فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرناز حوله کیان*، مسعود غلامعلی لواسانی، شیوا خلیلی صفحه 5
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی بازی ‌درمانی گروهی با رویکرد شناختی-رفتاری در اصلاح ناسازگاری اجتماعی نوجوانان دختر کم‌ توان ذهنی می باشد. 

    روش

    پژوهش حاضر، مطالعه ‌ای نیمه ‌آزمایشی با طرح پیش‌ آزمون، پس آزمون و همراه با گروه کنترل و آزمایش می‌ باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل نوجوانان کم‌ توان‌ ذهنی (15-13ساله) در حال تحصیل در مدارس استثنایی شهرستان همدان بودند؛ از این تعداد، 16 نفر که نمره آنان بالاتر از انحراف میانگین آزمون راتر بود از طریق همتاسازی، در دو گروه 8 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 11 جلسه بازی‌ درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری دریافت و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. هم چنین گروه آزمایش به مدت سه ماه پس از آخرین جلسه، پیگیری شد. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه رفتاری راتر و گروه‌ سنجی بود.

     یافته ‌ها

    تحلیل یافته ‌ها مبتنی بر آمار توصیفی، تحلیل کوواریانس و آزمون t برای گروه‌ های مستقل نشان داد که بازی ‌درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری باعث کاهش ناسازگاری اجتماعی نوجوانان کم ‌توان ذهنی و افزایش تعاملات اجتماعی آنان شده‌ است. 

    نتیجه ‌گیری

    مهم ترین نتایج این پژوهش، موثر بودن بازی ‌درمانی گروهی در اصلاح ناسازگاری اجتماعی و اثربخشی استفاده از رویکرد شناختی-رفتاری برای نوجوانان کم توان ذهنی می‌ باشد. از این رو می‌ توان ادعا نمود روش بازی ‌درمانی گروهی با رویکرد شناختی-رفتاری، در کاهش ناسازگاری اجتماعی نوجوانان کم ‌توان ذهنی اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، رویکرد شناختی-رفتاری، ناسازگاری اجتماعی، نوجوانان کم توان ذهنی
  • نرگس چیمه*، کارینه طهماسیان، حمیدرضا پوراعتماد، هاله افقی، زهره احمدآبادی صفحه 21
    هدف

    هدف از انجام پژوهش، تهیه یک برنامه آموزشی- روان شناختی "زندگی سازگار با اتیسم" برای والدین و بررسی اثربخشی آن بر کاهش علایم اتیسم در کودکان مبتلا به این اختلال و بهبود کیفیت زندگی مادران آنها بود. 

    روش

    در این پژوهش، 50  نفر از مادران کودکان مبتلا به اتیسم (24 نفر در گروه مداخله و 26 نفر در گروه گواه) مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه مداخله در ده جلسه آموزشی گروهی دو ساعته شرکت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. اثربخشی این مداخله در دو زمان پیش آزمون و پس آزمون توسط مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و چک لیست ارزیابی درمان اتیسم آزمون شد. 

    یافته‌ ها

    این مداخله بطور معنی‌داری علایم اتیسم کودکان (بجز بهداشت جسمی و رفتاری) و نمره کل آزمون کیفیت زندگی مادران را بهبود بخشید. 

     نتیجه‌گیری

    برنامه "زندگی سازگار با اتیسم " با افزایش آگاهی و سازگاری و ارایه راهکارهای انطباق بیشتر مادران با مشکلات رایج کودکان مبتلا به اتیسم، به کاهش مشکلات مادران، بهبود کیفیت زندگی و برخی نشانه های اتیسم منجر می شود.

    کلیدواژگان: ندگی سازگار با اتیسم، کیفیت زندگی، مداخله
  • مریم ارفع*، احمد عابدی صفحه 33
    هدف

    هدف این فراتحلیل، تعیین میزان اثربخشی برنامه‌های آموزشی شیوه‌های فرزندپروری بر اختلالات رفتاری کودکان بود. این پژوهش با استفاده از تکنیک فراتحلیل و با یکپارچه کردن نتایج تحقیقات مختلف، اندازه اثر برنامه‌های آموزشی شیوه‌های فرزند‌پروری را مشخص می‌نماید. 

