فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 10 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 10 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ایرج قاسمی، احمد پوراحمد، سید حسین حاتمی نژاد صفحه 5
    بازار یکی از ارکان مهم شهرهای ایرانی و اسلامی است که در کنار مسجد و مرکز حکومتی، قلب این شهرها را شکل می دهند. از آنجا که فضاهای شهری در تعامل با فرایندهای اجتماعی و فرهنگی شکل گرفته و خود نیز بر آنها تاثیر میگذارند، بازار در شهر نیز متاثر از فرایند نوپردازی (مدرنیزاسیون) بوده و خود به بازتولید مدرنیته2 (نووارگی) پرداخته است. شهر و بازار به عنوان یکی از اجزای اصلی آن در فرایند نوپردازی دچار تحول شده است. در این پژوهش، بازار شهر تهران به عنوان یکی از شهرهای ایرانی و اسلامی با روش اسنادی و پیمایشی و با استفاده از داده های ثانویه و مصاحبه و مشاهده در دوره زمانی سال 68 به بعد مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان میدهد که در فرایند نوپردازی، بازار تهران، دچار دگردیسی شده است. بازارهای جایگزین در رقابت با بازار اصلی شکل گرفتند و با دگردیسی ارزشها، همنشینی بازار با مسجد، قطعی بودن خود را از دست داده است. در مقابل، بازار با فراغت و فضاهای فراغتی جدید ترکیب شده و شکلهای تازه ای از بازار را بازتولید کردهاند. در نتیجه، سازمان فضایی بازار از بازار متمرکز شهری به بازار پراکنده و عملکردهای بازار نیز از شکل سنتی به مجتمعهای چند تخصصی با حوزه نفوذ مشخص تغییر شکل یافته اند.
    کلیدواژگان: نوپردازی، بازار تهران، دوگانگی بازار
  • محمدرضا پورجعفر، علی پورجعفر صفحه 15
    در این مقاله سعی شده است مبانی طراحی محله های مسکونی در شهرهای اسلامی به طور کوتاه از صدر اسلام تاکنون مورد بررسی قرار گیرد و نقش و جایگاه مسجد به عنوان یکی از عوامل مهم و تعیین کننده ابعاد فیزیکی و همچنین برطرف کننده بسیاری از نیازهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بخشهای مسکونی شهر مشخص گردد. در این مقاله نخست با روش توصیفی- تحلیلی، مبانی با مبانی طراحی و برنامهریزی واحدهای همسایگی در غرب مقایسه میشود. این مبانی ابتدا به وسیله شهرسازان آمریکایی در سال 1911 ارائه شد و به طور گستردهای حتی در کشورهای اسلامی مورد استفاده قرار گرفت. به این ترتیب، برتری مبانی طراحی محله ها در شهرهای اسلامی که مسجدها، حسینیه ها، تکیه ها و یا دیگر بناهای مذهبی نقش بسزایی در آن ها داشته اند، مشخص خواهد شد. از بررسی محله ها در شهرهای اسلامی گذشته چنین برداشت می شود که مسجد نقش پراهمیتی در ابعاد کیفی طراحی شهرها و بازتاب اجتماعی مسائل نسبت به مبانی طراحی واحدهای همسایگی در غرب که تنها به مسائل فیزیکی و کمی پرداخته، داشته است. در اینجا پایداری به معنای تداوم، استمرار و ماندگاری است و ادامه حیات بسیاری از محله های قدیمی در شهرهای کهن ایران دلیلی بر این گفتار است. در پایان، ضمن ارایه الگویی برای محله ایرانی- اسلامی، به نکته های دارای اهمیتی همچون ایجاد بستری برای تعاملات اجتماعی به عنوان میدان محله - بدون مزاحمت ترافیک سواره، با در نظر گرفتن نقش مسجدها و حسینیه ها به عنوان بناهای شاخص محله و دسترسی به صورت پیاده و راحت به آن، در طراحی محله های مسکونی معاصر در شهرهای جدید، گسترش آتی شهرها و زنده کردن بافت موجود آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حدیث، مسجد، فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی، محله، واحد همسایگی
