فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال یازدهم شماره 11 (پیاپی 52، بهمن 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سهیلا آهنگرزاده رضایی، فواد رحیمی *، حسین حبیب زاده، آرام فیضی صفحه 847
    پیش زمینه و هدف
    عوارض تنفسی یکی از عمده ترین مشکلات پس از اعمال جراحی و به خصوص عمل جراحی قفسه سینه می باشد که عملکرد ریه را تغییر می دهد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر شبیه ساز فیزیولوژیک رفلکس سرفه بر عوارض تنفسی در بیماران تحت اعمال جراحی قفسه سینه بستری در مرکز آموزشی و درمانی امام خمینی ارومیه انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک مطالعه تجربی بود، واحدهای مورد پژوهش شامل 60 بیمار بستری در بیمارستان امام خمینی ارومیه با محدوده سنی 35-64 سال بودند. واحدها به روش نمونه گیری متوالی انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله از شبیه ساز فیزیولوژیک سرفه استفاده شد و گروه کنترل به روش روتین در بخش مراقبت شدند. ابزار گردآوری داده ها، برگه ثبت اطلاعات دموگرافیک و فرم معاینه و مشاهده عوارض تنفسی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار 16SPSS به کار رفت و از آمار توصیفی و تحلیلی و آزمون های مناسب نظیر کای اسکوئر و تی تست استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که در گروه کنترل 50/66 درصد عوارض تنفسی ایجاد شد، در حالی که در گروه مداخله 70/16 درصد موارد دچار عوارض تنفسی شدند. بین دو گروه از نظر ابتلا به عوارض تنفسی اختلاف معنی دار شد (05/0p<)، به طوری که در گروه مداخله عوارض تنفسی کمتری مشاهده گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به کاهش بروز عوارض تنفسی در گروه مداخله می توان نتیجه گرفت که استفاده از شبیه ساز سرفه می تواند بروز عوارض تنفسی در بیماران تحت اعمال جراحی قفسه سینه را کاهش دهد و پیشنهاد می گردد که در این بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبیه ساز فیزیولوژیک سرفه، عوارض تنفسی، جراحی قفسه سینه
  • محمد فریدونی، مرضیه دهقانی*، مصطفی شیخ زاده صفحه 854
    پیش زمینه و هدف
    دانشگاه ها جزو مهم ترین موسسات جامعه انسانی محسوب می شوند؛ در عصر حاضر، از مهم ترین توقعات جامعه از دانشگاه بالا بردن سطح هوش اخلاقی در کنار ارتقای سطح علمی جامعه است. از این رو پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین سطح هوش اخلاقی با سبک تدریس اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی بوده و نیز از لحاظ ماهیت تحقیق کاربردی است. جامعه آماری پژوهش اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه به تعداد 412 نفر بودند که 156 نفر به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق دو پرسشنامه هوش اخلاقی لینیک و کیل (2011) و نیز پرسشنامه سبک تدریس گراشا (1996) بودند که پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ با نرم افزار SPSS 16 محاسبه و به ترتیب 94/0 و 855/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون، و رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین سطح هوش اخلاقی اساتید با نوع سبک تدریس آنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ همچنین بین ابعاد هوش اخلاقی شامل «درستکاری»، «مسئولیت پذیری»، «دلسوزی» و «بخشش» با نوع سبک تدریس آنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ می توان سبک تدریس اساتید را از روی سطح هوش اخلاقی آنان پیش بینی نمود.
    بحث و نتیجه گیری
    می توان با کمک اساتید، از طریق کلاس های درس و اتخاذ سبک تدریس مناسب، سطح هوش اخلاقی دانشجویان را بالا برد.
    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دانشگاه ارومیه، هوش اخلاقی، سبک تدریس
  • سمیه غفاری*، مسعود فلاحی خشکناب، کیان نوروزی، عیسی محمدی صفحه 863
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به گسترش روز افزون مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، صرف هزینه های کلان و ناتوانی های متعدد جسمی و روحی بیماران، ارائه مراقبت توان بخشی کارآمد و به موقع اهمیت ویژه ای دارد. ولی شواهد موجود نشان می دهند که در حال حاضر مراقبت توان بخشی کارآمدی برای این بیماران وجود ندارد. لذا این مطالعه با هدف شناخت و تبیین موانع مراقبت توان بخشی در بیماران ام اس انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه با روش کیفی و رویکرد تحلیل محتوا صورت گرفت. مشارکت کنندگان شامل 35 نفر از بیماران و مراقبت کنندگان خرفه ای و خانواده ها بودند که بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف در این پژوهش شرکت داشتند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه های بدون ساختار بود و تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوا صورت گرفت.