    روش

     در مجموع 10 پژوهش قابل قبول از لحاظ روش‌شناختی انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. منابع جستجوی داده‌ها، اسناد علمی دانشگاه ها، پایگاه اطلاعات علمی(SID)، پایگاه مجلات تخصصی نور (noormags) و پژوهشگاه علوم وفناوری اطلاعات ایران بودند. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود. 

    یافته‌ ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میزان اندازه ‌اثر برنامه های آموزشی شیوه های فرزندپروری بر اختلالات رفتاری، بالا بود. 

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‌رسد که برنامه‌های آموزشی شیوه‌های فرزندپروری می‌تواند به‌عنوان روشی مناسب برای پیشگیری از اختلالات رفتاری در مراکز آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، سبک های فرزندپروری، اختلالات رفتاری، برنامه های آموزشی
  • مریم لطفی*، جعفر محمدی، رسول حمایت طلب، مهدی سهرابی صفحه 47
    هدف

     هدف این تحقیق، بررسی اثر تمرین ثابت و متغیر بر عملکرد، یادداری و انتقال مهارت حرکتی در افراد کم‌ توان ذهنی است. 

    روش

     در این مطالعه شبه تجربی، 23 نفر از پسران 8 تا 12 ساله کم ‌توان ذهنی بر اساس  هوش‌ بهر 70 - 50 به صورت تصادفی انتخاب شده و پس از یک جلسه تمرین و پیش آزمون، بر اساس امتیاز به دست آمده، سن و بهره هوشی در دو گروه (هر گروه برای یک نوع تمرین) همسان قرار گرفتند. این افراد به مدت 3 جلسه و هر جلسه، 40 پرتاب را تمرین کردند. داده ‌ها با استفاده از تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه ‌گیری مکرر تحلیل گردید. 

    یافته ‌ها

    یافته‌ ها در مرحله یادداری نشان داد که هر دو گروه در پرتاب‌ها دقت خود را افزایش دادند و در اثر تمرین تغییرپذیری پرتاب ‌ها کاهش یافت. پی ولیو به ترتیب 044/0 و  07/0 است. در مرحله انتقال نشان داده شد که گروه تمرین ثابت قادر به انتقال مهارت خود به شرایط جدید نبود ولی گروه تمرین متغیر در انتقال مهارت خود به شرایط جدید موفق بود. همچنین گروه تمرین متغیر نسبت به گروه تمرین ثابت دارای تغییرپذیری کمتر (006/0> P) و دقت (02/0> P) بیشتری بود. 

    نتیجه ‌گیری

    بر اساس یافته ‌های این تحقیق، گروه تمرین متغیر قادر به یادداری و انتقال  مهارت به شرایط جدید بود که اصول مربوط به طرحواره اشمیت در افراد کم‌ توان ذهنی نیز مورد تایید قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: اکتساب، انتقال، تمرین ثابت، تمرین متغیر، یادداری
  • محسن ژکان، سید علی حسینی*، محمدرضا محمدی، مسعود صالحی صفحه 61
    هدف

     هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر آموزش مهارت های تمرین توپ در یک برنامه 4 هفته ای بر رشد حرکتی درشت و ظریف کودکان 4 تا 7 ساله مبتلا به اتیسم می ‌باشد. 

    روش

     این مطالعه از نوع نیمه‌تجربی بوده و از روش نمونه ‌گیری آسان استفاده گردید. شرکت ‌کنندگان شامل 14 کودک (12 پسر و 2 دختر) بودندکه در 4 هفته نخست (مرحله اول) از درمان رایج استفاده کرده و در 4 هفته دوم (مرحله دوم) مداخلات درمانی در 10 جلسه ارایه گردید، در حالی که درمان رایج کودکان ادامه یافت. برای سنجش رشد حرکتی ظریف و درشت از آزمون رشد حرکتی پی بادی و برای سنجش تاثیر درمان از پرسشنامه ارزیابی درمان اتیسم استفاده گردید.برای تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس اندازه‌های تکراری و آزمون مقایسات دوبه‌دوی  بن فرونی استفاده شد 

    یافته‌ ها

    بررسی داده ها نشان داد که میانگین نمرات رشد حرکتی درشت و ظریف و همچنین نمرات ارزیابی درمان اتیسم در هر دو مرحله پژوهش از نظر آماری معنادار هستند (p<0,001). شایان ذکر است که تفاضل میانگین نمرات مرحله دوم نسبت به مرحله اول افزایش قابل ‌ملاحظه ای نشان می دهد. 

