فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال پانزدهم شماره 5 (پیاپی 71، دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون عزیزی*، حسین دلشاد، عطیه آموزگار، لادن مهران، پروین میرمیران، صالح زاهدی اصل صفحات 411-429
    مقدمه
    شناسایی و اقدام های پیشگیری کننده برای جلوگیری از بروز اختلال های ناشی از کمبود ید، یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است. تحقیقات گروه غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه شهید بهشتی و انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذایی سبب گردید «اختلال های ناشی از کمبود ید» به عنوان یکی از اولویت های بهداشتی کشور شناخته شود. در سال 1368 بررسی سریع گواتر در تمام استان های کشور نشان داد گواتر به صورت هیپرآندمیک وجود دارد. در این بررسی ها کمبود شدید ید، وجود اختلال های شدید در رشد جسمی و ذهنی، عقب افتادن سن سایکوموتور از سن تقویمی، کاهش ضریب هوشی، کاهش شنوایی و کم کاری تیروئید در روستاهای شمال تهران نشان داده شد. عزم ملی در تولید نمک ید دار، آموزش صحیح کادر بهداشتی درمانی و نیز عموم مردم در راستای نگه داری و استفاده ی بهینه از نمک ید دار و پایش های ملی شیوع گواتر و میزان ید ادرار دانش آموزان کشور که هر 5 سال یک بار انجام گرفته، موید آن است که بهبود تغذیه ی ید در ساکنین کشورمان و به ویژه کودکان و نوجوانان توانسته هر سال از تولد کمینه پانصد هزار نوزاد دچار کمبود ید جلوگیری نموده و طی 21 سال گذشته مانع از بروز 20 میلیون گواتر گردد، و کمینه 60 میلیون درجه ضریب هوشی به کودکان و نوجوانان کشور بیافزاید.
    کلیدواژگان: کمبود ید، گواتر، بهره هوشی، نمک یددار، ایران
  • مونا سهیلیان خورذوقی*، آنیتا خنافری، مهدی هدایتی، بیتا فام صفحات 430-434
    مقدمه
    ماست پروبیوتیک جز غذاهای فرا سودمند محسوب می شود و میکروارگانیسم های پروبیوتیکی، از جمله باکتری های لاکتیک اسید موجود در آن، برای سلامتی مفید هستند. از آنجا که اختلالات کم کاری و پرکاری شدید غده ی تیروئید موجب تغییر وزن می شود و امروزه بررسی نقش ترکیبات پروبیوتیک در کنترل وزن بسیار مورد توجه قرار گرفته، هدف پژوهش کنونی بررسی ارتباط مصرف ماست پروبیوتیک با هورمون های تری یدوتیرونین (T3)، تیروکسین (T4) و تغییرات وزن در موش های صحرایی نر نژاد ویستار بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی مورد شاهدی حاضر 10 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به دو گروه با رژیم غذایی ماست پروبیوتیک و غذای متداول به صورت تصادفی طبقه بندی شدند. پس از هر گاواژ 7 روزه، خون گیری از گروه های آزمون برای مدت 32 روز انجام شد. میزان هورمون های تیروئیدی به روش رادیوایمونواسی (RIA) اندازه گیری و تغییرات وزن موش ها ثبت شد.
