فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، بهار 1392)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی خسروی، محمدرضا راشد محصل، محمد اسماعیل حنفی، سید مرتضی حسینی صفحه 7
    این کار پژوهشی تلاشی است در راستای معرفی آیت الله محمدحسین آیتی بیرجندی به عنوان یک عالم مذهبی و شاعری شیعی مذهب که تحت تاثیر آیات نورانی قرآن کریم و احادیث گهربار پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار- علیهم السلام - بوده است در مقاله ی حاضر ابتدا به معرفی احوال و آثار محمدحسین آیتی بیرجندی، ویژگی های سبکی و کاربرد صنایع ادبی در شعر وی پرداخته شده است. در ادامه شیوه ها و گونه های تاثیرپذیری از قرآن و حدیث و اهداف کاربرد آیات و احادیث، قالب های کاربردی قرآن و حدیث، کاربرد آیه و حدیث از جهت نوع قرینه، هدف های معنایی و انگیزشی از کاربرد قرآن و حدیث در دیوان در غلطان مورد بررسی قرار گرفته شده است. در قسمت پایانی این مقاله، اشعار و ابیاتی که به هر نحوی شاعر در سرودن آنها متاثر از آیات نورانی قرآن و احادیث پیامبر (ص) و ائمه (ع) بوده است استخراج شده، به دلیل کثرت اشعار مورد نظر، نمونه هایی از این اشعار به همراه آیات و احادیث مورد نظر آمده است.
    کلیدواژگان: محمدحسین آیتی، پیامبر اکرم (ص)، ائمه اطهار (ع)، قرآن کریم، حدیث
  • مسلم خسروی زارگز، سمیه حمیدی، علی جزندری صفحه 35
    از گذشته های دور، مساله امنیت به عنوان یکی از دغدغه های جوامع بشری به شمار می آمده است تا جایی که حتی برخی از اندیشمندان حوزه مطالعات اجتماعی معتقدند یکی از دلایل چشم پوشی بشر از مقوله آزادی و حیات طبیعی و تن دادن به زندگی جمعی، مساله امنیت اجتماعی بوده است. بر اساس رویکرد مکتب کپنهاک، امنیت اجتماعی مقوله ای ذهنی است. به عبارت دیگر، ذهنیت افراد حاضر در یک جامعه انسانی تعریف امنیت و نحوه تامین آن را شکل می دهد. بنابراین در برقراری امنیت اجتماعی ذهنیت دو بازیگر مهم است، اول کسانی که از امنیت اجتماعی استفاده می کنند و دوم کسانی که در این امنیت نقش دارند. به نظر می رسد بتوان این مساله را درباره امنیت مرزی هم قائل شد، یعنی ذهنیت مرزنشینان و مجریان تامین امنیت می تواند در تعریف و تامین امنیت اجتماعی مهم باشد. استان خراسان جنوبی به رغم همجواری با کشور افغانستان و استان سیستان و بلوچستان، بر اساس گزارش های سالیانه نیروی انتظامی، جزء امن ترین استان ها به ویژه در مساله امنیت مرزی بوده است. نویسندگان این پژوهش در پاسخ به چرایی این مساله، فرضیه خود را این گونه مطرح نموده اند که به نظر می رسد رابطه معناداری میان امنیت پایدار مرزی و ذهنیت عشایر مرزی و مجریان تامین امنیت مرزی استان وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، ذهنیت این دو بازیگر درباره تعریف امنیت، نقاط ضعف امنیت و راه کارهای ارتقای امنیت اجتماعی دارای رابطه معناداری است.