    نتیجه‌گیری

    نتایج فوق حاکی از آن است که آموزش مهارت های تمرین توپ می تواند در کنار درمان رایج باعث بهبود رشد حرکتی ظریف و درشت شود. کاهش میانگین نمرات در پرسشنامه ارزیابی درمان اتیسم نیز نشان دهنده کاهش شدت علایم اختلال اتیسم ناشی از درمان رایج و آموزش مهارت ‌های تمرین توپ می ‌باشد

    کلیدواژگان: رشد حرکتی درشت، رشد حرکتی ظریف، اختلال اتیسم با عملکرد بالا، مهارت های تمرین توپ
  • رحیم ملازاده اسفنجانی*، غلامحسین جوانمرد، حمید اراضی، شیرین یگانگی صفحه 71
    هدف

    این پژوهش به دنبال بررسی و مقایسه عزت نفس و سلامت روان و تعیین رابطه این متغیرها در نابینایان ورزشکار و غیرورزشکار 13 تا 30 سال شهرستان مشهد در سال 1389 می باشد.

    روش

    در یک پژوهش زمینه ای، از تمام افراد شرکت کننده در اولین المپیاد کشوری نابینایان شهرستان مشهد، 100 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده (59 ورزشکار و 41 غیرورزشکار) انتخاب شدند و پرسشنامه های سلامت عمومی و مقیاس عزت نفس روزنبرگ را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری یومن ویتنی، t مستقل، ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

     یافته ‌ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین عزت نفس و سلامت روان در نابینایان ورزشکار و غیرورزشکار تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0 >P). در نابینایان ورزشکار، بین سلامت روان و خرده مقیاس‌های اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی با عزت نفس، رابطه منفی معنی داری مشاهده شد (01/0 >P)، اما بین نشانه های جسمانی و اضطراب با عزت نفس، رابطه معنی داری بدست نیامد. همچنین،در گروه غیرورزشکار، بین سلامت روان و خرده مقیاس های آن با عزت نفس رابطه معنی داری وجود نداشت. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که در گروه ورزشکار، اختلال در کارکرد اجتماعی پیش بینی کننده مناسبی برای عزت نفس می باشد. 

    نتیجه‌ گیری

    این پژوهش نقش مهم ورزش در بهبود عزت نفس و سلامت روان در نابینایان ورزشکار را نشان می دهد. بنابراین، برای ارتقای متغیرهای روان شناختی در افراد نابینا، ترغیب و تشویق آنها به انجام دادن فعالیت های ورزشی مهم به‌ نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، سلامت روان، نابینایان ورزشکار
  • حجت الله راغب* صفحه 81
    هدف

     هدف پژوهش، حاضر ارزشیابی مهارت های ارتباطی (مهارت های اجتماعی، زبان آموزی و بازی) در دانش آموزان پیش دبستانی با اختلال اتیسم است. 

    روش

     روش این پژوهش از نوع زمینه یابی بود که در آن نمونه ای شامل 54 دانش آموز پیش‌دبستانی (39 پسر و 15 دختر) دارای اختلال اتیسم از 15 مرکز آموزش شهر تهران، به صورت تصادفی انتخاب شدند.  چک لیست مهارت های ارتباطی در این پژوهش که شامل سه خرده آزمون به نام های مهارت های اجتماعی، مهارت های زبان و زبان آموزی و مهارت های بازی بود، بر اساس هدف های مصوب سازمان آموزش و پرورش استثنایی تنظیم گردید.

     یافته‌ها

    تحلیل نتایج نشان داد که ابزار تحقیق از اعتبار و روایی بالایی برخوردار است. در ضمن تحلیل پاسخ ها نشان می دهد که دانش آموزان پیش دبستانی به طور میانگین در مهارت های اجتماعی به نقطه درصدی 40 درصد، در مهارت های زبان و زبان آموزی به نقطه درصدی 40 درصد و در مهارت های بازی به نقطه درصدی 28 درصد دست یافته اند. 

