فهرست مطالب

فصلنامه فلسفه دین
سال دهم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسحاق طاهری، مهدی جلالوند صفحات 1-24
    معرفت دینی شامل یافته هایی است که با فهم روشمند و پژوهش در منابع دینی حاصل می شود. این نوع معرفت مسبوق به مبانی ای است که بر پایه آنها سیر علمی در فهم دین آغاز و تا حصول نتیجه دنبال می شود. علامه فقید طباطبایی براساس مبانی خاصی برای فهم صحیح و ضابطه مند دین، تلاش خویش را در این زمینه متمرکز می کند و برای ورود به عرصه فهم دین، پیش فرض هایی را مطرح می کند که فهم معارف دینی با گذر از آنها ممکن خواهد شد. امکان و سنجش معرفت دینی از پیش فرض های معرفت شناختی و خداباوری، دین باوری، انسان باوری و جهان باوری از پیش فرض های هستی شناختی محسوب شده اند. این عالم دینی با گذر از این پیش فرض ها و با استفاده از منابع معرفت دینی فهم دین را ممکن می داند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، فطرت، مبانی معرفت دینی، معرفت دینی، منابع معرفت دینی
  • علیرضا محمدرضایی، فاطمه اکبری زاده صفحات 25-50
    گفتمان آیات قرآن کریم با چینش دقیق دال ها، تالیف بی نظیر عبارت ها و درنتیجه، عمق مدلول ها سبب شده مفسران گوناگون بنا به توان علمی و رویکرد عقیدتی خود، تفسیرهای گوناگونی از آیات ارائه دهند که البته فقط خوانش درستی (تفسیری) پذیرفتنی است که مطابق با روح هدایتگر قرآن صورت گیرد. این نوشتار در نظر دارد با روش توصیفی– تحلیلی، به تحلیل گفتمان آیات نخست (16-32) سوره مریم بپردازد که به شخصیت حضرت مریم (س) در تعامل با عرف و عفاف توجه دارد. این مقاله صورت های زبانی و سطوح گوناگون معانی، بافت موقعیتی و سیاق آیات را بررسی می کند و ضمن تاکید بر پیوند تنگاتنگ آیات از لحاظ ساختار متنی می کوشد با بهره از الگوهای تحلیل گفتمان، با استناد به خود آیات و گفتمان مطرح در آنها، به بازکاوی مفاهیم قرآنی بپردازد. این بررسی روشن می سازد سازواره های زبانی این دسته از آیات در عین انسجام ساختاری وموضوعی، براساس فراکارکرد اندیشگانی و بینافردی پایه ریزی شده اند.گفتمان مریم (س) جهت تحقق کنش ایمانی وی در تعامل با عرف و تاکید بر اهمیت حفظ عفاف شکل گرفته است. در گفتمان این بانوی نمونه، عفت و تعامل با عرف محور انسجام بخش عام و سازنده صورت های زبانی و جهت دهنده کنش های گفتاری آیات محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، عرف، عفاف، قرآن، مریم (س)
  • علی فضلی صفحات 51-74
    فلسفه عرفان نظری به مثابه یکی از شاخه های فلسفه عرفان از مسائل متعددی چون مبانی معرفت شناختی عرفان نظری سخن می گوید. از رده های این مبانی چگونگی رخداد شهود هنگام مواجهه مشاهد با واقعیت ها و حقایق و چگونگی تبدیل آن شهود به گزاره هنگام گزارش از آن حقایق است. این مقاله با این هدف نوشته را در دو ساحت، یکی ساحت فرایند ادراک شهودی و دیگری ساحت فرایند تبدیل شهود به گزاره، سامان داده است. در ساحت اول، پس از تبیین دامنه ادراک شهودی، به شرط های تعلق شهودی یعنی سه اصل مناسبت، ارتباط و تاثیرگذاری می پردازد و در ساحت دوم نیز پس از سخن از شاهد، به تقسیم مدرک حصولی به تصور و تصدیق و تفسیر آن دو برپایه تفکر عرفانی می پردازد و از چگونگی تبدیل معرفت تصوری به معرفت تصدیقی نیز سخن می گوید. آنگاه به اقسام تصدیق های عرفانی توجه می کند و به گزاره های توصیفی، تبیینی، تفسیری، استنباطی و تطبیقی می پردازد و با ذکر نمونه درصدد تحلیل هریک برمی آید.