    نوشتار حاضر با استفاده از رویکرد مکتب کپنهاک به روش پیمایشی (پرسشنامه)، از جامعه آماری عشایری مناطق مختلف مرزی استان خراسان جنوبی، حجم نمونه را انتخاب و مورد پرسش قرار داده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، نشان دهنده اثبات فرضیه پژوهش است، یعنی رابطه معناداری میان ذهنیت عشایر و مجریان تامین امنیت استان در مساله امنیت اجتماعی وجود دارد
    کلیدواژگان: خراسان جنوبی، عشایر خراسان جنوبی، امنیت اجتماعی، باری بوزان، مکتب کپنهاک
  • مفید شاطری، مجید فرزین، کاظم ایمان طلب صفحه 59
    تعزیه به مجموعه ی ادب و هنر ایران، ارزش های قابل توجهی را تقدیم کرده است که پیدایی نخستین شکل ادبیات نمایشی مکتوب، پدیداری شکل و شیوه ی اجرایی و بیانی خاص در هنر نمایش یا هنرهای نمایشی و نگه داشت و استمرار مقام ها و گوشه های موسیقی در سنت موسیقایی ملی ایران، از جمله ی این ارزشها است. هرچند بنا به دلایلی، موسیقی با ساز در تعزیه، رونق چندانی نداشته، اما موسیقی آوازی حداقل از دوره ی قاجار به بعد مسیر تکامل را پیمود. تعزیه خوانان با آگاهی و شناخت موسیقی سنتی ایرانی به بهترین وجه به ایفای نقش خود پرداخته اند. یکی از نکات مهمی که تاکنون در شبیه (تئاتر مذهبی ایران شامل تعزیه یا شبیه غم انگیز و شبیه شاد) کمتر مورد توجه قرار گرفته، ثبت و ضبط دقیق موسیقی آوازی بر مبنای اجرای مناطق مختلف جغرافیایی کشور بوده است. در این مقاله، ضمن پرداختن به مبانی نظری تحقیق، مجلس کامل «تعزیه ی شهادت حضرت علی اکبر(ع)»، بر اساس اجرای گروه تعزیه سرخنگ از حیث آوازهای اجرا شده، مورد مطالعه قرار گرفته است. اجرای آوازی این تعزیه، در دستگاه شور با گردشهای آوازی در بیات ترک، افشاری، دشتی و دستگاه های همایون، چهارگاه، سه گاه و ماهور بوده است.
    کلیدواژگان: تعزیه خوانی، موسیقی تعزیه، مجلس شهادت علی اکبر، سرخنگ، خراسان جنوبی
  • علی اکبر عباسی صفحه 87
    کتاب بهارستان اثر حاج شیخ محمدحسین آیتی تالیفی در زمینه شناخت شخصیت های مهم دینی، علمی، فرهنگی و سیاسی منطقه قهستان از قدیمی ترین دوران تا زمان مولف می باشد. در این مقاله بهارستان با روش توصیفی - تحلیلی بر اساس محورهای نقد و بررسی کتب (نقد بیرونی و نقد درونی) مورد ارزیابی قرار گرفته است. با وجود تلاش مولف برای نوشتن کتابی مستند درباره شخصیت ها و حوادث قهستان و صرف وقت فراوان و با وجود استفاده از منابع متعدد، این کتاب ایرادهایی نیز دارد و با دید انتقادی بهتر می توان از آن بهره مند شد. مولف از تمام منابع جغرافیایی مهم استفاده بهینه ننموده و برخی شخصیت ها را به اشتباه به قهستان نسبت داده و در مواردی بدون دلیل از منابع متاخر، نقل قول های طولانی دارد. درباره فتح قهستان هم از برخی از اصیل ترین منابع بهره ای نبرده و در شرح حال برخی از بزرگان قهستانی مبالغه کرده است. مزارات ذکر شده در کتاب بیشتر بر مبنای کرامات دیده شده از آنها و نه به واسطه استناد به منابع متقدم مهم ارزیابی و مورد توجه مولف بوده است. مطالب بخش چهارم کتاب، مفصل و در عین حال دقیق و بسیار ارزنده می باشد که انصافا ارزش زیادی داشته و مولف با نگارش این کتاب بخشی از مفاخر و چهره های ماندگار خراسان جنوبی را حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: قهستان، مزارات، مفاخر، آیتی، بهارستان، نقد
  • الهام ملک زاده صفحه 105
    کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرار گرفتن در اقلیم خشک، پیوسته در معرض هجوم بیگانگان و بروز خشکی ها و قحطی های ادواری بوده است. موقعیت خاص جغرافیائی ایران در واقع، باعث شده بود این کشور با داشتن موانع طبیعی، آب و هوا و دیگر ویژگی های اقلیمی به قسمت های کاملا متفاوتی تقسیم شود که در بسیاری از موارد، این بخش ها از یکدیگر مجزا شده بودند که در مواقع بحرانی نمی توانستند به یاری یکدیگر بشتابند. نبود راه های حمل و نقل سریع و ارزان، مزید بر علت شده و گردش کالاهای گوناگون بویژه غلات و مواد خوراکی بین ایالات و ولایات را دائما با اشکال روبه رو می کرد و در نتیجه، بر سایر بخش های اقتصادی و اجتماعی کشور تاثیری نامطلوب بر جای می گذاشت. در این بین در پی وقوع جنگ جهانی اول که سراسر ایران به تصرف دولت های روسیه و انگلیس درآمد، مقارن با ایامی شد که در بسیاری از نقاط کشور بارش اندک و ناکافی موجب آشکار شدن قحطی شد و مردم ایران در سختی حاصل از آن به سر می بردند. بررسی های انجام شده از منظر تاریخی و بویژه با تکیه بر اسناد منتشر نشده نشان می دهند در این دوره که با آشفتگی های برآمده از جنگ و پریشانی های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی توام شده بود، عوامل گوناگون طبیعی و انسانی چندی باعث خشکی و قحطی شده و حضور نیروهای بیگانه نیز بر شدت آن افزود و در نتیجه، قحطی بزرگ سال های 1296- 1298ش./ 1917- 1919 م. پدیدار شد. مقاله ی کنونی با تکیه بر اسناد آرشیوی منتشر نشده ی موجود در سازمان اسناد ملی ایران و مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه، قحطی و مصائب ناشی از آن را مورد بررسی و تحقیق علمی و تاریخی قرار می دهد و نقش هریک از عوامل اصلی و فرعی آن، به خصوص حضور نیروهای نظامی روسیه را تحلیل و تبیین نماید و میزان اثرگذاری ایشان بر این قحطی را معلوم نماید.
    کلیدواژگان: قحطی، شرق ایران، جنگ جهانی اول، روسیه
  • جواد میکانیکی، ام البنین جابری صفحه 123
    شرکت های تعاونی افراد را هم برای همکاری های متقابل و ایجاد همبستگی، یعنی جنبه های اجتماعی و هم برای رفتارهای یاری گرایانه و باصرفه، یعنی جنبه های اقتصادی تربیت می کنند. هدف اجتماعی نظام تعاون، تربیت افراد برای زندگی بهتر با مناسبات اجتماعی معقول و شرافت مندانه است و فعالیت های آن به مردم ایمان، اعتماد به نفس و قاطعیت و استقامت می دهد. در پژوهش حاضر، به بررسی اثرات تعاونی های تولید کشاورزی بر وضعیت اجتماعی خانوارهای عضو شهرستان خوسف پرداخته شده است. این تحقیق، به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی می باشد که به منظور نیل به اهداف آن، از راه های موجود در دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 1286 نفر اعضاء شرکت های تعاونی تولید در شهرستان خوسف می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری احتمالی و از نوع طبقه ای و در هر طبقه به صورت تصادفی به تعیین حجم نمونه پرداخته شده است. حجم نمونه به دست آمده بر اساس فرمول کوکران 295 نفر از اعضاء شرکت های تعاونی تولید این شهرستان می باشد که در تحقیق حاضر 273 پرسشنامه برگشت داده شد. داده های گردآوری شده از طریق پرسشنامه، به کمک نرم افزار آماری 16 SPSS مورد تجزیه و تحلیل و استنتاج نهایی قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون T تک نمونه ای نشان داد که شرکت های تعاونی در بهبود شرایط اجتماعی موثر نبوده اند. همچنین مولفه افزایش تعاملات اجتماعی با میانگین رتبه ای 31/2 بیشترین نقش را در میان عوامل اجتماعی داشته است.