    یافته ها
    میزان وزن و هورمون T4 بین دو گروه مورد بررسی، طی یک دوره غذا دهی 32 روزه، اختلاف معنی داری نشان نداد. در گروه تغذیه شده با ماست پروبیوتیک، میزان هورمون T3 در روز 24 نمونه گیری نسبت به روز 16 افزایش معنی داری نشان داد (04/0 P:)، در صورتی که میانگین وزن و هورمون T4بین روزهای مختلف نمونه گیری تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر مصرف ماست پروبیوتیک تنها با غلظت سرمی شکل فعال هورمون های تیروئیدی (T3) ارتباط دارد در صورتی که تغییر وزن جمعیت مورد مطالعه متاثر از ترکیبات پروبیوتیک نمی باشد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، تری یدوتیرونین (T3)، تیروکسین (T4)، چاقی
  • گلناز اخلاصی، فرزاد شیدفر*، شهرام آگاه، شاهین مرات، آغا فاطمه حسینی صفحات 435-442
    مقدمه
    با توجه به پایین بودن سطح آنتی اکسیدان‎ها در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی، امروزه استفاده از آنتی اکسیدان‎ها در کنار سایر روش‎های درمانی در این بیماران مورد توجه می‎باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر دریافت روزانه ی آب پرتقال در رژیم کاهش وزن این بیماران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی نیمه تجربی، 35 بیمار داوطلب مراجعه کننده به درمانگاه گوارش و کبد مرکز آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم (ص) دانشگاه علوم پزشکی ایران که کبد چرب غیر الکلی در آن ها تشخیص داده شده بود، انتخاب گردیدند. برای هر فرد در ابتدای پژوهش رژیم کاهش وزن تنظیم شد. به مدت 3 ماه 1 لیوان آب پرتقال جایگزین 2 واحد میوه مورد نیاز افراد گردید. دریافت‎های غذایی، فعالیت فیزیکی، شاخص‎های تن سنجی، غلظت لیپیدهای سرم و آنزیم‎های کبدی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 19، آزمون تی زوجی و Wilcoxon صورت گرفت.
    یافته ها: 32 بیمار پژوهش را به پایان رساندند. در پایان پژوهش کاهش معنی‎دار در وزن و نمایه ی توده ی بدن بیماران مشاهده گردید. دریافت آب پرتقال به همراه رژیم غذایی منجر به کاهش معنی‎دار در آنزیم‎های کبدی و افزایش معنی‎دار در غلظت کلسترول HDL گردید. سایر متغیر‎های پروفایل چربی تغییر معنی‎داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد دریافت آب پرتقال به همراه رژیم کاهش وزن در بیماران دچار کبد چرب غیر الکلی می‎تواند در بهبود وضعیت و کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی موثر باشد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، آب پرتقال، لیپوپروتئین
  • حسن روکی*، مجید غیورمبرهن، محمدرضا زالی صفحات 443-449
    مقدمه
    ژن LXRβ که نقش اساسی در سوخت و ساز قند و چربی برعهده دارد، در یک ناحیه ی کروموزومی حساس به چاقی قرار گرفته و تغییرات ژنتیکی در آن می تواند با بروز چاقی مرتبط باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط واریانت 17373080rs ژن یاد شده با بروز چاقی و فنوتیپ های مرتبط با آن بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی مورد شاهدی حاضر تعداد 435 نفر متشکل از 160 نفر چاق، 201 نفر اضافه وزن و 74 نفر با وزن طبیعی به طور تصادفی از جمعیت شهر مشهد انتخاب شدند. متغیرهای تن سنجی و بیوشیمیایی افراد اندازه گیری و ژنوتیپ پلی مورفیسم مورد نظر به روشTaqMan real time PCR تعیین گردید.
    یافته ها
    فراوانی اللی و توزیع ژنوتیپی ارتباط معنی داری با چاقی و فنوتیپ های مرتبط با آن، حتی بعد از تعدیل اثر مداخله گرهای سن و جنس، نشان ندادند. نسبت شانس و فاصله اطمینان 95 درصدی به دست آمده از رگرسیون لجستیک در حالت غالب برای چاقی عبارت بود از: (57/1-46/0)85/0 برای ژنوتیپ CG و (69/2-48/0)14/1% برای ژنوتیپ GG در مقایسه با ژنوتیپ CC به عنوان مرجع. فراوانی الل های ژن LXRβ در جمعیت مورد مطالعه و نیز سه گروه نمایه ی توده ی بدن از قانون هاردی واینبرگ تبعیت نمود.