    یافته ها
    فرایند تجزیه و تحلیل داده ها در نهایت به پیدایش پنج درون مایه تحت عناوین: نقص اطلاعاتی، عدم دستیابی بیمار به سازگاری، بستر نامناسب بهره گیری، ضعف اجرایی و ضعف شخصیتی بیمار منتهی شد، که در متن مقاله به تفصیل شرح داده شده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    دستیابی به مضامین فوق می تواند باعث افزایش آگاهی دولت، جامعه، خانواده ها و مسئولین مراقبتی درمانی درباره موانع مراقبت توان بخشی بیماران ام اس گردیده و این امر به مسئولین برای تدوین و برنامه ریزی دقیق تر و به جامعه، دولت و خانواده ها برای حمایت بهتر و بیشتر از بیماران کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، مراقبت توان بخشی، پرستار، تحلیل محتوا
  • معصومه فرهادی، معصومه همتی مسلک پاک*، حمیدرضا خلخالی صفحه 875
    پیش زمینه و هدف
    شغل پرستاری به سبب ماهیت آن با درجه بالایی از استرس همراه است. استرس شغلی چالشی فرا روی حرفه پرستاری می باشد که علاوه بر اثرات سوء بر سلامت جسمی و روانی پرستاران، مشکلات جدی برای سیستم های مراقبتی به وجود می آورد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل استرس زای شغلی در پرستاران شاغل در بخش های ویژه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 60 پرستار شاغل در بخش های ویژه مراکز آموزشی درمانی امام خمینی ره و شهید مطهری شهر ارومیه به روش تمام شماری در اردیبهشت ماه 1392شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تجدید نظر شده تافت-گری و اندرسون بود. اطلاعات پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss 16 و روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میانگین نمره در عوامل استرس زای شغلی، مربوط به عامل مرگ و مردن (55/26 ± 70/135) و کمترین میانگین نمره (57/29 ± 65/100) مربوط به مشکلات با همکاران گزارش گردید. آزمون آماری من ویتنی تفاوت آماری معنی داری بین دو عامل استرس زای مرگ و مردن و ارتباط با سرپرستاران بین دو مرکز آموزشی شهید مطهری و امام خمینی ره شهر ارومیه نشان داد (5/0 P<). 35/58 درصد از پرستاران در این مطالعه استرس زیاد را گزارش کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای استرس شغلی و اثرات زیان بار متعاقب آن شناسایی منابع و موقعیت های استرس زا می تواند راه گشای انجام اقدامات مناسب جهت مقابله و کاهش آن ها باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرستار بخش ویژه، عوامل استرس زا
  • ناصر خلجی*، ناصح عبدالله زاده، جلال پورقاسم، مجتبی ملکی صفحه 884
    پیش زمینه و هدف
    کله سیستیت یکی از بیماری های شایع دستگاه گوارش می باشد که می تواند خود را به صورت حاد یا مزمن نشان دهد عوامل متعدد محیطی، پاتولوژیک و فیزیولوژیک می توانند باعث بروز این بیماری گردند. همچنین شیوع و اپیدمیولوژی این بیماری به دنبال تغییر در روش های زندگی و صنعتی شدن جوامع رو به تغییر است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع این بیماری به صورت حاد و مزمن و ارتباط آن با پارامترهای فیزیولوژیک و محیطی در افراد مبتلا که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند می باشد.
    مواد و روش کار
    بررسی ها بر روی بیمارانی که در طول یک سال در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه با تشخیص کله سیستیت بستری و تحت عمل جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک قرار گرفته بودند انجام گرفت. تقسیم بندی بیماران در دو گروه کله سیستیت حاد و مزمن بر اساس یافته های جراحی و پاتولوژی بیمار و همچنین ارتباط بیماری با سن، جنس و محل زندگی افراد انجام گرفت و داده ها توسط آزمون مجذور کای و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از 448 بیمار بررسی شده در این مطالعه 313 مورد کله سیستیت مزمن و 135 مورد کله سیستیت حاد داشتند همچنین نسبت کله سیستیت مزمن به حاد در خانم ها بیشتر و در آقایان این نسبت حالت عکس دارد. بالاترین میزان شیوع بیماری مربوط به دهه پنجم زندگی افراد یعنی سنین بین 40 تا 50 سالگی بود که جمعا به تعداد 81 مورد گزارش شد. همچنین از تعداد کل بیماران 353 مورد زن و 95 مورد مرد بودند.180 مورد روستائی و 268 مورد شهر نشین بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه عوامل جنسیت، سن و محل زندگی در بروز بیماری کله سیستیت و حاد و مزمن بودن آن موثرند و تفاوت ناشی از آن ها احتمالا به دلیل اختلافات هورمونی و فعالیت های متفاوت ناشی از تنوع زندگی شهری و روستایی می باشد.
