فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 22 (پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/08/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی تقوی صفحه 13
  • مهدی تقوی*، حسین محمدی صفحه 15
    در توضیح رشد اقتصادی کشورهای پیشرفته صنعتی، سرمایه انسانی نقش مهمی داشته و گفته می شود که سهم مهمی از رشد اقتصادی این کشورها ناشی از توسعه سرمایه انسانی است. سرمایه انسانی در واقع مکمل سرمایه فیزیکی است و موجب می گردد تا از سرمایه های فیزیکی به صورت مناسبت تری بهره برداری شود. تجربه کشورهای پیشرفته و مطالعات مختلف در زمینه رشد اقتصادی کشورها در طول زمان و یا در میان کشورها، نشان داده است که توضیح نرخ رشد اقتصادی تنها از طریق عوامل مرسوم؛ مانند سرمایه و نیروی کار، نتایج دقیقی به دست نمی دهد و سرمایه انسانی به عنوان یک متغیر اصلی باید وارد مدل های رشد شود. به همین منظور در این مطالعه با استفاده از آمارهای مربوط به دوره 1381-1338 به بررسی تاثیر رشد شاخص های معرف سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی در ایران پرداخته شده و این نتیجه حاصل گردیده که رشد سطح سواد در بزرگسالان و نیز رشد متوسط سالهای تحصیل نیروی کار، تاثیر مثبت و معناداری روی رشد تولید ناخالص داخلی داشته است.
    کلیدواژگان: ایران، نیروی انسانی، رشد اقتصادی، منابع انسانی، آزمون تجربی، نظام آموزشی، سرمایه گذاری
  • پرویز محمدزاده*، خالد احمدزاده صفحه 45
    مطالعه ارتباط ساخت سنی جمعیت با متغیرهای کلان اقتصادی و بررسی اثرات آن در روند رشد وتوسعه کشور، مقوله ای است که کمتر به آن پرداخته شده است. کشورما، ایران در گذشته رشد فزاینده جمعیت را تجربه کرده و در حال حاضر با مشکلات ناشی از این رشد رویاروست که اثرات آن تا چند دهه آتی هم ادامه خواهد داشت.
    این تحقیق، اسنادی-کاربردی بوده ونتایج حاکی از آن است که میل نهایی به مصرف در معادلات مربوط به گروه های سنی جمعیت در بلندمدت متفاوت بوده و با تایید رابطه بلند مدت تابع هزینه های مصرفی بخش خصوصی سرعت تعدیل به سمت تعادل نیز کند ومتغیر می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برای اتخاذ سیاست های اقتصادی، توزیع سنی جمعیت هم لحاظ شود تا بتوان همگام با رشد جمعیت وتحول در ساختار آن،در جهت تسریع رشد اقتصادی کشور و برنامه ریزی دراین زمینه اقدام کرد.
    کلیدواژگان: ایران، اقتصاد، جمعیت، ساخت سنی جمعیت، تابع مصرف، الگوی ARDL، فرضیه سیکل زندگی آندو، مودیگلیانی
  • رحیم دلالی اصفهانی*، رضا اسمعیل زاده صفحه 71
    اندازه جمعیت و تغییرات آن، تاثیر بسیار مهمی بر رشد و توسعه اقتصادی دارد. بر این اساس بسیاری از مطالعات صورت گرفته در علم اقتصاد به نوعی بر روی این موضوع متمرکز شده اند. معروف ترین نظریه در مورد مسائل جمعیتی، نظریه جمعیتی مالتوس است که نگرشی بدبینانه را به موضوع جمعیت و تاثیر آن بر اقتصاد حاکم ساخت. این در حالی است که نظریه او به سرعت توسط «ورل هرست» به چالش کشیده شد و نظریه جدیدی جایگزین آن شد. ولی آنچه در نگارش علم اقتصاد روی داد فراموشی نظریه ورل هرست و تداوم یادآوری نظریه بدبینانه و شکست خورده مالتوس درباره جمعیت است.