    نتیجه گیری
    این پژوهش هیچ ارتباطی بین واریانت 17373080rs ژن LXRβ با ریسک ابتلا به چاقی در جمعیت ایرانی نشان نداد، بنابراین پیشنهاد می شود این پلی مورفیسم سهم مهمی در بروز چاقی ندارد و در جمعیت های مختلف اثرات متفاوتی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: چاقی، LXRβ، 17373080rs، نمایه ی توده ی بدن، پلی مورفیسم
  • شکوفه بنکداران*، محمد علی یعقوبی صفحات 450-455
    مقدمه
    رتینوپاتی دیابتی یکی از شایع ترین عوارض مزمن دیابت می باشد. پاتوفیزیولوژی رتینوپاتی دیابتی روند پیچیده ای دارد. از عوامل احتمالی دخیل در رتینوپاتی دیابتی، التهاب می باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی سطح مقاومت به انسولین به عنوان شاخص التهابی شناخته شده در بیماران دیابتی نوع 2 و رابطه ی آن با درگیری چشمی و شدت آن بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی مقطعی حاضر روی 342 بیمار دیابتی نوع 2 انجام شد. داده های آمارنگاری بیماران ثبت، و آزمایش ناشتا برای بررسی سطح قند هموگلوبین گلیکوزیله لیپیدها و سطح انسولین بیماران صورت گرفت. مقاومت به انسولین با روش HOMA-IR محاسبه گردید. تمام بیماران مورد معاینه ی چشمی فوندوسکوپی و در صورت نیاز فلوئورسین آنژیوگرافی قرار گرفتند و وجود یا عدم وجود درگیری چشمی و نیز نوع درگیری چشمی بیمار ثبت گردید. سپس، رابطه ی مقاومت به انسولین با رتینوپاتی بررسی گردید.
    یافته ها
    متوسط سنی بیماران 8/9±05/55 بود. 4/30% از بیماران رتینوپاتی دیابتی داشتند. تنها معیارهای غیر وابسته و مستقل برای درگیری چشمی در بررسی حاضر طول مدت دیابت و هم چنین سطح هموگلوبین گلیکوزیله بود. سطح مقاومت به انسولین تفاوت معنی داری بین بیماران با و بدون رتینوپاتی نداشت، ولی سطح مقاومت به انسولین به طور معنی داری در بین بیماران با درگیری پرولیفراتیو چشمی بیشتر از بیماران دیابتی با رتینوپاتی غیر پرولیفراتیو](6/6-7/0)1/2 در برابر (8/2-5/0)2/1 و 021/0=P)[بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد شاید مقاومت به انسولین از عوامل احتمالی دخیل در شدت رتینوپاتی دیابتی در بین بیماران دیابتی نوع 2 باشد.
    کلیدواژگان: مقاومت به انسولین، دیابت، رتینوپاتی، التهاب
  • شکوفه بنکداران*، سید جواد حسینی متعظ صفحات 456-462
    مقدمه
    کمبود ویتامین D به عنوان یکی از علل افزایش دهنده ی خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی مطرح شده، ولی سازوکار قطعی آن مشخص نیست. دخالت در سازوکارهای هموستاتیک و التهابی از علل احتمالی برای نقش کمبود ویتامین D در ایجاد بیماری های قلبی عروقی است. از سوی دیگر افزایش سطح فاکتور مهارکننده ی فعال کننده پلاسمینوژن 1PAI-1)) از موارد شناخته شده برای افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران دیابتی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی کمبود ویتامین D با سطح PAI-1 به عنوان یکی از شاخص های هموستاتیک بود.
    مواد و روش ها
    180 بیمار دیابتی تیپ 2 در پژوهش حاضر انتخاب شدند. رابطه ی سطح PAI-1 و میزان 25 هیدروکسی ویتامین Dو هم چنین، سایر شاخص های خطر بیماری قلبی عروقی شامل قند خون ناشتا، لیپیدها، هموگلوبین گلیکوزیله، کراتینین و میزان میکروآلبومینوری در این بیماران بررسی گردید.
    یافته ها
    رابطه ی معنی داری بین سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D با PAI-1 وجود نداشت. سطح PAI-1 تنها با میزان قند خون ناشتا و کلسترول HDL رابطه ی مثبت معنی داری داشت و با سایر متغیرهای خطر بیماری های قلبی عروقی مطالعه شده رابطه ی معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر نمی رسد سطح سرمی ویتامین D رابطه ای با میزانPAI-1 در بیماران دیابتی داشته باشد، ولی این نتیجه نیاز به بررسی بیشتر توسط پژوهش های کلینیکی وسیع تر دارد.