  • حسن سجادزاده، محمد تقی پیربابایی صفحه 25
    با ورود تفکر شهرسازی جدید در متن شهرهای گذشته، بسیاری از فضاهای کالبدی نو ظهور پدید آمد که گذشت زمان نتوانسته زمینهای برای ارتباط و پیوند آن با مخاطبان و ساکنان شهر برقرار نماید. با این حال، برخی از فضاهای نوظهور نیز با وجود تضادهای ساختاری و کالبدی با بافت سنتی، به مرور با زندگی روزمره و ارزشهای پایدار مخاطبان خود پیوندی پایدار برقرار نموده اند. این تحقیق به دنبال بررسی تحلیلی فضاهای شهری متناسب با روح زمان بوده تا با تحلیل حضور این الگوها بتوان به درک درستی از اینکه پدیده های نو ظهور چگونه میتوانند در «خوانش مجدد متن» اثر گذار باشند، دست یافت. منظور از خوانش متن، در واقع فهم مخاطب از معنادار بودن فضاهای نگاشته شده در داخل متن است، به گونهای که با گذشت زمان، پیوندی خاص با ارزشهای پایدار و زندگی روزمره ساکنان و مخاطبان خود برقرار نماید. آنچه از طراحی شهریای که مایه کار خود را «معنا در فضای شهری» قرار میدهد، مورد انتظار است، رسیدن به فرآیندی است که در آن، متنی موجود، مورد تغییر قرار میگیرد، و از این طریق، فضاهای انگاشتی متفاوت، درشهر تولید و به تدریج این فضاها با ساختار اجتماعی و افعال کنش گران خود، پیوندی معنادار برقرار مینماید. مقاله مذکور قصد دارد تا با کاربست نظریه «اصالت پدیداری معنا» که به طور توامان حاصل وحدت «فضای عینی» و «فضای ذهنی» و یا ماهیت و وجود است و با ساختاری تحلیلی و تفسیری به عنوان ابزاری در تحلیل معنی فضای شهری در شهر اسلامی بپردازد تا با ارائه تلقی جدید و الگویی تازه، عوامل و امکانات لازم در تحقق فضای شهری در همه دوره ها و همه شهرها را تببین و تفسیر نماید.
    کلیدواژگان: معنی، ماهیت، وجود، عینیت، ذهنیت، فضای شهری، میدان مرکزی همدان
  • حمید آیتی صفحه 35
    شهر به خودی خود مجموعهای از ساختمانها، خیابانها و جلوه های بی روح از فناوری دنیای جدید است. در واقع این سازمانها هستند که اداره شهر و پاسخ گویی به شهروندان را ممکن میسازند. محیط زیست شهری، مدیریت طرحهای عمرانی، آرایش مبلمان شهری، حمل و نقل، دفع و بازیافت مواد زاید، تبلیغات شهری، ارائه انواع خدمات، تولید، توزیع، تجارت، آموزش، فرهنگ و صدها مقوله دیگر، ماموریتهای اجتناب ناپذیری در شهر هستند که سامان دهی هرکدام، نیازمند وجود سازمان است.
    از آن جایی که نظام سیاسی کشور، مبتنی بر ارزشهای دینی است، بی تردید مدنیت نظام اسلامی(شهر اسلامی)،علاوه بر سازمان های عرفی به سازمان هایی با هویت انقلابی و دینی نیز نیازمند است. جهاد دانشگاهی یکی از نمونه های بارز این گونه سازمان هاست که پیشینهای به درازای انقلاب اسلامی دارد و با توجه به نیروهای مومن و انقلابی شاغل در آن و نیز ماهیت ویژه ماموریتها و اهداف انقلابی و مکتبی پیشبینی شده در اساسنامه اش، میتوان آن را سازمانی اسلامی نامید. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و شاخصهای فرهنگ سازمانی در جهاد دانشگاهی به عنوان نمونه سازمان اسلامی است. فرهنگ سازمانی الگویی است از ارزشها و اعتقادات مشترک که به هنجارها و رفتارهای مشخصی میانجامد. بازشناسی ابعاد و شاخص های فرهنگ سازمانی در این نهاد میتواند به عنوان الگویی در سایر سازمان های عرفی با ماهیت علمی و فرهنگی مورد بهره برداری قرار گرفته و در ارتقای کارآمدی شهر اسلامی موثر واقع گردد. روش تحقیق از نظر ماهیت داده ها از نوع روش ترکیبی اکتشافی است زیرا ابتدا با توجه به مصاحبه های انجام شده و استخراج داده های کیفی و رسیدن به ابعاد الگو، کیفی و پس از آن با توجه به بهره گیری از روش پیمایشی، کمی است. یافته های پژوهشی به درستی ابعاد و شاخص های فرهنگ سازمانی را معین نموده و نقاط ضعف و قوت سازمانی را آشکار میسازد و راه را برای برنامه ریزی های دقیقتر آینده هموار مینماید.