    نتیجه‌گیری

    بیش از نیمی از دانش آموزان پیش دبستانی در مهارت های اجتماعی، مهارت های زبان و زبان آموزی و همچنین مهارت های بازی به هدف های تعیین شده نرسیده اند. بنابراین برنامه درسی موجود برای دانش آموزان پیش دبستانی با اختلال اتیسم باید در مهارت های ارتباطی به ویژه در مهارت های بازی با دقت بیشتری اجرا شود.

    کلیدواژگان: اتیسم، مهارت های ارتباطی، مهارت های اجتماعی، مهارت های زبان-آموزی، مهارت های بازی، ارزشیابی، دانش آموزان پیش دبستانی
|
  • Farnaz Holekian*, Masoud Gholamali Lavasani, Shiva Khalili Page 5
    Objective

    The purpose of this study is to examine the effectiveness of group play therapy with cognitive behavioral approach on reformation the social maladjustment of girl adolescents with intellectual disabilities.

    Methods

    The present study, is an Quasi-experimental study design with pre-test and post-test, and with experimental and control groups. population of this study, including all girl adolescents with intellectual disabilities (13- 15 years), who attending in the special schools of Hamadan city. Among this population, 16 students were diagnosed higher than average of Rutter test. These participants were matched in experimental and control groups (8 subjects each). The experimental group received eleven sessions of play therapy with cognitive and behavioral approach and control group were placed in the waiting list. Also experimental Group in the three months since the last session were continuously monitored. Research instrument were Rutter's behavior questionnaire and Sociometry.

    Results

    Covariance analysis and t-test showed that play therapy with cognitive behavioral approach has caused to reduced social maladjustment of adolescents in experimental group and increased their social interactions.

    Conclusion

    The most important results of this study are effectiveness of group play therapy and usefulness of the cognitive - behavioral approach on reformation the social maladjustment. It can be argued that group play therapy with cognitive behavioral approach can reforms social maladjustment girl adolescents with intellectual disabilities.

    Keywords: group play therapy, cognitivebehavioral approach, social maladjustment, adolescents with Intellectual Disabilities
  • Narges Chimeh*, Karineh Tahmasian, Hamid Reza Pouretemad, Haleh Ofoghi, Zohreh Ahmadabadi Page 21
    Objective

    The purpose of this research was to provide a psycho-educational program “Living Adjusted with Autism” for parents with autistic children and evaluate its effectiveness on reducing the autistic symptoms in children and their mothers’ life quality.

    Method

    In this research 50 mothers of autistic children (24 in intervention group and 26 in the control group) were studied. The intervention group participated in ten two-hour training session, and control group received no intervention. The effectiveness of this intervention in pre-test and post-test by the “World Health Organization Quality of Life Scale” and the “Autism Treatment Evaluation Checklist” were tested.

    Result

    This intervention significantly improved the children’s autistic symptoms (except health and physical behavior) and their mothers’ total score of Quality of Life Scale.

    Conclusion

    Program "Living Adjusted with Autism" by raising awareness, adaptation and offering adaptive solutions for the most common problems of mothers with autistic children, leads to the reduction of maternal complications and improve the quality of life and some symptoms of autism.

    Keywords: Intervention, Living Adjusted with Autism, Quality of Life
  • Maryam Arfa*, Ahmad Abedi Page 33
    Objective

    The aim of the Current meta-analysis was to determine the effectiveness of parenting styles education programs on behavioral disorders. This research specifies the effect size of parenting styles education programs by using meta-analysis technique and integrating the results of different studies.

    Method

    On the whole, 10 methodologically acceptable studies were selected and metaanalysis was done on them. Sources of data search were scientific documents in universities, Scientific Information Database (SID), noor specialized magazines database (noormags), Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IRANDOC). The research tool was meta-analysis checklist.

    Results

    Data analysis showed that the rate of effect size of education programs of parenting styles on behavioral disorders was high.

    Conclusion

    it seems that the education programs of parenting styles can be used as a method to prevent the behavioral disorders in the training centers.

    Keywords: Meta, analysis, Parenting Styles, behavioral Disorders, Educational Programs
  • Maryam Lotfi*, Jafar Mohamadi, Rassol Hemayat Talab, Mahdi Sohrabi Page 47
    Objective

    The aim of this research was investigated effectiveness of constant and variable practice on acquisition retention and transfer of motor skills in intellectual disability.