    کلیدواژگان: کله سیستیت، سن، جنسیت، محل زندگی
  • فاطمه ملک پور، یوسف محمدیان*، علیرضا ملک پور، یوسف محمدپور، عبدالله شیخ احمدی، امین شاکرمی صفحه 892
    پیش زمینه و هدف
    80 درصد کارها در سیستم بهداشت و درمان بر عهده پرستاران می باشد. حرفه پرستاری یکی از مشاغل با بارکاری بالا می باشد. ارزیابی بارکاری در پرستاران که با جان انسان ها سروکار دارند حائز اهمیت است تا خدمات موثری را ارائه دهند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان بارذهنی کار در بین پرستاران و عوامل موثر بر آن می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی به روش مقطعی بود که در سال 1391در بین 120 پرستار بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد. در این مطالعه ما از شاخص NASA- Task Load Index(TLX) برای ارزیابی بارذهنی پرستاران استفاده کردیم. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نیاز ذهنی بیشترین مقدار (24/21± 16/86 (و نیاز فیزیکی کمترین مقدار (16/22 ± 83/55) نسبت به بقیه حیطه های بارکاری را دارد. میانگین نمره بارذهنی کار در بخش مراقبت های ویژه بیشترین مقدار) 49/20 ± 33/82) بود. بین ساعات کار در هر هفته، بخش، شیفت کاری و تعداد بیمار برای هر پرستار با میانگین نمره ذهنی بار کار ارتباط معنی داری یافت شد (05/0 p<).
    بحث و نتیجه گیری
    میانگین نمره بارذهنی کاری در بین پرستاران بالا بوده، که این امر می تواند بر کیفیت مراقبت های ارائه شده توسط پرستاران تاثیر منفی بر جای بگذارد. بنابراین اجرای برنامه های موثر به منظور تعدیل و کاهش بارذهنی در جهت ارتقاء عملکرد پرستاران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بارذهنی کار، شاخص NASA - TLX، پرستاران، علوم پزشکی ارومیه
  • رحیم بقایی، یاسر مرادی*، سمیرا امین الشرع، هاله زارع صفحه 900
    پیش زمینه و هدف
    تصمیم گیری اخلاقی به فرآیند تصمیم گیری به منظور تشخیص موضوعات از طریق تجزیه و تحلیل آن ها بر طبق معیارهای اخلاقی و تصمیم به انجام آن ها بر اساس موازین اخلاقی اطلاق می شود. پرستاران بزرگ ترین گروه ارائه کننده ی خدمت در سیستم درمانی بوده و تاثیر به سزایی بر کیفیت مراقبت های بهداشتی – درمانی داشته و رعایت موازین اخلاقی عامل موثری برای بهتر شدن عملکرد پرستار در ارائه ی مراقبت با کیفیت خواهد بود. هدف این مطالعه تعیین حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری پرستاران مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی ارومیه می باشد.
    مواد و روش کار
    در مطالعه ای توصیفی- تحلیلی 200 نفر از پرستان شاغل در بخش های درمانی مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی ارومیه به صورت تمام شماری انتخاب گردیدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه دموگرافیک و حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری استفاده گردید که اعتبار آن از روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ و همسانی درونی (77/0) تعیین شد. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار spss 19 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند و از روش های آمار توصیفی و استنباطی نظیر آنالیز واریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره حساسیت اخلاقی بدست آمده در تصمیم گیری برای کل پرستاران مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی ارومیه 1/61 بدست آمد که در محدوده متوسط قرار داشت. میانگین حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری برای پرستاران بخش های اورژانس 2/60 (متوسط)، داخلی مردان 4/59 (متوسط)، عفونی 7/61 (متوسط)، داخلی زنان 7/64 (متوسط)، قلب60 (م توسط)، سی سی یو 4/60 (متوسط)، مسمومیت 4/50 (متوسط)، آی سی یو 9/62 (متوسط)، آنژیوگرافی 2/64 (متوسط)، اکو و دفتر حاکمیت بالینی 1/52 (متوسط) و دیالیز 2/66 (متوسط) بدست آمد که از این میان بیشترین و کمترین امتیاز را به ترتیب پرستاران بخش های دیالیز و مسمومیت به خود اختصاص دادند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها مشخص شد که میانگین نمره حساسیت اخلاقی در تصمیم گیری برای کل پرستاران مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی ارومیه 1/61 بدست آمد که در محدوده متوسط قرار داشت، پس نیاز است تا با برنامه ریزی مناسب و تدارک برنامه های مناسب به افزایش حساسیت اخلاقی پرستاران کمک کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حساسیت اخلاقی، تصمیم گیری، پرستار
  • نادر آقاخانی، احسان موسوی، علی افتخاری، سامره اقتدار، عباس زارعی، نرگس رهبر، مریم مسگرزاده، علیرضا نیکونژاد* صفحه 907
    پیش زمینه و هدف
    خشونت خانوادگی تجاوز فیزیکی است که توسط یک عضو خانواده علیه عضو یا اعضای دیگر صورت می گیرد، و غالبا این خشونت از سوی مردان نسبت به زنان روا داشته می شود. گرچه در بسیاری از کشورهای جهان خشونت علیه زنان منع گردیده و افراد از ارتکاب به آن باز داشته می شوند، ولی واقعیت آن است که خشونت علیه زنان در پس شعائر، آداب فرهنگی، هنجارهای اجتماعی و اعتقادات پناه می گیرد و پنهان می شود. اعتیاد نیز یکی از معضلاتی است که امروزه نه تنها زندگی میلیون ها انسان را به خطر انداخته، بلکه خانواده آنان را نیز با مشکلات زیادی رو به رو ساخته است. در این پژوهش توصیفی و مقایسه ای، 300 نفر از زنان مورد خشونت قرار گرفته (که 39 نفر آنان دارای همسر معتاد بودند) بررسی شدند.