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، سازمان اسلامی، فرهنگ سازمانی، شاخص ها، جهاد دانشگاهی
  • حسین زمرشیدی، زهرا زمرشیدی صفحه 49
    هنر کاشیکاری ایران ریشه در هنر سفالگری دارد. تمدن بشری، از ابتکار و ساخت تا به تکامل رسیدن، با سفالینه آغاز شده است. پیشینه ظرفهای سفالین بهدست آمده از تپه های اسماعیل آباد و خوروین، اطراف دور و نزدیک قزوین، به هزاره پنجم قبل از میلاد میرسد. ظرفهای سفالین کشف شده از تپه های حسنلو و مارلیک به ترتیب از هزاره های سوم و یکم قبل از میلاد سخن میگویند. این ظرفها از خاک رس خالص و با نقش دهی بر لعاب های مرغوب و پخت اصولی تهیه شده اند. کاشی های بلوکه و قطور به شکل مکعب مستطیل با گودی و برجستگی، با نقشهای گیاهی، انسان سرباز و سربازان جاویدان، شیرمردان بالدار، شیران و... با رنگهای مشکی، سبز سیر، قهوه ای و زرد نارنجی کشف شده از شوش، از ارزشهای بالای کاشیپزی و هنر کاشیسازی دوران هخامنشی حکایت میکند. سرامیک کاشی «چهره و قامت نگاره ها» از کاخ بیشابور «معرق گونه های» دوره ساسانی، برای بشریت پدیده ارزشمندی به ارمغان آورده است. کاشی کاری قرون چهارم و پنجم بعد از اسلام و از دوره سلجوقی و دوره های بعد، با رنگهای فیروزهای و لاجوردی و نقشهای گره، خط و عناصر تزیینی «رسمی و قطار»، ارزش هایی برای معماری ایرانی، همچون میله ای مسجد علی و ساربان در اصفهان به یادگار گذاشته است. از دوره ایلخانی هنر کاشی معرق، معقلی کاشی و کاشی های تک رنگ فیروزهای و لاجوردی هندسی، ارمغان بزرگ و شروع دگرگونی های هنر کاشیگری و کاشیکاری بوده که به ترتیب آثار گنبد سلطانیه، پیربکران و... را به جا گذاشته است. کاشیکاری دوره تیموری، از معرق کاشی با نقش های اسلیمی، خط، بویژه سه رگی بنایی کاشی و بسیاری دیگر، پدیده های شگرفی چون: مقبره تیمور، مسجد جامع گوهرشاد و... را برای معماری ایران و جهان اسلام به وجود آورده و دگرگونی های هنر کاشیکاری در دوره های بعد را نیز سبب شده است.
    کلیدواژگان: سربازان جاویدان، معرق گونه های سرامیک، کاشی های سلطان سنجری، کاشی معرق، کاشی مهری، کاشی زرین فام، کاشی پیچ
  • نصیبه چرب گو* صفحه 61
    امروزه بیشتر دیدگاه ها نسبت به مقوله های شهری ناشی از زمینه ای است که در آن تفکر جزئی نگری حاکم است. با این وجود، افراد گوناگون بر آن شدند تا با استفاده از مفهوم های طرح شده در فیزیک کوانتوم، همچون کلیت، چارچوب تازهای در برخورد با آن مقوله ها بیابند. پیشینه حقیقی این مفهوم به فلسفه و حکمت شرق باز می گردد و بازنمود آن در طراحی شهرهای ایرانی- اسلامی قابل مشاهده است. در این مقاله، نظریه کلیت به عنوان چهارچوبی برای رویارویی با مسائل مطرح در طراحی شهری، مورد توجه قرار گرفته است. مفهوم کلیت به عنوان یکی از اصلهای کلیدی شهرهای ایرانی- اسلامی با استفاده از رویکرد کیفی و تحلیلی- تطبیقی مطالعه شده است. در این تحلیل تطبیقی، ایده های ارائه شده به وسیله افرادی چون الکساندر و سایر اندیشمندانی که شهرهای ایرانی- اسلامی را مورد کنکاش قرار داده اند، بررسی گردیده