    کلیدواژگان: فاکتور بازدارنده ی فعال کننده ی پلاسمینوژن 1، دیابت، ویتامین D، هموستاز، بیماری قلبی، عروقی
  • علیجان احمدی آهنگر، سید رضاحسینی*، فرزان خیرخواه، نغمه نبی زاده، علی بیژنی صفحات 463-469
    مقدمه
    هر چند علت اختلالات شناختی به طور کامل مشخص نمی باشد، ولی با کمک ویتامین D می توان از تخریب نورون ها جلوگیری نمود. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین کمبود ویتامین D و اختلالات شناختی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی توصیفی تحلیلی مقطعی حاضر قسمتی از طرح کوهورت AHAP بود که روی 1616 سالمند شهر امیرکلا انجام شد. سطح ویتامین D با استفاده از نمونه خون صبحگاهی و وضعیت روانی با استفاده از پرسش نامه ی بررسی کوتاه وضعیت روانی MMSE (Mini–Mental State Examination) مورد سنجش قرار گرفت. داده ها توسط آزمون های آماری آزمون تی، آنووا و مجذور خی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقدار P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد پژوهش 1/7±81/68 سال، که شامل 1103 نفر (4/68%) بدون علایم اختلالات شناختی و 509 نفر دارای علایم اختلالات شناختی (5/31%) بود. در پژوهش حاضر بین سطح ویتامین D و MMSE در مردان ارتباط معنی داری یافت نشد (49/0P=)، اما در زنان بین سطح ویتامین D و MMSE ارتباط معنی داری مشاهده گردید (029/0P=). میانگین سطح سرمی ویتامین D در افراد بدون علایم اختلالات شناختی 79/32± 45/34 و در گروه دارای علایم اختلالات شناختی 39/29±80/32 بود، هرچند که این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (31/0P=).
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر هر چند سطح سرمی ویتامین D در افراد بدون علایم اختلالات شناختی بیشتر از افراد دارای علایم اختلالات شناختی بود، ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. بنا بر نتایج مطالعه ی حاضر ارتباطی بین سطح سرمی ویتامین D و بروز علائم شناختی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: اختلالات شناختی، ویتامین D، سالمندان
  • سید مهدی فیروزان، مژگان ترابی، مهناز کسمتی*، سید رضا فاطمی طباطبایی صفحات 470-476
    مقدمه
    با توجه به نقش سیستم کولینرژیک در رفتارهای اضطرابی و اهمیت تغذیه در دوران بارداری و شیردهی بر عملکرد سیستم عصبی فرزندان، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر لسیتین در دوران بارداری و شیردهی مادران بر رفتارهای اضطرابی و فعالیت حرکتی زاده های نر و ماده بود.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی ماده با میانگین وزنی 168 گرم، پس از جفت گیری و در زمان بارداری (22 روز) تا سن 21 روزگی زاده ها توسط مقادیر مختلف لسیتین و یا حامل آن گاواژ گردیدند. گروه ها به ترتیب شامل: شاهد 1 (بدون دریافت هرگونه دارو)، شاهد 2 (دریافت کننده ی حامل) و دو گروه دریافت کننده ی لسیتین (120 میلی گرم/کیلوگرم و 240 میلی گرم/کیلوگرم) بودند. زاده ها پس از تفکیک جنسی در 30 روزگی توسط دستگاه ماز بعلاوه ای شکل مرتفع مورد سنجش رفتارهای اضطرابی قرار گرفتند. تعداد موش های صحرایی در هر گروه برای هر دو جنس 6 عدد بود.