    کلیدواژگان: اثرات اجتماعی، شرکت های تعاونی تولید کشاورزی، خوسف
  • حامد نوروزی، کلثوم قربانی جویباری صفحه 141
    فارسی رایج در خراسان جنوبی یکی از گویشهای فارسی معیار (فارسی تهرانی) است. به عقیدهی بسیاری از زبانشناسان، زبان فارسی از گویشهای شرقی و شمال شرقی در زمانی نامعلوم، احتمالا در قرون اول یا دوم هجری قمری منشعب شده است. بنابراین بررسی های زبانشناختی گویشهای شرقی ایران، مانند گویش خراسان جنوبی در روشن شدن تاریخ شکلگیری زبان فارسی دارای کمال اهمیت است. اما متاسفانه تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است. تحقیق حاضر تحقیقی پیکرهبنیاد است. که در طی آن پنج تحول آوایی رایج در خراسان جنوبی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این پنج تحول عبارتند از تحول ân/âm به un/um یا on/om یا ōm، مشدد شدن صامت پس از حذف مصوت بلند پیش از آن، پیشوند -ho و -e و تحول خوشه های صامت آغازی و صامتهای میانجی. دو تحول اول در فارسی تهرانی به صورتی محدود رخ میدهد، اما تحول سوم و چهارم در فارسی تهرانی دیده نمیشود. بخشی از تحول پنجم نیز در فارسی مشاهده نمیشود. در این مقاله سعی شده است سابقهی تاریخی این تحولات نیز مد نظر قرار بگیرد. از این رو، نگارنده با در نظر گرفتن شواهدی که در متون کهن فارسی وجود دارد، سعی دارد پیشزمینهی تاریخی این تحولات آوایی را نیز برای خوانندگان روشن کند. به عبارت دیگر، این تحولات آوایی تنها در دو مجموعه از رباعیات خراسان جنوبی با عنوانهای شعر دلبر و شعر غم به عنوان پیکره بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: گویش فارسی خراسان جنوبی، فارسی معیار (تهرانی)، تحول آوایی، تاریخ زبان
|
  • Khosravi, Hadi, Rashed Mohassel, Mohammad Reza, Hanafi, Mohammad Ismail, Husseini, Seyyed Mortaza Page 7
    This research work is an attempt to introduce Ayatollah Mohammad Hussein Ayati as a religious erudite and Shiite poet impressed by luminous verses of Holy Quran and also under the effects of Prophet Mohammad and wholly Imams sayings (peace be upon Him). First of all in this present paper the statues، conditions and works، stylistic characteristics and the application of figures of speech of Mohammad Hussein Ayati Birjandi poems were presented. Then in continue، the methods and types under the effects of Quran and Hadiths، its goals of the applications of Quran and Hadith، the molded applicable encouraging goals of them، the applications of Quran and Hadith from their analogy، semantic and simulative goals of the applications from Quran and Hadith’s in writing of Tumbling Pearl has been considered. At the concluding part of this article، poems and verses had been drown out which in composing of them the poet were in any way under the influence of Quran’s luminous verses and the Prophet Mohammad and Imam›s Hadiths and for the multiplicity of the formentioned verses، some exemplars of these poems were selected in accompany with the said Quran verses and Hadiths.