است. به این منظور، ابتدا به پیشینه و تعریف خاص آن پرداخته و سپس انطباق آن با شهرسازی ایرانی- اسلامی بیان می گردد. در انتها با مطالعه نمونه موردی اصفهان دوران صفوی به عنوان یک کلیت، درستی این فرضیه اثبات می گردد. اصفهان دوران صفوی حاصل روابط غنی بین ساختارهای طبیعی و دستساز است که در آن به پشتوانه کلیت ذهنی حاکم بر اندیشه انسان سنتی، نقطه های رویارویی و همپوشانی این ساختارها، مرکزهای قویای را شکل می دهند که در تقویت این کلیت موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اصل کلیت، شهرسازی ایرانی، اسلامی، اصفهان، ساختار، همپوشانی
  • هاشم داداش پور، صالح روشنی صفحه 71
    محیط سکونت با کیفیت، پشتیبان انواع فعالیتهای انسانی است. رشد سریع شهر نشینی در چند دهه اخیر موجب افول ارزش های این محیط ها در بافتهای قدیمی درون شهرها شده است و این فضاها دیگر تامین کننده نیازهای انسان و بستر مناسب برای فعالیتهای او نیستند. محله سنگلج به عنوان یکی از محله های قدیمی تهران، در حال حاضر با مساله نبود کارآمدی و افت کیفیت محیط سکونت مواجه شده است. هدف این مقاله سنجش کیفیت محیط مسکونی و شناسایی عوامل تاثیر گذار بر آن در یک محله سنتی است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و سنجش محیط با استفاده از روش ایجاد نظام ارزیابی ادراکی بر مبنای ذهنیت ساکنان و نظام ارزیابی عینی محیط بر مبنای سنجش فیزیکی و کالبدی فضاست. یافته های این مقاله نشان می دهد که شاخص کیفیت کل محیط در محله سنگلج (3.09) در حد متوسط است. آزمون t نشاندهنده معنادار بودن اختلاف کیفیت محیط با میانه نظری و میان دو بعد بررسی شده است. این آزمون نشان میدهد که کیفیت ذهنی و ادراکی محیط (2.84) کمتر از کیفیت عینی و فیزیکی (3.14) آن است. میان زیر شاخص های کیفیت ذهنی و عینی محیط همبستگی زیادی وجود دارد. رگرسیون چند متغیره سلسله مراتبی نشان می دهد کیفیت مسکن بیش از کیفیت محله در تعریف کیفیت کل موثر است و زیرشاخص های اجتماعی-فرهنگی دارای بیشترین میزان اثر گذاری (بر اساس میزان β) در تعریف کیفیت محله هستند. تحلیل فضایی نتایج نشاندهنده کاهش کیفیت با نزدیک شدن به بازار در شرق محدوده است. براساس نتایج به دست آمده از ارزیابی ها اولویت های ذهنی، عینی و ترکیبی کیفیت محیط مسکونی نیز دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: کیفیت، محیط مسکونی، محله قدیمی، ارزیابی چند متغیره، کیفیت ذهنی و عینی
  • حسن اصانلو صفحه 85
    سیمای ظاهری محله جلفا اصفهان مانند سایر محله های تاریخی، با گذر زمان دچار برخی تغییر و دگرگونی ها در بافت خود شده که با وجود جذابیتها و قابلیتهای فراوان، نیازمند امکانات و تمهیدات مختلفی است و نبودن آنها از مشکلها و تهدیدهای این بافت و هویت کالبدی آن به شمار میروند. در این نوشتار، ابتدا با معرفی انگاره های«هویت»و«هویت کالبدی»، به عنوان مولفه های موثر در میزان ارزشمندی مداخله در بافتهای تاریخی به هریک از آنها پرداخته میشود. در ادامه، ضمن انجام مطالعات دقیق دیداری - کالبدی در این بافتها، به معرفی وتحلیل نظریه های اندیشمندان امور شهری و انگاره های آنها (به عنوان جنبه کالبدی- دیداری منظر شهری) پرداخته میشود. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر نظام دیداری و هویت کالبدی محله تاریخی جلفای اصفهان است، تا بتوان با شناخت نقطه های ضعف و قوت این بافت تاریخی، زمینه طراحی هدفمند و هویت بخش را دراین عرصه ها فراهم کرد.