    در این راستا هدف این پژوهش این است که با نگاهی دوباره به نظریه مالتوس و اثراتی که او و همفکرانش در دوره های بعد به جمعیت نسبت دادند و همچنین با بازخوانی نظریه ورل هرست، به مسئله جمعیت با نگرش نهادی محدود بپردازد. آنچه که در این صورت اهمیت می یابد، بررسی تاثیر نهادهای جامعه؛ همانند حاکمیت قانون و آزادی اقتصادی و همچنین اصلاح و بهبود آنها بر مسئله جمعیت است. در ادامه این پژوهش به رغم نظریات اخیر نئومالتوسی بر اثرات مثبت جمعیت بر رشد اقتصادی، دیدگاهی که در سالهای اخیر به شدت در حال ترویج است، تاکید می کند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی بوده و نگارندگان پیشنهاد می کنند که در برنامه ریزی های اقتصادی نباید به علت اثرات منفی احتمالی کوتاه مدت جمعیت از آثار مثبت بلندمدت آن در اقتصاد چشم پوشی کرد.
    کلیدواژگان: جمعیت، اقتصاد، نظریه جمعیتی، مالتوس، ورل هرست، نظریه عقیده محور، رشد جمعیت
  • شهریار نصابیان* صفحه 97
    در این تحقیق با استفاده از روش ادغام داده های سری زمانی مقطعی و بهره گیری از آمار سالهای 83 1372 تابع تقاضا برای نیروی کار در سه بخش عمده اقتصاد ایران (کشاورزی، صنعت و خدمات) همراه با آمار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در این سه بخش برآورد شده است، نتایج نشان می دهد که تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر اشتغال نیروی کار به صورت کلی در دوره مورد مطالعه معنی دار نیست. اما تاثیر این پدیده بر اشتغال نیروی کار ماهر در بخش خدمات مثبت و تاثیر آن بر اشتغال نیروی کار ماهر(در دوره مورد مطالعه) در بخش صنعت منفی ارزیابی می شود. که البته یکی از مهترین دلایل مثبت بودن دربخش خدمات، وجود سهم بالای شاغلین دارای آموزش عالی دراین بخش است، درحالیکه در بخش صنعت به دلیل استفاده از تکنولوژی های کهنه و کاربر، با ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی به این بخش، اشتغال نیروی کار ماهر کاهش خواهد یافت. این پدیده بر اشتغال در بخش کشاورزی هیچگونه تاثیری را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: ایران، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اشتغال، اقتصاد ایران، بازار کار، مدل اقتصادسنجی
  • محمدرضا منجذب*، حسین محمدی، عباس حسینی سهی صفحه 123
    دراین تحقیق پس از مروری مختصر برنظام های اقتصادی کاملا متمرکز (برنامه ای) و نظام سرمایه داری (بازار آزاد)، نقاط قوت وضعف هرکدام بررسی شده و ازدیدگاه نظریه ها ومکاتب مختلف اقتصادی، نقش وکارایی هرکدام بررسی می گردد. هماهنگی، همکاری وتخصیص وظایف براساس شاخص کارایی بین مکانیزم بازار و مجموعه دولت، قاعده بلند مدت وکلی است که هرجامعه با توجه به نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، ارزشهای فرهنگی و میزان برخورداری از عوامل و امکانات زیربنایی باید در زمینه دستیابی به ترکیب مطلوب بین دولت و بازار، آن را مورد توجه قراردهد. درادامه پس از مروری برعملکرد شرکتهای دولتی و روند خصوصی سازی در ایران، با استفاده از آمار سالهای 1381-1346 و بکارگیری یک مدل رشد درونزا، بهره وری نهایی سرمایه در دو بخش خصوصی و دولتی در اقتصاد ایران با یکدیگر مقایسه می گردند.
    نتیجه این پژوهش مبین آن است که بالاتر بودن ضریب بهره وری نهایی سرمایه در بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در سطح معناداری 5 درصد تایید نشده اما در سطح معناداری 10 درصد بالاتر بودن ضریب بهره وری نهایی سرمایه بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی را نمی توان رد کرد. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که در شرایط فعلی اقتصاد ایران، چنانچه خصوصی سازی بدون اصلاح ساختارهای اقتصادی جامعه وایجاد فضای رقابت سالم انجام گیرد، تاثیر قابل توجهی برافزایش رشد اقتصادی کشور نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی متمرکز، نظام بازار آزاد، شاخص کارایی، ترکیب مطلوبیت
  • کامبیز هژبر کیانی*، کیومرث سبزی صفحه 161
    سرمایه گذاری به عنوان یکی از مسائل عمده اقتصادی مطرح بوده و برای ایجاد و تداوم رشد اقتصادی تشکیل سرمایه در هر کشوری؛ به ویژه در کشورهای در حال توسعه از اهمیت خاصی برخوردار است. در جامعه جهانی تنها کشورهایی حرفی برای گفتن خواهند داشت که توان فنی و تولیدی بالایی داشته باشند و برای این امر، سرمایه قابل ملاحظه ای مورد نیاز است.