    کلیدواژگان: ادراک شهودی، ادراک گزاره ای، گزاره استنباطی، گزاره تبیینی، گزاره تطبیقی، گزاره تفسیری، گزاره توصیفی
  • منصور نصیری صفحات 75-100
    امروزه ادله استقرایی برای اثبات وجود خدا محبوبیت و نفوذ درخور توجهی پیدا کرده اند. «استدلال از طریق آگاهی» ادله جدید استقرایی برای اثبات خداست که اندیشمندانی نظیر رابرت آدامز و ریچارد سوینبرن آن را مطرح کرده اند. جدیدترین تقریر این استدلال تقریری است که مورلند شرح و بسط داده است. بررسی تقریر مورلند از این استدلال محور مباحث مقاله حاضر است. دو بخش نخست مقاله بیان نکاتی مقدماتی است که طبق شیوه مورلند مطرح شده اند و در بخش سوم استدلال از طریق آگاهی با تقریر مورلند مطرح شده است. مورلند معتقد است که، برای تبیین مسئله آگاهی، خداباوری بهترین گزینه است. بخش چهارم مقاله، ارائه جایگزین ها یا گزینه های رقیب با خداباوری است که برای تبیین آگاهی ارائه شده اند و مورلند آنها را به مثابه تبیین های رقیب با خداباوری بررسی و نقد می کند. در پایان، ضمن بررسی استدلال مورلند، کاستی ها و نقدهای این استدلال مطرح شده است. نقد این استدلال و بیان کاستی های آن دربردارنده هشداری بر دو نکته است: نخست، تلاش هرچه بیشتر برای پیراستن ادله اثبات خدا از اشکالات احتمالی؛ و دوم غافل نشدن از ادله قیاسی اثبات وجود خدا.
    کلیدواژگان: اثبات خدا، ادله استقرایی اثبات خدا، استدلال از طریق آگاهی، تبیین آگاهی، مسئله آگاهی، مورلند
  • قدرت الله قربانی صفحات 101-122
    فهم فلسفه خاتمیت پیامبر اسلام (ص) به بررسی دقیق چند مسئله مهم، یعنی تبیین ماهیت قرآن به مثابه معجزه جاوید، معنای بلوغ فکری مردم عصر ظهور اسلام، چیستی و کارکرد اصل امامت و درنهایت معنای جامعیت و کامل بودن اسلام منوط است. برای این منظور، ویژگی های منحصر به فرد قرآن به مثابه معجزه جاوید در مقایسه با معجزات پیامبران دیگر مورد نظر است. همچنین، به اهمیت بلوغ نسبی، نه بلوغ عقلی کامل، بایستی توجه داشت؛ یعنی، مردم عصر رسالت پیامبر به توانمندی هایی رسیده بودند که می توانستند ضمن دریافت کتاب و سنت، آن را حفظ کنند و از تحریف مصون دارند. سوم اینکه، اصل امامت و تعیین امام، که بارها از سوی پیامبر اسلام مطرح شده، طبیعتا مبین ختم نوبت است و نهایتا اینکه، مجموعه آموزه های قرآن و سنت پیامبر نشان می دهد که در آنها کلیات ثابت و متغیر لازم برای هدایت معنوی و تحقق سعادت دنیوی و اخروی مردم لحاظ شده و هدایت آنها هم از طریق امامان و هم علمای دینی درنظر گرفته شده است و اصل اجتهاد نیز در فهم احکام اسلامی نقش بسزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اجتهاد، امامت، بلوغ عقلی، جامعیت، جاودانگی خاتمیت، قرآن
  • محمدرضا رجبی، پروین کاظم زاده صفحات 123-148
    مسئله «عقل و دین» از کهن ترین موضوعاتی است که فیلسوفان و متکلمان مسیحی و مسلمان را به خود مشغول داشته و آنان را در گروه «ایمان گرایان»، و «عقل گرایان انتقادی، حداکثری و اعتدالی» جای داده است. از نظر استاد مطهری، به خودی خود، هیچ تضادی میان عقل و دین وجود ندارد و در تزاحم حکم عقل و شرع، حکم عقل مقدم است. به اعتقاد ایشان، عقل روح اسلام را درک و طبق آن عمل می کند، هرچند با برخی ظواهر روایی منافات داشته باشد. ایشان ایمان گرایی را برنمی تابد و از عقل گرایی حداکثری افراطی کلیفورد نیز فاصله می گیرد، اما به نظر می رسد عقل گرایی حداکثری ضعیف و نزدیک به اعتدالی را، به معنایی که توماس آکویناس و امثال وی بیان کرده اند، می پذیرد، هرچند در تبیین مسئله با آنها اختلاف دارد.