    کلیدواژگان: سیمای ظاهری، هویت کالبدی، ساماندهی بافت، محله جلفا
  • مجتبی آراسته، علی اکبر تقوایی صفحه 97
    شهرهایی با اقلیم گرم و خشک، همواره دارای کالبدی فشرده بوده و به همراه عناصری مثل مسجد، بازار، میدان و آب انبار، ساختار اصلی شهر را تشکیل میدهند. آب انبار تنها عنصری است که ویژه شهرهایی با اقلیم گرم و خشک و مرطوب است. اهمیت این عنصر در بسیاری از مطالعاتی که تاکنون انجام شده، تنها از جنبه جزئیات ظاهری آن مورد بررسی قرار گرفته و نقش آن در ساختار فضایی شهرهای تاریخی کمتر مورد توجه بوده است. هدف از این تحقیق، بررسی جایگاه آب انبار در سازمان فضایی شهرهای تاریخی کشور است. با توجه به دامنه گسترده این شهرها در ایران، این تحقیق به طور خاص بر دو شهر یزد و لار متمرکز شده است. رویکرد مورد استفاده تحقیق، روش «بررسی تطبیقی» و بر مبنای منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. یافته های تحقیق نشان میدهد آب انبارها هرچند حضوری فیزیکی در فضاهای شهری دو شهر یزد و لار دارند، اما تاثیر این عنصر در سازمان فضایی شهر لار بارزتر است؛ به طوریکه این عنصر با قرارگرفتن در مرکز هر محله، شکل شبکه راه ها را به صورت شعاعی درآورده و بافت دانه های پیرامونی را به صورت ستاره ای تنظیم نموده است. جهت گیری دانه ها نیز به فراخور مرکزیت آب انبار، به صورت دورانی تغییر کرده است. این در حالی است که آب انبارهای شهر یزد، تاثیر چندانی در شکل دهی به ساختار اصلی شهر نداشته و در اغلب اوقات، فضای پیرامونی آب انبارها ارتباط فضایی مشخصی با سایر فضاهای عمومی شهر یزد ندارند.
    کلیدواژگان: آبانبار، ساخت اصلی، ساخت فرعی، یزد، لار
  • سیده مهسا عبداللهزاده، محمود ارژمند صفحه 109
    از گذشته های بسیار دور «خانه» برای انسان چیزی بیش از سرپناه بوده و جنبه های معنوی در همه مراحل ساخت«خانه» تا استقرار در آن و استفاده از آن به طور کامل پیدا است. اما در عصر کنونی غفلت از نیازهای کیفی و روانی استفاده کنندگان و توجه اقتصادی به تنهایی و تاکید بر ویژگی های سرپناهی در امر خانه سازی، باعث کمرنگ شدن نقش خانه در هویت بخشی به انسان شده است، تاآنجاکه یکی از موضوع های بیاهمیت در بیشتر برنامه ها و طرحهای مرتبط با مسکن، مباحث کیفی و بویژه تاثیر ارزش های فرهنگی در ساخت و بهره برداری از آن است که منجر به بی هویتی معماری میشود. برای چیره شدن بر این بیهویتی باید چارهای اندیشید. از نظر نویسندگان این پژوهش بهره گیری از تجربه های ارزنده نیاکان در امر خانه سازی های باهویت- که امروز «خانه ایرانی»اش میخوانیم – میتواند در کاهش این ضایعه کمک کند. این تحقیق از گونه پژوهش موردی با شیوه تحقیق ترکیبی شامل روش های توصیفی، تحلیلی و در نهایت استدلال منطقی است. به این ترتیب، در این پژوهش با استفاده از مشاهده و برداشت میدانی، مطالعات کتابخانه ای و نیز جمع آوری اطلاعات از راه مصاحبه با تعدادی از ساکنان خانه های سنتی شیراز، به بررسی مفاهیم ارزشمند درخانه های سنتی ایران زمین، با تاکید بر شیوه زندگی در این خانه ها پرداخته می شود و در این مسیر، پس از مروری بر معانی خانه، کوشش می شود تا «خانه ایرانی» در تعامل با «زندگی ایرانی» تعریف گردد. بنابراین برای تعریف «زندگی» شاخصهایی مثل خانواده، آداب، و روش زندگی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و اطلاعاتی که در همین راستا از راه پرسشنامه ها به دست آمده، فهرست میشود. یافته های پژوهش، نشان از توجه معمار به حضور عواملی در خانه دارد که باعث غنا بخشیدن به «زندگی» جاری در فضاهای خانه و سرزندگی آنهاست. در حقیقت در خانه های گذشته، توجهی همزمان و نسبتی صحیح میان شکل ساختمان و «شیوه زندگی» انسان برقرار بوده است. در این راستا، ارتباط «زندگی» با چند عنصر برجسته موجود در «خانه ایرانی»، مانند طبیعت، زندگی جمعی، انعطاف پذیری فضاها، همسایه، میهمان، زیبایی، احساس تعلق و... از نکاتی است که در این زمینه مورد بحث قرار میگیرد و به این ترتیب منظری از خانه ایرانی به دست داده میشود.