    از این رو استفاده از منابع مالی خارجی به عنوان مکمل منابع داخلی، ضروری به نظر می رسد. تامین مالی از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی علاوه بر رفع کمبود سرمایه، ابزاری مناسب برای دستیابی به تکنولوژی مدرن و استفاده از ماشین آلات و تجهیزات با فناوری جدید است. ولی باید توجه داشت که جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، منوط به شناسایی عوامل موثر بر آن و ایجاد تغییرات مناسب در آنها است.
    در مقاله حاضر سعی شده، در قالب یک الگوی اقتصادسنجی، با استفاده از روش «خود بازگشتی با وقفه های توزیعی» عوامل موثر بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج مطالعه نشان می دهد که اولا: رابطه تعادلی بلند مدت برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران وجود ندارد و فقط رابطه ای کوتاه مدت برقرار می باشد؛ ثانیا: سرمایه گذاری مستقیم خارجی با سرمایه گذاری مستقیم خارجی با وقفه، تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز واقعی و سرمایه انسانی رابطه مستقیم و با سایر متغیرهای مورد بررسی؛ مانند نرخ تورم، مالیات بر شرکتها و نرخ تعرفه، رابطه ای معکوس دارد.
    کلیدواژگان: ایران، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تابع عرضه، رشد اقتصادی، اقتصاد، نرخ ارز واقعی، تولید ناخالص داخلی، مالیات، الگوی ARDL
  • عباسعلی ابونوری*، هیوا شیوه صفحه 205
    بدون شک موضوع بنزین و مصرف آن در ایران را بایستی از مسائل مهم اقتصاد کشور بدانیم. این تحقیق بر آن است تا با معرفی متغیرهای تاثیرگذار بر مصرف بنزین و برآورد تابع تقاضای بنزین در ایران و به تبع آن تبیین شدت تاثیرگذاری هر کدام از این عوامل دلایل عدم مصرف بهینه را شناسایی کرده و همچنین چگونگی تاثیرگذاری سیاست های مختلف اقتصادی بر مصرف بنزین را مورد ارزیابی قرار دهد.
    در این تحقیق با بکارگیری روش های آماری و اقتصاد سنجی تابع تقاضای بنزین در یک دوره مشخص با بکارگیری تکنیک حداقل مربعات معمولی (ols) و نرم افزارهای eviews، excel استقاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تعداد خودرو، درآمد ملی و رشد جمعیت، عوامل تاثیرگذاری بر تقاضا و مصرف بنزین در ایران هستند. و قیمت بنزین تاثیر چندانی بر مقدار تقاضای بنزین نداشته است.
    کلیدواژگان: ایران، بنزین، مصرف بنزین، سیاستهای اقتصادی، تابع تقاضا، برآورد
  • عبدالمجید جلایی*، حمیدرضا حری، فاطمه ایرانی کرمانی صفحه 229
    اینکه رفتار نرخ ارز واقعی، چگونه از طریق متغیر های کلان اقتصادی یک کشور، تحت تاثیر قرار می گیرد، در اقتصاد کشورها، جایگاه ویژه ای دارد. براین اساس، این مقاله سعی کرده، مدل رفتار نرخ ارز واقعی ایران را برای سالهای 1338 تا 1383 برآورد نماید. برآوردمدل از روش VAR و VECMانجام شده، تا رفتار کوتاه مدت و بلند مدت نرخ ارز واقعی، تعیین شود. برآورد مدل، نشان داد که شاخص سیاست پولی و درجه باز بودن اقتصاد، در کوتاه مدت دارای تاثیر منفی بر نرخ ارز واقعی بوده؛ اما در بلندمدت ضریب این سیاست مثبت شده است. متغیر سیاست ارزی نیز که بیانگر نظام ارزی در یک کشور است، در کوتاه مدت تاثیر منفی بر نرخ ارز واقعی داشته، اما در بلند مدت، اثر سیستم کنترل ارز، بر نرخ ارز واقعی، مثبت بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، نرخ ارز، برآورد، اقتصادسنجی، مدل VAR، مدل VECM