    مواد و روش کار
    جمع آوری اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه ای حاوی مشخصات فردی به روش مصاحبه حضوری انجام گردید. این پرسشنامه همچنین حاوی اطلاعات در مورد خشونت های فیزیکی، جنسی، اقتصادی و روانی-کلامی بود.
    یافته ها
    39 زن (13 درصد) دارای شوهر معتاد بودند. میزان خشونت فیزیکی، جنسی و اقتصادی در زنانی که شوهر معتاد داشتند به ترتیب 3/92 درصد (36 زن)، 5/79 درصد (31 زن) و 9/76 درصد (30 زن) و نیز در زنانی که شوهر معتاد نداشتند به ترتیب 9/88 (232 زن)، 6/71 درصد (187 زن) و 9/88 (232 زن) بود. مشخص گردید که تفاوت میانگین کلی نمره های همسران معتادان و نامعتادان در خشونت تجربه شده و همچنین زیر آزمون های آن معنی دار است. همچنین این مطالعه نشان داد که به طور معنی داری خشونت فیزیکی(042/0= P) و خشونت اقتصادی (036/0= P) علیه زنان با شوهران معتاد بیشتر است. با این حال ارتباط معنی داری میان اعتیاد شوهر و خشونت جنسی وجود نداشت (35/0= P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به بالاتر بودن میزان خشونت تجربه شده در همسران افراد معتاد،تلاش بر پیشگیری از اعتیاد در افراد متاهل از جمله دقت در آزمایشات قبل از ازدواج و از بین بردن عوامل موجب اعتیاد از جمله فقر و بی کاری ضروری است. پژوهش های دیگر در مورد مداخلات موثر در رابطه با کاهش میزان اعتیاد از جمله آموزش و مشاوره های حمایتی و مداخله ای در این راستا قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، همسر معتاد، غیر معتاد، شهرستان ارومیه
  • محمد امین ولی زادحسنلویی، حیدر نورزوی نیا*، کامران شاطری، لیدا بختیاری، حمید حسین پور صفحه 918
    پیش زمینه و هدف
    آلبومین و گلوبولین بیشترین اجزای پروتئین بدن را تشکیل می دهند. آلبومین در کبد ساخته می شود و 60-50 درصد پروتئین توتال را تشکیل می دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سطح سرمی آلبومین و پیش آگهی بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه آینده نگر 225 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام خمینی ارومیه وارد مطالعه شدند. سطح سرمی آلبومین در بدو ورود به آی سی یو ثبت و بیماران تا پایان بستری در آی سی یو پیگیری شدند. داده های حاصله جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سطح آلبومین بیماران بستری برابر (87/0±52/3)، در 49 بیمار ترومائی (1±74/3)، در 36 بیمار سرطانی (77/0±41/3)، در 38 بیمار ریوی (7/0±63/3)، در 30 بیمار CNS (77/0±61/3)، در 72 نفر با سایر بیماری های زمینه ای (92/0±26/3) گرم در دسی لیتر بود. مطابق آزمون کای دو ارتباط معنی داری بین سطح آلبومین و میزان نیاز به تهویه مکانیکی در کل بیماران (47/0= p)، بیماران ترومائی (44/0= p)، بیماران سرطانی(70/0= p)، بیماران ریوی (42/0= p) بیماران CNS (24/0= p) و بیماران با سایر بیماری های زمینه ای (24/0= p) وجود نداشت. همچنین مطابق آزمون کای دو ارتباط معنی داری بین سطح آلبومین و مرگ و میر کل بیماران (36/0= p)، بیماران ترومائی (96/0= p)، بیماران سرطانی (16/0= p)، بیماران ریوی (78/0= p)، بیماران CNS (52/0= p) و بیماران با سایر بیماری های زمینه ای (13/0= p) وجود نداشت. نتایج مطالعه ما نشان داد ارتباط ی بین سطح آلبومین و طول مدت بستری بیماران (ترومائی، ریوی، CNS، سرطانی، سایر بیماری های زمینه ای) و در نهایت کل بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    اگرچه در مطالعات انجام شده آلبومین به عنوان شاخص وضعیت متابولیک بیماران در تعیین نیاز به ونتیلاتور، میزان مرگ و میر و تعیین کننده ی طول مدت بستری شناخته شده است، در مطالعه ی ما ارتباط معنی داری بین سطح آلبومین و موارد فوق وجود نداشت، لذا نیاز به مطالعات بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین، آلبومین، سیستم نمره دهی APACHE، بخش مراقبت های ویژه
  • حسن عزیزی، احسان صبوری*، سلمان قادری، آذر سید حسین علاقبند صفحه 925
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به بررسی اثرات مصرف متاآمفتامین بر بیماران مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد شهر تهران پرداخت. هدف مطالعه بررسی وضعیت مصرف متاآمفتامین به منظور شناسایی تاثیرات خانوادگی و اجتماعی آن بود.