    کلیدواژگان: خانه سنتی، خانه شیرازی، خانه ایرانی، فرهنگ ایرانی، شیوه زندگی ایرانی، زندگی ایرانی
|
  • Iraj Ghasemi, Ahmad Pourahmad, Seyyed Hossein Hataminejad Page 5
    The BAZAAR (Market) is one of the components of Iranian and Islamic cities which is located beside the mosque and Arg of the state in Iranian cities. As urban spaces in Iran formed by interaction with social and cultural processes and affected by them، the BAZAAR also affected by the process of modernization and modernity، and reproduce modernity. Thus the City and Market، as one of the main components of the modernization process faced with changes. In this research the BAZAR of Tehran was studied as one of the Iranian and Islamic cities by analyzing documents and using survey research methods from the year 1989 onwards. The results indicated that the Bazaar of Tehran experienced a metamorphosis and transformation in the process of modernization. The alternative markets in competition with main markets were formed and with transformation of values، the necessity of adjoining market and mosque was lost. On the other side، Market mixed with recreation and leisure spaces and reproduced modern and new forms of marketing in modern Tehran. As a result، not only spatial organization of the BAZAAR was changed from centralized form of market in to fragmented form، but also the functions of BAZAAR transformed from traditional form in to multi-functional Passage and commercial complex with widespread sphere of influence.
    Keywords: Modernization, BAZAAR of Tehran, modernization in BAZAAR, Duality of BAZAAR
  • Mohammad Reza Pourjafar, Ali Pourjafar Page 15
    In this paper the design principles of «Mohallahs» (Traditional Persian-Islamic Neighborhood) in the Islamic cities since the beginning of Islam، are examined briefly. Then the role of mosque as one of the important factors that defines the physical dimensions and also meet the needs of the social، political، cultural and residential sectors of the city، was determined. This research has been done through descriptive and analytical method by analyzing mentioned principles of «Mohallahs» design، compared with the planning and design principles of neighborhood units that first of all offered by American planners in 1911. Conclusion of this research has shown superiority of design principles of «Mohallahs» in Persian-Islamic cities with having Mosque، «Hoseiniah»، «Tekyeh» and other religious buildings as their centers and hub of their socio/cultural activities. Studying of «Mohallahs» in the old Persian-Islamic cities of Iran proves the sustainability، durability and significant role of mosque for quality dimensions of city designing and social issues in compare with neighborhood unit in the west. The study of Persian-Islamic advices also indicates Islam as a religion has many advices as for as neighborhood design is concerned. Finally on the bases of Quranic verses and «Hadiths»، especially the valid statement by Imam Ali (AS) and conclusion derived from study of existing traditional Persian-Islamic «Mohallahs»، a new modal has been proposed for Persian-Islamic «Mohallah». A central car free square with respect to social dimensions with all required، land uses and activities all around it was also proposed. The mosque and other religious and socio/cultural buildings are the focal points of this «Mohallah». The central urban space of the «Mohallah» has walkable accessibility from farther points all around it. The functional radius of the purposed «Mohallah» on the bases of the mentioned «Hadiths» is about 400 to 500 meters and its population can be about 3500 to 4000 persons. This model can be used for designing of contemporary residential «Mohallah» in new towns and extension areas of existing cities in future.
    Keywords: “Hadith”, Mosque, Socio, cultural, “Mohallah”, Neighborhood
  • Hassan Sajjadzadeh, Mohammad Taghi Pirbabaei Page 25
    Entering modern urban thinking in context of past cities have caused to emerging so many new spaces that passing time could not create a background for connecting it with urban citizens. At the same time، despite of some structural and physical conflicts with traditional texture، have gradually made relationship with individuals daily life and their enduring values. This research follows urban spatial analytical methods to investigate them accordance with the spirit of the times. It hopes to by analysis these patterns، we can get true perception about impacts of mention phenomenon on “context reviewing”. Indeed، Context reviewing means that contact perception along the time in built spaces can connect with their enduring values and daily life. Urban design is expected to propose a process which leads to changing a context. By the way، different supposition spaces will be produced and gradually they will make contact with own social structural and actions of actors. Mention research aim by using “Phenomenal meaning of authenticity” thesis that simultaneously have been resulted by “subjective spaces” and “objective spaces”. So it contributes to dealing with Islamic cites by considering analysis and interpretation structural as a tool for investigating urban spaces meaning. In conclusion، it can present a new attitude and pattern to explaining and interpreting in urban spaces in all periods regarding as factors and necessary facilities.