    Keywords: Mohammad Hussein Ayati, Prophet Mohammad (peace be upon him), Imams, Holy Quran, Hadith
  • Khosravi Zargaz Moslem, Hamidi, Somayye, Jazandri Ali Page 35
    From the far past، the issue of security had been one of the greatest concern of human beings to the extent that some social studies scholars believed that the social security issue has been one of the reasons of the ignorance of human relating to the issue of liberty topic، and natural life plus acceding to social life. Based on the Copenhagen school، the social security is an abstract issue. In other words، mentality of people living in a human community shapes the definition of security and the way it’s ensuring. So، in establishing the social security، mentality of two characters is so important، first the one person who uses this social security and seconds the one person who plays a role in this security. It seems that this issue can be generalized regarding the border securities categories. It means that the mentality of frontiers and operators of social security can be crucial in defining and providing social security. Based on the police office’s annul reports، despite its adjacency with the borders of Afghanistan and Sistan and Baluchestan province، Southern Khorasan province is one of the safest provinces in Iran especially in border security issues. The writers of this research in response to the reason of this issue (question)، has defined their theory like this:» it seems that there is a meaningful relationship between constant security border، frontiers tribal mentality and our province›s security border providers. In other words، there is a kind of meaningful relation between the mentality of these two characters relating to the definition of the security، weakness points of security and solutions to social security improvements». This article، with the use of Copenhagen School based on the surveying method (questionnaire)، selects its sample volume from the community of different tribal people living in various regions of this province and then makes a questioning about it. The obtained results from analyzing the data demonstrate the proof of the alleged research hypothesis and it means that there is a meaningful relationship between tribal people›s mentality and the social security operators of province in the issue of social security.
    Keywords: Southern Khorasan, Southern Khorasan's tribal people, social security, Copenhagen school
  • Shateri, Mofid, Farzin, Majid, Iman Talab, Kazem Page 59
    Passion play has bestowed significant values to the collection of Iran’s literature and art which the appearance of first forms of written dramatic literature، the manifestation of the forms and methods of special performance and rhetoric in theater art or dramatic arts، and preserving and persistence of positions and music hints in Iran›s traditional and national music are among the examples of these significant values. Although for some reasons music tuned by instrument in passion play wasn’t so prevalent; but the sing music at least traversed its developmental path from Qajar era to onward. Tragedians in passion plays performed their roles in a best way by being so familiar with the knowledge of Iranian traditional music. One of the main points which are being noticed very little in Shabih، (the religious theater in Iran including passion play or the tragedy Shabih or comic Shabih) has been the recording and maintaining of traditional sing music based on geographical performances in various parts of the country. In this article from the course of inspecting the theoretical principles of research، the full melody of “the passion play of the martyrdom of Ali Akbar Excellency” has been thoroughly considered on the base of the performance of Sarkhong’s passion play group from the view of performed sings. The performance of sing music of this passion play has been in musical melody with turnings of sounds in Bayat Turk، Shoor، Afshari، Dashti، Homayooun، Chahrgah، Segah، and Mahoor.
    Keywords: tragedy sings in passion play, Passion Play Music, Melody of the Martyrdom of Ali Akbar Excellency, Sarkhong, Southern Khorasan
  • Abbasi, Ali Akbar Page 87
    The book Baharestan by Hajji shekh Mohammad Hussein Ayati was written about the outstanding religious، scientific، cultural and political characters of the Ghohistan region from the past to author’s present time. In this article، Baharestan has been evaluated from descriptive-analytic method on the base of the pivots of criticism and inspections of books (external and internal criticism). Despite the author›s enormous efforts to write a well reasoned out work، about characters and events of Ghohistan، spending lots of time، and in spite of using numerous resources; this book also has some errors and with a critical viewpoint، we can make the best use of it. Author hasn’t made the optimum use of all important geographic sources and he also has ascribed some characters to Ghohistan by mistake and in some cases without any reasonable bases، he has inserted some lengthy quotations from recent sources. Also regarding the conquest of Ghohestan، no use was seen in book relating to some authentic sources and has exaggerated in describing the biography of some of Ghohestan’s outstanding characters. The cited sepulchers in this book have been mostly based on seen generosities of them، and have not been evaluated and noticed by the author from the virtue of the important precedin sources. The matters of fourth section of this book are mentioned in detail، but in precise wording and precious value which indeed has lots of value and the author by composing of this book has preserved some of the luminous figures and permanent individuals of Southern Khorasan.