    مواد و روش کار
    واحد آماری این پژوهش، بیماران تحت درمان سوءمصرف مواد در شهر تهران بود. نمونه گیری به صورت خوشه ایچند مرحله اجرا شد. تعداد 100 پرسشنامه در بین 2 مرکز درمان اعتیاد به صورت مساوی توزیع گردید و پس از جمع آوری پرسشنامه ها داده ها استخراج و تحلیل شد.
    یافته ها
    اغلب مصرف کنندگان شیشه (از جمله زنان) جوان بودند. از نظر وضعیت تحصیلی اکثر مراجعه کنندگان به مراکز درمان اعتیاد دارای تحصیلات پایین بودند. 64 درصد آن ها دارای تحصیلات کمتر از دیپلم و 24 درصد نیز دارای تحصیلات دیپلم بودند. همه شرکت کنندگان علاوه بر مصرف شیشه به مصرف یکی از مواد مخدر نیز آلوده بودند. از نتایج دیگر این پژوهش افزایش مصرف مواد در بین افراد متاهل بود به طوری که 54 درصد مصرف کنندگان شیشه متاهل بودند. البته روند افزایش طلاق در بین آنان نیز در حال افزایش بوده و میزان اختلافات خانوادگی در بین آن ها بسیار زیاد بود.
    بحث
    نتیجه گیری
    نتیجه گیری شد که سن شروع مصرف شیشه رو به کاهش و مقدار مصرف و نوع آن در بین مصرف کنندگان مواد از جمله زنان رو به افزایش است. بروز خشونت، اختلافات خانوادگی و طلاق از اثرات متقابل و یا علل گرایش به متاآمفتامین بوده و اثرات اقدامات درمانی بسیار ضعیف می باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، آمفتامین، کریستال، خانواده، شیشه
  • علی دلایی میلان*، محمد فریدونی صفحه 936
    پیش زمینه و هدف
    کشور ما در حال حاضر دوره ای چالشی را سپری می نماید،در چنین وضعیتی برقراری مدیریت دانش یکی از مهم ترین ابزارهای موفقیت سازمان ها در شرایط رقابتی و عصر اطلاعات است. از این رو، این پژوهش با هدف سنجش وضعیت حاکمیت فرآیندهای مدیریت دانش در دانشگاه ارومیه از نظر اعضای هیئت علمی بوده است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش توصیفی-پیمایشی در جامعه اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه (412 نفر) در سال تحصیلی 1391-92 به انجام رسید و 187 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای مطالعه انتخاب شدند. برای مطالعه از پرسشنامه دو بخشی شامل سوالات جمعیت شناسی و پرسشنامه مدیریت دانش جاشپارا استفاده گردید این پرسشنامه 32 سوال در چهار زیر بخش بوده که ضریب آلفای کرونباخ آن 807/0 به دست آمد یا محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون t تک نمونه ای، تحلیل واریانس و t گروه های مستقل به کمک نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    یافته ها
    وضعیت مدیریت دانش در سطح دانشگاه ارومیه از نظر اعضای هیئت علمی پایین تر از حد متوسط ارزیابی شد. بین دیدگاه های اعضای هیئت علمی با توجه به گروه های مختلف مرتبه علمی و جنسیت تفاوت معنی دار وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    در شرایط کنونی، استفاده بهینه از دانش سازمانی و کاربرد آن با ابزارهای نوین مدیریتی نظیر مدیرت دانش، سازمان را در شرایط رقابتی توانمند ساخته، مقدمات موفقیت آن ها را پدید می آورد.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه ارومیه
|
  • S. Ahangarzade Rezai, F. Rahimi *, H. Habibzadeh, A. Feizi Page 847
    Background and Aims
    Respiratory complications are the most complicated problems after the surgery، especially thoracic surgery that changes the lung performance. Therefore، the present study has been done with the aim of survying the effects of cough-assist on the respiratory complications in patients under thoracic surgery in Imam Khomeini educational-therapeutic center، Urmia.
    Materials and Methods
    This study was an experimental research. The subjects under the study were 60 patients hospitalized in Imam Khomeini Hospital in Urmia with the age range of 35-64 years old. The subjects have been chosen by sequential sampling، and they were allocated randomly into two groups of intervention (30) and control (30). In the intervention group، the cough-assist was used، while the control group recived routine care. The data collection tools were demographic form plus a form to write the results of physical examination، and respiratory complications observation. For data analysis، SPSS version 16، descriptive and inferential statistics such as chi-square، and T-test were used.