    کلیدواژگان: جایگاه عقل، رابطه عقل و دین، عقل گرایی حداکثری ضعیف
  • سید حسین نوری صفحات 149-178
    در «بداء» دو نظر وجود دارد. امامیه «بداء» را از ارکان اصیل عقاید اسلامی می دانند که چهار دلیل بر این مدعا می توان اقامه کرد و مهم ترین آنها آیه محو و اثبات است. علمای اهل سنت به شدت با این عقیده مخالف اند و بر آن اند که «بداء» موجب علم بعد از جهل می شود و این درمورد خداوند روا نیست. معنای لغوی «بداء» همان ظهور بعد از خفاست، البته امامیه چنین معنایی را قصد نمی کنند؛ معنایی که آنان از «بداء» اراده می کنند «تغییر مسیر آدمیان با اعمال آنان است» و این مطلب مورد قبول همگان است. لذا آنچه انکار شده است مورد اعتقاد نیست و آنچه مورد اعتقاد است نفی نشده است. بدین جهت این نزاع بیشتر نزاعی لفظی است تا نزاعی معنوی.
    کلیدواژگان: اجل مسمی وغیرمسمی، ام الکتاب، بداء، علم ازلی الهی، محو و اثبات
|
  • Eshaq Taheri Sarteshnizi, Mahdi Jalalvand Pages 1-24
    Religious knowledge is consists of doctrines that could be attain with a methodological cognition and inquiry concerning religious sources. But the Prerequisite of This kind of knowledge is some principles that from which scholarly studies on religion is begin and leads to conclusion. Allameh Tabatabaei، in his efforts to achieve a regular and accurate cognition of Religion according to his Special principles، has focused on this point and introduces some presuppositions that with exceeding from which one may perceive religious teachings. He has also two presuppositions: epistemological and ontological. The possibility of analyzing and evaluating of religious knowledge، is an epistemological presupposition; and belief in God، religion، human ability and the world of existence، is considered as ontological presupposition. So he believes that an accurate understanding of religion would be possible only if we try to transcend from these presuppositions and use our principles of religious knowledge.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, Human Nature, Principles, Sources of Religious Knowledge, Religious Knowledge
  • Aliredha Mohammadredhaei, Fatemah Akbarizade Pages 25-50
    Holy Quran’s commentators according to their different ideological approaches and scientific capabilities، have given different explanations from Quranic verses. Because they are affected first of all، by the depth of its Content and then by implications that are used in it. In this article we are going to analyze some of the Maryam verses، concerning custom and chastity (16-32) with a descriptive-analytical method. So we will analyze the linguistic structure and various levels of the meanings، and the context of these verses; and with emphasizing their textual structure''s cohesion، and with patterning it out، and appealing to the verses themselves and their doctrines، we will make a new inquiry about Quranic concepts. This research will illuminate that the linguistic syntaxes of this verses along with structural and thematic cohesion، are founded upon ideational and interpersonal metafunctions. In holy Quran The story of Maryam and her faith-oriented actions were formed with her interacting with custom and emphasizing the significance of observing chastity. The chastity and interaction with customs were formed the linguistic structures of the doctrine of Maryam and its cohesion and speech acts.
    Keywords: Chastity, Convention, Discourse Analysis, Quran, Maryam (P)
  • Ali Fazli Pages 51-74
    The philosophy of theoretical Mysticism، as one of the branches of philosophy of mysticism، concern with different issues like: Epistemological foundations of Theoretical Mystic; the quality and the manner of this intuition for mystic; the manner of transferring this intuition to a proposition by mystic; and so on. This article is articulated according to two above mentioned purposes، i. e. the process of intuitional cognitions، and the process of transferring intuitional cognitions to propositions. At the first aspect، beside explaining the domain of intuitional cognition، I will discuss three essential condition of intuition as follow: the principle of coordination، relevance، and influence. And at the second aspect، after taking the issue of ''witness'' into consideration، I will first of all، divide the experimental concept of things into «supposition» and «admission»; and then I will interpret them according to mystical thought. At the end، I have divided mystical admissions into descriptive، explanatory، interpretational، deductive and comparative propositions.