    Keywords: Ghohestan, Sepulchers, Luminous Figures, Ayati, Baharestan, Criticism
  • Malekzadeh, Elham Page 105
    The country of Iran for its special geographical position and resting in dry climate continuously has been in exposure of enemies› invasion and to periodical drought and famine. In fact Iran›s special geographical situation of natural obstacles، climate condition، and the other climate characteristics had been caused that country to be divided to the several totally different parts and because of this division، in many cases these districts had been isolated from each other and so in critical occasions they weren’t able to back each other. The absence of the fast and cheap transportation roads had caused many problems and exchanging of the verities of goods especially grains and other nutrition between these different provinces and states of Iran were in a permanent difficulties and consequently produced negative effects on the other parts of economical and social sections of the country. Meanwhile following the First World War in which the whole parts of Iran was surrounded by Russia and England governments and this period was in coincidence with the time in which whole of the country suffered obvious drought due to the small amount or lake of rainfalls and had caused people throughout of Iran to be in difficult situation of life to pass. The studies conducted in historical aspects of views and specially based on unpublished documents demonstrate that in this period all of these problems which had been accompanied by political، social and economical disturb of war and the verities of natural and humanity disasters which in some period of times has caused drought and famine and then the presence of alien troops also increased the tense of worst situation and as a result the great famine was appeared throughout the nation in the years of 1917-1919. This existing research gathered its information based on the Iran’s National Archives unpublished documents plus diplomatic historical document centre of foreign ministry to research and inspect scientifically and historically the famine and its misfortunes and then to explain and analyze each role of its primary and secondary factors specially the presence of Russian armed forces in Iran to specify the degree of famine from them in this country.
    Keywords: Famine, Iran's East, the First World War, Russia
  • Mikanaiki, Javad, Jaberi, Ommolbanin Page 123
    Cooperatives train individuals for mutual cooperation and solidarity creation i. e. social aspects and also for friendship behaviors and economical i. e. economic aspects. The social goal of the cooperative system is to train people for a better life with appropriate and honorable social relations and its activities lead people to faith، confidence، and consistency. In existing article، the effects of agricultural production cooperatives on social statues of the family members of the county of Khoosf have been inspected. This research is pragmatic according to its goal; and is descriptive analytic according to its nature. For achieving these purposes، we have used all methods in two approaches of library and circular. The statistical population of the research is 1286 people which are the Khoosf›s production member›s cooperatives. The sampling volume was specified with the use of Cochran and based on probability sampling in the way of classification in which in each class we have a casual selection. The sampling volume discovered based on Cochran method was 295 people through which 273 questionnaires was sent back. The data collected through questionnaires، was surveyed and analyzed with the use of SPSS16 statistic software. Results achieved by the T test analyzed showed that Cooperatives Company wasn’t effective in improving social situation. The increasing in social interactions in comparison with rank ordered average was 2. 31 which had the most effectiveness.
    Keywords: Social Effects, Agricultural Production Cooperatives, Khoosf
  • Norouzi, Hamed, Ghorbani Jooybari, Kolsum Page 141
    The prevalent Persian speech in Southern Khorasan is one of the standard dialects of Farsi which is spoken in Iran›s capital، Tehran. Many linguists believe that Persian language derived from some eastern or north east dialects in first or second century Hegira in an unknown period. Therefore linguistic studies of the eastern Iran’s dialects like the dialect of South Khorasan have a very perfect importance in illustrating the historical records of Farsi language structure. But unfortunately not so much research has been done in this field. The existing article is a kind of corpus based research. And we will consider and study the five temporary phonetic changes in Persian spoken in southern khorasan. These five changes include: the change of ân/âm to un/um or on/om or ōm، the aggravation of consonant after the omission of the vowel before it. The changes in prefix of ho- and e- and the big changes in consonant clusters and mediate consonants. The first two changes in Tehran›s Farsi speech happens rarely. But the third and forth foresaid changes happen never in Tehran›s Farsi spoken language. In this article we have tried to consider the historical background of these changes. So the writers of this article try with considering some historical evidence which is found on ancient Persian literature to illustrate historical background of some of these phonetic changes to the readers. In other word these phonetic changes will be examined only as a corpus of the study in two sects of South Khorasan’s quatrains with the names of «The Mistress Poem» and “Sadness Poem”.
    Keywords: Persian dialects of Southern Khorasan›s, Standard Persian (Tehrani), Phonetic changes, Language History