  • احمد جعفری صمیمی*، جعفر لاریمی، خسرو عزیزی، محسن حسینی صفحه 257
    هدف از این مقاله به عنوان یک مطالعه موردی، بررسی اثر درآمدی ناشی از جایگزینی مالیات بر ارزش افزوده با مالیات کنونی شرکتها و واحدهای مختلف اقتصادی در استان مازندران است. بر اساس اطلاعات موجود در اداره کل امور مالیاتی استان مازندران در سال 1383، از مجموع کل 19576پرونده مالیاتی شرکتها، تعداد 7856 پرونده، مشمول مالیات بوده اند.در تحقیق حاضر نمونه ای با حجم 365 پرونده به صورت تصادفی از ادارات امور مالیاتی شهرستان های استان مازندران انتخاب شد که در نهایت، اطلاعات مورد نیاز در مورد 357 پرونده به صورت کامل استخراج گردید. همچنین به دلیل تفاوت به نسبت قابل توجه، بین عملکرد شرکتها و واحدهای اقتصادی موجود در استان مازندران، تحلیل آماری مربوط به این واحدها در پنج سناریو صورت گرفته است. نتایج حاصل از برآورد الگوهای رگرسیونی و همچنین آزمون تفاوت میانگین ها در مورد مالیاتهای کنونی و مالیات بر ارزش افزوده که با استفاده از نرم افزار SPSS به دست آمده است، نشان می دهد که مالیات کنونی شرکتها و واحدهای اقتصادی استان مازندران متناسب با ارزش افزوده آنها تغییر نکرده است. همچنین یکی دیگر از نتایج تحقیق حاضر این است که خاصیت درآمدزایی مالیات بر ارزش افزوده در نرخ پایین 7 درصد مورد تردید قرار دارد. لذا در مورد نرخ مناسب این مالیات؛ یعنی نرخ 10 درصد که در لایحه قبلی مالیات بر ارزش افزوده کشور ارایه شده و درحقیقت نرخی است که اغلب کشورهای جهان نیز در بدو معرفی مالیات بر ارزش افزوده از آن استفاده نموده اند- پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، استان مازندران، مالیات بندی شرکتها، درآمد مالیاتی، مدل اقتصادسنجی
  • محمدحسین پورکاظمی*، جواد رضایی صفحه 281
    مفهوم کارایی در ادبیات اقتصادی بیشترین ستانده با میزان معینی از نهاده و برعکس است. امروزه به منظور اندازه گیری درجه کارایی از دو دسته روش بهر گیری ی شود که عبارتند از: 1. روش های پارامتری 2. روش های ناپارامتری. در این مقاله با توجه به روش های ناپارامتری -که بر پایه روش های برنامه ریزی ریاضی استوار است- به ارزیابی کارایی صنعت گردشگری ایران، در مقایسه با سایر کشورهای منطقه پرداخته شده است. شایان ذکر است که مزیت عمده روش تحلیل پوششی داده ها نسبت به سایر روش های موجود برای اندازه گیری کارایی، این است که می توان به وسیله آن کارایی واحدهایی را که دارای چند ورودی و چند خروجی(غیر قابل تبدیل به هم) می باشند، ارزیابی نمود.
    در مقاله حاضر با توجه به ورودی ها و خروجی های صنعت گردشگری در هر یک از کشورهای منطقه در سال 1382 به ارزیابی کارایی آنها با دو فرض بازدهی نسبت به مقیاس ثابت و بازدهی نسبت به مقیاس متغیر پرداخته شده است و در پی آن، این مطالعه، برای این پرسش که در صورت تخصیص ناکارای منابع موجود، چه راهکاری وجود دارد که منابع آتی این بخش به صورت ناکارا تخصیص نیابد، پاسخی ارائه داده است.