    Results
    The study showed that in control group 66. 50 percent of respiratory complication were observed، while in intervention group this figure was 16. 70 percent. Respiratory complications between two groups had significant difference (p>0/05)، so the patients in intervention group had relatively low percentage of respiratory complications.
    Conclusion
    Based on the results of this study، it can be concluded that using Cough-Assist could decrease the incidence of respiratory complications in patients under thoracic surgery.
    Keywords: Cough, Assist, Respiratory complications, Thoracic Surgery
  • M. Freidooni, M. Dehghani *, M. Shikhzadeh Page 854
    Background and Aims
    University is one of the most important institution in every human society, and the students were experienced their socialization process through faculties formal and informal educational classes. It is why, in many cases, society's expectations of higher education systems are to develop moral intelligence than the professional development. Therefore the purpose of this research is to explore the relationship between Moral Intelligence and Teaching styles of Urmia University faculties members.
    Materials and Methods
    This is a correlational descriptive survey. The research participants were all 412 faculty members of Urmia University from which 156 samples were selected by stratified random sampling method. Research instruments were Lennick & Kiel's (2011) moral intelligence questionnaire and Grasha (1996) teaching styles questionnaires. Their reliability has been calculated by using cronbach coefficient, and the results respectively were 0/94 and 0/855.; Descriptive statistics method, Pearson correlation coefficient and, two independent sample T-test and analysis of variance and regression tests have been applied to analyze the data by using SPSS 16 software.
    Results
    According to the findings, there is a positive and significance correlation between moral intelligence and teaching styles. There was no significant relationship between teaching styles and, moral intelligence between the faculty members’ point of view considering their gender.
    Conclusion
    By adopting appropriate teaching styles in classroom, the students Moral Intelligence level could be raised.
    Keywords: Faculty members, Urmia University, Moral Intelligence, Teaching Styles
  • S. Ghafari *, M. Fallahi Khoshknab, K. Norozi, E. Mohamadi Page 863
    Background and Aims
    Due to the increasing proliferation, high costs and numerous physical and psychological disabilities of multiple sclerosis (MS), efficient rehabilitation care is important. Studies show that high quality rehabilitation care to MS patients currently is not provided. This study aimed to explore the barriers of rehabilitation care in MS patients.
    Materials and Methods
    A qualitative content analysis method was used to analyze the gathered data. The study participants were 35 (15 patients, 5 nurses, 6 family members, 2 physiotherapists, 2 doctors, 2 occupational therapists, 2 psychologist and the director of MS Society) that were chosen by purposeful sampling from MS associations of Isfahan and Tehran (Iran). Data was gathered through non structured interviews.
    Result
    The analysis led to five themes as the barriers of rehabilitation care in MS patients.The five themes introduced under the headings: lack of information, lack of achieve to adaptation, poor context for utilization, poor performance and poor patient characteristics. These are explained in the text.
    Conclusion
    These themes can lead to increased information of the government, community, families, and health care authorities about barriers to appropriate rehabilitation care to MS patients. This will help to develop better plan and support for MS patients, and it will reduce the possibility of adverse mental and physical disabilities in MS patient.
    Keywords: Multiple sclerosis, rehabilitation care, nurse, content analysis
  • M. Farhadi, M. Hemmati Maslakpak*, Hr Khalkhali Page 875
    Background and Aims
    N ursing is associated with a high degree of stress d ue to its nature. Job stress is a challenge for the nursing profession, and its adverse effects on physical and mental health nurses, create serious problems for the health care system. This study aimed to determine the job stressors in nurses working in critical care units.
    Materials and Methods
    In this descriptive – analytical study, 60 nurses working in critical care units of Urmia therapeutic –educational centers (Emam Khomeini and Shahid Motahhari) were participated in the study in May 2013. Expanded Nursing Stress Scale (ENSS) is used as data gathering tool. ENSS is an expanded and updated version of the classic Nursing Stress Scale (NSS) developed by Toft-Gray &Anderson. Data were analyzed by using SPSS version 16 software.
    Result
    T he highest mean score on job stressor factors related to death and dying (135/70±26/55), and the lowest mean score (100/65±29/57) related to the problems with colleagues. Mann-Whitney test showed significant differences on stress factors of death and dying, and problems with supervisor between two therapeutic-educational centers of Emam Khomeini and Shahid Motahari (p<0/05). 58/35 of the nurses in this study reported high level stress es.
    Conclusion
    Because of high level stress in nursing, determining its factors and resources is important.
    Keywords: Job stress, Critical care nurse, Stressors
  • N. Khalaji *, N. Abdullahzade, J. Pourghassem, M. Maleki Page 884
    Background and Aims
    Cholecystitis is one of the most common diseases in gastrointestinal tract which can be presented as acute or chronic cholecystitis. S everal factors cause this diseases. The outbreak and epidemiologic features of cholecystitis has changed due to revolutionized style of living. The purpose of this study was to evaluate the acute and chronic diseases at different ages, gender and location.