    یافته ها
    در شاخص های اضطراب و فعالیت حرکتی زاده ها در هر دو جنس نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نرهای دریافت کننده ی لسیتین 120 و 240 میلی گرم/کیلوگرم افزایش معنی داری را (به ترتیب با 05/0>P و 01/0>P) در درصد زمان حضور در بازوهای باز دستگاه سنجش، نسبت به ماده ها نشان دادند. تفاوت معنی دار در فعالیت حرکتی بین دو جنس نر و ماده دریافت کننده ی لسیتین 240 میلی گرم/کیلوگرم (001/0>P) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    مصرف لسیتین در دوران بارداری و شیردهی مادران اثری بر رفتارهای اضطرابی و فعالیت حرکتی زاده ها ندارد، اما جنسیت می تواند سبب بروز اثرات متفاوتی از این ترکیب در بدن حیوان گردد.
    کلیدواژگان: لستین، اضطراب، بارداری، شیر دهی، جنسیت، زاده ها
|
  • Dr F. Azizi *, Dr H. Delshad, Dr A. Amouzegar, Dr L. Mehran, P. Mirmiran, Dr S. Zahedi Asl Pages 411-429
    Introduction
    Screening، identification and control of iodine deficiency disorders (IDD) is an important milestone in healthcare associated achievements of the Islamic Republic of Iran. Following reports of research findings documented by the Endocrine Research Center and the Institute of Nutrition، iodine deficiency was declared to be an important health priority of the country. A quick survey in 1989 showed goiter hyperendemia in 8 Iranian provinces and endemia in the remaining. Further studies showed severe iodine deficiency، along with drastic alterations in physical and psychological growth، delayed psychomotor age، decrease IQ، decreased auditory threshold and hypothyroidism in schoolchildren of many villages north of Tehran، all of which forced authorities to implement a rapid nationwide preventive program. Salt factories initiated salt iodization and nationwide health education strategies were adopted and implemented. National monitoring of goiter prevalence and urinary iodine excretion of school-children every 5 years since has shown complete success of programs implemented for appropriate iodine nutrition in Iran during the last two decades. It is estimated that an annual prevention of 500، 000 newborn with iodine deficiency has been achieved annually، along with the the prevention in the occurrence of 20 million goiters and at least 60 million degrees IQ added to the IQs of Iranian children and adolescents.
    Keywords: Iodine deficiency, Goiter, Inteligence quotient, Iodized salt, Iran
  • Mona Shoheilian Khorzoghi *, Dr Anita Khanafari, Dr Mehdi Hedayati, Bita Faam Pages 430-434
    Introduction
    Probiotic yoghurt is considered a functional food، containing beneficial probiotic microorganisms such as lactic acid bacteria. Both hypo and hyperthyroidism are associated with weight change، and since much attention is currently being given to the effects of probiotics on weight، the aim of this study was to investigate the effect of consuming probiotic yoghurt on weight change and thyroid hormones in male Wistar rats.
    Materials And Methods
    In this case-control study، 10 male Wistar rats were randomly divided into two groups، fed with a probiotic yoghurt diet and a normal food one. At end of each week، after gavage، blood samples were collected for 32 days. Body weight was measured and thyroid hormones were detected using the Radio Immuno Assay method.
    Results
    Mean weight and T4 did not differ significantly between two groups throughout the 32 day study. In the probiotic yoghurt group، mean T3 (ng/dl) increased significantly on day 24 compared day 16 (P: 0. 04) but no significant difference in mean weight and T4 (mg/dl) was observed between days of sampling.
    Conclusions
    Results showed that consuming probiotic yoghurt was only associated with the active form of thyroid hormones (T3)، whereas weight changes were not related to probiotic compounds.
    Keywords: Probiotic, Triiodothyronine (T3), Thyroxine (T4), Obesity
  • Golnaz Ekhlasi, Dr Farzad Shidfar *, Dr Shahram Agah, Dr Shahin Merat, Agha Fatemeh Hosseini Pages 435-442
    Introduction
    Considering the low levels of serum antioxidants concentrations in patients with non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)، use of antioxidants compounds along with other treatments in these patients have been considered. This study was conducted to investigate the effects of daily orange juice intake in such patients on a weight loss diet.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental trial، we selected 35 patients from among those diagnosed with non alcoholic fatty liver disease who referred to the Digestion and Liver clinic in Hazrateh Rasul educational and treatment center of Tehran University of Medical Sciences. At the beginning، a weight loss diet was designed for each participant. Two servings of fruit for 3 months were substituted by one glass of orange juice. Dietary intake، physical activity، anthropometric indices and lipid profiles، before and after the study، were measured. Statistical analysis were carried out using SPSS 19. 0 and Wicoxon and paired t tests.