    نتایج نشان می دهد که با توجه به روش نخست، صنعت گردشگری در کشورهای بحرین، ترکیه و سوریه از بیشترین کارایی برخوردار بوده و متوسط کارایی تحت این فرض 74 درصد است؛ بنابراین عملا صنعت گردشگری در کشورهای مورد بررسی، 26 درصد زیر ظرفیت عمل می کنند. با در نظر داشتن روش دوم، صنعت گردشگری در کشورهای امارات متحده عربی و آذربایجان نیز به جمع کشورهای کارا می پیوندند که متوسط کارایی تحت این فرض3/83 درصد می گردد. در این حالت ظرفیت بدون استفاده در صنعت گردشگری کشورهای مورد بررسی، 7/17 درصد خواهد بود. در نهایت با توجه به الگو بودن کشور ترکیه بر اساس یافته های این تحقیق، می توان گفت که کشورهای ناکارا به منظور افزایش کارایی می بایست صنعت گردشگری ترکیه را الگوی خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: روش تحقیقاتی غیرپارامتری، روش تحقیقاتی پارامتری، گردشگری، ایران، روش های آماری، کارایی اقتصادی، مدل DEA
  • محمد آبیلی صفحه 303
|
  • Mehdi Taghavi*, Hossein Mohammadi Page 15
    In advanced industrial countries, Human Capital has had a major contribution on their growth. In fact human capitl is complementary part of and physical capital and complements, and human capital makes using of physical capital more clear. Analysis of economic growth in advanced industrial countries shows that economic growth can not only be explained with physical capital be labour and human capital as a main variable should be entered in emplenation of production function and og growth. In this paper using data from 1959-2002 we have evaluated the effect of human capital indices on growth of Iranian economy. Findings show that growth in the level of adult's education and average growth of the years of educating of labour force has a significant and positive effect on growth domestic product.
  • Parviz Mohammadzadeh*, Khaled Ahmadzadeh Page 45
    The study of the relationship between age structure of population with macroeconomic variables and the study of its effects on the growth and development of Iran, has remained so far not to emphasized on. Iran is experiencing an increasing rate of population growth and facing the problems caused by it, the aftermaths of which will continue well in to the next decades.This study is functional and documental. From the results, it is inferred that the marginal propensity of consumption in equations relating to age groups of population varies in the long term and with confirmation of the long term relation in the function of consumption expenditures of the private sector, the rate of balancing is slow and variable as well.In the process of economic policy making, the age distribution of population should be taken in to account, so that the measures taken in the way of accelerating of economic growth and planning related to it will accord with the population growth and the increasing changes occurred in its structure.
  • Rahim Dalali Esfahani*, Reza Esmaielzadeh Page 71
    Population size and its change have enormous effects on economic growth and development. In this respect vast amounts of researches in economics are devoted to population studies. Malthus theory of population is regarded as a core in population issues, which had created a pessimistic view on population and its impact on economy, while Malthus theory were challenged by many and specially by Verlhurst, which the latter theory actually outmoded Malthus’ and gained replacement, it is wondering how in the annals of science the Verlhurst theory is forbidden and how there is a consistent acknowledgment of failed pessimistic view of Malthus on population.In this respect, this paper tries to reconsider Malthus and Neo-Malthusian views on population. And also, neglected Verlhust view from a limited institutional approach. For this purpose, the study of impact of the institutions (like authority and observance of law, economic freedom,..) and their improvements on populations receives due attention.In this research we also, in spite of recent Neo-Malthusian views, we pay attention to the positive impacts of population on economic growth. The view which in recent years gained wide acceptance and their followers are expanding rapidly in various academies, Research used method. In this study is descriptive and authors purposes a reconsideration long growth positive effects of population rather than short run negative effects in economic planning.
  • Shahriyar Nessabian* Page 97
    In this paper by using panel data and statistics of 1993-2004, and FDI statistics, labour demand function for three economic sectors (agriculture, industry and services) were estimated. The results show that the outcome of (F.D.I) during the study is not significant. But this effect on the skill labour in services sector is positive and in industrial sector is negative. The reason for this difference in industrial sector is using of old technology and in services sectors is high education. By presenting the FDI in industrial sector, employment will decrease and FDI for employment in agricultural sector is neutral.
  • Mohammad Raza Monjazeb*, Hossein Mohamadi, Abbas Hosseini Sohi Page 123
    In this article with an introduction to market economy versus planned economy, we review different economic doctrines by looking at their roles and efficiency of each one of them to show that the selection and allocation of resources is according to economic efficiency, culture, scarcity to reachness of resources and etc.Then we review the public companies performance and privatization in Iran, and according to data for Iran (1959-2002), we estimate the production- investment elasticity by a growth model and compare them with together.The result of this article shows that there is found a positive effect of private and governmental investment on production growth by statistical methods and tests. Also there is no difference between these two variables. So without structural reforms, we can not change the growth trend in Iran.