    Method

    In this quasi experimental study, 23 boys with age 8- 12 according to IQ (50-70) were randomly selected and participants were assigned after pre-test and a training session according to obtain score, age and IQ in two groups homogenous. These subjects were practice 3 sessions and each session 40 throw. Data using two-way analysis of variance with repeated measures were analyzed.

    Results

    results showed in Stage retention in two group in throwing increased accuracy (p<0/044) and variability decreased (p<0/07). Results showed in stage transfer variable practice group succeed in transfer skill to new qualification. Also variable practice group have little variability (p<0/006) and much accuracy (p< 0/02) than constant practice group.

    Conclusion

    According to the finding this research variable practice group was capable retention and transfer skill to new situations and also rules regarding schema Schmidt confirmed in people with intellectual disability.

    Keywords: acquisition, constant practice, intellectual disability, motor skill, retention, variable practice
  • Mohsen Jekan, Seyed Ali Hosseini*, Mohammad Reza Mohammadi, Masoud Salehi Page 61
    Objective

    The aim of this study is to determine the effectiveness of 4 weeks ball skills training on gross and fine motor development of 14 children (12 boys and 2 girls) aged 4-7 years old with high functioning autism.

    Method

    The study was designed in two phases: In the first 4 week (phase I), all of the children received their current treatments. The second 4 week (phase II) followed immediately and participants received 10 sessions of ball skills training. Current treatment in phase II was performed as well. Repeated measurement variance analysis and Bonferroni test were used for data analysis.

    Results

    Improvements were seen in fine and gross motor skills in phase II rather than phase I subsequent to ball skills training. Although ATEC scores decreased in both phases, but there was significant differences of motor skills mean between two phases, as mean score in phase II was significantly higher than phase I.

    Conclusion

    Results of the study indicate that the ball skills training along with current treatment improved motor skills and holds potential for reducing severity of autism symptoms.

    Keywords: Gross Motor, Fine Motor, High Functioning Autism, Ball Skills
  • Rahim Mollazadeh Esfanjani*, Golamhossein Javanmard, Hamid Arazi, Shirinyeganegi Page 71
    Objective

    The purpose of this research was to study and compare self-esteem and mental health in blind athletes and non-athletes.

    Method

    in this contextual study, 100 individuals (59 blind athletes and 41 non-athletes) from first national sport Olympiad of Mashhad female and male participants were selected randomly and GHQ and Rosenberg's Self- Esteem Scale were used. For data analyses, Mann-Whitney U, t-test, spearman correlation coefficient and regression analysis were used.

    Results

    there were significant differences between two groups in self-esteem and mental health (P>0.01). Also, there was significant relationship among mental health, social dysfunction and depression subscales of them negatively (P>0.01). But, physical symptoms and anxiety had no significant relationship to self-esteem. Also, there was not significant relationship in self-esteem and mental health of non-athlete group. Regression analysis indicated that social dysfunction could predict self-esteem significantly.

    Conclusion

    The results of this studyconfirmed the significant role of exercise on self-esteem and mental health promotion in blindathletes. Therefore, it seems important to encourage blind persons to physical activity for reinforcement of their psychological traits.

    Keywords: self, esteem, mental health, blind athletes
  • Hojatollah Ragheb Page 81
    Objective

    The aim of this study is to evaluate the communication skills (Social Skills, Language Learning Skills and Play Skills) of Autistic Preschool Students.

    Method

    This survey study was conducted on 54 autistic preschool students (39 boys and 15 girls) from 15 schools in Tehran. The subjects were selected randomly. The communication skills checklist which was used in this study was made according objects of Organization of Special Education has three subtests: Social Skills, Language Learning Skills and Play Skills.

    Results

    Research tools analysis showed that the validity and reliability of checklist is acceptable. Meanwhile analysis of checklist items revealed that autistic preschool students in social skills and language learning skills reach at percentage point 40, and in play skills, reach at percentage point 28.

    Conclusion

    More than half of the autistic preschool students have not achieved the maintained objects in social skills, language learning skills and play skills, so their curriculum needs to be reviewed in communication skills especially in the play skills.

    Keywords: Autistic preschool students, Communication Skills, Social skills, Language learning skills, Play skills, Evaluation