    Results
    Thirty-two patients completed the study، at the end of which، there were significant decreases in weight and BMI. Orange juice intake along with weight loss diet resulted in significant decrease in liver enzymes and increase in HDL- cholesterol. Other lipid profile variables showed no significant changes.
    Conclusions
    According to the results of this study، orange juice intake along with a weight loss diet can be effective in improving the clinical status of NAFLD patients and lowering their CHD risk.
    Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, Orange juice, Lipoproteins
  • Dr Hassan Rooki *, Dr. Majid Ghayour-Mobarhan, Dr. Mohammad-Reza Zali Pages 443-449
    Introduction
    Liver X receptor Beta (NR1H3) has a pivotal role in carbohydrate and lipid metabolism and is located in an obesity susceptibility region، and genetic variations in it may play a role in etiology of human obesity. This study aims to assess the association of the LXRβ rs17373080 polymorphism with obesity and related traits.
    Materials And Methods
    A total of 435 unrelated subjects، including 160 obese، 201 overweight and 74 controls randomly selected from Mashhad city، were enrolled in the present case-control study. The anthropometric and biochemical parameters were measured and DNA samples were genotyped by the TaqMan assay.
    Results
    Allelic and genotypic frequencies showed no significant associations with obesity and related traits، even after age and gender adjustment. By logistic regression using a dominant model، the odds ratios for the obesity were: 0. 85 (0. 46-1. 57) for genotype CG and 1. 14 (0. 48-2. 69) for genotype GG، compared with the genotype CC as a reference. The allelic frequency of the LXRβ gene variant in whole population and also in three BMI groups was in the Hardy-Weinberg equilibrium.
    Conclusions
    This study revealed no association between LXRβ rs17373080 polymorphism and the risk of obesity in an Iranian population، suggesting this SNP is not a major contributor to risk of obesity.
    Keywords: Obesity_Liver X receptor_?_rs17373080_BMI_Polymorphism
  • Dr Shokoufeh Bonakdaran *, Dr Mohammad Ali Yaghoubi Pages 450-455
    Introduction
    Retinopathy is the most common long-term complication of diabetes mellitus، and diabetic retinopathy is a complex disease، in which that inflammation plays a critical role. The aim of this study was to evaluate the association between insulin resistance as a known inflammatory marker and diabetic retinopathy in type 2 diabetes. Methods and Materials: In this study 342 patients with type 2 diabetes were enrolled، and their demographic data were recorded. HbA1c، FBS، lipid profiles and insulin levels were measured for all patients. Insulin resistance was calculated by the homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) formula. Following ophth­almologic examination (fundoscopy) patients were divided according to retinal invol­vement. The relation between HOMA-IR with diabetic retinopathy was evaluated.
    Results
    Mean age of patients was 55. 05± 9. 8 years، and 30. 4% of all patients had diabetic retinopathy. This analysis showed that HbA1c and duration of diabetes are the only independent predictive factors for diabetic retinopathy. Insulin resistance was not significantly different between patients with and without retinopathy but median level of HOMA–IR was significantly higher in patients with diabetic proliferative retinopathy compared with patients with non proliferative diabetic retinopathy (2. 1(0. 7-6. 6) Vs 1. 2 (0. 5-2. 8)، P=0. 021).
    Conclusions
    This data suggests that the insulin resistance may play a role in diabetic retinopathy in type 2 diabetes.
    Keywords: Insulin resistance, Diabetes, Retinopathy, Inflammation
  • Dr Shokoufeh Bonakdaran *, Seyed Javad Hosseini Mottaez Pages 456-462
    Introduction
    Although Vitamin D deficiency is highly prevalent worldwide and has been suggested to be a contributory factor for cardiovascular disease in diabetes، the specific underlying mechanism is not known. It may be related to the effects of vitamin D deficiency on metabolic، inflammatory and hemostatic markers. Plasminogen activator inhibitor 1 is a known cardiovascular risk marker in diabetes. The aim of this study was to determine the association between 25 hydroxy vitamin D and PAI-1 in type 2 diabetic patients.