    Keywords: Deductive, Comparative, Descriptive, Explanatory, Intuitional Cognition, Propositional Cognition
  • Mansour Nasiri Pages 75-100
    In recent time deductive proof for the existence of God، i. e. Demonstration through consciousness، is one of the most influential way that thinkers like Robert Adams and Richard Swinburne have followed it. But the newest version of this proof is belong to Moreland. This article is going to examine Moreland''s view in four parts: Some preliminary points will presented in two first part. In third part we are going to introduce Moreland proof which is followed through consciousness and maintain that the best option for explanation of the problem of consciousness is «theism». In next part the adversary options and alternative for theism are presented. And At the end، after taking Moreland''s proof into consideration، finally we will criticize this argument and explain its deficiency and defect.
    Keywords: Consciousness, Deductive Proof, Explanation, Moreland, Proving God's Existence
  • Qodrat, Allah Qorbani Pages 101-122
    Understanding The principle of Ending Prophethood (KHATAMIYYAT) with prophet Muhammad (p. b. u. h) depends on accurate investigation of some important issues including: explanation of the Quran as immanent miracle; the meaning of intellectual maturity of people when Islam rises; the meaning and function of Vicar (IMAMAT)، and finally the meaning of comprehensiveness and completeness of Islam. For this reason، in comparison with the miracles of the other prophets، the unique properties of Quran as an immanent miracle of the Prophet of Islam، will be considered. Moreover we should pay attention to the importance of relative maturity of Muslims at that time. that is to say، it is a biological and historical fact that by this time early Islam''s people had reached to some abilities to enable them to grasp the verses of holy Quran and Hadith and preserve it from distortion. In addition، the principle of Vicar (IMAMAT) which was repeatedly enounced by the Prophet Muhammad himself، is an evidence and indication for ending of prophethood. Finally، all the Quranic verbal and practical teachings of the Prophet Muhammad that called Tradition، (SUNNAT) and «HADITH»، show that these teachings are universal، permanent and unchangeable، and could conduct both the temporal and spiritual needs of Human beings. Islam from the beginning has destined the guidance and leadership of its followers; first of all by a determined Imam، and then by religious scholars that called «FAGHIH».
    Keywords: Comprehensiveness, Imamat, Immortality, Intellectual Investigation, Intellectual Maturity, Prophet hood, Quran
  • Mohammad Redha Rajabi, Parvin Kazemzadeh Pages 123-148
    One of the oldest and controversial issues That first springs to philosophers and theologians mind was relationship between reason and religion، and one of the consequences of This controversies were division of philosophers and theologians to fideism or inclusive and moderate critical rationalist. According to martyr Motahhari، reason in itself does not contradict religion; and when reason conflicts with religious law، reason should be regarded as authoritative. According to him، reason comprehends the spirit of Islam and acts accordingly; although، it may apparently conflict with some narrations and traditions. He neither believes in fideism and nor could justify Clifford''s inclusive and strong rationalism. However، it seems to me that he agree with moderate rationalism of Thomas Aquinas and the like; although his idea in this respect to some extent is differ from them، especially in explaining of this problem.
    Keywords: Fideism, Moderate, Inclusive Rationalism, Reason, Relationship Between Reason, Religion
  • Sayyed Hosein Noori Pages 149-178
    Among Islamic sects There are two groups that disagree about the issue of Bada`: Imamiyeh or Shiites، from one hand considers Bada` as one of the original principles of Islamic beliefs and In order to prove this believe they have proposed four reasons، among which the most important is the deletion and notation verse (Mahv va Esbat) in Quran. On the other hand، Sunni''s scholars are strongly against the issue of Bada` and believe that one of its implications and consequences is acceptance of God''s knowledge after his ignorance، while this is not admissible about God. The lexical meaning of Bada` is emersion after hiding; but Imamiyeh does not intend such a meaning. The meaning that they educe from the word Bada`، is “the change in people`s life path via their actions” and all scholars (Shiites and Sunnie) accept this fact. Therefore this conflict is indeed a lexical dispute، rather than a semantic. because، the fact which here is denieded، is not actually believed in، and what is believed in، has not been denied.
    Keywords: Conversion of God's will, Deletion, Notation, Eternal Knowledge of God