    Keywords: Meaning, Nature, Entity, Object, Subject, Urban space, Great square of hamadan
  • Hamid Ayati Page 35
    The city، by itself، is a collection of buildings، avenues and spiritless exhibitions of the technology of the new world. In fact، organizations make city management and responding to the needs of the citizens possible. The environment of the city، management developmental plans، arrangement of city furniture، transportation، expulsion and recycling of the waste، city advertisements، offering different services، production، distribution، commerce، education، culture and hundreds of other issues are unavoidable missions in the city، the organizing of each of which requires organizations. Since the political system of the country is based upon the religious values، the civilization of Islamic system (Islamic city)، undoubtedly needs organization with revolutionary and religious identity as well as conventional organizations as it was explained. ACECR is one of the typical organizations of this kind which dates back to the Islamic Revolution، and considering its faithful and revolutionary personnel، and also the special identity of the missions and revolutionary and academic goals which have been anticipated in its statue، it can be called an Islamic organization. The aim of this research is the recognition of the dimensions and indicators of organizational culture in ACECR as a typical Islamic organization. Organizational culture is a scheme consisting of the common values and beliefs which lead to personal norms and behaviors. The recognition of the dimensions and indicators of organizational culture in this foundation can be used as a scheme in other conventional organizations with educational and cultural identity، and it can be efficient in the improvement of the efficiency of Islamic city. The research method is heuristic combinational، because first considering the interviews and derivation of the qualitative data and obtaining the schematic dimensions it is qualitative، and then considering the utilization of survey research method it is quantitative. The research findings has correctly determined the dimensions and indicators of organizational culture، and reveals the weak and strong points of the organization and paves the way for more accurate planning in the future.
    Keywords: Islamic City, Islamic Organization, Organizational Culture, Indicators, ACECR
  • Hussein Zomarshidi, Zahra Zomarshidi Page 49
    The tile setting or tiling art in Iran has roots in the ceramic/pottery art. The human civilization from innovation and construction until the evolution phase has been started with terra cotta. The record of ceramics attained from the hillocks of Esmaeil Abad and the surroundings of Qazvin/Ghazvin area ends to the 5th millennium B. C. The ceramics pottery discovered from the hills of Hassanloo and Marlik expresses the 3rd and 1st centuries B. C، respectively. These potteries have been prepared by pure clay/pottery soil، and picture drawing on high quality glaze and essential baking of them. Block shaped and thick tiles in the form of cubic rectangles with concavity/pit and projection، plants images، soldier man and bravo soldiers، winged lion men، tigers etc with black، dark green، grey، brown and orange yellow discovered from Shoush، express the high value and place of tile baking as well as the tile manufacturing during the period of Achaemenians. Ceramic tiles have “the face and height of patterns” from the castle of Nishabour، “mosaic tile work” of Sassanid period has brought the precious phenomenon in to existence for mankind. The tile works from 4th and 5th centuries after Islam as well of Saljoughi and their post era، with turquoise and azure colors in addition to the knot paintings، lines and decorating elements of “graphics and sequence”، have left the memorial values for Iranian architecture، such as the pillars of Ali mosque and camel driver in Esfahan. From Ilkhanis period the art of mosaic tiles and single colored geometrical turquoise and azure tiles، were the great gift/memento and the start of transformation of tiling and tiles manufacturing art that has left behind the artistic works of Soltaniyeh dome، Pirbakran، respectively. The tile work of Timorians، from mosaic tiles with arabesque drawings، line، especially three rowed building tiles and many other buildings، glorious phenomenon such as: the tomb of Timore، central mosque of Gohar Shad etc have been constructed and built for the architecture of Iran and the Islamic world that also motivated the transformations in tiling art during the post periods of architecture.
    Keywords: Identity, location identity, urban furniture, a sense of belonging, Urban Landscape
  • Nasibeh Charbgoo* Page 61
    Nowadays، most views about urban issues come from a context of fragmented thinking. Though، different people decided to find a new framework for facing issues by use of concepts considered in quantum physics like the concept of wholeness. Real history of this concept goes back to philosophy and mysticism of east، and its representation is observable in Iranian-Islamic cities. In this paper، wholeness as a theory is considered for encountering with arising problem in urban design. The concept of wholeness is reviewed as a major principle in Iranian-Islamic cities by qualitative approach and comparative analysis. In this analysis، ideas of scientists such as Alexander and others، who studied Iranian-Islamic cities، were regarded. Therefore، with the purpose of introducing this concept، first، history and definition of wholeness and then its correspondence with Iranian-Islamic urban design is discussed. Finally، with study of Esfahan in Safaviyyeh period as an instance of wholeness، accuracy of this claim would be proven. Esfahan in that period was the outcome of rich relations between natural and man-made structures. In this case، by the support of subjective wholeness governs mind of traditional man، strong centers were formed in confronting and the overlap points of structures، which intensify the wholeness of the city.