    Materials And Methods
    One hundred-eighty patients with type 2 diabetes were selected، and the associations between PAI-1 and 25 hydroxy vitamin D level and other risk markers of cardiovascular disease including FBS، lipid profiles، HbA1C، creatinine and microalb­uminuria were examined.
    Results
    There were no significant correlation between PAI-1 level and 25 hydroxy vitamin D level. PAI-1 was positively associated with fasting blood sugar and high density lipoprotein level، but no significant relation was found between PAI-1 level and other risk markers of cardiovascular disease.
    Conclusions
    It seems that vitamin D deficiency is not related to PAI-1 level as a risk marker for cardiovascular disease in diabetes، but this observation remains to be confirmed by larger clinical studies.
    Keywords: PAI, 1, Diabetes, Vitamin D, Hemostasis, Cardiovascular disease
  • Alijan Ahmadi Ahangar, Dr Seyedreza Hosseini *, Farzan Kheirkhah, Naghmeh Nabizadeh, Ali Bijani Pages 463-469
    Introduction
    Vitamin D receptors are widespread in brain tissue، and the active form of vitamin D has been documented for its neuroprotective effects. This study was conducted to determine the association between vitamin D level and cognitive disorders.
    Materials And Methods
    This descriptive–analytical cross sectional study was conducted within the framework of the «Amikola Health and Aging Project (AHAP)»، (2011-12)، conducted on 1616 older people، aged>60 years in the city of Amirkola، Iran. Serum levels of vitamin D were measured in morning blood samples and mental status was investigated using Mini-Mental State Examination (MMSE). Data was analyzed with T test، ANOVA and Chi-square، and P-values <0. 05 were considered signif­icant.
    Results
    The mean age of study participants was 68. 81±7. 1 years. Among them 509 (31. 5%) had cognitive impairment and 1103 (68. 4%) did not. There was significant association between serum vitamin D level and normal and abnormal MMSE in women (P=0. 029)، but not in men (P=0. 49). Mean serum vitamin D level in participants with normal MMSE was 34. 45±32. 79 ng/ml and in participants with abnormal MMSE was 32. 80±29. 39 ng/ml but this finding was not significant (P=0. 31).
    Conclusions
    Serum vitamin D level in older persons with normal MMSE was higher than in those with abnormal MMSE، although it was not significant. In this study، there was no association between serum vitamin D levels in older people with or without cognitive impairment.
    Keywords: Cognitive disorder, Vitamin D, Elderly
  • Seyed Mahdi Firozan Mozhgan Torabi, Dr Mahnaz Kesmati *, Dr Seyed Reza Fatemi Tabatabaii Pages 470-476
    Introduction
    Considering the role of cholinergic system in anxiety behaviors and the importance of nutrition during pregnancy and lactation in the neural system activity of offspring the aim of this study is to investigate the effect of lecithin during pregnancy and lactation on anxiety behaviors and locomotor activity of male and female rat offspring.
    Materials And Methods
    Female rats (average weight 168g) were gavaged during pregnancy and lactation (until day 21) with different amounts of lecithin or with vehicle as follows control 1 (no medication) control 2 (vehicle receivers) and two experimental groups receiving 120 and 240 mg/kg lecithin daily. After gender segregation at 30 days of birth، offspring anxiety was assessed by elevated plus maze test. The number of rats in each group was 6 for both sexes.
    Results
    No significant differences were observed in the anxiety indexes and locomotor activity of offsprings in every genus، compared to the vehicle group. Males receiving lecithin 120 and 240 mg/kg، showed a significant increases in percentage of time spent in the open arm in compared to females (P<0. 05 and P<0. 01). Significant difference was observed in locomotor activity between males and females receiving lecithin 240mg /kg (P<0. 001).
    Conclusion
    Although lecithin consumption during pregnancy and laction does not affect the locomotor activity and anxiety behavior of offspring gender can cause varing effects in these animals.
    Keywords: Lecithin, Anxiety, Pregnancy, Lactation, Locomotor activity