  • Kambiz Hojabr Kiani*, Kiomars Sabzi Page 161
    Investment is one of the most important issues in economic. For economic growth to take place, investment is a major factor especially in developing countries. In the global atmosphere for survival and growth of countries with high technology and production capabilities, investment is a vital requirement. Therefore foreign financial resources as a complementary are necessary for internal resources. Foreign direct investment (FDI) as a financing method is beneficiary in two ways. First, it will cover the lack of investment. Second, it can serve as a technology transfering tool. Based on all these facts it is critical to investigate the factor effecting foreign direct investment and trying to change those in a suitable manner.In this paper, using econometric model and "Auto-Regressive Distributed Lag" method, we estimated the effect of relevant explanatory variables on FDI. The results of the estimation indicates that: First, there is no long-run (equilibrium) relation for supply of foreign direct investment but there exists a short- run relation. Second, there is a positive correlation between foreign direct investment, GDP, exchange rate, human capital and lagged foreign direct investment. Also the relation between foreign direct investment and inflation, tax, and tariff is negative.
  • Abbas Ali Aboonoori*, Hiva Shiveh Page 205
    In this paper our intention is to introduce some effective variables on petrol consuming, and demand function for petrol in Iran.Also we want to show why different consumer policies cant change demand for petrol on optimal manner. This is done by using statistical and econometrics analyses, we estimate the demand for petrol and then show that which one of exogenous variable like price of petrol, growth of population, number of vehicles and growth national income have had more effective on stimulating of demand for petrol in Iran during 1968 to 2002. That is there is very small relation between price and demand for petrol; also there is very good relation between demand for petrol and three parameters in our results.
  • Abdolmajid Jalaie*, Hamid Reza Horri, Fatemeh Irani Kermani Page 229
    How the real exchange rate behavior is affected by macroeconomic variables within a country is important. Accordingly, this paper has tried, to explain the behavior of it, and to estimate RER for Iran in period of 1959 to 2004. Estimation of the model has been done through VAR and VECM. Estimation of the model showed that Monetary Policy and the degree of economic openness have had a negative impact on the real exchange rate in the short run, but in the long run their impact have turned to be positive. Also, Exchange Policy, which is the indicator of the exchange system in any country, has had a negative impact on the RER in the short run, but in the long run the impact of controls on the exchange system has been positive on RER.
  • Ahmad Jafari Samimi*, Jafar Larimi, Khosro Azizi, Mohssen Hosseini Page 257
    The purpose of the present paper is to investigate the revenue impact generating from substitution of Value Added Tax for current corporations tax of economic units in The Mazandaran Province. According to the province Bureau of Tax, in 2004, there were 19576 corporations file tax of which only 7856 were subjected to tax. Present study used a random sample of 365 corporations from different cities in the province of which the necessary data for 357 of them could be collected. Also due to the vast differences between the performances of corporations and economic units in the province, the statistical analysis were performed in five different scenarios.Our findings based on regression models and also the mean difference test for current tax and value added tax using the SPSS statistical indicate that the current corporations tax is not proportionally varied with their value added in the province. We have also shown that the revenue generating feature of the value added tax is fully doubtful at 7 percent rate. Therefore, an appropriate rate of 10 percent which most countries around the World proposed when VAT introduced, has been suggested.
  • Mohammad Hosseyn Pourkazemi*, Javad Rezaie Page 281
    In economic literature, the maximum of output to a given amount of input, is efficiency and vise-versa. In general, there are two main parametric and non- parametric, approaches for measuring efficiency. In this paper, we have used method of non-parametric approach based on mathematical programming. Data envelopment analysis (DEA), a non-parametric method is used in this study for evaluation of Iran's tourism industry and comparison with other countries of the region. The most important feature of the DEA is its applicability for the firms that have multiple intput and outputs. Using DEA, we study the efficiency of Iran's tourism industry and compare it with other countries of the region in 2003, assuming both constant and variable return to scale. The results of our study show that, subject to former assumption, efficiency in Bahrain, Turkey, Syria are maximum and the average efficiency is equal to %74, which means that the idle capacity is 26 percent in that year. On the other hand, with the later assumption, United Arab Emirates and Azerbaijan were added to the list too, and average efficiency is equal %83/3. So, it is suggested that for increasing the efficiency of unefficient countries, on the basis of our founding, these countries have to follow the Model of Turkey's Tourism Industry as an efficient Model.