    Keywords: Wholeness, Iranian, Islamic urban design, Esfahan, Structure, overlap
  • Hashem Dadashpoor, Saleh Roshani Page 71
    Good residential environments are the supporter of human activities. Rapid growth of cities in last few decades caused to decline quality of environments in old districts of cities and these environments are not able to respond to the human needs. Sanglaj as an old neighborhood in Tehran now is faced with inefficiency and decline environmental quality. This Paper is seeking to assessment residential environmental quality and exploring its effective factors in an old neighborhood. The method used in this paper is using by establishing objective-subjective assessment system by user’s viewpoint and physical data. The results of the paper indicate residential environment quality in Sanglaj is about median (3.09). T-test shows meaningful differences between environmental quality and theoretical median and between two aspects. The test indicates objective quality (2.84) is lower than physical quality (3.14). There are correlations between objective and subjective sub-criteria. Hierarchical multiple regression indicates housing quality is more effective in defining quality and Social-cultural sub-criteria have most effects in overall neighborhood quality (based on β). Spatial analysis indicates quality declining near Bazaar in the east of neighborhood. Based on results of assessments objective and subjective problems and priorities indentified and proportional suggestions are showed.
    Keywords: Residential environment, Old neighborhood, multiple criteria analysis, Objective, subjective quality
  • Hassan Osanloo Page 85
    The superficial appearance of Julfa district in Isfahan، like other historical districts، has witnessed various changes in its texture over time. Despite numerous potential of the district، due to lack of necessary facilities and appropriate measures، the physical identity of the area is facing threats. In this study، while introducing the concepts of identity and physical identity as determining factors، their role and values are addressed. The necessity of carrying out research and physical and visual studies in the texture are further discussed and the different views and theories of urban scholars in the context of urban landscaping are introduced and analyzed. Thus the current study aims at investigating the factors affecting the visual system and physical identity of historic district of Julfa in order to identify the strengths and weaknesses of the historic texture and elaborate on the ways in which the identity of the area is preserved through appropriate planning and development.
    Keywords: Julfa district, Physical identity, Regulatory Context, apparent aspect of the Julfa district
  • Mojtaba Arasteh, Ali Akbar Taghvaee Page 97
    The cities with warm & dry climate in Iran، has always been accompanied by condensed physical texture and main elements such as mosques، markets، plazas and water reservoirs. The water reservoir is the element that it has been usually seen in cities with warm & dry or humid climates. Many of the researchers have studied only the details and appearance of water reservoirs and have not surveyed the role of this element in spatial structure of historical cities. The aim of this study is to survey the role of water reservoirs in spatial structure of historical cities in Iran. As regards the wide ranges of these similar cities are in Iran، this study specifically focused on two cities of Yazd and Lar. The methodology of this study is comparative analysis based on Library resources and field observations. Research findings show that although water reservoirs have a physical presence in urban spaces of Yazd and Lar city، but the impact of this element is more in spatial structure of Lar city. Locating in central zone of every neighborhood، water reservoirs have formed a radial network and stellar structure of roads and accessibilities. Also the orientation of residential units has changed according to the central location of water reservoir in every neighborhood. While water reservoirs in the city of Yazd do not have much impact in shaping the basic structure and in addition، the space around the water reservoirs do not associated with other public spaces.
    Keywords: Ab, Anbar, Main Structure, Secondary Structure, Yazd, Lar
  • Seyyedeh Mahsa Abdollahzadeh, Mahmood Arzhmand Page 109
    From long ago، “house” was something more than just a shelter and the spiritual aspects could be seen in every step، from construction to the usage. But nowadays، ignoring the quality as well as spiritual requirements of the inhabitants while considering the economical and functional factors، result in reducing the role of houses in devoting the identification to the human beings، to the extent which one of the regardless issues in programming and designing process of the houses appear to be the cultural values. From the authors’ point of view، making use of our ancestors’ experiences in designing the identified houses، today known as “Iranian houses”، seems to be helpful in overcoming the current situation. The paper is a case study research with a combinational method that has the descriptive، analytical and logical reasoning research methods. Therefore، in this article، the authors tried to investigate the valuable concepts of traditional Iranian houses، relied on the particular lifestyle by the means of direct observation، field study، documents review and interviewing with some of the traditional houses inhabitants. Thus، for identification of “life”، indicators such as family and lifestyle are discussed and the data resulting from the questionnaires is listed. The results show that there was correct relation between the building and the inhabitants’ “life style” in traditional houses. In this way، the association between “the life” and some of the important factors found in the Iranian houses، including nature، group living، space flexibility، neighbors، beauty etc. are explained to achieve a comprehensive viewpoint of Iranian houses.
    Keywords: Traditional houses, Shiraz houses, Iranian houses, Iranian lifestyle, Iranian living