabic grammar. It evaluates the achievements of this valuable work from the perspective of contemporary linguistic schools (developed in late second millennium and the early of third millennium) especially generative transformational and functional schools. This article concludes that Sibawayh has used a combination of formal and functional approaches in terms of syntax, semantics, and usage.
    Keywords: Sibawayh, The Book, Generative Transformational School, Functional School, Combination approach
  • Ali Najafi Ivaki*, Taherh Tazeh Mard Pages 220-241
    Deviation is one of the most considerable techniques in critical theories of Russian formalists which can be simply defined as a departure from the norms of language instructions. The use of this declarative technique leads to the beauty and dynamism of the speech; thus, it ultimately increases the reader's attention to the text. Skilled poets try to capture new concepts, pay prominent attention to the construction and context of their literary language, this way not only they distance from the norms but also show their mastery in expressing their abilities to the reader. They believe that although new concepts could be expressed and understood within the norms, dust of habit over the literary words, expressions, images, contexts and constructions may lead the reader to be less attentive to the context. Along with modernism, pioneers of contemporary Arab poets appealed to innovation in the concepts of literary language and Salah Abdualsabur (1931-1981) is one of them. This Egyptian poet is not only a talented poet in implementing literary new concepts but also draws the attention of critics to his use of declarative techniques. He, indeed, tries to avoid using cliché processes and not to imitate the language of the past poets; thus, his poetry tends to be artistic and more influential where effectiveness and foregrounding are its main features. Thereupon, the poet's deviation has doubled the aesthetic aspects of his literary works.
    Keywords: Abdualsabur, Deviation, Defamiliarization, Foregrounding, Communication