    Materials and Methods
    The p atients who were operated of laparoscopic cholecystectomy in 2010 with diagnosis of cholecystitis were selected and assess ed. The patients were divided into acute and chronic groups based on their surgical and pathological findings. The data was analyzed by using SPSS.
    Results
    In this research, the total 448 of patients were assess ed, 313 patients were chronic cholecystitis, and 135 patients were acute cholecystitis. M ost of the patients were at their 40 s, and 50 s. 353 patients were women, and 95 were men. And also, 180 patients were living in the village s while 268 patients were liv ing in the city.
    Conclusion
    According to this study, the outbreak of disease in the female patients was at their 40 to 60 years old. This could be due to physiological and hormonal changes. T he higher incidence of cholecystitis in urban life could be related to the type of nutrition and personal activity.
    Keywords: cholecystitis, age, sex, location
  • F. Malekpour, Y. Mohammadian *, Ar Malekpour, Y. Mohammadpour, A. Sheikh Ahmadi, A. Shakarami Page 892
    Background and Aims
    80 percent of works in healthcare system conducted by nurses. Nursing is one of the high workload occupations. Assessments of work load in nurses who are concerned with human life are important, in order to provide effective service. The object of the current study was to determine mental work load among nurses and its effective factors.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive - analytic and cross-sectional one that was conducted among 120 nurses of Urmia University of Medical Sciences hospitals in 2013. In this study, we used NASA - Task load indexes (TLX) for assessment of mental workload of nurses. Data were analyzed by descriptive statistics and Pierson correlation analysis.
    Results
    The Results showed that mental needs were maximum (86/16 ± 21/24) and physical needs were minimum (55/83 ± 22/16) compared to other workload aspects. Mean mental work load score in Intensive Care Unit (ICU) was maximum (82/33 ± 20/49). Between the hours of work per week, department, shift work and the number of patients per nurse with mean mental workload score, there were significant correlations.
    Conclusion
    Mean mental workload score was higher among nurses, which can negatively impact the quality of care provided by nurses, therefore, implementation of effective programs to mitigate and reduce the mental load in order to enhance nurse's performance are suggested.
    Keywords: Mental workload, NASA TLX, nurses, Urmia Medical Sciences University
  • R. Baghaei, Y. Moradi *, S. Aminolshareh, H. Zareh Page 900
    Background and Aims
    The ethical decision making process to identify the problems through analysis, and to decide about them in accordance with ethical standards is an important factor in medical science. Nurses are the largest group of health service providers, and they have a great impact on quality of health care services.
    Materials and Methods
    In a descriptive study, 200 nurses working in Ayatollah Taleghani Hospital were selected. To collect the information, a demographic and ethical sensitivity questionnaire was used to evaluate decision making. The validity and reliability of the questionnaire was determined by using Cronbach's alpha (0/77). The collected data were analyzed by SPSS version 19 software. Descriptive and inferential statistical techniques such as analysis of variance were used.
    Result
    The average score achieved for the ethical sensitivity in Ayatollah Taleghani Hospital was 61/1, which was in the middle range. The average moral sensitivity in decision making for nurses in different departments was as the following: the emergency department 60/2, men's internal ward 59/4 (Medium), infectious department 61/7 (Medium), women's internal ward 64/7 (Medium), Heart unit 60 (medium), CCU 60/4 (medium), poisoning 4/50 (average), ICU 9/62 (medium), angiography 2/64 (medium), echo and clinical governance office 52/1 (average), and dialysis 66/2 (average). The highest and lowest points dedicated to the nurses of the dialysis, and poisoning wards respectively.
    Conclusion
    According to the findings, it was found that the mean ethical sensitivity in decision making for the nurses who were working in Ayatollah Taleghani Hospital was 61/1that is in the average range. With proper planning, it is required to increase nurse's ethical sensitivity in the mentioned hospital.
    Keywords: Moral, the ethical sensitivity, decision making, nurse
  • N. Aghakhani, E. Mosavi, A. Eftekhari, S. Eghtedar, A. Zareei, N. Rahbar, M. Mesgarzadeh, Ar Nikoonajaz * Page 907
    Background and Aims
    Violence against women is a phenomenon in which women are violated because of their sex، and it causes many expenses and sociosomatic complications to them. Violence against women is hidden in the rites، cultural traditions، social norms and beliefs. Addiction is one of the problems that not only endanger the lives of millions of persons، but also their families have to face a lot of problems. In this research، the role of addiction in the amount of domestic violence experienced by women married to addicted and non-addicted husbands in Urmia City was studied.
    Materials and Methods
    296 women who referred to the forensic medical center in Urmia city were studied by a questionnaire that its content validity validated by experts and the members of the scientific board and was tested by some of the women who referred to forensic medicine center.
    Results
    89. 3% women (268) were violated. 13% (39) of them had an addicted husband. Physical، sexual، economic violence in women with addicted husband were 92. 3 percent (36women)، 79. 5 percent (31 women) and 76. 9 percent (30 women)، and in women with non addicted husband were 88. 9 (232 women)، 71. 6 percent (187 women) and 88. 9 (232 women)، respectively. It was found that the difference in mean scores against wives of addicted men and violent experience is significant. The study also showed a significant relationship between physical violence (p=0. 42). and economic violence (p=0. 36) in women with addicted husband. However، there was no significant association between sexual abuse and addiction in husband (p=0. 35).
    Conclusion
    With regard to significant relationship between addiction and domestic violence، legal and health managers must screen these cases before marriage and establish supportive centers for women and help them against poverty and unemployment. Research must be done to study the causes of domestic violence and to solve them for better conditions. More s upport and intervention to reduce drugs is recommended.
    Keywords: Domestic violence, women, forensic Medicine center, Urmia, Iran
  • Ma Valizadeh Hasanloei, H. Norozinia *, K. Shateri, L. Bakhtyari, H. Hosseinpour Page 918
    Background and Aims
    Albumin and globulin are the largest components of the body proteins. Albumin is a protein made in the liver and 50-60% of the total protein.
    Materials and Methods
    In this prospective study، 225 patients who admitted to intensive care unit were enrolled. Serum albumin level on admission to the ICU were recorded and patients were followed. Data analyzed with SPSS.
    Result
    Mean albumin levels were 3. 52±0. 87، in 49 trauma patients 3. 74±1، in 36 patients with cancerous 3. 41± 0. 77، in 38 patients with lung disease 3. 63±0. 7، in 30 patients with CNS disorders 3. 61 ±0. 77 and in 72 patients with other underlying diseases 3. 26±0. 92 gr / dl، respectively. According to Chi-square test there were no significant correlation between albumin level and the need for mechanical ventilation in all patients (P = 0. 47)، trauma (P =0. 44)، patients with cancerous (P=0. 70)، lung disease (P =0. 42) patients) CNS0 (P=0. 24) and patients with other underlying conditions (P =0. 24). Also according to Chi-square test there were no significant correlation between albumin level and mortality in all patients (P =0. 36)، trauma (P =0. 96)، cancerous patients (P =0. 16)، lung disease (P= 0. 78)، patients with CNS disorders (P =0. 52) and patients with other underlying diseases (P =0. 13). Our results showed there is no correlation between albumin levels in patients (trauma، pulmonary، CNS، cancer، and other underlying diseases) and the total patients admitted to the intensive care unit.
    Conclusion
    Although in several studies albumin has known as an indicator of the metabolic status of patients requiring mechanical ventilation، mortality and length of stay، In our study، there is no significant correlation between albumin level and those items. Needed for further studies.
    Keywords: protein, albumin, APACHE scoring systems, intensive care unit
  • H. Azizi, E. Saboory *, S. Ghaderi, A. Seyyedhoseinalagheband Page 925
    Background and Aims
    This study investigated the effects of methamphetamine (MA) on the patients admitted to addiction treatment centers in Tehran. The study tries to determine the situation of MA use on the patients، and its effects on their family and community.
    Materials and Methods
    The population of the study was the patients who were being treated for substance abuse in Tehran. Multi-stage cluster sampling was conducted to collect the data. 100 questionnaires were equally distributed between the two drug treatment centers، and then the collected data from the questionnaires were analyzed.
    Result
    Majority of MA consumers (including women) were very young. The educational status of most patients admitted to addiction treatment centers was low. Concerning their education، sixty four percent of them were under high school، and 24% were high school graduates. All of the participants had a concomitant use of at least an opiate substance. The results showed an increase of drug abuse among the married subjects، so that 54 % of MA abusers were married. The divorce rate was increasing among the subjects، and most of them has severe family dispute.
    Conclusion
    The age of starting to substance abuse was decreasing، while the amount and type of MA abuse was increasing among the subjects. Incidence of violence، family disputes، and divorce has interactive effects on MA abuse، and /or it can be the result of MA abuse. The effects of available activities concerning MA abuse are very weak.
    Keywords: addiction, amphetamine, crystal, family, glass
  • Dalaimilana *, Fereiduni M. Page 936
    Background and Aims
    Knowledge management is one of the most important factors for any given organization''s success in data competition age. Therefore، the present study was done aiming to assess the status of k nowledge management processes at Urmia University from the faculty members viewpoint.
    Materials and Methods
    This descriptive survey was conducted on the 412 faculty members of Urmia University in 2012 and 2013. 187 people were selected to be included in the study using stratified random sampling. For data collection، a two-section questionnaire including demographic questions and Jashpara (2004) Knowledge Management questionnaire with 32 items in four subsections were used. Descriptive statistics method، single-sample T-test، two sample T-test and analysis of variance tests have been applied to analyze the data by using SPSS 16 software.
    Result
    A ccording to the faculty members، the condition of knowledge management in Urmia University was under the average level. There was no significant difference between the faculty members’ point of view considering the ir scientific position and gender.
    Conclusion
    Nowadays، considering the right usage of organizational knowledge and its application with modern management''s implement such as knowledge management makes the organization to be in a competitive situation which in turn is a preliminary factor for success.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, Organizational Climate, Faculty Members of Urmia University